De beste robotmaaier

Maaimachines zijn een ware rage – geen wonder, want ze kunnen je de vermoeiende taak van het reguliere gazonmaaien uit handen nemen. We hebben uitgeprobeerd of dit echt zo soepel werkt als u zou willen.

Voor onze test hebben we in totaal 19 maaimachines met prijzen tussen 450 en 2.000 euro tegen elkaar laten strijden in een wekenlange duurtest. De verschillen zijn enorm: sommige maaimachines zijn hinderlijk, andere leveren goede resultaten op – en duur betekent niet automatisch goed. Onze topaanbevelingen van Worx, AL-KO en Yardforce behoren tot de meest betaalbare machines in de test.

Op zoek naar een allrounder voor elk type tuin, overtuigden de dure modellen ons vaak niet. Ze komen vaak vast te zitten in zanderige gebieden en eisen de uitgebreide inperking van zoveel mogelijk obstakels op het oppervlak.

Dure speeltjes of verstandige hulpjes?

Je hebt betere dingen te doen dan voor je gazon te zorgen? U wilt uw kostbare tijd liever besteden aan uw vriendin, de kinderen of uw hobby? Heel goed – dit is de basis om na te denken over de aankoop van een maaimachine. Maar er zijn ook valkuilen bij het gebruik van maaimachines, waarvan u zich bewust moet zijn voordat u ze koopt – want de kleine tuinmannen zijn niet bepaald goedkoop.

Of u nu een ultiem goed onderhouden gazon in Engelse stijl heeft of een Berlijnse dierentuin met vertrapte kale plekken, het maakt voor het robotgebruik in eerste instantie niet uit. Waar gras groeit, wordt het gemaaid, waar geen gras is, is het gewoon niet.

Robots kunnen ook grote oppervlaktes aan, maar als de oppervlakte meer dan 1.000 vierkante meter bedraagt, moet u maaimachines kopen die voor dit doel zijn gebouwd. Als u een Gardena R40Li, die is ontworpen voor 400 vierkante meter, op een oppervlakte van 2.500 vierkante meter plaatst, zal de accu continu leeg raken. De maaier moet dan voortdurend het laden onderbreken en terugkeren naar het station.

Aangezien bijna alle robots in willekeurige modus werken (behalve Bosch Indego), kunnen ze niet verder gaan waar ze gebleven waren na het opladen. Zelfs de aandrijvingen van de kleine maaimachines zijn niet ontworpen voor zulke lange looptijden.

Er is een geschikte maaimachine voor elk gazon.

Onze ervaring: U kunt zeker een robot hebben voor 500 vierkante meter op een oppervlakte van 800 vierkante meter. Maar het zal alleen goede resultaten opleveren als het een groot, doorlopend oppervlak is.

De meeste percelen, vooral kleinere tot 800 vierkante meter, hebben echter vaak twee of drie gazonsegmenten die met elkaar verbonden zijn door smalle gangen. Er zijn ook obstakels zoals bomen en struiken, een moestuin, een speeltuin of stenen structuren. Klinkt dat meer als uw eigendom? Dan kunt u beter een maaimachine kopen met een vierkante meter index die ongeveer overeenkomt met uw oppervlakte.

Speciale aandacht moet worden besteed aan de randen. Robots kunnen de randen slechts in één geval precies maaien: als het aangrenzende gebied zich op maaiveldhoogte met het gazon bevindt. Als u langs een muur rijdt, kan de maaier in het midden niet bij de rand komen. Hier blijft hoog gras liggen, dat met de hand moet worden verwijderd met een gazontrimmer. Onze testwinnaar van Worx komt binnen enkele centimeters van de rand en levert het beste resultaat van alle robots in de test, maar hij haalt het ook niet helemaal.

Dus zelfs met een maaimachine bent u niet gespaard van het handmatig trimmen van de randen met een trimmer – tenzij alle randen op maaiveldhoogte zijn en door de robot kunnen worden overreden.

Obstakels

Hoe goed een maaimachine zijn werk doet, hangt grotendeels af van de toestand van de grond. Is uw tuin professioneel aangelegd door een tuinarchitect? Gefeliciteerd, dan is uw gazon zeker helemaal plat en zijn er trottoirs of stapstenen ter hoogte van het gazon ingebed – een paradijs voor uw maaimachine!

Maar tuinen zien er vaak anders uit: Min of meer steile hellingen, kleine heuvels, gebieden met grove stenen, losse randen of gazonranden die soms op de grond liggen en soms vijf centimeter hoger.

Storingsbronnen op het gazon moeten worden geëlimineerd.

Voor dergelijke omstandigheden hebben we onze tuintest ontworpen en uiteindelijk hebben we gekozen voor de automaaimachine die zelfs onder suboptimale omstandigheden de minste storingen vertoont.

Kruiwagen, gieter, tuingereedschap, speelgoed, tafels, parasols of tuinslang – in een drukke tuin liggen zulke dingen altijd in het rond. Voor een maaimachine zijn dit allemaal valkuilen die hem kunnen blokkeren. Idealiter kan de robot ze aan: Hij omcirkelt de barbecue en de gast op de ligstoel, rijdt over een platte slang en maakt ook een draai om de gazonsproeier. Zo stel je het je voor.

Maar de realiteit ziet er vaak anders uit: Lichte obstakels, zoals een emmer of de lege gieter, worden ervoor geduwd, kabels of snoeren worden opgewikkeld of doorgesneden. Zelfs je eigen grensdraad, als die slecht boven de grond ligt, wordt door de maaier zonder genade gemaaid, om daar vervolgens met een fout te blijven liggen.

Het is als een stofzuigerrobot: de automatische grasmaaier heeft een duidelijk pad nodig en dat moet je ook maken. Alleen echt platliggende kabels of slangen worden door de robot overreden. Maar als je er absoluut zeker van wilt zijn, vermijd dan zulke potentiële bronnen van gevaar.

Gangen en deelgebieden

Tijdens de test merkten we een belangrijk punt op waar u van tevoren rekening mee moet houden: Robots kunnen meerdere ondergronden aan als ze met elkaar verbonden zijn door een voldoende brede gang. De kritische formulering is hier “voldoende breed”. Uw twee oppervlakken zijn met elkaar verbonden door een smal voetpad van 60 centimeter breed? Vergeet het maar, een maaimachine kan niet door zo’n gang.

Waarom? De robot is maar 30 tot 40 centimeter breed, toch? Het is vanwege de grenskabels die langs de grenzen van de tuin gelegd moeten worden en de buitengrens van de maaier moeten markeren. Ze geven het signaal aan de robot: Dit is het einde van de gang. Maar deze kabels worden op een afstand van 20 tot 30 centimeter van de rand gelegd. Dit laat nul tot 20 centimeter in de doorgang voor het rijden. Dit is natuurlijk niet voldoende, want de robot merkt de grens rechts en links op en gaat niet verder.

Maar er zijn ook oplossingen voor. Zo kunt u de Bosch Indego S+ 350 bijvoorbeeld handmatig op dergelijke deelgebieden plaatsen.

Als u bijzonder smalle doorgangen heeft, die misschien zelfs wat smaller zijn, moet u in ieder geval een model met een geleidingsdraad gebruiken. U vindt dit bij Husqvarna Automowers en bij Gardena Sileno Life / Sileno City. De geleidingsdraad is een derde kabel die begint bij het laadstation, door de gang loopt en eindigt in het midden van een open ruimte. Het lost twee problemen op: het leidt de robot betrouwbaar naar het afgelegen gebied – en als de batterij bijna leeg is, keert hij via de snelste route terug naar het station.

De meeste modellen hebben echter geen geleidingsdraad, zelfs niet onze testwinnaar. Worx gebruikt AIA (Artificial Intelligence Algorithm). De maairobot herkent wanneer hij zich in een smalle doorgang bevindt en navigeert er vrij effectief doorheen. Als hij de grensdraad raakt, gaat hij niet achteruit, maar stuitert hij af, waardoor hij door de doorgang wordt geleid.

Fouten en vastlopen

Ons testveld bevatte een smalle doorgang, hier kwamen zelfs de kleine Gardena R40Li en de smalle Bosch Indego 400 Connect steeds weer vast te zitten. Dit was geen probleem voor de Worx Landroid M 700, met zijn bredere wielen en goede bodemvrijheid is hij daar nooit vast komen te zitten.

Het gebied omvatte ook een helling in de vorm van een kleine verhoging van de grond van bijna tien centimeter. De Bosch Indego 400 met zijn diepe schort kwam hier regelmatig vast te zitten, de Landroid nooit.

Mes: vast of beweegbaar?

Roterende messen lijken de voorkeur te hebben voor maaimachines – de meeste apparaten in de test vertrouwen op dit maaisysteem. Het principe: drie of vier korte snijmessen worden aan een roterende schijf bevestigd, zodat ze kunnen bewegen. Ze hakken het gras niet fijn, maar maaien het.

Deze methode maakt minder lawaai, beschadigt objecten die onder de maaier komen niet of nauwelijks en is naar verluidt beter voor het gras.

Vaste messen zijn het klassieke gereedschap van de elektrische of benzine maaier. Daar zorgt de snel draaiende motor voor een zuigend effect dat zelfs liggend gras optilt. Het wordt afgesneden door de vaste messen en wordt door de luchtstroom in de opvangzak getransporteerd.

Mulchen in plaats van harken

Kleine dieren en alles wat zich in het gras bevindt – en daar kan blijven – worden tijdens het klassieke maaien van het gazon verwijderd, omdat het gemaaide gras wordt opgezogen of opgeharkt. Hierdoor wordt humus uit het gazon verwijderd en dus voedingsstoffen, die vervolgens kunstmatig moeten worden aangevuld. Omdat het gemaaide gras een goede stikstofmeststof is als het droogt en vergaat.

Mulchen is goed voor het gazon

Maaimachines hebben geen krachtige motor met zuigkracht en ook geen opvangbak, zodat het gemaaide gras gewoon blijft liggen. Maar dat maakt niet uit, want door de zeer frequente knipfrequentie worden alleen korte stengels geknipt, zodat je geen hooi ziet rondslingeren. Dit zogenaamde mulchen is beter voor het gazon dan het klassieke maaien, omdat het het gazon tegelijkertijd bevrucht. De grassprieten bestaan voor 90 procent uit water en het gemaaide gras wordt dus zeer snel door de grond opgenomen. Dankzij de regelmatige maaibeurt heeft het gazon altijd dezelfde hoogte – en ziet het er goed verzorgd uit.

Nadelen van een maaimachine

Voor liefhebbers van een natuurlijke tuin kan frequent maaien een probleem zijn: Madeliefjes en paardenbloemen zullen verdwijnen omdat ze geen tijd hebben om te bloeien. Wie de voorkeur geeft aan een zo natuurlijk mogelijke weide in plaats van een gazon in de tuin, moet zijn handen van de maaimachines afhouden.

Veiligheid: Maaien zonder toezicht?

Maaimachines dragen een risico op letsel met zich mee. Het mag dan klein zijn, maar het bestaat. Veel robots hebben lift- en kantelsensoren, zodat niemand in de messen kan komen – zoals spelende kinderen die het apparaat vastpakken. Als het apparaat wordt opgetild of op zijn kant wordt gelegd, stoppen de messen onmiddellijk. Let bij de aankoop op de twee sensoren!

Hoe zit het met de dieren?

Het kan gebeuren dat kleine katten onder de maaier kruipen. Maar omdat de robots eerst uit het station rijden en dan de motor starten, is er geen gevaar.

De robot kan ook niet over dieren heen rennen – schoksensoren stoppen het als het dier toch niet eerst wegloopt. Maar je familie van dwergschildpadden kan beter in het terrarium blijven.

Vergeleken met grasmaaiers zijn maaimachines veel stiller en storen daardoor nauwelijks huisdieren.

Beter met de app?

Veel maaimachines kunnen worden bediend via een smartphone-app, maar niet allemaal. Naar onze mening is een app niet echt nodig. Na de installatie- en testfase moet een maaimachine zijn werk volledig zelfstandig kunnen doen. Er is geen reden waarom een grasmaaierapplicatie ons zou moeten lastigvallen met statusmeldingen over een geblokkeerde maaiunit.

App-controle brengt geen significante voordelen met zich mee

In het begin kan het interessant zijn om via de app te kijken of de robot daadwerkelijk rijdt, en natuurlijk is het leuk om de maaier vanaf kantoor te starten. Maar laten we eerlijk zijn: wie doet dat nog steeds na een maand? In dit opzicht hadden slimme en minder slimme robots zonder app dezelfde kansen in onze test.

Installatie met grensdraad

In tegenstelling tot de stofzuigerrobot kent onze tuinhulp niet automatisch zijn grenzen. Het werkgebied van de collega’s in het huis is beperkt door muren, deuren of paragrafen, hier heeft het hooguit een virtuele muur nodig om bepaalde zones uit te sluiten. Een uitzondering is de Ambrogio L60B+, die speciale sensoren voor gras heeft en geen kabels nodig heeft. Het moet echter wel onder toezicht lopen.

De automatische grasmaaier zou op de weg of in de dichtstbijzijnde vijver rijden, omdat hij geen crashsensoren of een slimme kaart met centimeternauwkeurige GPS-positionering heeft. In plaats daarvan geeft een eenvoudige kabel met een lage spanning de robot zijn werkgebied.

Om dit te doen, wordt het gebied met de klok mee begrensd door een kabel die vertrekt vanaf het laadstation. Uiteindelijk eindigt het weer bij de basis, waar de cirkel is voltooid.

De grenskabel wordt met kleine pinnetjes aan het gazon bevestigd en is binnen enkele weken volledig ingegroeid. Het is dan niet meer zichtbaar, althans niet op de meeste plaatsen – helaas zelfs niet voor een schop of schoffel. Tuiniers moeten voortaan oppassen dat ze de kabel niet zelf doorknippen.

Wil je geen blootliggende kabel in je tuin? Leg het dan ondergronds. De snelste manier om dit te doen is met een machine als deze van een Stihl-speciaalzaak. Het duurt langer met een handspade. Belangrijk: De draad mag niet dieper zijn dan vijf centimeter in de grond, anders is het signaal te zwak.

Interne obstakels, zoals een bloembed of een struik, kunnen worden vernauwd door te slijpen. Hiervoor wordt de randkabel naar het object geleid waar hij een cirkel omheen maakt. Langs de voorloopkabel keert de draad vervolgens terug naar de buitenste rand.

Maar maak je geen zorgen, niet elke boom of struik hoeft te worden “herbedraad”. De robot raakt vaste obstakels en rijdt er omheen. Als alternatief kan de kabel ook worden begraven, waarvoor een machine beschikbaar is. Een vlakke spade die een spleet in het oppervlak snijdt, is echter ook voldoende.

Hoe nauwkeuriger u de grensdraad langs de rand of rond de interne gebieden legt, hoe minder werk u hebt met het herbewerken van de randen. U moet een afstand van 20 tot 30 centimeter bewaren tot muren of hoge objecten, lees de instructies van het apparaat zorgvuldig.

Laadstation

Elke robotmaaier wordt geleverd met een laadstation. Het is typisch weerbestendig en hoeft niet te worden afgedekt. Het kan echter geen kwaad, want met name de zon zal na verloop van tijd de plastic en rubberen onderdelen ernstig beschadigen.

Er zijn garages op de markt die geschikt zijn voor bepaalde Robo-maaiers. Natuurlijk kunt u ook uw eigen bouwwerk maken van hout of steen, zolang u de ingangsbanen van uw robot maar vrij laat.

Het station hoeft niet per se op het gazon te staan, een stoep zou ook werken. De bevestiging van de grensdraad kan soms moeilijk zijn.

En in de winter?

De maaimachine moet een b In de pauze aan het einde van de herfst en gedurende de hele winter – in deze periode groeit het gazon toch niet. De batterij kan door lage temperaturen worden beschadigd en het apparaat kan door condensatie worden beschadigd.

De robot en het station moeten daarom worden losgekoppeld van de kabel en naar de garage worden gebracht. De maaier moet van tijd tot tijd worden opgeladen of gewoon in het aangesloten laadstation worden achtergelaten.

Dit is hoe we hebben getest

Voor de test hebben we 19 robots met een doorlooptijd van enkele maanden aangeschaft en in verschillende tuinen getest. Alle apparaten werden ons gratis ter beschikking gesteld voor de duur van de test.

Elk apparaat kan omgaan met fijn gemanicuurde Engelse gazon, een voetbalveld ook, zoals onze test in goed onderhouden tuinen heeft aangetoond. Om de maaimachines op de proef te stellen, zetten we ze in een levensechte, natuurlijke tuin met speeltuin, bomen, struiken, groentebedden, smalle doorgangen en veel oneffenheden. Hier moesten de robots bewijzen wat ze onder moeilijke omstandigheden konden doen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen robotmaaiers:

  1. favorietli-thumbnail
    BOSCH INDEGO S+ 350
    Gebruik de Bosch Indego S+ 350 met de Bosch Smart Gardening app op je smartphone of tablet (iOS, Android en Windows). Zo bedien je niet alleen je robotmaaier vanaf iedere locatie die je wil, maar stel je ook maaiprogramma’s in, houd je de voortgang van het maaien in de gaten en weet je wanneer de maaier onderhoud nodig heeft.

  2. li-thumbnail
    GARDENA SMART SILENO+ 1600
    De Gardena Smart Sileno+ 1600 is een stille robotmaaier die gazons tot 1600 m² weer aan kant maakt. Na installatie van je robotmaaier selecteer je het gewenste programma, stel je de maaihoogte in tussen de 20 en 60 millimeter en schakel je eventueel de timer in.

  3. li-thumbnail
    MCCULLOCH ROB S600
    De McCulloch ROB S600 is een robotmaaier met mobiele app, die in tuinen met een oppervlakte van maximaal 600 m² het gazon netjes houdt. Via Bluetooth koppel je de maaier aan je telefoon, waarna je hem eenvoudig bedient en maaischema’s instelt.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Bosch Indego S+ 350

Adviesprijs

899,-

blank

199.552 andere kochten dit product

Gebruik de Bosch Indego S+ 350 met de Bosch Smart Gardening app op je smartphone of tablet (iOS, Android en Windows). Zo bedien je niet alleen je robotmaaier vanaf iedere locatie die je wil, maar stel je ook maaiprogramma’s in, houd je de voortgang van het maaien in de gaten en weet je wanneer de maaier onderhoud nodig heeft. Of gebruik je stem om de robotmaaier te bedienen. De robotmaaier is namelijk compatibel met Amazon Alexa. De robotmaaier maait niet in willekeurige banen, maar brengt eerst het gazon in kaart en bepaalt dan hoe hij de grasmat zo efficiënt mogelijk maait.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Superhandige robotmaaier, simpel in gebruik.”

Ter vervanging van onze oude maaier deze compacte en voordelige maaier aangeschaft. Ik heb gelet op kleine goed vervangbare mesjes (check), gebruik van de oude draad (check), makkelijk te bedienen (check) en een app (check). Hij is bovendien compacter en makkelijker en stiller in gebruik. We zijn er heel blij mee.

Pieter Heertjens

De Indego past zijn maaitijden automatisch aan aan het weer en de locatiefactoren. Het berekent hoe snel het gras groeit onder de huidige weersomstandigheden en maait meer of minder vaak (Smart Mowing). In de app of in het apparaatmenu stelt u eenvoudigweg tijdvensters in.

De kleine Bosch heeft hiervoor niet eens een WLAN-verbinding nodig. De fabrikant heeft een GPS-chip geïntegreerd die enerzijds de locatie herkent en anderzijds weergegevens voor deze locatie kan ontvangen. De Indego heeft hier niet eens een SIM-kaart voor nodig!

Het tweede voordeel van de Bosch Indego S+ 350 is de LogiCut navigatie. De robot maait in systematische paden en kan daardoor sneller een gebied aan. De Indego S+ 350 meet uw tuin met alle gebieden die door de perimeterdraad worden bestreken.

Omdat hij altijd precies weet waar hij is, kan hij de batterij opladen en dan precies verder gaan waar hij gebleven is. De andere robots in deze prijsklasse zijn hier niet toe in staat, maar maken gebruik van conventionele willekeurige navigatie.

Voor het gazon hoeft de random drive niet per se een slechter resultaat te betekenen, maar het komt erop neer dat deze robots aanzienlijk meer tijd in de tuin doorbrengen voor een vergelijkbaar resultaat.

Wacht. Een ritje in rijbanen? Zijn er oppervlaktepatronen in opkomst? Het is inderdaad zo dat de paden elkaar niet overlappen, d.w.z. dat de maaier de smalle strook tussen twee paden niet bereikt. Hier houdt het gras voorlopig op, maar het verdwijnt meestal op de volgende tochten. Dit komt omdat de Indego zijn raster niet tot op de centimeter nauwkeurig volgt en bij de volgende run soms vijf tot tien centimeter uit elkaar begint. Als gevolg daarvan blijft er geen enkel gebiedsraster overeind.

GPS-positionering heeft ook een tweede voordeel: u kunt de robot handmatig verplaatsen naar een tweede of derde deel van uw tuin (MultiArea-functie). Hij zal daar maaien en dan terugrijden naar het laadstation op de draad. Dit is relevant als u bijvoorbeeld een zeer smalle gang of trap tussen twee gazons heeft. U hoeft niet op elk deelgebied een oplaadbasis op te zetten.

Theoretisch kan de Bosch met een ondergronds aangelegde kabel (niet dieper dan vijf centimeter) rijden. In de praktijk reed hij echter niet met de kabel die door de Stihl-fabrikant was gelegd. De Worx M500 had geen problemen met de Stihl kabel. Vervolgens hebben we een bovengrondse kabel aangelegd voor de Bosch.

Maar we moesten een klein nadeel ontdekken: De bodemvrijheid van de Indego S+ 350 is aanzienlijk lager dan die van de testwinnaar. Op oneffen terrein, vooral rond obstakels, komt de robot graag vast te zitten. Bovendien is hij slechts ontworpen voor hellingen tot 15 graden.

LUXE KEUZE

Gardena Smart Sileno+ 1600

Adviesprijs

1599,-

102.331 andere kochten dit product

De Gardena Smart Sileno+ 1600 is een stille robotmaaier die gazons tot 1600 m² weer aan kant maakt. Na installatie van je robotmaaier selecteer je het gewenste programma, stel je de maaihoogte in tussen de 20 en 60 millimeter en schakel je eventueel de timer in. De robotmaaier bedien je ook met de Gardena Smart app. De app staat in verbinding met de robotmaaier via het internet waardoor je de maaier vanaf iedere locatie bedient. Hij maait ongeveer 60 minuten op 1 acculading. Is de accu leeg, dan keert de robotmaaier vanzelf terug naar het basisstation. Zelfs in de regen en op hellingen tot 35 procent maait hij zonder problemen. De diefstalbeveiliging en botssensoren maken de maaier helemaal af.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Smart Sileno en de Smart Sileno+ zijn identiek in constructie, maar verschillen in de maximale oppervlakte van het te maaien gazon. De Smart Sileno wordt aanbevolen voor gazons tot 1.000m2; de Sileno+ tot 1.300m2. Qua prijs bevinden beide varianten zich in het middensegment. Er is niet bespaard op apparatuur. De Smart Sileno (Sileno+) heeft alles wat een moderne maaimachine moet hebben.

Met het Gardena smart systeem belooft de fabrikant een comfortabele bediening van alle tuingereedschappen. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om de gazonirrigatie aan te passen aan de maaitijden. De slimme tuingereedschappen kunnen ook via een app overal worden bestuurd en bewaakt. De slimme versies worden ook geleverd met een Gardena Gateway, die kan worden aangesloten op uw eigen router (LAN, WLAN). In onze test werkte de verbinding zonder problemen. In de app konden de maaitijden snel en eenvoudig worden gedefinieerd en de maaimachine luisterde er zelfs naar.

Het maairesultaat in de test was altijd perfect. De Sileno werkt volgens het willekeurige principe. Op het eerste gezicht lijkt het zeker een beetje chaotisch, maar het schaarresultaat op ons testgebied heeft ons echt overtuigd. Het gazon werd na ongeveer 50 minuten volledig en gelijkmatig gemaaid.

Naast het zeer goede maairesultaat doet de Sileno zijn naam eer aan in onze test. Het is echt stil op het werk. Volgens onze meting is het geluidsniveau nooit hoger geweest dan 60db, wat een zeer goede waarde is voor een maaimachine van dit type. Dit maakt hem een van de stilste maaimachines in onze test.

De batterij van de Sileno overtuigde in de test met een zeer goede looptijd. Gemiddeld heeft de robot ongeveer 55 minuten gemaaid op één batterijlading. Omdat ons testgebied een vlak oppervlak is, kan de looptijd korter zijn op oneffen oppervlakken met veel hellingen.  De gemiddelde laadtijd was ongeveer 65-70 minuten.  Ook een zeer goede waarde.

Gardena adviseert om vaste obstakels te markeren met een omtrekdraad. Maar wat gebeurt er eigenlijk met obstakels die hun positie veranderen (bijvoorbeeld tuinstoelen, ligbedden of tafels)? Om deze vraag te beantwoorden hebben we tijdens het maaien twee tuinstoelen in de weg van de gazonrobot geplaatst. De obstakeldetectie werkte perfect en veroorzaakte een koerswijziging toen de robot werd geactiveerd. Heel goed!

Bij een maaimachine van deze klasse mogen de veiligheidsmaatregelen natuurlijk niet ontbreken. De Gardena Sileno is daarom uitgerust met een antidiefstalvoorziening, die wordt gerealiseerd door een hefsensor met alarmfunctie en een PIN-vergrendeling. De PIN-vergrendeling dient ook als kinderslot, want de maaimachine kan alleen worden gestart door de PIN-code in te voeren. Het reeds genoemde, goed functionerende obstakeldetectiesysteem zorgt voor extra veiligheid op het gazon.

De maximale instelbare snijhoogte van de Sileno is 6 cm. Voor een normaal gemaaid gazon is dat vanuit ons oogpunt volstrekt voldoende. Het wordt echter problematisch tijdens de eerste maaipogingen als de grensdraad die op het gazon is gelegd nog niet volledig is gelegd. Tijdens een van onze eerste maaipogingen werd de grensdraad door de maaimachine gemaaid omdat deze iets te ver uitstak. Het was echter niet zo tragisch. In de leveringsomvang vonden we 5 waterdichte kabelaansluitingen. Hiermee kon de kabel zonder problemen worden gerepareerd. Opmerking: Als u een zeer ongelijke tuin heeft, kunt u de kabel ook tot 5 cm onder de grond leggen. Zo hoeft u niet bang te zijn om de kabel te beschadigen, zelfs niet bij het verticuteren.

De behuizing van de Gardena Sileno is zeer krasgevoelig. Zelfs een klein contact met voorwerpen zoals bomen heeft de onderste kunststofbehuizing in de test zeer snel bekrast. Dit vermindert de maaiprestaties niet, maar het ziet er na een tijdje wel een beetje lelijk uit. Hier moet Gardena verdere verbeteringen aanbrengen en gebruik maken van kunststoffen die niet gevoelig zijn voor krassen.

GOEDE KEUZE

McCulloch ROB S600

Adviesprijs

799,-

105.667 andere kochten dit product

De McCulloch ROB S600 is een robotmaaier met mobiele app, die in tuinen met een oppervlakte van maximaal 600 m² het gazon netjes houdt. Via Bluetooth koppel je de maaier aan je telefoon, waarna je hem eenvoudig bedient en maaischema’s instelt. Dankzij een intelligent maaisysteem past de ROB S600 zijn maaischema aan op de groeisnelheid van het gras. Dit voorkomt slijtage aan je gazon. Wanneer je de app niet gebruikt, stel je alles in met het bedieningspaneel op de maaier. Zo bepaal je helemaal zelf op welke manier je het apparaat gebruikt. De begrenzingsdraad, connectoren en alle andere benodigden worden direct meegeleverd.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De afwerking van de McCulloch ROB S600 maaimachine is zeer netjes. De kleine lichte ROB S600 is geschikt voor gazons tot 600m2. Met zijn intelligente maaisysteem past de maairobot de maaicycli automatisch aan de groei van het gras aan – afhankelijk van de grootte van het gazon. De verbinding met de app via Bluetooth levert voor ons geen problemen op en het apparaat kan dus met een smartphone worden bediend. Omdat de maaimessen centraal staan, kan de ROB S600 niet tot aan de rand maaien en moet je hier nog wat afwerkingswerk verrichten. Op smalle plaatsen kan de McCulloch ROB S600 maaimachine in de problemen komen. Het totale pakket aan prestaties, vakmanschap en prijs overtuigde ons toch.

Na de keuze van de locatie voor het laadstation moeten de grenskabels worden gelegd. Bijzonder is dat het laadstation van de McCulloch ROB S600 zelfs in hoeken of aan de randen van het gazon kan worden geplaatst. Dan wordt de geleidingsdraad gelegd. Dit helpt de maaimachine om het laadstation sneller te vinden zonder ongewenste zoeksporen op het gazon achter te laten. In de laatste stap wordt het apparaat geïnstalleerd en ingesteld via het LCD-display, waar de stapsgewijze instructies u door de configuratie leiden. Bij het maaien navigeert de ROB S600 Mowing Robot zelfstandig door de tuin en gebruikt het willekeurige principe als maaistrategie. Als de accu bijna leeg is, gaat de McCulloch op zoek naar het laadstation en vindt hij eerst de geleidingsdraad. Hij is dus zo snel als de bliksem bij het oplaadstation, draait kort voor het bereiken van het station 180° en rijdt achteruit naar het station voor het opladen.

McCulloch heeft de ROB S600 maaimachine een intelligent maaisysteem gegeven. Hiermee past de maairobot zijn maai-cycli automatisch aan de groei van het gazon aan. Deze functie is niet alleen erg handig voor de eigenaar van de tuin, maar beschermt de grasmat ook tegen onnodige stress bij het te vaak maaien. De ROB S600 maaimachine kan ook worden gebruikt op twee niet-aangesloten gebieden. Dit vereist echter dat het tweede gebied ook volledig wordt uitgerust met grensdraad en een apart laadstation.

McCulloch heeft de Rob een paar speciale maaistanden gegeven. Zo kunt u bijvoorbeeld de maaimachine in de nachtstand zetten en de stille tuinhulp maait uw gazon terwijl u slaapt. Dankzij het gegarandeerde geluidsvermogen van 57 dB(A) stoort u de buren niet. Zelfs neerslag stoort de machine niet en het maait en maait in zon en regen. Als u een bepaald gebied in een flits wilt maaien, activeert u gewoon de SpotCut-functie. Nu maait de ROB S600 het gazon in een spiraal vanuit zijn positie. Met de Power Cut functie wordt de regeling van het schema gedurende 3 uur onderbroken en de ROB S600 maaimachine maait nu met voorrang.

De McCulloch Smartphone ROB-app is beschikbaar in de Google Play Store en voor iOS-apparaten. Gedownload en ingesteld kunt u nu uw Smartphone gebruiken om de ROB S600 maairobot te bedienen. De app geeft vervolgens de huidige accustatus weer en stelt u in staat om de maaicyclus te onderbreken en de maaimachine naar het laadstation te sturen. Als u de grootte van uw gazon in de app invoert, berekent de app de aanbevolen maaicycli. Hier wordt het aantal benodigde maaidagen per week en de dagelijkse maaitijd weergegeven. De verbinding tussen de app en de maaimachine wordt tot stand gebracht met behulp van Bluetooth-technologie, wat betekent dat het bereik beperkt is.

(Visited 1.200 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *