Het beste slimme alarmsysteem voor thuis

Beveiliging in de eigen vier muren is voor velen een probleem. Ondanks een algemene daling van het aantal inbraken, is er in sommige gebieden een aanzienlijke toename van het aantal huis- en appartementsinbraken. Waarom installeert u dan niet een huisalarmsysteem met sirene, bewegingsmelder en camera?

Vroeger waren alarmsystemen een zondevolle zaak, die – geïnstalleerd door een elektricien of specialist – al snel enkele duizenden euro’s kostte. Zelfs vandaag de dag kunt u zich in een mum van tijd ontdoen van 5.000 euro als u een eengezinswoning volledig wilt uitrusten met sensoren en een slim deurslot.

Met een slimme thuisoplossing bent u voor een paar honderd tot maximaal 2000 euro binnen, afhankelijk van de omvang en het aantal sensoren en actuatoren. Voor sommige systemen worden hier maandelijkse kosten van 5 tot 15 euro aan toegevoegd.

We hebben 15 slimme huisalarmsystemen onder de loep genomen en tot in detail getest. Zoveel van tevoren: geen van hen voldoet aan de professionele eisen. Dit zijn doe-het-zelf oplossingen die theoretisch kunnen worden bedrogen of gedeactiveerd door een systematische inbreker. De meeste ongenode gasten plannen hun inbraak echter niet weken van tevoren, maar slaan spontaan toe en zijn daardoor gemakkelijk te ontvluchten. Bovendien geeft een geactiveerd alarmsysteem een gevoel van veiligheid, zelfs als er nooit wordt ingebroken. En dat alleen al is veel waard.

Wat u moet weten over alarmsystemen

De officiële aanduiding van een alarmsysteem is inbraakdetectiesysteem (EMA). Dit is precies het doel: het meldt een inbraak wanneer het eigenlijk al te laat is, namelijk wanneer ramen of deuren zijn opengebroken of mensen in het gebouw bewegingsdetectoren triggeren.

De politie is geen vriend van alarmsystemen

De politie is echter geen fan van alarmsystemen. Want zelfs geïnstalleerde systemen hebben een hoog risico op valse alarmen. Als de politieagenten moeten ingrijpen omdat de kat van de buurman de bewegingsmelder heeft geactiveerd, is een slecht humeur onvermijdelijk. In plaats daarvan beveelt de politie aan om ramen, deuren en sloten te beveiligen tegen inbraak.

Of een alarmsysteem inbraak effectief kan voorkomen is afhankelijk van de omgeving en de inbreker. De slecht voorbereide inbreker zal onmiddellijk vluchten als een 100-decibelse sirene buiten in de garage jammert. Maar als u uw buren al vijf keer door vals alarm uit bed hebt gehaald, zult u de sirene helemaal niet activeren.

In een typisch geval zal uw alarmsysteem u een push-boodschap of een oproep op uw telefoon sturen. U ziet dan in de event bar welke sensoren zijn geactiveerd, bijvoorbeeld de bewegingsmelder in de garage en de glasbreukmelder op het raam van de woonkamer.

Als deze indicatoren niet voldoende zijn, kunt u met de bewakingscamera live in uw woonkamer kijken. Als iemand met de kluis knoeit, kunt u de politie persoonlijk bellen of de 100 decibel-sirene in de carport handmatig starten.

In het ergste geval zal de inbraak plaatsvinden ondanks het alarmsysteem. Dan heb je tenminste nog videobewijs van de dader. Daarom zijn camera’s een essentieel onderdeel van een alarmsysteem. Wat heeft het voor zin als een enkele bewegingsmelder je vertelt dat er activiteit is? Het kan de buurman zijn die de bloemen water geeft voor u, of een kat die langs het raam van de patio komt. U zult de politie of een buurman niet bellen op basis van louter een verdenking.

Trouwens: Of een buitensirene die aan het huis bevestigd is, afschrikt omdat je ontdekt zou kunnen worden of omdat er waarschijnlijk iets te halen valt, is betwistbaar. Feit is echter dat veel verzekeraars inbraakalarmsystemen voorschrijven wanneer hoge waarden moeten worden beschermd. Maar dit is zelden het geval in een gewone eengezinswoning.

Zelfgemaakt alarmsysteem: een goed idee?

Alarmsystemen die u zelf installeert zijn beter dan niets, maar qua gebruiksgemak en inbraakwerendheid zijn ze niet te vergelijken met professionele alarmsystemen. De verschillen zijn vooral te zien in de foutloze werking en het gebruiksgemak.

Een voorbeeld: Met een professioneel systeem hoeft u zich geen zorgen te maken als u uw huis binnenkomt. Het systeem merkt op uw sleutel dat u de juiste bent en schakelt het alarm uit. Bij het systeemmerk Eigenbau moet u het alarmsysteem handmatig deactiveren of activeren via een pincode of via de afstandsbediening.

In geval van een foutloze werking is de vraag: kan het systeem gesaboteerd worden? Het systeem moet zichzelf kunnen beschermen, bijvoorbeeld met een noodbatterij, gecodeerde gegevensoverdracht of sabotagecontacten op de componenten. Smart Home alarmsystemen bieden nu ook noodstroombatterijen in de centrale en in sommige gevallen saboteren ze de contacten op de componenten en de basis. In vergelijking met professionele systemen zijn ze echter slecht beschermd tegen geplande inbrekers. Zelfs onze testwinnaar van Abus is onvoldoende beschermd tegen sabotage en moet ergens verborgen worden geïnstalleerd, zodat de inbreker de sensoren wel kan detecteren, maar de besturing niet.

De meeste inbraken zijn niet zorgvuldig gepland

Maar zoals ik al zei, de meeste inbraken gebeuren niet gepland, maar volgens het motto “gelegenheid maakt dieven”. Als u daarentegen een echte Picasso in uw woonkamer heeft hangen, mag u ook professionele inbrekers verwachten die bereid zijn om alarmsystemen te saboteren.

Duurdere slimme thuissystemen – waaronder moderne systemen met app-controle voor iPhone en Android – zijn technisch gezien vaak niet slecht. Hoe veilig ze zijn hangt sterk af van de specifieke configuratie. Heeft de fabrikant voldoende voorzorgsmaatregelen genomen tegen aanvallen van hackers? Zijn de sensoren professioneel geïnstalleerd? Is de zogenaamde onvermijdelijkheid gegarandeerd?

Onvermijdelijkheid betekent: Het EMA kan alleen worden bewapend als de deuren en ramen gesloten zijn, er niemand aanwezig is en dat beveiligde zones pas weer kunnen worden betreden nadat het alarmsysteem is gedeactiveerd. Hiervoor zijn talrijke modules nodig, zoals elektronisch gestuurde extra sloten voor deuren in een eengezinswoning – en dat voor elke kamer. Of sensoren die onderscheid kunnen maken tussen een leunend raam en een vergrendeld raam. Wie een instapmodel koopt, kan niet garanderen dat het werkt, al was het maar omdat er maar één bewegingsmelder is inbegrepen.

Groot kostenvoordeel

Inclusief installatie, professionele alarmsystemen kosten gemakkelijk 5.000 euro. Voor de gewone huiseigenaar is dit veel te duur, hij geeft er de voorkeur aan om slechts 200 tot 1000 euro uit te geven voor een zelfgebouwd systeem en de sensoren aan het raam zelf te sleutelen.

Maar je moet het zonder comfort doen. Het smart home systeem moet worden geactiveerd bij het verlaten van het huis of gedeactiveerd bij het binnenkomen. Hoewel er vaak schema’s zijn voor automatische activering of deactivering, zullen onvoorziene gebeurtenissen in de praktijk altijd botsen met het schema, bijvoorbeeld als u ongewoon vroeg thuiskomt van uw werk en niet aan de alarminstallatie denkt. Dan gaat de sirene plotseling af en wordt uw smartphone overspoeld met pushberichten.

Maar dat is precies waar het bij een slim alarmsysteem voor thuis om gaat: je hebt normaal gesproken elke dag te maken met in- en uitschakelen en je moet op vals alarm kunnen rekenen. Wees dus niet te gretig om de telefoonnummers van goede vrienden toe te voegen aan de lijst van mensen die automatisch op de hoogte moeten worden gebracht.

In een handomdraai ingebouwd

De montage van de single De onderdelen van een slim alarmsysteem voor thuis zijn geen probleem. Bewegingsdetectoren, camera’s of deur- of raamcontacten worden met schroeven, deuvels of zelfklevende pads gemonteerd. De valkuilen liggen op de loer in de planningsfase, want leken houden ervan om de basisregels te negeren, wat het percentage valse alarmen verhoogt en er in het ergste geval voor zorgt dat het gewapende systeem in het geheel niet in werking treedt.

Goede alarmsysteem-apps hebben daarom een testmodus. Dit zorgt ervoor dat de sirene stil blijft als je zelf een inbreker simuleert.

Verwend om te kiezen: het juiste systeem

Geen enkel slim huisalarmsysteem werkt zonder het juiste bedieningspaneel. Als u zelfs een klein alarmsysteem wilt installeren dat bestaat uit een sirene, een bewegingsmelder en een deur/raamcontact, moet u deze componenten van een fabrikant kopen – samen met een geschikt bedieningspaneel.

Er zijn verschillende radionormen onder de aanbieders, dus een kleurrijke uitwisseling van verschillende apparaten onder één bedieningspaneel is niet de regel. Een uitzondering is Magenta Home van Telekom of Bosch Smart Home. Ze kunnen ook bepaalde actuators van concurrenten gebruiken, zoals Philips Hue, Osram Lightify of D-Link.

Informeer jezelf voordat je koopt

Het is daarom een goed idee om eerst op zoek te gaan naar het beste alarmsysteem, want het bedieningspaneel dat u in het begin kiest, bepaalt welke sensoren en actuatoren u in de toekomst kunt kopen en gebruiken.

Bij de planning moet u rekening houden met het volgende: hoe meer sensoren of actuatoren en met elkaar verweven gedragsregels u instelt, hoe groter de kans op storingen en fouten. Dit kan snel leiden tot frustratie.

Uit jarenlange ervaring weten we dat: De werkelijkheid is veel complexer dan wat je kunt instellen met duidelijke regels voor bewegingssensoren, deurcontact, camera en sirene.

Begin met een paar onderdelen

Doe jezelf dus een plezier en benader het onderwerp van slimme huisalarmsystemen met weinig apparaten en regels. Bouw zelf een minimaal alarmsysteem dat slechts een eenvoudige controle uitvoert. Als het goed werkt en de familie er aan gewend raakt, kun je het altijd uitbreiden.

Spraakbesturing met Alexa & Co.

Amazon Alexa, Apple Home, Google Home, Microsoft Invoke: Alle digitale voice assistants kunnen niet alleen slimme thermostaten inschakelen of de verlichting dimmen, maar ook een alarmsysteem activeren of deactiveren.

Het magische woord is “vaardigheden”. Voor elke actuator of sensor moeten de spraakcommando’s in de belangrijkste talen van de stemassistenten worden gedefinieerd. Dit is een formeel proces waarbij een bewegingsmelder of camera een label “Werkt met Amazon Alexa” krijgt.

De meeste fabrikanten van slimme alarmsystemen voor thuis springen op deze bandwagon, maar ze ondersteunen nog niet allemaal Alexa, Apple Home of Google Home. Ook hier staat het: Informeer uzelf vooraf!

Hoe we hebben getest

In twee testrondes hebben we 15 systemen van verschillende fabrikanten getest. We voerden de test uit in een eengezinswoning en installeerden de sensoren of actuatoren ter plaatse.

Voor de update in april 2019 hebben we vanwege de complexiteit besloten om een voorlopige opstelling en simulatie te gebruiken. Hiervoor hebben we de sensoren op houten standaards geschroefd en vervolgens in de gang, in de woonkamer, op het terras of bij de ingang geïnstalleerd. Zo konden we de verschillende alarmsystemen in het dagelijks leven parallel testen en zonder sporen na te laten ontmantelen.

We wilden niet weten of de sensoren werkten. Dat doen ze allemaal zonder problemen. Bewegingsmelders melden een beweging, rookmelders detecteren rook en raamcontacten geven een open raam aan.

Veel belangrijker voor ons was de manier waarop de actuatoren en sensoren in de app samenwerken. Hoe kan ik het alarm in- of uitschakelen? Laat de app me duidelijk de huidige status zien? Hoe ziet de tijdlijn eruit, die me activiteiten laat zien? Hoe kan ik reageren op een alarm van de app? Kan ik regels opstellen voor geautomatiseerde processen en kan ik andere mensen in het systeem uitnodigen?

Maar we waren ook geïnteresseerd in de kwaliteit van de hardware. Terwijl AMG en Blaupunkt vertrouwen op robuuste kunststof behuizingen, waar zelfs het batterijcompartiment is ingeschroefd, vinden we bij Olympia of zelfs LGtron slanke kunststof en dekselclips, die er niet bepaald duurzaam uitzien.

Het assortiment sensoren en actuatoren varieerde sterk afhankelijk van de set: terwijl Medion in zijn Smart Home Starter Set voor gevorderde gebruikers niet minder dan twaalf componenten plus een besturingseenheid stuurde, beschikte Somfy alleen over een bewegingsmelder en een deurcontact. Deutsche Telekom stuurde ons zeven apparaten plus de centrale, inclusief een water detector.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen alarmsystemen:

 1. favorietli-thumbnail
  ABUS SMARTVEST BASISSET
  De Smartvest Draadloos Alarmsysteem en App – Basisset biedt een ongecompliceerde instap in het moderne wonen met een betrouwbare algehele beveiliging in combinatie met aantrekkelijke huisautomatiserings-functies.

 2. li-thumbnail
  GIGASET ELEMENTS ALARM KIT
  Beveilig je woning met de Gigaset All You Need Alarm Box. De set bestaat uit een basisstation, smart HD IP-camera, bewegingssensor en magneetcontact. Via de app op je smartphone kijk je overal live mee bij jou thuis.

 3. li-thumbnail
  SOMFY PROTECT HOME ALARM
  Maak je woning veilig met het Somfy Protect Home Alarm. Het pakket bestaat uit een basisstation, 3 magneetcontacten, 2 afstandsbedieningen, bewegingssensor en sirene. Plaats de magneetcontact bij ramen en deuren en zet de bewegingssensor op een logische plek in de ruimte.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

ABUS Smartvest Basisset

Adviesprijs

339-

162.366 andere kochten dit product

De Smartvest Draadloos Alarmsysteem en App – Basisset biedt een ongecompliceerde instap in het moderne wonen met een betrouwbare algehele beveiliging in combinatie met aantrekkelijke huisautomatiserings-functies. Het woord ‘smart’ duidt hierbij niet alleen op het product en de bediening met tablet of smartphone – reeds de installatie is dankzij plug-and-play en voorgeconfigureerde componenten in de set uiterst eenvoudig.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Veel eerder moeten aanschaffen”

Het alarm is snel geïnstalleerd, het duurt wel iets langer dan 10 minuten zoals ze beweren. Heel eenvoudig te bedienen app.
We hebben de deur -en raamcontacten getest en deze werken uitstekend. Je kan de gevoeligheid van deze contacten zelf instellen van 1 tot 10.
Wanneer de bewegingsmelder beweging detecteert speelt de sirene eerst 30 seconden een muziekje af zodat je het alarm kan uitschakelen als je vergeten bent dat het nog aan staat.

Peter De Vries

In een mum van tijd hadden we de Abus Smartvest opgezet. Na het aansluiten van de basis op de router, moesten we gewoon de Abus app opzetten. Het aanleren van de apparaten werkt ook snel, maar alleen als u de procedure in de handleiding goed doorleest.

Eenmaal getraind kunt u de sensoren monteren, hetzij op de voordeur, in de gang, aan het plafond van de woonkamer (rookmelder) of op de deur naar het terras.

De basis zal zeker geen schoonheidsprijs winnen. Maar je wilt hem toch niet in de woonkamer plaatsen – al was het maar omdat hij geen demontagebeveiliging heeft. Een inbreker zou dus de basis kunnen ontmantelen zodat hij geen alarm meer kan slaan – een tekortkoming die ook door collega’s van Stiftung Warentest wordt bekritiseerd.

We hebben het geprobeerd: Als de netstekker en de netwerkkabel worden losgekoppeld en de batterijen worden verwijderd wanneer het alarm wordt geactiveerd, gaat de ingebouwde sirene af als de sensor beweging detecteert, maar de alarmmelding zal de smartphone niet meer bereiken. De interne sirene is echter niet bijzonder luidruchtig en het geluid kan licht gedempt worden onder een deken.

De massieve buitensirene maakt geen deel uit van de basisset, maar is wel erg nuttig. Het is veel luider dan de piepende interne sirene van het basisstation. De buitensirene heeft ook een demontagebeveiliging: dankzij de ingebouwde oplaadbare batterij begint hij meteen te huilen als hij uit de muur wordt gehaald.

Abus respecteert het principe van onvermijdelijkheid binnen een beperkte reikwijdte. Een open raamcontact wordt gemeld wanneer we het systeem willen bewapenen. We kunnen deze fout echter negeren en het systeem nog steeds bewapenen. De onvermijdelijkheid wordt beperkt door het kleine aantal sensoren in het huis. Bij het verlaten van het gebouw kan het systeem niet controleren of er nog een persoon in een ruimte aanwezig is.

De componenten van de Abus Smartvest hebben aan de ene kant een net bruikbare en aan de andere kant zelfs een uitstekende materiaalkwaliteit. De afstandsbediening, die in de basisset is opgenomen, beviel ons bijvoorbeeld niet erg goed, omdat de kleine knoopcelbatterij vanaf de zijkant in de afstandsbediening is geschoven. Het zou eruit kunnen vallen als het ruw wordt behandeld.

Terwijl de bewegingsmelder met een wat wiebelige wandconstructie komt, ziet hij er met de buitensirene en de deurbel met camera heel anders uit: Ze bestaan uit een solide en goed doordachte kunststof behuizing. De deurbel wordt van binnenuit aan de muur geschroefd en afgedekt met een frontpaneel.

Het is de app en de afstandsbediening die we gebruiken om te communiceren met het alarmsysteem in ons dagelijks leven. De kleine afstandsbediening aan de sleutelhanger is natuurlijk praktischer om te activeren en te deactiveren dan de telefoon steeds weer uit je zak te graven. De afstandsbediening heeft ook een knop waarmee de aangesloten camera’s een opname starten.

De app is zeer overzichtelijk en heeft een discreet kleurenschema. Het startscherm toont slechts één schuifregelaar voor activering en deactivering, evenals de paniek- en opnameknoppen. U kunt de andere overzichten in de app openen door links of rechts te vegen. Daar vindt u sneltoetsen, kamers, camera’s (live video), contactpersonen (noodoproep, politie, buren) en natuurlijk de evenementen.

Het Abus-systeem blijkt een snel opgezet en nuttig systeem te zijn dat ons desgewenst informeert over gebeurtenissen in huis. De app is eenvoudiger dan de andere systemen. We struikelen hier niet over instellingen, we zien alleen wat er toe doet: In het geval van een alarm kunnen we de contacten die we hebben opgezet met een veegmachine oproepen en de politie of zelfs een buurman bellen.

We konden op afstand een pakjesdrager vragen om een pakje achter te laten (video-intercom) en de deur/raamcontacten deden ons denken aan gekantelde ramen bij het verlaten van het huis.

GOEDE KEUZE

Gigaset Elements Alarm Kit

Adviesprijs

199,-

145.961 andere kochten dit product

Beveilig je woning met de Gigaset All You Need Alarm Box. De set bestaat uit een basisstation, smart HD IP-camera, bewegingssensor en magneetcontact. Via de app op je smartphone kijk je overal live mee bij jou thuis. Beeldmateriaal opnemen is geen enkel probleem. Tot 30 seconden bewaar je de video gratis voor 2 dagen in de cloud. Voor het opnemen van langer videomateriaal heb je een abonnement nodig. Deze sluit je af via de app. Alle elementen stel je eenvoudig op elkaar af. Wanneer de bewegingssensor is ingeschakeld en beweging detecteert, springt de IP-camera automatisch aan en begint met filmen. Jij krijgt vervolgens op afstand een pushbericht en e-mail dat er onraad bij je thuis is. De installatie is plug & play. Zonder boren en schroeven ga je direct aan de slag.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Gigaset Elements Alarm Kit is eenvoudig te installeren, eenvoudig te gebruiken en betrouwbaar. Hij voldoet aan deze eisen en is daarom lange tijd onze testwinnaar geweest. Elementen moesten echter afstand doen van de troon, omdat het een eilandoplossing is die slechts in beperkte mate kan worden uitgebreid.

Gigaset houdt zijn sensoren op zichzelf, en alleen lichtregeling met Philipps Hue is mogelijk. Gigaset Elements staat niet bekend om zijn diversiteit, zoals sensoren zoals vibratie, sluitercontrole of temperatuur en luchtvochtigheid bestaan gewoonweg niet. De fabrikant heeft nu immers een radiatorthermostaat aan zijn assortiment toegevoegd.

Gigaset wil gewoonweg geen allround oplossing zijn voor alles en elke toepassing. Dit heeft als voordeel dat het systeem minder complex is om te installeren en te bedienen. Het nadeel is dat het alleen kan worden uitgebreid in termen van het aantal sensoren, niet in termen van de variëteit.

Gigaset Elements kan op verschillende manieren worden gebruikt binnen het domein van de veiligheid. Slimme huissensoren (beweging, rook, etc.) en actuatoren (sirene, knop, etc.) kunnen op elke gewenste manier worden gecombineerd, waardoor een individuele beveiligingsoplossing ontstaat voor een klein budget.

Het tweede verschil is de DECT-radiostandaard, bekend van de draadloze telefoons: Gigaset is de enige aanbieder die gebruik maakt van DECT-ULE (Ultra Low Energy) om zijn slimme woning uit te zenden. Het nadeel: apparaten van derden kunnen niet worden geïntegreerd.

Bovendien is Gigaset een cloud-gebaseerd systeem – de logbestanden en vooral de camera-opnames worden op de Gigaset-server opgeslagen. Je kunt het leuk vinden of niet. Als u video’s of foto’s wilt opnemen bij een alarm, beweging of wanneer u thuiskomt, moet u een abonnement nemen voor 10 tot 20 euro per jaar.

Dit abonnement verhoogt ook de opslagtijd op de server. Zonder abonnement is de opslagtijd slechts twee dagen en het opnemen in geval van een alarm is helemaal niet mogelijk. Als u Gigaset Elements efficiënt wilt bedienen, kunt u het abonnement niet omzeilen.

De Gigaset-app laat zien wat belangrijk is op het gebied van veiligheid: “Alles is goed” is wat er staat nadat we de bewegings-, raam- en deursensoren en de schakelaars, de sirene en de camera hebben geïnstalleerd. De eenvoudig ontworpen app maakt geen gebruik van complexiteit, maar speelt in plaats daarvan in op zijn sterke punten als het gaat om veiligheid.

GOEDE KEUZE

Somfy Protect Home Alarm

Adviesprijs

349,-

206.632 andere kochten dit product

Maak je woning veilig met het Somfy Protect Home Alarm. Het pakket bestaat uit een basisstation, 3 magneetcontacten, 2 afstandsbedieningen, bewegingssensor en sirene. Plaats de magneetcontact bij ramen en deuren en zet de bewegingssensor op een logische plek in de ruimte. De bewegingssensor detecteert geen huisdieren tot 25 kg. Handig wanneer je een hond of kat hebt. Bij een detectie van de magneetcontacten of sensor, ontvang je een notificatie via de app op je smartphone (iOS en Android). Hierdoor ben je op elke locatie direct op de hoogte. Op de locatie zelf weerklinkt er een geluidssignaal van 90 decibel. Breid het alarmsysteem uit tot 50 sensoren en maak je woning compleet beveiligd.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De verpakking van de startersset is voorbeeldig. De doos bevat alle onderdelen netjes gerangschikt op twee niveaus. Bovenop is de binnensirene, die dankzij het aluminium deksel en de geïntegreerde accu’s verrassend zwaar is – hij ziet er navenant hoogwaardig uit. Op de achterkant staan twee luidsprekers: een voor normale signaaltonen en het pre-alarm, en een vervelende sirene met 110 dB, waardoor ongenode gasten echt pijn doen aan hun trommelvliezen. 

De app is een van de grote krachten van de Somfy oplossing. Het is gebouwd op het Apple-principe: het kan niet veel, maar wat het kan, doet het perfect. Laten we beginnen met de configuratie. Het aanleren van het systeem en de componenten is uiterst eenvoudig, met een gedetailleerde uitleg bij elke stap. Met alle belangrijke punten is rekening gehouden. We hebben screenshots gemaakt van de opstelling en de eerste stappen van ons alarmsysteem. De volgende fotogalerij laat stap voor stap zien wat de gebruiker tegenkomt.

Als u besluit om een inbraakalarmsysteem te installeren, moet u al in de planningsfase weten wat u wilt doen in het geval van een alarm. Somfy ondersteunt alles wat gebruikelijk is in deze productomgeving. Dit omvat uiteraard visuele en akoestische signalering ter plaatse, push-berichten naar de mobiele telefoon app, maar ook SMS of e-mail.

Bij Somfy is er de mogelijkheid om bekende mensen in het systeem op te nemen. In geval van alarm worden bijvoorbeeld buren of familieleden via een app op de hoogte gebracht en krijgen ze 30 minuten lang toegang tot alle geïnstalleerde Somfy bewakingscamera’s. Zo kan de moeder op afstand controleren of de volgende stappen nodig zijn of dat het slechts een vals alarm is.

Het is gebruikelijk dat de gebruiker kan instellen hoe lang de bewapening en de alarmering worden vertraagd. Somfy volgt hier weer het Apple-principe: er is gewoon niet. Na het inschakelen verstrijken 30 seconden voordat de bewegingsdetectoren en raamcontacten reageren en na het activeren van een bewegingsdetector verstrijken 30 seconden waarin de alarmsirene een onopvallende melodie afspeelt om de gebruiker te vragen het systeem uit te schakelen. Pas dan maakt de alarmsirene echt lawaai. Vooral in combinatie met de comfortabele automatische bewapening en ontwapening is dit een mooie zaak; maar naar onze mening moet er de mogelijkheid zijn om het alarm met geen of slechts een zeer korte vertraging te laten afgaan. 

Somfy’s slimme huisalarmsysteem doet een heleboel dingen heel goed. Er is geen enkel systeem dat we ooit in handen hebben gehad dat eenvoudiger te installeren was, en het gemak, inclusief het automatisch in- en uitschakelen en de optionele aansluiting van een beveiligingsdienst, zijn echte pluspunten.

Aan de negatieve kant zijn er ontbrekende sensoren (rook- en watermelders), weinig instelmogelijkheden (bijv. ontgrendelingsvertraging) en de onnodig moeilijke verbinding met andere slimme thuissystemen.

Als u op zoek bent naar een inbraakalarmsysteem voor huis of appartement en u heeft geen behoefte aan een gevarenalarm, dan is Somfy een voorbeeldig, luid en eenvoudig systeem.

(Visited 565 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.