De beste gaming muis

We hebben 50 gamemuizen getest. Het beste voor de meesten is de Razer Viper Ulimate. Met zijn brede scala aan functies is hij gemakkelijk geschikt voor gebruik in e-sporttoernooien en maakt hij indruk met een zeer nauwkeurige sensor, een responsieve en betrouwbare draadloze verbinding en een laag gewicht. Minder leuk: Als je deze muis wilt kopen, heb je een dikke portemonnee nodig.

Een gaming muis is het tweede elementaire hulpmiddel van de PC-gamer en moet een zeer robuuste constructie hebben – vergelijkbaar met gaming toetsenborden. Dit komt omdat game-muizen een zeer hoog aantal klikken moeten kunnen weerstaan, vaak snel na elkaar. De sensor moet uiterst betrouwbaar en nauwkeurig zijn om onmiddellijk te kunnen reageren op de kleinste bewegingen en plotselinge richtingsveranderingen. Daarnaast zijn er comfortfuncties zoals programmeerbare knoppen om met een druk op de knop hele klikreeksen of commandocombinaties te activeren.

Met ondertussen 50 gamemuizen in de test, hebben we een grote selectie van verschillende fabrikanten onderzocht in een gedetailleerde vergelijkende test. De prijzen variëren van een goedkope 15 euro tot een steile 150 euro. Maar onze test heeft uitgewezen: Muizen die geschikt zijn voor het spelen hoeven niet duur te zijn.

Wat is belangrijk bij gaming muizen

Zoals gezegd, moeten game-muizen extreem robuust zijn. Vooral de twee hoofdmuisknoppen (linker- en rechtermuisknop) moeten veel klikken overleven. Net als bij game-toetsenborden, hoewel niet zo vergaand, is de keuze van de schakelaars hiervoor belangrijk. De marktleider hier is de Japanse fabrikant Omron, die een levensduur van enkele miljoenen klikken belooft.

Een muis met een hoge DPI-waarde is niet noodzakelijkerwijs beter.

De volgende belangrijke waarde is de bemonsteringsfrequentie, die de fabrikanten specificeren in DPI (dots per inch) of CPI (counts per inch) – beide specificaties zijn verder identiek. Dit geeft niet alleen aan hoe nauwkeurig de muis de bewegingen bijhoudt, maar ook hoe snel de muisaanwijzer over het scherm kan worden bewogen.

Een goede speelmuis hoeft niet per se een extreem hoge sampling rate te hebben, want het hangt veel meer af van het spel en je eigen voorkeur. Een hoge DPI is geschikt voor 4K of zelfs hogere resolutie monitoren, omdat hier een vrij grote pixelafstand moet worden afgelegd. In het spel zelf leidt dit tot slecht mikken, omdat de dradenkruizen te gevoelig zijn voor bewegingen en schoten hun doel missen.

Naar onze mening moet een gamemuis daarom altijd de mogelijkheid hebben om de bemonsteringsfrequentie in zijn eigen stappen te definiëren en met een druk op de knop in real time tussen de verschillende stappen te schakelen. Zo kunt u snel reageren op verschillende (spel)situaties.

Sensor- en muisgrepen

Met de muissensor heeft u de keuze tussen een optische en een laserversie. Heel eenvoudig gezegd pikken optische sensoren het oppervlak op door een lichtstraal van het oppervlak terug in een camera te gooien. Een kleine processor in de muis zorgt dan voor de berekening en uitvoering van de bewegingsrichtingen en -snelheden. Veel gamers geloven dat optische muizen nauwkeuriger zijn op het gevoel.

De andere sensoren maken gebruik van een laser die van het oppervlak af stuitert en wordt verwerkt. Omdat de laser veel meer gefocust is, maakt dit extreem hoge sampling rates mogelijk door het fijnere scannen. Bovendien werkt een lasermuis soms op ongewoon gladde oppervlakken zoals glas.

Optische sensor of laser: een kwestie van smaak

Er zijn echter geen grote kwaliteitsverschillen tussen de twee sensortypen en daarom speelt het geen doorslaggevende rol meer wat er in de muis is ingebouwd. Ook hier is de persoonlijke smaak doorslaggevend.

Niet elke gamer houdt zijn muis hetzelfde. In principe kunnen de houdingsvarianten worden onderverdeeld in drie categorieën. Bij de zogenaamde “Palm-Grip” rust de hele hand op de muis, daarom zijn brede en hoge muizen hier bijzonder geschikt voor. Gamers die spelen met een “klauwgreep” bedienen de muis met gebogen vingers en de onderste handpalm. Smalle, middelhoge modellen zijn het meest geschikt voor deze muisgreep. Dan is er nog de “Finger-Tip-Grip”, waarbij de speelmuis uitsluitend met de vingertoppen wordt bediend. Smalle, platte muizen zijn hiervoor de beste keuze.

Nuttige extra functies voor gamers

PC-spelers profiteren van extra knoppen op de muis die vrij te programmeren zijn: Of het nu gaat om een korte code om de browser op het bureaublad te openen of om hele reeksen commando’s met specifieke timings te activeren met een enkele klik – de laatste worden ook wel macro’s genoemd.

Natuurlijk hangt het ook af van het spel. MOBA-spelers (Multiplayer Online Battle Arena) kunnen niet genoeg toetsen hebben om complexe combinaties van toverdranken, spreuken en vaardigheden met slechts één klik af te vuren. Bij snelle schutters daarentegen zijn er vaak maar een paar extra sleutels nodig.

Een luxe functie is de mogelijkheid om het gewicht van de muis te veranderen. Want zelfs met het gewicht zijn er verschillende voorkeuren. Sommigen spelen liever met een zwaardere muis, anderen met een lichtere. Daarom leveren fabrikanten vaak kleine gewichten die in speciaal ontworpen compartimenten in de muis kunnen worden geplaatst.

Klein, maar fijn verschil

Een geïntegreerd geheugen in de muis (onboard geheugen) maakt het mogelijk om instellingen en profielen op te slaan zodat het invoerapparaat op de gebruikelijke manier op andere pc’s kan worden gebruikt. Het is een kwestie van discussie of verlichting wel of niet absoluut noodzakelijk is: Als de apparaten RGB aankunnen, kunnen de muizen worden aangepast aan de overige randapparatuur. Maar eigenlijk is de hand altijd op, en daarom doen veel gamers het zonder en besparen ze de extra kosten.

Rubberen of getextureerde zijvlakken bieden meer grip en geven zo onbewust een gevoel van veiligheid bij het bedienen van de muis. Een gevlochten verbindingskabel zou naar onze mening echter verplicht moeten zijn, omdat een speelmuis voortdurend in beweging is en een robuuste verbindingskabel de levensduur van de muis aanzienlijk verlengt.

Hoe we getest hebben

Alle gaming muizen zijn onder dezelfde omstandigheden getest om een eerlijke vergelijking te kunnen maken. Eerst moesten ze de werkdag van een redacteur overleven, die bestaat uit ten minste zeven uur klik- en onderzoekswerk. Dit werd gevolgd door talloze multiplayer games in de snelle shooter “Call of Duty: WWII”.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen gaming-muizen:

 1. favorietli-thumbnail
  RAZER VIPER
  Met de symmetrische Razer Viper Ambidextrous Bedrade Gaming Muis hebben zowel links- als rechtshandige gamers de controle over het spel. Door de Razer Optical switches reageren de muisknoppen 3x sneller dan met traditionele mechanische switches.

 2. li-thumbnail
  LOGITECH G PRO DRAADLOOS
  De Logitech G Pro Wireless is een lichtgewicht draadloze muis met een 1ms verbinding, gericht op gamers die op zoek zijn naar een minimalistische gaming setup.

 3. li-thumbnail
  CORSAIR SCIMITAR ELITE RGB
  Met de Corsair Scimitar Elite RGB Gaming Muis gaat Corsair een stukje verder dan andere MMO muizen. Deze muis gaat om comfort en precisie. Stel de snelheid van de cursor in tussen de 1 en 18.000 dpi.

 4. li-thumbnail
  RAZER BASILISK V2
  Als competitieve gamer ga je de strijd aan met de Razer Basilisk V2 Gaming Muis. De muis heeft namelijk infrarood switches in de knoppen, hierdoor wordt je klik eerder geregistreerd en schiet je net iets eerder dan je tegenstanders.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”611″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Razer Viper

Adviesprijs

99,-

blank

55.236 andere kochten dit product

Met de symmetrische Razer Viper Ambidextrous Bedrade Gaming Muis hebben zowel links- als rechtshandige gamers de controle over het spel. Door de Razer Optical switches reageren de muisknoppen 3x sneller dan met traditionele mechanische switches. Daarom heeft de tegenstander in een vuurgevecht geen kans. Richt met zeer hoge precisie dankzij de 5G optische sensor. Bovendien bedien je met de muisknoppen 2 extra functies zoals het wisselen tussen voorwerpen in je inventory. Zo zet jij iedere game naar je hand.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Fijne, snelle muis.”

Gemakkelijk te gebruiken en chroma is een leuk extra. Je voelt meteen de kwaliteit van de knoppen. De prijs is niet min, maar je krijgt een topper in de plaats.

Daniel Tromp

Met de Razer Viper is alleen al de verpakking een bewijs van hoge kwaliteit. De muis, ontwikkeld voor e-athleten, scoort ook in praktijkexamens en kan zowel door links- als rechtshandigen worden gebruikt. De uiterst gevoelige sensor en de betrouwbare draadloze verbinding zorgen voor een nauwkeurige navigatie. Bovendien snijdt het meegeleverde laadstation niet alleen een fijn figuur op het bureau, maar dient het ook als praktische houder voor de muis. En dan is er nog het hoogwaardige materiaal, dat zorgt voor een goede grip van de hand op de muis, zelfs in gespannen situaties – duidelijk onze testwinnaar.

De Razer Viper kan ook direct en zonder aanpassingen door linkshandige gebruikers worden gebruikt. Niet alleen is het basisontwerp symmetrisch gehouden, ook de knopen zijn aan beide zijden gelijk gerangschikt. Dit betekent dat de functies die erop worden geplaatst zonder problemen kunnen worden gebruikt en niet zomaar verloren gaan, zoals bij sommige van de concurrerende muizen het geval is.

Dit schept natuurlijk ook het probleem voor rechtshandigen dat twee toetsen helemaal niet gebruikt kunnen worden omdat alleen de pink erboven zit. Linkshandigen worden echter bijna altijd met dit probleem geconfronteerd, zodat het slechts een kwestie is van het gelijkstellen van gerechtigheid. De zijtoetsen zitten stevig op hun plaats en kunnen gemakkelijk worden losgelaten, maar het is ons nooit overkomen dat ze per ongeluk zijn ingedrukt. De aangename feedback bij het klikken wordt ook teruggegeven door de twee hoofdsleutels, wat een veilig gevoel geeft.

Razer installeert een praktisch opbergvak aan de onderkant van de muis waarin de draadloze stick veilig kan worden opgeborgen. Daarnaast zijn er twee contacten voor het laadstation en een stroomschakelaar, waardoor onnodig energieverbruik kan worden vermeden. Last but not least is hier ook de DPI-schakelaar verborgen, die met een kleine gekleurde LED het geselecteerde niveau aangeeft. Op deze manier kan de gevoeligheid niet snel worden geschakeld, maar de knop kan ook niet per ongeluk worden ingedrukt.

GOEDE KEUZE

Logitech G PRO Draadloos

Adviesprijs

145,-

blank

73.156 andere kochten dit product

De Logitech G Pro Wireless is een lichtgewicht draadloze muis met een 1ms verbinding, gericht op gamers die op zoek zijn naar een minimalistische gaming setup. De Hero sensor in deze muis heeft zowel een zuinige modus als een prestatie modus, waarbij je met een verbinding van 1ms geen last hebt van de lag die andere draadloze muizen wel vertonen. Als je niet speelt zorgt de zuinige modus ervoor dat de muis het wekenlang volhoudt op een volle lading. Het frame is geoptimaliseerd op gewicht, waardoor de muis stevig is, maar toch slechts 80 gram weegt. Dit lichtgewicht frame en het ontbreken van de kabel maakt de G Pro Wireless bijzonder geschikt voor snelle muisbewegingen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Logitech G Pro Wireless is ontworpen voor e-sportliefhebbers, en linkshandigen zijn niet vergeten. Door het symmetrische ontwerp kan de gamemuis met beide handen even goed worden gebruikt. Het veel voorkomende probleem dat de duimknoppen maar aan één kant van de muis zitten is vrij eenvoudig opgelost. Een magnetisch deksel verbergt de microschakelaars aan de ene kant, terwijl twee kappen aan de andere kant de klikken activeren. Wie de G Pro Wireless met de andere hand bedient, wisselt eenvoudigweg de magnetisch bevestigde plastic onderdelen uit.

Een gewicht van tien gram, dat bij de levering is inbegrepen, kan ook aan de onderzijde worden gebruikt, maar dit heeft slechts een geringe invloed op de bewegingen van de muis. De knoppen klikken gemakkelijk en laten zich betrouwbaar los, zelfs in hectische situaties. Door het gebruik van hoogwaardige materialen ligt de G Pro Wireless goed in de hand en laat hij de arm niet moe worden, zelfs niet na een lange speeltijd. Het enige punt van kritiek is de positie van de DPI-knop, waarmee de gevoeligheid kan worden aangepast. Het bevindt zich aan de onderkant, wat betekent dat de snelheid van de muisaanwijzer niet snel kan worden veranderd tussen gaming en desktop omgevingen.

Voor de verbinding met uw eigen gamehardware kunt u kiezen tussen een bekabelde of een draadloze verbinding. In het laatste geval wordt de eigen technologie van Logitech gebruikt, die een vertragings- en storingsvrije transmissie garandeert. Dus spelers hoeven zich geen zorgen te maken over nadelen door vertraging tijdens het spelen. De batterij heeft, ondanks het lichte gewicht van de Logitech G Pro Wireless, genoeg stroom om tot 50 uur met uitgeschakelde lichten mee te gaan. Ondertussen is de gamemuis van Logitech iets goedkoper dan de oorspronkelijke prijs van 150 euro en verdient daarom nog steeds een aanbeveling.

GOEDE KEUZE

Corsair Scimitar Elite RGB

Adviesprijs

99,-

66.351 andere kochten dit product

Met de Corsair Scimitar Elite RGB Gaming Muis gaat Corsair een stukje verder dan andere MMO muizen. Deze muis gaat om comfort en precisie. Stel de snelheid van de cursor in tussen de 1 en 18.000 dpi. Zo registreert de optische sensor de kleinste bewegingen die jij maakt. Voor comfort is er het Key Slider-systeem, waarmee je het zijpaneel met 12 knoppen tot 8 mm naar voren of naar achteren laat schuiven. Hierdoor zijn alle knoppen makkelijk te bereiken, ook als je grotere handen hebt. Daarnaast zijn de zijknoppen mechanisch en zijn 2 van de 4 rijen bedekt met reliëf, zodat je ook ‘blind’ precies voelt welke knoppen je onder de duim hebt. De muis sluit zich helemaal aan bij je battlestation, want je laat de 4 verlichtingszones apart in een van de 16,8 miljoen kleuren oplichten.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Corsair Scimitar RGB Elite is gericht op MOBA-spelers die hun scripts en opdrachten willen uitbesteden aan de muis. Hiervoor zijn aan de rechterzijde in totaal twaalf knoppen voorzien, die met de duim kunnen worden bediend. Dit betekent dat het ontwerp voor linkshandige gebruikers natuurlijk niet aan de orde is, maar rechtshandige gebruikers moeten de bediening ook een beetje oefenen.

In de hand liggend, is de Corsair speelmuis een hele brok. De hoogwaardige materialen zorgen voor een goede grip en de bedieningselementen bieden een solide terugkoppeling. De knoppen aan de zijkant zijn gemakkelijk te bereiken met de duim en kunnen gemakkelijk worden ingedrukt. Omdat er geen plank meer is voor de duim, kan de muis een beetje onwennig worden geleid. Om dit punt wat aangenamer te maken, kan met de Scimitar RGB Elite het toetsenbord aan de zijkant naar voren en naar achteren en een beetje naar boven worden bewogen.

Een optische sensor met 18.000 dpi wordt gebruikt zodat alles soepel wegloopt van de toetsen. Deze sensor kan op vrijwel elk oppervlak worden gebruikt en zorgt voor een soepele navigatie van de muisaanwijzer. Dus je zult nooit in verlegenheid worden gebracht om de huidige positie te verliezen.

GOEDE KEUZE

Razer Basilisk V2

Adviesprijs

99,-

31.142 andere kochten dit product

Als competitieve gamer ga je de strijd aan met de Razer Basilisk V2 Gaming Muis. De muis heeft namelijk infrarood switches in de knoppen, hierdoor wordt je klik eerder geregistreerd en schiet je net iets eerder dan je tegenstanders. Bovendien stel je voor de 11 programmeerbare knoppen een functie in die jij in-game gebruikt. Zo heb jij alle acties onder de duim. Ook bepaal je of het scrollwiel geleidelijk scrollt of met duidelijk voelbare clicks. Van kleine, precieze bewegingen tot lange, slepende low-sensitivity muisbewegingen, met een hoge dpi tot 20.000 stel je de gevoeligheid van de muis naar wens af. Gevoelig of langzaam, de rubberen grepen aan de zijkanten geven je de controle die je nodig hebt om snelle en precieze bewegingen uit te voeren. De muis licht op in één van de 16,8 miljoen beschikbare kleuren, bijvoorbeeld die van jouw computerkast of elke dag in een ander kleurtje.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Razer Basilisk V2 is ook niet erg bruikbaar voor linkshandigen. Het ergonomische ontwerp is ontworpen voor rechtshandigen, maar doet goed werk. De gaming muis kan worden gepakt en verplaatst over de muismat met gemak de eerste keer dat je hem in je hand houdt.

De hoogwaardige materialen passen goed bij het eenvoudige ontwerp en de feedback van de knoppen is ook geweldig. Ze zijn heel gemakkelijk te klikken, maar voor sommige mensen misschien te gemakkelijk te activeren. Bovendien staat het muiswiel vrij hoog, wat ons tijdens het testen niet stoorde. De weerstand van het muiswiel bij het draaien kan ook worden bepaald door een klein wiel aan de onderkant.

Als u wilt, kunt u ook een RGB-verlichting in twee verschillende zones van de muis bedienen via de software. De gevoeligheid kan ook worden gekalibreerd en natuurlijk kunnen macro’s op de knoppen worden geplaatst. Met een gewicht van slechts 92 gram is de Basilisk V2 ook nog licht.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare en ergonomische gamemuis met een eenvoudig ontwerp, dan vindt u die hier zeker.

(Visited 338 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *