De beste bloeddrukmeters

Bloeddrukmeters voor de pols zijn populair omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn – maar ze meten niet zo nauwkeurig als apparaten die meten met een manchet op de bovenarm, zo bleek uit onze test.

We hebben in totaal 32 bloeddrukmeters getest met vijf proefpersonen. Terwijl slechts drie van de 16 geteste polsmodellen zeer nauwkeurige metingen leverden, toonden acht van de 16 apparaten voor de bovenarm zeer nauwkeurige metingen. In principe is de foutmarge van polsmonitoren hoger dan die van bovenarmmodellen.

Metingen aan de bovenarm zijn over het algemeen nauwkeuriger dan aan de pols.

Ons advies is dan ook: Als u uw bloeddruk echt precies wilt weten, neem dan een bovenarmmeetapparaat. Ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken en niet veel duurder. Als u toch besluit om een polsapparaat te kopen, laat u dan niet schrikken door foutieve metingen, maar meet opnieuw, want foutieve metingen komen veel vaker voor.

Systolisch en diastolisch: Wat is belangrijker?

Wanneer u uw bloeddruk meet, worden twee waarden bepaald: systolische en diastolische bloeddruk. Dit zijn de hoogste en laagste drukken waarbij het bloed door de aderen wordt getransporteerd als de hartpompen.

Wanneer de linker hartkamer samentrekt, duwt hij het bloed dat hij bevat in de aorta. Hierdoor stijgt de bloeddruk in de vaten sterk. Deze piekwaarde is de systolische bloeddruk. Dan ontspant de hartkamer weer en daalt de bloeddruk. Deze lage waarde is de diastolische bloeddruk.

Terwijl de systolische bloeddruk de piekbelasting van de vaten aangeeft, meet de diastolische bloeddruk de continue belasting. Dus als iemand het heeft over het hebben van een bloeddruk van bijvoorbeeld 120 tot 80, betekent dit dat de druk in de vaten maximaal 120 is en minimaal 80 – gemeten in “mmHg”, dat is “millimeter kwik”. Het apparaat dateert uit de oude tijd toen barometers op basis van kwik werden gebruikt voor metingen. Tegenwoordig wordt het apparaat ook wel “Torr” genoemd.

Bloeddruk is altijd een functie van zowel de systolische als de diastolische druk.

Het is niet mogelijk om in algemene termen te zeggen dat een van de twee bloeddrukwaarden “belangrijker” is. Beide waarden moeten altijd samen worden beschouwd, omdat hun relatie tot elkaar kan duiden op verschillende oorzaken van de ziekte en verschillende therapieën vereist.

Het ding met Bluetooth

Steeds meer apparaten bieden een Bluetooth-verbinding met de smartphone. Eigenlijk een goed idee, want zo kunnen de bloeddrukmetingen in de mobiele telefoon worden opgeslagen en kan het verloop van de metingen over een langere periode grafisch worden weergegeven. Maar helaas is het niet gelukt bij de ombouw.

Vaak is het aansluiten van de apparaten op de apps van de fabrikanten omslachtig of werkt het niet betrouwbaar. Bovenal slaat geen van de apparaten in de test automatisch de gemeten gegevens op de achtergrond op. In het beste geval worden de meetwaarden pas overgedragen als de app op de smartphone wordt geopend, maar meestal moet de app tijdens het meetproces worden geopend, soms moet de overdracht handmatig worden gestart.

Dit is veel te ingewikkeld in het dagelijks leven en daarom niet bruikbaar op een zinvolle manier. Het is onbegrijpelijk waarom de apparaten na elke meting niet automatisch verbinding maken met de smartphone en de apparaten op de achtergrond overbrengen zonder de smartphone te openen en de betreffende app te activeren.

Het enige apparaat met Bluetooth-transmissie dat we met beperkingen kunnen aanbevelen is het meetapparaat van iHealth. Hier voert men de meting direct vanaf de smartphone uit, het apparaat zelf heeft geen weergave van de gegevens. U kunt hierover meer lezen in onze gedetailleerde bespreking van het apparaat op de volgende pagina.

Hoe we getest hebben

Het belangrijkste van een bloeddrukmeter is dat hij de bloeddruk zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk bepaalt. Om de nauwkeurigheid van de modellen te bepalen, hebben we alle testapparatuur gebruikt om de bloeddruk te meten van vijf testpersonen, twee vrouwen en drie mannen tussen 33 en 73 jaar.

We hebben met elk apparaat met tussenpozen van vijf minuten minstens drie testmetingen uitgevoerd bij elk onderwerp. Een referentiemeting, die we klassiek hebben bepaald met een stethoscoop en een gekalibreerde manuele bloeddrukmeter, zoals gebruikt door de arts, diende als vergelijking. Alle metingen zijn uiteraard zittend en in de juiste houding uitgevoerd.

We evalueerden enerzijds de afwijking van de referentiemeting en anderzijds de variantie van de metingen en de afwijkingen van de meetresultaten van de gemiddelde waarde en de mediaan. Als zeer goed beoordeelden we metingen die maximaal ±5 afwijken van de referentiewaarde of een afwijking van minder dan 5 of minder hadden. Op het eerste gezicht klinkt dit veel, maar de bloeddruk kan niet exacter worden bepaald door de handmatige meting. Uw arts zal ook bijna altijd naar boven of beneden afronden naar de tientje.

Helaas zijn afwijkingen van meer dan 10 eenheden niet ongewoon.

De meetnauwkeurigheid van de apparaten is zeer variabel. Afwijkingen van meer dan 10 eenheden zijn helaas niet ongewoon, soms lagen individuele eenheden 20 of zelfs 30 eenheden naast de referentiewaarde of schommelden tussen de metingen tot 20 eenheden.

Naast de meetnauwkeurigheid hebben we ook de behandeling, verwerking en werking van de apparaten geëvalueerd. Welke accessoires zijn bij de levering inbegrepen? Hoe groot zijn de displays? Zijn alle displays gemakkelijk te zien? Hoe gemakkelijk kunnen de manchetten worden aangetrokken en hoe goed passen ze? Zijn de knoppen duidelijk gelabeld en kunnen ze precies worden ingedrukt? Zijn er ongewone speciale functies, zoals Bluetooth?

De beste polsbloeddrukmeters

Als u veel onderweg bent of uw bloeddruk meerdere malen per dag meet, is een polsapparaat een goede keuze omdat het binnen enkele seconden klaar is voor gebruik.

Maar de nauwkeurigheid van polsapparaten staat of valt met de juiste houding. Hoewel beide ontwerpen vereisen dat de bloeddruk ter hoogte van het hart wordt gemeten, doen bovenarmmonitoren dit automatisch vanwege de positie van de manchet, terwijl polsmonitoren vereisen dat de arm wordt gebogen en onder een hoek wordt gehouden om nauwkeurige metingen te kunnen verrichten.

We hebben 16 polsbloeddrukmeters getest met prijzen tussen 10 en 50 euro. Hier zijn onze aanbevelingen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen bloeddrukmeters:

 1. favorietli-thumbnail
  SANITAS SBC 22
  Betrouwbare bloeddruk- en hartslagmeting aan de pols; dankzij de gekleurde classificatie van de waarden kunt u in een oogopslag zien of u een hoge of een te lage bloeddruk hebt.

 2. li-thumbnail
  MEDISANA BW 315
  Meetresultaten vergelijkt u eenvoudig met de kleurenschaal die door de Wereldgezondheidsorganisatie is vastgesteld. Daarnaast registreert deze meter automatisch de meest voorkomende hartritmestoornissen (aritmiëen) en laat dit na afloop van de meting zien op het scherm.

 3. li-thumbnail
  OMRON RS6
  De Omron RS6 is een bloeddrukmeter die metingen via de pols uitvoert. Je koppelt het apparaat via de Omron Connect applicatie aan je telefoon. Zo bewaar je de gemeten gegevens eenvoudig in 1 overzicht.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Sanitas SBC 22

Adviesprijs

25,-

199.632 andere kochten dit product

Betrouwbare bloeddruk- en hartslagmeting aan de pols; dankzij de gekleurde classificatie van de waarden kunt u in een oogopslag zien of u een hoge of een te lage bloeddruk hebt. De manchet van de handzame bloeddrukcomputer is geschikt voor polsomtrekken van 13,5 tot 19,5 cm; op het overzichtelijke lcd-display ziet u de meetresultaten in een oogopslag. Bovendien waarschuwt het medische hulpmiddel u bij eventuele hartritmestoornissen, in de twee gebruikersgeheugens kunnen elk 60 metingen worden opgeslagen

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Bloeddruk opmeten”

Goed product om eenvoudig te meten.

Kim Kaodai

De Sanitas SBC 22 was vooral overtuigend in de belangrijkste discipline: meten. Het heeft enkele van de meest nauwkeurige meetresultaten bereikt en levert ook in andere disciplines een solide totaalpakket op. Het display is gemakkelijk af te lezen en dankzij de risicoschaal kunt u snel uw bloeddrukwaarde beoordelen. De handleiding is niet in kleine lettertjes geschreven, zoals bij andere concurrenten, zodat ook ouderen er mee kunnen opschieten. De haptiek van het apparaat is ook prima, de knoppen kunnen comfortabel worden ingedrukt en hebben een langdurig effect. Al met al biedt de Sanitas SBC 22 veel waar voor zijn geld en is daarom onze beste aanbeveling voor de polsmodellen.

Het meet de bloeddruk zeer nauwkeurig, en de huidige pols wordt ook weergegeven zoals bij alle andere apparaten in de test. Op de rand van het LC-display is een gedetailleerde risicoschaal afgedrukt, zodat u uw resultaten direct kunt classificeren.

Het SGC 22 waarschuwt voor hartritmestoornissen en kan een gemiddelde waarde berekenen. De systolische en diastolische bloeddruk en de gemiddelde waarde van de laatste drie metingen worden weergegeven. Er zijn ook symbolen voor hartritmestoornissen, opblazen/afblazen, pols, gebruiker en batterijniveau. Het apparaat heeft een automatische uitschakelfunctie, de datum en de tijd kunnen worden ingesteld.

Er zijn in totaal vier knoppen: tijd, geheugen, gebruiker en start-/stopknop. De informatie over de bloeddruk is gemakkelijk te lezen, de polsslag is al iets kleiner, de datum is iets moeilijker voor oudere mensen. De duur van de meting is ongeveer 45 seconden in het middelste veld. Het apparaat heeft een kort moment nodig om te beginnen, maar de waarden aan het einde zijn zeer nauwkeurig.

De manchet is gehard, zodat hij iets makkelijker aan te trekken is. Het is geschikt voor een polsomtrek van 13,5 tot 19,5 centimeter. Op de manchet staat een kleine instructie voor een correcte toepassing. Batterijen en een opbergdoos zijn bij de levering inbegrepen. De opbergdoos is klein, handig en kan gemakkelijk worden geopend.

De Sanitas heeft twee gebruikersprofielen, die elk 60 metingen kunnen opslaan. Het wijzigen van de gebruikersprofielen is relatief eenvoudig dankzij een speciale knop.

De kritiekpunten zijn hanteerbaar: het handboek is begrijpelijk en uitgebreid, maar het lettertype kan groter zijn. Het ontwerp van de Sanitas is niet bijzonder modern, maar als het gaat om medische apparatuur richten we ons op de nauwkeurigheid van de meetresultaten. Al met al is de Sanitas SBC 22 een solide apparaat dat goed gefabriceerd en stevig gebouwd is. De fabrikant biedt drie jaar garantie in geval van problemen.

GOEDKOOPSTE

Medisana BW 315

Adviesprijs

19,-

199.651 andere kochten dit product

Meetresultaten vergelijkt u eenvoudig met de kleurenschaal die door de Wereldgezondheidsorganisatie is vastgesteld. Daarnaast registreert deze meter automatisch de meest voorkomende hartritmestoornissen (aritmiëen) en laat dit na afloop van de meting zien op het scherm.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De bloeddrukmeter BW 315 van Medisana overtuigt met een grote, goed afleesbare display, goede meetresultaten en een aangename toetsaanslag. Bovendien biedt het apparaat veel geheugen met 120 metingen per persoon en is het beschikbaar voor een redelijke prijs. Hoewel de gemeten waarden niet zo nauwkeurig waren als die van de testwinnaar, waren ze toch goed.

De Medisana BW 315 biedt ook een goed totaalpakket tegen een eerlijke prijs. De afwerking is solide en het display is goed leesbaar. De knoppen hebben zeer aangename drukpunten.

Het apparaat is bijzonder indrukwekkend met zijn grote geheugen van 120 metingen voor twee personen elk. De Medisana geeft ook de gemiddelde waarde van de laatste drie metingen weer en herkent ritmestoornissen. Op de rand van het display staat een risicoschaal voor de beoordeling van de metingen. De manchet is eenvoudig te bevestigen.

LUXE KEUZE

Omron RS6

Adviesprijs

69,-

147.138 andere kochten dit product

De Omron RS6 is een bloeddrukmeter die metingen via de pols uitvoert. Je koppelt het apparaat via de Omron Connect applicatie aan je telefoon. Zo bewaar je de gemeten gegevens eenvoudig in 1 overzicht. Wanneer je liever geen app gebruikt, biedt het interne geheugen 2 gebruikersprofielen met 100 opslagplaatsen voor je oude metingen. Je bedient de RS6 met 1 druk op de knop. Bovendien geeft hij een melding bij onregelmatige hartslag of een bevestigingsfout van het manchet. De bloeddrukmeter is aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting. Zo is de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de meting uitgebreid getest.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Van alle bloeddrukmeters in de test maakt de Omron RS6 de edelste indruk. Maar het is ook in andere opzichten overtuigend: de gemeten waarden zijn nauwkeurig en consistent, de sleutels zijn scherp en de afwerking is zeer goed. Het display is mooi groot en toont ook grote cijfers, waardoor het gemakkelijk te lezen is. Bovenal is het veruit het stilste apparaat in de test. Terwijl andere bloeddrukmeters vrij hard piepen als ze worden opgeblazen, hoor je nauwelijks een geluid van Omron. Het enige nadeel is de prijs, want de Omron RS6 is de duurste van alle geteste polsapparaten.

De Omron RS6 is zonder twijfel de meest geavanceerde bloeddrukmeter in de test. De goede afwerking is niet alleen merkbaar in het apparaat zelf, maar ook in de manchet, die zeer aangenaam is om op de huid te dragen en zeer gemakkelijk aan te trekken. Het apparaat is ook verbazingwekkend stil in gebruik, je kunt het nauwelijks horen. Zo kan men gemakkelijk in het midden van de nacht meten zonder bang te hoeven zijn om de partner wakker te maken. Bovendien duurt een meting ongeveer 30 seconden, wat vrij snel is.

Eén gebruiker kan 90 metingen opslaan, er is een manchetzetelbediening en een hoogte-positioneringssensor – bijna geen enkel ander apparaat biedt dit. Het apparaat waarschuwt voor hartritmestoornissen en kan ook een gemiddelde waarde berekenen uit de laatste drie metingen.

De opbergdoos is net zo nobel als het apparaat zelf en heeft een kleine handleiding binnenin voor correct gebruik.

Onder de kritiekpunten zijn de minder nauwkeurige metingen – en de hoge prijs: de Omron was het duurste polsmetingsapparaat in de test.

(Visited 257 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.