De beste accucirkelzaag

Totdat je de kabeltrommel hebt aangesloten en de kabel aan de werkplek hebt gelegd, ben je bijna de wens kwijt om de ene of de andere balk voor de carport of het tuinhuisje door te knippen. Als dan blijkt dat de kabeltrommel defect is of de kabel de beweging van de zaag beperkt, kan zelfs het laatste vonkje enthousiasme snel uitbranden.

Gelukkig is de accutechniek nu zo geavanceerd dat zelfs krachtige elektromotoren er zonder problemen door kunnen worden aangedreven, zodat u in veel gevallen kunt afzien van de vervelende stroomkabel. Dit is vooral gemakkelijk wanneer u gedwongen bent om ver weg van elk stopcontact te werken.

De toepassingsgebieden van de handcirkelzaag in het algemeen en de batterij-aangedreven handcirkelzaag in het bijzonder liggen op het gebied van ijzerzagen en vossenstaarten uit de pre-elektrische tijd en op marginale gebieden waar de decoupeerzaag nog min of meer moeizaam wordt gebruikt.

We hebben 4 interessante snoerloze cirkelzagen voor u bekeken en gezaagd wat er nodig is. Er zijn niet zulke grote prijsverschillen – tussen 80 en 200 Euro kan je zo’n apparaat krijgen.

Werken met batterijsysteem

Omdat Ryobi naast de cirkelzaag nog andere apparaten in het programma heeft, die allemaal compatibel zijn met het ONE+ batterijsysteem, worden veel machines aangeboden in de kleinste versie zonder batterij en lader. Bosch en Co. doen het niet anders, men kan ook een langere termijn klantenbinding bereiken.

Bij Bosch heet het systeem Power4All en bestaat het eigenlijk uit de twee systemen met 10 V en 18 V accu’s – ze bestaan naast elkaar zonder dat de apparaten van de ene compatibel zijn met de accu’s van de andere.

Niet elke fabrikant biedt batterijen aan die compatibel zijn met apparaten van hetzelfde merk.

Bij Ryobi hanteren we een andere aanpak: er zijn batterijen met verschillende capaciteiten beschikbaar, die allemaal een spanning van 18 volt leveren. De capaciteiten variëren van 1,3 ampère-uren, 1,5 en 2,5 tot 4 ampère-uren. Met uitzondering van de 1.3 Ah-versie hebben de batterijen een laadniveau-indicator. Ze hebben allemaal een overbelastingsbeveiliging en intelligente eencellige bewaking – en ze passen nu in 35 Ryobi-machines rond het huis en de tuin.

Dus als u een Ryobi R18CS-0 koopt, moet u er rekening mee houden dat u nog steeds een batterij en de juiste lader nodig heeft om te werken, vandaar de “-0” in de typeaanduiding.

Onze keuze was de 1,5 Ah accu en een geschikte lader. Deze basisuitrusting is perfect geschikt voor occasioneel zaagwerk en kleinere projecten.

Als u een tuinhuis of carport wilt bouwen, is de grotere 2,5 Ah accu, of zelfs de 4 Ah versie de moeite waard. Dit kan ook gebruikt worden voor de zaag en de accuboormachine van hetzelfde bedrijf, het systeem is zelfs flexibel genoeg om dezelfde accu’s in de accugrasmaaier te plaatsen.

Ryobi vertrouwt specifiek op 18-volt batterijen, die groter en zwaarder zijn dan bijvoorbeeld de 10 of 12-volt energierepen, maar die meer universeel toepasbaar zijn. De verschillende capaciteiten hebben alleen invloed op de bedrijfstijd, niet op de prestaties van de machines.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen accucirkelzagen:

 1. favorietli-thumbnail
  RYOBI R18CS-0
  De Ryobi ONE+ accuhandcirkelzaag R18CS-0 is een robuuste en krachtige zaag voor het zagen van panelen, spaanplaat en ander materiaal op houtbasis. Omdat de machine wordt aangedreven door een krachtige 18 V ONE+ Li-Ion accu, heb je veel bewegingsvrijheid tijdens je werk.

 2. li-thumbnail
  BOSCH PKS 18
  Draadloze kracht: dat is de Bosch PKS 18 LI 1. Deze cirkelzaag werkt namelijk op een Bosch Power For All 18 volt accu. In deze uitvoering wordt de accu niet standaard meegeleverd, maar als je al een Bosch Power For All 18 volt accu thuis hebt liggen, dan gebruik je gewoon deze accu voor de cirkelzaag.

 3. li-thumbnail
  MAKITA DHS630ZJ
  De Makita DHS630ZJ is een 18 volt cirkelzaag die de professionele gebruiker niet teleurstelt. Het overlangs zagen en afkorten van zachthout, geplastificeerd en gefineerd hout, meubelplaat en hardhout doe je nauwkeurig en snel met de DHS630ZJ.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Ryobi R18CS-0

Adviesprijs

139,-

blank

199.552 andere kochten dit product

De Ryobi ONE+ accuhandcirkelzaag R18CS-0 is een robuuste en krachtige zaag voor het zagen van panelen, spaanplaat en ander materiaal op houtbasis. Omdat de machine wordt aangedreven door een krachtige 18 V ONE+ Li-Ion accu, heb je veel bewegingsvrijheid tijdens je werk. De machine wordt geleverd zonder accu en lader. Dit is handig als je al andere machines uit de ONE+ serie, en dus al een accu of accu’s hebt. Voor een snelle zaagprogressie en een lange levensduur is deze machine voorzien van een hardmetalen zaagblad met 24 tanden. Hiermee kan een zaagdiepte van 52 mm worden bereikt. Door de traploos instelbare zaaghoek van 0 tot 56° kun je deze zaag voor allerlei kluswerk gebruiken. Om stofvrij te kunnen werken, is de machine voorzien van een afzuigadapter die je op alle standaard afzuigapparaten kunt aansluiten. Dankzij de Softgrip op de behuizing is hij uitstekend te hanteren.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Het ideale apparaat voor de ‘doe-het-zelf’- klusser!”

Zaagt heel goed, maar voor een goede afwerking is een breedte geleider wel aan te raden.

Frans Siemen

De Ryobi R18CS is de ideale machine voor kleinere projecten en korte opdrachten daartussen. Vooral in combinatie met andere compatibele Ryobi-batterijmachines kan het deel uitmaken van een goede basisuitrusting die het mogelijk maakt om op elk moment draadloos te gaan werken. Dit maakt het de beste batterij-aangedreven cirkelzaag voor de doe-het-zelver thuis die je op dit moment kunt kopen.

Na de eerste lading en het plaatsen van de batterij in de zaag, was het eerste wat men moest doen het inkorten van een deurblad, wat vrij bewerkelijk is met de decoupeerzaag en zelden recht gebeurt. Het riphek werd op de gewenste maat gezet, de deur werd veilig op twee schragen ondersteund en ging eraf.

De eerste positieve indruk was inderdaad de afwezigheid van de storende kabel. Ook de vrees dat het zaagblad de laklaag van de deur ernstig zou afscheuren, bleek ongegrond. Natuurlijk moet de zaagrand opnieuw worden bewerkt met schuurpapier en moet de lak achteraf worden bijgewerkt, want dit laat sporen achter, maar niet zo diep als gevreesd.

Omdat zo’n snelle snede de accu niet belast, kon het volgende project direct worden gestart: Gebruikte pallets moesten worden omgebouwd tot een stijlvol zitmeubel. Hiervoor zijn ook enkele zaagsneden nodig, waarvoor de accu-zaag door zijn draadloze flexibiliteit voorbestemd is: u kunt eindelijk direct op het terras zagen zonder een wirwar van kabels.

Dus de pallets worden in elkaar gezet, de raakvlakken worden ruwweg uitgescheurd en we gaan. Ook hier doet de zaag het goed, en omdat hij buiten staat, kunt u met een gerust hart afzien van de optionele zaagselopvangbak, waarvoor de zaag natuurlijk een verbinding heeft.

Omdat de relatief kleine batterij nog voldoende stoom heeft, zoals het geïntegreerde display met een druk op de knop laat zien, wil ik graag een inkeping maken in een staafzaag om de dieptebegrenzer uit te proberen. Na het ontgrendelen van de vergrendeling kan de snijdiepte zonder gereedschap worden beperkt, een schaalverdeling moet helpen om de juiste diepte in te stellen.

De ontgrendelingshendel is echter wat onhandig gemonteerd, zodat je een beetje moet friemelen om de diepte precies in te stellen. Dit is de enige tekortkoming die ik kon vinden op de Ryobi.

Ik heb de laserpointer die andere zagen hebben niet gemist. Het heeft alleen zin als het scheurhek niet kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor sneden die te ver van de rand af liggen of die niet parallel aan een rand moeten lopen. In de meeste gevallen kun je zonder.

GOEDE KEUZE

Bosch PKS 18

Adviesprijs

79,-

268.114 andere kochten dit product

Draadloze kracht: dat is de Bosch PKS 18 LI 1. Deze cirkelzaag werkt namelijk op een Bosch Power For All 18 volt accu. In deze uitvoering wordt de accu niet standaard meegeleverd, maar als je al een Bosch Power For All 18 volt accu thuis hebt liggen, dan gebruik je gewoon deze accu voor de cirkelzaag. Zo zijn een onbelast toerental van 3800 toeren per minuut en een zaagcapaciteit tot 48 millimeter gegarandeerd. Wil je schuin zagen, dan doe je dat op 45 graden tot een diepte van 36 millimeter. Uiteraard kan dit alles zo stofvrij mogelijk door de stofzuigeradapter aan de achterzijde. Daarbij zaag je kaarsrecht met behulp van de aluminium voetplaat en ervaar je een minimale belasting door zijn geringe gewicht van slechts 2,6 kilogram.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Bosch biedt ook de PKS 18 aan, een draadloze cirkelzaag. Qua prijs en zaagprestaties is het op één lijn te stellen met de Ryobi. Het haalde echter nog steeds niet de testwinnaar. Dit is te wijten aan het feit dat de Ryobi enorm compatibel is met andere batterij-aangedreven apparaten van hetzelfde merk.

Bij Bosch is dat niet zo gemakkelijk. Als je thuis een apparaat van de blauwe lijn hebt, of alleen de andere van de twee mogelijke spanningen, is het niet zo gemakkelijk om ze te combineren.

Natuurlijk heeft Bosch ook een belangrijke stem in de zaagwereld: De PKS 18 van de Home and Garden lijn voor doe-het-zelvers is op hetzelfde prijsniveau als de Ryobi.

Het wordt ook geleverd met een zaagblad en een scheurhek en vereist ook een oplaadbare batterij en de juiste lader. Het Bosch systeem is echter niet zo uitgebreid compatibel als het Ryobi systeem, zodat de accu aangedreven machines op twee voltages werken. De verdeling van de productreeksen in 18 en 10 volt units en het extra onderscheid tussen de blauwe profiellijn en de groene doe-het-zelf lijn vraagt om een weloverwogen aankoop.

LUXE KEUZE

Makita DHS630ZJ

Adviesprijs

279,-

224.119 andere kochten dit product

De Makita DHS630ZJ is een 18 volt cirkelzaag die de professionele gebruiker niet teleurstelt. Het overlangs zagen en afkorten van zachthout, geplastificeerd en gefineerd hout, meubelplaat en hardhout doe je nauwkeurig en snel met de DHS630ZJ. Het lage gewicht van 3,5 kilogram maakt de zaagmachine comfortabel te hanteren en te vervoeren, terwijl hij krachtig genoeg is om 3100 omwentelingen per minuut te genereren. Het zaagblad van 165 millimeter komt in een recht hoek tot 66 millimeter diep en in verstek tot 46 millimeter. Met de meegeleverde accessoires (exclusief accu en acculader) ga je meteen aan de slag en je hebt ook meteen de beschikking over een stevige koffer om de cirkelzaag in op te bergen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Makita DHS630ZJ is een batterij aangedreven cirkelzaag voor professionals. Het is bijzonder geschikt voor gebruik op bouwplaatsen zonder stroomvoorziening. Zo kan een winkelpassage op een greenfield site of de dakspanten op een karkas gemakkelijk worden uitgevoerd. Het kan worden gebruikt om bijvoorbeeld MDF- of composietplaten te zagen, maar ook om dwars- of lengtesnedes in massief houten planken te maken.

De maximale snijdiepte van 66 millimeter met verticale mespositie is zeer hoog. Dit komt overeen met de kozijndikte in de raamconstructie. Verstekken zijn mogelijk tot een materiaaldikte van 46 millimeter. De diameter van de beoogde zaagbladen van 165 millimeter met 20 millimeter boring wordt bijna volledig benut. Het stationaire toerental is een constante 3.100 omwentelingen per minuut. De resulterende snijsnelheid van ongeveer 27 meter per seconde is vrij laag. Dit gaat ten koste van de voedingssnelheid, maar het bespaart de batterij. De zaag wordt geleverd met 2 lithium-ionbatterijen met een laadcapaciteit van 4 ampère-uren per stuk. De bedrijfsspanning is een hoge 18 volt. Met de meegeleverde snellader duurt een volledige lading volgens de fabrikant 36 minuten. Dit maakt een snelle voortgang van het werk mogelijk. De bodemplaat is gemaakt van gegoten aluminium. Hij kan achteraf worden voorzien van een adapter voor geleiderails om bij frequente plaatsnedes met weinig moeite exacte zaagresultaten te bereiken. Het blaasapparaat, dat de interface voldoende schoon houdt, is bijzonder nuttig voor dergelijke bewerkingen. 

Een dubbele LED zorgt ook voor de verlichting. De machine is 34,6 centimeter lang, slechts 22 centimeter breed en 24,7 centimeter hoog. Ondanks deze compacte afmetingen weegt hij nog steeds 3,5 kilogram inclusief batterij. Aan de voorzijde is een tweede handgreep aangebracht, waardoor de machine gemakkelijk kan worden geleid. Alle gripoppervlakken zijn royaal bedekt met anti-slip zacht kunststof.

(Visited 470 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *