De beste beamers

Ook buiten het kantoor genieten Beamers al geruime tijd een grote populariteit. Vooral als vervanging voor een groot televisietoestel of in de open lucht voor het publiek bij grote evenementen zoals het wereldkampioenschap voetbal. Maar videoprojectoren zijn ook een geweldige ervaring voor gezellige filmavonden, dus ook thuisbioscoopliefhebbers vertrouwen op een geprojecteerd beeld.

Maar geen enkele beamer kan alles even goed doen. Voor het publiek heeft men vooral een zeer heldere beamer nodig, omdat dit niet in verduisterde ruimtes gebeurt. Voor de thuisbioscoop zijn een hoog contrast en natuurlijke kleuren echter belangrijker. En als je in de woonkamer films of televisie wilt kijken, heb je daar tussenin iets nodig.

Wat is het perfecte beeld?

Niet eerder hebben TV-zenders eindelijk hun programma’s overgeschakeld op FullHD-formaat met 1.920 x 1.080 pixels dan de hardware-industrie en de filmindustrie hebben nog een stap vooruit gezet: Ultra High Definition (UHD) brengt vier keer de FullHD-resolutie naar het scherm en de weergave, het beeld bestaat dan uit 3.840 × 2.160 pixels. UHD is al lang de standaard voor televisies, maar nog niet voor beamers. Projectoren die deze pixelvloed aankunnen zijn nog steeds erg duur.

UHD laat beamers zweten

De UHD standaard is echter nog niet volledig uitgeput, omdat deze naast een hogere resolutie ook een groter contrastbereik (High Dynamic Range – HDR) mogelijk maakt, evenals een kleurruimte die veel groter is dan voorheen vereist. Vooral het hogere contrastbereik – d.w.z. helderder wit met tegelijkertijd donkerder zwart – vormt een enorme uitdaging voor beamers.

Hoewel er zeker nog steeds potentieel is in beide richtingen in de schermtechnologie – d.w.z. zowel dieper zwart als meer helderheid – hebben beamersystemen slechts een beperkt vermogen om meer helderheid te leveren met hetzelfde zwartniveau.

Het grotere kleurengamma is daarentegen al mogelijk met veel beamers. Vaak bereiken ze echter pas na een complexe kalibratie een nauwkeurige kleurweergave. In het beste geval is er al een exact aangepaste kleurruimte bepaald en terug te vinden in de voorinstellingen.

Er gelden andere regels voor de presentatie en voor het publiek

Dit geldt vooral voor beamers in de thuisbioscoop, voor de huiskamer slechts in beperkte mate en nauwelijks voor presentaties en het publiek, waar een hoge lichtopbrengst de hoogste prioriteit heeft. Dit betekent natuurlijk niet dat het niet mogelijk is om de speelfilm na de voetbaluitzending via een heldere beamer te bekijken. Maar dan moet men wel enkele kleurafwijkingen accepteren: zo neigt het rijke groen vaak meer naar geel, iets wat de indruk van helderheid vergroot. Vaak zijn de kleuren ook iets koeler; wit vertoont dan een lichte neiging tot blauw.

Inderdaad, de meeste van de tijden, zijn er beeld voorinstellingen genaamd bioscoop, bioscoop of film, maar de meeste van de tijden, het effect is niet zo effectief als in een echte thuisbioscoop beamer. Maar het zal ook niet de helderheid bereiken die nodig is voor projecties in lichte ruimtes of buiten.

Technisch overzicht: DLP, LCD, UHP, LEIDDE

Met LCD-technologie wordt de hoeveelheid licht voor het betreffende beeld geregeld door de min of meer doorschijnende LCD-chip. Zogenaamde DLP-projectoren doen het anders, hier wordt het licht van de projectielamp gereflecteerd door de fijnste vouwspiegels op een chip.

DLP versus LCD – twee technologieën met sterke en zwakke punten

Het vervelende regenboogeffect (RBE) van DLP-projectoren, waar sommige mensen gevoelig voor zijn, komt niet voor bij LCD-beamers. Waarom is dat zo? Het beeld van de LCD-beamers bestaat altijd uit de drie primaire kleuren rood, groen en blauw. Soms is er echter sprake van een lichte afwijking van de drie kleuren, die merkbaar is in fijne lijntjes, waardoor de indruk van scherpte wordt verminderd. De exacte dekking van elk beeldpunt met alle drie de basiskleuren wordt convergentie genoemd, de offset wordt daarom convergentiefout genoemd.

De lichtbron is hetzelfde voor zowel DLP- als LCD-technologie – namelijk een UHP-lamp (Ultra High Performance). Het wordt zo heet dat het gekoeld moet worden, maar het leven is nog beperkt. Hoewel hij misschien enkele duizenden bedrijfsuren kan duren, zal hij op een gegeven moment toch moeten worden vervangen – vooral omdat de kleurtemperatuur ook verandert met de leeftijd, zodat een optimale kleurweergave niet meer gegarandeerd is.

UHP-lampen moeten worden vervangen – dat kan veel geld kosten

Iedereen die nu denkt, gewoon de lamp vervangen en dat is het, heeft het mis. Want UHP-lampen voor projectoren zijn duur: voor zo’n vervangingslamp moet je tussen de 100 en 400 euro betalen. Dit is een van de redenen waarom het zinvol is om in de eco-modus te werken, de lamp gaat langer mee en de ventilatoren draaien stiller.

LED en Laser

Alternatieve technologieën maken langzaam hun intrede in de lichtbronsector: duurzame, energiezuinige en robuuste lichtbronnen zijn gevraagd, vooral in de presentatie- en bedrijfssector, want zo’n beamer wordt soms immers getransporteerd. Hetzelfde geldt voor de allrounders voor de woonkamer en de beamers voor het kijken in pakjes toch. Maar ook in de klassieke thuisbioscoop worden alternatieve lichtbronnen steeds populairder.

Was Optoma enkele jaren geleden de eerste fabrikant die LED’s als lichtbron in de thuisbioscoop gebruikte met de HD91, tegenwoordig is er geen fabrikant meer die uitsluitend op de UHP-lamp vertrouwt, iedereen heeft tenminste één model met laser of LED als lichtbron.

De prijzen zijn ook aanzienlijk gedaald door de steeds grotere hoeveelheden. De laserbeamers in onze test zijn duurder dan hun UHP-tegenhangers, maar dit kan nu worden gecompenseerd door de betere energie-efficiëntie en de langere levensduur. Voor bedrijven of klanten in het algemeen, die een beamer (ook) voor presentaties gebruiken, is deze vraag eenvoudigweg niet aan de orde. Doorslaggevend is dat de lichtbron zonder problemen de gehele levensduur van de beamer meegaat en daarmee onderhoudskosten en uitvaltijden zoveel mogelijk worden vermeden.

Hoe we hebben getest

Elke toepassing stelt andere eisen aan een beamer: terwijl de beamer in een perfect verduisterde thuisbioscoop niet hoeft te verlichten tegen gevreesde vreemde lichtbronnen of strooilicht, is de situatie voor projectie in de woonkamer, vergaderzaal of zelfs buitenshuis totaal anders.

Wat dus naast de helderheid ook belangrijk is, is het vermogen om donkere delen ook donker, idealiter zwart, te kunnen weergeven, en dit indien mogelijk tegelijkertijd, zoals meestal het geval is, bestaat een foto uit donkere en lichte delen.

Daarom hebben we een dambordpatroon met acht zwarte en evenveel witte vlakken geprojecteerd op een zwart, lichtabsorberend scherm en hebben we het licht gemeten dat uit de richting van de beamer-optiek komt in elk vierkant, ook in de zwarte. Het scherm moet het licht inslikken, want men wil alleen meten wat er uit de beamer komt zonder reflecties en verstrooid licht van het normaal sterk reflecterende scherm.

Een combinatie van licht, schaduwen en perfecte kleuren

De verhouding tussen witte en zwarte gebieden wordt ANSI-contrast genoemd, de gemeten waarden staan in de tabel. Er moet rekening mee worden gehouden dat het ANSI-contrast slechts een uitspraak is over het contrast, maar niet over de absolute zwarte waarde, die ook in de tabel wordt weergegeven. Dit is vooral belangrijk in het geval van beamers voor gebruik in de thuisbioscoop, want je ziet de sterren liever knipperen voor een liefst donkere achtergrond dan voor een grijze.

Naast de maximaal haalbare zwarte waarde hebben we ook de maximale lichtopbrengst ingevoerd, eenmaal als specificatie van de fabrikant en eenmaal de waarde die we hebben gemeten in de kleurgekalibreerde D65 Eco-modus. We hebben gekozen voor de eco-modus omdat hier meestal een nauwkeurige kleurweergave belangrijker is dan de hoogst mogelijke lichtopbrengst. Bovendien is de beamer dan stiller en gaat de lamp langer mee.

Ook de meest gelijkmatige verlichting van het scherm is een belangrijke kwaliteitskenmerk. Voor de meting worden negen witte gebieden gelijkmatig op het scherm geprojecteerd om – net als bij de ANSI-meting – de lichtintensiteit van de afzonderlijke punten te meten. Het verschil geeft informatie over de min of meer gelijkmatige verlichting: 100 procent zou een absoluut gelijkmatige verdeling van de helderheid over het hele scherm zijn.

Naast een zo hoog mogelijke contrastverhouding tussen licht en schaduw speelt een nauwkeurige kleurweergave een belangrijke rol, vooral bij het bekijken van films. Alle beamers hebben verschillende voorinstellingen voor de verschillende eisen, de meeste hebben zelfs een filmstand, die ook wel bioscoop, bioscoop of vergelijkbaar genoemd kan worden, en brengt meestal de aanpassingen, met name de kleurweergave, in de juiste richting.

Zo hebben we de beamer in de zuinige, stillere en ook iets donkerdere eco-modus gezet en deze ook met de betreffende voorinstelling op een zo neutraal mogelijke kleurweergave getrimd. We fotografeerden beide resultaten op het scherm voor elke beamer, en dit steeds met exact dezelfde belichtingsaanpassingen van de camera. Daarom zijn sommige foto’s donkerder dan andere als de beamer niet zo helder is.

Maar in werkelijkheid zijn de verschillen niet zo groot als op de foto’s lijkt. Deze foto’s zijn slechts ter illustratie. Voor ongeveer begrijpelijke beelden zouden we de camera moeten fine-tunen, evenals de weergave waarover je de foto’s bekijkt. Maar we hebben de instellingen van de beamer in het bijschrift genoteerd, voor het geval u ze thuis met het ene of het andere model wilt reproduceren.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen beamers:

  1. favorietli-thumbnail
    EPSON EH-TW7000
    Met de Epson EH-TW7000 tover je jouw woonkamer om tot thuisbioscoop. Deze 3LCD beamer geeft 4K beelden weer, waardoor kleine details scherp in beeld komen.

  2. li-thumbnail
    OPTOMA UHD300X
    Met de Optoma UHD300X haal je een bioscoopbeleving naar je woonkamer. Deze DLP beamer ondersteunt de 4K UHD resolutie en geeft HDR beelden weer.

  3. li-thumbnail
    BENQ W2700
    Met de BenQ W2700 haal je een indrukwekkende bioscoopbeleving naar je woonkamer. Deze beamer geeft 4K UHD beelden moeiteloos weer. Dankzij deze resolutie komen de kleinste details van een film of serie scherp in beeld, van grassprieten tot de haren van een actrice.

  4. li-thumbnail
    JVC LX-UH1
    Met de JVC LX-UH1 creëer je eenvoudig een thuisbioscoop. Deze beamer is uitgerust met een DLP 4K chip van Texas Instruments. Hierdoor benadert de projector een 4K beeldkwaliteit.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”545″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Epson EH-TW7000

Adviesprijs

1099,-

blank

55.121 andere kochten dit product

Met de Epson EH-TW7000 tover je jouw woonkamer om tot thuisbioscoop. Deze 3LCD beamer geeft 4K beelden weer, waardoor kleine details scherp in beeld komen. In combinatie met de HDR10 ondersteuning geniet je van een breed kleurbereik met felle tinten. Dankzij de zoom en lens shift functies profiteer je van flexibele plaatsingsmogelijkheden. Zo pas je probleemloos de positie van het beeld aan, zonder de beamer te verplaatsen. Het toestel is uitgerust met dubbele HDMI ingangen. Hierop sluit je gemakkelijk 2 apparaten tegelijkertijd aan. Denk aan je media- of Blu-ray speler.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Betaalbare home cinema”

Makkelijk te installeren geweldig beeld hoeft niet volledig te verduisteren net zo mooi als de televisie maar dan 120 inch.

Sofie De Haen

Allereerst moet de horizontale en verticale lensshift worden genoemd, waarmee de Epson perfect op het scherm kan worden uitgelijnd, ook al zijn beide niet optimaal uitgelijnd. Net als bij focus, zoom en shift is de gehele optiek gemotoriseerd, dus kan deze worden bediend met een afstandsbediening, het is zeer comfortabel om dit te doen vanuit de fauteuil, als hulpmiddel kan een testpatroon worden ingefreesd door op een knop te drukken. De verschillende instellingen, bijvoorbeeld voor films met verschillende beeldverhoudingen, kunnen worden opgeslagen als voorinstelling van de lens en naar wens worden opgeroepen. Ook de royale 2x zoom draagt bij aan het feit dat de Epson perfect in te stellen is qua schermafstand en gewenste beelddiagonaal.

De Epson kan dan het volledige potentieel van deze zoom benutten bij het weergeven van kleuren. Hoewel de beeldinstelling in de fabriek in de modus “Bright Cinema” staat, wat de TW7400 een helder beeld geeft met een iets koelere instelling, kan dit in slechts enkele stappen worden gewijzigd. Naast de uitgebreide instelmogelijkheden, die vooral voor thuisbioscoopexperts interessant zouden moeten zijn, biedt het menu ook enkele zogenaamde voorinstellingen, die het beeld met een druk op de knop optimaliseren voor de betreffende toepassing.

Als men zich beperkt tot de kleurruimte die is ingesteld voor FullHD-bioscoop (BT.709), is het voldoende om het lampvermogen terug te brengen tot het fluisterstille medium of de eco-modus en de “Natuurlijke” voorinstellingen te selecteren. Het laat zich snel van zijn beste kant zien qua kleur. De kleurtemperatuur volgt ook de instelling van 6500 Kelvin bijna tot op de graad, en dit lineair over het hele helderheidsbereik.

GOEDE KEUZE

Optoma UHD300X

Adviesprijs

1099,-

blank

53.153 andere kochten dit product

Met de Optoma UHD300X haal je een bioscoopbeleving naar je woonkamer. Deze DLP beamer ondersteunt de 4K UHD resolutie en geeft HDR beelden weer. Zet een film of serie op en bekijk scherpe beelden met een breed kleurbereik. In combinatie met de grote contrastverhouding van 250.000:1 zie je veel verschil tussen zwart- en kleurtinten. Hierdoor komen alle details in zowel schaduwen als bloemenvelden duidelijk in beeld. Op de 2 HDMI ingangen sluit je 2 apparaten tegelijkertijd aan. Zo schakel je gemakkelijk tussen een Blu-ray speler en een spelcomputer. Dankzij de geïntegreerde luidspreker zit je nooit zonder geluid. Als je een krachtige geluidsweergave wilt, sluit je de beamer met een 3,5 mm kabel aan op een externe speaker.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Optoma is geen merknaam die de meeste mensen zullen kennen. Maar nu veel van de gevestigde namen uit de markt van de thuisprojectoren zijn vertrokken, heeft het snel een reputatie opgebouwd voor het leveren van producten van hoge kwaliteit tegen budgetgevoelige prijzen.

Het assortiment projectoren is enorm, met meer dan 150 modellen, variërend van ultradraagbare apparaten tot professionele installatieapparatuur. En, uitsluitend voor thuisgebruik, heeft Optoma een lijst met 27 huidige ontwerpen, waaraan regelmatig nieuwe modellen worden toegevoegd.

De UHD300X is een van de negen in het thuisassortiment die in 4K-resolutie kan projecteren en een van de meest betaalbare op de markt om deze mogelijkheid te hebben.

Bij projectoren blijkt dat ontwerpers niet graag iets heel radicaals willen doen.

Zoals vele andere thuisbioscoopprojectoren is de Optoma UHD300X een behuizing van een graandoosschaal die is gemaakt van hoogwaardig glanzend plastic met een cluster van boksers.tinten op het bovenste oppervlak.

Zowel de focus als de zoom zijn handmatig, en de verticale keystone-aanpassing gebeurt via de afstandsbediening, zonder horizontale keystone. Naast deze bedieningselementen is er ook een extra lens shift draaiknop waarmee de optiek +10 graden in het verticale vlak kan worden gekanteld.

Met deze handige bediening kan het beeld op en neer worden vertaald in een muur zonder dat de verticale plaatsing van de projector moet worden aangepast of dat er met de keystone-instellingen moet worden geknoeid.

Een andere ontwerpeigenschap die alle projectoren nu lijken te hebben is een USB-poort die 5A stroom biedt aan een dongle, zoals de Google Chromecast. Het is de moeite waard om op te merken dat als je 4K casting van de Chromecast Ultra wilt, dat apparaat niet wordt gevoed door een USB-kabel zoals de originele Chromecast.

GOEDE KEUZE

BenQ W2700

Adviesprijs

1759,-

87.671 andere kochten dit product

Met de BenQ W2700 haal je een indrukwekkende bioscoopbeleving naar je woonkamer. Deze beamer geeft 4K UHD beelden moeiteloos weer. Dankzij deze resolutie komen de kleinste details van een film of serie scherp in beeld, van grassprieten tot de haren van een actrice. Wanneer je HDR beelden bekijkt, haal je het maximale uit het brede kleurbereik van deze beamer. Hiermee geniet je van de subtielste nuances, terwijl felle tinten duidelijk uitgelicht worden. De verticale lens shift functie en zoom functie staan garant voor een subtiele plaatsing. Zo richt je het beeld gemakkelijk naar boven of beneden of pas je de beeldgrootte aan, zonder de beamer te verplaatsen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue
De BenQ W2700 is een 4K DLP projector die momenteel voor ongeveer £1400 verkoopt ten tijde van deze review in september 2019.
 
De W2700 maakt gebruik van de nieuwste 0,47″ DMD chip van Texas Instruments die gebruik maakt van een viervoudige flitser die het oog in het zien van een 8,3 miljoen pixel beeld op het scherm trucjes geeft. De DMD heeft een resolutie van 1920 x 1080, maar met deze techniek kan je een faux 4K beeld op het scherm krijgen tegen een aanzienlijk lagere prijs dan een native 4K chip. Er zijn dit jaar nieuwe functies die een dynamische iris en verbeterde tone mapping toevoegen om te helpen bij de HDR-beeldweergave. Het heeft ook een zes-segment RGBRGB-kleurenwiel dat 100% Rec.709-dekking en 95% Wide Colour Gamut DCI-P3-dekking heeft met het gebruik van een filter. BenQ gaat er ook prat op dat de projector in de fabriek is gekalibreerd volgens de industrienormen en wordt geleverd met een gedrukt certificaat om dit punt te benadrukken. We zullen deze bewering uiteraard zeer nauwkeurig controleren in het meetgedeelte.
 
Wat betreft het High Dynamic Range ondersteunt de projector de HDR10 en HLG standaarden. Het heeft ook een 4K Motion Enhancer-modus die interpolatie toevoegt, maar deze is standaard uitgeschakeld omdat BenQ zich houdt aan de verzoeken van filmmakers om deze uit te schakelen. 24fps materiaal wordt ook correct weergegeven door de BenQ met de optimale pulldown die telecine judder of induced judder vermindert, zodat u de inhoud kunt zien zoals bedoeld.
 
Het is duidelijk dat BenQ de home cinema mantra van ‘zoals de regisseur het bedoeld heeft’ serieus wil handhaven met fabriekskalibratie en technologieën aan boord die de beeldkwaliteit verbeteren zonder onnodige verbeteringen. Deze functies zijn hier met kleurinstelling, randverbetering en dergelijke, maar ze zijn standaard uitgeschakeld in de nauwkeurige filmmodus.
 
We hebben dus vastgesteld dat de BenQ W2700 niet de helderste projector is die er is en, met een nauwkeurige HDR-weergave, is dat vooral het geval met het gebruikte filter. 

GOEDE KEUZE

JVC LX-UH1

Adviesprijs

2529,-

blank

31.354 andere kochten dit product

Met de JVC LX-UH1 creëer je eenvoudig een thuisbioscoop. Deze beamer is uitgerust met een DLP 4K chip van Texas Instruments. Hierdoor benadert de projector een 4K beeldkwaliteit. Zet je favoriete film of serie op en zie elk detail van een spannende scène. In combinatie met de hoge contrastratio komen zowel kleuren als zwarttinten diep in beeld. Kun je de beamer niet recht voor het scherm zetten? Dit los je op met de lens shift. Hiermee verplaats je het beeld 60% verticaal en 23% horizontaal. Deze aanpassing gaat niet ten koste van de beeldkwaliteit. Op de 2 HDMI ingangen sluit je gemakkelijk een laptop en Blu-ray speler aan. Dat is handig als je niet steeds de kabels wilt verwisselen.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De belangrijkste kenmerken van dit apparaat zijn dat het 4K en HDR klaar is. 4K video is natuurlijk vier keer de resolutie van 1080p HD video. Bij HDR gaat het ondertussen om licht en kleur; meer intensiteit en gradatie plus helderder licht zonder schittering en meer diepte in donkere scènes. Als je dieper wilt duiken, lees dan meer over HDR en 4K hier op het blog.

Deze projector kan 2000 lumen (lumen is een maat voor de lichtopbrengst) uitsteken, zodat je heldere, contrastrijke beelden kunt verwachten. Door die vele lumens kan deze projector meer dan goed omgaan met het feit dat hij zich in een ruimte bevindt met een goede hoeveelheid omgevingslicht.

De LX-UH1 projector heeft twee HDMI-ingangen, waaronder een die de volledige snelheid/volledige spec HDMI/HDCP2.2 standaard heeft die geschikt is voor gegevensoverdrachtsnelheden tot 18Gbps.

Er zit ook een afstandsbediening voor de projector in de doos.

Er is veel moois aan deze projector; het compacte formaat, de heldere lamp en de 4K HDR mogelijkheden vallen op. Het is ook gemakkelijk op te zetten en te gebruiken, en geeft u alles wat u zoekt in een projector. Als er iets ontbreekt, is het misschien een aantal van die gemotoriseerde bedieningselementen.

Maar over het algemeen, als u op zoek bent naar een 4K HDR videoprojector om het geheugen van de middelbare school te wissen, is de JVC LX-UH1 4K HDR DLP een goede keuze.

(Visited 498 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *