De beste keukenweegschaal

Een keukenweegschaal behoort tot de basisuitrusting van de keuken, omdat je af en toe iets moet wegen en vooral als je van bakken houdt, is een keukenweegschaal onmisbaar.

Digitale keukenweegschalen zijn beschikbaar voor prijzen vanaf 10 euro, maar er zijn ook enkele voor meer dan 30 euro. We hadden 22 schalen in de test. En het is aangetoond: De 
duurdere zijn niet noodzakelijkerwijs beter.

Dit is hoe we hebben getest

In deze test hebben we ons beperkt tot digitale keukenweegschalen. Ze meten niet alleen nauwkeuriger, maar zijn ook makkelijker af te lezen en meestal kleiner en dus makkelijker op te slaan.

Als je echter 100 gram meel of suiker weegt, maakt het bij het bakken of koken niet uit of het eigenlijk een paar gram meer of minder is. In dit opzicht is een keukenweegschaal niet afhankelijk van de hoogst mogelijke meetnauwkeurigheid. En kleine hoeveelheden worden meestal toch maar ruw gemeten in theelepels of mespunten.

Toch wilden we natuurlijk weten hoe nauwkeurig de weegschalen wegen en hebben we alle modellen met professionele kalibratiegewichten getest. Het resultaat verraste ons: op één model na zijn alle schalen in de test zeer nauwkeurig gemeten. Zelfs met 800 gram meetgewicht waren de getoonde waarden slechts één of twee gram uit. De enige uitschieter was de keukenweegschaal van Amir, die 303 gram bij 300 gram en 807 gram bij 800 gram aanwees. Maar zelfs dat is slechts een afwijking van 1 procent, wat niet echt tragisch is bij het koken. Toch was de Amir voor ons als aanbeveling niet aan de orde.

De meeste digitale keukenweegschalen kunnen tot 5 kilogram wegen, maar één model in de test weegt tot 15 kilogram en kan daarom gemakkelijk een tweede opdracht als pakketweegschaal aannemen. De meeste weegschalen meten al nauwkeurig tot op het gram nauwkeurig vanaf 5 gram gewicht.

Ook belangrijk voor ons was de operabiliteit, de slipweerstand en ook de reactiesnelheid van de schalen. En het display moet natuurlijk goed leesbaar zijn.

We hebben ook gemeten hoe lang de weergave van de weegschalen aanblijft na de meting. Als het te snel wordt uitgeschakeld, is het vervelend in het dagelijks leven in de keuken, omdat je vaak verschillende dingen tegelijk doet bij het koken. Als de weegschaal na een paar seconden al is uitgeschakeld, moet u het voedsel eerst weer van de weegschaal halen, inschakelen, wachten tot het op nul staat en dan opnieuw wegen. Het is veel praktischer als de weegschaal een paar minuten wordt ingeschakeld, als er maar iets op staat. Sommige modellen schakelen daarom sneller uit als ze niet worden belast en blijven langer aan om de batterij te sparen – zeer praktisch.

Waar u op moet letten bij het kopen van

Zoals reeds vermeld, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken over de meetnauwkeurigheid van de keukenweegschaal – alle metingen zijn meer dan voldoende nauwkeurig voor gebruik in de keuken. Maar er zijn ook andere aspecten waar je op moet letten.

Veel goedkope keukenweegschalen zijn uitgerust met knoopbatterijen. Beter zijn weegschalen die gevoed worden door AAA of zelfs AA-batterijen. Ze gaan veel langer mee en zijn veel gemakkelijker te krijgen dan knoopcelbatterijen, waar je vaak een pakket met tientallen varianten moet kopen, waarvan je er maar één nodig hebt.

Normale batterijen zijn beter dan knoopcelbatterijen

Het is ook belangrijk of de weegschaal gemakkelijk te reinigen is. Dit is niet het geval met alle keukenweegschalen die we hebben getest. Vaak is er een gleuf tussen de weegplaat en de basis waar het vuil zich kan ophopen, wat zeer moeilijk te verwijderen is. Zelfs knopen hebben vaak kleine openingen en scheuren die moeilijk te reinigen zijn. Aanraakpanelen onder een glazen oppervlak zijn beter. Bij sommige modellen kan de weegplaat worden verwijderd voor reiniging – maar we vinden dit ook nogal omslachtig.

Op bijna alle weegschalen in de test kun je schakelen tussen metrische eenheden (gram, kilogram) en de Angelsaksische eenheden (ounces, pounds). Sommige schalen bieden extra milliliter. Dit is nogal overbodig, want 1 milliliter water weegt precies 1 gram, dus de weergave is identiek voor gram en milliliter. De situatie is anders voor melk. Het is eigenlijk iets zwaarder dan water. En er zijn een paar schalen die zowel milliliter melk als milliliter water kunnen meten.

We hebben niet getest hoe nauwkeurig dit is, maar dit zou slechts een benaderende waarde moeten zijn. Dit komt omdat het soortelijk gewicht van de melk onder andere verschilt in termen van vetgehalte. En het verschil met water is sowieso niet zo groot (100 gram komt overeen met 97 ml melk). Als u de melk precies wilt meten, kunt u het beste een maatbeker gebruiken.

Zonder uitzondering bieden alle schalen in de test een tarrafunctie. Dit is praktisch als u ingrediënten in een kom doet: plaats de kom op de weegschaal, druk op tarra en de weegschaal wordt op nul gezet. Bij de meeste digitale keukenweegschalen gebeurt dit automatisch wanneer u de weegschaal inschakelt. Bij veel weegschalen is de tarraknop dan identiek aan de aan/uit-schakelaar.

Sommige weegschalen in de test bieden extra functies zoals een timer of een temperatuurweergave. Deze geven echter niet de temperatuur van de ingrediënten weer, maar gewoon de kamertemperatuur – volgens ons volkomen overbodig.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen keukenweegschalen:

 1. li-thumbnail
  KITCHENBROTHERS DIGITALE PRECISIE
  Houdt u ervan om te koken en te bakken? Dan weet u vast ook dat de juiste proporties cruciaal zijn. Met de digitale RVS keukenweegschaal van Kitchen brothers kunt u alles tussen de 1 en 5000 gram (5 kg) nauwkeurig wegen.

 2. li-thumbnail
  SOEHNLE PAGE COMFORT 400
  De Soenhle Page Comfort 400 komt goed van pas wanneer je heerlijke taarten of andere baksels maakt. Deze keukenweegschaal weegt ingrediënten op de gram nauwkeurig af, zodat je elk recept netjes volgt.

 3. li-thumbnail
  PRINCESS 492944 PURE
  Met de Princess Pure haal je een moderne keukenweegschaal in huis met een uniek uiterlijk. De keukenweegschaal is namelijk van hout. De weegschaal heeft een digitaal scherm waarop je het gewicht op één gram nauwkeurig afleest.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

KitchenBrothers Digitale Precisie

Adviesprijs

15,-

162.369 andere kochten dit product

Houdt u ervan om te koken en te bakken? Dan weet u vast ook dat de juiste proporties cruciaal zijn. Met de digitale RVS keukenweegschaal van Kitchen brothers kunt u alles tussen de 1 en 5000 gram (5 kg) nauwkeurig wegen. Perfectioneer al uw gerechten met deze moderne en makkelijk opbergbare precisieweegschaal.

Bekijk prijs bij bol.com

“Zeer tevreden”

Hele fijne weegschaal. Meet heel precies en met een druk op de knop switch je tussen het metrische of imperiale systeem, als ook tussen grammen en milliliters. Zo hoef je die buitenlandse recepten nooit meer om te rekenen of met onhandige bekers te klunzen.

Evelien Giersberg

De KitchenBrothers weegschaal heeft twee knoppen links en rechts van het display. De ene knop voert de aan/uit-functie uit met tarra, de andere knop wordt gebruikt om van eenheid te wisselen. Het display is achtergrondverlicht, toont grote cijfers en is gemakkelijk af te lezen.

Onze testwinnaar reageert zeer snel en geeft het juiste gewicht zeer nauwkeurig weer – in tegenstelling tot veel andere weegschalen, die soms een paar seconden duren voordat het gewicht wordt weergegeven.

De KitchenBrothers weegschaal kon niet het kleinste testgewicht van een gram wegen, maar dit was wel het geval met bijna alle weegschalen in de test. Echter, vijf gram wordt al correct weergegeven. Bij hogere gewichten was de weegschaal hooguit een gram uitgevallen.

Voor de prijs van iets meer dan tien euro is de KitchenBrothers weegschaal zeer goed gemaakt. Het is heel licht, de drukknoppen reageren met een scherp drukpunt en een duidelijke klik. De stabiliteit van de weegschaal is ook zeer goed, de voeten zijn rubberachtig en zorgen voor een hoge slipweerstand.

We vonden het eenvoudige roestvrijstalen ontwerp zeer aantrekkelijk. In tegenstelling tot andere schalen uit deze test, hadden we geen probleem met vingerafdrukken op het oppervlak van de KitchenBrothers weegschaal heel mooi!

Het enige punt van kritiek is de ietwat moeilijk te lezen sleuteletikettering. Afhankelijk van de lichtinval is het soms bijna onmogelijk om ze te herkennen. Maar de juiste sleutel voor het verwisselen van de eenheden is toch al heel zelden nodig, dus je zult al snel merken dat de weegschaal met de linkse toets wordt ingeschakeld en op nul wordt gezet, dus dat is voor ons geen grote tekortkoming.

GOEDE KEUZE

Soehnle Page Comfort 400

Adviesprijs

30,-

338.632 andere kochten dit product

De Soenhle Page Comfort 400 komt goed van pas wanneer je heerlijke taarten of andere baksels maakt. Deze keukenweegschaal weegt ingrediënten op de gram nauwkeurig af, zodat je elk recept netjes volgt. De tarra functie maakt het doorwegen van meerdere ingrediënten gemakkelijk. Met deze functie zet je de weging namelijk op het nulpunt, zonder de kom met ingrediënten weg te halen. Omdat de weegschaal een gewicht tot 10 kilogram aankan, weeg je direct in jouw eigen mengkom af. De weegschaal schakelt na gebruik automatisch uit en is door het smalle formaat goed op te bergen in een keukenkastje of aan de wand.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Soehnle Page Comfort 400 is relatief groot en zwaar, maar kan ook tot 15 kilo wegen. Dit maakt het ook interessant als pakketschaal. De fabrikant heeft een oplossing bedacht om het wegen van grote pakketten mogelijk te maken: de hold-functie geeft het meetresultaat al enkele seconden nadat het gewicht van de weegschaal is gehaald weer. Zo kunt u gemakkelijk zelfs grote dozen wegen die de hele oppervlakte van de weegschaal beslaan.

De Soehnle Page Comfort 400 is zeer solide gebouwd, de schakelaar voor het verwisselen van de units bevindt zich aan de achterzijde. Het display is groot en goed leesbaar, maar niet verlicht. De meetnauwkeurigheid was ook zeer goed.

Het enige nadeel: de weegschaal is vrij groot met een voetafdruk van 26 bij 20 centimeter en met een gewicht van meer dan 800 gram vrij zwaar. Maar als u op zoek bent naar een keukenweegschaal die ook als pakketweegschaal kan worden gebruikt, dan is Soehnle de beste keuze.

GOEDE KEUZE

Princess 492944 Pure

Adviesprijs

29,-

203.694 andere kochten dit product

Met de Princess Pure haal je een moderne keukenweegschaal in huis met een uniek uiterlijk. De keukenweegschaal is namelijk van hout. De weegschaal heeft een digitaal scherm waarop je het gewicht op één gram nauwkeurig afleest. De keukenweegschaal is geschikt om tot 5 kg te wegen. Met de tarra-functie zet je de weegschaal tussendoor weer op nul. Handig, want zo weeg je ingrediënten in een bakje zonder dat je het bakje meeweegt. De weegschaal is plat en werkt op batterijen, zodat ‘ie weinig ruimte in beslag neemt en jij de weegschaal gemakkelijk opbergt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Princess 492944 Pure ziet er met zijn chique design en het edele houtoppervlak hoogwaardig uit, maar is helaas een beetje krakkemikkig. Daarentegen hielden we van de kleine haak die uit de koffer kan worden getrokken om de weegschaal op een ruimtebesparende manier op te hangen. Maar helaas laat de weegschaal geen negatieve waarden zien, wat heel praktisch is in het dagelijks leven in de keuken als je wilt weten hoeveel je van de weegschaal afneemt. Dit zou standaard moeten zijn voor elke keukenweegschaal.

Ook hier reageert de weegschaal zeer snel op gewichtsveranderingen. De afwerking is ook goed, de weegschaal lijkt zeer stabiel en niets rammelt.

Er is een kleine fout in het display: het is groot, maar niet verlicht. Dit kan een probleem zijn voor oudere mensen die niet meer goed kunnen zien.

Het ontwerp is eenvoudig en tijdloos, maar door de vorm kan de schaal niet zo gemakkelijk worden opgeborgen als onze rechthoekige testwinnaar.

Maar het grootste minpunt voor ons is de schoonmaak: Tussen de weegplaat en de basis van het apparaat zit een opening van ongeveer 0,5 centimeter, waarin het meel of ander vuil zich kan verzamelen. Maar het gat is groot genoeg om er met een beetje geknoei met het doek in te komen. Maar in dit geval zal men onvermijdelijk wat vuil in het binnenste van de weegschaal krijgen. Dit kan een probleem zijn voor grote vuile mensen. 

(Visited 2.319 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.