De beste draadloze bladblazer

In de herfst zullen we weer moeten opruimen. Niet alleen de trottoirs moeten worden ontdaan van kleurrijke bladeren. Ook rondom de garage en het huis heeft zich veel vuil opgehoopt: Zand in de hoeken en spleten, spinnenwebben onder de dakrand en houtsnippers onder de cirkelzaag.

Met een snoerloze bladblazer kun je dit alles sneller schoonmaken – en je hoeft er niet eens een fortuin aan uit te geven: Er is goed gereedschap beschikbaar voor ongeveer 200 euro. Er zijn ook instapmodellen voor minder dan 100 euro, maar we denken dat ze na onze test niet aan te bevelen zijn.

Dit is wat belangrijk is met bladblazers

Zoals gebruikelijk bij tuingereedschap is de keuze ook bij bladblazers gecompliceerd: Veel technische gegevens moeten worden ervaren en begrepen. Het is gemakkelijk om het spoor bijster te raken. Om u te laten weten welke parameters echt relevant zijn, hebben we de belangrijkste informatie voor u verzameld.

Luchtsnelheid, volumestroom & batterijcapaciteit

Stofzuigers hebben een zeer eenvoudig ontwerp: ze hebben een motoraangedreven ventilator die een luchtstroom genereert. Het aanzuigkanaal heeft meestal een zeer grote opening en bevindt zich aan de achterkant of aan de buitenkant. De luchtuitblaasopening aan de voorzijde van de buis is veel kleiner. Dit verhoogt de snelheid waarmee de lucht door dit knelpunt heen moet (turbineprincipe).

Er zijn dus in wezen drie belangrijke kenmerken, de luchtsnelheid, bijvoorbeeld 60 meter per seconde (m/s), de volumestroom, bijvoorbeeld 700 kubieke meter per uur (m³/h), en de capaciteit van de batterij in ampère-uur (bijv. 2,5 Ah). De luchthoeveelheid geeft aan hoeveel kubieke meter lucht er per uur door het apparaat wordt aangezogen.

Een hoge luchtsnelheid is ook belangrijk omdat de bladblazer ook vochtige bladeren van de plek moet blazen. Of bladeren die “vastzitten” in hoog gras of struiken.

Een grote accucapaciteit betekent niet noodzakelijkerwijs een lange looptijd.

Een grote accucapaciteit is belangrijk als u niet alleen een kleine voortuin wilt opruimen, maar misschien ook 300 meter bestrating. Hier is alles mogelijk van 1,5 tot 5,0 ampère-uren, maar de grote capaciteiten zijn meestal erg duur en overtreffen vaak veruit de prijs van het apparaat.

Gewicht en volume

Als het om comfort gaat, moet u het gewicht zo laag mogelijk houden en het decibelniveau zo laag mogelijk. Vanwege het op zich lage gewicht van de accu’s gebruiken de meeste fabrikanten geen draagriem.

U vindt de decibelspecificatie op het apparaat of in de technische gegevens als Lwa (gegarandeerd geluidsvermogen) en soms ook als Lpa (gemeten geluidsdrukniveau). De decibelwaarden voor het geluidsdrukniveau (Lpa) zijn altijd gekoppeld aan de afstand (de afstand) tot de geluidsbron. De dB-waarden voor het geluidsvermogensniveau hebben geen relatie met de afstand tot de geluidsbron. Ze zijn hetzelfde voor alle afstanden tot de geluidsbron.

Het normaal gesproken gespecificeerde geluidsvermogensniveau (Lwa) definieert daarom de maximale geluidsdrukvariaties in de lucht die door het apparaat worden gegenereerd. De geluidsdruk is het afstandsafhankelijke effect.

Als u precies wilt weten hoe luid uw buurman uw stofzuiger op 30 meter afstand hoort, kunt u de calculator op deze pagina gebruiken. Het berekent de geluidsdruk (Lpa). In het geval van de Black+Decker GWC3600L20 is dit bijvoorbeeld 72 decibel Lpa of 96 decibel Lwa.

Wanneer u een bladblazer koopt, zorg er dan voor dat niet alleen de luchtsnelheid hoog is, maar ook dat deze zo licht mogelijk is, zodat u hem goed kunt dragen. Een draagriem is hier praktisch, wat het transport voor u gemakkelijker maakt.

Wat kan een bladblazer doen?

Een bladblazer helpt u bij het verplaatsen van grote hoeveelheden bladeren of plantenresten naar een stapel. Van daaruit kun je het materiaal in zakken stoppen of met een kruiwagen naar de composthoop brengen.

Als alternatief kunt u de bladeren vanuit ontoegankelijke hoeken zoals trappen, bordessen, afwateringskanalen, fietsenstallingen, enz. naar het gazon verplaatsen, waar u ze vervolgens met een grasmaaier kunt oppakken.

Je kunt echter niet alleen de bladeren van de bomen verplaatsen. Waar er ook vuilnis, spinnenwebben of zand is, het kan weggeblazen worden. De bladblazer doet dit sneller dan een bezem of hark, omdat je bijvoorbeeld geen fietsen, tafels of apparatuur hoeft te verplaatsen. Je blaast er gewoon onder weg en verplaatst het zand en de bladeren naar een meer toegankelijke positie.

Welke soorten apparatuur zijn beschikbaar?

Batterijbladblazer

Batterij aangedreven bladblazers zijn stiller dan benzinemodellen en verspreiden geen stank. De afwezigheid van kabels ligt voor de hand, dus de units zijn zeer flexibel in gebruik. De prestaties zijn echter lager dan bij benzinemodellen en de werktijd is beperkt. Bovendien moet de accu worden opgeladen, wat tijd kost.

Elektrische bladblazer

Met zo’n bladblazer moet je een kabel achter je aan trekken, want je hebt een stopcontact nodig. Als gevolg daarvan kunt u niet zo flexibel en onafhankelijk van de locatie werken. Maar de prestaties blijven hetzelfde en je kunt consequent en urenlang doorwerken.

Benzine bladblazer

Benzineblazers zijn veel krachtiger dan elektrische modellen. Natte bladeren veroorzaken geen enkel probleem. De units zijn echter aanzienlijk zwaarder omdat ze een twee- of viertaktmotor hebben en een tank voor de benzine. Daarom worden deze toestellen meestal aangeboden met een speciale draagriem.

Veel benzinemachines zijn combinatiemachines, zodat u kunt kiezen tussen zuigen en blazen. Apparaten die ook op de bladeren zuigen zijn vaak uitgerust met een versnipperaar. Versnipperde bladeren passen veel meer in de zak.

De benzinemotor kan overal worden gebruikt, ongeacht de locatie. Omdat lawaai echter een grote overlast is, moet u dringend de rusttijden in acht nemen.

Deze krachtige machines zijn echter meer geschikt voor commercieel gebruik dan voor privégebruik, en qua milieuvriendelijkheid lopen ze achter op elektrisch aangedreven modellen – of het nu met kabel of batterij is.

Zijn combi-apparaten nuttig?

Er zijn ook snoerloze bladblazers die niet alleen blazen, maar ook kunnen zuigen. Deze apparaten combineren bladblazer en stofzuiger in één. Bij de stofzuigervariant wordt meestal een andere buis (grotere opening) en een opvangzak bevestigd. We hebben de Black+Decker GWC3600L20 getest, een vergelijkbaar model.

Zo verleidelijk als de combi-idee klinkt: Hou er rekening mee dat je slechts kleine hoeveelheden bladeren in zo’n zakje krijgt, ook al is het een beetje verknipt. Voor grotere hoeveelheden moet u de bladzak steeds legen, u bent sneller met de hark of grasmaaier en de kruiwagen.

We kunnen daarom alleen combinatiegereedschap aanbevelen voor zeer kleine oppervlakten, wanneer het erg moeilijk zou zijn om bladeren en zand uit veel kleine, kronkelende hoekjes en scheurtjes te krijgen. Voor wie een grote tuin heeft met meerdere bomen of zelfs aan de rand van het bos woont, is zo’n bladzakapparaat nogal nutteloos.

Welke nadelen hebben bladblazers?

Bij verstandig gebruik kunnen bladblazers uw werk makkelijker maken, vooral als u veel hoekjes en gaatjes op uw terrein heeft. Zand kan niet worden verwijderd met een hark of bezem, of slechts met grote moeite; met een bladblazer is het zeer snel.

Het grootste nadeel is en blijft het volume. Hoewel er geen standaard is die zegt hoe luid een bladblazer mag zijn, moet u, als u uw buurman niet op de barricades wilt brengen, wel de plaatselijke rusttijden in acht nemen. Bladblazers vallen onder de zogenaamde machinegeluidsbeschermingsverordening. Deze regeling bepaalt dat ze van 9 tot 13 uur en van 15 tot 17 uur mogen worden bediend. Buiten deze tijden is het beter om niet te werken met de snoerloze bladblazer.

Dit is hoe we hebben getest

Voor de test hebben we 10 snoerloze bladblazers van verschillende fabrikanten naar ons laten sturen. We hebben gekeken naar het instapsegment tot 250 euro, waarbij de Stiga SAB 500 AE zich onderscheidt door zijn hoge prijs in het pakket met batterij en lader. Alle apparaten werden ons gratis ter beschikking gesteld om te testen.

We voerden de test uit in oktober & november 2019. De bomen waren al de helft van hun bladerdak verloren en er was een grote schoonmaakbeurt van het hele terrein aan de gang.

We hebben niet alleen het gebladerte van links naar rechts verplaatst, maar we hebben ook de gevel, de afwateringsstenen, de gereedschapsschuren enz. van zand en spinnenwebben schoongemaakt. Het gebladerte in de open lucht was niet overal droog, de slecht presterende apparatuur was hier verzwakt.

Maar we waren niet alleen geïnteresseerd in de prestaties, maar ook in de afwerking en de ergonomie. Hoe solide is het chassis? Welke materialen of materiaalcombinaties gebruikt de fabrikant? Hoe licht of zwaar kan het inlaatspruitstuk worden gemonteerd? Er zijn aanzienlijke verschillen in deze factoren.

Nog belangrijker is de ergonomie: Wordt onze hand moe na 15 minuten werken? Dit was alarmerend het geval met het duurste model in de test, de Stiga SAB 500 AE. Een achterste zware gewichtsverdeling (zware batterij) betekende dat we het apparaat voortdurend met onze ring en kleine vingers naar boven moesten duwen. Al na 10 minuten had de tester een stijve hand. Een draagriem zou de situatie verbeteren, maar het apparaat heeft er geen.

Hoe bedien je het apparaat vanuit de hand? Sommige modellen hebben een knop die overal moet worden ingedrukt. Andere hebben een aan/uit-schakelaar en een aparte regeling voor de snelheid. Hiermee kunt u het luchtvolume continu of in meerdere stappen variëren. Fijnafstelling is tijdens het gebruik niet zo vaak nodig, zeker niet als u de batterij wilt sparen of als u geen bloemenvazen, kleine steentjes etc. wilt wegduwen.

Voor een bladblazer is de kwestie van de stuwage van groot belang, want zo’n apparaat staat immers 360 dagen per jaar in de gereedschapsschuur. Het is dus mooi als aan de ene kant de blaaspijp kan worden verwijderd en aan de andere kant een oogje het mogelijk maakt om het apparaat aan de muur te hangen.

We hebben ook de lader nader bekeken. Vaak is het nuttig als het aan de muur kan worden vastgeschroefd, daarvoor moet het passende boringen hebben.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen bladblazers:

 1. favorietli-thumbnail
  BOSCH ALB 36 LI
  Ben je op zoek naar een draadloze bladblazer en heb je voldoende aan enkel een blaasfunctie? Dan is de Bosch ALB 36 Li een goede keuze. Deze bladblazer werkt op een 36 volt 2,0 Ah Li-Ion accu die je in 90 minuten volledig oplaadt. Hij weegt slechts 2,6 kilogram, waardoor je hem zonder al te veel moeite hanteert.

 2. li-thumbnail
  MAKITA DUB183Z
  De Makita DUB183Z (zonder accu) gebruik je niet alleen om bladeren op een hoop te blazen, maar ook om zand en ander vuil bij elkaar te blazen. Zo hoef je niet de hele werkplaats te vegen. De bladblazer werkt op accu (niet standaard meegeleverd), waardoor je geen stopcontact in de buurt hoeft te hebben om de bladruimer te gebruiken.

 3. li-thumbnail
  BLACK & DECKER GWC3600L25-QW
  Bladeren wegblazen, opzuigen of versnipperen en dat met draadloze bewegingsvrijheid? Dan ben je op zoek naar de Black & Decker GWC3600L25-QW. Dankzij de werking op accu blaas je ook de bladeren achterin de tuin eenvoudig op een hoop. Na circa 60 minuten is de accu volledig opgeladen. Gebruik de zuigfunctie om de bladeren op te vangen in de meegeleverde 17,5 liter opvangzak.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Bosch ALB 36 LI

Adviesprijs

245,-

blank

231.553 andere kochten dit product

Ben je op zoek naar een draadloze bladblazer en heb je voldoende aan enkel een blaasfunctie? Dan is de Bosch ALB 36 Li een goede keuze. Deze bladblazer werkt op een 36 volt 2,0 Ah Li-Ion accu die je in 90 minuten volledig oplaadt. Hij weegt slechts 2,6 kilogram, waardoor je hem zonder al te veel moeite hanteert. Het ergonomische design en de uitgebalanceerde gewichtsverdeling maken de bediening nog prettiger en eenvoudiger. Je stelt de blaassnelheid in tussen de 170 en 250 kilometer per uur, zodat deze goed bij je klus past. Blaas bijvoorbeeld wat harder als de bladeren nat zijn of vastgeplakt zitten. Met de ALB 36 Li is jouw tuin weer snel bladervrij.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Top ding!”

Prima product, handzaam en licht gewicht. Door de variabele standen makkelijk te bedienen, krachtig motor.

Thomas Kleindam

De ALB 36 LI van Bosch is uitgerust met de 36 V lithium-ionaccu, die ook in de Rotak grasmaaier wordt gebruikt. 

Met de 36 V lithium-ion-accu neemt Bosch ook het familie-idee van “één accu – vele machines” over. Bij 4 Ah is de accu krachtig genoeg om de motor met 19.000 omwentelingen per minuut te laten draaien. De blaaspijp is smal, waardoor een jet effect ontstaat. Hierdoor kan de luchtstroom een snelheid van 250 km/u bereiken. Met 1,6 kilogram is de machine vrij licht en gemakkelijk te dragen. 

Voor de eerste opstart hoeft alleen de blaaspijp te worden aangesloten. Zodra de batterij is opgeladen, kunt u beginnen. Het eerste wat je opvalt is de goede balans van de machine. Dit verandert niet, zelfs niet als de ventilator wordt ingeschakeld. Een tegendruk is nauwelijks te voelen, maar de luchtstroom kan wel heel precies worden geleid. Bij het werken op grotere oppervlakken wordt de smalle luchtstroom merkbaar. Dit kan worden gecompenseerd door de machine licht te kantelen.

Een goede blower van Bosch, die met zijn 36 V oplaadbare accu over de nodige vermogensreserves beschikt om zelfs grote hoeveelheden bladeren te kunnen verplaatsen.

GOEDE KEUZE

Makita DUB183Z

Adviesprijs

200,-

89.663 andere kochten dit product

De Makita DUB183Z (zonder accu) gebruik je niet alleen om bladeren op een hoop te blazen, maar ook om zand en ander vuil bij elkaar te blazen. Zo hoef je niet de hele werkplaats te vegen. De bladblazer werkt op accu (niet standaard meegeleverd), waardoor je geen stopcontact in de buurt hoeft te hebben om de bladruimer te gebruiken. Bovendien heb je alle bewegingsvrijheid, omdat je niet vastzit aan verlengsnoeren. Met een gewicht van 1,7 kilogram is de bladblazer licht van gewicht. Hierdoor werk je comfortabel door.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Deze bladblazer kenmerkt zich door zijn compacte afmetingen en kan binnenshuis worden gebruikt. Het apparaat is een populaire aankoop, waarbij de gebruikers de blower een overwegend positieve beoordeling geven.

Geschikt voor multifunctioneel gebruik in de tuin en in huis. De bladblazer Makita DUB183Z scoort vooral door zijn ruimtebesparende ontwerp, zodat dit tuingereedschap niet alleen gebruikt kan worden voor het schoonmaken van tuinpaden, maar ook voor het schoonmaken van werkplaatsen en het schoonmaken van huizen.
De blazer blaast de lucht met 190 km/u uit het mondstuk – het is voldoende om drooggevallen bladeren of houtkrullen te mobiliseren. De blaassnelheid kan in drie stappen worden verlaagd.

Dankzij het lage gewicht van slechts 1,3 kg is de bladblazer van Makita comfortabel en handig. Een ergonomische handgreep maakt de bediening nog gemakkelijker. Een accuventilator is onafhankelijk van het elektriciteitsnet en blijkt daarom bijzonder mobiel te zijn. Compatibele batterijen en een lader moeten apart worden besteld, bij voorkeur bij dezelfde fabrikant.

Voor iedereen die slechts relatief kleine hoeveelheden bladeren te verplaatsen heeft en de blazer voor andere doeleinden wil gebruiken, zoals het opruimen in een werkplaats, is de Makita DUB183Z bladblazer een intelligente oplossing.

GOEDE KEUZE

Black & Decker GWC3600L25-QW

Adviesprijs

219,-

101.663 andere kochten dit product

Bladeren wegblazen, opzuigen of versnipperen en dat met draadloze bewegingsvrijheid? Dan ben je op zoek naar de Black & Decker GWC3600L25-QW. Dankzij de werking op accu blaas je ook de bladeren achterin de tuin eenvoudig op een hoop. Na circa 60 minuten is de accu volledig opgeladen. Gebruik de zuigfunctie om de bladeren op te vangen in de meegeleverde 17,5 liter opvangzak. De bladeren nemen weinig ruimte in aangezien ze versnipperd in de opvangzak terechtkomen. Bepaal zelf met welke luchtsnelheid je de bladeren wegblaast of opzuigt. Met het regelbare toerental heb je dit namelijk tot een maximum van 218 kilometer per uur zelf in de hand.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Heeft u een eenvoudige alledaagse metgezel nodig die u niet steeds hoeft op te laden? Dan is de Black & Decker GWC3600L25-QW snoerloze stofzuiger iets voor u. Deze stofzuiger wordt gevoed door een 34-volt en 2,0-amp lithium-ionbatterij. De lader is ook inbegrepen. U kunt de batterij en de lader dus gebruiken voor andere producten van de fabrikant. Met Black+Decker’s stofzuiger hoeft u niet veel tijd te verspillen aan het monteren ervan en kunt u hem in een handomdraai gebruiken.

U kunt zelfs de grofste bladeren snel en gemakkelijk opzuigen zonder moeilijke instructies te hoeven lezen. De compacte afmetingen zijn ook overtuigend, want het is zeer klein. Met 27, 6 x 21,6 x 51,9 centimeter is het een van de handigste gereedschappen op de markt. Ook het gewicht van slechts 2,4 kilogram is overtuigend.
Praktische tip: Het is zinvol om een tweede accu te kopen die wordt opgeladen terwijl u de eerste accu in uw stofzuiger gebruikt. U moet er ook voor zorgen dat de vervangende batterij compatibel is met uw lader en stofzuiger.

Of u hem nu nodig heeft voor het balkon, het terras of de voortuin, de Black+Decker snoerloze stofzuiger en blazer is zeer geschikt voor kleinere ruimtes. Grote en natte bladeren zijn er niet noodzakelijkerwijs voor bedoeld, want de bladblazer heeft een laag vermogen van 3,4 kubieke meter per minuut. De opvangzak met 17,5 liter wordt ook wat klein gehouden. Toch kan hij punten scoren met zijn zeer lange levensduur van de batterij. Als u de energiebesparende Eco-modus gebruikt, kunt u 54 minuten lang bladeren uit uw tuin verwijderen met de snoerloze stofzuiger. Dit betekent dat u minder tijd in het laadstation hoeft door te brengen dan met andere apparaten.
Kunnen bladeren op grind ook worden opgezogen? Vooral wanneer de bladeren op grind vallen, is het altijd de vraag of de stofzuiger ook hiervoor gebruikt kan worden. Reiniging met lucht is vaak de enige manier om bladeren van grind te verwijderen. Sommige bladblazers blijken echter vrij zwak te zijn en hebben niet genoeg kracht. 18 volt is alleen voldoende om de droge oppervlaktes van lichte bladeren te reinigen. Als je natte bladeren wilt verwijderen, heb je meer kracht nodig.

(Visited 835 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *