De beste keukenmachine met kookfunctie

We leven in een wereld van gemaksproducten en zouden helemaal niet hoeven te koken om iets op ons bord te krijgen. Maar industriële maaltijden hebben nadelen: Qua smaak is het vaak een uniforme brij die is afgestemd op de mainstream. Op de een of andere manier houdt iedereen en eigenlijk niemand ervan – het belangrijkste is dat het goedkoop is om te produceren. Afgewerkte maaltijden hebben vaak een houdbaarheid van maanden en jaren, wat wordt bereikt door een lange lijst van additieven. Daarnaast zijn er schandalen over bedorven producten of overschrijdingen van limieten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen de kookpot weer in eigen hand nemen. Dit heeft – samen met TV kookprogramma’s – een echte kookboom doen ontstaan.

Maar waar vindt een fulltime vader of alleenstaande moeder de tijd om te koken? Een mechanische keukenhulp kan helpen, tenminste als je de reclame- en marketingslogans gelooft. Ze noemen zichzelf allrounders of universele keukenmachines en willen de hobbykok ontlasten van het gedoe, het vuil en de tijd die hij doorbrengt met koken, bakken, sudderen en braden.

Het moderne koken met de keukenmachine is bedoeld om tijd en afwas te besparen, meer creativiteit in recepten aan te moedigen, een hele doos vol individuele keukenapparatuur overbodig te maken – en vooral om het plezier van het koken terug te brengen.

Inmiddels hebben we 13 keukenmachines met kookfunctie bekeken. We hebben met hen gekookt tot in de perfectie. De prijs varieerde van een goedkope 150 tot een vrij steile 1.360 euro.

Keukenmachines met kookfunctie

Er zijn honderden elektrische apparaten voor de keuken, maar de voedselverwerkers zijn de minste. Een keukenmachine in onze taal is een apparaat dat de functies van vele afzonderlijke keukengereedschappen in één apparaat combineert en daarmee vele handmatige taken mechanisch uitvoert. Daarom wordt het ook wel een universele keukenmachine genoemd.

Keukenmachines met kookfunctie gaan al enkele jaren een stap verder door ook de verwarming en het koken over te nemen. In hetzelfde bakje waarin de groenten net in kleine stukjes zijn gesneden, worden ze ook meteen gekookt of gezweten. In het beste geval resulteert dit in een compleet gerecht in slechts één pot – wat niet alleen het werk, maar ook de afwas tot een minimum beperkt.

Als u, net als wij, denkt dat routinematige taken zoals roeren, snijden, hakken, stoven en koken door een machine moeten worden gedaan, dan moet u overwegen om een goede keukenmachine te kopen.

Een kookmachine is even wennen

Maar wees voorzichtig! Je moet geen wonder verwachten voor je tijdsbudget, in ieder geval niet in het begin. Alleen als u vertrouwd bent met de machine bespaart u tijd en moeite. Maar u kunt ook complexere en veelzijdigere gerechten toveren voor uw familie en gasten met dezelfde hoeveelheid werk. Het komt erop neer dat dit ook een winst zou zijn.

Wat kunnen keukenmachines met kookfunctie doen?

Er zijn verschillende modellen die sterk verschillen in omvang en natuurlijk in aanschafprijs. Beginnersmodellen kunnen koken (tot 120 graden), stomen, stoven, pureren en roeren. Er zijn ook verschillende programma’s, maar soms moet je handmatig instellingen maken. Selecteerbaar zijn tijd, temperatuur en roersnelheid.

Iets betere apparaten kunnen bovendien kneden, roosteren, warm houden en turbopuree. Bovendien is het mogelijk om graan te malen. Als u kiest voor de topklasse van keukenmachines met kookfunctie, krijgt u ook een geïntegreerde weegschaal, een linksdraaiende rotatie voor het roeren, een snijfunctie en een automatische potdekselvergrendeling bovenop. Dat zou dan alles zijn wat onze testwinnaar, de Thermomix TM6, ook te bieden heeft.

De Cooking Chef Gourmet, ook een topklasse toestel zoals de TM6, is het enige toestel zonder gat in de bodem van de kookpot. Hier steken de roer- of kneedelementen van bovenaf in de pot. Met diverse plug-in elementen in de planetaire roerder kan Cooking Chef Gourmet dan alles doen wat de Thermomix TM6 kan. Maar het doet een stuk beter – mechanisch gezien. Zo blijven bijvoorbeeld wortelschijfjes of aardappelblokjes intact, omdat er geen mes in de soep wordt geroerd, maar een roerelement dat in contact komt met de bodem van de pot.

Enkele messen of hulpstukken voor elk doel?

Terwijl de Thermomix voor alle activiteiten slechts één viervoudig mes heeft, worden de andere apparaten geleverd met vier tot vijf mes- of roerhulpstukken die moeten worden bevestigd. Voordelen van de single knife aanpak: geringe reinigingsinspanning en vrijwel geen bedieningsinspanning. Het is niet nodig om tijdens het kookproces van mes te wisselen, u hoeft alleen maar de pot te reinigen met een mes.

De nadelen van de aanpak met één mes zijn echter dat het onmogelijk is om de pot eenvoudigweg weg te schrapen en te legen. Met de spatel werk je de hele tijd om de messen heen. Dit kan vervelend zijn en de kinderen kunnen de rest van het deeg niet uit de pot likken – dat zou te gevaarlijk zijn.

Men zou nu kunnen denken dat speciale messen voor het betreffende kookproces zeker betere resultaten zouden geven – maar dat kunnen we in het algemeen niet bevestigen uit onze test. In de Thermomix bijvoorbeeld brandden de havervlokken niet, maar in de Kitchen Aid had het roerelement geen zin door een te hoge temperatuur.

Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Er is altijd nog één ding te doen en uiteindelijk moeten er meer afzonderlijke onderdelen worden gereinigd. Er is geen betere of slechtere aanpak, maar de Thermomix bewijst: Een enkel mes (4-mes) is voldoende voor alle doeleinden, als alleen de fijne controle van de motor goed is en je je houdt aan de hoeveelheid en de grootte specificaties in de recepten.

Keuze van de locatie

Een keukenmachine met kookfunctie moet een vaste plaats hebben op het werkblad. Doorlopende montage en demontage zou uw plezier bederven. Vooral omdat het erom gaat dat de machine de dagelijkse karweitjes doet. Daarom moet het uiterlijk minstens halverwege overeenkomen met uw smaak en de rest van de keuken.

Een stevige stand is belangrijk

Keukenhulp is hiervoor geschikt met talrijke kleurvariaties, de testwinnaar is helaas alleen in het wit verkrijgbaar. Om te voorkomen dat de machine tijdens het pureren beweegt, moet deze zwaar zijn of in ieder geval zuignappen als voet hebben.

Nuttige inhoud tussen 1,5 en 3,0 liter

Als je voor een gezin van vijf personen kookt, heb je geen plezier met een 2-liter pot voor bepaalde gerechten. Aan de andere kant: voor combinatiegerechten, zoals rauwe groenten + pan + bijgerecht, is de pot voldoende. Ofwel wordt het opzetstuk van de stoomboot gebruikt, ofwel worden de gerechten na elkaar gekookt.

Als u vaak stoofschotels of pannen maakt, bent u beter af voor drie tot vijf personen met de 2,5-liter pot van Kitchen Aid of zelfs de 3,0-liter van Cooking Chef Gourmet. Onze aanbeveling:

 • Voor 1-2 personen: 1,5 liter
 • Voor 2-3 personen: 2,0 of 2,2 liter
 • Voor 3-5 personen: 2,5 liter
 • Voor 5-8 personen: 3,0 liter

Perfecte consistentie of leerproces?

Als je graag in de keuken improviseert en op een doe-het-zelf manier een gerecht maakt zonder recept, zul je je eerst moeten aanpassen aan je keukenmachine. Hoe lang kan ik appels hakken in welk stadium, zodat ze niet papperig worden? Hoe zorg ik ervoor dat de kaas in even grote stukken wordt gesneden? Bij welke temperatuur kan ik stukjes kip stomen zodat ze niet verbranden?

Met een beetje ervaring kunt u deze vragen na een bepaalde tijd beantwoorden. U zult dan in staat zijn om de perfecte consistentie te bereiken, zelfs als u het proces herhaalt.

Als u zich altijd aan het recept houdt en direct het perfecte resultaat wilt, moet u vertrouwen op de recepten en instructies van ervaren koks en zich houden aan de Kitchen Aid Cook Processor of Thermomix. Als u zelf wilt beslissen over elke stap, is de Kenwood Cooking Chef Gourmet KCC9040S de beste keuze.

Hoe we hebben getest

We hebben alle keukenmachines uitgebreid getest in verschillende kooksessies. We hebben alles geprobeerd wat mogelijk is met de machines: koken, bakken, hakken, malen, roeren en nog veel meer.

Aangezien de Thermomix van Vorwerk alleen via directe verkoop wordt verkocht, werden beide modellen naar ons toe gebracht door een vertegenwoordiger van het bedrijf die ons liet zien hoe we ze moesten gebruiken tijdens een kleine avondkooksessie.

Alle machines waren in bruikleen van de fabrikanten, die ons de machines voor de duur van de test ter beschikking stelden.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen keukenmachine’s:

 1. favorietli-thumbnail
  KENWOOD KCC9060S COOKING CHEF GOURMET
  De Kenwood KCC9060S Cooking Chef Gourmet beschikt over 24 automatische programma’s waarmee je zowel warme als koude bereidingen maakt. Deze keukenmachine gebruik je niet alleen voor het standaard meng- en kneedwerk, maar ook voor het bakken en braden.

 2. li-thumbnail
  KITCHEN AID ARTISAN COOK PROCESSOR
  Met de Kitchenaid Artisan Cookprocessor maal, pureer, hak en meng je eenvoudig verschillende ingrediënten. Zo maak je bijvoorbeeld deeg of een verse pesto. Maar ook complete maaltijden bereiden behoort tot de mogelijkheden. Met deze foodprocessor stoom en bak je namelijk ook.

 3. li-thumbnail
  KENWOOD KCOOK
  Met deze veelzijdige Kenwood kCook Multicooker Keukenmachine wordt het bereiden van een gezonde dagelijkse maaltijd een fluitje van een cent.
  Met de kCook behoort uren achter het fornuis doorbrengen tot de verleden tijd!

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”543″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Kenwood KCC9060S Cooking Chef Gourmet

Adviesprijs

1.399,-

blank

155.956 andere kochten dit product

De Kenwood KCC9060S Cooking Chef Gourmet beschikt over 24 automatische programma’s waarmee je zowel warme als koude bereidingen maakt. Deze keukenmachine gebruik je niet alleen voor het standaard meng- en kneedwerk, maar ook voor het bakken en braden. De krachtige inductietechnologie van 1500 watt is traploos instelbaar tot een temperatuur van 180°C. Op het overzichtelijke beeldscherm pas je indien nodig zelf de temperatuur aan, zet je de machine op interval zodat hij tussendoor de bereiding omroert, of stel je de timer in zodat je een seintje krijgt wanneer de risotto of het cakebeslag klaar is. Kortom, plaats deze keukenmixer op je aanrecht en hij komt elke dag van pas.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“SUPER TEVREDEN”

Een mooie machine, die zeer veelzijdig is! We gebruiken de machine bijna dagelijks. Omdat de machine zelfstandig is, kun je ondertussen iets anders bereiden!

Semmy Groenen

De Kenwood Cooking Chef Gourmet is meer voor klassieke koks, hier wordt u niet begeleid, u bent de chef. U stelt zelf de temperatuur, de timer en de roersnelheid in, de twee grote draaiknoppen zijn goed op elkaar afgestemd en het display geeft aan wat er gebeurt: de verstreken tijd, de temperatuur in de pot en het roerinterval.

Maar als u liever door het kookproces wordt geleid, kunt u ook gebruik maken van Cooking Chef recepten of voorgedefinieerde programma’s. Hier worden de kookstappen met de betreffende instellingen al opgeslagen, waardoor de handmatige instellingen worden opgeslagen. Dit is nuttig voor deeg (rustfasen), crèmes (verschillende temperatuurfasen), risotto, ragout (temperatuurfasen) of bouillon (kook- en dampfase). De bijbehorende tabellen zijn ook te vinden in de gedetailleerde handleiding.

De basisversie van de Cooking Chef Gourmet is echter niet handig bij het hakken van groenten of fruit. Hiervoor kunnen echter wel bijlagen worden aangeschaft, zoals het Schnitzelwer-voorzetstuk of een Food Processor. De verscheidenheid aan toebehoren bij Kenwood is gigantisch: van een bessenpers tot een graanmolen met staalmolen tot een vleesmolen en een snijgarnituur voor spaghetti, alles wat denkbaar is, is beschikbaar voor gespecialiseerd gebruik.

Kenwood heeft zijn keukenmachines uitgerust met een hoge en een lage snelheidsaansluiting. De eerste werkt bijvoorbeeld samen met de hakmachine, de tweede met de hakmachine. Dit brengt Kenwood het dichtst bij het principe van de universele keukenmachine.

Samen met de grote kwaliteit van de afwerking is dit de reden waarom de gelijkaardige geconstrueerde keukenmachine zonder kookfunctie van Kenwood voor ons de beste klassieke keukenmachine is. De Cooking Chef range voegt de kookfunctie toe aan deze universele aanpak. Dit maakt het de perfecte keuze voor alle hobbykoks die een keukenmachine willen laten verzorgen, zoals het roeren van een risotto of het slaan van een zabaglione zonder dat ze het notitieboekje van de chef hoeven op te geven.

GOEDE KEUZE

Kitchen Aid Artisan Cook Processor

Adviesprijs

989,-

blank

251.996 andere kochten dit product

Met de Kitchenaid Artisan Cookprocessor maal, pureer, hak en meng je eenvoudig verschillende ingrediënten. Zo maak je bijvoorbeeld deeg of een verse pesto. Maar ook complete maaltijden bereiden behoort tot de mogelijkheden. Met deze foodprocessor stoom en bak je namelijk ook. De automatische programma’s nemen al het werk uit handen, het enige wat jij moet doen is de juiste ingrediënten verzamelen. De bediening is gemakkelijk dankzij de overzichtelijke knoppen en de draaiknop. De deksel is van glas, zo houd je tijdens het koken alles goed in de gaten. Op zoek naar inspiratie voor een lekkere maaltijd? Sla dan het meegeleverde receptenboek eens open.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Kitchen Aid Cook Processor is ook meer voor vrienden van de klassieke keuken. Keukenhulp doet ook geen bijzondere moeite met de recepten in het portaal. We vinden hier slechts 518 recepten, die stap voor stap via de app verwerkt kunnen worden. Hier kan ook een boodschappenlijstje worden aangemaakt.

Het comfort in de app en het webportaal is echter minder dan bij Vorwerks Cookidoo. Ontbrekende hoeveelheidsinformatie in de nu-cooking view betekent dat we constant terug moeten springen.

We vonden vooral de mini-versnipperaar in de Cook Processor mooi en die is alleen hier verkrijgbaar. Als de soep in de pot kookt en je denkt dat je wat wortelgroenten moet hakken: neem het roerwerk of het mes eruit, steek de kom erin en leg het minipureeermes erop. Zo kunnen ze één handeling uitvoeren zonder de pot te hoeven legen. Om dit te doen, moet u echter het huidige programma beëindigen en opnieuw beginnen.

Kitchen Aid was samen met Cooking Chef Gourmet het zwaarste en meest solide apparaat in de test. De machine staat stevig op zijn plaats, ongeacht de snelheid waarmee u maalt of stampt. Visueel staat het ook erg op de voorgrond, omdat er verschillende mooie kleuren kunnen worden geselecteerd. Het belangrijkste verschil met de TM5 is de hoge temperatuur tot 140 graden, die het mogelijk maakt om echt te bakken – in ieder geval van kleine stukjes inclusief braadaroma’s.

Het andere punt is de voorbereiding met verschillende maatregelen en roerhulpstukken. Deze kunnen op elk moment worden verwijderd, wat het legen van de pot makkelijker maakt dan bij de TM5. De Cook Processor is echter niet zo eenvoudig te reinigen, de pot moet met de hand worden gespoeld en de schacht waarop de messen zijn gemonteerd moet ook worden gespoeld.

We hielden van het solide mechanische vergrendelmechanisme in het dagelijks gebruik, en de hendels voor het ontgrendelen van de pot en voor de snelheid werden ook positief opgemerkt. Keukenhulp scheidt de knop (temperatuur, tijd) van de hendel (snelheid), wat naar onze mening een snellere werking mogelijk maakt.

Ook het scharnierend deksel beviel ons wel: als we iets in de pot vullen, hoeven we het deksel niet ergens neer te zetten, dat is altijd nog een handvat.

Kitchen Aid bevat een dik kookboek met standaard recepten, maar dit is alleen paperback en niet hardcover zoals Vorwerk. De Kitchen Aid Food Processor kan slechts aan de prijskant winnen, het kost slechts de helft van een TM5. Maar improvisatiekunstenaars in de keuken zijn misschien beter af met de Cook Processor dan met een TM5.

Als u zich niet aan de recepten houdt en ze niet stap voor stap wilt koken, profiteert u niet van de Guided Cooking voordelen van de Thermomix. Maar als je deze factor weglaat, heeft de TM5 nog steeds zijn schalen en de sterkere motor. Zo was het malen van graan of koffiebonen in de Cook Processor teleurstellend.

KitchenAid Artisan Cook Processor – samenvatting na één jaar
De tester maakt nu al een jaar gebruik van de Cook Processor. Het wordt niet continu gebruikt, maar toch vaak. Vooral als er ondanks tijdgebrek een warme maaltijd moet worden gekookt.

De meest populaire zijn stoofpot of crèmesoep (gepureerd). In beide gevallen bakken we eerst uien, spek, knoflook, etc. (roerbak), daarna voegen we een bouillon toe en de wortelgroenten, stukken vlees, etc. om te koken. Tijdens de roer- en kookfase kunnen we weggaan en andere dingen doen. Als de Kitchen Aid klaar is, houdt hij de pot een tijdje warm.

Voor rauwe groenten gebruiken we vaak de shredderfunctie: wortelgroenten of salade worden in een handomdraai tot de gewenste consistentie versnipperd.

Onze conclusie na een jaar is per saldo positief: de Cook Processor maakt tijd vrij voor andere zaken in het dagelijks leven en kan spontaan worden bediend zonder dat de recepten moeten worden aangepast.

Maar geen cv zonder schaduwkanten: Onze Kitchen Aid moest drie keer worden opgestuurd voor reparatie (telkens 3-4 weken weg) en is pas een half jaar foutloos. De reden was een openstaande fout in het deksel. Door een defecte elektronische component dacht de machine dat het deksel niet gesloten was en weigerde te werken. Alleen de derde reparatie stopte het probleem definitief.

Een klein nadeel is het roerwerk dat niet schoon maalt op de bodem van de pot. Zo brandt het altijd aan één kant van de bodem bij het bakken. We maken vaak gewoon de pot schoon in de vaatwasser, zelfs als dat niet wordt aanbevolen door de fabrikant. De kleine navulopening in het potdeksel blijkt af en toe een tekortkoming te zijn, bijvoorbeeld wanneer we de kaas bij de lepel vullen terwijl we roeren met mascarponecrème.

GOEDKOOPSTE

Kenwood kCook

Adviesprijs

239,-

100.112 andere kochten dit product

Met deze veelzijdige Kenwood kCook Multicooker Keukenmachine wordt het bereiden van een gezonde dagelijkse maaltijd een fluitje van een cent. 
Met de kCook behoort uren achter het fornuis doorbrengen tot de verleden tijd! De kCook heeft een mengkom van 1.5 liter inhoud waarin met het grootste gemak stoofgerechten, soep, puree en gestoomde vis en groente klaar gemaakt kunnen worden. Daarbij kunnen de mengkom, accessoires en deksel gewoon in de vaatwasmachine gereinigd worden!

Bekijk prijs bij bol.com

kCook van Kenwood is het kleine broertje van de dure Cooking Chef Gourmet. kCook is bedoeld als assistent, die naast de primaire keukenmachine wordt gebruikt om bijvoorbeeld een bijgerecht te laten sudderen terwijl men voortdurend roert of om de saus te verdikken.

De kleine pot heeft slechts 1,5 liter bruikbaar volume, wat voldoende is voor een rijstgarnituur of saus. kCook is eenvoudig gebreid en biedt slechts de eenvoudigste functies: de pot kan slechts tot 100 graden opwarmen in drie vaste fasen (65-92-100). Dit is ook voldoende voor het koken met stoom van een kleine hoeveelheid groenten, maar alleen als het gebruikt wordt voor het koken.

Wat we leuk vinden aan kCook is het uitneembare roer- of mengelement. In tegenstelling tot de testwinnaar kan de pot zonder obstakels worden uitgeschraapt, wat het beste werkt met de meegeleverde spatel. De vaatwasser doet de schoonmaak, en alles, inclusief de pot. Het bedieningspaneel kan worden schoongeveegd, maar het is geen aanraakscherm, er zitten drukgevoelige knoppen onder de folie.

Bovendien is het bedieningspaneel zeer intuïtief, u kunt hier ook de handleiding opslaan. Een fijnafstemming van snelheid of temperatuur, zoals bij de andere voedselverwerkers, is niet mogelijk. Er zijn drie stappen elk en dat is het.

Het nadeel van kCook is de zwakke motorisering: in een te dikke jam of in te stevige fruitstukjes kan de roerhendel vast komen te zitten. Dit is ons tijdens de test meerdere malen overkomen. Vervolgens moet het deksel worden geopend om de massa met de hand een beetje los te maken. Het onstabiele roerige geluid was ook storend.

Al met al is kCook een goed apparaat voor kleine maaltijden of de bereiding van bijgerechten. Overal waar constant roeren bij matige warmte nodig is, helpt kCook. We werden nogal eens genomen met de kleine helper en gebruiken het vrij vaak tijdens de testweken.

Nadelen zoals de zwakke motor zijn draaglijk: Toen we het apparaat beter kenden, deden we het gewoon zonder te dikke griesmeelpudding en koude rijst. Het roerwerk zit vooral vast als we een massa laten zwellen en afkoelen en deze vervolgens weer willen opwarmen. Wie zoiets vaak op de agenda heeft staan, is beter af met Thermomix of Kitchen Aid.

(Visited 2.927 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *