De beste daglichtlamp

Of het nu gaat om een vroege vogel of een nachtuil: bijna niemand zal ontkennen dat een stralende zonnige dag verkwikkend is voor lichaam en ziel. Het is niet voor niets dat veel mensen klagen over de lange, donkere dagen in de herfst en de winter. Langdurige duisternis kan namelijk niet alleen leiden tot aanhoudende vermoeidheid, maar ook tot depressies.

Een gebrek aan licht kan worden gecompenseerd met speciale lampen waarvan het licht vergelijkbaar is met daglicht – dit wordt ook wel lichttherapie genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde daglichtlampen, soms ook wel lichtdouches genoemd.

Maar werkt dit ook? We hebben 15 modellen in de prijsklasse tussen 50 en 180 euro in enkele weken tijd op de kop getikt. Er zijn momenteel nog 13 modellen beschikbaar. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Waar zijn daglichtlampen goed voor?

Daglichtlampen proberen binnen dezelfde lichtomstandigheden te creëren als buiten. Het is niet alleen een kwestie van helderheid, maar vooral een lichtspectrum dat zo gelijkmatig mogelijk is en lijkt op dat van de zon. Dus urenlang een bureaulamp in je gezicht houden helpt niet.

Hoe helderder de daglichtlamp, hoe sterker de therapeutische werking. In een ruimte met gemiddelde verlichting, zoals een kantoor, ligt de verlichtingssterkte meestal tussen 200 en 800 lux. Daarentegen is zelfs op een bewolkte winterdag ’s middags de lichtintensiteit 3.000 lux of meer. Daglichtlampen proberen de verlichting te simuleren op een schaduwrijke dag in de zomer en streven daarom naar een verlichtingssterkte van 10.000 lux.

Zelfs op een bewolkte winterdag is het nog steeds 3.000 lux helder.

Alle testkandidaten bereiken deze waarde echter alleen als je heel dicht bij de lichtbron komt. Maar zelfs vanaf praktische afstanden brengen bijna alle testkandidaten aanzienlijk meer licht op het oog dan anders het geval is bij typische binnenverlichting.

Maar hoe beïnvloedt het daglicht het lichaam überhaupt? In eenvoudige termen, de simulatie van daglicht geeft het lichaam signalen om de productie van melatonine te verminderen. Deze boodschappersstof, ook wel slaaphormoon genoemd, maakt ons moe.

Normaal gesproken wordt melatonine vooral geproduceerd als het donker is. Het is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom we ons in de herfst en winter vaak blijvend moe voelen, ondanks dat we genoeg slaap hebben gehad. In het ergste geval kan dit effect leiden tot een depressieve stemming of zelfs een volledige seizoensgebonden depressie.

Overigens zijn de problemen door gebrek aan licht niet beperkt tot het donkere seizoen. Zelfs in de zomer kunnen lange dagen in donkere kantoren of nachtdiensten de melatonineproductie verhogen.

Het gebruik van daglichtlampen kan helpen om de symptomen veroorzaakt door gebrek aan licht te verminderen. Wanneer het felle licht het netvlies raakt, vermindert het lichaam de melatonineproductie en laat het in plaats daarvan meer van zijn “tegenhanger”, de boodschappersubstantie serotonine, vrij. Dit leidt ertoe dat we ons over het geheel genomen fitter en in veel gevallen ook evenwichtiger voelen.

Dat lichttherapie met een goede daglichtlamp daadwerkelijk kan helpen om de symptomen van een winterdepressie te verlichten, is al meerdere malen wetenschappelijk bewezen. Een dubbel placebogecontroleerd onderzoek bevestigt bijvoorbeeld dat een efficiënte behandeling met licht een effect kan hebben dat vergelijkbaar is met dat van een mild antidepressivum. Veel psychiaters en slaaponderzoekers bevestigen ook het positieve effect van lichtdouches op het algemene welzijn.

In onze praktijktest hebben we daadwerkelijk een verkwikkend effect kunnen vaststellen door het gebruik van daglichtlampen. Dit geldt vooral als je ze in de vroege ochtenduren in het sombere kantoor gebruikt. De helderheid maakt je dan eigenlijk sneller wakker in de ochtend.

Omdat elk lichaam anders reageert op de effecten van licht, kan men er niet altijd van uitgaan dat lichttherapie succesvol zal zijn. In geval van twijfel is het echter de moeite waard om een daglichtlamp op zijn minst een kans te geven als de donkere dagen je geest en je conditie raken.

Daglichtlampen correct gebruiken

Een lichtdouche met een daglichtlamp kan relatief eenvoudig in de dagelijkse routine worden geïnstalleerd. De eenvoudigste manier is om de lamp op het bureau te plaatsen. Op deze manier kunt u gemakkelijk worden verlicht tijdens het werken. Het is ook gemakkelijk te gebruiken aan de ontbijttafel of tijdens het lezen.

Idealiter schijnt de lamp een beetje zijwaarts op het gezicht. U moet zo dicht mogelijk bij de lamp zijn zonder direct in het licht te kijken. De verlichtingssterkte neemt snel af met toenemende afstand tot de bron. Zo bereiken onze testkandidaten de beloofde 10.000 lux alleen op de kleinste afstanden van enkele centimeters. Op praktische afstanden van 30 tot 50 centimeter wordt een maximum van 3.000 tot 7.000 lux bereikt. Men kan met een gerust hart de specificaties van de fabrikanten vergeten.

Met een kleine zitafstand kan het gewenste therapeutische effect van de lichte douche al met ongeveer 30 minuten per dag worden bereikt. Als de lampen op grotere afstand worden geplaatst, moet de sessie dienovereenkomstig worden verlengd. Alle geteste lampen geven in hun handleiding tips voor optimaal gebruik.

Regelmatig gebruik is essentieel

Naast de plaatsing is het vooral belangrijk om regelmatig lichttherapie uit te voeren. Dit geldt vooral als de lampen worden gebruikt om milde, seizoensgebonden depressies tegen te gaan. Studies tonen aan dat de positieve effecten van daglichttherapie merkbaar worden na ongeveer een week regelmatig gebruik.

Negatieve bijwerkingen bij gebruik van lichttherapie zijn bij normaal gebruik niet te verwachten. Alle lampen filteren schadelijk UV-licht en voorkomen zo schade aan de ogen en de huid.

Over het algemeen wordt aanbevolen de behandeling ’s morgens uit te voeren in plaats van ’s avonds. Anders kan de productie van melatonine en daarmee de slaapcyclus worden verstoord. Als u daarentegen afhankelijk bent van het feit dat u ’s nachts wakker bent, bijvoorbeeld tijdens de nachtdienst, kunt u natuurlijk ook ’s avonds een lichte douche nemen.

Geen vervanging voor zonlicht

Ondanks het positieve effect: geen enkele daglichtlamp kan een wandeling in de zon vervangen. Dit komt omdat het lichaam alleen vitamine D produceert, wat belangrijk is voor veel lichaamsfuncties, in het echte zonlicht. Hoewel een vitamine D-tekort zelfs op onze breedtegraden vrij zeldzaam is, kan het ook een reden zijn voor seizoensgebonden of zelfs permanente vermoeidheid. Wie in het dagelijks leven niet genoeg zonlicht krijgt, moet daarom indien nodig zijn huisarts raadplegen en zijn of haar vitamine D-gehalte laten testen.

Hoe we hebben getest

We hebben in totaal twaalf daglichtlampen getest gedurende enkele weken. Onze modellen bevonden zich in het prijssegment tussen 30 en 180 euro.

De belangrijkste factor voor lichttherapie is de lichtsterkte, dus we hebben de lichtsterkte op verschillende afstanden gemeten voor alle testkandidaten met een professionele luxmeter.

Zoals gezegd bereiken de lampen slechts op korte afstand de beloofde 10.000 lux. Maar het verkwikkende effect van een lichte douche kan ook op grotere afstand worden bereikt – in ieder geval bij de meeste modellen. Desalniettemin, hoe helderder de lamp, hoe effectiever het effect – en hoe gemakkelijker het is om lichttherapie te integreren in het dagelijks leven.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen slimme lampen:

 1. favorietli-thumbnail
  BEURER TL80
  Daglichtlamp voor gebruik bij symptomen van lichttekort en voor het vergroten van het welzijn in de donkere jaargetijden. Medisch hulpmiddel voor het simuleren van daglicht met een verlichtingssterkte van 10.000 lux (bij een afstand van ca. 20 cm).

 2. li-thumbnail
  BEURER TL100
  De Beurer TL100 daglichtlamp helpt je door een winterdip en functioneert tegelijkertijd als sfeerlamp. Zet de lamp voor je neer, verbind hem met de Beurer LightApp en kies uit één van de 256 kleurstanden. Kies voor het standaard witte licht om het effect van zonlicht na te bootsen en je energieniveau op te krikken.

 3. li-thumbnail
  PHILIPS HF3430/01 ENERGYUP
  Boost je energieniveau met deze draagbare Philips EnergyUp energielamp met 5 lichtinstellingen. De lamp zorgt ervoor dat je je fitter en energieker voelt op momenten dat jij het nodig hebt. Het kost je slechts 20-30 minuten.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Beurer TL80

Adviesprijs

99,-

169.352 andere kochten dit product

Daglichtlamp voor gebruik bij symptomen van lichttekort en voor het vergroten van het welzijn in de donkere jaargetijden. Medisch hulpmiddel voor het simuleren van daglicht met een verlichtingssterkte van 10.000 lux (bij een afstand van ca. 20 cm). Met een groot verlichtingsoppervlak (39 x 32 cm) en een traploze verstelling van de hellingshoek, kan door het hele gezin worden gebruikt. Afmetingen: 152 x 72 cm. Zeer heldere en gelijkmatige verlichting, doordat de lamp bij het inschakelen niet flakkert, is het licht meteen aangenaam en heeft het geen stroboscoopeffect.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Licht therapie”

Mooie lamp groter dan ik had verwacht doet precies wat het moet doen, geen flikkerde lampen maar een groot wit vlak binnen 1 dag was de lamp al bezorgd.

Isis Braan

De TL 80 is een nieuw model van Beurer. Het ziet er geweldig uit, straalt ook veel licht uit en heeft een veel hogere kwaliteit afwerking dan onze testwinnaar. U kunt het apparaat soepel in verschillende hoeken kantelen en de kabel is lang genoeg. Deze lamp heeft echter geen speciale extra functies.

Dankzij de eenvoudige éénknopsbediening is de bediening ook zeer eenvoudig. De lamp wordt bediend met twee 36 watt tl-buizen en straalt het licht zeer zacht en gelijkmatig uit. Het duurt echter een paar minuten voordat de buizen hun volle lichtsterkte hebben bereikt.

Dit apparaat is ook relatief groot en zeker te groot voor een bureau. Aan de andere kant heeft het ook een groot verlichtingsoppervlak van 39 x 32 centimeter. Met 2,7 kilogram is hij zeer licht en gemakkelijk te verplaatsen.

De Beurer TL-80 is de juiste keuze voor iedereen voor wie design en vakmanschap net zo belangrijk zijn als een hoge lichtsterkte – en die bereid is om hiervoor wat dieper in de buidel te tasten.

GOEDE KEUZE

Beurer TL100

Adviesprijs

149,-

145.961 andere kochten dit product

De Beurer TL100 daglichtlamp helpt je door een winterdip en functioneert tegelijkertijd als sfeerlamp. Zet de lamp voor je neer, verbind hem met de Beurer LightApp en kies uit één van de 256 kleurstanden. Kies voor het standaard witte licht om het effect van zonlicht na te bootsen en je energieniveau op te krikken. Dankzij de 10 verschillende helderheidsstanden is er altijd een stand die bij jou past. Omdat het licht flikkervrij en UV-vrij is, word je niet afgeleid tijdens je werk en is het gebruik niet schadelijk. Heb je genoeg energie? Dan verander je de TL100 in een sfeerlamp door uit één van de vele kleuren te kiezen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Het zustermodel Beurer TL 100 is niet alleen elegant vormgegeven, maar biedt ook een breed scala aan extra functies. Het biedt tien helderheidsniveaus, die worden geregeld via sensorknoppen die zich in de rand van de behuizing bevinden. Een timer is ook inbegrepen. Het functioneert hier als een countdown: na de vooraf ingestelde tijd schakelt de lamp automatisch uit.

Dit is vooral nuttig als de lichtdouche specifiek voor een bepaalde periode moet worden gebruikt. Er zijn vijf countdowns beschikbaar, de kortste loopt gedurende vijf minuten, de langste gedurende 120 minuten.

Maar de echte specialiteit van de TL 100 wordt duidelijk als de Beurer LightUp app op de smartphone wordt geïnstalleerd. Het is beschikbaar voor Android en iOS. De mobiele telefoon maakt verbinding met de lamp via Bluetooth en regelt niet alleen de daglichtfunctie, maar ook het optionele sfeerlampje: indien gewenst gaat de lamp dan branden in een van de 16,7 miljoen kleuren die via de smartphone kunnen worden geselecteerd.

Beurer heeft ook een aantal motiefprogramma’s geïntegreerd. Zo schittert de TL 100 met de instelling “Forest” afwisselend in zachte groen- en blauwtinten, terwijl “Fusion” zorgt voor pulserende kleurovergangen.

Het gekleurde licht van de TL 100 is echter iets te donker naar onze smaak. Bovendien bereikt het zelfs bij gesimuleerd daglicht de lichtsterkte van de testwinnaar niet: op een afstand van 30 centimeter meten we ongeveer 4.700 lux, en over 50 centimeter ontvangt het oog nog steeds ongeveer 2.400 lux. Al met al een geweldig apparaat dat ook zijn prijs heeft.

LUXE KEUZE

Philips HF3430/01 EnergyUp

Adviesprijs

99,-

135.051 andere kochten dit product

Boost je energieniveau met deze draagbare Philips EnergyUp energielamp met 5 lichtinstellingen. De lamp zorgt ervoor dat je je fitter en energieker voelt op momenten dat jij het nodig hebt. Het kost je slechts 20-30 minuten. Daarnaast heeft deze energielamp een behandeltijdindicator en lichtintensiteitgeheugen. Verder wordt er een mooie reisetui meegeleverd, waardoor je de energielamp gemakkelijk mee kan nemen.

Bekijk prijs bij bol.com

De Philips EnergyUp is een beetje ongewoon: Het straalt blauw licht uit in plaats van wit daglicht. Het idee erachter: Het spectrum van het blauwe licht wordt geacht vooral verantwoordelijk te zijn voor het wakkereffect.

Hoewel EnergyUp slechts ongeveer 200 lux produceert, beweert Philips dat het wakkereffect vergelijkbaar is met het witte licht van een lamp van 10.000 lux. In feite konden we geen verschil vinden in de test.

Een groot voordeel van dit verlichtingsalternatief: de EnergyUp is veel kleiner en lichter dan de heldere alternatieven. Als enige lamp in de test past de Philips-dwerg gemakkelijk in een reistas of rugzak. Hij heeft ook een oplaadbare batterij, waardoor je onderweg ongeveer anderhalf uur in het licht kunt baden.

We vonden het blauwe licht echter minder aangenaam bij langer gebruik dan de witstralende alternatieven. Maar dat is zeker ook een kwestie van smaak. De Philips EnergyUp Blue is precies goed voor degenen die het heldere, witte licht nogal vervelend vinden en die de voorkeur geven aan een onopvallende, kleine oplossing.

(Visited 1.058 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.