De beste luchtbevochtiger

We hebben 24 luchtbevochtigers getest. De beste voor ons is de Philips HU4814. De verdamper bevochtigt de ruimte gelijkmatig, is gemakkelijk te onderhouden en biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding – ook al kwam hij in de test niet als beste uit de bus wat betreft de bevochtigingsprestaties. Eenheden met extra luchtwassing zijn beduidend duurder. Ultrasone vaporizers zijn de goedkoopste manier om een hogere luchtvochtigheid te bereiken, maar er zijn enkele nadelen te accepteren.

Vooral in de winter hebben veel mensen last van droge lucht in de huiskamer. Een goede remedie is het gebruik van luchtbevochtigers, waarvan sommige er zelfs heel stijlvol uitzien en goed in het interieur passen.

De prijsklasse van de toestellen is enorm: Goedkope toestellen zijn verkrijgbaar vanaf 30 euro, maar u kunt ook meer dan 400 euro uitgeven voor een luchtbevochtiger. Moet dit echt?

De prijsverschillen kunnen deels worden verklaard door de drie verschillende bevochtigingstechnieken die in luchtbevochtigers worden gebruikt. Ze werken ofwel aan het verdampingsprincipe, ofwel aan het verdampen van water, ofwel aan het verstuiven ervan met ultrasoon geluid. De voor- en nadelen van elke technologie kunt u lezen in het hoofdstuk “Drie bevochtigingstechnieken”.

We hebben 24 luchtbevochtigers met verschillende bevochtigingsprincipes getest, waarvan er momenteel nog 18 beschikbaar zijn. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Hoe wordt droge lucht geproduceerd?

Hoeveel water door de lucht kan worden geabsorbeerd, hangt in belangrijke mate af van de temperatuur van de lucht. Bij 20 graden Celsius kan de lucht in een ruimte van 20 vierkante meter maximaal 830 milliliter absorberen, dus iets meer dan een fles wijn. Bij nul graden Celsius daarentegen kan de lucht in dezelfde ruimte slechts maximaal 230 milliliter absorberen en bij -10 graden Celsius zelfs maar 110 milliliter.

Koude lucht kan veel minder water absorberen dan warme lucht

Dus zelfs als de lucht in de winter volledig verzadigd is met water, kunt u bij het ventileren met weinig water lucht in huis krijgen. Als de lucht vervolgens door het verwarmingssysteem wordt opgewarmd, neemt de maximale capaciteit van de lucht toe – met andere woorden, de relatieve luchtvochtigheid daalt. Als u nul graden koude lucht die volledig verzadigd is met water (100 procent luchtvochtigheid) verwarmt tot 20 graden, hebt u lucht in huis met slechts 27 procent relatieve luchtvochtigheid – de lucht is dus erg droog. Dit is wat algemeen bekend staat als “droge verwarmingslucht”.

Droge lucht wil vocht absorberen, dat het onder andere op onze huid en slijmvliezen aantreft. Het resultaat: ze drogen uit. Dit kan leiden tot irritatie en je wordt vatbaarder voor infecties. Het bevochtigen van woonruimtes helpt hiertegen.

Als u besluit de lucht te bevochtigen met een apparaat naar keuze, duurt het in het begin een tijdje totdat droog hout in meubels of de parketvloer en objecten zoals boeken de eerste partij vocht hebben opgenomen. Pas dan stijgt de luchtvochtigheid in de ruimte aanzienlijk. Het maakt niet uit welk type luchtbevochtiger u kiest: Het is aan te raden om het in het begin één of twee dagen op volle kracht te laten werken.

Wat is de optimale luchtvochtigheid?

Als je de fabrikanten van luchtbevochtigers vraagt, krijg je heel relevante uitspraken over welke luchtvochtigheid de juiste is voor het menselijk organisme en zijn gezondheid. Maar als je wat meer vraagt, krijg je meer gedifferentieerde informatie, waarvan sommige zelfs tegenstrijdig zijn.

Het Federaal Milieuagentschap beveelt een vochtigheidsgraad van 40-60 procent aan in leefruimtes. Dergelijke waarden worden door de meeste mensen als aangenaam ervaren. Het hoofd van het Federaal Milieuagentschap Dr.-Ing. Heinz-Jörn Moriske noemt 30 procent als ondergrens. Men voelt zich er echter alleen prettig bij als er geen stof in het neusslijmvlies komt. Helaas kan dit snel gebeuren bij 30 procent luchtvochtigheid. Meer dan 60 procent luchtvochtigheid is niet geschikt voor woonruimtes, omdat er dan schimmel kan ontstaan.

De Duitse Vereniging voor Otorinolaryngologie geeft ook advies over vochtigheid vanuit medisch oogpunt. Het beschouwt 20 graden kamertemperatuur en 50 procent relatieve luchtvochtigheid in woonruimtes als optimaal. Dit betekent dat het aanbevolen bereik voor de longfunctie tussen 40 en 60 procent precies goed is.

Tussen 40 en 60 procent luchtvochtigheid wordt als aangenaam ervaren

Als de luchtvochtigheid 30 procent of minder is, is dit niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan dit als onaangenaam worden ervaren – dit verschilt van persoon tot persoon. De slaapkamer moet echter koeler en droger zijn dan de woonkamers. Leeftijd speelt ook een rol in hoe we ons voelen: oudere mensen zijn gevoeliger voor droge lucht dan jonge mensen. Dit is meestal te merken aan de frequentere neusbloedingen. In dergelijke gevallen raden artsen een luchtvochtigheidsgraad van 60 procent aan.

De Duitse Dermatologische Vereniging heeft zich ook uitgesproken over het onderwerp luchtvochtigheid. Net als de longen en de slijmvliezen voelt ook de huid het meest comfortabel aan met 40 tot 60 procent vocht. Er zijn echter geen vastgestelde, duidelijke grenswaarden.

Drie bevochtigingstechnieken

Er zijn drie verschillende methoden om de lucht te bevochtigen. Alle drie worden ze gebruikt in luchtbevochtigers – en ze hebben alle drie voor- en nadelen.

Verstuiver

Voor het vernevelen van water kunt u in principe ook de bekende handspuit gebruiken, die vaak wordt gebruikt voor het bevochtigen van planten. Door middel van een handpomp wordt water door een sproeier geperst en worden kleine luchtdruppeltjes in de ruimte verdeeld. Maar deze bevochtigen niet alleen de lucht, maar ook meubels of papier.

Ultrasone vaporizers doen in principe precies hetzelfde. Ze laten het water hoogfrequent trillen en produceren zeer fijne waterdruppels. Deze worden door de apparaten uitgeblazen, zodat ze in de lucht en in de ruimte worden verspreid. Vanaf een bepaalde uitgangshoeveelheid vormt zich een duidelijk zichtbare, lichte nevel direct boven het apparaat, die voortdurend oplost. Meubels of de vloer in de buurt zullen vochtig worden door een grotere hoeveelheid output.

Als het water dat uit de pijp komt zeer kalkhoudend is, kan het met ultrasone verstuivers gebeuren dat er na verloop van tijd een fijne kalkfilm op de meubels komt. Ook op het gebied van hygiëne heeft verstuiving een nadeel ten opzichte van andere technieken. Als er ziektekiemen in het water zitten, zitten ze in de waterdruppels, zoals het Federaal Milieuagentschap uitlegt. Daarom zou men met dit soort luchtbevochtiging de kiemen direct inhaleren, wat tot gezondheidsproblemen zou kunnen leiden. De andere luchtbevochtigingsprincipes daarentegen houden de kiemen in het apparaat, ze komen niet in de lucht die we inademen. Daarom wordt gezegd: Met verstuivers moet je heel vaak een grondige schoonmaakbeurt doen!

Verdampen

Als je water opwarmt, verdampt het. Hoe heter het is, hoe sneller het verdampt. Met de ketel of de kookpot wordt veel stoom geproduceerd, als je kommen water op de kachel zet gaat het langzamer, maar het principe is hetzelfde.

De natuurlijke luchtcirculatie in de ruimte verdeelt het vocht meestal grotendeels gelijkmatig. Volgens het Federaal Milieuagentschap is er niets op tegen om precies hetzelfde te doen, zolang de bovengenoemde hygiënerichtlijnen in acht worden genomen. Een hygrometer zal u vertellen of er al dan niet voldoende luchtvochtigheid in de ruimte wordt gecreëerd volgens uw wensen.

In onze wintertest produceerden twee kleine kommen in een ruimte van 15 vierkante meter een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 35 procent bij een kamertemperatuur van ongeveer 21 graden – te weinig voor de meeste mensen.

Er zijn dus ook speciale verdampers als bevochtigers. Ze zijn ook relatief goedkoop. Deze apparaten hebben echter ook twee nadelen: Aan de ene kant hoor je vaak het geluid van kokend water, aan de andere kant verbruiken ze veel elektriciteit. Toch zijn ze een betere keuze dan verstuivers als je niet veel geld wilt uitgeven aan het apparaat zelf.

Vernevelen

Iedereen weet ook van verdamping, bijvoorbeeld bij het ophangen van wasgoed om te drogen. De lucht neemt automatisch vocht op terwijl het op natuurlijke wijze door de kamer circuleert, omdat het droger is dan de was.

KNO-arts Jörg Lindemann wijst erop dat in de regel het gewoon ophangen van de was regelmatig zorgt voor voldoende luchtvochtigheid in een appartement. Dit is bijvoorbeeld gemakkelijk het geval bij de wasserij van een gezin van vier. Daarnaast zijn frequent koken en douchen of baden ook gebruikelijk, omdat dit vocht zich ook over het hele appartement verspreidt en de luchtwegen verfrist.

Regelmatig nat wasgoed drogen, zorgt voor een goede luchtvochtigheid

Met de juiste luchtbevochtigers gebeurt er eigenlijk niets anders dan wat er gebeurt als de was wordt gedroogd: de kamerlucht komt in contact met een bevochtigd oppervlak en absorbeert van daaruit het vocht.

Om het apparaat zo compact mogelijk te maken, moet je in een kleine ruimte veel bevochtigd oppervlak creëren. Er zijn twee verschillende oplossingen: ofwel verdeelt u het water in een soort spons, die door zijn structuur een groot oppervlak biedt, ofwel verdeelt u het water op rollen met talrijke dunne platen.

Bovendien verhoogt een ingebouwde ventilator de luchtcirculatie in de verdampingsbevochtigers doelgericht, waardoor de efficiëntie verder toeneemt en de mate van luchtbevochtiging kan worden beïnvloed.

Het verdampingsprincipe heeft slechts één groot nadeel: de eenheden zijn vaak relatief duur om redenen die moeilijk te begrijpen zijn. Want de technologie hiervoor is eigenlijk eenvoudig.

Extra functie: luchtwassen

Daarnaast worden apparaten die niet alleen bevochtigen, maar ook de lucht reinigen, geprezen. Ze absorberen stof, pollen en andere fijne vaste stoffen, die bijzonder nuttig kunnen zijn voor mensen met een allergie.

Dit is een extra functie voor onze test, die we beschrijven, maar het heeft geen invloed op de evaluatie van de luchtbevochtigingsprestaties. We wilden u echter niet het interessante reinigingsaspect onthouden.

Zijn luchtbevochtigers bacterieslingshots?

Ook al blijven mensen er over praten: Bevochtigers met en zonder filters produceren geen gevaarlijke inhoud – mits u zorgt voor een normale netheid. Volgens Heinz-Jörn Möriske van het Bundesmilieubureau ontwikkelen ziektekiemen zich alleen in stilstaand water, vooral als het water wordt verwarmd en vervuild met stof. Dergelijke stilstaande wateren ontwikkelen zich ook in kleine nissen in apparaten waarin het water zich verzamelt en een gesloten oppervlak vormt. Hetzelfde geldt zelfs voor slechts dunne, filmachtige vochtoppervlakken. Individuele druppels daarentegen zijn onschadelijk.

In de zomer kan de ontkieming na ongeveer 14 dagen beginnen, in de winter duurt het nog langer. Degenen die hun luchtbevochtiger gebruiken, verbruiken het water in een veel kortere tijd. In dit geval worden er volgens de deskundige van het Federaal Milieuagentschap ook geen ziektekiemen geproduceerd.

Men dient zich te houden aan de aanbevolen reinigingscycli voor het betreffende apparaat. Dit voorkomt verkalking, maar geeft ook ziektekiemen geen kans. Alle filtertechnieken of additieven die de vorming van ziektekiemen voorkomen, worden door deskundigen als overbodig of zelfs gevaarlijk beschouwd.

Vocht kan in de filters blijven en zelfs de vorming van kiemen bevorderen. En of de additieven hun beloften nakomen is onzeker. Hij heeft zelfs zijn bezorgdheid geuit, want het is nooit bekend of de additieven de lucht die we inademen kunnen verontreinigen met chemicaliën, in tegenstelling tot de informatie van de fabrikant.

Watertoevoegingen tegen kiemvorming zijn overbodig

Op een gedetailleerde vraag van ons verklaarden de fabrikanten dat zij reinigingsadditieven “aanbevelen”. Ze willen de stoffen echter ook niet als “noodzaak” voorschrijven. Conclusie: De daaruit voortvloeiende kosten kunnen gemakkelijk worden vermeden, aangezien het hoogste principe de gebruikelijke hygiënevoorschriften moet volgen.

Dit is hoe we hebben getest

De test werd uitgevoerd in twee woonkamers met veel houten apparatuur (meubilair, parket). De eerste kamer had 40 vierkante meter vloeroppervlak, de tweede 16 vierkante meter. De test werd uitgevoerd in de winter, bij een kamertemperatuur van 20 graden en een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 34 procent zonder bevochtiging. We hebben de bevochtiging vergeleken met een hygrometer.

Naast de bevochtigingsprestaties werden ook de hygiënische omstandigheden, de reiniging, de behandeling en de uitrusting geëvalueerd. Tot slot zetten we het resultaat in relatie tot de prijs. De testapparaten kosten tussen de 20 en 300 euro.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen luchtbevochtigers:

  1. favorietli-thumbnail
    PHILIPS HU4810/10
    Ben je opzoek naar een luchtbevochtiger met weinig poespas, dan is de Philips HU4810/10 een goede keuze. Deze luchtbevochtiger beschikt over één draaiknop waarmee je het apparaat bedient.

  2. li-thumbnail
    BEURER LW 220
    De Beurer luchtwasser LW220 bevochtigd te droge lucht en zuivert tegelijkertijd de lucht door deze te ontdoen van huisstof, pollen, dierlijke haren en luchtjes. De lucht wordt “schoongewassen” zoals dat in de natuur wordt gedaan door regen.

  3. li-thumbnail
    VENTA LW25
    Wil je de lucht in huis bevochtigen en reinigen tegelijk, dan is de Venta LW25 Wit een goede keuze. Deze luchtbevochtiger zuivert en bevochtigt de lucht in een ruimte tot 40 vierkante meter. Dit doet hij met behulp van roterende schijven in water.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Philips HU4810/10

Adviesprijs

99,-

blank

205.361 andere kochten dit product

Ben je opzoek naar een luchtbevochtiger met weinig poespas, dan is de Philips HU4810/10 een goede keuze. Deze luchtbevochtiger beschikt over één draaiknop waarmee je het apparaat bedient. Hiermee schakel je het apparaat in of uit en kies je uit 2 bevochtiging standen: hoog en laag. Zo kies je ’s nachts bijvoorbeeld voor de lage stand, zodat je ongestoord verder slaapt. De luchtbevochtiger beschikt over een afneembaarwaterreservoir van 2 liter. Handig, want die vul je gemakkelijk bij onder de kraan. En dankzij het venster in het waterreservoir zie je gemakkelijk hoeveel water er nog in het reservoir zit. Deze luchtbevochtiger is krachtig genoeg om een ruimte tot 25 vierkante meter te bevochtigen.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Goed apparaat voor het verhogen van de luchtvochtigheid”

Vaak had ik last van bloedneuzen/een verstopte neus bij het wakker worden in combinatie met droge ogen en keel. Nu ik deze luchtbevochtiger van Philips een tijdje in gebruik hebben zijn deze irritante klachten allemaal verdwenen.

Boris Kornel

Naar onze mening biedt de Philips HU4814 de beste prijsprestaties. De verdamper bevochtigt de ruimte zeer gelijkmatig en heeft een hygrometer met automatische vochtigheidsregeling.

De Philips wordt ook geleverd met een timer en is eenvoudig te reinigen. Bovendien ziet het er ook elegant uit. Volgens de technische specificaties bevochtigt het de ruimtes met een oppervlakte tot 44 vierkante meter.

Wat Philips pompeus op de markt brengt als ‘nano-wolktechnologie’ is uiteindelijk niets meer dan normale verdamping. De kern van het apparaat is een honingraatachtige, geperforeerde kunststof cilinder die in water staat en doorweekt raakt. Door de poreuze structuur van dit filter ontstaat een groot oppervlak waarover het water verdampt. De ventilator erboven verdeelt het vocht in de ruimte.

Volgens de instructies moet het filter één keer per week een uur lang in helder water worden geweekt en daarmee worden gereinigd. Omdat de ventilator continu stof aantrekt dat vast komt te zitten in het filter en dit vervuilt, is dit ook noodzakelijk. Maar het schoonmaken is heel gemakkelijk.

Als u het filter na enige tijd wilt vervangen, kunt u een vervangend filter kopen voor 10 Euro. Volgens de instructies moet het filter minstens één keer per jaar worden vervangen. De fabrikant raadt aan het filter om de drie maanden te vervangen. De discretie van de gebruiker speelt hier echter een rol. Als het filter geen materiaalmoeheid vertoont, moet de gebruiksperiode nauwelijks worden beperkt.

Het reservoir waarin het filter zich bevindt en waarin het water wordt gegoten, heeft bijna uitsluitend gladde oppervlakken zonder nissen en is daarom gemakkelijk te reinigen. De Philips is ook snel en eenvoudig te demonteren en weer in elkaar te zetten.

De vloer of het meubilair wordt niet vochtig als het water verdampt. Dit maakt de Philips ideaal voor op kantoor.

Belangrijk vanuit ons oogpunt: de Philips HU4814 kan, net als alle andere geteste apparaten, gemakkelijk heen en weer worden gedragen, zelfs als hij met water wordt gevuld. U kunt dus gemakkelijk slechts één luchtbevochtiger in meerdere kamers gebruiken.

Niet alleen de reiniging werkt zonder problemen. Ook het bijvullen van de container is glad en schoon. De ventilator is ook het deksel van het apparaat, dat kan worden verwijderd voor het bijvullen. Met een gieter of iets dergelijks kan het waterniveau op het gewenste niveau worden gebracht. Alles rondom het apparaat blijft droog. Omdat het waterreservoir vrij klein is, moet het tot één keer per dag worden bijgevuld, afhankelijk van de mate van bevochtiging.

Als het waterniveau te laag is, schakelt de HU4814 zichzelf uit en gaat er een rood waarschuwingslampje branden in het display in het midden van het deksel. Het waterniveau kan continu worden gecontroleerd door door het raam aan de zijkant te kijken.

De bediening van de bevochtigingsfasen, de timer en alle andere functies is grotendeels intuïtief. De mate van bevochtiging kan in drie stappen worden ingesteld. De eerste fase maakt een rustige bevochtiging mogelijk.

Het enige negatieve dat ons opviel was een stil, nogal laagfrequent gebrom, wat voor sommige mensen misschien vervelend is. Degenen die het op automatisch zetten met een limiet voor het bevochtigingsniveau zullen ook moeten accepteren dat de ventilator vrij vaak aan en uit gaat. Dit kan ook op de zenuwen van geluidsgevoelige mensen werken.

Om deze redenen vinden wij de Philips HU4814 minder geschikt voor de slaapkamer – althans als u hem de nacht door wilt laten lopen. Maar bijna alle luchtbevochtigers hebben dit probleem.

Een zeldzaam extraatje voor een luchtbevochtiger is de timer, een geïntegreerde hygrometer en een automatische vochtigheidsregeling met invoer van een maximale waarde.

De automatische regeling is praktisch als de luchtbevochtiger de hoge vochtigheidswaarden niet mag overschrijden. U kunt een streefwaarde van 40, 50 of 60 procent relatieve vochtigheid instellen. De hygrometer werkte betrouwbaar en met voldoende nauwkeurigheid in onze test. In principe wordt echter nog steeds een andere hygrometer aanbevolen, omdat de vochtigheidsmeting in het apparaat lang niet zo zinvol is als die van een hygrometer die op een juiste afstand van de luchtbevochtiger meet – de lucht in de buurt van de luchtbevochtiger is immers vochtiger dan in de rest van de ruimte.

De drie prestatieniveaus zijn praktisch en bijzonder nuttig in het begin, wanneer de ruimte in eerste instantie alleen vocht afgeeft aan de apparatuur. Gedurende deze tijd is het hoogste niveau vereist.

De geïntegreerde timer helpt immers om water en elektriciteit te besparen. Na één, vier of acht uur wordt de bevochtiging desgewenst uitgeschakeld.

Net als bij de andere verdampers in de test, kunnen we de Philips een tamelijk middelmatige bevochtigingsprestatie laten zien. Dat betekent: Als u in de winter een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 55 procent wilt bereiken, kunt u dat met dit apparaat nauwelijks aan. Dit is echter ook een vrij hoge vochtigheidswaarde. De Philips HU4814 is een betrouwbare partner als u berekent met praktische waarden tot 50%.

Je moet echter niet vertrouwen op de gegeven maximale kamergrootte van 44 vierkante meter. Als u zo’n grote ruimte wilt bevochtigen, moet u op zoek gaan naar een krachtiger apparaat.

GOEDE KEUZE

Beurer LW 220

Adviesprijs

159,-

169.333 andere kochten dit product

De Beurer luchtwasser LW220 bevochtigd te droge lucht en zuivert tegelijkertijd de lucht door deze te ontdoen van huisstof, pollen, dierlijke haren en luchtjes. De lucht wordt “schoongewassen” zoals dat in de natuur wordt gedaan door regen. De mens brengt het overgrote deel van zijn tijd in gesloten ruimtes door. Vaak is de lucht in die ruimtes vergeven van pollen, dierlijke haren en luchtjes en is de lucht – met name ’s winters – vaak veel te droog. Een te droge binnenlucht kan echter diverse negatieve effecten hebben.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Beurer LW 220 met extra luchtwasser is het alternatief voor onze testwinnaar als u bereid bent meer te betalen. Het overtuigt vooral met een hogere bevochtigingsprestatie.

Bovendien is de watertank in de geteste, middelgrote uitvoering voor ruimtes van 40 vierkante meter groter. Dit is handiger, want je hoeft minder vaak water bij te vullen. Een ander pluspunt is dat het geschikt is voor slaapkamers met het laagste ventilatieniveau. Een klein tekort: het verlichte display dimt na gebruik, maar verlicht nog steeds donkere ruimtes een beetje.

In plaats van een poreuze, zachte cilinder zijn er onderling verbonden plastic platen in de verdamper. Ze zijn stabiel en zeer duurzaam. Ze zijn gemakkelijk te reinigen in de vaatwasser.

Het geadverteerde luchtreinigingssysteem heeft echter een addertje onder het gras: de Beurer LW 220 kan ruimtes tot 40 vierkante meter bevochtigen, maar kan slechts tot 20 vierkante meter reinigen. Helaas vermeldt Beurer in de gebruiksaanwijzing en de apparaatbeschrijving niet de grootte van de te reinigen ruimte. Desgevraagd gaf het bedrijf echter toe dat het deze informatie in de toekomst wil toevoegen.

Toch kan het reinigen van de lucht nog steeds een verademing zijn voor mensen met een allergie, althans voor kleinere kamers. Voor de gemiddelde consument heeft de luchtreiniging daarentegen geen noemenswaardig voordeel.

De Beurer LW 220 heeft echter geen hygrometer en heeft daarom geen automatische uitschakelfunctie bij het bereiken van een bepaalde vochtigheidsdoelwaarde. Er ontbreekt ook een timer.

LUXE KEUZE

Venta LW25

Adviesprijs

239,-

147.138 andere kochten dit product

Wil je de lucht in huis bevochtigen en reinigen tegelijk, dan is de Venta LW25 Wit een goede keuze. Deze luchtbevochtiger zuivert en bevochtigt de lucht in een ruimte tot 40 vierkante meter. Dit doet hij met behulp van roterende schijven in water. Dankzij het speciale hygiënemiddel van Venta blijven stofdeeltjes en pollen achter in het waterreservoir. Handig, want het reservoir spoel je gemakkelijk af onder de kraan. De bevochtiger heeft een geluidsniveau van 24 tot 44 decibel. Wil je hem in de slaapkamer gebruiken? Zet de luchtbevochtiger dan in de laagste stand, zodat je ongestoord verder slaapt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Venta LW25 is, net als de Beurer LW 220, een verdampingseenheid met luchtwasser. Helaas kan het display licht van de Venta niet worden gedimd, wat soms een beetje ongunstig is in een donkere slaapkamer. Positief is echter dat de Venta een betere bevochtigingsprestatie levert dan onze testwinnaar en ook dan de Beurer LW 220. Als 200 euro voor u niet te duur is, is de Venta een geweldige luchtbevochtiger die gemakkelijk te gebruiken is en hygiënisch bevochtigt.

De Venta LW25 is ook een verdampingsunit met luchtwassing. Het maakt gebruik van dezelfde technologie als de Beurer, en Venta beweert het principe te hebben uitgevonden. In de test had de Venta LW25 een nog iets groter bevochtigingseffect dan de Beurer LW 220, maar het kostte ook iets meer.

Desalniettemin werd de uitrusting gereduceerd. Het display is bijvoorbeeld niet dimbaar, waardoor de donkere slaapkamer nog relatief fel verlicht is. We zouden het op prijs stellen als u het volledig zou kunnen uitschakelen. Het enige dat helpt is het maskeren van het kleine display. Bovendien heeft de Venta geen waterpeilindicator. De automatische stop van de ventilator geeft in ieder geval een signaal als het waterpeil te laag is.

De twee waren op hetzelfde niveau in de afhandeling. Ook hier ontbreken een hygrometer en een timer. Het is dus de moeite waard om te overwegen hoe belangrijk de verschillen in apparatuur zijn. Het is zeker sympathiek dat dit een product is dat in Duitsland wordt gemaakt. Hiervoor bent u bereid een paar euro meer uit te geven.

(Visited 471 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *