De beste krultang

Slechts 15 procent van alle Europeanen heeft krullen. De meerderheid kan dus alleen maar dromen van krullen van de natuur. Daarom werden vrouwen al vroeg inventief. In het oude Egypte, zo’n 5000 jaar geleden, krulden ze hun haar al op kleiwalsen. In de oudheid vonden de Grieken en Romeinen de oorspronkelijke vorm van de krultang uit: een kapperslaaf wikkelde haar haar om een metalen buis en stak er een bronzen staaf in die in een vuur werd verwarmd. Vandaag de dag is het veel gemakkelijker en minder gevaarlijk. Gelukkig hoeft u alleen maar de stekker van de apparaten in het stopcontact te steken.

We hebben tien modellen geselecteerd uit het enorme assortiment krultangen en deze uitgebreid getest. Er zijn grote prijsverschillen; tussen 20 en 120 euro kan worden besteed aan een krultang. Maar moet het echt de duurste zijn? Onze test toont aan: Nee. We vonden een van de goedkopere modellen het beste.

Niet iedereen kan elke krul gebruiken

Voordat u een krultang koopt, moet u weten wat voor soort krullen u voor het grootste deel van de tijd wilt gebruiken – niet elk strijkijzer kan elke krul draaien.

Krultangen zijn er in tientallen soorten, maar wij denken dat de eenvoudigste is de rechte of kegelvormige krultang. Hier wikkelt u een draadje metaal om het stuk metaal dat vervolgens wordt verhit. Een andere variant bestaat uit een metalen verwarmingsstang en een klem, zodat de streng die om de verwarmingsstang is gewikkeld niet kan wegglijden.

Krultangen zijn nu ook verkrijgbaar met een geïntegreerde motor. Hier klemt u het puntje van het haar, het haar wordt automatisch naar binnen getrokken en opgewarmd. Deze modellen zijn deels verkrijgbaar met een stoomboot, d.w.z. met stoom uit een watertank, die het haar soepelheid, vochtbescherming en glans moet geven. We konden niet zo goed overweg met deze modellen in de test, maar uiteindelijk is het natuurlijk een kwestie van smaak.

Schadelijk of niet?

Of krultangen nu wel of niet schadelijk zijn voor het haar, daar zijn bijna net zoveel meningen over als er krultangen op de markt zijn. Maar laten we de kerk in het dorp verlaten: als je af en toe krullen verdraait, lijdt de manen er niet onder. Zoals altijd is de juiste maatregel cruciaal. Dagelijks gebruikt, maar vooral fijn, al zwaar belast of geblondeerd haar geniet niet echt van de kunstkrullen. Het gevaar is groot dat de haarstructuur blijvend wordt beschadigd.

Gezond haar is goed bestand tegen matig gebruik

Zet de krultang over het algemeen niet te warm en het is beter om in het begin een nummerkoeler te proberen. 180 graden is volledig voldoende voor de meeste haartypes. Wees voorzichtig met dun haar en extensions: vermijd in dit geval in ieder geval hitte boven de 170 graden. Dik of pluizig haar daarentegen kan gemakkelijk hoge temperaturen tot 220 graden verdragen.

Al onze tien testkrultangen – zoals de meeste van deze apparaten – zijn alleen geschikt voor droog haar. Omdat hitte vochtig haar beschadigt.

Hoe gebruik je een krultang?

Hoe maak je krullen op de juiste manier met een krultang? Concentreer je op één deel van je haar en begin niet overal tegelijk te stylen, maar doe het strand voor strand – anders krijg je een puinhoop van krullen en kan je haar in de knoop raken. Fabrikanten en professionals raden aan om clips of beugels te gebruiken om de zojuist bewerkte gebieden te scheiden en om ervoor te zorgen dat de strengen even breed zijn.

In onze test werkte de scheiding echter heel goed, zelfs zonder deze hulpmiddelen. Maar wat sneller en beter is, moet iedereen zelf uitproberen.

Wat je in gedachten moet houden met een krultang: De haarlok moet zo dicht mogelijk bij de haarlijn worden geschoren. Trek dan de krultang tot vlak voor de punten en rol het haar bijna tot aan de basis van het apparaat op. Houd deze positie even vast. We telden tot 20 of 30 – afhankelijk van de warmte. Veel fabrikanten tellen zelfs zo’n 30 tot 60 seconden per streng. Dan laat je de clip los en trek je de krultang eruit.

Helaas moesten we ons realiseren dat de droom van de eeuwige krullen een droom zal blijven. Want zelfs de meest duurzame krullen duurden tot bedtijd voor ons allemaal. De volgende ochtend presenteerden ze zich alleen als een schaduw van zichzelf.

Tips voor echt mooie krullen

Als je ons vraagt of er trucjes zijn voor bijzonder mooie krullen: zeker! Wij raden aan om speciaal voor krullen direct na het wassen van het haar in mousse te kneden – dit zorgt voor een langere houdbaarheid. De dag na het wassen is de beste dag voor de styling.

Kam het haar ruim voor het aanbrengen, spray dan op de hittebescherming. Het sluit het haar af en zorgt ervoor dat de hitte het minder beïnvloedt en dat er geen gespleten haarpunten ontstaan.

Men hoort steeds weer dat je voor langdurige krullen het haar niet direct na het indraaien open moet dragen, omdat het dan sneller gaat hangen. Het is beter om de strengen met je vingers te draaien en ze met clips op je hoofd te spelden tot ze afgekoeld zijn. Maar ook al hebben we de gedraaide draden niet opgehangen, het resultaat in de test leek bijna hetzelfde – het is allemaal een kwestie van tijd.

Met een paar trucjes lukt het de krullen

Over tijd gesproken: Als je de krullenkop echt perfect wilt krijgen, kun je het beste beginnen met een uurtje styling. Echter, ervaren mensen kunnen het ook in een kwartier later doen. Toch denken we: als je de kans hebt dat iemand je krullen verdraait, moet je daar zeker gebruik van maken. Want het is – in ieder geval de eerste paar keer – vaak heel lastig, tijdrovend en niet zo decoratief als je mooie krullen op je hoofd wilt toveren.

Trouwens, de hele inspanning was tevergeefs als je uiteindelijk je haar te veel uitkamt. Zachte penseelstreken zijn volledig voldoende, of nog beter: ga voorzichtig met je vingers door het haar heen.

Als je krullen extreem belangrijk voor je zijn, kun je zelfs overwegen om je kapsel daarop aan te passen. Kappers raden een luchtige trapsgewijze knipbeurt aan zodat het haar lichter wordt en de krullen beter stuiteren.

Waarop u moet letten bij de aankoop

Het belangrijkste van een krultang is dat deze gemakkelijk te gebruiken is, want wie wil er urenlang voor de spiegel staan voor zijn krullen. Dit betekent ook dat je armen niet in slaap vallen tijdens het krullen omdat het apparaat veel te zwaar is. Een klem is ook nuttig, niet elke staaf heeft er een, maar als je er een hebt, moet het gemakkelijk zijn om hem met één hand los te maken. Ingesloten hulpstukken moeten gemakkelijk te vervangen zijn.

Bovendien kunt u met goede apparaten de warmte gericht afstellen. Ze hebben ook een duidelijk zichtbare temperatuurweergave en een indicatielampje of -balk die aangeeft wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Moderne krultangen hebben minder dan drie minuten nodig om op te warmen. Hoe sneller hoe beter. Vooral ’s morgens voor het werk telt elke seconde.

Wat telt is een eenvoudige bediening

Het loont ook de moeite om bij de aankoop te kijken naar een krultang met een keramische of tefloncoating. Dit beschermt het haar tegen overmatige hitte en voorkomt dat het verstrikt raakt door betere glij-eigenschappen. De meestal wat hogere prijs betaalt zich hier in ieder geval terug.

Wat is er nog meer belangrijk voor je? Een ergonomische handgreep die comfortabel in de hand ligt, een minimale kabellengte van twee meter, een draaibare kabelscharnier voor een comfortabelere styling zonder dislocatie en een slank ontwerp zodat de krultang niet te veel ruimte in beslag neemt in de koffer. Een opbergtas is ook praktisch.

Last but not least: veiligheid. Helaas ontstaan er vaak huisbranden omdat men vergeet de stekker van de krultang uit het stopcontact te halen. Om deze reden hebben veel modellen nu een automatische uitschakelfunctie, meestal na een half uur.

Om dezelfde reden zou de krultang een stevige standaard moeten hebben, idealiter zou de levering ook een warmte-isolerende plastic mat moeten bevatten. Dit is ook belangrijk omdat meestal beide handen nodig zijn om een haarlok te knippen. Het apparaat moet daarom van tijd tot tijd worden neergezet. Sommige fabrikanten leveren ook een hittebestendige handschoen om brandwonden te voorkomen. Onze ervaring in het testen: de handschoenen passen slecht of de krultang glijdt door de vingers, wat de procedure niet veiliger maakt. Wij denken daarom: beschermende handschoenen zijn contraproductief!

Dit is hoe we hebben getest

Voor de eerste testronde organiseerden we een hele reeks krullenfeesten met vier jonge meisjes. Twee hadden een normale haarstructuur, de andere hadden dikke haren. Verrassend voor ons: Het werd al snel duidelijk welke van de tien apparaten top waren en welke een flop waren.

Voor de update hebben we alle krultangen gedurende enkele weken getest op één testpersoon.

Natuurlijk was onze eerste zorg om uit te vinden welke krultang de beste krullen maakt. Maar dat alleen was niet genoeg voor ons. Voor ons was het net zo belangrijk dat het haar gezond en glanzend blijft.

Bovendien moet de bediening eenvoudig zijn. Afgezien van de toverstaf mag niets anders opwarmen, helaas was dit niet bij elk model het geval. We hebben ook gekeken naar de afwerking en de bijgeleverde accessoires. En uiteindelijk moest de prijs natuurlijk wel kloppen, want wat is het goed als het goed is, maar het kost een fortuin.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen krultangen:

 1. favorietli-thumbnail
  BABYLISS PRO BAB2274TTE
  Met de BaByliss PRO BAB2274TTE creëer je grove krullen in alle soorten haar. Je hebt namelijk keuze uit 15 verschillende temperatuurstanden tussen de 130 en 230 °C. Hierdoor is `ie ook geschikt voor gekleurd of beschadigd haar.

 2. li-thumbnail
  CLOUD NINE WAVING WAND
  Cloud Nine The Waving Wand.De met mineralen verrijkte, lange, rechte krulstaaf van The Waving Wand maakt het de perfecte tool om losse golven en gladde krullen te creeeren.

 3. li-thumbnail
  PHILIPS STYLECARE PRESTIGE BHB878/00
  De Philips MoisturePrect automatische krultang creëert prachtige, glanzende krullen dankzij het innovatieve slimme krulsysteem. Dankzij het unieke open design met langere staven style je twee keer zoveel haar tegelijk en blijft de natuurlijke vochtbalans behouden.

 4. goedkoopsteli-thumbnail
  REMINGTON CI9532 PEARL PRO CURL
  Met de Remington Ci9532 Pearl Pro Curl creëer je grote, losse krullen. Deze krultang heeft namelijk een diameter van 32 millimeter en is voorzien van een keramische coating. Om je haar extra te beschermen stem je de temperatuur af op jouw haartype.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

BaByliss PRO BAB2274TTE

Adviesprijs

59,-

293.211 andere kochten dit product

Met de BaByliss PRO BAB2274TTE creëer je grove krullen in alle soorten haar. Je hebt namelijk keuze uit 15 verschillende temperatuurstanden tussen de 130 en 230 °C. Hierdoor is `ie ook geschikt voor gekleurd of beschadigd haar. De krultang is gemaakt van titanium. Dit zorgt ervoor dat de krultang snel op temperatuur is en de warmte geleidelijk over het haar verdeelt. Dankzij het meedraaiend snoer van 2,7 meter heb je extra bewegingsruimte. Wil je tijdens het krullen even pauze nemen? Gebruik dan de uitklapbare standaard. Zo leg je de krultang namelijk veilig op het badmeubel of je kaptafel, zonder dat je brandplekken veroorzaakt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Fijne krultang die goed werkt!”

De vormgeving kon een stuk beter waardoor het gebruiksgemak hoger zou zijn. Desondanks is deze tang een aanrader want de krullen zijn prachtig en je haar gaat er enorm van glanzen.

Sammy De Jong

De BaByliss PRO BAB2274TTE is duidelijk de tweede winnaar voor ons. Waarom? Hij werkt op dezelfde manier als de testwinnaar dankzij de bevestigingsklem en is daarom net zo gemakkelijk te gebruiken. Hier kunnen we zelfs kiezen uit tien temperatuurniveaus die passen bij onze haarstructuur – van 100 tot 200 graden.

Wacht gewoon iets minder dan een minuut – en het apparaat is maximaal opgewarmd. Na een halve minuut per streng hebben we eindelijk mooie, dikke, nette krullen die urenlang meegaan. En: met de ronde krultang van het gerenommeerde Franse merk krijgen we zelfs perfecte kurkentrekkerskrullen, nog beter dan met het model van Braun. Qua kwaliteit is er weinig te klagen en de keramische coating is ook nog eens zacht voor het haar.

Een ander positief punt dat ons opvalt is dat de toverstaf goed in de hand ligt en ook nog eens aangenaam licht is bij ongeveer 280 gram. De styling is nog leuker, vooral omdat dit model ook een draaikoord heeft met een lengte van twee meter. Het praktische is dat je het apparaat zowel aan de voorkant als aan de achterkant zonder problemen met beide handen kunt vasthouden vanwege het warmte-isolerende plastic.

De krultang heeft ook een betrouwbare veiligheidsstandaard – er valt niets om. En het biedt de beste prijs-prestatieverhouding in de test voor net geen 60 euro.

Waarom was het toch niet genoeg om de gouden medaille te winnen? IonTec maakt bruine krullen nog glanzender en gezonder. We vinden het ontwerp een beetje onhandig en daarom niet zo aantrekkelijk. Maar vooral: de LED-display van de BaByliss is niet zo duidelijk als die van onze winnaar.

LUXE KEUZE

Cloud Nine Waving Wand

Adviesprijs

169,-

177.459 andere kochten dit product

Cloud Nine The Waving Wand.De met mineralen verrijkte, lange, rechte krulstaaf van The Waving Wand maakt het de perfecte tool om losse golven en gladde krullen te creeeren. Met deze innovatieve temperatuurregeling kan de temperatuur ingesteld worden om de perfecte warmte te kiezen voor elk haartype. Het laagste is 130deg en de hoogst haalbare temperatuur 180 graden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Het eerste wat ons opvalt aan deze conisch gevormde, zwarte krultang met korean rock-minerale coating is dat hij er verdomd koel uitziet in zijn eenvoud en door zijn slanke vorm nauwelijks ruimte inneemt tijdens het reizen of in een lade: Ik heb het over de Cloud Nine Wand Waving.

Met zijn ongeveer 400 gram is het echter een behoorlijk zwaar stuk. En met 36 centimeter is het relatief lang, wat vooral praktisch is voor lang haar, omdat je de hele streng om de krultang kunt wikkelen. Aan de andere kant is het een beetje onhandig door het vrij hoge gewicht en de lengte van de stok, zowel in de bagage als bij het stylen.

Waarom is het toch een goede reisgenoot? Het is uitgerust met een standaard EU-stekker en kan daarom overal in Europa worden gebruikt. Wat een goed idee! De handgreep voelt ook comfortabel aan, de 2,60 meter lange, roterende kabel laat bewegingsvrijheid toe en hij schakelt automatisch uit als hij een half uur lang niet wordt gebruikt.

Wat de afwerking betreft, heeft het een kwalitatief hoogstaand uiterlijk – maar u kunt dit ook verwachten voor een prijs van ongeveer 120 euro.

Het grote pluspunt: het is zeer, zeer eenvoudig te bedienen. Schakel het in, selecteer de temperatuur (laag, gemiddeld en hoog) met de geïntegreerde controle volgens de krulvorm en het haartype, verwarm het voor slechts 15 seconden, wikkel dan geleidelijk aan alle strengen rond de staaf. Als je ongeveer 20 seconden per streng wacht, krijg je een geweldig resultaat. De Cloud Nine muur roept echt mooie krullen op in een mum van tijd.

Als je het haar om het dikste gedeelte van de kegelvormige stok (39,5 millimeter in diameter) wikkelt, krijg je grote, glanzende en regelmatige krullen. Zoete kurkentrekkers worden verkregen door het haar om het smalste gedeelte (12,7 millimeter) te wikkelen. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom dit apparaat twee keer de Hair Awards heeft gewonnen.

Wat ons niet bevalt aan de Cloud Nine muur uit Engeland: helaas glipt het haar vaak naar beneden naar het smalste deel van de stok. Als je grotere krullen wilt, moet je een beetje ontwrichten, de streng goed vasthouden en het haar weer gedeeltelijk omhoog duwen. Dit is, zeker als je de krullen in je eentje wilt maken, erg onhandig en er is het gevaar dat je je snel verbrandt. Want de toverstok wordt behoorlijk heet, wat zich soms ook onaangenaam laat voelen op de hoofdhuid. Dus wees voorzichtig! Het pakket bevat een beschermende handschoen, maar we vinden het contraproductief, omdat de krultang bijna uit onze handen glipt.

Ook de drumbeschermkap, die over de hete krultang wordt gelegd om deze af te koelen, werkt niet erg goed: hij warmt heel erg op, dus is hij nutteloos. Ook de kleine, wiebelige stand waarmee het apparaat nog steeds kantelt, staat niet. Bovendien duurden de krullen van de testwinnaar veel langer.

GOEDE KEUZE

Philips StyleCare Prestige BHB878/00

Adviesprijs

129,-

263.125 andere kochten dit product

De Philips MoisturePrect automatische krultang creëert prachtige, glanzende krullen dankzij het innovatieve slimme krulsysteem. Dankzij het unieke open design met langere staven style je twee keer zoveel haar tegelijk en blijft de natuurlijke vochtbalans behouden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De beste automatische krultang in de test maakt in eerste instantie indruk met zijn ontwerp: de hoogwaardige Stylecare Prestige Moisture Auto Curler van Philips met een tulpvormige cup ligt als een futuristische microfoon in de hand. Het witte toestel met roségoudkleurige accenten is niet alleen mooi, maar ook bijzonder veilig: het gemotoriseerde verwarmingselement is verborgen in de dikke kelk, zodat je je vingers niet kunt verbranden.

Hoe raadselachtig de krulspeld op het eerste gezicht ook is, hij is net zo eenvoudig te bedienen als wanneer u de gebruiksaanwijzing bekijkt. U houdt de kelk verticaal tot aan de haarlijn, trekt een haarlok van bovenaf naar binnen, langs de verwarmingsstang naar binnen en naar buiten door een opening aan de voorkant. Nu begint het automatische deel: met een druk op de knop wordt de haarlok in de kelk getrokken en om de verwarmingsstang gewikkeld, die om zijn eigen as binnenin – de zogenaamde krulkamer – draait. Afhankelijk van de gekozen duur klinken er na acht, tien of twaalf seconden enkele piepjes om aan te geven dat de krul klaar is.

Het resultaat is indrukwekkend: Het vers gekrulde haar komt glad en glanzend uit de krulkamer, de keratine keramische coating en de door de fabrikant geadverteerde antistatische ionen lijken te werken. Bovendien wordt een sensor verondersteld de temperatuur van het haar te meten en het te beschermen tegen uitdroging – op voorwaarde dat het midden van de drie temperatuurniveaus 170, 190 en 210 graden wordt gekozen.

Een tabel in de gebruiksaanwijzing laat zien wat voor soort krullen – van golvend tot strak – gekruld kunnen worden met de verschillende temperatuur- en tijdinstellingen. Met een andere knop op de aangenaam minimalistische krultang met slechts vijf drukknoppen kunt u de gewenste krulrichting kiezen, inclusief een automatisch wisselende optie. In totaal zijn er 27 stylings mogelijk op deze manier.

Volgens de fabrikant hoeft het natuurlijk kroeshaar voor gebruik niet rechtgezet te worden. Mocht het haar tijdens het krullen in de war raken, dan schakelt het apparaat automatisch uit. Het apparaat wordt niet warm van buitenaf gedurende de gehele toepassing. Met geen enkel ander product hebben we ons zo veilig gevoeld voor brandwonden.

Praktisch zijn de bijgeleverde vilten cilinder voor het reinigen van de verwarmingsstang en een plastic plaatje met een tandje voor het meten van de haarstrengen. Volgens de fabrikant kan de nieuwe, langere verwarmingsstang zelfs zeer lang haar tot 64 centimeter lang en twee keer zoveel haar krullen als het vorige model.

Het nadeel: zo’n veiligheid kost een staafje geld – iets minder dan 150 euro – en wat tijd. Bovendien is het apparaat, zoals gebruikelijk voor krultangen met een motor, vrij zwaar bij iets minder dan 580 gram. De bedieningshandleiding – een klassieke folder voor elektrische apparatuur in verschillende talen – is eenvoudig te begrijpen, maar omslachtig.

GOEDKOOPSTE

Remington Ci9532 Pearl Pro Curl

Adviesprijs

35,-

2289.511 andere kochten dit product

Met de Remington Ci9532 Pearl Pro Curl creëer je grote, losse krullen. Deze krultang heeft namelijk een diameter van 32 millimeter en is voorzien van een keramische coating. Om je haar extra te beschermen stem je de temperatuur af op jouw haartype. Voor dun haar kies je de laagste stand van 130°C, voor stug en dik haar schakel je de warmste stand van 210°C in. Deze krultang warmt snel op en om te voorkomen dat je de temperatuur ongemerkt verstelt, vergrendel je de toetsen tijdens het krullen. Gebruik je de krultang even niet, dan schakelt hij automatisch uit. Wel zo veilig.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Allereerst zijn we onder de indruk van de Remington Pearl Pro Curl, die bedekt is met dubbellaags keramiek. Hierdoor glijdt het zachter over het haar, wordt de temperatuur constant verdeeld en krast het product minder snel. Het kost slechts ongeveer 35 euro en werkt heel eenvoudig: schakel het in, stel de temperatuur in, wacht ongeveer een minuut en het LED-temperatuurdisplay zal oplichten. We wikkelen ons haar om de roede – en zijn ineens teleurgesteld.

Zelfs met lang haar vinden we het moeilijk om de strengen om het visueel nogal onhandige staafje te wikkelen. Dit is vervelend, vooral omdat we de haren veertien keer moeten verdraaien tot we een mooie krul krijgen. Bovendien moeten we telkens meer dan een halve minuut wachten tot het resultaat min of meer juist is. Vervelend en tijdrovend!

Als de krullen uiteindelijk krullen, zien ze er vrij goed en natuurlijk uit. Vooral als we de temperatuur op het maximum zetten. Maar de hoogte wordt direct gevolgd door een dieptepunt: de grote krullen zijn na een goed uur verdwenen. Zo’n uitgebreide procedure voor zo’n kort plezier. Bovendien weegt het apparaat ongeveer 360 gram, waardoor het relatief zwaar is om een eenvoudige stang zonder motor vast te houden. We zijn maximaal verveeld en vinden het ook niet leuk dat het haar na het krullen een beetje naar verbrand plastic ruikt. Aan de negatieve kant merken we ook op dat de geïntegreerde mini-standaard snel kantelt.

(Visited 884 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.