De beste waterkoker

Om erachter te komen wat de beste ketel is die u op dit moment kunt kopen, hebben we in totaal 22 interessante modellen uit het enorme assortiment geselecteerd en voor u getest. Van de geteste modellen zijn er momenteel nog 20 beschikbaar.

Moeilijk voor te stellen dat het leven zonder hen is.

Vooral voor thee en koffie, maar ook voor de bouillon of 5-minuten-eterrine hebben we warm of kokend water nodig. Daarom maakt in elk tweede Duits huishouden een waterkoker deel uit van de keukenuitrusting. Het voordeel ten opzichte van een kachel: een waterkoker brengt het water sneller aan de kook en heeft daarvoor minder energie nodig – vooral in vergelijking met de veelgebruikte glaskeramiek of elektrische kachels.

Sneller en energiezuiniger dan de kachel

Een inductiekooktoestel daarentegen kan de snelheid en het energieverbruik van een ketel bijhouden – vooral de modellen met de zogenaamde boost-functie. Echter, inductiekookplaten zijn duur en je hebt potten met een magnetische bodem nodig, zodat de warmte direct in de pot wordt opgewekt.

Het is niet de moeite waard om een inductiekookplaat te kopen alleen om water te koken – er zijn immers waterkokers beschikbaar voor minder dan 20 euro. Zelfs als extra functies zoals een keep-warm functie of temperatuurvoorkeuze gewenst zijn – functies die een kachel meestal niet biedt – is het niet nodig om een drie-cijferig bedrag uit te geven.

Welk materiaal is het beste?

Waterkokers zijn verkrijgbaar met een kunststof, roestvrijstalen of glazen behuizing. Kunststof heeft het voordeel dat het niet zo heet wordt als roestvrijstalen of glazen vaten. Maar kinderen kunnen zich nog steeds branden op puur plastic waterkokers. De minst gevaarlijke ketels zijn die waarin een roestvrijstalen kookvat in plastic is gevat. Ze worden hooguit lauwwarm.

Maar niet iedereen wil zijn dagelijks water in een plastic bakje verwarmen. Dit komt omdat chemische verbindingen tijdens het verwarmen van het plastic in het water kunnen worden overgebracht. Hoewel de fabrikanten beloven dat de hoeveelheden volledig onschadelijk zijn, voelen velen zich er nog steeds niet prettig bij. Waterkokers met roestvrijstaal of glas zijn dan de betere keuze.

Maar zelfs in de meeste roestvrijstalen en glazen modellen is er nog steeds plastic verborgen binnenin – vooral op het deksel en de uitlaat. Maar er is meestal geen plastic waar het water aan de kook wordt gebracht.

Glas ziet er in het begin geweldig uit – tot je de waterkoker een paar keer hebt gebruikt. Want de kalkafzetting maakt het glas snel melkachtig en dan ziet het er allesbehalve aantrekkelijk uit. Dus je moet een glazen ketel constant schoon houden met speciale ontkalkers, azijnessence of citroensap zodat het er niet lelijk uitziet – zeer onpraktisch.

Glas ziet er geweldig uit – tot het eerste gebruik

Overigens: speciale ontkalkingsmiddelen vullen hele schappen in de supermarkten en drogisterijen. Maar azijnessence of citroensap doen meestal net zo goed de schoonmaak. Voeg gewoon een goed schot azijnessence of citroen in de machine toe, vul het met water, kook het een keer en laat het ongeveer een uur staan. Kook het fornuis dan twee of drie keer met helder water – klaar.

Verborgen verwarmingselementen maken het makkelijker om de ketel te reinigen, omdat ze zich onder de bodem van de pot bevinden en niet in contact komen met het water. Dit betekent dat het apparaat ook van binnenuit goed geschrobd kan worden. Hoewel open verwarmingsspiralen zeldzaam zijn geworden en alleen nog maar op enkele zeer goedkope modellen te vinden zijn, hebben we bij het reinigen van sommige modellen toch storende factoren gevonden, zoals blootliggende stangen in het apparaat. De zin van deze constructies is ons niet duidelijk, immers, andere apparaten kunnen zonder. We wilden dergelijke modellen niet aanraden, omdat dit ons zeker stoort tijdens het schoonmaken.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben 22 ketels getest in 2 testrondes met prijzen tussen 10 en 140 Euro. Naast de kwaliteit van de afwerking, het materiaal en de gebruiksvriendelijkheid waren we vooral geïnteresseerd in hoe snel de geteste toestellen water aan de kook brengen.

Hiervoor hebben we uit elke ketel precies een liter van precies 20 graden warm water opgewarmd en de tijd tot het koken gemeten. De verschillen zijn groot: de snelste ketel verwarmde de liter water in 2:40 minuten, terwijl de langzaamste het meer dan een minuut langer duurde om 3:50 minuten.

De snelheid is natuurlijk sterk afhankelijk van het kookvermogen in watt, dat we ook hebben gemeten. Meestal ligt de gemeten verbruikswaarde ongeveer 100 watt onder de gegevens van de fabrikant, er waren geen grote uitschieters.

De meeste apparaten staan op 2.000 en 2.200 watt, sommige bieden 2.400 of zelfs 3.000 watt, maar er zijn ook modellen die slechts 1.800 watt leveren. Een uitschieter in de test is Camry’s kleine opvouwbare reisketel, die met 750 watt zeer rustig is.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen waterkokers:

 1. favorietli-thumbnail
  PHILIPS DAILY HD4646
  De Daily Collection snoerloze waterkoker HD4646/20 van Philips is een zeer handig apparaat voor het koken van water voor koffie of thee dankzij de grote kan met een capaciteit van 1,5 liter.

 2. li-thumbnail
  SEVERIN WK 3364
  De WK 3364 waterkoker van Severin heeft een vermogen van 1800 Watt en een inhoud van 1,5 liter. Het verwarmingselement is gesloten en de waterkoker zelf is snoerloos.

 3. li-thumbnail
  AIGOSTAR ADAM 30GOM
  De elegante Aigostar Adam is gemaakt van veiligheidsglas en is voorzien van een stijlvolle geïntegreerde blauwe LED-verlichting. Aanschouw een waar water- en licht spektakel wanneer je deze waterkoker aanzet.

 4. li-thumbnail
  STELTON EMMA
  Waterkoker Emma van Stelton is een sieraad voor de keuken. De gestroomlijnde dubbelwandige stalen kan is gecreëerd door het Deense ontwerpersduo HolmbäckNordentoft.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Philips Daily HD4646

Adviesprijs

25,-

465.321 andere kochten dit product

De Daily Collection snoerloze waterkoker HD4646/20 van Philips is een zeer handig apparaat voor het koken van water voor koffie of thee dankzij de grote kan met een capaciteit van 1,5 liter. Deze waterkoker met een plat verwarmingselement is gemaakt van roestvrij staal en is dus makkelijk schoon te maken. De koker heeft een maximaal vermogen van 2400 W waardoor het water snel kookt. De Philips waterkoker heeft een rond frame met een handige aansluiting in het midden, tevens heeft het een afwasbaar kalkfilter waardoor het water schoon blijft.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Het lekkerste gekookt water dat ik ooit gedronken heb”

Deze waterkoker is erg zwart (het zwarte model). Hij brengt verder het water perfect tot wel 100°. Geen verkooppraatjes met opgeblazen nummers. Nee, this is the real deal. Perfect om minute soup mee te maken, of instant koffie, of thee. Noem maar op.

Joost Blad

De Philips-ketel is verkrijgbaar in wit of zwart, wat een beetje jammer is, want hij zou er zeker goed uitzien in de ene of de andere meer vrolijke kleur.

De HD4646/20 verwarmt tot 1,5 liter water en kookt niet over, zelfs niet als u de container tot aan de bovenste lijn van de weegschaal vult. Trouwens: er is een meetschaal aan beide zijden en die is gemakkelijk af te lezen – geenszins vanzelfsprekend, zoals sommige andere ketels bewijzen.

In de test had de Philips HD4646/20 precies 3 minuten nodig om een liter water aan de kook te brengen bij 20 graden Celsius. Het was dus het derde snelste apparaat in ons hele testveld, hoewel het een van de goedkoopste is.

De kalkzeef is zeer fijn en kan gemakkelijk worden verwijderd, gereinigd en vervangen. Het feit dat het klapdeksel – in tegenstelling tot veel andere modellen – niet met een druk op de knop wordt geopend, maar door aan de handgreep te trekken, heeft volgens ons zelfs een voordeel: veel klapdeksels springen met een druk op de knop te snel op en zwaaien letterlijk terug. Hierdoor kunnen heetwaterdruppels rond spatten en op je hand terechtkomen.

Twee dingen die op het eerste gezicht nadelig kunnen zijn en vergeleken met andere waterkokers zijn het gebrek aan isolatie tussen de handgreep en de buitenmuur en de vrij eenvoudige aan/uit-schakelaar. Dit is een tuimelschakelaar die niet oplicht als de ketel aan staat. In plaats daarvan verschijnt er een oranje markering die aangeeft dat het apparaat is ingeschakeld.

In vergelijking met andere waterkokers met verlichte schakelaars of LED-ringen is dit een zeer eenvoudige oplossing, maar omdat de Philips HD4646/20 automatisch uitschakelt als het water kookt of volledig verdampt is (droogloopbeveiliging), hoeft u zich geen zorgen te maken als u de waterkoker per ongeluk inschakelt.

Het gebrek aan isolatie is ook geen groot probleem, want de afstand tussen de handgreep en de buitenmuur is groot genoeg; het verbranden van je hand op de koffer is bijna onmogelijk. Bovendien wordt de kunststof behuizing van de Philips HD4646/20 niet zo gevaarlijk heet als bij ongeïsoleerde roestvrijstalen modellen.

De voet met de stroomaansluiting, waarop u de ketel naar wens kunt plaatsen, zorgt voor een veilige stand en de mogelijkheid om de 64 centimeter lange kabel op te wikkelen.

Hiermee doet de Philips HD4646/20 alles wat hij moet doen, namelijk water koken – en doet dat veel sneller dan menig veel duurder model.

Het biedt echter geen speciale functies zoals temperatuurselectie of een opwarmingsfunctie. Hoewel de bodemplaat van roestvrij staal is, is de kan van plastic. En ook al ziet het er vrij mooi uit, het is zeker geen design-meesterwerk. Maar de meeste mensen willen dit alles niet op een ketel – en voor hen is de Philips HD4646/20 op dit moment de beste keuze, omdat het niet eens 30 euro kost.

GOEDE KEUZE

Severin WK 3364

Adviesprijs

45,-

239.618 andere kochten dit product

De WK 3364 waterkoker van Severin heeft een vermogen van 1800 Watt en een inhoud van 1,5 liter. Het verwarmingselement is gesloten en de waterkoker zelf is snoerloos. Er is een waterniveau indicator aanwezig om af te kunnen lezen hoeveel water er in zit. De waterkoker is 360 graden draaibaar en hoeft niet op een bepaalde manier op de basis gezet te worden. Daarnaast beschikt deze waterkoker over een erg grote opening, waardoor je gemakkelijk water toe kunt voegen, of de waterkoker kunt reinigen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Een kunststof waterkoker is niet voor iedereen weggelegd. Voor degenen die een reservering hebben en nog steeds niet veel willen uitgeven, is de Severin WK 3364 het beste alternatief. De complete kan is aan de buiten- en binnenkant van metaal, alleen het deksel en het handvat zijn van plastic.

Maar een roestvrijstalen kan heeft niet alleen voordelen, hij wordt ook erg heet. Daarom moet je je handen eraf houden – gevaar voor brandwonden.

Met een inhoud van 1,5 liter en een basis met kabelwikkelaar biedt de Severin hetzelfde als onze testwinnaar.

De meetschaal is echter direct aan de wand van de koffer bevestigd, waardoor deze moeilijk af te lezen is. Aan de andere kant gaat de Severin WK 3364 vrij rustig aan de slag: het duurt 3:50 minuten voor een liter water – bijna een minuut langer dan onze Philips-favoriet. Met een gemeten vermogen van 1.692 watt is het een van de zwakkere modellen in de test.

Het heeft ook geen kalkafzetting. Dit betekent dat afzettingen die oplossen in de pot ongehinderd in de thee stromen. Vanuit gezondheidsoogpunt is dit geen reden tot zorg, maar het is niet leuk.

Het deksel werkt met een hefboommechanisme met veer. Dit betekent dat hij niet open blijft staan, maar weer naar beneden klapt als je je duim niet op de hendel houdt. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien wat ongemakkelijk, maar je kunt de Severin in ieder geval met één hand bedienen.

Voor degenen die het niet erg vinden als het wat langer duurt om het water te koken, is de Severin WK 3364 een zeer goed en goedkoop alternatief met een roestvrijstalen kan.

GOEDE KEUZE

Aigostar Adam 30GOM

Adviesprijs

25,-

524.541 andere kochten dit product

De elegante Aigostar Adam is gemaakt van veiligheidsglas en is voorzien van een stijlvolle geïntegreerde blauwe LED-verlichting. Aanschouw een waar water- en licht spektakel wanneer je deze waterkoker aanzet.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Een visueel hoogtepunt in de keuken is ook de Aigostar Adam 30GOM. Het ziet er echt goed uit met zijn glazen uiterlijk en het water dat door LED’s in het blauw wordt verlicht.

Een ketel van glas is echter ook veel zwaarder en het glas begint al na een paar keer koken te schalen, wat er niet meer zo mooi uitziet. Daarom raden wij een glazen ketel alleen aan als u het niet erg vindt om vaker schoon te maken. Dankzij een voldoende grote opening is dit vrij eenvoudig met de hand te doen.

Natuurlijk wordt het glas tijdens het koken erg heet, maar dankzij het handvat mogen uw vingers er niet mee in aanraking komen. Het deksel kan met een druk op de knop worden geopend en de bediening met één hand is praktisch als u op dit moment geen tweede hand vrij hebt.

Omdat de Aigostar Adam 30GOM er niet alleen goed uitziet, maar ook zeer betaalbaar is, is het onze aanbeveling voor iedereen die een glazen ketel wil.

LUXE KEUZE

Stelton Emma

Adviesprijs

125,-

184.562 andere kochten dit product

Waterkoker Emma van Stelton is een sieraad voor de keuken. De gestroomlijnde dubbelwandige stalen kan is gecreëerd door het Deense ontwerpersduo HolmbäckNordentoft. De snoerloze waterkoker met een inhoud van 1,2 liter schakelt automatisch uit, is voorzien van een droogkookbeveiliging en wordt geleverd met een uitneembare kalkfilter.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Als u een waterkoker niet alleen als werkgereedschap wilt gebruiken, maar ook als blikvanger in de keuken, dan is de Stelton Emma met zijn eenvoudige en tijdloze uitstraling misschien wel iets voor u. Een duidelijke lijn, een gebogen houten handvat en geen overbodige elementen: Voor designpuristen doet dit hun hart sneller kloppen.

Reductie tot het essentiële betekent ook hier: geen meetschaal. Alleen een markering aan de binnenkant geeft aan hoe ver je de ketel kunt vullen. De inhoud is 1,2 liter.

In tegenstelling tot de meeste andere modellen wordt de Stelton Emma geleverd met een deksel zonder vouwmechanisme. In plaats daarvan wordt het deksel gewoon bovenop geplaatst, vergelijkbaar met een steelpan, en met een lichte druk op zijn plaats vergrendeld. Op deze manier wordt de vulling niet verstoord door het deksel, omdat de opening niet bijzonder groot is.

Aan de andere kant biedt de Stelton het grote voordeel dat hij alleen van buitenaf lauw wordt. Er is geen gevaar voor brandwonden ondanks het feit dat het water binnenin kookt.

Het duurde echter 3:28 minuten om een liter water te verwarmen tot 100 graden Celsius, waardoor het een van de langzamere in de test was. Maar in ruil daarvoor ziet het er echt geweldig uit.

Minder groot is de prijs: iets minder dan 150 euro voor een waterkoker is zeker niet ieders kopje thee.

(Visited 231 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.