LG OLED55C9PLA

Adviesprijs

1979,-

7.031 andere kochten dit product

Met de LG OLED55C9PLA geniet je van een levensechte beeldkwaliteit. Het OLED scherm van deze tv levert een perfecte zwartweergave en een krachtig contrast. In combinatie met de vernieuwde a9 processor ben je verzekerd van vloeiende beelden en een optimale weergave van kleur- en huidtinten. Wanneer je de tv met internet verbindt, krijg je via het WebOS besturingssysteem toegang tot websites en een groot aantal apps. Via de HDMI 2.1 aansluitingen stuur je hoogwaardige beeld- en geluidssignalen van en naar de tv. Denk aan Dolby Atmos voor een ruimtelijk bioscoopgeluid of eARC voor de ondersteuning van hi-res audio.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

“De TV is een aanrader die aan alle verwachtingen voldoet”

Het beeld is prachtig, net zo mooi als plasma. Je ziet veel meer details in de donkere passages van een film. Bij onze led TV werd de achtergrond verlichting dan gedimd waardoor alle details wegvielen. De kleurweergave is heel mooi. Het geluid is zonder soundbar al behoorlijk goed en duidelijk. Er is een optie om inbranden van logo’s te voorkomen. Daarvoor wordt die plaats dan minder helder wat wel zichtbaar is in een egaal beeld. Deze optie kan trouwens ook uitgezet worden.

Tineke Berghuis

LG OLED55C9PLA

Geniet van een levensechte beeldkwaliteit. Het OLED scherm van deze tv levert een perfecte zwartweergave en een krachtig contrast.

LG biedt de OLED C9 aan in schermformaten van 55, 65 en 77 inch. Wij concentreren ons op de goedkoopste versie met 55 inch (139,7 centimeter), die verkrijgbaar is onder de modelnaam 55C97LA. Met uitzondering van de beeldschermdiagonaal (en dus natuurlijk de prijs), verschillen de verschillende varianten van de LG OLED C9 niet van elkaar.

blank

Ontwerp en aansluitingen

Vergeleken met het model 2018 is de LG OLED C9 slechts licht veranderd in uiterlijk. De nieuwe LG C8 heeft een iets vlakkere voorovergebogen basis. Het OLED-paneel zelf is nog steeds omgeven door een flinterdun frame dat de C9 discreet in de woonkamer integreert. De OLED TV is ook van opzij aantrekkelijk, omdat de behuizing slechts ongeveer vijf centimeter dik is, zelfs op het laagste punt.

Goed aangesloten dankzij HDMI 2.1.

Terwijl we kritiek hadden op de stilstand in termen van nieuwe verbindingen, is LG 2019 overtuigend bezig met de opvolging: Alle vier HDMI-poorten van de LG OLED C9 ondersteunen de toekomstbestendige HDMI 2.1-standaard. Met name audiofans zullen hiervan profiteren, omdat het verbeterde eARC-audio-retourkanaal wordt ondersteund. Vergeleken met de “klassieke” ARC-standaard, maakt eARC het mogelijk om ongecomprimeerde audio in een hogere kwaliteit over te brengen. Dolby Atmos- of DTS:X-signalen kunnen bijvoorbeeld via de HDMI-kabel worden verzonden – dit vereenvoudigt de bekabeling tussen TV-toestellen, AV-ontvangers en spelers zoals Blu-rayspelers. Uiteraard moeten zij ook de eARC-norm ondersteunen. Het moet niet onvermeld blijven dat sommige HDMI 2.0 TV’s ook de eARC-standaard ondersteunen.

Variabele beeldsnelheden van huidige en toekomstige spelconsoles maken ook deel uit van de HDMI 2.1-standaard. Vooral de opvolgers van de Sony PlayStation 4 en Microsoft’s Xbox One, die voor 2020 worden verwacht, zullen naar alle waarschijnlijkheid vertrouwen op HDMI 2.1-functies. De LG OLED C9 is een van de weinige TV’s die op dit moment al uitgerust zijn voor dit doel.

Daarnaast biedt de LG OLED C9 drie USB-ingangen die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om harde schijven aan te sluiten om TV-programma’s op te nemen. Dankzij de dubbele tuners kunt u op elk moment een ander programma opnemen. Een optische audio-uitgang, een CI+-sleuf voor betaaltelevisie-inhoud en een hoofdtelefoonaansluiting ronden het aansluitingsportfolio af. De optische audio-uitgang, een CI+-sleuf voor betaaltelevisie-inhoud en een hoofdtelefoonaansluiting ronden het aansluitingsaanbod af. De TV biedt niet langer analoge aansluitingen zoals Scart. De LG OLED C9 maakt draadloos verbinding met snelle ac WLAN’s en de nieuwste Bluetooth 5.0 met andere apparaten.

Prachtig beeld, verbazingwekkend vol met geluid

We hebben de LG OLED C8 al een bijna optimaal beeld gegeven – kan de C9 hier meer doen? Het antwoord is eigenlijk: Ja, dat is mogelijk. Dit is vooral te danken aan de nog meer volwassen imagoverbeteringen. In lijn met de trend van de tijd richt LG zich op “AI”, d.w.z. kunstmatige intelligentie. De tweede generatie van de in 2018 geïntroduceerde Alpha-9 beeldprocessor analyseert de beeldinhoud in realtime en probeert aspecten zoals helderheid of kleuren aan te passen aan het huidige materiaal.

Dit werkt in de praktijk indrukwekkend goed. Met name de optie Dynamic Tone Mapping, bedoeld voor HDR-inhoud, zorgt ervoor dat kleuren en contrasten er nog natuurlijker uitzien dan hun voorgangers. De optie AI Brightness past de helderheid en de toonwaarden ook optimaal aan de lichtomstandigheden in de ruimte aan, wat een aangenaam soepel proces is – een toegevoegde waarde bij wisselende lichtomstandigheden. Boven: Als u geen gebruik wilt maken van de AI-ondersteunde beeldoptimalisatoren, kunt u deze individueel deactiveren en alle of een deel van de instellingen handmatig aanpassen. Trouwens, de Alpha-9 processor kan niet alleen moderne 4K HDR-inhoud verwerken, maar ook klassieke FullHD en zelfs SD-materiaal op overtuigende wijze schalen tot de hogere resolutie.

Verdere ontwikkeling van de uitstekende imago-eigenschappen van de voorganger

De LG OLED C9 biedt dus vooral een evolutionaire verdere ontwikkeling van de uitstekende beeldeigenschappen van zijn directe voorganger. Het OLED-paneel biedt dus ook een zeer goede helderheid in 2019, die echter wordt overtroffen door high-end LCD’s die typisch zijn voor deze klasse. De dekking van de bioscoopkleurruimte P3 is daarentegen bijna 100 procent, zodat de kleuren absoluut natuurlijk lijken. Zelfs snelle inhoud, zoals actiefilms of snelle games, doen de LG OLED C9 niet zweten.

Over spelletjes gesproken: In de huidige generatie heeft LG de toch al goede ingangsvertraging in de spelmodus verder gereduceerd. Het is nu minder dan 15 milliseconden en dus in een bereik dat praktisch onopgemerkt is gebleven. In combinatie met de ondersteuning voor variabele verversingsfrequenties (volgens AMD’s FreeSync-systeem, dat is opgenomen in de HDMI 2.1-standaard), die worden ondersteund door bijvoorbeeld de Microsoft Xbox One X, wordt de LG OLED C9 volledig aanbevolen voor vrienden van de goed onderhouden zocks van de bank. Dankzij de HDMI 2.1-poorten zou dit ook moeten gelden voor de volgende generatie consoles.

Verrassend genoeg zet het geluid een grote stap vooruit. Vergeleken met de C8 leveren de geïntegreerde luidsprekers van de LG OLED C9 een luider en evenwichtiger geluid met een verbazingwekkend krachtige bas. Optioneel kan deze worden aangepast aan de ruimte, waarbij de in de afstandsbediening van de TV geïntegreerde microfoon helpt bij de meting. Natuurlijk kan het resultaat niet concurreren met de geluidsbreedte van een speciaal surround-systeem of een krachtige geluidsbalk, maar voor geïntegreerde luidsprekers is het geluid verrassend rond.
webOS met Google, Amazon en binnenkort ook Apple

Bijna traditioneel maakt het geïnstalleerde smart TV-besturingssysteem webOS een halve sprong voorwaarts. In de huidige webOS 4.5 zijn er geen baanbrekende innovaties, maar dit is niet eens nodig: Bijna geen enkel TV-systeem is zo netjes, veelzijdig en intuïtief als dat van LG. Een nieuw, herzien hulpsysteem, dat alle belangrijke bedieningsstappen op elk moment via een schermhandboek toelicht, draagt hier ook aan bij.

De bediening van webOS via de motion controlled Magic Remote neemt slechts enkele minuten in beslag. Vrijwel alle belangrijke streaming providers en online platformen zijn eenvoudig te installeren en toegankelijk via de App Store. Netflix en Amazon Video zijn ook direct toegankelijk via de corresponderende knoppen op de afstandsbediening.

Nog sterkere integratie van slimme assistenten

Meer nog dan zijn voorganger vertrouwt LG op de integratie van slimme assistenten in de OLED C9. De huidige generatie ondersteunt spraakbesturing via Google Assistant af fabriek. Dit werkt ofwel via de afstandsbediening of via een smartphone of Google home speaker. Zo kunt u niet alleen informatie over het actuele programma of algemene online-gegevens opvragen, maar ook tv-functies bedienen of apps doorzoeken.

In de komende weken zal Amazon Alexa ook de LG OLED C9 in gebruik nemen. Interessant voor Apple-fans: LG en Apple willen in het najaar van 2019 ondersteuning bieden voor AirPlay 2 en Apple HomeKit. Vervolgens is het mogelijk om films van de iPhone naar de TV te streamen of HomeKit-compatibele apparaten te bedienen, onder andere.

LG ziet haar televisies als een mogelijk slim thuiscentrum dankzij de integratie van assistenten. Daarom hebben de ontwikkelaars het herziene Home Dashboard in webOS 4.5 geïntegreerd. Hier geeft het systeem een overzicht van alle aangesloten smart home apparaten, maar ook van de aangesloten componenten zoals smartphones of spelconsoles – een praktische aanvulling.

Maar als je geen zin hebt in Google, Amazon en Co., hoef je je geen zorgen te maken: Zelfs zonder slimme functies overtuigt de bediening van webOS op de LG OLED C9 vrijwel overal in de lijn.

Nadelen?

De LG OLED C9 heeft eigenlijk geen grote zwakke punten. LG heeft in de loop der jaren haar TV-serie voortdurend verbeterd en levert een geweldig totaalpakket op een zeer hoog niveau.

Nog steeds geen HDR10+

Net als bij zijn voorgangers ondersteunt LG nog steeds geen HDR10+. We vinden het nog steeds moeilijk om te beoordelen of dit op middellange termijn een probleem zal worden. De kans dat LG haar aanpak heroverweegt en dat de functie via een update wordt doorgegeven is echter vrij klein.

Apropos updates: Traditioneel is LG nogal gierig over het voorzien van haar besturingssysteem met updates. We leunen nu al uit het raam en zeggen dat een update naar een aanstaande webOS 5.0 nooit de LG OLED C9 zal bereiken – net zoals versie 4.5 niet beschikbaar is voor de 2018 modellen. Dat is jammer, want het zou technisch mogelijk zijn zonder problemen. Om eerlijk te zijn, zijn er maar weinig tv-fabrikanten die hier glamoureus over zijn.

Anders heeft de LG TV dezelfde zwakke punten als alle OLED-televisies. Ondanks een goed paneel bereikt het nog niet de helderheidsferen van de beste alternatieven in het LCD-segment. Bovendien bestaat er in ieder geval theoretisch gevaar voor ingebrande beelden. Zoals alle OLED-producenten probeert LG het probleem tegen te gaan met een aantal technieken, zoals een automatische screensaver na enkele seconden in het stilstaande beeld. De OLED-technologie kan echter niet worden ontheven van dit mogelijke probleem, althans niet op middellange termijn.

Alternatieven

De markt voor OLED-tv’s is niet zo groot en verwarrend als die voor lcd-tv’s, maar er zijn enkele zeer interessante alternatieven voor onze favoriet. LG levert onder andere de modelseries OLED E9 en W9 in eigen beheer. Deze verschillen vooral in vormgeving van onze allround aanbeveling. Vooral de LG W9 met zijn dunne “behang” ontwerp is een echte blikvanger, maar ook erg duur. De LG E9 scoort met het dunnere Picture-on-Glass ontwerp en een geïntegreerde geluidsbalk – maar gezien het verbeterde geluid van de C9 is dit naar onze mening een kleinere upgrade dan de 2018 modellen.

Maar de concurrentie heeft ook haar OLED-portfolio doorboord. Net als voorheen zijn de tv-panelen vrijwel uitsluitend afkomstig van LG-productie. Maar naast het ontwerp en de geïntegreerde functies zorgen de verschillende beeldprocessoren ervoor dat er aantrekkelijke alternatieven zijn voor de LG OLED C9.

50% KORTING

Televisies

LG OLED 8K 88Z19LA

14,999.00
35% KORTING
979.00
32% KORTING
26% KORTING
(Visited 912 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.