De beste LTE-router

Veel afgelegen locaties in Nederland zijn nog steeds niet aangesloten op vast breedbandinternet (VDSL, kabel, glasvezel). Hier kan onder bepaalde omstandigheden een mobiele router zorgen voor een snelle internetverbinding via LTE. Als de LTE-ontvangst niet optimaal is, bijvoorbeeld binnen gebouwen, kunnen sommige apparaten worden omgebouwd of achteraf worden uitgerust met externe antennes, waardoor de transmissiesnelheid drastisch kan worden verhoogd.

Er zijn een groot aantal LTE-routers op de markt, waarvan we zowel stationaire apparaten als mobiele modellen met geïntegreerde accu’s hebben getest. We hebben in totaal 17 LTE-routers getest, waarvan er momenteel nog 11 beschikbaar zijn. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

LTE als vervanging van een vast netwerk

Als u thuis geen DSL-, kabel- of glasvezelverbinding heeft, kan een LTE-router de enige optie zijn om snel internettoegang te krijgen: Tot 500 megabits per seconde (Mbit/s) zijn momenteel mogelijk met LTE – en in de komende jaren zullen de aanbieders de overdrachtsnelheden nog verder verhogen tot meer dan 1.000 Mbit/s. Dit betekent dat LTE al op gelijke voet staat met snelle glasvezelverbindingen.

Een zichtlijn naar de zendmast is nodig voor een snelle datatransmissie.

Het internet via LTE is echter pas echt snel als de ontvangst goed is. Hiervoor is meestal een zichtlijn nodig naar een LTE-zendmast. Dit is vaak niet het geval, vooral niet in afgelegen plattelandsgebieden. Dit zijn meestal precies de regio’s waar internet via LTE de enige manier is om een snelle internetverbinding te krijgen dankzij het gebrek aan DSL-uitbreiding.

LTE-antennes, die op de muur of het dak van het huis kunnen worden gemonteerd, kunnen helpen om slechte ontvangst in het huis te verhelpen. Hierover kunt u hieronder meer lezen.

In principe werkt een LTE-router op precies dezelfde manier als een WLAN-router met een VDSL- of kabelmodem: enerzijds legt hij de verbinding met het internet en anderzijds zet hij een WLAN-netwerk op waarop alle internetgeschikte apparaten in huis kunnen worden aangesloten. Het enige verschil tussen een DSL- en een LTE-router is de manier waarop het apparaat een online verbinding tot stand brengt: Op een conventionele router loopt de data via een kabel naar de router; op een LTE-router loopt het geheel via een mobiele radioverbinding tussen de LTE-modem in de router en de dichtstbijzijnde LTE-radiomast van de provider.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben alle LTE-routers die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn bekeken en de meest interessante modellen voor onze test geselecteerd. Hieronder vallen modellen voor stationair gebruik in huis, maar ook enkele modellen met een accu die onderweg kan worden gebruikt. De router van Zyxel is een soort tussenoplossing tussen stationaire en mobiele routers.

In de test waren we vooral geïnteresseerd in snelheid, technische apparatuur en gebruiksvriendelijkheid. We wilden weten welke router je thuis via LTE snel en eenvoudig toegang tot het internet zou geven zonder dat je binnen een jaar een nieuw model hoeft te kopen.

We voerden snelheidstesten uit in verschillende LTE-netwerken met elke router. Zoals bij alle draadloze datatransmissies is de overdrachtssnelheid afhankelijk van een aantal factoren die van plaats tot plaats sterk verschillen. Onder andere de afstand tot de dichtstbijzijnde LTE-radiomast speelt een belangrijke rol, maar ook de isolatie van het huis of storing door andere radioapparatuur. We leggen hieronder uit hoe de ontvangst aanzienlijk kan worden verbeterd, zelfs onder slechte omstandigheden.

Net als bij een mobiele telefoon moet u een SIM-kaart in een LTE-router plaatsen om gebruik te kunnen maken van het netwerk van de provider. Alle routers in de test herkennen de provider op basis van de SIM-kaart en configureren de toegangsgegevens automatisch – praktisch voor een onmiddellijke start. Toch bieden alle modellen de mogelijkheid om deze instelling handmatig aan te passen. Dit kan belangrijk zijn als u bijvoorbeeld gebruik maakt van de SIM-kaart van een vrij onbekende provider in het buitenland.

De ontgrendeling van de SIM-kaart met de bijbehorende PIN-code herinnert u ook aan het gebruik van de mobiele telefoon. Dit moet ten minste één keer in de configuratie-interface worden ingevoerd. Daar kunt u ook de PIN wijzigen als u dat wilt of de zoekopdracht deactiveren.

Overigens is de configuratie-interface altijd op dezelfde manier bereikbaar: Onmiddellijk na het inschakelen zet de router een WLAN-netwerk op waarmee men via PC of smartphone verbinding maakt. De toegangsgegevens zijn te vinden op het etiket op de achterkant of de onderkant van het apparaat. Bij draagbare routers zitten de toegangsgegevens vaak ook vast in het apparaat onder de accu. Zodra u via de smartphone verbinding maakt met het WLAN van de router, vindt de app automatisch de toegang tot de router. In de browser van een notebook (verbonden met de LTE-router via een LAN-kabel of WLAN) moet u mogelijk een IP-adres of een speciale URL invoeren om het instellingenmenu van de router te laten verschijnen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen LTE-routers:

  1. favorietli-thumbnail
    NETGEAR NIGHTHAWK M1
    De Netgear Nighthawk M1 is een simultaneous dual band wifi hotspot waarmee je in heel Europa waar dan ook online gaat. Met een maximale downloadsnelheid van 1Gbps is de hotspot geschikt voor zware netwerktaken. Zo stream je onderweg HD video’s, speel je online multiplayer games en werk je met een stabiele internetverbinding op afstand.

  2. li-thumbnail
    AVM FRITZ!BOX 6890 LTE
    Met de FRITZ!Box 6890 LTE router zit je nooit meer zonder internet. Deze router heeft namelijk een ingebouwd DSL modem én ruimte voor een sim kaart. Zo schakelt deze router automatisch over naar het 4G netwerk als je vaste verbinding uitvalt.

  3. li-thumbnail
    TP-LINK M7650
    Met de TP-Link M7650 mifi router ga je in heel Europa online. Je verbindt maximaal 32 apparaten via wifi met de router, waardoor je onderweg, op de camping of op het strand draadloos internet hebt op al je apparaten.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”643″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Netgear Nighthawk M1

Adviesprijs

299,-

blank

15.005 andere kochten dit product

De Netgear Nighthawk M1 is een simultaneous dual band wifi hotspot waarmee je in heel Europa waar dan ook online gaat. Met een maximale downloadsnelheid van 1Gbps is de hotspot geschikt voor zware netwerktaken. Zo stream je onderweg HD video’s, speel je online multiplayer games en werk je met een stabiele internetverbinding op afstand. Op het ingebouwde scherm bekijk je gebruikte data, je huidige upload-en downloadsnelheid en resterende batterijduur. Je verbindt meerdere smartphones, laptops en handhelds via de 2,4 Ghz band of de 5 Ghz band. Zo blijf je samen met vrienden en familie op reis met het internet verbonden. Sluit een sd kaart, usb stick of externe harde schijf aan en je streamt direct video’s naar alle verbonden apparaten.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Deze router is een topproduct, nooit meer offline!”

Hiervoor een andere mifi router gehad, totaal niet vergelijkbaar met deze. Deze heeft snelheid accuduur en makkelijke installatie alle aan dit ding is goed.

Jeroen de Waal

De Nighthawk M1 kan twee WiFi netwerken overspannen – één in het 2.4 GHz (802.11 b/g/n) en één in het 5GHz bereik (802.11 a/n/ac). Dit is zeer nuttig voor het gebruik in een camper: inmiddels hebben veel camperaars hun eigen WLAN aan boord en aangezien er slechts 13 kanalen beschikbaar zijn in het 2,4 GHz-bereik, is er altijd sprake van interferentie als ze dicht bij elkaar staan. Daarom maken we vooral gebruik van het 5 GHz netwerk. We hebben echter ook een aantal apparaten aan boord die geen 5 GHz ondersteunen, waarvoor we het 2.4 GHz netwerk gebruiken.

Beide netwerken kunnen individueel worden geconfigureerd met hun eigen SSID, kanaal en wachtwoord. U kunt het WiFi-bereik regelen in de niveaus Kort, Middellang en Lang. WPS kan ook worden geactiveerd.

De Nighthawk kan 20 apparaten aansluiten via WLAN. Dat was een van de redenen om de router te veranderen, omdat onze Huawei router slechts 5 apparaten kon verwerken.

De router kan via USB op de computer worden aangesloten en biedt Thetering – zonder driver-installatie. U kunt instellen of het WLAN actief blijft, zodat andere apparaten de router kunnen blijven gebruiken, of dat deze gedeactiveerd is. Daarnaast heeft de M1 ook een Ethernet-poort. Dit stelt u in staat om het te gebruiken als een toegangspunt.

Een microSD-kaart kan ook via een USB-harde schijf of -stick worden ingebracht of aangesloten. Dit maakt van de router een streaming-server. Foto’s en video’s kunnen worden afgespeeld via browser, app of VLC.

Als u een ander apparaat, zoals een mobiele telefoon, op de USB-poort aansluit, kunt u de router ook gebruiken als een vermogensbank. Met zijn 5.040 mAh batterij is dat genoeg om op te laden.

We hebben de functie voor het weergeven van het dataverbruik niet nodig omdat we een echt vast tarief hebben, maar het kan belangrijk zijn voor veel andere gebruikers die slechts een beperkt datavolume hebben.

De Netgear Nighthawk M1 is een vernuftige router die al 9 maanden lang stabiel en onberispelijk is in zijn service in onze camper. Ik heb het slechts een paar keer hoeven herstarten in die tijd, en af en toe handmatig ingrijpen in de netwerkselectie.

We hebben twee LTE-antennes op het dak van de camper, die zijn aangesloten op de router. Hiermee verbeteren we de ontvangstkarakteristieken in een slecht netwerk soms heel erg.

Bijna al mijn snelheidsmetingen heb ik gedaan met de antennes. In Duitsland konden we eigenlijk al meer dan 200 MBIt/s bereiken met de router in de buurt van de stad. Op het platteland is het dan snel minder, maar onder de 20 MBit/s was het zeldzaam. Als, dan hadden we tijden geen ontvangst, want er was een radiogat bij de Telekom.

In het buitenland ziet het er beter uit dankzij roaming, omdat we bijna alle netwerken in het betreffende land kunnen gebruiken. Als de ene provider een dode zone binnengaat, schakelt de router automatisch over naar een andere. In afgelegen gebieden kan het gebeuren dat er geen LTE beschikbaar is. De Netgear schakelt dan over op 3G of HSDPA en haalt daar ook vaak goede snelheden. Van tijd tot tijd was het slechts 3 Mbps, maar dat was niet te wijten aan de router, maar gewoon aan de slechte dekking in afgelegen gebieden.

Ik heb de snelheid op de weg steeds opnieuw gemeten en de waarden van de router zijn altijd gelijk aan die van mijn iPhone X. Ga gewoon in Portugal staan bij Albufeira en met de aanbieder MEO beheer ik ’s ochtends 50 – 60 MBit / s over LTE.

Het heeft vele terabytes aan gegevens in en uit de camper geschoven. Het is ook opgezet voor de komende jaren, aangezien de uitrol naar Gigabit LTE nog steeds aan de gang is en 5G nog een paar jaar verwijderd zal zijn. Dus als u toekomstbestendig wilt zijn, is de M1 in mijn ogen een geweldig apparaat.

GOEDE KEUZE

AVM FRITZ!Box 6890 LTE

Adviesprijs

390,-

blank

25.122 andere kochten dit product

Met de FRITZ!Box 6890 LTE router zit je nooit meer zonder internet. Deze router heeft namelijk een ingebouwd DSL modem én ruimte voor een sim kaart. Zo schakelt deze router automatisch over naar het 4G netwerk als je vaste verbinding uitvalt. Dankzij het simkaartslot gebruik je de router ook op plekken waar je geen vaste internetverbinding hebt, zoals een pop-up store of een huis in het buitengebied. De router voorziet je van een snelle wifi verbinding die dankzij MU-MIMO bovendien ook stabiel blijft als er veel apparaten verbonden zijn. Zo stream je 4K films over je thuisnetwerk. Deze FRITZ!Box is naast router ook een complete telefooncentrale. Sluit 2 bekabelde toestellen aan of gebruik het ingebouwde DECT basisstation om je telefoons te verbinden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Een volwaardig DSL- en LTE-modem in één behuizing, WLAN volgens de nieuwste normen en een compleet telefoonsysteem voor analoge, ISDN- en IP-telefonie – de FritzBox 6890 LTE biedt momenteel meer functies dan bijna elke andere router. Het is echter onwaarschijnlijk dat het een optie is voor iedereen die op zoek is naar een enkele LTE-freesmachine – mede vanwege de hoge prijs.

Als u daarentegen op zoek bent naar een WLAN-router met een geïntegreerde DSL-modem, maar af en toe toegang tot het internet via LTE wilt, moet u het nieuwe model van AVM eens nader bekijken.

De Fritzbox 6890 wordt geleverd met een Categorie 6 LTE-modem, wat betekent dat hij alle belangrijke frequenties in dit land aankan en tot 300 Mbps in downloadmodus kan bereiken – net als onze testwinnaar van Huawei. Als er op dit moment geen LTE beschikbaar is, maakt de modem verbinding met het internet via UMTS/HSDPA. Twee extra antennes zorgen voor een betere ontvangst en de aansluitingen kunnen optioneel worden gebruikt voor buitenantennes.

Voor WLAN vertrouwt fabrikant AVM ook op de nieuwste technologie: de router ondersteunt de 802.11ac- en 802.11n-standaarden, d.w.z. hij overspant een 2,4 en 5 GHz-netwerk in parallelle werking. Er is ook een multi-user MIMO, waarmee de Fritzbox daadwerkelijk meerdere aangesloten apparaten tegelijk kan bedienen. Op dit moment zijn er echter maar een paar apparaten die hier echt baat bij hebben. Maar: De Fritzbox 6890 LTE is daarom uiterst toekomstbestendig.

Daarnaast zijn er de vele functies die ook bekend zijn van andere AVM-modellen: De router dient als telefooncentrale en DECT-apparaat, fax en antwoordapparaat zijn geïntegreerd, evenals een mediaserver en een USB-ingang voor geheugen of printer. Er zijn ook tal van aansluitingen voor analoge en ISDN-telefoons, netwerkkabels (4 x Gigabit Ethernet) en een DSL-poort die ADSL en VDSL tot 300 Mbps ondersteunt met SuperVectoring. Zulke internetverbindingen zijn sowieso nog zeer zeldzaam in Nederland.

De Fritzbox werkt met de gebruikelijke gebruiksvriendelijke interface FritzOS, een assistent helpt in het begin bij het opzetten van de LTE-verbinding (of anders de DSL-verbinding). Iedereen die ooit een Fritzbox heeft gebruikt, zal ook de 6890 LTE zonder problemen kunnen bedienen.

De gebruiksvriendelijkheid in combinatie met de nieuwste technologie maken de FritzBox 6890 LTE zeker de beste LTE-freesmachine op dit moment op de markt. We presenteren het echter niet als een topaanbeveling, omdat het voor velen simpelweg niet de moeite waard is om alleen maar te betalen voor toegang tot het internet via LTE – ook al is de prijs voor de rijkdom aan functies gerechtvaardigd.

GOEDE KEUZE

TP-Link M7650

Adviesprijs

165,-

32.155 andere kochten dit product

Met de TP-Link M7650 mifi router ga je in heel Europa online. Je verbindt maximaal 32 apparaten via wifi met de router, waardoor je onderweg, op de camping of op het strand draadloos internet hebt op al je apparaten. De router maakt verbinding met 4G+ netwerken, waardoor een maximale downloadsnelheid van 600 Mbps mogelijk is. Genoeg om op vakantie je favoriete series in 4K te blijven volgen en tegelijkertijd je foto’s naar de cloud te sturen. Plaats een geheugenkaart in de router en deel bestanden met iedereen die verbonden is met het wifi netwerk. Je kunt tot 15 uur aaneengesloten internetten met deze mifi router.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De draagbare, op batterijen werkende TP-Link M7650 wordt geïnstalleerd via de smartphone-app tpMiFi of via een webinterface op de notebook. Hiervoor maakt de gebruiker eerst verbinding met het vooraf gecodeerde WLAN van de mobiele router, waarvan de toegangsgegevens op het display kunnen worden afgelezen, wat vrij klein is op 1,44 inch. Vervelend: Het login wachtwoord voor de app of de gebruikersinterface van de router is afgedrukt in het apparaat achter de eerder geplaatste batterij. Dus breek alles af, verwijder de batterij, lees het wachtwoord, herstart en begin opnieuw. De verdere opzet zal dan zonder problemen werken.

Als WLAN overspant de mobiele router ofwel een 300 Mbps netwerk in de 2,4 gigahertz band (802.11n) ofwel een 867 Mbps netwerk in de 5 gigahertz band (802.11ac, WiFi 5). Bij vijf gigahertz zijn alleen de DFS-vrije kanalen 36 tot 48 beschikbaar. De twee radiobanden kunnen echter niet parallel worden gebruikt. Dit vermindert het stroomverbruik, maar de volledige snelheid naar de klant toe kan niet worden gebruikt wanneer enkelbandse en dubbelbandige apparaten tegelijkertijd worden gebruikt. Dit nadeel wordt enigszins verzacht als het apparaat alleen in Nederland wordt gebruikt – LTE-nettarieven die echt de 5 GHz-band gebruiken zijn hier zeldzaam. Bovendien kan de WLAN-band direct op het display van de router worden geschakeld met de twee bedieningsknoppen, zonder een app of webmenu.

Hoewel de tpMiFi-applicatie al een hele reeks instelmogelijkheden biedt, kun je voor geavanceerde routerinstellingen (DMZ, WLAN-kanalen, wachtwoord voor microSD-kaart, etc.) niet om het webmenu van de TP-Link-router heen. Dit werkt vanaf elke client die via het webadres 192.168.0.1 van de browser op het WLAN van de M7650 is aangesloten.

Terwijl de tpMiFi-app volledig gegermaniseerd is, is het webmenu van de router helaas alleen in het Engels beschikbaar, maar met een zeer nuttige online hulp.

Interessant: De handige LTE-router kan worden uitgebreid met een microSD-geheugenkaart met een capaciteit tot 32 gigabyte, waarvan de inhoud vervolgens via SMB in het lokale netwerk kan worden gedeeld. In onze test was een vooraf geformatteerd geheugen met FAT32 beschikbaar na het invoegen, samen met de inhoud ervan, als een SMB-aandeel voor klanten die op de router zijn aangesloten. Als alternatief kan het geplaatste microSD-geheugen ook via een USB-kabel vanaf een PC of notebook worden benaderd.

(Visited 1.180 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *