De beste LTE-router

Veel afgelegen locaties in Nederland zijn nog steeds niet aangesloten op vast breedbandinternet (VDSL, kabel, glasvezel). Hier kan onder bepaalde omstandigheden een mobiele router zorgen voor een snelle internetverbinding via LTE. Als de LTE-ontvangst niet optimaal is, bijvoorbeeld binnen gebouwen, kunnen sommige apparaten worden omgebouwd of achteraf worden uitgerust met externe antennes, waardoor de transmissiesnelheid drastisch kan worden verhoogd.

Er zijn een groot aantal LTE-routers op de markt, waarvan we zowel stationaire apparaten als mobiele modellen met geïntegreerde accu’s hebben getest. We hebben in totaal 17 LTE-routers getest, waarvan er momenteel nog 11 beschikbaar zijn. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

LTE als vervanging van een vast netwerk

Als u thuis geen DSL-, kabel- of glasvezelverbinding heeft, kan een LTE-router de enige optie zijn om snel internettoegang te krijgen: Tot 500 megabits per seconde (Mbit/s) zijn momenteel mogelijk met LTE – en in de komende jaren zullen de aanbieders de overdrachtsnelheden nog verder verhogen tot meer dan 1.000 Mbit/s. Dit betekent dat LTE al op gelijke voet staat met snelle glasvezelverbindingen.

Een zichtlijn naar de zendmast is nodig voor een snelle datatransmissie.

Het internet via LTE is echter pas echt snel als de ontvangst goed is. Hiervoor is meestal een zichtlijn nodig naar een LTE-zendmast. Dit is vaak niet het geval, vooral niet in afgelegen plattelandsgebieden. Dit zijn meestal precies de regio’s waar internet via LTE de enige manier is om een snelle internetverbinding te krijgen dankzij het gebrek aan DSL-uitbreiding.

LTE-antennes, die op de muur of het dak van het huis kunnen worden gemonteerd, kunnen helpen om slechte ontvangst in het huis te verhelpen. Hierover kunt u hieronder meer lezen.

In principe werkt een LTE-router op precies dezelfde manier als een WLAN-router met een VDSL- of kabelmodem: enerzijds legt hij de verbinding met het internet en anderzijds zet hij een WLAN-netwerk op waarop alle internetgeschikte apparaten in huis kunnen worden aangesloten. Het enige verschil tussen een DSL- en een LTE-router is de manier waarop het apparaat een online verbinding tot stand brengt: Op een conventionele router loopt de data via een kabel naar de router; op een LTE-router loopt het geheel via een mobiele radioverbinding tussen de LTE-modem in de router en de dichtstbijzijnde LTE-radiomast van de provider.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben alle LTE-routers die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn bekeken en de meest interessante modellen voor onze test geselecteerd. Hieronder vallen modellen voor stationair gebruik in huis, maar ook enkele modellen met een accu die onderweg kan worden gebruikt. De router van Zyxel is een soort tussenoplossing tussen stationaire en mobiele routers.

In de test waren we vooral geïnteresseerd in snelheid, technische apparatuur en gebruiksvriendelijkheid. We wilden weten welke router je thuis via LTE snel en eenvoudig toegang tot het internet zou geven zonder dat je binnen een jaar een nieuw model hoeft te kopen.

We voerden snelheidstesten uit in verschillende LTE-netwerken met elke router. Zoals bij alle draadloze datatransmissies is de overdrachtssnelheid afhankelijk van een aantal factoren die van plaats tot plaats sterk verschillen. Onder andere de afstand tot de dichtstbijzijnde LTE-radiomast speelt een belangrijke rol, maar ook de isolatie van het huis of storing door andere radioapparatuur. We leggen hieronder uit hoe de ontvangst aanzienlijk kan worden verbeterd, zelfs onder slechte omstandigheden.

Net als bij een mobiele telefoon moet u een SIM-kaart in een LTE-router plaatsen om gebruik te kunnen maken van het netwerk van de provider. Alle routers in de test herkennen de provider op basis van de SIM-kaart en configureren de toegangsgegevens automatisch – praktisch voor een onmiddellijke start. Toch bieden alle modellen de mogelijkheid om deze instelling handmatig aan te passen. Dit kan belangrijk zijn als u bijvoorbeeld gebruik maakt van de SIM-kaart van een vrij onbekende provider in het buitenland.

De ontgrendeling van de SIM-kaart met de bijbehorende PIN-code herinnert u ook aan het gebruik van de mobiele telefoon. Dit moet ten minste één keer in de configuratie-interface worden ingevoerd. Daar kunt u ook de PIN wijzigen als u dat wilt of de zoekopdracht deactiveren.

Overigens is de configuratie-interface altijd op dezelfde manier bereikbaar: Onmiddellijk na het inschakelen zet de router een WLAN-netwerk op waarmee men via PC of smartphone verbinding maakt. De toegangsgegevens zijn te vinden op het etiket op de achterkant of de onderkant van het apparaat. Bij draagbare routers zitten de toegangsgegevens vaak ook vast in het apparaat onder de accu. Zodra u via de smartphone verbinding maakt met het WLAN van de router, vindt de app automatisch de toegang tot de router. In de browser van een notebook (verbonden met de LTE-router via een LAN-kabel of WLAN) moet u mogelijk een IP-adres of een speciale URL invoeren om het instellingenmenu van de router te laten verschijnen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen LTE-routers:

 1. favorietli-thumbnail
  HUAWEI B525
  De Huawei B525S-23a is een dual band 4G router voor veeleisende internetters op tijdelijke locaties. Dankzij de hoge 1300 Mbit snelheid op de 5 GHz band doe je zware netwerktaken, zoals het streamen van HD videomateriaal naar tablets of smartphones.

 2. li-thumbnail
  AVM FRITZ!BOX 6890 LTE
  Met de FRITZ!Box 6890 LTE router zit je nooit meer zonder internet. Deze router heeft namelijk een ingebouwd DSL modem én ruimte voor een sim kaart. Zo schakelt deze router automatisch over naar het 4G netwerk als je vaste verbinding uitvalt.

 3. li-thumbnail
  TP-LINK M7650
  Met de TP-Link M7650 mifi router ga je in heel Europa online. Je verbindt maximaal 32 apparaten via wifi met de router, waardoor je onderweg, op de camping of op het strand draadloos internet hebt op al je apparaten.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Huawei B525

Adviesprijs

199,-

15.005 andere kochten dit product

De Huawei B525S-23a is een dual band 4G router voor veeleisende internetters op tijdelijke locaties. Dankzij de hoge 1300 Mbit snelheid op de 5 GHz band doe je zware netwerktaken, zoals het streamen van HD videomateriaal naar tablets of smartphones. Je verbindt tot maximaal 64 draadloze apparaten tegelijkertijd. Ben je in de buurt van een netwerkaansluiting? Via de WAN poort sluit je een netwerkkabel aan en gebruik je het apparaat ook als normale router. Bovendien sluit je via de usb poort een usb apparaat aan om documenten en mediabestanden te gebruiken in het hele netwerk.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Deze router is een topproduct, nooit meer offline!”

Goed bereik, veel mogelijkheden om apparaten aan te sluiten, mogelijkheid voor Ethernet aansluiting, makkelijke bediening.

Jeroen de Waal

Allereerst valt op dat de Huawei B525, in tegenstelling tot bijna alle andere modellen, rechtop staat opgesteld. Dit heeft veel zin voor een mobiele telefoonrouter, omdat deze bijvoorbeeld op een smalle vensterbank kan worden geplaatst en zo kan worden geprofiteerd van de betere ontvangst aan het raam. De geïntegreerde LTE-modem van de router ondersteunt de drie belangrijkste frequenties die momenteel door aanbieders van mobiele telefonie in Nederland voor LTE worden gebruikt: 800 MHz, 1.800 MHz en 2.600 MHz. Het kan de router dus in ieder geval niet schelen bij welke provider je onder contract staat en welke frequentie de volgende zendmast gebruikt – de B525 kan alle belangrijke huidige LTE-standaarden aan.

De Huawei-router ondersteunt zelfs band 8 op 900 MHz, die onlangs door Telekom niet alleen voor GSM maar ook voor LTE-transmissies werd gebruikt. De B525-router kan ook de band 32 op 1500 MHz aan, die Telekom en Vodafone sinds kort gebruiken voor hogere LTE-downloadbandbreedtes. De LTE-router van Huawei hoeft alleen maar te passen in de onlangs vrijgegeven 28-band op 700 MHz, die ook bedoeld is om een betere dekking van de mobiele communicatie op het platteland te bieden.

Onze favoriet heeft een Categorie 6 LTE-modem, dat meerdere frequenties kan bundelen (“carrier aggregation”) en zo downloadsnelheden tot 300 Mbit/s kan bereiken. Op dit moment is er slechts één netwerkbeheerder, Vodafone, die tarieven kan bieden met hogere downloadtarieven. Deze hoge datasnelheden zijn echter alleen beschikbaar in de dichterbevolkte regio’s, die op hun beurt een goed ontwikkeld vast netwerk internet bieden.

De Huawei B525 kan ook overweg met UMTS/HSPDA en zelfs met het nog oudere GSM-netwerk, dat bijna uitsluitend voor telefoongesprekken en niet voor datatransmissie wordt gebruikt. Voordeel: Als LTE niet beschikbaar is, maakt de router automatisch een internetverbinding via deze oudere radiostandaarden. Toegegeven, als de router uitsluitend thuis wordt gebruikt, zal hij niet plotseling zonder LTE zitten. Maar in het geval dat LTE zou falen, is er een noodoplossing om op zijn minst langzaam te surfen op het net.

Over noodoplossingen gesproken: De Huawei B525 kan ook als WLAN-router op een kabel of DSL-modem worden gebruikt. Als men verhuist of als er thuis toch eens DSL beschikbaar is, hoeft men geen nieuwe WLAN-router te kopen, maar gebruikt men gewoon de B525 door deze via de netwerkkabel met de modem te verbinden. Als DSL/kabel uitvalt, zal de B525 automatisch een verbinding met het internet tot stand brengen en bent u weer online – dan gewoon door LTE.

GOEDE KEUZE

AVM FRITZ!Box 6890 LTE

Adviesprijs

390,-

25.122 andere kochten dit product

Met de FRITZ!Box 6890 LTE router zit je nooit meer zonder internet. Deze router heeft namelijk een ingebouwd DSL modem én ruimte voor een sim kaart. Zo schakelt deze router automatisch over naar het 4G netwerk als je vaste verbinding uitvalt. Dankzij het simkaartslot gebruik je de router ook op plekken waar je geen vaste internetverbinding hebt, zoals een pop-up store of een huis in het buitengebied. De router voorziet je van een snelle wifi verbinding die dankzij MU-MIMO bovendien ook stabiel blijft als er veel apparaten verbonden zijn. Zo stream je 4K films over je thuisnetwerk. Deze FRITZ!Box is naast router ook een complete telefooncentrale. Sluit 2 bekabelde toestellen aan of gebruik het ingebouwde DECT basisstation om je telefoons te verbinden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Een volwaardig DSL- en LTE-modem in één behuizing, WLAN volgens de nieuwste normen en een compleet telefoonsysteem voor analoge, ISDN- en IP-telefonie – de FritzBox 6890 LTE biedt momenteel meer functies dan bijna elke andere router. Het is echter onwaarschijnlijk dat het een optie is voor iedereen die op zoek is naar een enkele LTE-freesmachine – mede vanwege de hoge prijs.

Als u daarentegen op zoek bent naar een WLAN-router met een geïntegreerde DSL-modem, maar af en toe toegang tot het internet via LTE wilt, moet u het nieuwe model van AVM eens nader bekijken.

De Fritzbox 6890 wordt geleverd met een Categorie 6 LTE-modem, wat betekent dat hij alle belangrijke frequenties in dit land aankan en tot 300 Mbps in downloadmodus kan bereiken – net als onze testwinnaar van Huawei. Als er op dit moment geen LTE beschikbaar is, maakt de modem verbinding met het internet via UMTS/HSDPA. Twee extra antennes zorgen voor een betere ontvangst en de aansluitingen kunnen optioneel worden gebruikt voor buitenantennes.

Voor WLAN vertrouwt fabrikant AVM ook op de nieuwste technologie: de router ondersteunt de 802.11ac- en 802.11n-standaarden, d.w.z. hij overspant een 2,4 en 5 GHz-netwerk in parallelle werking. Er is ook een multi-user MIMO, waarmee de Fritzbox daadwerkelijk meerdere aangesloten apparaten tegelijk kan bedienen. Op dit moment zijn er echter maar een paar apparaten die hier echt baat bij hebben. Maar: De Fritzbox 6890 LTE is daarom uiterst toekomstbestendig.

Daarnaast zijn er de vele functies die ook bekend zijn van andere AVM-modellen: De router dient als telefooncentrale en DECT-apparaat, fax en antwoordapparaat zijn geïntegreerd, evenals een mediaserver en een USB-ingang voor geheugen of printer. Er zijn ook tal van aansluitingen voor analoge en ISDN-telefoons, netwerkkabels (4 x Gigabit Ethernet) en een DSL-poort die ADSL en VDSL tot 300 Mbps ondersteunt met SuperVectoring. Zulke internetverbindingen zijn sowieso nog zeer zeldzaam in Nederland.

De Fritzbox werkt met de gebruikelijke gebruiksvriendelijke interface FritzOS, een assistent helpt in het begin bij het opzetten van de LTE-verbinding (of anders de DSL-verbinding). Iedereen die ooit een Fritzbox heeft gebruikt, zal ook de 6890 LTE zonder problemen kunnen bedienen.

De gebruiksvriendelijkheid in combinatie met de nieuwste technologie maken de FritzBox 6890 LTE zeker de beste LTE-freesmachine op dit moment op de markt. We presenteren het echter niet als een topaanbeveling, omdat het voor velen simpelweg niet de moeite waard is om alleen maar te betalen voor toegang tot het internet via LTE – ook al is de prijs voor de rijkdom aan functies gerechtvaardigd.

GOEDE KEUZE

TP-Link M7650

Adviesprijs

165,-

32.155 andere kochten dit product

Met de TP-Link M7650 mifi router ga je in heel Europa online. Je verbindt maximaal 32 apparaten via wifi met de router, waardoor je onderweg, op de camping of op het strand draadloos internet hebt op al je apparaten. De router maakt verbinding met 4G+ netwerken, waardoor een maximale downloadsnelheid van 600 Mbps mogelijk is. Genoeg om op vakantie je favoriete series in 4K te blijven volgen en tegelijkertijd je foto’s naar de cloud te sturen. Plaats een geheugenkaart in de router en deel bestanden met iedereen die verbonden is met het wifi netwerk. Je kunt tot 15 uur aaneengesloten internetten met deze mifi router.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De draagbare, op batterijen werkende TP-Link M7650 wordt geïnstalleerd via de smartphone-app tpMiFi of via een webinterface op de notebook. Hiervoor maakt de gebruiker eerst verbinding met het vooraf gecodeerde WLAN van de mobiele router, waarvan de toegangsgegevens op het display kunnen worden afgelezen, wat vrij klein is op 1,44 inch. Vervelend: Het login wachtwoord voor de app of de gebruikersinterface van de router is afgedrukt in het apparaat achter de eerder geplaatste batterij. Dus breek alles af, verwijder de batterij, lees het wachtwoord, herstart en begin opnieuw. De verdere opzet zal dan zonder problemen werken.

Als WLAN overspant de mobiele router ofwel een 300 Mbps netwerk in de 2,4 gigahertz band (802.11n) ofwel een 867 Mbps netwerk in de 5 gigahertz band (802.11ac, WiFi 5). Bij vijf gigahertz zijn alleen de DFS-vrije kanalen 36 tot 48 beschikbaar. De twee radiobanden kunnen echter niet parallel worden gebruikt. Dit vermindert het stroomverbruik, maar de volledige snelheid naar de klant toe kan niet worden gebruikt wanneer enkelbandse en dubbelbandige apparaten tegelijkertijd worden gebruikt. Dit nadeel wordt enigszins verzacht als het apparaat alleen in Nederland wordt gebruikt – LTE-nettarieven die echt de 5 GHz-band gebruiken zijn hier zeldzaam. Bovendien kan de WLAN-band direct op het display van de router worden geschakeld met de twee bedieningsknoppen, zonder een app of webmenu.

Hoewel de tpMiFi-applicatie al een hele reeks instelmogelijkheden biedt, kun je voor geavanceerde routerinstellingen (DMZ, WLAN-kanalen, wachtwoord voor microSD-kaart, etc.) niet om het webmenu van de TP-Link-router heen. Dit werkt vanaf elke client die via het webadres 192.168.0.1 van de browser op het WLAN van de M7650 is aangesloten.

Terwijl de tpMiFi-app volledig gegermaniseerd is, is het webmenu van de router helaas alleen in het Engels beschikbaar, maar met een zeer nuttige online hulp.

Interessant: De handige LTE-router kan worden uitgebreid met een microSD-geheugenkaart met een capaciteit tot 32 gigabyte, waarvan de inhoud vervolgens via SMB in het lokale netwerk kan worden gedeeld. In onze test was een vooraf geformatteerd geheugen met FAT32 beschikbaar na het invoegen, samen met de inhoud ervan, als een SMB-aandeel voor klanten die op de router zijn aangesloten. Als alternatief kan het geplaatste microSD-geheugen ook via een USB-kabel vanaf een PC of notebook worden benaderd.

(Visited 484 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *