De beste broodrooster

Om erachter te komen wat de beste broodrooster is, hebben we 26 modellen gekocht en er mee geroosterd. Het was belangrijk voor ons om de hele prijsklasse te dekken, want de spannende vraag voor ons was: Toast dure broodroosters beter dan goedkope?

Het antwoord is: Nee, zelfs goedkope broodroosters roosteren soms goed en gelijkmatig, maar tegelijkertijd zijn er dure broodroosters die geen goed resultaat opleveren. Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van de afwerking. De zeer goedkope broodroosters zijn daarom niet aan te bevelen. Maar zelfs voor minder dan 30 Euro worden er aanbevolen lenige modellen.

Welke broodroosters zijn er?

Goud bruin – zo houden de meeste mensen van hun toast. Naast een kopje koffie is een plakje geroosterd brood onderdeel van hun ochtendritueel om de dag te beginnen. Daarom behoort een broodrooster in veel huishoudens tot de standaarduitrusting.

Grote verschillen in braadresultaten

In het geval van een nieuwe aankoop wordt u geconfronteerd met een enorme selectie van apparaten die in principe allemaal hetzelfde doen: Geroosterde toast. Toch zijn er grote verschillen – niet alleen in prijs, maar ook in het brandresultaat, in de functies en in de veiligheid.

De meeste broodroosters die u kunt kopen toasten twee sneetjes toastbrood op hetzelfde moment in twee gleuven naast elkaar. De variant met één lange gleuf wordt daarom een “lange gleuf broodrooster” genoemd. In plaats van twee kleine sneetjes toast, kunt u ook enkele grote sneetjes brood roosteren.

En dan zijn er nog broodroosters die vier sneetjes toast tegelijk kunnen roosteren. Hier zijn er varianten met vier korte sleuven naast elkaar of met twee lange sleuven naast elkaar.

Welk model u verkiest is een kwestie van smaak. Lange sleuven broodroosters nemen iets minder ruimte in beslag in de keuken door hun platte ontwerp en zien er meestal wat stijlvoller uit. Ze maken het ook gemakkelijker om aan beide zijden gelijkmatig te roosteren, want met hetzelfde aantal en dezelfde kracht van de verwarmingselementen zorgen de wetten van de thermofysica ervoor dat het binnenin het apparaat warmer is dan aan de buitenzijde van de koeler.

Voor gezinnen is een broodrooster voor vier sneetjes meestal de betere keuze – mits je de ruimte hebt, want zulke broodroosters zijn vrij groot.

Hier is hoe we getest hebben

We hadden in totaal 26 broodroosters in de test, die moesten bewijzen wat ze kunnen doen in twee testrondes. De eerste ronde bestond uit 16 eenheden, en in de update hebben we er nog eens 10 toegevoegd. Momenteel zijn er nog 21 van de geteste modellen beschikbaar.

De goedkoopste onder hen kostte nauwelijks meer dan 10 euro, de duurste broodrooster was meer dan tien keer zo duur met iets minder dan 130 euro. Naast de normale dubbele gleufroosters hebben we ook lange gleufroosters en dubbele lange gleufroosters getest.

Alle modellen moesten standaard toasten op plakken wit meel op drie verschillende manieren: Ten eerste wilden we het resultaat op medium bruine kleur zien. Hoewel elke unit voor een andere tijd op deze instelling proost, zou het voor de meeste gebruikers het uitgangspunt moeten zijn om de perfecte instelling voor hen te vinden. Bovendien kunt u hier al zien hoe gelijkmatig een broodrooster het brood heeft gebruind.

Aan de andere kant belooft de 3 minuten durende test een betere vergelijkbaarheid van de verschillende modellen. We zetten elk apparaat op het hoogste niveau en stoppen het toasten na drie minuten.

Hoe donkerder het brood uit de broodrooster kwam, hoe sneller het betreffende model zijn werk deed: van kohlrabenschwarz tot slecht licht, alles was aanwezig. Bovendien kunt u gemakkelijk zien welke modellen gelijkmatig en welke ongelijkmatig roosteren. Hoe gelijkmatiger het resultaat was, hoe beter we de broodrooster beoordeelden.

Tot slot hebben we de ontdooifunctie gecontroleerd, die alle broodroosters op één model van Siemens en één van Tristar aanbieden. Hiervoor hebben we diepvriesbroodjes ingelegd, het middenbraadniveau geselecteerd en de ontdooifunctie ingeschakeld.

De broodrooster probeert dan hetzelfde resultaat te bereiken als wanneer je een niet-bevroren snee brood normaal gesproken op het middenniveau roostert. Om dit te doen, voegen de apparaten gewoon een paar seconden toe aan de standaardtijd. Zoals op de foto te zien is, zijn de resultaten hier nog meer verschillend.

Bij sommige is er gevaar voor brandwonden…

Uiteindelijk is het een kwestie van houding, die je uiterlijk na een pakje toast te weten bent gekomen. Middelbruine plakjes – al dan niet bevroren – worden door elke testkandidaat geproduceerd, ook al is het middelste niveau niet altijd geschikt.

Wat betreft de veiligheid waren twee aspecten voor ons bijzonder belangrijk: hoe heet wordt het broodrooster en hoe goed kan het brood uit het apparaat worden gehaald? We hebben beide aspecten getest en vastgesteld dat veel gevallen zeer sterk van buitenaf worden verhit.

Op zich is dit geen groot punt van kritiek, omdat er hitte wordt opgewekt tijdens het roosteren – en ook bij het koken in een steelpan en niemand er aan zou denken om een steelpan te bekritiseren voor het heet worden. Toch bieden sommige modellen een bijzonder hoog en onnodig risico op verbranding. Uiteraard geldt voor dit alles het volgende: elementen die moeten worden aangeraakt, zoals knoppen en hendels, kunnen in het beste geval lauw worden. Dit was ook het geval met alle testapparatuur.

Bovendien steken bij sommige broodroosters de sneetjes brood niet ver genoeg uit de gleuven om ze gemakkelijk te kunnen verwijderen zonder gevaar voor verbranding. Hoewel de meeste apparaten een hefboom bieden waarmee men de toasts nog verder naar buiten kan duwen, is dit niet erg praktisch en niet altijd even handig.

Tot slot hebben we de kwaliteit van de afwerking getest. Naast de kwaliteit van de behuizing omvat dit ook de stabiliteit van de broodjesbevestiging (extern of geïntegreerd) en de kwaliteit van de kruimellade – twee belangrijke onderdelen van een broodrooster.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen broodroosters:

 1. li-thumbnail
  SMEG TSF01GREU
  Met de SMEG TSF01GREU rooster je elke dag 2 sneetjes brood tegelijk. Je stelt deze broodrooster in op 1 van de 6 roosterstanden. Zo maak je het brood zo krokant als jij wilt. Hij heeft 3 automatische programma’s waarmee je verwarmt, ontdooit of éénzijdig roostert.

 2. li-thumbnail
  PHILIPS DAILY HD2581
  Met het Philips Daily Collection Broodrooster HD2581/00 rooster jij twee sneetjes brood tegelijkertijd. De 8 instelbare bruiningsstanden zorgen ervoor dat je zelf kiest wat je lekker vindt: licht geroosterd of juist heel knapperig.

 3. li-thumbnail
  WMF KITCHENMINIS
  Ruimtebesparend, elegant en handig: succes gegarandeerd met de WMF KITCHENminis® broodrooster XXL. Het apparaat heeft een extreem slank ontwerp en is werkelijk een ruimtebesparend wonder, wat belangrijk is om je keuken op orde te houden!

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”1132″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

SMEG TSF01GREU

Adviesprijs

149,-

blank

465.321 andere kochten dit product

Met de SMEG TSF01GREU rooster je elke dag 2 sneetjes brood tegelijk. Je stelt deze broodrooster in op 1 van de 6 roosterstanden. Zo maak je het brood zo krokant als jij wilt. Hij heeft 3 automatische programma’s waarmee je verwarmt, ontdooit of éénzijdig roostert. Het brood plaats je in de sleuven en duw je met de hendel omlaag. Zodra de sneetjes krokant genoeg zijn, springen ze automatisch omhoog.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Prima broodrooster”

Prima broodrooster, passen 2 gewone/tosti boterhammen of 2 Boeren of vloerbrood boterhammen tegelijk in. Het geïntegreerde rekje om broodjes ed. op te warmen werkt ook prima ik heb er zelfs een paar oliebollen op opgewarmd, heerlijk. bediening aan de zijkant is handig kan dus met de lange kant tegen de muur staan.

Katrien Bergman

In de loop der jaren heeft Smeg een aantal onderscheidingen ontvangen van verschillende instellingen en tijdschriften. Het merk overtuigt niet alleen door zijn unieke retrodesign, maar ook door zijn efficiëntie. Een van de prijzen was die van de Modena Domoticacompetitie in 2007, waar Smeg werd bekroond voor het beste consumptiemanagement. Bovendien overtuigen de Smeg-broodroosters door hun eenvoudige bediening. De producten zijn handig en gemakkelijk te gebruiken. Bovendien scoren ze met een robuuste constructie dankzij hoogwaardig materiaal en zeer goede resultaten op de toast.

De selectie van broodroosters van het merk Smeg is enorm. Er zijn veel verschillende modellen en ontwerpen, die elk op hun beurt weer zijn uitgerust met verschillende functies en extra’s. Smeg garandeert dat u de broodrooster vindt die bij u past. Maar het is niet alleen het ontwerp dat Smeg uniek maakt. De broodroosters van het merk zijn niet alleen ongelooflijk efficiënt, maar het zijn ook de meest energie-efficiënte producten op de markt. SMEG is uitgeroepen tot een van de meest innovatieve sites in Italië vanwege haar superieure consumptiemanagement en duurzame ontwikkelingsbeleid.

Smeg broodroosters zijn in vele winkels te koop. U kunt ze vinden in winkels, drogisterijen, speciaalzaken voor technologie en elektronica, en natuurlijk online. Als u op zoek bent naar een broodrooster en de prijzen vergelijkt, zult u al snel merken dat het aanbod groter is en de prijs-kwaliteitverhouding beduidend beter is op het internet. U kunt uw Smeg broodrooster online kopen op de homepage van Smeg, maar ook in een online winkel, zoals Amazon. Het assortiment strekt zich uit van de typische toaster met dubbele sleuven tot lange sleuven voor zowel twee als vier sneetjes brood.

GOEDE KEUZE

Philips Daily HD2581

Adviesprijs

27,-

blank

239.618 andere kochten dit product

Met het Philips Daily Collection Broodrooster HD2581/00 rooster jij twee sneetjes brood tegelijkertijd. De 8 instelbare bruiningsstanden zorgen ervoor dat je zelf kiest wat je lekker vindt: licht geroosterd of juist heel knapperig. Vergeten om brood te ontdooien? Dat is geen probleem, want er zit ook een ontdooifunctie op. Dankzij de koele wand rooster jij ook met kinderen of huisdieren in de buurt veilig je boterhammen. Je vangt de kruimels op in de verwijderbare kruimellade, die je eenvoudig schoonmaakt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Philips HD2581/90 heeft alles wat je van een broodrooster mag verwachten: Twee sleuven voor het brood, een geïntegreerde broodjeshouder, een wiel om de bruiningsgraad in te stellen, twee hendels en een knop om het roosteren te stoppen – dat is alles. Het is dus ongetwijfeld gericht op puristen die het zonder een halve bakker met hun broodrooster kunnen stellen. Het doet wat het moet doen, en tegelijkertijd is het mooi en compact. Dit bespaart niet alleen ruimte in de keuken, maar ook geld in uw portemonnee.

Natuurlijk kan men van zo’n apparaat geen wonderen of al te verfijnde materialen verwachten. De koffer is volledig van plastic en Philips probeert dit feit niet eens te verbergen. De HD2581/90 ziet er niet bijzonder elegant uit, maar nuchter en solide. Ondanks het plastic krijg je zeker niet de indruk dat de broodrooster ineens uit elkaar kan vallen.

De Philips HD2581/90 heeft zich van zijn beste kant laten zien in de mid-level test. De bruining was oké in de 3 minuten durende test, maar het had wat gelijkmatiger moeten zijn. In de ontdooitest leverde het een vergelijkbaar resultaat op als de Severin AT 2589 en de KitchenAid 5KMT221ECU, die daar ook niet bepaald een glorieuze uitstraling kregen – ontdooien is zeker niet een van de sterke punten van de HD2581/90.

We waren niet echt verrast, want al tijdens de eerste inspectie van het vers uitgepakte apparaat merkten we dat er geen echt ontdooiprogramma is. In plaats van het ontdooien apart te behandelen zoals bij vrijwel alle andere modellen, drukte Philips gewoon een geschikt symbool tussen de posities 6 en 7 op het wiel en noemde het de ontdooifunctie. Als u uw toast over het algemeen altijd op een gemiddeld niveau roostert, maakt het geen verschil, maar als u de voorkeur geeft aan een andere mate van bruining, is de zogenaamde ontdooifunctie niet meer nodig.

Omdat de Philips HD2581/90 na het toasten voor de reiniging ook een kruimellade heeft. Het is stabiel, voldoende diep en geeft geen aanleiding tot klachten. Overigens moet u de hendel naar boven duwen om de toast te verwijderen, omdat de sneetjes brood in de standaardstand niet ver uitsteken.

GOEDE KEUZE

WMF KITCHENminis

Adviesprijs

59,-

blank

214.541 andere kochten dit product

Ruimtebesparend, elegant en handig: succes gegarandeerd met de WMF KITCHENminis® broodrooster XXL. Het apparaat heeft een extreem slank ontwerp en is werkelijk een ruimtebesparend wonder, wat belangrijk is om je keuken op orde te houden! Twee XXL sneetjes brood, één lange snee brood of zelfs een bagel kunnen individueel en gelijkmatig gebruind worden dankzij de variable bruiningsgraad én het geïntegreerd brood centreersysteem.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De WMF broodrooster is ook gemaakt van metaal. Het omhulsel is gemaakt van Cromargan, waarover het met trots informeert door middel van een passende belettering. Het materiaal is een door WMF gepatenteerde metaallegering die bijzonder resistent moet zijn. Aangezien we geen materiële tests hebben uitgevoerd, zullen we de verklaring gewoon laten zoals ze is.

Terwijl het materiaal een hoogwaardige indruk maakt die typisch is voor metaal, is het vakmanschap gemengd: over het algemeen is het apparaat extreem solide, maar de twee schuiven zijn nog niet het geel van het ei. De schuifregelaar voor het bruiningsniveau lijkt niet al te robuust te zijn, voelt iets te slordig aan tijdens het gebruik. Door de verticale gleuf waarin zich de hendel bevindt die verantwoordelijk is voor het toasten, kan men het groen van een printplaat zien knipperen. We weten niet hoe goed het is voor de broodrooster als daar een plens water verloren gaat – wat in de keuken kan gebeuren. Hoe dan ook, het is niet lekker en laat een licht zure smaak achter.

Toch staat het gemopper op een hoog niveau, want verder is de WMF Kitchen Mini Toaster een geweldig apparaat dat in bijna alle disciplines overtuigt. Het geïntegreerde broodjesvoorzetstuk is stabiel en door de lengte van het broodrooster zelfs geschikt voor stokbrood, de knoppen zijn verlicht en hebben een goed drukpunt en hoewel er evenveel ruimte is in de braadkamer als in de vergelijkbare broodroosters met lange sleuven, is het apparaat een stuk compacter en neemt het daardoor minder ruimte in de keuken in beslag.

De uniformiteit waarmee de WMF-keukenminibroodjes brood roosteren is echt geweldig. Vooral op middelmatig niveau presteerde hij gemakkelijk beter dan alle andere broodroosters in de test. De toast heeft dan echt precies de eigenschappen die je verwacht van een medium bruine toast.

Het kost echter veel tijd om het perfecte braadresultaat te bereiken, want de broodrooster was een van de langzaamste testkandidaten ooit. Dit is vooral te zien aan de resultaten van de 3 minuten durende test: Terwijl de apparaten van Siemens, Bosch en Arendo het brood na 180 seconden al zodanig hadden geroosterd dat er grotere, donkere vlekken ontstonden en de Russel Hobbs Retro het toch al lang in houtskool had omgezet, waren de WMF-toasts nog maar halverwege. In het ontdooiprogramma kon hij opnieuw overtuigen en leverde hij het beste resultaat van de tweede testronde.

De kruimellade heeft een kleine bolling in het midden en redelijk grote randen zodat hier niets per ongeluk wordt gemorst – heel goed!

Om ervoor te zorgen dat je je vingers niet verbrandt, levert WMF ook een kleine grijper om de hete toastschijfjes veilig van de toaster naar de plaat te vervoeren. Hoewel ze al ver genoeg uitsteken dat je ze toch met je blote vingers zou kunnen vastpakken, vinden we dit cadeautje toch een leuke eigenschap die andere fabrikanten als voorbeeld kunnen nemen.

Wie ’s morgens niet gehaast is en meer waarde hecht aan een gelijkmatige bruining dan aan snelheid, vindt de WMF Kitchen Mini’s long-slot toaster een uitstekend apparaat dat zich alleen maar kleine foutjes laat maken.

(Visited 3.630 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *