De beste smoothiemaker

Wie in plaats van een maaltijd te eten gewoon een smoothie drinkt en niet alleen bananen en aardbeien eet, maar ook een smoothie met gember, boerenkool of ander vezelrijk voedsel wil bereiden, kan niet langs een high-performance blender komen.

Want high-performance mixers of smoothiemakers hakken de ingrediënten op enorm hoge snelheden. Zo zijn zelfs houtachtige plantaardige vezels van hardnekkige groenten romig en fijn.

Waar je vroeger een klein fortuin moest uitgeven voor een goede high-performance blender, leveren tegenwoordig zelfs goedkope machines zeer goede smoothie resultaten.

We hebben 15 smoothiemakers getest. Het beste voor de meeste van hen is de relatief goedkope Vitaboost van Bosch. Maar zoals altijd hebben we ook andere aanbevelingen voor u. 

Wat zijn de voordelen van high performance blenders?

Groene smoothies worden steeds populairder en vervangen vaak het ontbijt of zorgen voor een snelle vitaminekick tussendoor. Ze zijn snel te bereiden omdat je gewoon alle ingrediënten bij elkaar doet in de blender, op de startknop drukt en in een mum van tijd een gezonde, bevredigende drank hebt die gemaakt is van fruit of groenten met veel vitaminen, mineralen en waardevolle plantaardige vezels.

Smoothies worden bereid in hoogwaardige mengkranen, die met veel vermogen en meer dan 30.000 omwentelingen per minuut alles wat tussen de bladen komt, afbreken.

Het aantal omwentelingen per minuut is bepalend

Waarom doet een gewone blender het niet? Het is eenvoudig: enerzijds zijn normale standmixers niet ontworpen voor een langere werking gedurende enkele minuten, en anderzijds zijn hun prestaties niet voldoende om de groenten zo te verwerken dat u een gladde smoothie krijgt.

Als je smoothies voornamelijk van fruit wilt maken, heb je geen high-performance blender nodig – een blender of foodprocessor is voldoende.

Zelfs als u eerst groene smoothies wilt proberen, kunt u dat doen met een traditionele blender. Het resultaat is niet zo glad als het zou kunnen zijn, maar het maakt geen verschil in smaak. Maar het is het beste om het te proberen met zachtere groenten, omdat de vezelige resten niet erg aangenaam zijn in de mond.

Als u vaak groene smoothies met groenten wilt maken, is een hoogwaardige blender op de lange termijn zinvol. Want alleen bij zeer hoge snelheden worden de plantaardige vezels van zachtere groenten zoals selderij, boerenkool of spinazie fijn gepureerd. En zonder houtachtige vezels in de mond smaakt een smoothie vele malen beter.

Meer voedingsstoffen door het afbreken van de celwanden?

De fabrikanten beweren ook dat wanneer je met een krachtige mixer mengt, het breken van de celwanden van plantaardige vezels voedingsstoffen vrijgeeft waar het lichaam anders niet bij kan.

Dit klinkt zo goed dat niet alleen verkopers, maar ook zelfverklaarde gezondheidsapostelen en journalisten het graag in trendy lifestyle-artikels willen papagaaien. Maar deze uitspraak is vooral één ding: goede marketing. Omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat dit het geval is.

Het spijsverteringsstelsel is een echte specialist in het verwijderen van voedingsstoffen uit voedingsmiddelen. Het kan bijvoorbeeld de celwanden van voedingsvezels openbreken met behulp van darmbacteriën. Er is geen behoefte aan een hoogwaardige blender.

Maar dat betekent niet dat je de groene smoothies meteen moet opgeven. Als het erop neerkomt dat als je meer groenten en fruit met smoothies eet, je zeker iets goeds voor je gezondheid doet!

Gepureerde groenten en fruit zijn beter verteerbaar

En zelfs als je spijsverteringsproblemen hebt, kan een smoothiemixer helpen, omdat fijn gepureerde groenten makkelijker te verteren zijn.

En natuurlijk kun je met krachtige mixers nog wat andere lekkere dingen tevoorschijn toveren: bijvoorbeeld fruitspreads van noten en fruit, ijs van diepvriesfruit of amandelmelk. Hiervoor worden geblancheerde amandelen gemengd met water. Het kost veel moeite om amandelen en melk te combineren tot een homogene vloeistof.

En omdat de ingrediënten door het hoge toerental snel opwarmen in de krachtige blender, kunt u ze zelfs gebruiken om snel en eenvoudig sauzen en romige soepen te bereiden – zonder fornuis.

Hoe we hebben getest

Voor de test hebben we verschillende groene smoothies voorbereid met alle zes de apparaten. Er werden niet alleen zachte maar ook vezelige groenten en fruit gebruikt: mango, rabarber, kiwi, peren, appels, bananen, maar ook salades, verse kruiden en avocado’s.

Laat één ding op voorhand gezegd worden: De resultaten waren bijna identiek voor alle apparaten, alleen in de duur van de voorbereiding waren er kleine verschillen, die, op één uitzondering na, te verwaarlozen zijn.

Alle smoothiemixers bereidden fluweelzachte, romige smoothies, ze waren gelijkmatig gepureerd en hadden helemaal geen brokken – precies zoals een goede smoothie hoort te zijn. Toch zijn er natuurlijk verschillen tussen de mixers.

De bakken van alle smoothiemixers zijn gemaakt van BPA-vrij kunststof, maar verschillen in vorm en grootte.

De vorm van de mengkan wordt verondersteld de werveling bij het mengen te beïnvloeden, zodat de ingrediënten optimaal aan de bladen worden toegevoerd – dat is tenminste de theorie. In de test konden we echter geen verschil vinden in de resultaten met betrekking tot de vorm van de individuele containers.

In onze laatste twee reeksen tests hebben we een smoothie voorbereid die veeleisend was voor de mengverhoudingen. In elk geval werden een appel, een halve peer (elk met een kern), een banaan, 3 stokjes selderij of rabarber, een wortel, wat Chinese kool, een stuk gember en wat munt tot een derde gevuld met water en daarna een minuut lang gemengd. We hebben ook de stamper gebruikt die bij de levering is inbegrepen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen mixers:

 1. favorietli-thumbnail
  BOSCH VITABOOST
  met de Bosch MMBH6P6B VitaBoost heb je een powerblender met de betrouwbare kwaliteit van Bosch, dat al 60 jaar ervaring in keukenapparaten heeft. Het is een high-performance blender met meer dan 30.000 rotaties per minuut en zes programma’s voor gezonde smoothies, shakes, soepen, ijs en nog veel meer.

 2. li-thumbnail
  PANDA POWER BLENDER
  De Panda beschikt over 3 programma’s, 10 snelheidsstanden en een handige pulse functie. Hiermee kunt u naast uw groene smoothie, fruitsmoothie of warme soep, uw eigen notenmelk, vruchtenijs en pesto’s in een handomdraai bereiden.

 3. li-thumbnail
  PHILIPS AVANCE HR3655/00
  In de 2 meegeleverde blendbekers van de Philips Avance Collection Blender HR655/00 bereid je dagelijks lekkere en gezonde smoothies voor onderweg. Blijf je lekker thuis? Dan gebruik je de grote glazen kan van 2 liter.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”439″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Bosch Vitaboost

Adviesprijs

269,-

blank

311.986 andere kochten dit product

met de Bosch MMBH6P6B VitaBoost heb je een powerblender met de betrouwbare kwaliteit van Bosch, dat al 60 jaar ervaring in keukenapparaten heeft. Het is een high-performance blender met meer dan 30.000 rotaties per minuut en zes programma’s voor gezonde smoothies, shakes, soepen, ijs en nog veel meer. Daarnaast krijg je er een handige stamper bij, maar ook een receptenboekje vol inspiratie. Een betrouwbare vriend voor in je keuken, voor jaren aan heerlijke smoothies!

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Krachtige blender met uitstekend resultaat”

Na het in huis gehaald hebben van de Bosch blender kan het feest beginnen! De stevige verpakking bevat het onderstel, de kan, een roerstaaf, gebruiksaanwijzing en zelfs een meertalig receptenboek – een leuke aanvulling! Alle onderdelen voelen stevig aan – zowel het onderstel als de kan voelen goed aan, en kunnen in de categorie zware kwaliteit worden geplaatst. Al met al is het is een echte blikvanger in de keuken, die ook makkelijk is op te bergen voor wie dat wil.

Micha Klaaring

De Bosch Vitaboost heeft zes automatische programma’s: Shake, Smoothie, Ijs, Soep, Saus en Schoonmaak. Je kunt er aardig wat mee voorbereiden. Er is een pulsfunctie en met behulp van een controlewiel kan de snelheid continu worden geregeld.

Met 1.600 watt en tot 30.000 omwentelingen per minuut is de Vitaboost een echte krachtpatser. Zelfs hele appels zijn geen probleem. Deze kracht laat zich echter ook akoestisch voelen. Zoals alle krachtige mengkranen maakt ook de Bosch veel lawaai tijdens het gebruik: we hebben zo’n 90 decibel gemeten, wat vrij opmerkelijk is. Maar dit betekent ook dat de Vitaboost niet luider is dan vergelijkbare hoogwaardige mengkranen.

Hoewel de 2-litercontainer alleen van plastic is gemaakt, maakt hij een hoogwaardige indruk. Zelfs de Vitamix, die zes keer duurder is, biedt alleen plastic aan voor de container. Daar is een reden voor: voor glasbakken die net zo stabiel zijn als plastic bakjes, moet het glas vrij dik zijn – en dat maakt ze erg zwaar. Glascontainers zijn dus niet alleen omslachtig om te verwerken, maar vooral ook om te reinigen.

De Bosch Vitaboost heeft dit probleem niet. Schoonmaken is gewoon een kwestie van handigheid. Al met al overtuigt de Vitaboost ons met zijn heldere, beknopte vormgeving.

Met zijn 5,2 kilogram en een hoogte van 45,8 centimeter is de kraan een echt statement in de keuken. Het gewicht zorgt voor een goede stabiliteit – hier werken immers enorme krachten. De rubberen voetjes maken het apparaat absoluut stabiel.

De zes roestvrijstalen messen zijn gedeeltelijk gekarteld, waardoor ze een superieure grip hebben. De bladvervanging kan zelfs opnieuw worden besteld als dat nodig is.

De plunjer is stabiel en ligt goed in de hand, het vergrendelmechanisme voor de plunjer-ingang sluit zeer goed. Een receptenboek met meer dan 30 recepten voor smoothies, shakes en tips voor gezond eten is inbegrepen.

Speciaal voor Bosch apparaten, waaronder de Vitaboost, is er ook de website www.vitabar-app.com met veel recepten en nauwkeurige instructies om te kopiëren.

Onze groene smoothie had een romige consistentie en de ingrediënten smaakten heerlijk. Zelfs de hardnekkige vezels van selderij, wortelen en salade werden door de Bosch gemakkelijk gehakt, er blijft niets tussen de tanden steken. Dit was zeker niet het geval bij alle geteste smoothiemixers, ook niet bij de veel duurdere. De Vitaboost, inclusief de kernen, kan ook appels en peren verbrijzelen – de kernen bevatten een enorme hoeveelheid voedingsstoffen en daarom moet je de hele vrucht eten.

Als je zin hebt in iets kouds, kun je gewoon wat bevroren fruit met de ijsfunctie mengen en heb je een romige sorbet. Zelfs de bereiding van notenpuree en notenmelk is geen probleem met de Vitaboost.

Gezien het zeer goede smoothieresultaat en de lage prijs biedt de Bosch Vitaboost voor ons duidelijk de beste prijs-kwaliteitverhouding van alle geteste smoothiemakers. Zelfs veel duurdere modellen hebben niet zo’n goed resultaat bereikt.

GOEDE KEUZE

Panda Power Blender

Adviesprijs

399,-

blank

243.199 andere kochten dit product

De Panda beschikt over 3 programma’s, 10 snelheidsstanden en een handige pulse functie. Hiermee kunt u naast uw groene smoothie, fruitsmoothie of warme soep, uw eigen notenmelk, vruchtenijs en pesto’s in een handomdraai bereiden. Het intelligente Power Management Systeem zorgt er in de standen 1 – 5 (1.500 – 7.000 RpM) voor dat de rotatiesnelheid zich automatisch aanpast aan de inhoud van de blenderkan! Door een precieze motorprestatie bij de verwerking van taaiere bestanddelen voor zowel een spread als een notenpasta is een perfect resultaat gegarandeerd!

Bekijk prijs bij bol.com

We vonden de Bianco di Puro Panda niet alleen visueel leuk, maar ook erg veelzijdig. Met 1400 watt vermogen en tot 30.000 omwentelingen per minuut heeft het motorblok van de panda veel vermogen. En met de drie automatische programma’s “Green Smoothies”, “Fruit Smoothies” en “Warme Soepen” en de handmatige modus kan hij alles doen wat een goede smoothiemixer moet kunnen.

Met de automatische programma’s draaien de wieken met verschillende snelheden en voor verschillende looptijden. Het soepprogramma is het langste met zijn 4:20 minuten – uiteindelijk heb je een 42 graden warme soep.

We kunnen dit zeggen omdat de Bianco di Puro Panda de enige smoothiemixer in de test is met een in de plunjer geïntegreerde thermometer. Dat is een groot pluspunt, want bij het mengen op hoge snelheid wordt veel warmte opgewekt. Dit is niet altijd wenselijk, zeker niet bij groene smoothies. Met de thermometer in de plunjer kun je direct zien of de vloeistof te warm wordt – en indien nodig kun je dit tegengaan met een paar ijsblokjes.

De gebruiksaanwijzing bevat recepten voor smoothies, cashew en amandelspijs, soepen, dressings, ijs en pudding. Natuurlijk kunt u met de machine ook amandel- of havermelk bereiden.

Het wordt bediend via een instelwiel, dat een pulsfunctie, programmasturing en handmatige bediening mogelijk maakt. Bianco di Puro laat zien dat minder soms meer is.

Ondanks zijn zware naam weegt de Panda slechts 4,5 kilogram. Het apparaat trilt niet tijdens het gebruik en staat veilig en stevig op de tafel. De mixer van Bianco di puro is niet luider of stiller dan de andere apparaten. De behuizing kan eenvoudig met een vochtige doek worden afgeveegd en het mengvat kan gemakkelijk onder stromend water worden uitgespoeld.

GOEDE KEUZE

Philips Avance HR3655/00

Adviesprijs

119,-

224.996 andere kochten dit product

In de 2 meegeleverde blendbekers van de Philips Avance Collection Blender HR655/00 bereid je dagelijks lekkere en gezonde smoothies voor onderweg. Blijf je lekker thuis? Dan gebruik je de grote glazen kan van 2 liter. De krachtige motor met een vermogen van 1400 watt maakt snel een egaal mengsel van jouw favoriete ingrediënten. Doe wat verse boerenkool, komkommer, een appel en citroensap in de kan en zet ‘m op de speciale smoothie-stand. Je stelt met de draaiknop ook eenvoudig zelf de juiste snelheidsstand in, zo heb je meer controle over het mixproces.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Philips levert handig twee kleine extra containers voor de HR3655/00, maar helaas zijn ze de plunjer vergeten, die wij als essentieel beschouwen. Er wordt alleen een kleine schraper meegeleverd, maar die is niet erg geschikt voor het vullen en is eigenlijk alleen maar een hulp bij het gieten. Door de zuignappen aan de voeten staat de mixer zeer stabiel. We vonden het prettig dat de mengkom van glas is. Er is een puls, een ijsverbrijzelaar en een smoothie-functie beschikbaar. Met zachtere ingrediënten hebben de smoothies een mooie consistentie. De mengprestaties zijn nog steeds gemiddeld – onze veeleisende smoothie met deels harde ingrediënten werd door de blender niet goed behandeld.

Het bedieningspaneel bestaat uit een aan/uit-schakelaar, een pulsschakelaar en een instelwiel voor handmatige snelheidsregeling. 

Met 1400 watt en 33.000 omwentelingen per minuut heeft deze smoothiemixer een prima vermogen onder de motorkap voor de prijs. Maar dat maakt geen groot verschil voor het mengresultaat – de meeste andere smoothiemixers hebben ook meer dan genoeg kracht.

(Visited 1.260 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *