De beste afkort- en verstekzaag

Als het gaat om echt grote zaagklussen, kom je meestal niet verder met cirkelzagen. Vooral bij de verbouwing van het huis is het een grote hulp – de afkortzaag en verstekzaag. Eigenlijk zijn dergelijke apparaten eerder te vinden op bouwplaatsen waar bekwame vakmensen het druk hebben. Er zijn echter ook apparaten beschikbaar voor doe-het-zelvers die compacter en ook goedkoper zijn en dus de juiste keuze zijn voor thuisgebruik.

Mobiel of staand?

Voor binnenwerk, het zagen van wand-, plafond- of vloerpanelen en ander complex zaagwerk is een cirkelzaag of zelfs een decoupeerzaag snel ondermaats. Vooral bij het zagen van dikke balken verlangt u al snel naar een tafelcirkelzaag op ware grootte – tot het paneel of de balk in verstek moet worden gezet voor een passende verlijming. Bovendien heeft een cirkelzaag veel ruimte nodig, die op kleine bouwplaatsen niet altijd zo overvloedig aanwezig is.

Relatief compact en ook mobiel

Hier komt de afkort- en verstekzaag in het spel, vandaar dat deze vaak een trekzaag wordt genoemd. Even terzijde: de naam komt voort uit de manier waarop de zaag wordt geleid, maar daarover later meer. Allereerst is het belangrijk om op te merken dat de afkort- en verstekzaag beter geschikt is voor complexe zaagwerkzaamheden in krappe ruimtes dan bijna alle andere.

Enerzijds is hij relatief compact, zodat hij gemakkelijk in de hobbywerkplaats kan worden opgeborgen als hij niet wordt gebruikt, en anderzijds kan hij snel naar de plaats van gebruik worden gebracht en gebruiksklaar worden gemaakt. Dit geldt vooral voor onze favoriet: De Ryobi neemt door zijn ontwerp zeer weinig ruimte in beslag en is met zijn gewicht van iets minder dan 15 kilo bijna draagbaar, maar heeft toch een stevige, veilige standaard op de plaats van gebruik.

Een afkort- en verstekzaag is daarom een staande machine die op verschillende locaties kan worden gebruikt.

Algemene voorwaarden

Ondanks of misschien wel vanwege zijn mobiliteit moet de afkort- en verstekzaag op de werkplek een stevige stand hebben, bij voorkeur op werkhoogte en met voldoende ruimte rondom de machine, zodat ook langere planken en balken nergens tegenaan komen. Aangezien deze zaag ook vaak buiten wordt gebruikt bij het zagen van planken en balken voor het op te richten tuinhek of zomerhuis, is het bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat de zaag stevig en recht staat.

Let op een veilige standplaats

Het zaagblad van de zaag wordt van bovenaf door het min of meer vaste materiaal dat moet worden gezaagd geleid – het hoeft niet door de zaag te worden geduwd, zoals bij de tafelcirkelzaag. Dit bespaart ruimte rondom de machine, vergemakkelijkt de geleiding van speciale zaagsneden, zoals verstekzaagsneden, en verhoogt ook de werkveiligheid.

Toch moeten werkhandschoenen worden gebruikt, vooral als bescherming tegen splinters van hout bij het zagen van onbehandeld hout.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen verstekzagen:

 1. favorietli-thumbnail
  METABO KGS 254 M
  Met een vermogen van 1.800 watt en maximaal 4.500 toeren per minuut zaagt de Metabo KGS 254 M moeiteloos in hout, houtpanelen en MDF-platen. Het grote 254 millimeter zaagblad duw je met gemak door dikke en brede balken.

 2. li-thumbnail
  BOSCH PCM 8 S
  De Bosch PCM 8 S is een robuuste machine die je bij uitstek gebruikt voor het zagen van grote werkstukken. Door de 2 stabiele zijverlengingen en trekfunctie met dubbele spangeleiding is het namelijk mogelijk om zaaghoogtes te bereiken tot 65 millimeter en zaagbreedtes van 220 millimeter.

 3. li-thumbnail
  DEWALT DW743N
  Met de DeWalt DW743N kun je werkelijk alle kanten op. Deze veelzijdige combinatiezaag is namelijk als tafel-, afkort- en verstekzaag te gebruiken. Zijn zeer krachtige en tevens stille inductiemotor produceert een opgenomen vermogen van 2000 watt.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Metabo KGS 254 M

Adviesprijs

299,-

205.172 andere kochten dit product

Met een vermogen van 1.800 watt en maximaal 4.500 toeren per minuut zaagt de Metabo KGS 254 M moeiteloos in hout, houtpanelen en MDF-platen. Het grote 254 millimeter zaagblad duw je met gemak door dikke en brede balken. Dankzij de mogelijkheid om je werktafel te verbreden en de handige trekfunctie, blijven ook brede werkstukken stevig liggen en ga je veilig aan de slag. De geïntegreerde laser en ingebouwde verlichting helpen je bij het recht zagen en met de zaagdieptebegrenzer bepaal je eenvoudig je zaagdiepte. Stel de diepteaanslag helemaal af naar jouw wensen, om bijvoorbeeld eenvoudig groeven te maken. Ook in verstek zagen is zo gepiept met de KGS 254 M, tot 47 graden aan de linkerkant. Hierbij zijn er voor de meest voorkomende hoekmaten 5 vaste punten en verlies je dus geen kostbare tijd tijdens het schakelen tussen verschillende klussen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Makelijke zaag die zeer precies zaagt.”

Zeer goed instelbare machine. Voelt degelijk aan, geen speling op zaken als geleiding, of andere verbindingen. Tot in de kleinste details instelbaar of verstelbaar, zodat de machine ook nagesteld kan worden indien noodzakelijk.

Jasper Klein

Vandaag testen we de Metabo KGS 254 M afkortzaag en zien we wat deze te bieden heeft en of er iets beters mogelijk is.

De eerste indruk die je krijgt van de zaag is zeer goed en veelbelovend. Hij is krachtig en toch compact en handig, zodat zelfs mobiel gebruik geen probleem is. Talrijke kenmerken en functies ronden de positieve zaagervaring af.

De constructie was eigenlijk niet het vermelden waard, want alles was al voorgemonteerd. Het zaagblad werd geïnstalleerd en de zaagkop werd opgehangen. We hoefden alleen maar een paar beschermfolies te verwijderen, de spaanopvangzak te bevestigen en de materiaalklem (die het werkstuk vastzet) te bevestigen.

Op de kop van de zaag bevindt zich een transportvergrendeling die de zaagkop in de laagste stand vastzet. Dankzij het handvat kan het dus zonder problemen van A naar B getransporteerd worden (transport met één hand mogelijk).

De maximale zaagdiepte is 92 mm bij 90°. Als de zaagkop wordt gekanteld tot 45°, wordt dit gereduceerd tot 47 mm. Door de ingenieuze trekfunctie kunnen zelfs brede werkstukken worden behandeld. De maximale snijbreedte is hier 305 mm bij 90°. Als de zaagtafel tot 45° wordt gekanteld, bedraagt de maximale zaagbreedte 205 mm. Dit zijn allemaal zeer goede waarden, waar de doe-het-zelver in ieder geval mee uit de voeten moet kunnen.

De draaitafel kan natuurlijk zowel naar links als naar rechts verplaatst worden. Beide zijn mogelijk tot een hoek van 47° (d.w.z. -47° tot 47°). De kop kan ook worden aangepast voor horizontale verstekzaagsneden. Naar links is dit mogelijk tot 47° en naar rechts tot max. 2°.

Zo is de KGS 254 M uitgerust met een verticale en horizontale ondersnijdingsfunctie. Dit is bijvoorbeeld een groot voordeel in de meubelbouw. Gemeenschappelijke hoeken kunnen snel en nauwkeurig worden aangepast via zogenaamde “snap-in”-punten.

Tot slot kunnen we zeggen dat de Metabo KGS 254 M afkortzaag een allround succesvol product is voor de veeleisende doe-het-zelver. Maar de zaag heeft ook zijn plaats in de professionele sector. Alle hoeken zijn nauwkeurig vooraf ingesteld, maar kunnen indien nodig ook worden bijgesteld.

De prijs/prestatieverhouding is ook heel eerlijk, daarom krijgt de KGS 254 M zeker onze “duimen omhoog”.

GOEDE KEUZE

Bosch PCM 8 S

Adviesprijs

229,-

168.952 andere kochten dit product

De Bosch PCM 8 S is een robuuste machine die je bij uitstek gebruikt voor het zagen van grote werkstukken. Door de 2 stabiele zijverlengingen en trekfunctie met dubbele spangeleiding is het namelijk mogelijk om zaaghoogtes te bereiken tot 65 millimeter en zaagbreedtes van 220 millimeter. Daarnaast is de PCM 8 S voorzien van handige extra’s die jouw werk gemakkelijker maken. Zo is er een afstelbare lasergeleider en geïntegreerde werklamp en is er de mogelijkheid tot stofafzuiging. Door de aluminium constructie gaat deze hoogwaardige afkortzaag van Bosch ook nog eens jarenlang mee.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Hier willen we de Bosch DIY PCM 8 S afkort- en verstekzaag in detail voorstellen!

Eerst een paar feiten en cijfers. Met een gewicht van 11,4 kg is deze Bosch afkortzaag ook zeer geschikt voor mobiel gebruik. Dit is een afkort- en verstekzaag met trekfunctie. De maximale zaagdiepte is 65 mm, de maximale zaagbreedte wordt volgens Bosch aangegeven met een goede 220 mm, bij 45° verstek is dat 155 mm.

De Bosch afkortzaag DIY PCM 8 S is geschikt voor de hobbywerkplaats, maar ook voor kleine bouwplaatsen. Voor een optimale zaagsnede en hoge precisie is de zaag uitgerust met een instelbare laser (links van de zaagsnede), die door veel kopers als zeer goed (sterk) wordt beoordeeld. De geïntegreerde werklamp zorgt ook voor een goed zicht op het werkoppervlak.

Het snijden van lijsten en panelen is zeer eenvoudig en snel. De werkklemmen zijn ook ideaal om het werkstuk stevig op de robuuste tafel te houden.

Zoals gebruikelijk bij Bosch afkortzaagmachines is de zaagtafel gemaakt van gegoten aluminium. Voor het snijden van verstekken kan deze naar links en rechts worden gedraaid tot 48°.

De schroefklem voor de veilige bevestiging van het werkstuk en de flexibele zijverlengstukken zorgen voor comfortabel zagen, ook bij langere werkstukken.

Met de Bosch afkortzaag DIY PCM 8 S krijgt u een compacte afkort- en verstekzaag die u zal bevallen met fatsoenlijke zaagcapaciteiten en goede zaagresultaten. Hobby-ambachtslieden doen niets verkeerd met deze Bosch afkortzaag voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Zoals vaak het geval is, wordt de hoeveelheid geproduceerde spaanders vaak bekritiseerd, omdat de verwijdering via de normale stofzuigerzak zo goed als onbestaande is. U moet dus op zijn minst een afzuiginstallatie rechtstreeks op de afkortzaag aansluiten. Volgens veel kopers zijn laser en werklicht zeer goed te gebruiken, zelfs bij daglicht is de laser duidelijk zichtbaar.

Natuurlijk kunt u ook andere Bosch afkortzaagmachines aanschaffen die wellicht meer geschikt zijn voor u.

LUXE KEUZE

DeWalt DW743N

Adviesprijs

719,-

118.441 andere kochten dit product

Met de DeWalt DW743N kun je werkelijk alle kanten op. Deze veelzijdige combinatiezaag is namelijk als tafel-, afkort- en verstekzaag te gebruiken. Zijn zeer krachtige en tevens stille inductiemotor produceert een opgenomen vermogen van 2000 watt. Dit zorgt dat zijn zaagblad met 2850 toeren per minuut ronddraait. DeWalt heeft de DW743N voorzien van een speciaal hendelmechanisme waarbij de beschermkap automatisch opent in de afkortstand. Zo werk je niet alleen veiliger, maar ook direct een stuk gemakkelijker. De geïntegreerde stofafzuiging zuigt al het losgekomen zaagsel probleemloos en snel weg. Zo hou je niet alleen de grond schoon, maar ook je ogen veilig.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Een zaag voor professionals, dit wordt snel duidelijk met de apparatuur. De machine is compact en heeft geen overbodige plastic bekleding. Het lichaam wordt beschermd tegen stoten door twee “rollbars”. De zaagtafel is gemaakt van gegoten aluminium en is vlakgefreesd. Alle accessoires vinden hun plaats op de zaag. De afstelling van de riphek is bijzonder goed opgelost. De riphek wordt bewogen door middel van een stelwiel via twee tandwielen. 

De exacte waarden zijn af te lezen van een schaalverdeling op de voorste rand van de zaagtafel. Bovendien kan het scheidingshek over de rand van de machine worden bewogen voor grotere zaagsneden. Hiervoor heeft het hek een uitklapbaar steunvlak. Uiteraard is ook een tussenstop bij de levering inbegrepen. Deze is vrij klein en in het ontwerp meer geschikt voor een ondervloerzaag. In de praktijk vervult het echter vrij goed zijn taak. Aan de zijkant van de zaagtafel bevinden zich twee greepvlakken om de zaag te transporteren. Dit is zeer eenvoudig dankzij het lage gewicht van slechts 22 kilogram. 

Met de DeWalt DW743N is precisie niet langer een vrome wens. De hekken zijn schuin en precies. Wanneer de machine wordt ingeschakeld, bereikt deze snel het stationaire toerental. Het geluid van de motor is krachtig en geschikt voor een cirkelzaag. Het zaagblad eet in het hout en geeft goede zaagresultaten. Deze zijn natuurlijk vooral afhankelijk van de conditie van het zaagblad. De helling en de concentriciteit zijn echter afhankelijk van de machine. Alle aanpassingen zijn eenvoudig te maken, de zaag is zeer mobiel door het lage gewicht en kan op elke werkbank worden geplaatst. Tijdens het gebruik moet hij echter met twee schroeven worden vastgezet, zodat hij niet verschuift.

Een echt uitzonderlijke machine. Een krachtige motor in combinatie met een hoge precisie en een goede productkwaliteit, zo robuust dat hij zonder problemen op de bouwplaats kan worden gebruikt. 

(Visited 290 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.