De beste magnetron

We hebben het enorme scala aan microgolven onder de loep genomen, de meest interessante geselecteerd en vervolgens uitgebreid getest. Onder de 19 testapparaten bevonden zich die met en zonder grill- en bakfuncties, want niet iedereen heeft beide nodig.

Microgolven zonder grill en bakfunctie zijn veel goedkoper. Je kunt ze krijgen voor maar 50 euro. Het duurste apparaat in de test kostte 380 euro.

Microgolven – wat je moet weten

Een magnetron verwarmt voedsel niet door middel van warmte die van buitenaf wordt aangevoerd, zoals bijvoorbeeld bekend is van de oven. In plaats daarvan worden hoogfrequente elektromagnetische golven opgewekt door een zogenaamde magnetron-set watermoleculen in het voedsel in beweging gebracht en zo opgewarmd.

Aangezien voedsel van binnenuit wordt verwarmd in plaats van van buitenaf, zijn magnetrons ideaal voor het ontdooien van diepvriesproducten. Het verwarmen met behulp van microgolven is een relatief zachte manier van verwarmen. Dit betekent dat veel voedingsstoffen behouden blijven – zolang u zich maar aan enkele regels houdt, die we hieronder voor u hebben samengevat.

Microgolven zijn beter dan hun reputatie

Klassieke microgolven regelen hun vermogen door middel van intermitterende werking. De magnetron wordt in een ritme van enkele seconden in- en uitgeschakeld. Het vermogen dat de gebruiker nodig heeft, wordt gecreëerd door de verhouding tussen de in- en uitschakeltijd. Dit betekent echter dat het voedsel voor korte tijd aan een zeer hoog vermogen – d.w.z. verwarming – wordt blootgesteld. Dit kan leiden tot een verlies van smaak of vitaminen in levensmiddelen die bijzonder voorzichtig moeten worden gekookt, zoals vis.

Om deze reden zijn er microgolven met schakelende voeding ontwikkeld, de zogenaamde inverter microgolven. Ze sturen de anodestroom van de magnetron elektronisch aan. Hierdoor kan het gewenste vermogen gelijkmatig worden uitgestraald, waardoor het voedsel nog zachter wordt verwarmd.

Bij een magnetron vindt u altijd de specificatie van een vermogensklasse, bijvoorbeeld 700 watt. Het verwijst naar het maximale vermogen van de magnetron die de microgolven genereert. Meestal wordt 700 tot 900 watt magnetronvermogen gebruikt. Het vermogen van de grill- en heteluchtcomponenten wordt echter, indien nodig, aan het bovenstaande vermogen toegevoegd. Dit resulteert in vermogenswaarden van 2.000 watt en meer.

Geen bewezen nadelen

Veel tijdgenoten zijn belijd met microgolfverzakkers. Er wordt vaak gesproken over schadelijke straling of over de vernietiging van voedingsstoffen. Straling die naar buiten toe doordringt is niet aan de orde, zoals tests van onder andere Stiftung Warentest hebben aangetoond.

Alle apparaten zijn zo goed afgeschermd door metaal dat er geen straling naar buiten kan ontsnappen. Op het glas van de deur van een magnetron kunt u een metalen net zien dat niet door de straling van de magnetron kan worden gepenetreerd.

“Straling” klinkt in eerste instantie natuurlijk gevaarlijk, maar is uiteindelijk een neutrale fysieke term. Het is elektromagnetische straling, die zowel het licht als de warmtestraling van de oven omvat. Het enige verschil is de frequentie van de elektromagnetische straling: terwijl de frequenties van het zichtbare licht tussen 400 en 790 terahertz liggen, genereert de magnetron een frequentie van 2,45 gigahertz en ligt dus in het zogenaamde microgolfbereik – vandaar de naam.

Levende wezens horen natuurlijk niet in de magnetron thuis. Dit komt omdat de microgolven de vloeistof in de cellen verhitten, de eiwitten stollen en het dier sterft. Kleine kinderen moeten daarom leren dat de kat geen plaats heeft in de magnetron – net zo min als in de oven.

Elk kookproces, of het nu in een pot, oven, pan of magnetron is, vernietigt of beïnvloedt de vitaminen in een voedsel. Niet voor niets wordt gezegd dat rauwe groenten of fruit gezonder zijn dan gekookte.

De meeste vitaminen worden vernietigd door te lang en te veel te verhitten. Microgolven hebben hier zelfs een voordeel, want omdat ze het voedsel van binnenuit verwarmen, gaat het opwarmen veel sneller dan met warmte van buitenaf. Hier vindt u een tabel met vitaminen die hittebestendig of hittebestendig zijn.

Grillen, bakken, bakken & Co.

Als u uw broodjes op zondag wilt bakken, heeft u een grill nodig. Met een magnetron alleen komt u niet ver. Voor alle testapparaten zonder hete lucht was het nodig om ze om te draaien zodat ze niet zouden verbranden. Apparaten met hete lucht zijn over het algemeen geschikter om te bakken.

Eenvoudige grillmodellen hebben geen hete lucht, de gegrilde kip wordt dan alleen van bovenaf en ongelijkmatig gebruind. Als u vaak vlees grilt, moet u zeker kiezen voor een apparaat met circulerende lucht.

Sommige fabrikanten maken ook reclame voor stoomkookfuncties en bevatten een speciaal stoomkookreservoir. In principe kunt u met stoom koken in elke solomagnetron. Het enige wat u nodig heeft is een aparte stoomcontainer, zoals de Sistema container voor stoomkoken.

Aangezien de microgolven ook het te koken voedsel in deze plastic bakjes raken, zijn de consistentie en de smaak lang niet zo goed als bij puur stoomcontact. De metalen stoomkookpot van de Panasonic NN-GD38 is op dit gebied uitstekend.

Wat betreft de bediening heeft men de keuze tussen analoge draaiknoppen met mechanische timer of digitale displays met toetsen of aanraakveld en draaiknoppen. Digitaal heeft voordelen: De tijd kan precies worden ingesteld en uitgelezen, en automatische programma’s zijn ook mogelijk. De operatie kan echter relatief complex worden.

Microgolven met analoge draaiknoppen zijn gemakkelijker te breien. Meer dan vermogen, tijd en modus (micro, grill, combinatie) kan niet worden geselecteerd. Dit is duidelijk, maar beperkt de mogelijkheden.

Schoonmaken

Eerst en vooral: Vermijd vervuiling van de binnenmuren en geuren door het bedekken van voedsel en dranken. Vul regelmatig een kom met 200-250 milliliter water, voeg een beetje citroen toe en kook gedurende 10 minuten op de hoogste stand in de magnetron. Nadat u de stoom enige tijd hebt laten inwerken, veegt u alle oppervlakken droog. Dit zal het vet op de wanden oplossen.

Zelfs als u de kookruimte regelmatig reinigt, kunnen er geuren in de ventilatieruimtes achterblijven. Je kunt ze binden met houtskool: Wikkel een handvol stof in en leg het een paar dagen in de kookkamer – en gebruik de magnetron natuurlijk niet in deze tijd.

Veiligheidstips

Gebruik geen microgolfoven waarvan de deur of het sluitmechanisme beschadigd is. Bedien ook nooit microgolven met een lege kookkamer, omdat de kracht van de magnetron door iets moet worden geabsorbeerd. Dek de ventilatiesleuven van het apparaat niet af.

Voorzichtig! Heet! Gebruik magnetronschalen. Normaal serviesgoed absorbeert geen microgolven (porselein, plastic) en wordt alleen indirect verhit door het voedsel dat wordt gekookt. Ongeglazuurd aardewerk of aardewerk met scheuren kan water bevatten, dat vervolgens ook wordt verhit.

Metaal in de magnetron?

Gebruik geen schotels met een gouden rand of andere metalen decoraties. Het zal worden beschadigd door de straling, smelten en afschilferen. Je kunt het horen aan het gekraak in de kookkamer.

Maar metaal in de kookkamer is over het algemeen niet taboe. Het voedsel kan zelfs worden verwarmd in de aluminium kom. Dit is echter inefficiënt, omdat de komwand en de basis de straling weerkaatsen, wat betekent dat deze alleen van bovenaf in het voedsel kan doordringen. Voorwerpen van dik metaal, zoals bestek, zijn geen probleem – ze worden gewoon heet.

En last but not least: laat het kookproces niet onbeheerd achter. Broodjes kunnen snel verkolen, een kip kan met zijn poot in de grill vast komen te zitten of een vloeistof kan wegkoken. Vooral als u een nieuw apparaat heeft, moet u eerst leren hoe lang bepaalde kookprocessen duren.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben 19 microgolven getest, waarvan vijf zonder grillfunctie. De kwaliteit van de afwerking van de verschillende toestellen verschilt slechts in geringe mate ondanks de grote prijsverschillen. Er zijn geen oneffenheden, het lakwerk is in orde en de touch- en button-bedieningspanelen werken zoals het hoort.

Een magnetron is een keukenhulpje en niemand wil in de handleiding te vaak opzoeken wat het autoprogramma A7 betekent. Modellen zonder of met afzonderlijke autoprogramma’s kunnen met één of twee toetsen in beweging worden gezet – in ieder geval voor de magnetronfunctie.

Hoe intelligenter de microgolfoven, hoe groter de bedieningsinspanning

In de praktijk duurt het echter meestal vier tot tien toetsaanslagen, omdat de apparaten intelligent zijn – en dat maakt meer werk: Om een ontdooitijd voor bevroren kip op de juiste capaciteit te berekenen, moet je het gewicht in grammen invoeren. Apparaten met een draaikiezer zijn hier in het voordeel, omdat de gegevens dan veel sneller kunnen worden geselecteerd dan met een druk op de knop.

Voor de praktijk hebben we een aantal smakelijke gerechten bereid die elk andere eisen stellen aan de apparaten.

We hebben een koele, stroperige pompoensoep eenmaal verwarmd in een diepe en ook in een breed bord gedurende twee minuten elk tot maximaal vermogen. De resultaten konden niet anders zijn, waarbij we geïnteresseerd waren in het verschil tussen het heetste en het koelste punt. In het geval van soep zijn grotere temperatuurverschillen vanuit ons oogpunt echter niet tragisch: twee keer roeren, de soep is al overal dezelfde temperatuur. Het is problematischer als zelfs vast voedsel ongelijk wordt verhit, want dan is de kip al droog op de ene plaats en nog rauw op de andere.

Het effect wordt echter gerelativeerd door langere kooktijden. Daarom hebben we in een tweede test een kant-en-klare rijstschotel gekookt.

Omdat veel mensen graag kip of hun benen in hun elektrische of gasfornuis koken, hebben we dit als de twee belangrijkste tests gekozen. Pluimvee op de grill werkt de microgolven met grill en de apparaten zonder gelijke. Als er warme lucht beschikbaar is, wordt deze ook ingeschakeld.

Als er een geschikt pluimveeprogramma beschikbaar was, wordt dit gebruikt en wordt de timing van de computer vertrouwd. Dit wordt berekend na het invoeren van het gewicht. Zonder autoprogramma hebben we gekozen voor de combi-mode (magnetron + grill).

De poten waren hetzelfde in het groen. Ook hier moest het kippenprogramma – indien beschikbaar – geactiveerd worden. De tijd was hier meestal ongeveer 30 minuten, voor de kippenhelften ongeveer 40 minuten.

Aangezien dit een kookproces is met verschillende variabelen, kan ons resultaat slechts een indicatie zijn van een goed of slecht kookresultaat. Door de tijd te variëren, gebruik te maken van grills van verschillende hoogtes en vermogensniveaus en de kip regelmatig om te draaien, kunnen de resultaten voor u anders zijn. We hebben de bovenstaande tests in negen gevallen herhaald omdat de resultaten te slecht of inconsistent waren.

Als laatste stap moesten de microgolven laten zien hoe ze met het bakken van broodjes om konden gaan. Natuurlijk moest de klassieker worden opgenomen, dus besloten we om voor de niet-bevroren goederen uit de tas te gaan. De belangrijkste vraag voor het comfort was: Moet ik de rollen draaien? De belangrijkste vraag voor de smaak: is het broodje knapperig rondom en heeft het overal een mooie gouden kleur?

We hebben ook naar de instructies gekeken. Ze waren voldoende gedetailleerd voor bijna alle apparaten. Panasonic faalde met een niet-bestaande handleiding, Bauknecht trotseert met een Duitse Quick-Guide op karton die makkelijker te bevestigen is op het keukenprikbord dan de handleiding in tien talen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen magnetrons:

 1. li-thumbnail
  SHARP R843INW
  De Sharp R843INW is een uitgebreide combi-magnetron waarmee je kunt grillen, verwarmen en ontdooien. De combi-magnetron is gemakkelijk in gebruik dankzij de 10 automatische programma’s zoals een pizza stand.

 2. li-thumbnail
  SEVERIN MW 7875
  De Severin MW 7875 is een moderne magnetron met grill-functie en een inhoud van 20 liter. Deze beschikt over 9 verschillende magnetronstanden inclusief ontdooien.

 3. li-thumbnail
  PANASONIC NN-CD87KSUPG
  De Panasonic NN-CD87KSUPG heeft 27 automatische programma’s, zodat je altijd de juiste instellingen voor je gerecht kiest. Of het dus een stoofschotel, verse vis of een knapperig stokbroodje is; je maaltijd komt altijd goed uit de combimagnetron.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Sharp R843INW

Adviesprijs

149,-

290.112 andere kochten dit product

De Sharp R843INW is een uitgebreide combi-magnetron waarmee je kunt grillen, verwarmen en ontdooien. De combi-magnetron is gemakkelijk in gebruik dankzij de 10 automatische programma’s zoals een pizza stand. De ontdooistand zorgt ervoor dat je eenvoudig een stuk vlees kunt ontdooien op gewicht. De Sharp R843INW heeft een inhoud van 25 liter.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Duidelijke en goedwerkende combimagnetron”

Veelzijdig apparaat. Gemakkelijk te bedienen.Is zoals ik gehoopt had de volledige vervanger van mijn vorige SHARP die 16 jaar oud is, maar nog steeds functioneerde. Het nieuwe toestel is ruimer en biedt dankzij de warme lucht functie nog meer mogelijkheden!

Tim Herinck

Terwijl de meeste magnetrons met grills slechts één verwarmingselement aan het plafond van de kookkamer hebben, is de Sharp R843INW uitgerust met een extra verwarmingselement onder de draaischijf. De magnetron levert dus zowel boven- als onderwarmte en kan tot 230 graden worden verwarmd. Je kunt het niet alleen gebruiken om broodjes te bakken of roerbakcakes te bereiden, je kunt het zelfs gebruiken om donkere roggebroodjes te maken van zuurdesem, waarvoor in eerste instantie hoge temperaturen nodig zijn.

Bijzonder is de draaischijf van gecoat metaal, die ook als koekenpan kan worden gebruikt. Zet de kippenpoten of andere kleine stukjes vlees er direct op en je bent klaar.

De kippen werden bijna perfect in onze testritten. Voor een optimale kleuring en een knapperige huid is nog enige fijnafstelling door de kok nodig. Met de Sharp is dit mogelijk, omdat naast de automatische programma’s (ook voor kippen) de temperatuur, het vermogen en de tijd handmatig kunnen worden ingesteld.

De betreffende instelling wordt gemaakt met behulp van knoppen en een draaiknop. De bedrijfsmodi grill, hete lucht, magnetron worden duidelijk weergegeven op het display. Bij gebruik van de oven geeft een schaalverdeling aan of de ingestelde temperatuur is bereikt.

De Sharp R843INW kan worden gebruikt voor het klassieke bakken van broodjes of zelfs het grillen van kippenpoten zonder te hoeven omdraaien, bij voorkeur op het meegeleverde lage grillrooster. De meeste apparaten zijn ver verwijderd van het ideale geval – knapperig en goudgeel rondom. Onze testwinnaar, de Sharp R843INW, is erin geslaagd om in een aanvaardbare tijd van acht minuten te bakken zonder te draaien. De zaak was overal knapperig. Hier kwamen boven- en onderwarmte in het spel.

De Sharp R843INW is een allrounder die zowel vrienden van het bakken over (hete lucht) als ventilatoren van gevogelte (grill + magnetron + hete lucht) en ambitieuze bakkers (hete lucht tot 230 graden) bedient.

De 25-liter machine heeft alleen zijn zwakke punten bij het opwarmen van soepen in de plaat, waar het resultaat ongelijkmatig was. Gevoelige tijdgenoten kunnen last hebben van de gammele sleutels. Het piepen als erkenning voor elke toetsaanslag is een kwestie van smaak.

GOEDE KEUZE

Severin MW 7875

Adviesprijs

79,-

192.023 andere kochten dit product

De Severin MW 7875 is een moderne magnetron met grill-functie en een inhoud van 20 liter. Deze beschikt over 9 verschillende magnetronstanden inclusief ontdooien. Het ontdooien kan zeer gericht worden ingesteld op basis van gewicht en tijd. De magnetron en grill zijn gescheiden of gecombineerd te gebruiken. Daarnaast heeft deze magnetron een uitneembaar draaiplateau met een diameter van 24.5 cm en een grillrooster. De 30 minuten timer zorgt ervoor je een seintje krijgt wanneer de ingestelde tijd is verstreken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Als u op zoek bent naar een magnetron zonder franje en verwarrende automatische programma’s die gewoon kunnen bakken en opwarmen, dan is de Severin MW 7875 de juiste keuze. Voor ons is het de beste goedkope magnetron met grillfunctie.

Een mechanische timer maakt zich met een “ping” aan het einde van de ingestelde tijd voelbaar en het apparaat wordt dan weer volledig uitgeschakeld. We hebben anders alleen een stand-by energieverbruik van bijna nul gemeten voor de twee microgolven met een mechanische timer.

Er is geen display met een klok, de soms storende nachtverlichting van de keuken is weggelaten. Wat gelukkig ook weggelaten wordt, zijn de vervelende piepjes bij de keuze van tijd, vermogen en modus.

De grillfunctie kan worden gecombineerd met de magnetron, waarvoor een vaste functie op het bovenste wiel aanwezig is. En bij het grillen was het overtuigend: de kippen waren een beetje bleek tot goudbruin, maar erg sappig.

Omdat de Severin MW 7875 geen luchtcirculatiefunctie heeft, moeten gegrilde of gebakken goederen worden omgedraaid. Daarnaast heeft de normale magnetron ook een goed figuur: soep en rijst worden relatief gelijkmatig opgewarmd.

LUXE KEUZE

Panasonic NN-CD87KSUPG

Adviesprijs

419,-

301.951 andere kochten dit product

De Panasonic NN-CD87KSUPG heeft 27 automatische programma’s, zodat je altijd de juiste instellingen voor je gerecht kiest. Of het dus een stoofschotel, verse vis of een knapperig stokbroodje is; je maaltijd komt altijd goed uit de combimagnetron. Kies je liever zelf de juiste instellingen? Dan selecteer je afhankelijk van je gerecht de heteluchtfunctie, grill of magnetron. Of je kiest een combinatie van de drie. Zo ontdooi je ingevroren groenten eerst met de magnetron en gebruik je daarna de grillfunctie om ze gaar te krijgen. Dankzij de invertertechniek verwarmen je gerechten zuiniger, sneller en gelijkmatiger. Nadat de timer gaat, stuit je dus niet op een koude kern.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Panasonic NN-CD87KS is een high-end oven met draaitafel en magnetron. Met zowel warme lucht als boven- en onderwarmte is echt bakken en grillen mogelijk, opwarmfase inbegrepen. Tot 230 graden moet mogelijk zijn. De opwarmfase met veel automatische programma’s, zoals “Half Chicken”, lijkt misschien irritant met het oog op een magnetron, maar het is alleen maar logisch voor de ovenkwaliteiten.

De praktische resultaten zijn dan ook indrukwekkend. Na een korte ’trial and error’ fase lukt het ons om sappige kippen met een goudbruine huid te produceren. Zoals vaak het geval is, moet je je aanpassen aan de timing van de autoprogramma’s en ze hier en daar aanpassen.

Helaas verwerken de autoprogramma’s geen diepgevroren deeg, bijvoorbeeld diepgevroren stokbrood of de diepgevroren bladerdeeg-appelstrudel. Dat zou eerst met het ontdooiprogramma moeten worden verwerkt. Dit betekent niet dat je geen bevroren apfelstrudel kunt bakken. U zou gewoon de tijd, de temperatuur en de hete lucht/grill handmatig moeten instellen.

Panasonic heeft het gebruiksgemak op een zeer hoog niveau gebracht: Terwijl andere apparaten de gebruiker verwarren met anonieme programma’s zoals A01 tot A27 – wie blijft de handleiding controleren? “Grill een halve kip” of “Bak een stokbrood” zijn de duidelijkste woorden. De stappen tijdens het proces worden ook geïllustreerd: “De kip draaien” of “Roeren” wordt dan op het display weergegeven.

De “sensor” is een highlight, omdat deze de gebruiker ontlast van het instellen van een tijd en een vermogensniveau. Met één druk op de ronde knop begint het proces. De machine bepaalt de resterende tijd op basis van de temperatuur en de stoomontwikkeling. Het is niet bijzonder nauwkeurig en je zou al een oogje op de kom moeten hebben, maar het heeft ons nooit overkookt in de test.

Een gewenste warmte waarbij je direct kunt eten of drinken wordt echter altijd overschreden – maar dit is ook positief als de plaat nog een paar minuten in de kookkamer blijft staan. De functie is geschikt voor het verwarmen van stoofschotels, aardappelen, vlees, vloeistoffen of puree en werkt met magnetron en hete lucht.

Ondanks alle oven- en grillfuncties is de reiniging eenvoudig, er is geen storende verwarmingsspiraal in de bakkamer.

De fabrikant levert zijn Panasonic NN-CD87KS met een 35,5 centimeter brede glazen draaischijf. De platen van typische 23- of 25-liter apparaten hebben een diameter van slechts 28 tot 31 centimeter. Daarom heeft het apparaat ook een 34-liter bakkamer. Er kan hier veel in passen, bijvoorbeeld een taartveer vorm, een grote kratvorm of een hele eend. Voor een gans zouden we dan echter naar stationaire ovens kijken.

Daarnaast is er een gecoate metalen draaischijf met een diameter van 33,5 centimeter. Deze wordt altijd op de glasplaat geplaatst. Direct op deze plaat smoren en grillen we, de hoge rand maakt het mogelijk.

We merkten twee nadelen op: Het display kan niet worden uitgeschakeld. Het schittert constant, zelfs zonder klok. Dit laatste kan niet worden gedeactiveerd, maar als we geen tijd instellen wanneer we het in werking stellen, zal het er ook niet zijn. Deze LCD-achtergrondverlichting zorgt onder andere voor een relatief hoog stand-by verbruik van 2 Watt. Economische microgolven staan hier op 0,4 watt.

Het relatief onstabiele werkingsgeluid in de gecombineerde modus van verwarming en microgolven is slechts een zwak punt aan de negatieve kant, aangezien geen enkele magnetron het predikaat “stil” verdient.

(Visited 451 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.