De goedkoopste volautomatische koffiemachine

Er zijn slechts enkele volautomatische koffiemachines in de lage prijsklasse. We hebben 8 actuele modellen in deze prijsklasse voor u getest. Onze focus ligt niet alleen op de kwaliteit van de espresso en het melkschuim: we vinden ook de geschiktheid voor dagelijks gebruik belangrijk.

Dit is wat telt voor een volautomatische koffiemachine

Met alle functionele diversiteit die een koffieautomaat biedt – het belangrijkste is de espresso. Als u liever filterkoffie drinkt, kunt u beter een French Press of koffiemolen en een handfilter gebruiken. Zelfs met een goede filterkoffiemachine bent u beter af.

Een echte espresso is alleen mogelijk met hoge waterdruk en zeer fijngemalen koffiepoeder. Dit is wat een goede volautomatische koffiemachine moet kunnen. U kunt het handwerk – zoals u het kent van de beroemde Bialetti potten – hier vergeten. Je kunt een echte espresso herkennen aan de crema, de lichtbruine schuimlaag die hem bekroont. 

Belangrijk voor een goede espresso: de juiste instellingen
Hoewel waterdruk de belangrijkste factor is, is druk alleen geen goede espresso. De juiste watertemperatuur en de maalgraad van het poeder zijn ook belangrijk. Te heet water zorgt ervoor dat het koffiepoeder verbrandt – de espresso wordt bitter. Als het koffiepoeder niet fijn genoeg wordt gemalen, mist de espresso aroma’s en smaakt hij waterig. Een andere factor: tijd. Als het water te snel doorloopt, wordt de espresso ook waterig. Duurt het echter te lang, dan treedt er over-extractie op en wordt de espresso bitter.

Maalgraad, water en koffiehoeveelheid moeten instelbaar zijn

Belangrijk om te weten: Er bestaat niet zoiets als een perfecte espresso. Dit is waar smaken en individuele voorkeuren uiteenlopen. Daarom is het zinvol om een volautomatische koffiemachine aan te schaffen die u voldoende instelmogelijkheden biedt. U moet zowel de maalgraad als de hoeveelheid water en koffie kunnen aanpassen.

Bij de meeste machines kunt u de maalgraad en de hoeveelheid koffie variëren. Meestal wordt dit gedaan onder “Koffiesterkte”. Aan de andere kant heb je met veel machines geen invloed op de hoeveelheid water. Het is een belangrijke factor die het aroma van uw espresso beïnvloedt. Veel volautomatische koffiemachines hebben een standaardinstelling van ongeveer 40 milliliter. Voor een goede espresso raden wij echter een kleinere hoeveelheid water aan: 20 tot 30 milliliter is voldoende.

Drie manieren om melk te schuimen

Een ander aspect van volautomatische koffiemachines is het melkschuim. Hier zijn er drie verschillende varianten:

 • Apparaten zonder melkschuimsysteem: dit zijn de Melitta Caffeo Solo en zijn opvolger, de Melitta Purista, en de Tchibo Esperto Caffè.
 • Apparaten met schuimlans: Hieronder valt bijvoorbeeld onze testwinnaar, de DeLonghi ECAM 22.110.
 • Apparaten met volautomatisch melkschuimsysteem: Apparaten met deze functie bereiden melkschuim van koude melk voor. Hier kunnen we de Melitta Caffeo CI aanbevelen.

Welke van deze oplossingen het beste is, hangt af van uw smaak en uw behoefte aan comfort. Als u liever uw koffie drinkt zonder melkschuim, kunt u veilig afzien van deze functie. Dan kan een espressomachine of filterkoffiemachine ook de ideale machine voor u zijn.

Hygiëne is belangrijk: schoonmaken

Hygiëne en waterfiltratie zijn belangrijke aspecten. In de behuizing van een volautomatische koffiemachine komen koffiepoeder, melk en water bij hoge temperaturen dicht bij elkaar. Dit creëert een prachtig klimaat voor bacteriën en schimmels. Bovendien wordt er overal waar het water regelmatig passeert, kalk afgezet.

Reinigingsprogramma’s moeten regelmatig worden gebruikt

Een grondige reiniging van de volautomatische koffiemachine is niet mogelijk. In de praktijk hebben volautomatische koffiemachines speciale reinigings- en ontkalkingsprogramma’s. Deze moeten regelmatig worden gebruikt. Het is ook raadzaam om een waterfilter te gebruiken, waarmee de meeste machines kunnen worden bediend. Twee keer zo praktisch: de machine verkalkt veel langzamer en de koffie smaakt beter.

Het kan gebeuren dat het automatische spoel- en reinigingsprogramma net begint wanneer u een cappuccino wilt maken. Dat is de prijs van gemak – en aangenamer dan het handmatig reinigen van alle onderdelen.

Bij veel volautomatische koffiemachines kunt u de zetgroep verwijderen – meestal via een klep aan de zijkant van de machine. Ten eerste kunt u de brouwerijgroep met de hand schoonmaken. Aan de andere kant kan het in geval van een defect gemakkelijker – en kostenefficiënter – worden vervangen dan een vast geïnstalleerde zeteenheid.

Hoe we hebben getest

De selectie van de testkandidaten was voor ons niet moeilijk. Want het aantal volautomatische koffiemachines in de prijsklasse tot 400 euro is goed beheersbaar. Natuurlijk kunt u voor deze prijs een goede gebruikte machine vinden. Om hygiënische redenen raden wij echter het gebruik van een nieuwe machine aan.

Op onze lijst staan twee volautomatische koffiemachines van DeLonghi, de ECAM 22.110 en de vergelijkbare, maar iets oudere ESAM 3000, evenals de Melitta Caffeo Solo en zijn opvolger, de Melitta Purista. We hebben ook de Melitta Caffeo CI nader bekeken als een meer prijsintensief alternatief, maar het prijskaartje is veel hoger. Andere kleine volautomatische koffiemachines in onze testkeuken zijn de Krups EA 8108 en de Tchibo Esperto Caffè.

De belangrijkste testcriteria zijn de kwaliteit van de espresso en het melkschuim en de instel- en reinigingsmogelijkheden. Aspecten als gebruiksgemak en ontwerp spelen ook een rol in de evaluatie.

Veel volautomatische koffiemachines kunnen melk opschuimen. Dit gebeurt ofwel volledig automatisch door koude melk aan te zuigen en deze vervolgens te verwarmen en in opgeschuimde toestand weer af te geven. Ook hebben veel machines een melkschuimlans die waterdamp afgeeft. Hier houdt u een kopje melk onder de lans, zodat het ondergedompeld wordt. Hierdoor wordt ook de melk verwarmd en opgeschuimd. Sommige modellen in de test hebben echter helemaal geen melkschuimsysteem.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen koffiemachine’s:

 1. favorietli-thumbnail
  DELONGHI ECAM 22.110
  Een verse espresso maak je met de De’Longhi Magnifica ECAM 20.110. Gerbruik de knoppen om een kop koffie te zetten naar jouw smaak.

 2. li-thumbnail
  MELITTA CAFFEO
  Voor de koffieliefhebber met een brede smaak is er de Melitta Caffeo CI Zilver E970-101. Je vult deze koffiemachine namelijk met 2 verschillende smaken bonen en wissel je gemakkelijk af. Een cappuccino of latte macchiato maak je met 1 druk op de knop dankzij het melksysteem.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”192″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

DeLonghi ECAM 22.110

Adviesprijs

329,-

blank

177.561 andere kochten dit product

Een verse espresso maak je met de De’Longhi Magnifica ECAM 20.110. Gerbruik de knoppen om een kop koffie te zetten naar jouw smaak. Met de grote draaiknop in het midden van het panel stel je de sterkte in van mild tot sterk. Zo drink je op elk moment van de dag de koffie waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Houd jij op z’n tijd ook wel van een cappuccino of latte macchiato? Met het stoompijpje schuim je zelf melk op. Bewaar kopjes boven op de plaat zodat je die altijd bij de hand hebt. Raadpleeg de handleiding voor het ontkalken en reinigen van de machine.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Vrienden krijgen met goede koffie”

Deze koffiemachine voldoet meer dan aan de verwachtingen. Het malen van de koffiebonen gebeurd vrij stil,je kunt gewoon een gesprek voeren tijdens het malen. De water-opvangbak, het waterreservoir en het residu-en bakje heeft een grote capaciteit.

Sofie de Haen

Het ontwerp van de DeLonghi volautomatische koffiemachine is discreet en absoluut in orde. Zoals bij de meeste apparaten in deze prijsklasse is de behuizing gemaakt van kunststof. De voorkant glanst in zwarte laklook, het bedieningspaneel is zilverkleurig.

De koffie-uitloop is traploos in hoogte verstelbaar en kan gelukkig tot een hoogte van 13 centimeter worden versteld. Dit betekent dat er ook hogere latte macchiato glazen onder passen. Niet eens alle duurdere volautomatische koffiemachines bieden dit aan. Het is vervelend als je favoriete glas niet onder de tuit past.

Een ongebruikelijk kenmerk van het ECAM 22.110: er is geen display. Hij wordt bediend met zes knoppen en een draaiknop. Het is echter raadzaam om de gebruiksaanwijzing te lezen, omdat de volautomatische koffiemachine niet vanzelfsprekend is. Maar alle functies zijn eenvoudig te begrijpen, zodat de bediening snel een tweede natuur wordt.

De melkschuimlans bevindt zich aan de linker voorzijde. Dankzij de zwarte kunststof behuizing past hij discreet in het totaalbeeld. Het is misschien niet zo handig als een volautomatische, maar met een beetje oefening levert het een zeer goed en homogeen melkschuim op.

Het DeLonghi ECAM 22.110 biedt een volledige 13 niveaus van slijpen. Bij de test werd echter opgemerkt dat het water niet meer in de twee fijnste fasen in het espressopoeder is doorgedrongen. Dit kan te wijten zijn aan de gebruikte espressobonen.

Het is echter wel zo dat volautomatische koffiemachines soms problemen hebben met zeer fijngemalen koffiepoeder. Wat de kwaliteit van de espresso betreft, hebben de zeefespressomachines hier het voordeel. Maar omdat de fabrikanten de zettechniek verbeteren, kunt u met een volautomatische koffiemachine ook een goede espresso bereiken. Het is gewoon niet genoeg om perfectie te bereiken.

De gewenste koffiesterkte wordt geselecteerd met behulp van het instelwiel in het midden. In principe is alles wat je wilt toegestaan. Voor een “echte” espresso raden wij de sterkste instelling aan.

Een andere essentiële instelling is de hoeveelheid water per drank. Druk hiervoor op de knop met het kopjessymbool totdat een kleine LED op het bedieningspaneel knippert. Hiermee wordt de programmeermodus gestart. Nu kan de gewenste hoeveelheid water worden doorgelaten. Door opnieuw op de knop te drukken wordt de watertoevoer gestopt. Tegelijkertijd wordt de hoeveelheid water die is gepasseerd opgeslagen. Ter oriëntatie kunt u het beste een espressokopje nemen. De juiste hoeveelheid water is ongeveer 20 tot 30 milliliter.

Als de espresso niet naar wens uitkomt, is dat geen probleem – en ook niet ongewoon. Met gevarieerde instellingen kunnen snel betere resultaten worden bereikt. Idealiter zou het water ongeveer 25 seconden door de machine moeten kunnen stromen. Benader deze waarde zo goed mogelijk. Met een beetje oefening vindt u de juiste instellingen voor uw espresso. Verwacht echter geen perfectie, want perfectie is niet iets wat een koffieautomaat in deze prijsklasse kan bieden. Nog duurdere modellen falen door de vraag naar perfectie.

Het is trouwens zeker de moeite waard om wat geld te investeren in goede, vers gebrande koffie. Het kost slechts iets meer dan de goedkope in de supermarkt, maar u wordt beloond met een veel betere smaak. Dit is al merkbaar in het aroma als je het uitpakt. Voor volautomatische machines raden wij altijd espressobraadsels aan.

Het DeLonghi ECAM 22.110 biedt u alle belangrijke functies en mogelijkheden voor reiniging. Het automatische reinigingsprogramma is verantwoordelijk voor de binnenkant van de brouwerijgroep. De machine laat u zien wanneer het tijd is voor een spoeling. De brouwgroep kan – zonder gebruik van gereedschap – via een klep aan de zijkant worden verwijderd, zodat u deze ook met de hand grondig kunt afspoelen.

De buitenkant van de melkschuimlans kan eenvoudig met een doek worden afgeveegd. Residuen binnenin worden met een krachtige stoomstraal naar buiten geduwd. Dit kan direct na het schuimen gebeuren.

Het ECAM 22.110 heeft een ontkalkingsprogramma dat kalkresten verwijdert. Om deze tot een minimum te beperken, wordt het gebruik van een waterfilter aanbevolen. U kunt ook de waterhardheid op het apparaat instellen. De machine geeft aan wanneer het nodig is het ontkalkingsprogramma uit te voeren. Hoe minder kalk zich ophoopt, hoe minder vaak het nodig is.

Als u een waterfilter gebruikt, beschermt u zowel uw volautomatische machine als zorgt u ervoor dat uw koffie goed smaakt.

LUXE KEUZE

Melitta Caffeo

Adviesprijs

749,-

blank

213.459 andere kochten dit product

Voor de koffieliefhebber met een brede smaak is er de Melitta Caffeo CI Zilver E970-101. Je vult deze koffiemachine namelijk met 2 verschillende smaken bonen en wissel je gemakkelijk af. Een cappuccino of latte macchiato maak je met 1 druk op de knop dankzij het melksysteem. Die schuimt automatisch melk op en giet het meteen in je kopje. Het melkreservoir is transparant zodat je snel ziet of je genoeg melk hebt voor een volgende kop cappuccino. Zorg dat je altijd kopjes bij de hand hebt door ze te bewaren op de plaat bovenop de machine.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Wij bevelen ook de Melitta Caffeo CI aan als een meer prijsintensief alternatief. Hoewel de prijs hier ongeveer twee keer zo hoog is als die van de DeLonghi volautomatische koffiemachine, scoort de machine met zijn automatisch melkschuimsysteem en twee aparte bonenkamers – een zeldzaamheid in zijn klasse. Of u de hogere prijs voor deze extra’s accepteert, is aan u.

De grote broer van de Melitta Caffeo Solo kost meer, maar onderscheidt zich van veel apparaten uit het middensegment. Het heeft een automatisch melkschuimsysteem en twee aparte bonenkamers. Dus als je het nodig hebt, houdt het verschillende soorten koffie voor je klaar. Dit is een nogal exotisch kenmerk dat vooral populair is bij gezinnen en kantoorgemeenschappen.

Nog een pluspunt: de Melitta Caffeo CI is bijzonder zuinig. LED-verlichting, stand-bymodus en automatische uitschakeling besparen energie – en geld. Maar niet zozeer dat dit het prijsverschil zou kunnen overbruggen. De Caffeo CI kost ongeveer twee keer zoveel als onze testwinnaar uit DeLonghi.

(Visited 671 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *