De beste eierkoker

In het weekend is er eindelijk tijd voor een goed ontbijt met de hele familie. Natuurlijk mag het ontbijtei niet ontbreken. Maar als de zachtgekookte eieren die eigenlijk gewenst zijn, hard op tafel komen of, in het geval van een middelzacht ei, het eiwit nog slap is, is de schreeuw groot. Dit gebeurt gemakkelijk als de eieren in een pot worden gekookt, want dan is het meestal niet zo duidelijk hoe lang het perfecte ei moet worden gekookt.

Eierkokers beloven een remedie: gewoon in water gieten, de gewenste hardheidsgraad instellen en na de signaaltoon het afgewerkte gekookte ei verwijderen. Zo eenvoudig stelt men zich dat tenminste voor. Maar slagen alle eierkokers hier echt in?

We hebben 10 apparaten getest, 9 zijn op dit moment nog beschikbaar. Ook inbegrepen waren kleine eierkokers voor alleenstaanden of mensen met kleine keukens, die slechts twee of drie eieren kunnen koken, maar ook grotere die zes of zeven eieren tegelijk kunnen koken. De prijs van de modellen in de test varieerde tussen de 15 en 36 euro.

De Eierkoker paradox

Er zijn twee verschillende ontwerpen van eierkokers, hoe de duur van het kookproces wordt gecontroleerd. Sommige hebben een elektronische timer, in dit geval vul je altijd dezelfde hoeveelheid water in, ongeacht de kooktijd. Bij de meeste eierkokers is de hoeveelheid water die wordt afgevuld echter bepalend voor de kooktijd. Als het water verdampt is, stijgt de temperatuur in de bodem van de eierkoker, dan schakelt het apparaat uit en geeft het een signaaltoon.

Hoe meer eieren, hoe minder water

Toen we naar de maatbekers van deze eierkokers keken, ontdekten we tot onze verbazing dat je minder water in het apparaat hoeft te doen om zes eieren te koken dan om een ei te koken. We waren verbaasd, want het gezond verstand zegt ons precies het tegenovergestelde – hoe meer eieren je kookt, hoe langer de kooktijd moet zijn – en hoe meer water je moet vullen.

In feite is het anders in het geval van eierkokers. De reden voor deze eierkokerparadox is dat de beschikbare luchtruimte in een eierkoker met veel eieren kleiner is dan in een eierkoker met slechts één ei. De hoeveelheid waterdamp die moet worden geproduceerd is dus kleiner met meer eieren dan met minder eieren. Aan de andere kant wordt het ei uiteindelijk niet verwarmd door de hete stoom zelf, maar door het feit dat de stoom condenseert op het oppervlak van het ei. De resulterende condensatie-energie verwarmt het ei.

Het afgekoelde, gecondenseerde water druppelt in de bodembak, waar het wordt opgewarmd door de verwarmingsspiraal. Deze cyclus wordt herhaald tot er geen water meer is. Naarmate meer eieren voor een groter condensatieoppervlak zorgen, wordt het water in de condensatiecyclus vaker “gerecycled”. Daarom is een kleinere hoeveelheid water voldoende voor meer eieren dan voor minder eieren.

Waarom een eierkoker?

Natuurlijk kunt u gemakkelijk eieren koken in een pot met kokend water. Waarom heb je überhaupt een eierkoker nodig?

Het antwoord is dat de eierkoker sneller en handiger is. Je hoeft er immers alleen maar de eieren in te doen en de juiste hoeveelheid water toe te voegen – dat is alles. Als je eieren in een pot kookt, moet je eerst het water aan de kook brengen, wat veel langer duurt omdat je een veel grotere hoeveelheid water moet verwarmen. Als je de eieren in de pot doet, barsten ze graag, vooral als ze uit de koelkast komen, en verbrand je jezelf gemakkelijk. En dan moet je weten hoe lang de eieren eigenlijk moeten koken.

De zuivere kooktijd is identiek, ongeacht of het ei met stoom in de eierkoker of in water in de kookpot wordt gekookt. Maar bij eierkokers is er ofwel een maatbeker ofwel een regelaar waar je het aantal en de hardheid van de eieren kunt aflezen. Als je in een pot kookt, moet je de cijfers in je hoofd hebben: Zachtgekookte eieren duren 3 tot 5 minuten, “pit-zachte” eieren, waarbij alleen de dooier zacht is, 6 tot 8 minuten en hardgekookte eieren 8 tot 10 minuten.

De tijdsintervallen zijn echter vrij lang. Waarom? De exacte kooktijd voor het perfecte ontbijtei hangt niet alleen af van persoonlijke voorkeuren, maar ook van een aantal factoren: de grootte van het ei, de dikte van de eierschaal en de temperatuur van het ei, d.w.z. vooral of het in de koelkast of op kamertemperatuur is bewaard.

Maar hetzelfde geldt voor eierkokers. Omdat de informatie die door de fabrikanten wordt verstrekt ook slechts een ruwe gids kan zijn. Zelfs met eierkokers moet je uitproberen met welke instelling je persoonlijke favoriete ei precies zo wordt als je wilt. Maar in de meeste gevallen komt u er na een paar pogingen achter hoe lang het perfecte ei gekookt moet worden – of het nu in een pot of in een eierkoker is.

Eierkokers bieden dus vooral tijdwinst en gemak – ze koken niet beter, afgezien van het risico op barsten.

Schrikken voorkomt ongewenst koken

Overigens is het blussen van de eieren na het koken altijd een goed idee. Na het koken is het ei aan de buitenkant warmer dan aan de binnenkant, dus het ei zal opnieuw koken als je het uit de pot of uit de eierkoker haalt. Als je het met koud water dooft, koelt het oppervlak af, wordt er minder warmte naar binnen overgedragen en blijft het ei zoals het hoort. Het afschrikken is ook nuttig voor hardgekookte eieren, omdat de schaal dan gemakkelijker kan worden afgepeld.

Dit is hoe we hebben getest

Een goede eierkoker kookt de eieren precies volgens de op het apparaat ingestelde kookgraad. Bovendien moet het resultaat niet variëren met elke kookcyclus, maar hetzelfde blijven.

Daarom hebben we gekookte eieren bij elke eierkoker in meerdere passen, soms met slechts één ei, soms met zoveel als het apparaat kan innemen. We hebben de tijd gemeten die de fornuizen nodig hebben om eieren medium-zacht of hard te koken. Medium-zacht betekent: zacht tot vloeibaar eigeel, maar hard, niet te vast eiwit.

Hoewel eieren van dezelfde grootte in principe dezelfde kooktijd hebben – maar het hangt af van het vermogen van de verwarmingsspiraal hoe snel de eierkoker het water aan de kook brengt. De kooktijden van de verschillende eierkokers varieerden aanzienlijk tussen 8:20 minuten en 11:15 minuten voor een middelzacht gekookt ei. De kooktijden voor meerdere eieren zijn slechts iets langer.

In de specificaties van de fabrikant wordt meestal verwezen naar eieren van gewichtsklasse M. Grotere eieren hebben iets langer nodig. Daarom moet de kooktijd voor grotere eieren iets worden verlengd. Tabellen voor verschillende eiergroottes worden meestal niet geleverd door de fabrikanten.

Naast de kookresultaten hebben we natuurlijk ook gekeken naar de verwerkingskwaliteit van de eierkokers en hebben we de handling beoordeeld. Want natuurlijk moet u zich niet kunnen branden aan het apparaat – en het moet gemakkelijk te reinigen zijn.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen eierkokers:

 1. li-thumbnail
  WMF STELIO – EIERKOKER
  De WMF Stelio Eierkoker is geschikt om om 1 tot 7 eieren tegelijk mee te koken. Zo heb je elke ochtend genoeg eieren voor het hele gezin. Je kunt zelfs de gaarheid van de eieren afstemmen op ieders wensen.

 2. li-thumbnail
  SEVERIN EK 3056
  Deze EK 3056 eierkoker van Severin heeft ruimte voor maar liefst 6 eieren, is uitgerust met een anti-aanbaklaag met oververhittingsbeveiliging en wordt geleverd inclusief eierprikker en maatbeker.

 3. li-thumbnail
  RUSSELL HOBBS STYLO
  Deze eierkoker van Russell Hobbs biedt plaats aan zeven gekookte of drie gepocheerde eieren. Zet de Russell Hobbs Stylo Eierkoker aan met de schakelaar en wacht vervolgens tot het geluidssignaal af gaat.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

WMF Stelio - Eierkoker

Adviesprijs

45,-

177.185 andere kochten dit product

De WMF Stelio Eierkoker is geschikt om om 1 tot 7 eieren tegelijk mee te koken. Zo heb je elke ochtend genoeg eieren voor het hele gezin. Je kunt zelfs de gaarheid van de eieren afstemmen op ieders wensen. Het is namelijk mogelijk om het kookproces voort te zetten zodat je in een keer zowel zacht als hard gekookte eieren bereid. De aparte aan / uit-schakelaar, een piep aan het einde van de kooktijd en de snoeropbergruimte maken de Stelio eierkoker een onmisbare keukenhulp.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Makkelijk te gebruiken, werkt goed!”

Had vroeger een goedkoper artikel, maar dit is stukken beter. Met deze kun je echt de eieren koken op de perfecte wijze : zacht gekookt is ook zachtgekookt, geen slijmerige of halfgare bol!

Suzanne Kramer

U kunt zien dat de Stelio van WMF komt, zelfs zonder naar het logo te kijken. In typische WMF-look maakt het een goede indruk in elke keuken.

De kookresultaten zijn goed. Maar je moet meer dan twee minuten langer wachten op middelzachte ontbijteieren met de WMF-eierkoker dan met onze testwinnaar. Voor hardgekookte eieren staat WMF in het midden van het veld.

Naast de Clatronic was de Stelio een van de twee eierkokers in de test die tegelijkertijd eieren van verschillende hardheidsgraden kunnen koken. In tegenstelling tot de Clatronic werkte dit uitstekend met het WMF-fornuis. Maar om te begrijpen hoe het goed werkt, moet u de gebruiksaanwijzing bestuderen.

Als u zachte, medium-zachte en harde eieren in één keer wilt koken, ga dan als volgt te werk: De bijgevoegde maatbeker wordt eenmalig volledig met water gevuld en in de kuip van de eierkoker geleegd. Plaats vervolgens de eieren en zet de draaischakelaar op de stand voor zachte eieren. Nadat het kooktoestel piept om aan te geven dat de eieren klaar zijn, verwijdert u de eieren die zacht moeten blijven. Draai dan de knop helemaal naar links naar de kleinere eieren die worden getoond. Hier vindt u een half wit, half zwart geschilderd ei, dat staat voor het verder koken van de medium zachte eieren. Wanneer deze passage klaar is, verwijder dan de eieren die medium-zacht moeten blijven en zet de schakelaar op het kleine, volledig gevulde ei en de rest is hardgekookt.

Als u alle eieren met dezelfde hardheidsgraad wilt koken, gebruik dan altijd de grote eiersymbolen op de eierkoker. Hoe groter de eieren, hoe verder je de schakelaar binnen het hardheidsbereik moet draaien. Als u bijvoorbeeld eieren van maat S heeft en een zacht ei wilt, moet de schuifknop relatief ver naar links blijven staan in het gebied van het zwart gevulde ei-symbool, terwijl u bij een L-ei de schuifknop iets verder naar rechts moet zetten. Klinkt ingewikkeld, maar als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt, krijg je het onder de knie.

De Stelio van WMF is een goede keuze voor iedereen die een stijlvol merkproduct in de keuken wil hebben en bereid is er een paar extra euro’s aan te besteden. De afwerking van de Stelio is echter niet zo hoogwaardig als men zou verwachten van een merk als WMF.

GOEDE KEUZE

Severin EK 3056

Adviesprijs

26,-

192.023 andere kochten dit product

Deze EK 3056 eierkoker van Severin heeft ruimte voor maar liefst 6 eieren, is uitgerust met een anti-aanbaklaag met oververhittingsbeveiliging en wordt geleverd inclusief eierprikker en maatbeker.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Als u liever minder geld wilt uitgeven, raden wij u de Severin EK 3056 aan, waarbij de hardheid van de Severin ook wordt bepaald door de hoeveelheid water die wordt afgevuld, wat hier ook perfect werkt: De eieren hadden precies de gewenste consistentie.

Wat we niet zo leuk vonden was het zeer opdringerige en schrille geluid dat Severin maakt als de eieren klaar zijn. Het gebruikte plastic maakt een stabiele indruk, maar wordt tijdens het koken relatief warm. Je kunt jezelf niet echt verbranden, maar je moet toch voorzichtig zijn.

Maar voor een klein bedrag krijg je een eierkoker bij de Severin, die tot zes eieren in één keer kan koken voor het hele gezin. Met ongeveer 9:30 minuten voor gemiddeld zacht gekookte eieren is het ook relatief snel.

LUXE KEUZE

Russell Hobbs Stylo

Adviesprijs

39,-

198.632 andere kochten dit product

Deze eierkoker van Russell Hobbs biedt plaats aan zeven gekookte of drie gepocheerde eieren. Zet de Russell Hobbs Stylo Eierkoker aan met de schakelaar en wacht vervolgens tot het geluidssignaal af gaat. Voor een veilig en gemakkelijk gebruik beschikt de eierkoker over zowel automatische uitschakeling als droogkookbeveiliging. Het vermogen van de Russell Hobbs Stylo Eierkoker is 365 watt. Na gebruik reinig je het geheel eenvoudig, doordat de eierkoker volledig uit elkaar te halen is. De eierkoker wordt geleverd met een maatbeker.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Russell Hobbs Cook@Home wordt geleverd met drie kommen voor het bereiden van gebakken eieren als accessoires. Dat is mooi, maar we denken dat de kommen erg klein zijn en dat je beter af bent met een pan voor gebakken eieren. De bediening is iets beter met andere fornuizen, de eierinzet kan niet zo gemakkelijk worden verwijderd. Maar ook hier hadden we niets te klagen over het kookresultaat – behalve dat het vrij lang duurt voor de hardgekookte eieren.

Het is klein, compact en geeft zeer goede resultaten. De Krups is ook volledig van plastic, maar maakt een stevigere indruk dan de Severin. Het ontwerp is tijdloos minimalistisch. De reiniging is ook snel en eenvoudig. Een beetje azijn is genoeg en de kalk is verdwenen.

(Visited 2.206 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.