Samsung QE55Q85R - QLED

Adviesprijs

2499,-

17.686 andere kochten dit product

Met de Samsung QE55Q85R bekijk je scherpe, kleurrijke en heldere beelden. Deze QLED tv produceert een kleurniveau van 100%. In combinatie met de hoge helderheid is elke subtiele kleurnuance duidelijk zichtbaar. Direct Full Array 8x local dimming zorgt voor een verbeterde zwartweergave. Deze techniek verduistert alleen de donkere delen van het beeld, zodat de verlichte delen helder blijven. Als resultaat zie je een sterker contrast tussen kleur- en zwarttinten

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

“Groot , maar onovertroffen”

Dit is topkwaliteit. De bekabeling verloopt allemaal via de Connect One Box, heel simpel van design. Er gaat slechts 1 kabel van de box naar de televisie.

Marie Kramer

QLED Samsung 55Q85R

Beste beeld, uitstekende anti-reflectie filter, maar iets te duur

De pluspunten

Hoge helderheid, Full-LED-achtergrondverlichting, rijke colorimetrie, de beste anti-reflectie filter op de markt, efficiënte afstandsbediening, OneConnect doos zo handig als altijd

De minpunten

Piek van helderheid soms slecht beheerd, zichtbare bloei, voet te groot, TV-dikte te groot

Samenvatting

De Samsung 55Q85QR is een van zeer goede kwaliteit QLED TV. Het aanbod verbetert met elke generatie en deze familievertegenwoordiger is geen uitzondering. Toegegeven, we zitten niet op hetzelfde niveau als de OLED wat betreft contrast of kijkhoek, maar dit model weet zich te onderscheiden door zijn helderheid en vooral zijn uitzonderlijke antireflectie filter.

Samsung blijft (vooralsnog) trouw aan de eigen technologie, de QLED. Een variant van de traditionele LCD, die zich onderscheidt van de traditionele LCD, door de toevoeging van een kwantumfilter met hogere lichtpieken en een uitgebreidere colorimetrie (die 100% van de DCI-P3 index dekt).

blank

Elke generatie wint zijn deel van de verbeteringen en de nieuwe 55QR85R is geen uitzondering. Zo verschijnt dit jaar een nieuwe processor voor elektronische beeldverwerking, de Quantum Processor 4K, een afgeleide van de Quantum Processor 8K die de Samsung 75Q900R uitrust en die ook gebaseerd is op kunstmatige intelligentie. Voeg daarbij de komst van een Full LED-achtergrondverlichting, die de contrastverhouding zou moeten verbeteren (dit systeem maakt het mogelijk om de delen van de plaat die zwart worden weergegeven uit te schakelen), en een min of meer onverwacht dodelijk wapen, het antireflectiefilter.

Ontwerp: zijn voet, een troef en een zwakte

Samsung heeft zijn tv-toestel omringd met een elegant en slank metalen frame. Maar wat de ogen het eerst opvalt is zijn voet. Deze, voorzien van een gepolijste metalen bar aan de voorzijde, heeft een industriële uitstraling met een vleugje moderniteit.

Aan de andere kant is het massief en neemt het veel ruimte in beslag. Deze voet is dus 79 cm lang en vooral 23 cm diep. De 55QR85R is daarom niet compatibel met alle televisiekasten, die minstens 25 cm diep en 80 cm lang moeten zijn.

Bovendien, als u een geluidsbalk wilt installeren, mag deze niet te diep zijn en moet de grootte van het meubilair dienovereenkomstig toenemen.

Het Samsung logo is discreet aangebracht in het midden van het onderste frame en goed nieuws is dat het niet verlicht is. De achterkant is meer teleurstellend met een zeer gebogen plastic schelp van 6,21 cm dik. Uiteindelijk vonden we de televisie elegant, maar de voet, hoe esthetisch ook, legt een prachtig groot meubelstuk op. Dit is een punt om te overwegen alvorens naar de kassa te gaan.

Ergonomie: een les voor de competitie

De installatie van deze TV is vrij eenvoudig. Een deel van de voet past in de achterkant van de TV en een metalen plaat wordt vastgeschroefd om hem op zijn plaats te houden. Wij raden u aan het scherm goed vast te schroeven om te voorkomen dat het scherm bij de minste beweging aan de zijkant beweegt.

Er is ook de ruimte voor een wandinstallatie. Een van de sterke punten van Samsung is al een paar jaar kabelbeheer, met een remote box die in- en uitgangen, USB-poorten, een deel van de elektronica en zelfs de stroomvoorziening integreert.

Maak je geen zorgen, de belletjes op de koffer zijn te wijten aan de beschermende folie die we niet hebben verwijderd.

De OneConnect box wordt dan aangesloten op de televisie door middel van een enkele, zeer dunne en lange kabel (5 meter, 15 meter optioneel). Een kleine sleuf wordt in de rug en voet geplaatst om deze kabel discreet te kunnen passeren. Het enige wat overblijft is om de zaak op de beste plaats te zetten.

We beschikken over vier HDMI 2.0-poorten, drie USB 2.0-poorten, een Ethernet-poort, een PCMCIA-poort, DTT, kabel- en satellietverbindingen, een optische audio-uitgang en draadloze Wifi- en Bluetooth-verbindingen. Merk op dat de TV een dubbele DTT-tuner aan boord heeft. We vertellen u dit al sinds de eerste keer dat het twee jaar geleden verscheen, maar deze doos is echt praktisch: u hoeft geen tijd te verspillen aan het zoeken naar HDMI-poorten of het verplaatsen van de TV om ze te vinden. Dit is een bijzonder kenmerk van het merk en een duidelijk pluspunt in onze ogen. Merk op dat OneConnect alleen beschikbaar is vanaf deze Q85R. De Q80R, Q70R en Q60R hebben er geen.

Als u uw hand onder de TV schuift bij het Samsung logo, kunt u een paar fysieke knoppen gebruiken. Op interfaceniveau vinden we het Samsung Tizen home OS, belichaamd door een eenvoudige balk onderaan het scherm.

Deze wordt geactiveerd door op de Home-knop op de afstandsbediening te drukken. Het is zeker een van de eenvoudigste en meest ergonomische interfaces. Van rechts naar links heeft u toegang tot toepassingen, de winkel, bronnen en snelle instellingen.

Het is heel eenvoudig om dieper in de parameters te gaan. Samsung integreert een “intelligente” modus die zelf bepaalt welke weergavemodus (videogames, bioscoop…) of welke audiomodus. Over het algemeen zullen gevorderde gebruikers er de voorkeur aan geven om deze instellingen naar eigen wens aan te passen.

Samsung geeft de wedstrijd een echte les in ergonomie. Merk ook op dat de kleine meegeleverde afstandsbediening geen numeriek toetsenbord heeft, maar een microfoon bevat. Zeer praktisch, zelfs zonder stoeptegel, blijft het een model in zijn soort en fungeert het ook als universele afstandsbediening. Hierdoor kan het een groot aantal apparaten bedienen, zolang ze maar herkend worden door de TV. Anders is het noodzakelijk om een leerfase te doorlopen.

Tijdens de installatie kunt u de SmarThing-app van Samsung gebruiken. Dit maakt het opzetten van wifi en uw verschillende gebruikersaccounts veel gemakkelijker, een beetje vriendelijker. De app fungeert overigens ook als een virtuele afstandsbediening.

Een zeer complete Smart TV

Door op de Home-knop op de afstandsbediening te drukken, wordt de Tizen-functiebalk geactiveerd. Het geeft toegang tot de geïnstalleerde applicaties (myCanal, Netflix, Amazon Prime en YouTube zijn er) en tot een applicatie store.

Goed voorzien in het absolute, aangezien de essentiële zaken er zijn. Het bereikt nog steeds niet de grootte van de Android TV winkel echter. U zult relatief weinig applicaties te installeren hebben. Samsung brengt wel een aantal nieuwe diensten naar haar nieuwe TV-toestellen: Playzer, een 4K muziekstreaming app (op abonnement) en Blacknut, een video game app in de cloud.

Maar het grote nieuws op dit punt is vooral de integratie van een AppleTV-app die toegang geeft tot iTunes Movies en “binnenkort” TV Shows, de SVOD-service van het Apple-merk. Bovendien kunnen Apple producten door de integratie van AirPLay 2 rechtstreeks op het product worden aangesloten. Een tijdelijke Samsung exclusiviteit die heel interessant is voor fans van het Amerikaanse merk, omdat ze Apple TV niet langer echt nodig hebben.

Let op de compatibiliteit met Alexa of Google Home. De TV integreert ze niet van huis uit, maar zal verbinding maken met een reeds geïnstalleerde Alexa- of Google-luidspreker (vandaar de naam “Works with”). U kunt in de verleiding komen om Bixby, de persoonlijke assistent van Samsung, te gebruiken, maar u kunt van gedachten veranderen…. Het is nog steeds veel te beperkt, de voorkeur gaat uit naar de Google Assistant of Alexa, afhankelijk van uw aangesloten apparaten.

Beeld: een prachtig beeld met een donderende antireflectie

De QE55Q85R rust net als alle andere Samsung QLED’s op een 10-bit 100/120 Hz UltraHD VA paneel (in 3840 x 2160 pixels dus). De colorimetrie is zeer fraai vormgegeven, en zeer nauwkeurig. De bioscoopmodus maakt de kleuren warmer zonder ze te vervormen. Zwarten zijn ook erg mooi voor LCD, diep en kunnen genieten van een prachtig kleurenpalet. Maar, zoals we u de afgelopen twee jaar hebben verteld, staan we nog steeds achter de OLED, die perfect en stabieler zwart biedt.

Het backlight systeem schakelt over naar Full LED, met in totaal 96 zones, en dat is een goede zaak. Het stemt een helderheid van 1500 nits (cijfer geleverd door Samsung), zeer goed beheerst. Dynamisch, de achtergrondverlichting past zich aan de beelden aan. Maar ook al is het zeer reactief, het kan niet voorkomen dat er pompeffecten, overbelichting van bepaalde delen van het beeld of het ontstaan van lichthalo’s rond bepaalde lichtobjecten op een zwarte achtergrond (blooming) optreden. Dit gezegd zijnde, zijn deze typische LCD-defecten veel minder intens dan op de oude QLED-modellen, en vooral veel minder frequent, vooral omdat de helderheid van dit product echt heel goed is en hoger dan wat de OLED-concurrenten bieden.

Zoals hierboven vermeld, is de processor voor beeldverwerking afgeleid van de processor die wordt gebruikt op de Samsung Q900R. Het ondersteunt HDR10 en HDR10+, maar helaas niet Dolby Vision. Desalniettemin, met een adequate bron, is de rendering gewoonweg subliem. In Blade Runner 2049 winnen de donkerste gebouwen in detail aan belang. In Ready Player One hebben we goede voorbeelden van wat zwarten kunnen geven en extra details van HDR-bronnen.

Schaalvergroting biedt ook een schaalvergroting van Full-HD naar zeer schone UHD. De details zijn rijk, maar soms een beetje kunstmatig. De reden? De AI-gebaseerde engine kan details “creëren” die er niet echt natuurlijk uitzien, en als dit vaak gebeurt, realiseren we ons in sommige gevallen dat er iets is dat niet in het beeld zou moeten staan. Merk op dat de AutoMotion Plus bewegingscompensatiemotor, die optimaal gebruik maakt van de 120 Hz-plaat, te allen tijde een duidelijk beeld geeft. Vergeet echter niet om het uit te schakelen wanneer u films bekijkt, om zo dicht mogelijk bij de wensen van de regisseur te blijven, aangezien de film altijd in 24 beelden per seconde wordt opgenomen. Het gebruik van de bioscoopmodus is een goede optie.

In de spelmodus, zoals gebruikelijk bij het merk, genieten we van een uitstekende reactietijd, aangekondigd op maximaal 15 ms door Samsung. Online spelers zullen het waarderen, en ze zullen ook de gewoon onberispelijke animatieweergave waarderen.

Aan de andere kant, als zwarten het goed doen in het spel, wordt de weergave van kleuren soms meer willekeurig. Als je geen grote spellen online plant, is het beter om in de normale of filmstand te blijven, ook al betekent dit dat je de latentie verhoogt. Als de QLED nog enkele zwakke punten heeft ten opzichte van de OLED, heeft de Koreaan iets toegevoegd dat het verschil maakt: een nieuw anti-reflectiefilter. Dit laatste werkt als een soort prisma dat de schittering beperkt en tegelijkertijd de kijkhoek verbetert.

Vorig jaar al goed, is de anti-reflectie filter dit jaar echt uitzonderlijk. Tijdens onze tests in het midden van de dag en met twee ramen aan de zijkant zijn de reflecties niet goed zichtbaar. Geen probleem om midden op een zonnige dag een film of een serie te bekijken. Bovendien biedt het betere kijkhoeken dan gewoonlijk mogelijk is met VA-technologie. Kortom, het is gewoon de beste antireflectietechnologie op de markt. Als u uw TV vaak overdag gebruikt, en u moet de TV op een plaats vol reflecties plaatsen, of als u gewoon gewend bent om het licht tijdens een film aan te laten, dan is deze TV perfect voor u.

Audio: het doet het werk zonder te schijnen

Samsung heeft een geluidssysteem aan boord dat 40 W vermogen weergeeft. De weergave is vrij goed, met bassen aanwezig, maar het tegendeel zou verrassend zijn gezien de diepte van de kast. Bovendien zijn ze niet de meest gecontroleerde. De stemmen vallen goed op en hun scheiding van de instrumenten is meer dan eervol voor een televisietoestel. Echter, de hele zaak mist een kofferbak en heeft de neiging om verward te raken bij hoog volume. Een geluidsbalk zal het mogelijk maken om een geluid weer te geven op het niveau van het beeld.

Conclusie

Samsung slaagt er nog steeds in zijn QLED-tv’s verder te ontwikkelen, met name dankzij de integratie van een Full-LED-paneel over een groot deel van het assortiment. De 55Q85R biedt diensten van zeer goede kwaliteit, met een uitstekende fysieke en software-ergonomie. Wat het imago betreft, wordt de kloof met de OLED kleiner, maar de weergave van zwarten blijft bij de OLED groter. Samsung haalt zijn achterstand in met een veel betere helderheid en bovenal het beste antireflectiefilter op de markt. Hoewel geen enkele OLED kan concurreren op dit laatste punt, mag niet worden vergeten dat OLED 55 inch vanaf 1500 euro tegenwoordig, terwijl deze 55 inch Q85R voor ongeveer 2400 euro wordt verkocht. Naar onze mening is het nog steeds veel te duur, vooral in vergelijking met de formidabele LG B8 of Philips OLED 803, om er maar een paar te noemen.

50% KORTING

Televisies

LG OLED 8K 88Z19LA

14,999.00
35% KORTING
979.00
32% KORTING
26% KORTING
(Visited 1.219 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.