De beste gamemonitor

Veeleisende gamers stellen andere eisen aan hun beeldschermen dan bijvoorbeeld bij beeldverwerking of kantoorgebruik. Terwijl een hoge kleurgetrouwheid natuurlijk wenselijk is voor een gaming display, is een streeploze weergave en een hoge verversingssnelheid belangrijker voor gaming. Beide vereisen de kortst mogelijke reactietijd van de afzonderlijke pixels.

Als het gaat om kleurgetrouwheid, liggen de IPS-displays in het verschiet. Daarom worden ze in sommige gebieden steeds populairder. Voor videospelletjes zijn de gebruikelijke reactietijden van IPS-panelen tot nu toe te langzaam geweest – maar het tij is in dit opzicht gekeerd. Toch geven veel fabrikanten nog steeds de voorkeur aan het gebruik van TN-technologie. In termen van kleurgetrouwheid en kijkhoekstabiliteit hebben TN-panelen de rand over IPS-panelen.

Als alternatief voor deze twee display-varianten zijn er steeds meer VA-panelen: ze bieden een betere, bijna vergelijkbare beeldkwaliteit als de IPS-modellen, maar kosten minder. VA is echter iets langzamer dan TN, waarbij de verschillen zeer klein zijn en nauwelijks merkbaar voor casual gamers. Ze moeten zich liever concentreren op een fatsoenlijke beeldpresentatie.

Laat u niet verblinden door enkele waarden

Individuele componenten op hoog niveau zorgen echter niet voor een goede gamingmonitor. Want als ze niet in elkaar passen, loopt de eigenlijke voorstelling in het zand en laat het getoonde beeld nog te wensen over. Belanghebbenden moeten zich dus niet laten verblinden door individuele waarden, die door de fabrikanten soms te veel worden benadrukt. Als u er zeker van wilt zijn dat u op de lange termijn tevreden zult zijn met uw monitor, moet u idealiter altijd meerdere modellen uitproberen en met elkaar vergelijken. Alles wat je niet leuk vindt kan dan teruggestuurd worden.

G-Sync of FreeSync?

In het gaming monitor segment zijn de laatste tijd twee technologieën het gesprek van de stad: G-Sync van Nvidia en Freesync van AMD. Beide systemen moeten ervoor zorgen dat videospellen soepeler verlopen door een betere communicatie tussen de grafische kaart en de monitor. Om dit te bereiken wordt de verversingssnelheid van de monitor continu gesynchroniseerd met de framerate die de grafische kaart op dat moment levert. Dit betekent dat als een grafische kaart een spel oplevert met 36 frames per seconde, de monitor ook werkt met 36 hertz.

In de praktijk zorgt dit ervoor dat het vaak zichtbare “scheuren”, d.w.z. “gescheurde” beeldinhoud, bijna volledig wordt geëlimineerd. ComputerBase presenteert de voor- en nadelen van G-Sync in een gedetailleerd artikel; een vergelijking van G-Sync en FreeSync is te vinden bij PC Games Hardware.

Het probleem: vooral G-Sync-monitoren zijn meestal zo’n 150 tot 200 euro duurder dan vergelijkbare modellen zonder deze functie vanwege de noodzaak van een speciale chipset.

G-Sync-modellen zijn meestal duurder

Bovendien is G-Sync een eigen technologie die het gebruik van een Nvidia-Geforce grafische kaart vereist. Als koper van een G-Sync monitor bent u dus gebonden aan Nvidia. Voor consolegamers is deze functie dus absoluut niet nodig.

AMD Freesync daarentegen is een open technologie, waarvoor AMD, in tegenstelling tot Nvidia, geen licentiekosten eist van de fabrikanten. Hierdoor zijn Freesync-monitoren meestal iets goedkoper dan hun G-Sync-tegenhangers. Echter, de grafische kaart beperking geldt ook hier, omdat Freesync ook alleen werkt in combinatie met de corresponderende AMD Radeon GPU’s.

Dus als u niet afhankelijk wilt zijn van grafische kaarten van een bepaalde fabrikant of toch liever op uw Playstation speelt, kunt u met een gerust hart zonder deze technologieën – het belangrijkste is een monitor met een hoge verversingssnelheid. ComputerBase beveelt ook een monitor aan met een verversingssnelheid vanaf 144 Hertz als alternatief voor G-Sync en Freesync.

Maar omdat deze technologieën een ontegenzeggelijk soepele weergave mogelijk maken, hebben al onze testkandidaten, op twee na, G-Sync of Freesync.

Hier is hoe we getest hebben

Alle gamingmonitoren zijn zowel op een Windows PC als op een console getest. Er werden twee verschillende videogames gespeeld op de console en twee op de PC. Om de zaak zo onbevooroordeeld mogelijk te benaderen, werden de prijzen van de toestellen pas na de goktest bekeken.

Wat voor ons belangrijk was tijdens de goktest was vooral een schoon en flikkervrij beeld en een ongecompliceerde werking. Er werd veel belang gehecht aan realistische, rijke kleuren, goede lichteffecten en een vloeiende beeldweergave. Helaas geven de technische specificaties alleen geen betrouwbare informatie over deze punten. Zoals zo vaak zal alleen trial and error helpen. De technische gegevens zijn echter niet onbeduidend voor de evaluatie van een spelmonitor, want alleen dan is het mogelijk om in te schatten of u op de lange termijn tevreden zult zijn met uw scherm.

Omdat de meeste gamers thuis niet kalibreren, hebben we dat in onze test ook niet gedaan. We hebben alle schermen op 100 procent helderheid en 50 procent contrast voor de foto’s gezet. In het menu van alle schermen kunnen verschillende modi worden geselecteerd. Er waren minstens drie modi op alle monitoren, bijvoorbeeld voor rollenspellen, first-person shooters of racespellen. Andere displays bieden zelfs aanzienlijk meer voorgeprogrammeerde opties. Ook de mogelijkheid om een dradenkruis weer te geven is niet ongewoon.

Afhankelijk van het type speler kunnen naast de imago-eigenschappen ook ergonomische aspecten een rol spelen bij de beoordeling en de bruikbaarheid. Met andere woorden: kan de monitor in hoogte en kanteling worden versteld? Kan het worden omgedraaid? Hoe zwaar is het apparaat trouwens als ik bij een vriendin wil spelen? Al deze en andere vragen worden beantwoord in onze test.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen monitoren:

 1. favorietli-thumbnail
  AOC AGON AG273QCG
  De AOC AGON AG273QCG is een 27 inch WQHD gaming monitor voor ervaren gamers. Door de zeer hoge verversingssnelheid van 165Hz en 1 ms reactietijd speel je games zoals Battlefield V of CS:GO zonder last te hebben van lag. Heb je een NVIDIA videokaart? Dan gooit G-sync hier nog een schepje bovenop door tearing en stuttering te verminderen.

 2. li-thumbnail
  HP OMEN X 25F
  Veeg de ranglijsten en domineer snelle gevechten, met een display dat is ontworpen voor een echte spelveranderende helderheid. Voel de haast van een bliksemsnelle 144Hz verversingssnelheid en AMD FreeSync™ technologie – in staat tot vloeiende, kristalheldere beelden.

 3. GOEDKOOPSTEli-thumbnail
  AOC 24G2U
  De AOC 24G2U/BK is een 24 inch gamingmonitor met een verversingssnelheid van 144Hz. Met deze monitor game je in full hd op hoge fps. De reactietijd is slechts één milliseconde, dus ook bij actiescènes reageert de monitor snel. Geniet tijdens je games van de realistische kleurweergave en brede kijkhoek van het IPS paneel.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

12% KORTING

Monitoren

AOC CU34P2A

429.00
38% KORTING
499.00
18% KORTING
139.00
36% KORTING
349.00

FAVORIET

AOC Agon AG273QCG

Adviesprijs

649,-

210.962 andere kochten dit product

De AOC AGON AG273QCG is een 27 inch WQHD gaming monitor voor ervaren gamers. Door de zeer hoge verversingssnelheid van 165Hz en 1 ms reactietijd speel je games zoals Battlefield V of CS:GO zonder last te hebben van lag. Heb je een NVIDIA videokaart? Dan gooit G-sync hier nog een schepje bovenop door tearing en stuttering te verminderen. De AG273QCG heeft een design dat ontworpen is voor gamers. De zwarte monitor heeft rode accenten, gekleurde LED verlichting aan de achterkant en vrijwel onzichtbare schermranden. Door de lichte kromming van het scherm is de afstand tussen je gezicht en de monitor over het hele scherm gelijk. Hierdoor ga je volledig je games op.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“De beste monitor”

Geweldig scherm. Prachtig voor gamen. Gebogen scherm en G-sync.

Aanrader.

Kees Den Uijl

De Agon AG273QCG is ook geschikt voor ambitieuze gamers en is het huidige vlaggenschip onder de AOC’s elite gaming monitors. De technologie is op geen enkele manier minderwaardig aan veel duurdere modellen en de prijs ligt in ieder geval binnen een draaglijk bereik.

Aangezien niet elke gamer een superdure gaming PC of een van de nieuwste topconsoles kan bezitten, is een monitor met 4K-resolutie niet absoluut noodzakelijk. Met een resolutie van 2.560 x 1.440 pixels is het beeld nog steeds scherp genoeg zodat geen enkel detail verloren gaat. De refresh rate van 165 Hertz zorgt voor een flikkervrije weergave en met 27 inch is de AOC AG273QCG groot genoeg om het overzicht te behouden in elke situatie.

Daarbij komt nog het gebogen ontwerp, waardoor de spellen nog intenser lijken – op voorwaarde natuurlijk dat de gamer dit soort vertoning voor zichzelf prettig vindt. Dankzij Nvidia’s G-Sync is ook een vloeiende beeldvolgorde zonder rukken of scheuren (scheuren van het beeld) voorzien. In de praktijk zorgen al deze eigenschappen en technieken voor een uiterst vloeiend, indrukwekkend gedetailleerd beeld dat een blijvende indruk achterlaat.

Maar dat is nog niet alles: de monitor biedt ook een helderheid van 400 cd/m² en een zeer hoge kleurruimte dekking. In combinatie met de voorgedefinieerde modi kunnen spellen van elk genre worden weergegeven in de meest geschikte instelling. Bovendien voorkomt het optionele blauwlichtfilter dat uw ogen te snel vermoeid raken bij het spelen van spelletjes. Je zult het zonder HDR moeten doen, maar de contrastverhouding van 1000:1 is hoog genoeg, zodat details goed te zien zijn, zelfs in zeer heldere en zeer donkere beeldvlakken.

Zowel de console als de gaming PC kunnen worden aangesloten op de AOC Agon AG273QCG via de HDMI 1.4 poort of DisplayPort 1.2. Beide standaarden zijn meer dan geschikt voor een display met 165 Hertz verversingssnelheid en QHD resolutie. Hogere versies zijn eigenlijk alleen nodig voor 4K monitoren of wanneer meerdere monitoren aan elkaar gekoppeld moeten worden.

Wat we erg leuk vonden is de geïntegreerde USB-hub. Deze biedt vier USB 3.0-poorten, waarvan één zelfs geschikt is voor het snel opladen van smartphones en tablets. Helaas zijn de poorten aan de achterzijde moeilijk te bereiken, waardoor het vaak aan- en afkoppelen van apparaten een beetje ongemakkelijk is. Het is echter heel fijn dat je geen extra voeding op of onder de tafel hoeft te hebben, want die zit direct in de AOC Agon AG273QCG.

Veel fabrikanten associëren spelaccessoires met een hoekig ontwerp en zoveel mogelijk verschillende stijlelementen, die het best schitteren in alle kleuren van de regenboog. Hier valt de AOC Agon AG273QCG positief op, want hoewel hij ook een aantrekkelijk design heeft in zwart en rood met metalen elementen, ziet hij er niet zo lomp uit als veel concurrenten. Een Ambilight kan ook worden geactiveerd, met een lichtgevende ring in verschillende kleuren om de juiste sfeer te creëren. Dit is zelfs heel aangenaam, want er zijn geen gloeiende strepen in het gezichtsveld of afleiding van de spelgebeurtenissen met hun flikkering.

Door het gebogen ontwerp wordt het gezichtsveld altijd op dezelfde afstand van de monitor gehouden. Het gevoel is dat men niet zozeer wordt afgeleid van zijn omgeving, maar dat men veel minder in de kijkzone terechtkomt. Vooral op grote monitoren helpt dit ook om veel heen en weer kijken te voorkomen, wat de spelervaring nog intenser maakt. Het gebogen ontwerp is echter niet voor iedereen weggelegd. Nogmaals, het is het beste om zo’n monitor van tevoren uit te proberen, zodat u een beslissing op maat kunt nemen.

GOEDE KEUZE

HP Omen X 25f

Adviesprijs

449,-

123.411 andere kochten dit product

Veeg de ranglijsten en domineer snelle gevechten, met een display dat is ontworpen voor een echte spelveranderende helderheid. Voel de haast van een bliksemsnelle 144Hz verversingssnelheid en AMD FreeSync™ technologie – in staat tot vloeiende, kristalheldere beelden. Nu kunt u genieten van elke triomf, zonder ook maar één detail te missen. Ontwijk de haak. Steel het doel. Ontplof met hoogspanning. 144Hz verversingssnelheid en een 1ms-reactietijd verminderen de invoervertraging en zorgen ervoor dat de woede die je bij elke wedstrijd meebrengt, een sprongsgewijze start krijgt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Zelfs als het een kleiner scherm is, waarom neem je er dan niet een die bijzonder snel is? Met een verversingssnelheid van 240 Hertz biedt HP’s Omen X 25f een supersnelle beeldopbouw, die vooral merkbaar is in shooters en racesimulaties. Maar het vloeiende beeld kan ook in tragere genres overtuigen. Naast de hier aanbevolen FreeSync-versie is de Omen X 25f ook verkrijgbaar met Nvidia’s G-Sync voor 200 euro extra.

Dankzij het ingebouwde TN-paneel zijn de reactietijden van één milliseconde ook zeer goed. Zo gaat er geen enkel detail verloren in de spelletjes. Deze technologie heeft echter het nadeel dat het beeld van opzij gezien enigszins vertekend is. De FullHD resolutie van 1.920 x 1.080 pixels geeft spellen scherp en vloeiend weer, maar de kleuren zien er een beetje schreeuwerig uit en het beeld ziet er over het algemeen wat bleekjes uit. De verschillende spelmodi van de monitor verbeteren deze indruk slechts minimaal.

De HP Omen X25 f kan direct gemonteerd uit de doos worden gehaald. Met een meegeleverde adapterplaat kunt u ook uw eigen voeten of muurbeugels gebruiken. De bijgeleverde voet kan echter in hoogte worden versteld en gekanteld en is zeer stabiel, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over een alternatieve bevestiging. Als u meer waarde hecht aan een hoge verversingsgraad dan aan een goede weergavekwaliteit, dan is de HP Omen X 25f een goede keuze.

GOEDKOOPSTE

AOC 24G2U

Adviesprijs

239,-

88.593 andere kochten dit product

De AOC 24G2U/BK is een 24 inch gamingmonitor met een verversingssnelheid van 144Hz. Met deze monitor game je in full hd op hoge fps. De reactietijd is slechts één milliseconde, dus ook bij actiescènes reageert de monitor snel. Geniet tijdens je games van de realistische kleurweergave en brede kijkhoek van het IPS paneel. Dankzij de smalle schermrand plaats je er gemakkelijk 2 extra monitors naast voor de ultieme gaming ervaring. Je hoeft geen speakers aan te sluiten, want die zijn ingebouwd in deze monitor.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Voor zo weinig geld biedt nauwelijks een monitor een beter beeld dan de AOC 24G2U/BK. Het is echter niet bijzonder groot met een kleine 23,8 inch en de helderheid is niet bijzonder sterk met 250 cd/m². In ruil daarvoor overtuigt het IPS-paneel met goede kleuren en een flikkervrije werking. De reactietijd van een milliseconde is gelijk aan die van de concurrentie en de verversingssnelheid is ook indrukwekkend met 144 hertz.

Daarnaast zijn er diverse USB-poorten en een traploos instelbare standaard, die ook draaibaar, kantelbaar en rechtopstaand gebruikt kan worden. De voet kan snel en zonder gereedschap worden gemonteerd, wat de montage veel gemakkelijker maakt. De geïntegreerde luidsprekers vervangen geen hoogwaardig geluidssysteem, maar voor wie bijvoorbeeld alleen met een koptelefoon speelt en af en toe iets wil horen zonder koptelefoon op het hoofd, kan de geluidskwaliteit voldoende zijn.

De AOC 24G2U/BK kan overtuigen met een solide imago in gaming. Het ietwat ouderwetse instelmenu laat ook enkele aanpassingen toe en gamers hoeven ondanks de lage prijs niet zonder te doen. Als u op zoek bent naar een kleine, goedkope en toch goede monitor, kunt u hier zonder aarzeling toeslaan.

De kleine AOC kan de concurrentie bijbenen…

(Visited 836 times, 2 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.