De beste Soda-maker

Drinkwater is belangrijk en gezond – maar niemand houdt ervan om zware waterdragers te dragen. Wat heeft het voor zin? Leidingwater is het best gecontroleerde voedsel in Duitsland en de kwaliteit is overal zeer hoog. Het enige wat je nodig hebt voor sprankelend waterplezier is een waterbubbelaar.

We hebben 18 van zulke sodamakers getest, die van zacht leidingwater sprankelend mineraalwater maken. De meeste apparaten kosten tussen de 40 en 100 euro, maar luxe modellen kunnen ook 150 euro en meer kosten.

Drinkwater is aan de orde van de dag

Drinkwater had vroeger de geur van de vreugdeloze, ascetische. Maar dat is fundamenteel veranderd. Elke Duitser drinkt bijna 150 liter mineraalwater per jaar, twaalf keer meer dan in 1970, en bijna 85 procent daarvan is koolzuurhoudend mineraalwater. De meeste mensen houden ervan om op de tong te bruisen en geven de voorkeur aan sprankelend water.

Vanuit gezondheidsoogpunt is er geen verschil tussen bruisend en niet-koolzuurhoudend mineraalwater, het is puur een kwestie van smaak. Maar fans van bruisend water vinden het vaak frisser en frisser en lekkerder.

Maar waarom zou je zware kratten met drank naar huis slepen als de kwaliteit van het water uit de kraan minstens zo goed – zo niet beter – is dan gebotteld mineraalwater? Het enige wat je nodig hebt is een soda pop of soda maker, waarmee je gemakkelijk je eigen leidingwater kunt maken.

In feite is leidingwater in Duitsland vaak zelfs beter dan mineraalwater in flessen, zoals een recente studie van Stiftung Warentest nog eens heeft aangetoond: Het bevat meer mineralen zoals magnesium en natrium en minder schadelijke stoffen.

Dit is vooral te wijten aan het feit dat het drinkwater in Duitsland zeer streng wordt gecontroleerd. Dit betekent dat leidingwater zonder aarzeling gedronken kan worden, het is zelfs extreem gezond – en ook nog eens veel goedkoper.

Daarnaast kunt u het CO2-gehalte individueel doseren met een beluchter. Hoe vaker u op de knop drukt en kooldioxide in het water pompt, hoe bruisender het water wordt. Dit betekent dat u niet voor elke voorkeur in het huishouden verschillende intens sprankelende mineraalwaters hoeft te kopen. Dit draagt ook bij aan de bescherming van het milieu en bespaart ruimte voor de opslag van drankkratten.

Maar het grootste voordeel is duidelijk: u kunt zich de moeite besparen om drankkratten te sjouwen. Wie regelmatig het wekelijkse rantsoen mineraalwater voor een gezin van vier personen naar de vierde verdieping sleept zonder gebruik te maken van een lift, waardeert dit zeer.

Waterflessen en CO2-flessen

De werking van een waterbubbelaar is eenvoudig: met een druk op de knop wordt kooldioxide uit een gasfles in een met water gevulde fles geperst en wordt leidingwater in bruiswater omgezet – zonder elektriciteit of batterijen.

Alle modellen werken met een overdrukventiel zodat de fles niet kan barsten, zelfs als u te vaak of te lang op de knop drukt. In het ergste geval zal het water overstromen.

Strikt genomen is het overigens geen kooldioxide, maar kooldioxide, of kortweg kooldioxide (CO2), wat precies de oorzaak is van de klimaatverandering in de atmosfeer. Maar het is niet giftig, althans niet in de hoeveelheden die via de lucht – of het mineraalwater – kunnen worden geabsorbeerd.

De kooldioxidecilinder moet worden vervangen

Over CO2-cilinders gesproken: Alle waterbellen zijn al voorzien van een kooldioxidecilinder. Als hij leeg is, ruilt u hem om voor een volle of laat u hem opnieuw vullen. Dit kost meestal tussen de 7 en 9 euro per vulling. Veel supermarkten en drankwinkels bieden deze service aan, maar ook drogisterijen en tankstations ruilen leeg in voor vol.

Als u een cilinder op reserve wilt kopen zodat u deze niet altijd meteen hoeft om te ruilen, kunt u voor ongeveer 30 euro geschikte vervangende cilinders vinden, inclusief de eerste vulling op het net. De genoemde ruil- of bijvulstations bieden meestal geen reservecilinders aan, hier zijn altijd alleen oude beschikbaar voor nieuwe.

Alle door ons geteste modellen maken gebruik van standaard flessen met 425 gram CO2, waarmee u ongeveer 60 liter water kunt vullen. Ze zijn verkrijgbaar bij verschillende leveranciers, maar SodaStream domineert ook hier de markt.

Bijna alle sodamachines maken gebruik van BPA-vrije PET-kunststofflessen – ten minste één of twee zijn in de set inbegrepen. Later kan er meer worden gekocht.

De standaardafmetingen zijn 1 liter, maar ze mogen slechts tot een hoogte van 800 milliliter worden gevuld, anders loopt het water over als de soda sprankelend is. Je moet niet minder vullen, omdat de injector voor de kooldioxide niet in het water reikt. Het resultaat: een hoog kooldioxideverbruik en het water borrelt uiteindelijk nog nauwelijks.

De plastic flessen moeten met de hand worden gereinigd

De plastic flessen bieden het voordeel dat ze licht en bestendig zijn. Het nadeel is dat ze niet vaatwasmachinebestendig zijn en met de hand moeten worden gereinigd. Maar veel mensen vermijden liever plastic en willen graag hun water in glazen flessen. Ze zien er niet alleen beter uit, ze zijn ook gemakkelijk te reinigen in de vaatwasser.

Maar glazen flessen kunnen ontploffen als je ze onder druk zet. Daarom moeten ze alleen worden gebruikt in apparaten waarin ze vastzitten als ze opborrelen. Dit is niet alleen complexer qua ontwerp, maar ook ingewikkelder in het gebruik. Daarom zijn er helaas niet veel fizzers die met glazen flessen werken op dit moment.

Bespaart een bruisend drankje geld?

Tuurlijk, water uit de kraan is veel goedkoper dan gekocht mineraalwater, denk je, dus zelfs bruisend water is goedkoper.

Maar dit is niet automatisch het geval. Aan de ene kant hangt het af van welk mineraalwater je anders koopt: Er zijn merken waarvoor je meer dan één euro per liter betaalt, maar water uit de discountwinkel kost niet eens 13 cent per liter.

Aan de andere kant zijn de kosten van leidingwater slechts een fractie van de kosten van zelfgeblazen water. De kosten van het koolzuur worden daarbij opgeteld, evenals de eenmalige aankoopprijs van de waterbubbelaar.

Wilt u een voorbeeldberekening? Een van onze testmodellen, de Levivo waterbubbler, verbruikt 7 gram CO2 per waterfles met een maximale vulgraad van 800 milliliter. Dit levert een middelmatig sterk borrelend water op. Er zit 425 gram CO2 in één cartridge, dus je kunt er ongeveer 61 flessen of 49 liter water mee maken, wat een normale waarde is en vergelijkbaar met de andere apparaten.

Hoeveel kost een liter zelfgeblazen water?

Een vulling van CO2 kost ongeveer 8 euro, wat resulteert in een prijs per liter van 16,5 cent. Plus een royaal berekende 0,5 cent per liter leidingwater, dit komt neer op ongeveer 17 cent voor een liter zelfgeblazen water. En dat is exclusief de aankoopprijs van de waterbubbelaar.

Conclusie: mineraalwater van discounters is goedkoper, maar als je merknaam mineraalwater koopt, kun je veel geld besparen door het zelf te sprankelen.

Hygiënetips

Een probleem van waterspringers waar men in eerste instantie niet aan denkt is de hygiëne. Het is tenslotte maar water, wat moet er vies zijn?

Maar ziektekiemen zijn eigenlijk een probleem, zelfs als je geen smaakadditieven in de vorm van zoete kleverige siropen gebruikt. Een studie van de universiteiten van Mainz en Freiburg heeft aangetoond dat ziektekiemen graag in waterbellen en plastic flessen ravotten. Hoewel ze normaal gesproken geen ziekte veroorzaken, kunnen ze wel gevaarlijk zijn voor mensen met een immunocompromiserend vermogen.

De waterbubbels zelf zijn bijzonder problematisch omdat de sproeiers, afdichtingen, flessenbevestigingen en de binnenkant van de behuizing vaak moeilijk te reinigen zijn. Voor het reinigen moet de kooldioxidecilinder eerst worden verwijderd en moet afwasmiddel worden vermeden – in het beste geval komt er een spatje azijn in het water terecht.

Het is het beste om de flessen na elk gebruik af te spoelen met warm water en een zachte flessenborstel. Gebarsten of bekraste flessen moeten worden vervangen, omdat vooral bacteriën zich in de fijne scheurtjes kunnen nestelen. Als de flessen niet worden gebruikt, moeten ze op een droge plaats worden bewaard, ondersteboven met het deksel losgeschroefd. En natuurlijk moet je niet direct uit de fles drinken.

PET-flessen zijn slechts vijf jaar houdbaar.

Overigens hebben PET-flessen – in tegenstelling tot glazen flessen – een vervaldatum. Dit is beperkt tot maximaal vijf jaar en wordt meestal op de fles gedrukt. Als deze wordt overschreden, moeten de flessen worden vervangen.

Zelfs muf water mag niet bruisen. Als u koud water wilt drinken, kan vers leidingwater kort worden geborreld, in de koelkast worden geplaatst en vervolgens weer worden opgeborreld zoals vereist voor gebruik. Het koolzuur heeft een antibacteriële werking omdat de CO2 de zuurstof die de bacterie nodig heeft, verdringt.

Nog een tip: gebruik het water uit de kraan pas nadat het ongeveer een halve minuut heeft gedraaid – dan is het ook koeler. Het water uit de leidingen dat ’s nachts of zelfs meerdere dagen is blijven staan, hoort in de afvoer en niet in de fles.

Dit is hoe we hebben getest

Er zijn niet al te veel leveranciers van waterfonkelaars. De duidelijke marktleider is SodaStream, maar ook de concurrentie slaapt niet – bedrijven als Levivo, KitchenAid en Aarke hebben nu ook sodamachines in de aanbieding, die serieuze alternatieven zijn.

SodaStream krijgt concurrentie

Toch blijft SodaStream de topverkoper in dit segment en daarom domineren de modellen van deze fabrikant ook de serie van onze testmodellen.

In de test moesten alle modellen enkele tientallen liters water opborrelen. Vier testpersonen beoordeelden de kwaliteit van het afgewerkte bruiswater, waarbij de smaak een ondergeschikte rol speelde, aangezien deze sterk afhankelijk is van het gebruikte leidingwater. We waren veel meer geïnteresseerd in de vraag of de apparaten in staat waren om het water naar wens te bubbelen, d.w.z. of ze zowel weinig als zeer bruisend water konden produceren.

We hebben ook veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid en de afwerking van de verschillende modellen. Is de CO2-fles eenvoudig te installeren en te verwijderen? Hoe gemakkelijk is het om de waterflessen in te brengen en te verwijderen? Maakt de behuizing een stabiele indruk of moet u zich zorgen maken over de duurzaamheid van het apparaat? En hoe gemakkelijk is het apparaat te reinigen? De test beantwoordt deze en andere vragen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Soda-makers:

  1. li-thumbnail
    SODASTREAM EASY
    Met de SodaStream Spirit Zwart maak je in een handomdraai koolzuurhoudend water van het water uit je kraan. Je bepaalt zelf hoeveel koolzuur je in het water pompt.

  2. li-thumbnail
    SODASTREAM CRYSTAL 2.0
    Verander jouw kraanwater in bruisend water met de Crystal Megapack + 2 karaffen. Met één druk op de knop pomp je koolzuur in het water. Hoe langer je de knop indrukt, hoe meer bubbels je maakt.

  3. li-thumbnail
    AARKE CARBONATOR II
    Met de AARKE Carbonator II sodamaker zorg je er in een handomdraai voor dat je normale kraanwater veranderd in een fles sprankelend bruiswater. Naast gemak voor jezelf, ben je ook erg milieubewust bezig.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”621″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

SodaStream Easy

Adviesprijs

69,-

blank

315.309 andere kochten dit product

Met de SodaStream Spirit Zwart maak je in een handomdraai koolzuurhoudend water van het water uit je kraan. Je bepaalt zelf hoeveel koolzuur je in het water pompt. Hoe vaker je de knop indrukt, hoe koolzuurhoudender het water. Het prikwater vang je op in één van de 3 meegeleverde kunststof flessen, die je gemakkelijk in- en uit de bruiswatermachine klikt. Dop erop en je stopt ze zo in je tas. Met één CO2 cilinder maak je tot wel 60 liter prikwater, en je bent tot 5 keer goedkoper uit dan wanneer je wekelijks literflessen in de supermarkt koopt. Hoef je die zware flessen ook niet meer naar huis te sjouwen. Wel zo gemakkelijk.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Het is zo simpel en lekker het had verboden moeten worden”

Vanaf dag 1 dat ik de streamer heb is hij in gebruik en nu al wil ik niks anders meer. geen gesleep meer met flessen frisdrank en de smaak is nog lekkerder dan de frisdrank uit de winkel

Mia Berns

Bovendien overtuigt de beluchter met zijn bediening: zoals bij alle streamers wordt de CO2-fles gewoon in de bijgeleverde houder geschroefd en de behuizing gesloten; de cilinder is dus van buitenaf niet zichtbaar. Tot nu toe, zo goed.

Een echte verbetering ten opzichte van de vorige modellen is echter het gebruik van de waterfles voor het opborrelen van het water: vroeger moest de fles bij SodaStream altijd moeizaam worden ingedraaid, wat ons tot nu toe onze testoverwinning heeft gekost.

Met de SodaStream Easy heeft de fabrikant gekozen voor een nieuw mechanisme (zoals bij de Source New): De waterfles wordt eenvoudigweg ingebracht en vastgezet door een vouwmechanisme met behulp van een innovatieve klauwsluiting. Dit is veel sneller en gemakkelijker dan met de schroefdop en valt zelfs op door de veel praktischer bajonetkap: Steek de fles gewoon schuin in de houder, klap hem samen met de hendel terug en hij zit stevig vast en u kunt beginnen met het opborrelen van het water. Het kan niet eenvoudiger.

Om te bubbelen, drukt u een paar seconden op de grote, ronde knop op de bovenkant van de fles. Als u van sterk borrelend water houdt, druk dan langer, als u liever stiller water hebt, druk dan korter. Het is niet nodig om de overdruk handmatig vrij te geven, zoals bij sommige oudere modellen wel nodig was: als de fles wordt verwijderd, ontsnapt het overtollige CO2 automatisch.

De SodaStream Easy is daarom zeer eenvoudig te gebruiken in het dagelijks leven. Het is ook een van de goedkoopste modellen – en dus de beste keuze voor de meeste.

Maar er is een kleine tekortkoming: af en toe komt het voor dat het water in elke waterbubbelaar overloopt. In tegenstelling tot de meeste modellen heeft de SodaStream Easy geen lekbak met een roosterplaatje. Aan de andere kant maakt het eenvoudige ontwerp het gemakkelijk om het apparaat te reinigen – goed voor de hygiëne.

GOEDE KEUZE

SodaStream Crystal 2.0

Adviesprijs

109,-

blank

199.618 andere kochten dit product

Verander jouw kraanwater in bruisend water met de Crystal Megapack + 2 karaffen. Met één druk op de knop pomp je koolzuur in het water. Hoe langer je de knop indrukt, hoe meer bubbels je maakt. Maak normaal bruisend water, of experimenteer met je eigengemaakte siroop, cola, sinas of ijsthee. Met de bruiswatermachine sjouw je nooit meer zware boodschappentassen met flessen water naar huis. Dit is goed voor je rug, je portemonnee én het milieu. Je maakt met de meegeleverde CO₂ cilinder 60 liter bruiswater. De meegeleverde glazen karaffen gaan na gebruik gewoon in de vaatwasser.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Veel mensen geven de voorkeur aan glas omdat het hygiënischer is dan plastic en het koolzuur niet zo snel ontsnapt als bij PET-flessen. Bovendien geven plastic flessen altijd kleine hoeveelheden chemische resten zoals weekmakers af aan het water. Of dit schadelijk is voor de gezondheid staat ter discussie, maar veel mensen geven er gewoon de voorkeur aan om dergelijke chemische stoffen te vermijden.

De beste keuze voor iedereen die niet zonder glazen flessen wil, is SodaStream Crystal 2.0, dat samen met zijn voorganger en de MySodapop Sharon de enige sodapop op de Duitse markt is die water in glazen flessen sprankelt.

De glazen karaffen van SodaStream kunnen in de vaatwasser worden gewassen, maar hebben een maximale vulcapaciteit van slechts 600 milliliter, iets minder dan plastic flessen.

Met de Crystal 2.0 is het niet nodig om te draaien, te schroeven of te klemmen. In plaats daarvan plaatst u de karaf in de fizzer, kantelt u de container naar achteren en sluit u de kamer door de bovenkant naar beneden te drukken. De CO2-sproeier dompelt automatisch onder in het water en borrelt op zodra u op de knop drukt. Dan opent men de dop om de overtollige druk vrij te geven en de kamer te openen en de fles eruit te halen.

De procedure is ingenieus, maar ook een beetje onhandig en foutgevoelig. U kunt bijvoorbeeld het Kristal niet met één hand bedienen. Het openings- en sluitingsmechanisme van het 2.0-model is volgens de informatie van de fabrikant in ieder geval verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. We konden niet testen of het nieuwe model minder snel kapot gaat dan zijn voorganger. Dit zal in de loop van de tijd duidelijk worden.

In de test werkte het borrelen zonder problemen, zelfs als het sluitmechanisme soms een beetje haperde en je heel voorzichtig moet zijn bij het vergrendelen. Door de uitstekende CO2-sproeier is de Crystal vrij eenvoudig te reinigen, maar de roestvrijstalen container is een goede plek om borrelend water op te vangen, dat er moeilijk uit te krijgen is. De container is ook niet afneembaar voor reiniging.

U moet er ook rekening mee houden dat de Crystal 2.0 veel ruimte bovenin nodig heeft. Bij volledige opening is de hoogte 55 centimeter. Onder een muurkast in de keuken kan het vrij smal worden.

Toch: als u een waterbubbelaar met glazen flessen wilt, is de Crystal 2.0 de enige aanbevolen keuze. Maar voor meer dan 100 euro is het ook vrij duur.

LUXE KEUZE

Aarke Carbonator II

Adviesprijs

149,-

blank

214.541 andere kochten dit product

Met de AARKE Carbonator II sodamaker zorg je er in een handomdraai voor dat je normale kraanwater veranderd in een fles sprankelend bruiswater. Naast gemak voor jezelf, ben je ook erg milieubewust bezig. Met de bijbehorende PET-fles ben je voorzien van je eigen fles en zijn de flessen in de supermarkt verleden tijd. Geef jezelf deze luxe en maak elke dag gebruik van de onbeperkte mogelijkheden van dit bruiswatertoestel. Dat is tenslotte waar AARKE voor staat, everyday.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Voor degenen die niet alleen water willen bubbelen, maar ook iets moois in de keuken willen hebben, is de Aarke Carbonator II precies goed. Geen enkele andere waterbubbelaar in de test ziet er zo chic uit!

De behuizing van ons testmodel is gemaakt van verchroomd roestvrij staal, maar er zijn ook modellen in zwart, wit, goud en koper – eindelijk een model dat niet alleen op plastic steunt. Het apparaat lijkt dan ook zwaar en van hoge kwaliteit.

De CO2-patroon wordt van onderaf in de opvallende toren van het apparaat gestoken en geschroefd, en de CO2-bellen komen er elegant en gemakkelijk uit via de hendel aan de rechterzijde.

Maar om te bruisen, moet men de fles in een draadje schroeven, iets wat we moeizaam vinden. Een bajonetdop die de fles met een kwartslag vastzet, was voor ons in ieder geval beter geweest.

Voor een apparaat in deze prijsklasse wenst men ook de mogelijkheid te hebben om glazen flessen te gebruiken. Kunststof flessen zijn hier eigenlijk een stijlbreuk. Maar glazen flessen zijn een veiligheidsprobleem omdat ze onder druk kunnen barsten – de rondvliegende glassplinters kunnen letsel veroorzaken. Zelfs een veiligheidsklep helpt niet als de glazen fles ongemerkt een kleine barst vertoont en dan met veel minder druk barst. Wat jammer: zo’n laagdrempelige waterbubbelaar als die van Aarke is alleen te gebruiken met plastic flessen.

De stalen buitenkant van de Carbonator II ziet eruit alsof hij op magische wijze vingerafdrukken zou aantrekken, maar dat is gelukkig niet het geval. Het mooie uiterlijk kost wel geld. En het kost veel. Weinig mensen zullen zoveel geld willen uitgeven aan een frisdrankfontein. Dit is vooral vervelend met het oog op de geringe omvang van de levering, omdat de Carbonator II zelfs zonder gaspatroon wordt geleverd.

Haptiek en kwaliteit van de afwerking zijn bovengemiddeld, maar vooral bij zo’n duidelijk ontwerp is het jammer om de schroeven onzinkbaar op het kastoppervlak te presenteren. Dit vertroebelt de hoge kwaliteitsnormen, vooral omdat het vuil zich snel ophoopt onder de schroeven in het opvangbassin.

Voor eigenaars van een goed gestileerde designkeuken, die het mooie uitzicht niet willen bederven met een plastic monster, is de Aarke Carbonator II toch de beste keuze.

(Visited 2.741 times, 1 visits today)

Een reactie op “De beste Soda-maker

  1. jerien bernard zegt:

    mijn dure sodastream power black doet het niet meer, ik heb deze open gezaagd en gezien dat deze inwendig vol met zwak plastic zit wat nodig om het 60 bar-ventiel van de co2 fles in te drukken, waarom is deze constructie niet van sterk metaal? Nu zoek ik een ander en beter merk. Het merk Aarke heeft als enige een handel direct boven de co2 cilinder dus geen onnodige tussenschakels, maar helaas de vele negatieve reviews missen kwaliteit en service. Wie helpt mij en weet een merk welke wel kwaliteit belangrijk vindt, er moet toch ruimte zijn voor een goede fabrikant ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *