De beste dompelpomp

Dompelpompen zijn nuttige hulpmiddelen, want het vuile water moet uit het zwembad komen of u wilt zoet water uit de nabijgelegen beek in de stortbak vullen. Of misschien moet een ontwateringsschacht in de kelder automatisch worden geleegd – een dompelpomp heeft vele toepassingen.

Elke dompelpomp kent een automatische werking: door middel van een vlotter of watercontact merkt hij stijgende waterniveaus en start hij het pompproces. Dit maakt het ook een onmisbare helper na kleine overstromingen in de kelder en zorgt zo voor droge huismuren.

We hebben 9 modellen voor thuisgebruik bekeken. De prijs van de testdompelpompen lag tussen de 40 en 140 euro.

Waarop u moet letten bij de aankoop

Dompelpompen verschillen van huishoudelijke waterleidingbedrijven, tuinpompen en vijverpompen. Daartegenover staat dat grote hoeveelheden water in de kortst mogelijke tijd moeten worden weggepompt. Zo kunt u in zeer korte tijd een zwembad of een ondergelopen kelder laten leeglopen.

Dompelpompen genereren slechts weinig druk

Wat ze niet kunnen doen is druk opbouwen. Dit betekent dat u geen tuinsproeier of een tuinspuit op de pomp kunt aansluiten, omdat dat het debiet drastisch zou verminderen.

De geteste dompelpompen genereren daarom slechts een zwakke druk van 0,65 tot 1,0 bar. Dit is niet voldoende voor een percussie- of oppervlaktesproeier, maar wel voor druppelirrigatie of een parelslang, deze zijn immers ontworpen om water onder lage druk te leveren.

Vuil of helder water?

Vuil- en helderwater dompelpompen zijn technisch iets anders geconstrueerd in het aanzuigkanaal. Voor vuil water moet de pompwaaier niet direct boven de grond staan, maar enkele centimeters erboven. Dit heeft te maken met de turbulentie van het water wanneer vuildeeltjes worden aangezogen. Hoe groot deze vuildeeltjes zijn, kunt u vinden in de respectievelijke datasheets. Echter, 30 tot 40 millimeter zijn typisch.

Daardoor kunnen vuilwaterpompen niet plat opzuigen. Als u dit wilt doen, d.w.z. uw zwembad volledig leegmaken, heeft u een helderwaterpomp met vlakke aanzuiging nodig. Hier bevinden de pompmessen zich zeer dicht bij de grond. Vuildeeltjes kunnen echter slechts 5 millimeter groot zijn, soms slechts één millimeter, afhankelijk van het model en de instelling van de pomp.

Welke pompcapaciteit?

De fabrikanten specificeren de capaciteit van de pompen in liters per uur. De vraag is nu of 6.000 liter voor u genoeg is of dat het toch 15.000 liter moet zijn. Doorslaggevend hierbij is de hoogte waarop de pomp het water moet transporteren. De meeste dompelpompen kunnen slechts 5 tot 10 meter overwinnen door de lage druk.

De gespecificeerde pompprestaties dalen echter aanzienlijk met een toenemend hoogteverschil. Dit is te zien aan de pompkarakteristiek in de schema’s van Kärcher. Het SP 6 Flat Inox model kan 14.000 liter per uur verwerken zonder hoogteverschil, en slechts 10.000 liter per uur met een hoogteverschil van vier meter.

Vuistregel: Hoe meer hoogtemeters uw pomp moet overbruggen, hoe groter de capaciteit van de pomp moet zijn. We hebben onze test uitgevoerd met het 90-liter vat onder optimale omstandigheden, d.w.z. met nul meter hoogteverschil, wat overeenkomt met het nominale vermogen van de fabrikant.

Wat kan er worden aangesloten?

Als u een zo hoog mogelijk waterdebiet per minuut wilt bereiken, moet u ook een zo groot mogelijke slangdiameter kiezen. Voor dompelpompen is dit typisch 38 millimeter (1 ½ inch). Sommige dompelpompen voor vuil water hebben ook 42 of 48 millimeter schroefdraad en sproeiers.

Bijna alle dompelpompen worden geleverd met variabele aansluitstukken voor slangen. Variabele betekent hier: U verkort het kunststof verbindingsstuk gewoon tot de diameter die u nodig heeft, bijvoorbeeld tot 32 millimeter (1 ¼ inch).

De aansluitstukken zijn meestal voorbereid voor slangen met een diameter van 25, 32 en 38 millimeter. U hoeft dan alleen nog maar de juiste slang te bevestigen met een slangklem.

Adapters zijn meestal nodig

Als de meegeleverde variabele sproeier niet geschikt is voor u, kunt u nog steeds de externe of interne schroefdraad op de dompelpomp zelf gebruiken. Dit is meestal 42 millimeter breed, in individuele gevallen ook 46 millimeter.

Met de juiste adapters is het dan ook mogelijk om ½ inch of ¾ inch slangen aan te sluiten, die zeer gebruikelijk zijn in de tuin. Denk echter aan de enorme vermindering van het debiet. Als de pomp met een slangdiameter van 38 millimeter 245 liter per minuut beheert, dan is het met de reductie op ½ Zoll slechts 70 liter per minuut!

Stoffenslang beter dan spiraalslang

Om een zo goed mogelijke waterdoorstroming te bereiken – vooral als u enkele meters hoogte moet overbruggen – moet u spiraalvormige slangen vermijden en gebruik maken van stoffen slangen of plastic buizen met de maximale diameter. Eventuele oneffenheden in de binnenwand van de slang zullen het waterdebiet verder verminderen.

Kunnen dompelpompen permanent in het water blijven?

Ja, dompelpompen zijn ontworpen om permanent in het water te blijven. Als het water in de winter niet bevriest, geldt dit zelfs voor de vorstperiode. Als er echter een risico op bevriezing bestaat, moet u uw dompelpomp uit het water redden, het water legen en op een vorstvrije plaats uitschakelen.

Hoewel de pomptechnologie onderhoudsvrij is, moet de watertoevoer en, indien nodig, de geïntegreerde vlotter van tijd tot tijd worden gereinigd, afhankelijk van de toestand. Anders kan de instroom zich stabiliseren en krijgt u lagere prestaties of loopt u het risico dat de pomp verstopt raakt.

Automatische of handmatige bediening?

Handmatige bediening betekent: u steekt de stekker in het stopcontact en de pomp begint te werken, ongeacht of deze in water of droog staat. U zult deze modus gebruiken als u bijvoorbeeld een opgezette pool uitpompt.

In de automatische modus start de pomp wanneer deze zich in het water bevindt of wanneer het water een bepaald niveau heeft bereikt. De pomp detecteert dit met een vlotter of door een watercontact dat op een bepaalde hoogte op de behuizing wordt gedrukt.

Voorbeeld: De pomp moet vanaf een waterniveau van 15 centimeter pompen, maar niet daaronder. Stel hiervoor het watercontact of het vlotterniveau in op 15 centimeter.

Een zwak punt voor het comfort van dompelpompen is het omschakelen van automatisch naar handmatig. Nogmaals een voorbeeld: Uw dompelpomp wordt ondergedompeld in een 2 meter diepe afvoeras en ingesteld op een waterniveau van 20 centimeter. Nu wil je de schacht volledig aftappen. Hiervoor moet u de vuile pomp moeizaam uit de as trekken, ofwel om een kleine schakelaar te bedienen ofwel om de vlotter horizontaal te fixeren. Daarna moet de pomp terug naar beneden in de as – dit alles is omslachtig.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben 9 dompelpompen aan een uitgebreide test onderworpen. Het praktische gebruik vond plaats in een grote tuin met stortbak, regenwatervat en zwembad. Naast onze standaard test met het 90 liter vat, hebben we elke dompelpomp in het dagelijks gebruik gebruikt:

Hier werd de regenton leeggepompt (700 liter), daar werd het vuile zwembad leeggepompt (8.000 liter) en elders gebruikten we het regenwaterreservoir voor de irrigatie van de tuin (druppel- en parelslang). Zoals altijd hebben we aandacht besteed aan de kwaliteit en de prijs-prestatieverhouding.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen dompelpompen:

 1. favorietli-thumbnail
  AL-KO SUB 13000 DS
  De al-ko dompelpomp heeft een ingebouwbde vlotter. Een opvoerhoogte van maximaal 8 meter. De dompeldiepte rijkt tot maar liefst 5 meter. Vooral geschikt voor licht vervuild water.

 2. li-thumbnail
  EINHELL GC-DP 7835
  Gebruik onze kwalitatief hoogwaardige, efficiënte GH-DP 7835 vuilwater dompelpomp om snel en veilig vijvers, bouwputten, ondergelopen kelders etc. leeg te pompen. Met een vermogen van 780 W kan deze krachtige pomp tot wel 15700 L/h wegpompen. Door de traploze vlotterschakelaar kan er worden gekozen voor een continue werking.

 3. li-thumbnail
  KÄRCHER SP 6 FLAT INOX
  De Karcher SP 6 Flat Inox is een echte krachtpatser. Hij pompt met 14000 liter per uur in no time je zwembad, kruipruimte of kelder leeg. Daarbij gaat hij vanzelf aan als het water te hoog staat en kan je er een groot aantal verschillende slangmaten op aansluiten.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

AL-KO SUB 13000 DS

Adviesprijs

139,-

blank

66.332 andere kochten dit product

De al-ko dompelpomp heeft een ingebouwbde vlotter. Een opvoerhoogte van maximaal 8 meter. De dompeldiepte rijkt tot maar liefst 5 meter. Vooral geschikt voor licht vervuild water.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Doet wat ie beloofd”

Pomp in een put geplaatst, daar pompt ie het opkomend water heel snel weg. Gewenst waterniveau is eenvoudig in te stellen.

Jasper Klein

Zoals alle dompelpompen biedt het een automatische modus of handmatige bediening. Bij de eerste kan het waterniveau voor het inschakelen op het apparaat worden ingesteld. Het kan het water uit de regenton of het zwembad bijna volledig wegpompen, waardoor er slechts 2 millimeter waterniveau overblijft.

Het enige nadeel is de naar verhouding iets hogere prijs, die wij redelijk achten voor dit hoogwaardige product. Als er vreemde voorwerpen in het water liggen, kan de stand in één stap worden veranderd. Dan worden zelfs kleine vreemde lichamen doorgezogen.

Bij dompelpompen staat design zeker niet centraal, maar ook hier heeft de AL-KO SUB 13000 DS niets te verbergen. Het hoekige ontwerp geeft een groot vertrouwen in de duurzaamheid van de pomp. Het plastic omhulsel lijkt ons solide. Omdat de pompuitlaat zich aan de kop van de machine bevindt, kan deze ook in smalle afvoerputten worden afgezonken. Een 24 centimeter brede as is voldoende, de AL-KO pomp is iets minder dan 23 centimeter breed.

De werking van dompelpompen is geen probleem. Sluit hem aan, stel het startniveau voor de vlotter in en zet hem in het water. De in de behuizing geïntegreerde vlotter reageert onmiddellijk en het pompproces begint. Als er na de eerste onderdompeling nog lucht in de pomp zit, kan het twee tot vier seconden duren voordat er grote hoeveelheden water stromen.

De pomp kan worden bediend met verschillende slangdiameters: ¾ inch (19 millimeter), 1 inch (25 millimeter), 1 ¼ inch (32 millimeter) en 1 ½ inch (38 millimeter). Deze laatste werkt echter alleen op de binnendraad van de pomp (42 millimeter), de meegeleverde variabele sproeier is geschikt voor een slang van maximaal 1 ¼ inch.

Alle concurrenten zuigen de zachte grond op, waardoor de waterstroom wordt geblokkeerd of in ieder geval verminderd. Het gevolg: Er stroomt geen of aanzienlijk minder water dan de pomp zou kunnen leveren. De SUB 13000 DS kan dus zowel voor harde oppervlakken (tegels, beton, enz.) als voor kunststof- en rubbervloeren vloeren (mobiel zwembad, regenton, vijverfolie, enz.) worden gebruikt.

Samen met zijn zustermodel Twin 14000 Premium heeft de AL-KO SUB 13000 DS de dikste stroomkabel in de test. Bij onderdompeling in water is de dompelpomp nauwelijks hoorbaar, we horen alleen een licht zoemend geluid. Maar zelfs als het 15 centimeter uit het water steekt, is zijn rustige brom niet storend.

GOEDE KEUZE

Einhell GC-DP 7835

Adviesprijs

59,-

55.324 andere kochten dit product

Gebruik onze kwalitatief hoogwaardige, efficiënte GH-DP 7835 vuilwater dompelpomp om snel en veilig vijvers, bouwputten, ondergelopen kelders etc. leeg te pompen. Met een vermogen van 780 W kan deze krachtige pomp tot wel 15700 L/h wegpompen. Door de traploze vlotterschakelaar kan er worden gekozen voor een continue werking. De kwalitatief hoogwaardige mechanische asafdichting beschermt de motor en zorgt ervoor dat er nauwelijks onderhoud nodig is. Dankzij de slagvaste, kunststof behuizing is de dompelpomp bestand tegen een hoge belasting. De universele aansluiting zorgt ervoor dat het apparaat gemakkelijk kan worden verplaatst. Specificaties

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Onze favoriet voor vuil water, waarvoor u niet veel hoeft uit te geven, is de Einhell GC-DP 7835, die aanzienlijk minder dan 100 € kost en nog steeds een zeer sterk debiet heeft: hij maakt ons 90-liter vat (helder water) in 18 seconden leeg. Er bleef echter een resthoeveelheid van 40 millimeter over. Dit is echter typisch voor vuilwaterpompen, omdat ze door hun ontwerp niet plat kunnen pompen.

De grootste diameter van deze pomp is 22 centimeter, dus hij kan ook in smalle schachten worden verzonken. De klassieke, externe vlotter wordt eenvoudig horizontaal aan de pomp bevestigd voor handmatig gebruik.

Om echt gebruik te maken van het grote debiet heeft de fabrikant een 46 millimeter schroefdraaduitgang gecreëerd. Hierdoor kunt u effectief gebruik maken van buizen of slangen met een diameter tot 42 millimeter. De Einhell GC-DP 7835 kan natuurlijk ook gebruikt worden voor helder water. In vuil water kunnen vreemde voorwerpen tot 35 millimeter groot zijn. Deze worden er zonder problemen doorheen gezogen.

De ietwat korte instructies en het wiebelende handvat zijn de enige nadelen.

GOEDE KEUZE

Kärcher SP 6 Flat Inox

Adviesprijs

159,-

44.336 andere kochten dit product

De Karcher SP 6 Flat Inox is een echte krachtpatser. Hij pompt met 14000 liter per uur in no time je zwembad, kruipruimte of kelder leeg. Daarbij gaat hij vanzelf aan als het water te hoog staat en kan je er een groot aantal verschillende slangmaten op aansluiten. De robuuste en roestvrij stalen behuizing zorgen ervoor dat je een pomp in huis haalt die lekker lang mee gaat. Hij maakt je kelder niet droog maar wel zo goed als, er blijft maar 1 milliliter water achter.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Kärcher SP 6 Flat Inox deelt enkele van de sterke punten van onze testwinnaar: zijn snelheid in de 90-liter test doet in geen enkel opzicht onder voor die van de AL-KO SUB 13000. Het kan het water tot op een millimeter nauwkeurig op een hard oppervlak pompen. Een roestvrijstalen voorfilter, dat van onderaf op de pomp wordt geplaatst, zorgt voor een probleemloos gebruik in licht verontreinigd water. Daarnaast is er een hoogwaardig aluminium pomphuis dat volgens de fabrikant een langere levensduur heeft.

In de test waren we ontevreden over de slechte start van de pomp in ondiep water (10 centimeter). Dus als u uw SP 6 in ondiep zwembadwater zet, moet u misschien een paar minuten wachten totdat de pomp het water goed aanzuigt en op volle kracht werkt. Als u de pomp in een vol zwembad plaatst, zult u dit fenomeen waarschijnlijk niet ervaren, want als de pomp eenmaal water heeft aangezogen, zal hij het zwembad of de container in één keer volledig leegzuigen.

Helaas kan de SP 6 Inox niet op elk oppervlak zo universeel worden gebruikt. Bij rubberen of kunststof oppervlakken moeten in ieder geval de voeten worden opgevouwen. Het restwaterpeil stijgt dan echter tot negen millimeter. In het geval van de testwinnaar is het slechts twee millimeter ondanks de rubberen basis. Als we de voeten niet opvouwen, wordt de watertoevoer geblokkeerd, waardoor de tijd die nodig is voor de 90-liter test toeneemt van 22 tot 57 seconden.

(Visited 2.559 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *