Apple MacBook Air (2018)

Adviesprijs

1199,-

blank

28.457 andere kochten dit product

De 13,3 inch MacBook Air 2018 heeft in tegenstelling tot zijn voorgangers een Retina scherm, waarop beelden tot in de kleinste details worden weergegeven. Bovendien is het scherm bijna randloos, waardoor je relatief meer schermruimte hebt ten opzichte van andere 13,3 inch laptops. De touchpad is daarnaast groter, waardoor je nauwkeuriger werkt dan met oudere versies van de MacBook Air. Deze MacBook Air gebruik je ook onderweg, want de MacBook is dun (1,56 cm) en licht (1,25 kg), waardoor je hem eenvoudig meeneemt. Met Touch ID log je in met je vingerafdruk, zodat je snel aan de slag gaat. De oplader laat je gewoon thuis, want je doet ongeveer 12 uur met een opgeladen batterij. Maak je MacBook Air compleet met een Magic Mouse van Apple.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue
blank

“Ik had niet zo lang moeten twijfelen.”

Mooie compacte computer met lange batterijduur, makkelijk om even op de bank of elders zonder kabel te gebruiken. Ik gebruik de computer zowel thuis als onderweg. Het heeft een hele kleine stroom adapter, dus ik kan alles meenemen in een kleine tas of sleeve. Normale laptop tassen zijn gewoon veel te groot.

Dacy de Pergh

Apple MacBook Air (2018)

Retina scherm, iets vlakke processor

De pluspunten

Kleiner, lichter, Retina scherm, vergroot touchpad en krachtigere processor….

De minpunten

Maar nog steeds licht van gewicht, hogere basisprijs, toetsenbord kan ongenoegen, beperkte connectiviteit.

Samenvatting

Deze langverwachte update van de MacBook Air brengt een aantal welkome verbeteringen met zich mee, waaronder een scherm met hoge resolutie en Touch ID. Maar er zijn ook enkele minder merkbare compromissen, zoals een hogere prijs.

De MacBook Air was toe aan een facelift en dat is precies wat de 2018-uitgave brengt. Bijna alles is vernieuwd, behalve de naam: de nieuwe Intel Core i5-processor van de achtste generatie, meer RAM- en SSD-opties, een Retina-display met hoge resolutie en de overstap naar USB-C Thunderbolt 3-poorten – voor ons is het nu meer een “MacBook Pro Lite” dan een MacBook Air.

Hoewel deze nieuwe versie bijna alle problemen van de vorige versie verhelpt, voegt het enkele van zijn eigen problemen toe. Te beginnen met een veel hogere belprijs (vanaf 1.349 euro) die beduidend hoger ligt dan de psychologische drempel van 1.000 euro waar zijn oudere broer mee flirtte.

Ontwerp

De MacBook Air 2018 is lichter (1,25 kg) en kleiner (ongeveer 15 millimeter dik), wat hem in lijn brengt met de gemiddelde 13-inch laptop. Sommige gelijkaardige systemen vallen onder de 10 mm, maar dit gaat ten koste van de batterij, de eigenschappen en het vermogen. De nieuwe MacBook Air zit nu in de mainstream van ultraportable, maar staat niet aan de top van het peloton. De randen van het scherm zijn kleiner dan voorheen en het beschermende glas is nu vlak. Het geheel is veel moderner.

Het toetsenbord

De vorige MacBook Air was het nieuwste model van het merk dat het eilandtoetsenbord (of hakenkruis) behield. Een geweldig alternatief voor iedereen die het nieuwe ultradunne vlinderklavier dat door MacBooks wordt gebruikt, niet leuk vond. Deze tijd is voorbij omdat de nieuwe MacBook Air ook over dit toetsenbord gaat, dat een beschermend membraan krijgt om te voorkomen dat stof en ander vuil problemen veroorzaakt.

Het kost enige tijd om zich aan te passen aan de subtiele touch, maar als dat eenmaal gebeurd is, is er efficiëntie en comfort. Sommigen zullen er echter nooit aan wennen. Positief is dat het touchpad ruimer is, van hetzelfde Force Touch-type als op andere MacBooks. Het maakt gebruik van vier hoeksensoren om kliks te registreren, wat het mogelijk maakt om finesse te krijgen in de koffer.

De connectiviteit

Degenen die last hebben van de toetsenbord verandering zullen de nieuwe connector misschien ook niet leuk vinden. Net als andere Apple laptops, maar ook veel recente high-end Windows-laptops, is de MacBook Air geüpgraded naar USB-C.

Hij heeft echter twee USB-C-poorten in plaats van slechts één op de 12-inch MacBook, die als bonus Thunderbolt 3-compatibel zijn, zodat je twee 4K-monitoren of een 5K-monitor kunt aansluiten.

De instapmodel 13-inch MacBook Pro Pro Pro heeft ook een paar USB-C Thunderbolt 3-poorten, maar niet de Touch ID-vingerafdruklezer die je hier vindt. Dit is een uitstekende aanvulling op de MacBook Air.

Over de processor

De specifieke Intel-processor waarmee de MacBook Air 2018 is uitgerust, is een dubbele kern van de Y-serie. De 12-inch MacBook maakt gebruik van chips uit dezelfde familie, terwijl de MacBook Pro en de meeste Windows-notebooks in deze klasse quad-core Intel-processors uit de U-serie gebruiken. De kortere weg is een beetje overdreven, maar de Y-serie betekent over het algemeen minder stroom, maar een betere levensduur van de batterij en minder verwarming. De U-serie biedt meer vermogen, maar gaat ten koste van autonomie en koeling. Apple past deze processoren aan, zodat ze niet hetzelfde zijn als commerciële versies.

De nieuwe MacBook Air is iets sneller dan het oude model dat nog steeds beschikbaar is, wat niet echt een prestatie is, gezien het feit dat het oude model meerdere generaties vertraging had op het niveau van de processor. Het is ook sneller dan de huidige 12-inch MacBook, die nog steeds werkt met Intel 2017-chips. Maar het is langzamer dan sommige vergelijkbare Windows-laptops in zijn prijsklasse en dan de basis 13-inch MacBook Pro.

Zijn de prestaties beter dan voorheen? Ja. Kunnen we meer vermogen verwachten van een laptop van 1.349 euro die 1,2 kg weegt? Ja……

Je kunt 150 euro meer uitgeven voor een 12-inch MacBook die draagbaarder en minder krachtig is, of hetzelfde bedrag meer investeren in een 13-inch MacBook Pro die minder draagbaar maar krachtiger is. De nieuwe MacBook Air valt tussen deze twee opties in, wat zijn roeping lijkt te zijn.

Conclusie

Een gebied waar de nieuwe MacBook Air waarschijnlijk terrein zal verliezen is de standaard laptopcomputer voor studenten en in veel bedrijven. Hoewel hij in bijna alle opzichten veel beter is, verliest hij een groot voordeel ten opzichte van de vorige MacBook Air, namelijk zijn prijs.

We kunnen dit relativeren door te weten dat de oude MacBook Air nog steeds in de basiscatalogus staat voor 1.099 euro. Als u een USB-A of HDMI aansluiting nodig heeft en het chiclet-toetsenbord vasthoudt, begin dan nu met dit model, omdat we niet weten hoe lang het beschikbaar zal zijn. Maar gezien de kritiek die we de afgelopen jaren hebben geuit op de schermresolutie, de dikke randen en de verouderde processor, is het moeilijk voor ons om deze MacBook Air aan te bevelen.

Vooral omdat de evolutie die het nieuwe model met zich meebrengt zo belangrijk is dat het prijsverschil gerechtvaardigd is. Het is alleen jammer dat de MacBook Air weer een van de meest veelzijdige laptops is die je kunt kopen en dus niet toegankelijker is.

[ux_products type=”row” cat=”210″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]
(Visited 377 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *