De beste buitencamera

Waterdichte en robuuste buitencamera’s met hun zeer kleine interne lens en kleine beeldsensor komen niet in de buurt van de kwaliteit van goede compactcamera’s. Bereken de beeldkwaliteit die je krijgt van een huidige smartphone (misschien zelfs een beetje lager).

De sterke punten van deze camera’s liggen elders. Met een buitencamera kunt u foto’s en video’s maken onder ongunstige omstandigheden waar normale camera’s (en smartphones) de geest al lang geleden zouden hebben opgegeven. Dit resulteert vaak in opnames die met andere apparaten niet mogelijk zouden zijn geweest. En dat maakt deze klasse van camera’s zo aantrekkelijk en levendig.

Wie heeft er een buitencamera nodig?

Wil je foto’s maken in weer en wind? Moet uw camera ook op de skipistes werken bij ijzige temperaturen? En wees waterdicht, zodat u het mee kunt nemen voor een zomerse duik in de steengroevevijver of op uw volgende snorkelvakantie? Dan is het eerste waar je nu aan denkt misschien een actiecamera.

Actienokken zijn uiterst robuust en kunnen de ontberingen van inspannende vrijetijdsactiviteiten zonder klacht weerstaan. Maar actiecamera’s zijn vooral bedoeld om te filmen. Het maken van foto’s met deze apparaten is nogal vervelend. De kleine camera’s zijn gebouwd om ergens te worden gemonteerd bij het fotograferen en niet om in de hand te worden gehouden bij het fotograferen. Ze hebben ook een zeer grote groothoeklens – dus je moet heel, heel dicht bij de actie komen. Voor bepaalde toepassingen of incidentele foto’s kan dit werken.

Maar er zijn nog steeds buitencamera’s die vooral gebouwd zijn voor het maken van foto’s, maar die natuurlijk ook kunnen filmen. Ze zijn waterdicht en kunnen tegen veel misbruik. Ze werken op de manier die je zou verwachten van een “echte” camera. Ze hebben bijvoorbeeld een tweetrapsontspanner die typisch is voor fotocamera’s – halve druk brengt de camera in beeld, volledige persberichten de sluiter – actiecamera’s hebben dat niet. En ze hebben een zoomlens om onderwerpen op afstand op te nemen en een redelijk grote monitor die goed is om mee te werken.

Extra tip

Buitencamera’s zijn, in tegenstelling tot andere digitale camera’s die vandaag de dag veel gebruikt worden, verkrijgbaar in vele felle kleuren. Dit heeft natuurlijk ook een aantal modieuze aspecten: …om de camera’s er funky en jong uit te laten zien. Maar een opvallende kleur kan ook heel nuttig zijn, vooral wanneer de camera – al dan niet opzettelijk – onder water staat.

Zo had de auteur de pech dat tijdens het beklimmen van de zwemtrap van een klein zeiljacht de buitencamera die om de nek hing ergens vast kwam te zitten en de draagriem van de camera brak. De camera ging naar de bodem. Gelukkig was de oranje behuizing gemakkelijk te herkennen in het licht troebele water op de bodem tussen de waterplanten. De camera werd dus snel en zonder schade opgetild vanaf een diepte van drie meter.

Een zwarte of gecamoufleerde camera daarentegen zou praktisch onzichtbaar zijn geweest op de begroeide zeebodem en waarschijnlijk verloren zijn gegaan, omdat de lage watertemperatuur geen lange zoekacties toeliet. Ook al is zwart chique – een buitencamera mag een keer een opvallende kleur hebben!

Onze lijst met zorgvuldig gekozen buitencamera’s:

 1. favorietli-thumbnail
  PANASONIC LUMIX DC-FT7
  Met de Panasonic Lumix DC-FT7 ben je verzekerd van een camera waar je elke avontuur kan aan gaan. De camera is water- en schokbestendig. Deel je foto’s en video gemakkelijk met je vrienden en familie via de wifi of bluetooth.
 2. li-thumbnail
  OLYMPUS TOUGH TG-6
  De Olympus Tough TG-6 is geschikt voor fotografen die niet vies zijn van een beetje water of vuil. Dankzij de waterdichte, schok-, stoot-, vorst- en stofbestendige behuizing neem je de camera mee tijdens buitenactiviteiten, op reis of met slechte weersomstandigheden.

 3. li-thumbnail
  NIKON COOLPIX W300
  De Nikon Coolpix W300 is de ideale metgezel voor de avontuurlijke en creatieve fotograaf. Deze digitale compact camera is schok-, vorst- en stofbestendig en kan dus overal mee naartoe.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”1133″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Panasonic Lumix DC-FT7

Adviesprijs

399,-

blank

78.365 andere kochten dit product

Met de Panasonic Lumix DC-FT7 ben je verzekerd van een camera waar je elke avontuur kan aan gaan. De camera is water- en schokbestendig. Deel je foto’s en video gemakkelijk met je vrienden en familie via de wifi of bluetooth. Film je mooiste avonturen in de mooiste kwaliteit met de Panansonic Lumix DC-FT7. De FT7 is waterbestendig tot 31 meter, shockproof tot 2 meter en bestand tegen stof en vrieskou. Met de 4K functionaliteiten is de FT7 de perfecte outdoor camera bij uitdagende omstandigheden.

Bekijk prijs bij bol.com

“Een mooi toestel dat makkelijk te gebruiken is.”

Deze camera speciaal gekocht om foto’s te maken tijdens het snorkelen, dus vooral onder water gebruikt. Hier maakt hij fantastische foto’s!
Verder valt de felle kleur van de camera goed op, en is de meegeleverde waterdichte rugzak ook heel handig.

Kees Kraelenbergh

Het is een kleine en niet erg hoge resolutie, geen goede EVF (elektronische zoeker), maar beter een zoeker dan helemaal geen. In zeer heldere omgevingen, zoals op het strand of in de sneeuw in de bergen – beide omgevingen waar zulke waterdichte, robuuste camera’s die ontworpen zijn voor temperaturen onder het vriespunt meestal te vinden zijn – is men vaak dankbaar dat men niet alleen op de monitor hoeft te vertrouwen. De zoeker heeft een dioptriecorrectie en direct ernaast zit de knop voor het schakelen tussen zoeker en monitor, omdat er helaas geen proximiteitssensor is voor een automatische schakeling.

Ondanks, of misschien wel vanwege zijn omvang, ligt de Lumix FT7 verrassend goed in de hand. Dit is te danken aan de geslaagde combinatie van een handige handgreep aan de voorzijde en een duidelijk uitpuilend riemoogje aan de achterzijde, dat tevens dient als opbergoppervlak voor de duim. Zelfs bij het dragen van dunne handschoenen is de grip voldoende als de fotograaf dikke handschoenen draagt, maar liever niet. De ingebouwde flitser bevindt zich overigens vrij dicht bij het handvat en kan gemakkelijk onbedoeld worden afgedekt. De kleine flitser is niet erg krachtig, maar ligt binnen het gebruikelijke bereik van dit soort camera’s.

Met uitzondering van de ontspanner zijn alle andere bedieningselementen van normale grootte (d.w.z. hetzelfde als bij “niet-buitenshuis”-camera’s) en kunnen ze niet goed worden bediend als ze handschoenen dragen. Als u op zoek bent naar een camera die u vooral met dikke handschoenen kunt bedienen (maar dan vaak alleen met beperkingen), zult u waarschijnlijk niet blij zijn met de hier geteste buitencamera’s. Een oplossing zou kunnen zijn om een camera met onderwaterhuis te kopen. Deze behuizingen hebben dan (weinig) knoppen, die ook met handschoenen aan goed te bedienen zijn.

Afgezien van de handschoenoperatie is de operatie van de FT7 vrij succesvol. Het drukpunt van de knoppen is wat harder, maar dit is gebruikelijk voor dit soort camera’s vanwege de afdichtingen. De sluiterontgrendeling is geen uitzondering. De echt kleine zoomknoppen zijn de enige die sponsachtig aanvoelen, ook al werken ze perfect. Omdat de camera geen draaischijf heeft voor de bedieningsmodus, hebben de ontwerpers van de FT7 gewoon twee menu’s gemist. Men kan toegang krijgen door op de bevestigingsknop in het bedieningspaneel te drukken. De menu’s van de FT7 zijn verstandig ontworpen en snel te begrijpen. Ondanks het ontbreken van een touchscreen-functie kunnen de menu’s gemakkelijk worden genavigeerd met behulp van het bedieningspaneel. Net als bij de ontspanner is de 4-wegs-kanteltoets vrij strak, zodat u de richtingsknoppen heel hard moet indrukken.

De 7,5 centimeter monitor neemt het grootste deel van de rug in beslag. De resolutie is 1.040.000 pixels en de maximale helderheid is slechts ongeveer 423 cd/m². Dit is vrij weinig voor een camera die ook moet worden gebruikt bij het skiën op de bergen in het felle zonlicht dat door de witte sneeuw wordt weerkaatst. Maar er is nog steeds de genoemde zoeker.

GOEDE KEUZE

Olympus Tough TG-6

Adviesprijs

419,-

blank

78.663 andere kochten dit product

De Olympus Tough TG-6 is geschikt voor fotografen die niet vies zijn van een beetje water of vuil. Dankzij de waterdichte, schok-, stoot-, vorst- en stofbestendige behuizing neem je de camera mee tijdens buitenactiviteiten, op reis of met slechte weersomstandigheden. Met het macrosysteem maak je gedetailleerde macrofoto’s in de natuur. Het ontwerp is waterdicht tot 15 meter diep, waardoor je de onderwaterwereld opneemt tijdens het snorkelen of duiken. Je hebt keuze uit 3 witbalans instellingen om onderwater te filmen voor levendige kleuren. Je maakt daarnaast scherpe foto’s op locaties met lastige lichtomstandigheden met de HDR functie. Filmen doe je met deze camera in 4K resolutie met 30 frames per seconde of in Full HD met 120 frames per seconde. Je vertraagt de Full HD beelden tot slow motion opnames.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Olympus Tough TG-6 is de opvolger van onze voormalige testwinnaar TG-5, die nu uitverkocht is. Net als de TG-5 zou de TG-6 een kanshebber zijn voor de toppositie – als de prijsstructuur in de tussentijd niet in zijn nadeel was veranderd. De enige echte verbetering van de TG-6 is overigens de veel hogere resolutie, dat wil zeggen de scherpere monitor. Wat we minder leuk vinden is de nieuwe afstemming in de verscherping van de beelden. Deze zijn een beetje te scherp voor ons, dus we vonden de TG-5 beter. Maar als u wilt, kunt u ook ruwe data op de Olympus opslaan en zelf de “digitale negatieven” ontwikkelen met een geschikt programma naar eigen smaak. Bijna geen enkele andere buitencamera biedt dit aan.

Qua beeldkwaliteit is de Olympus TG-6 over het algemeen iets beter dan onze testwinnaar. Een snellere lens in combinatie met een beeldsensor met slechts 12 megapixels is een redelijke combinatie. Ondanks het binnenvallende licht in het midden van de behuizing heeft de TG-6 ook een interne periscoopzoomlens. Dit biedt veel groothoek en relatief weinig telefoto (25 tot 100 millimeter 35mm brandpuntsafstand). Als u een nog groter zoombereik wilt, kunt u de FCON-T01 groothoekconverter of de TCON-T01-telefoonconverter voor de lens schroeven (met behulp van de Olympus CLA-T01-adapter). De Tough TG-6 blijft zelfs met dergelijke lensbevestigingen waterdicht.

De TG-6 is waterdicht tot 15 meter, wat voor de meeste gevallen voldoende zou moeten zijn. Als u nog dieper wilt gaan, is er een speciaal onderwaterhuis verkrijgbaar als accessoire, dat waterdicht is tot 45 dieptes. En omdat er daar beneden praktisch geen daglicht is, heeft Olympus zelfs een geschikte externe onderwaterflitser in het assortiment – zoiets is normaal gesproken alleen verkrijgbaar bij fabrikanten die gespecialiseerd zijn in onderwaterfotografie.

Daarnaast zijn er diverse accessoires voor close-up fotografie, want de TG-6 is net als zijn voorgangers een echte close-up specialist. Het richt zich op onderwerpen op een afstand van slechts tien centimeter, en in de “Super Macro Mode” wordt de close-up limiet zelfs gereduceerd tot één centimeter – slechts een paar camera’s kunnen dat doen. Sommige gebruikers kopen de Olympus TG-6 niet vanwege zijn robuustheid, maar alleen vanwege zijn macro-opnamemogelijkheden.

De Olympus TG-6 heeft echter geen zoeker en is ongeveer een derde duurder dan de Panasonic FT7. Alleen om deze twee redenen komt het op de tweede plaats in onze test.

GOEDE KEUZE

Nikon Coolpix W300

Adviesprijs

409,-

103.552 andere kochten dit product

De Nikon Coolpix W300 is de ideale metgezel voor de avontuurlijke en creatieve fotograaf. Deze digitale compact camera is schok-, vorst- en stofbestendig en kan dus overal mee naartoe. Je maakt dankzij de grote sensor en de ingebouwde groothoeklens heldere foto’s, ook bij weinig licht en onder water. Filmopnames maak je in 4K. Je bestuurt de W300 met de SnapBridge app op je smartphone. Zo schiet je foto’s en video’s op afstand of deel je je opnames direct met vrienden en familie via social media.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Nikon Coolpix W300 kan bijna net zo diep duiken als de Lumix FT7, namelijk 30 meter zonder een extra duikkoffer. Kwalitatief gezien komt deze camera dicht in de buurt van onze testwinnaar. Het heeft grote knoppen voor snelle functies aan de zijkant van de behuizing, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is, zelfs als u handschoenen draagt. De Nikon maakt ook al de gebruikelijke Bluetooth-verbinding met een smartphone mogelijk.

Het heeft echter geen zoeker en biedt niet meer beeldkwaliteit dan onze testwinnaar. Het is ook duurder. Daarom kwam het op de 3e plaats.

Je kunt bijna net zo diep gaan als onze testwinnaar Panasonic Lumix FT7, namelijk 30 meter, met de Nikon Coolpix W300. Naar onze mening heeft de camera de meest uitgebreide behuizing en zelfs enkele grote sneltoetsen aan de zijkant die met handschoenen kunnen worden bediend. De zoomfactor is nog groter dan die van onze favoriet en gaat mooi ver in het groothoekbereik (tot 24 millimeter 35mm brandpuntsafstand). De Coolpix W300 is ook top qua connectiviteit. De beeldkwaliteit ligt slechts iets onder die van onze testwinnaar.

De Nikon W300 heeft echter geen zoeker en is een stuk duurder dan onze testwinnaar.

(Visited 411 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *