Sony KD-55AG9

Adviesprijs

2799,-

blank

11.231 andere kochten dit product

Met de Sony KD-55AG9 geniet je van een levensechte beeldweergave. Deze stijlvolle tv is uitgerust met een OLED scherm. Doordat elke pixels op dit scherm individueel oplichten of kleuren produceren, ontstaat er een diepe zwartweergave en een krachtig contrast. In combinatie met de Ultimate X1 processor levert de tv een extra kleurrijke en natuurlijke beeldweergave en een krachtige upscaling van beelden met een lagere resolutie dan 4K. Je mist hierdoor geen enkel detail, welke beeldbron je ook gebruikt.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue
blank

“Super tv met erg goed geluid”

De Sony Bravia OLED AG-9 is een zeer goede televisie. Hij valt onder de hogere prijsklassen, maar daar krijg je dan wel een goede kwaliteit voor terug. De televisie is erg gebruiksvriendelijk. Met een druk op de knop zit je (zonder laadtijd) in je Netflix account. Ook het gebruik van andere apps gaat zeer makkelijk. Niet onbelangrijk is de zeer scherpe beeldkwaliteit. 

Bram Kraalen

Sony Bravia KD-55AF9

Heldere beeldkwaliteit die overtuigt!

Pluspunt

Uniek en zeer elegant design, indrukwekkende beeldkwaliteit, efficiënt geïntegreerd audiosysteem, mogelijkheid om het TV-audiosysteem als centraal kanaal voor een home cinema te gebruiken, Android TV 8.0.

Minpunt

Ontwerp dat niet iedereen zal bevallen, licht gekanteld scherm, stof- en vingerafdrukval, veel reflecties, anachronistische afstandsbediening, afstandsbediening zonder achtergrondverlichting.

Samenvatting 

Een ontwerp dat niemand kan teleurstellen, gecombineerd met een trouw beeld van uitzonderlijke kwaliteit en een explosieve geluidskwaliteit. Deze slimme TV is gewoon het beste OLED-model van de Japanse fabrikant.

In de zoektocht naar de beste beeldkwaliteit wil Sony LG in de schaduw stellen in het high-end OLED segment. We vinden alle kwaliteiten van deze technologie met het extra voordeel van de expertise van Sony op het gebied van beeldverwerking. Op het gebied van geluid is de Japanner bezig met het verder verbeteren van zijn audiosysteem en zelfs het toevoegen van frontmicrofoons voor de Google Assistant. De uitzondering is echter duur, met een tarief van 2.990 euro. Dit zet hem in de topbeugel, maar deze Sony Bravia KD-55AF9 is evenzeer een uitzonderlijk televisietoestel als een object voor interieurdecoratie.

        

Design, het beeld zonder kader

Met zijn atypische ontwerp vergelijkbaar met dat van de Bravia A1, is de Sony Bravia KD-55AF9 een object met ultra strakke lijnen. Een prachtig zwart frame met randen van enkele millimeters bijna onzichtbaar als de TV wordt aangezet. Ondanks het bepaalde gewicht (30 kg) is het een van de producten die het meest wordt vergeten en die de kijker oproept om zich te concentreren op het beeld en niet op het object. Met een dikte van 3 mm is het ook een van de dunste van het moment. Hier geen voeten om het product te ondersteunen, alles rust op een kruk op de rug. Terwijl we een grote rechthoek hadden op de Bravia A1, biedt de KD-55AF9 een elegantere ondersteuning door dichter bij een trapeze te komen. Wees voorzichtig, de standaard is er niet alleen om te voorkomen dat de TV zijn gezicht breekt, maar integreert ook de meeste elektronica en aansluitingen.

Wij hebben met name de zorg van Sony op het gebied van kabelbeheer gewaardeerd. Het verbergen van de verbinding is niet zo eenvoudig als met de enkele kabel en remote box van de Samsung QLED’s, maar het Sony systeem blijft efficiënt. Het Japanse merk heeft platen toegevoegd die de achterkant van de kruk zullen bedekken. Zo zijn de kabels gecamoufleerd en komen ze discreet uit de bodem. Het is echter onmogelijk om de neiging van de TV aan te passen, wat vervelend kan zijn. Dit vereist het gebruik van een TV-kast die niet te hoog is. En dan voorkomt dit standaardsysteem ook dat de tv gaat draaien, een gebrek dat echter steeds vaker voorkomt in de markt. Kortom, het hefboomgreepsysteem is zeer elegant, maar niet altijd even praktisch: het legt een bepaalde positionering op, vast en bovenal een oppervlak dat groot genoeg is om het te plaatsen (123 cm in minimumlengte en 40 cm in breedte).

Aan de andere kant moet u zich ervan bewust zijn dat de installatie niet de gemakkelijkste manier is: het moet met z’n tweeën en met grote zorgvuldigheid worden uitgevoerd. Vergeet niet de rubberen tips te gebruiken om de onderste hoeken van de KD-55AF9 te beschermen, anders kan het scherm beschadigd raken tijdens de installatie, omdat u eraan herinnerd wordt dat het scherm direct op de TV-kast rust, er is geen standaard. Tot slot lijken stof, kattenhaar en alles wat in de lucht zweeft zich te willen vestigen op het gezuiverde oppervlak van het televisietoestel. Om het zijn standaard waardig te houden, moet u stofdoekjes kopen en het regelmatig schoonmaken.

Ergonomie, Android TV in het hart van alles en nog veel meer

Na het installeren van de Sony Bravia KD-55AF9 en het aansluiten van een aantal kabels, is het de ontsteking, en het is vrij lang (gelukkig is het veel sneller als je wakker wordt). Na meer dan 30 seconden verschijnt eindelijk de Android TV 8.0 (Oreo) interface, waarvan het startscherm bestaat uit een reeks lijnen die over elkaar heen liggen. De eerste is gewijd aan de geïnstalleerde toepassingen. De tweede heet “mijn selectie”, je vindt de programma’s die je eerder gestopt bent met spelen om het direct te kunnen hervatten, of de inhoud die je hebt gemarkeerd. De volgende regels komen elk overeen met een andere toepassing. Rechts van het pictogram van elke app (Molotov TV, YouTube, MyCanal, Netflix, MyCanal….) staan inhoudelijke suggesties. Tikken op de Bravia KD-55AF9 is zeer eenvoudig en over het algemeen vrij intuïtief, de menu’s zijn duidelijk, maar minder snel toegankelijk en vloeiend dan bij Samsung TV’s onder Tizen of LG’s onder WebOS.

Merk op dat de KD-55AF9 een Chromecast bevat voor het streamen en draadloos afleveren van audio-, foto- of video-inhoud vanaf een tablet, smartphone of computer. Sony heeft ook twee microfoons in het midden onderaan het scherm toegevoegd. Hiermee kunt u de Google Wizard gebruiken zonder de microfoon op de afstandsbediening te gebruiken. Zeg gewoon “OK google” en vraag om iets. Sony is een van de weinige of misschien zelfs de enige merken die dit heeft gedaan, en het is handig. De set is efficiënt en het is een plezier om een serie op Netflix te lanceren zonder dat u de afstandsbediening hoeft op te halen en op een knop te drukken.

Merk op dat het ook mogelijk is om naar YouTube-video’s te zoeken met de stem, maar de uiteindelijke selectie wordt gemaakt met de afstandsbediening. De laatste teleurstelling is dat het onmogelijk was om de televisie met de stem aan te zetten, maar deze kritiek geldt ook voor de concurrentie. We hebben hierboven het zeer goede kabelmanagement besproken. Hiermee kunt u “schoon” genieten van de volgende aansluitingen: 4 HDMI (dus een ARC), 3 USB, een Ethernet-poort, een hoofdtelefoonuitgang, een optische digitale uitgang, een PCMCIA-poort, een dubbele DTT-tuner met antenne, satelliet en kabelaansluitingen. De TV bevat ook WiFi-ac en Bluetooth 4 draadloze kant. Tot slot, en dit is een zeer interessant kenmerk dat we later zullen bespreken, heeft deze TV twee luidsprekeraansluitingen waarmee u het toestel kunt gebruiken als het centrale kanaal van een 5.1 home cinema systeem.

Afstandsbediening, uit een andere tijd

Technisch niets te melden, de door Sony geleverde afstandsbediening is compleet, met infrarood, Bluetooth 4.0 en zelfs een microfoon. Het heeft veel knoppen, maar is uiteindelijk een beetje rommelig: de ergonomie kan beter. Anders is het prettig om vast te houden, met een licht ruw gevoel.

Esthetisch gezien is het echter zo 80’s…. We begrijpen niet hoe Sony een tv met zo’n gedurfd ontwerp kan ontwerpen en zo’n banale en anachronistische afstandsbediening kan aanbieden. Bovendien, het is vrij groot, Sony moet worden geïnspireerd door Samsung of Philips, die beide bieden geminiaturiseerde en zeer stijlvolle afstandsbedieningen. Tot slot, nog steeds geen verlichte toetsen.

Beeld, controle en totale getrouwheid

De Sony Bravia KD-55AF9 is voorzien van een OLED paneel met een 10-bit kleurdiepte, 100 Hz refresh rate en UltraHD definitie (3840 x 2160 pixels). Het eerste wat je opvalt is dat het bijna het gehele oppervlak van het product in beslag neemt. Dan is het de oneindige diepgang van het zwart, typisch voor de OLED, die zoals altijd perfect zijn werk doet. Als de helderheid lager is dan die van een LCD, compenseert de controle van contrast en colorimetrie dit ruimschoots, en geen van de huidige LCD’s kan de beeldkwaliteit van de OLED evenaren, zelfs niet een Samsung Q9 of een Sony ZF9.

Het verkregen beeld biedt een zeer nauwkeurige en gedetailleerde weergave en de kleuren vallen op met een grote natuurlijkheid. In Chappie in 4K hebben we een zeer getrouwe transcriptie van het filmbeeld. In feite is dat precies wat Sony heeft geprobeerd te doen met deze TV. Het merk legde uit dat het de precisie van zijn referentiemonitoren, die in veel filmstudio’s worden gebruikt, wilde reproduceren, een interessante aanpak die zijn vruchten afwerpt.

Dit contrast en deze kleuren worden nog versterkt door het gebruik van HDR10. De Sony X1 Ultimate processor, die verantwoordelijk is voor beeldverwerking, maakt grote vooruitgang in zijn HDR-beheer, maar vooral in zijn opschaling mogelijkheden. Van een DVD-bron tot 4K, de winst in detail is indrukwekkend. Het is echter de overstap van FullHD naar 4K die het meest indruk maakt. Sony laat hier zien dat met een schone bron, upscaling fijn en relevant kan zijn, met een niveau van detail “gemaakt” bijna vlekkeloos (en natuurlijk zonder artefacten).

Videogame level, de rendering is zeer goed en de input lag relatief laag. Echter, en dit is een hoogtepunt voor de vader van de Playstation, deze TV is niet zo goed op dit laatste punt als de top van het Samsung of LG gamma. Tot slot zijn de kijkhoeken zeer breed, OLED verplicht, waardoor u met uw gezin een film kunt kijken of samen kunt spelen zonder dat iemand aan kijkkwaliteit verliest. Wees voorzichtig, de anti-reflecterende coating is echter niet de beste die we hebben gezien, en gezien de lagere helderheid dan op de beste LCD’s op dat moment, merken we nog steeds veel reflecties in vergelijking met bijvoorbeeld een Samsung Q9. Het is daarom noodzakelijk om goed na te denken over de positie van uw televisietoestel om te voorkomen dat de zon er direct boven op valt.

Audio, het meest audiofiele televisietoestel voor de audiofiele televisie

Maar al te vaak is het geluidsniveau van de huidige tv-toestellen te laag. Sony had met name aan dit aspect gewerkt met de Bravia A1 en het zeer efficiënte Acoustic Surface systeem. De Japanners namen dit systeem hier over maar pasten het een beetje aan door te kiezen voor twee luidsprekers voor 10 Watt bassen in plaats van een enkele woofer. Er zijn ook drie paar 26-watt luidsprekers. Uiteindelijk is het resultaat weer veel beter dan bij veel concurrenten: het tv-toestel biedt krachtige en gecontroleerde bassen, zeer precieze hoge en middelhoge tonen die zich kunnen uitdrukken.

Met dit product is het duidelijk mogelijk om zonder geluidsbalk te werken, tenzij u zich bijvoorbeeld richt op specifieke Dolby Atmos-compatibele producten. Het apparaat biedt ook een overtuigend surround-effect. Hoe dan ook, met het gebrek aan hoogte van de KD-55AF9, zal het plaatsen van een geluidsbalk ervoor resulteren in het knippen van een deel van het beeld. Maar in werkelijkheid zijn geluidsbalken niet de beste oplossing om het audiogedeelte van deze TV te versterken.

Zoals we u hierboven hebben verteld, kan het systeem werken binnen een 5.1 systeem. Het Acoustic Surface systeem kan worden gebruikt als centraal kanaal in een thuisbioscoop en dit is duidelijk de juiste manier om de geluidskwaliteit te verbeteren. We hebben deze configuratie getest en de centrale baan die perfect geïntegreerd is met de rest, wat ons een zeer goede kwaliteit en spatialisatie biedt. Het is een uitstekend idee dat Sony deze luidsprekeraansluitingen moest integreren.

Conclusie

Deze Bravia KD-55AF9 is gewoon een van de beste TV’s op de markt en de beste OLED van Sony, die deze technologie nu perfect beheerst. Naast het bijna oneindige contrast is de colorimetrie zeer nauwkeurig. Deze beeldkwaliteit en het superieure audiosysteem zorgen voor een efficiënte en plezierige combinatie.

Film, Blu-ray 4K, videospelletjes 4K of niet zijn een aaneenschakeling van visuele klappen. De Android TV interface is ook effectief, ook al kan het sommige ervan destabiliseren. Tot slot, aangeboden op 2990 euro, deze TV is echt in de high-end, maar het verdient om daar te blijven. Naast de technische kwaliteiten is het gedurfde ontwerp een van de grootste sterke, maar ook een van de zwakke punten als je er niet aan bezwijkt.

[ux_products type=”row” cat=”209″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]
(Visited 537 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *