Samsung QE65Q90R - QLED

Adviesprijs

3368,-

blank

8.771 andere kochten dit product

Met de Samsung QE65Q90R geniet je van een scherpe en kleurrijke beeldkwaliteit. Deze QLED tv produceert een kleurniveau van 100%. Hierdoor zie je elke subtiele tint in bijvoorbeeld een wolkenveld of de vacht van een dier. Dankzij de hoge helderheid spatten de felle kleuren van het scherm. Naast heldere worden ook zwarte beelden realistisch getoond. Dit komt door Direct Full Array 16x local dimming. Deze techniek verduistert de donkere delen van het beeld en maakt de lichte delen extra helder. Door de Apple TV integratie bekijk je alle films en series in je iTunes bibliotheek. Je streamt via AirPlay 2 beelden van je iPhone, iPad of Mac naar de tv.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue
blank

“Fantastisch haarscherp op groot formaat”

Het beeld is heel gedetailleerd en de kleuren zijn heel helder. Er zijn heel veel verschillende opties om kleuren in te stellen, dus je kan alles precies naar je eigen voorkeuren instellen. Het geluid is ook prima. En als de zon op de tv schijnt is alles nog steeds heel duidelijk zichtbaar, zelfs donkere beelden.

Karel Seunkers

Samsung QE65Q90R – QLED

Een prachtig beeld maar tegen een gouden prijs.

De helderste zeer hoge helderheid, goede diepte van zwart voor LCD, goede vooruitgang op het gebied van negatieve effecten (blooming), zeer nauwkeurige colorimetrie, efficiënte upscaling engine, geluidsbalk aangeboden voor aankoop, lage latentie voor videogames, de OS Tizen is eenvoudig en werkt perfect, OneConnect box altijd als praktisch, goed doordacht kabelbeheer.

Minpunten

De prijs, nog steeds de prijs, de geluidsprestaties zonder de geluidsbalk, de contrasten en de helderheid in HDR

Samenvatting

Samsung’s nieuwste high-end 65Q90R vertegenwoordigt de kwintessens van de QLED-technologie. Schitterend beeld, uitzonderlijke helderheid en heldere kleuren. Maar zij heeft ook haar tekortkomingen, zoals het beheer van HDR in het licht van de hoge mate van transparantie, het ontbreken van Dolby Vision of de buitensporige prijs.

Samsung’s QLED TV’s worden elk jaar beter. Na een succesvolle maar te dure 55Q85R (deze is geplaatst op 2.490 euro), herhaalt de 65Q90R zich met 4.000 euro. De twee producten lijken echter sterk op elkaar.

We vinden dezelfde processor voor beeldverwerking, de Quantum Processor 4K, en zijn kunstmatige intelligentietechnologie reeds aanwezig in de 55Q85R en 75Q900QR (het 8K-model van het merk), evenals een volledige LED-achtergrondverlichting, maar met een verschil in grootte.

Terwijl de 55Q85R 96 zones toont, zijn er hier 480 zones. Het resultaat is een veel fijner en nauwkeuriger beheer van helderheid en zwarten. Daarnaast is er het nieuwe antireflectiefilter, dat gewoonweg verbazingwekkend is. Maar is dat genoeg om zo’n zware rekening te rechtvaardigen? 

Ontwerp: indrukwekkend

Het moet worden toegegeven dat de algehele esthetiek van de 65Q90R niet erg spannend is. De achterkant is licht gebogen, kunststof met gegraveerde strepen op het oppervlak. We hebben al meer “premium” gezien, maar we waarderen nog steeds de 3,99 cm dikte, aanzienlijk lager dan de 55Q85R (6,19 cm).

Kabelmanagement is altijd goed doordacht. Let op het pad voor de enkele kabel die de TV verbindt met de One Connect box.

Het frontpaneel is vrij goed met een frame dat dun genoeg is om niet op te vallen op een 65” product. Zijn esthetische toets is echt zijn voet, die doet denken aan de metalen voet van de iMac, maar dan in een zwarte versie en veel meer imposant. Het heeft afmetingen van 34 cm breed en 28,53 cm diep.

Voordeel: het is gemakkelijker te installeren op een kleine televisiekast dan de voeten aan de zijkant of in de lengte. De kast moet echter een minimale diepte van 30 cm hebben, of meer als u een geluidsbalk wilt installeren. Goed nieuws, Samsung doet een permanente promotieaanbieding en biedt met de aankoop van deze TV een Samsung HW-Q70R Dolby Atmos geluidsbar (ter waarde van 700€) aan. Het hangt van bovenaf aan de voet om volledig te integreren in het totale ontwerp.

Als u van plan bent om uw eigen geluidsbalk te gebruiken, moet de slede meer dan 0,5 cm hoog zijn. Anders zal het in evenwicht blijven, wat vrij stabiel is gezien de breedte van de voet.

Ergonomie: nog steeds de wereldkampioen

De installatie van dit model is zeer eenvoudig, maar moet in paren worden uitgevoerd. De standaard schuift in de TV en wordt vastgehouden door de plastic voet. Dit lijkt misschien een beetje eerlijk en toch is de montage, eenmaal goed vastgedraaid, perfect stabiel. Ook hier hebben we een enkele aansluiting op de achterkant van de TV. Alle poorten en voeding bevinden zich in een remote box, de bekende OneConnect.

De kabel die de TV verbindt met de box is 5 meter lang, maar een 15 meter model is als optie verkrijgbaar. Zodra de kabel is aangesloten, hoeft u alleen nog maar de doos te plaatsen waar u hem wilt hebben. De kabel is zeer dun, dus het zal zeer discreet zijn. De OneConnect box is identiek aan die van andere Samsung TV’s (Q85R en Q900R), in de vorm van een rechthoek geschilderd in een discrete zwart gelakte afwerking.

We beschikken over vier HDMI 2.1-poorten, een Ethernet-poort, een PCMCIA-poort, een PCMCIA-poort, een antenne, kabel- en satellietpoorten, een optische audio-uitgang, 3 USB-poorten en draadloze Wifi- en Bluetooth-verbindingen. De TV is uitgerust met een dubbele DTT-tuner. Merk op dat HDMI 2.1 niet volledig benut wordt, maar je krijgt nog steeds Freesync VRR (dynamic refresh rate), 4K in 120 frames per seconde en eArc (ongetest).

De TV-interface op basis van het Tizen-besturingssysteem is altijd een voorbeeld van eenvoud. Als u op de Home-knop op de afstandsbediening drukt, verschijnt er een balk onderin het scherm. Het biedt toegang tot Tizen-toepassingen, waaronder essentiële zaken als Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, OCS of RMC Sport.

Drie opmerkelijke innovaties in 2019, de komst van Apple TV en daarmee de toekomstige TV+ streaming service, Blacknut (een videogamedienst in de Cloud) en Playzer (een 4K videoclipservice).

Het menu met snelle instellingen is zeer duidelijk en eenvoudig te gebruiken. Het diepere menu is nog steeds even helder en compleet als altijd. Alles aan deze 65Q90R is eenvoudig en maakt dat u hem wilt gebruiken. 

De unieke afstandsbediening blijft een model van eenvoud met zijn minimalistisch design en eenvoudige leesbaarheid. Het fungeert ook als een universele afstandsbediening met compatibele apparaten en de ingebouwde microfoon maakt spraakopdrachten mogelijk.

Beeld, prachtig, maar de HDR in een hoek geplaatst…

De QE65Q90R is technisch vrijwel identiek aan de QE55Q85R, met een 10-bit 100/120 Hz Ultra HD (3840 x 2160 pixels) VA paneel. Het grote verschil is de achtergrondverlichting, hier verdeeld in 480 gebieden. Het resultaat in termen van helderheid is direct zichtbaar met pieken tot 2000 nits (volgens Samsung) die alle OLED’s op de markt overtreffen. Maar grote lichtpieken hebben weinig zin als ze niet onder controle zijn, en dat is een van de grieven die we hebben tegen de Q85R.

Maar de Q90R heeft een zeer reactief en nauwkeurig dynamisch beheer. De pomp-, overbelichtings- of bloei-effecten zijn nu zeer discreet. Geen grote halo’s meer rond witte tekst op een zwarte achtergrond, de QLED bereikt dit jaar een nieuw kwalitatief niveau, ook al blijft de weergave over het algemeen lager dan de OLED.

De contrasten zijn erg mooi, maar soms hebben we te lijden onder een gebrek aan impact, we komen hieronder op dit onderwerp terug. De colorimetrie is ook zeer nauwkeurig, maar er is echt geen verandering ten opzichte van vorig jaar. De dirigent van dit alles is de Quantum Processor 4k, aangedreven door kunstmatige intelligentie, die het beeld in real time corrigeert volgens een steeds groeiende database.

Dit model ondersteunt HDR10 (de gammacurve is vast voor het hele bestand) en HDR10+ (de curve wordt berekend voor elk beeld, het is een dynamisch formaat), maar helaas niet Dolby Vision (dynamisch formaat dat met name door Netflix wordt gebruikt). Het resultaat blijft erg mooi. De precisie van het beeld is aanwezig, maar op dit gebied wil Samsung te veel doen. Zo krijgen we zo veel mogelijk details uit de donkere gebieden, maar de zwarten verliezen diepte.

Het was voor ons duidelijk op testscènes dat we vooral hier, de IJzeren Reus in Ready Player One, goed kennen. De achterkant is lichter dan bij andere TV’s, die bijna alle bouten laat zien wanneer je een donkerdere achterkant zou moeten hebben. Merk op dat we in BladeRunner 2049, geen verschil zagen in het BladeRunner 2049.

De opschaling is zeer goed, met een succesvolle overgang van Full HD naar Ultra-HD. Het beeld is perfect geschaald en er is nauwelijks sprake van een egalisatie. Dit is wederom te danken aan de AI-gebaseerde engine die na beeldanalyse details creëert.

De Auto-Motion plus bewegingscompensatiemotor is ook van een goed niveau, maar blijft onder het niveau van Philips of Panasonic. Het is het beste om het uit te schakelen bij het bekijken van een film met 24 beelden per seconde. 

De spelmodus is nog steeds een van de sterke punten van Samsung met een uitstekende responstijd en een perfecte animatieweergave. We konden een ingangsvertraging van 14,02 ms waarnemen, waardoor dit model iets achterblijft bij de nieuwe LG OLED’s, met name de C9.

Ook HDMI 2.1 en VRR-compatibiliteit zullen gamers in vervoering brengen. De TV zal in staat zijn om de verversingssnelheid aan te passen aan de Xbox One en nVidia Shield stream. Spelers zullen het vooral waarderen tijdens online games of in zeer snelle games. 

Tot slot vermindert de nieuwe Ultra Wide Angle-technologie de verspreiding van het licht voordat het de plaat binnenkomt. Het resultaat is een betere kijkhoek, maar nog steeds niet zo goed als bij OLED. Daarnaast is er een nieuw antireflectiefilter van uitstekende kwaliteit. Het scherm reflecteert slechts een klein deel van het licht dat het ontvangt, wat resulteert in een bijna totale afwezigheid van reflecties. Dit filter in combinatie met de uitstekende helderheid van de plaat maakt het de beste antireflectie TV op de markt. Het is nog niet de dood van de reflecties, maar we zijn er nog niet ver van verwijderd.

Audio: een gratis geluidsbalk

We zullen niet verder ingaan op de geluidskwaliteit van de geïntegreerde luidsprekers (correct maar niet ongelofelijk) van dit model aangezien Samsung alle klanten die een Q90R hebben aangeschaft, de Dolby Atmos HW-M70S geluidsbalk aanbiedt. We hebben het nog niet kunnen testen, dus we zullen dit artikel bijwerken zodra het klaar is. 

Conclusie

De Samsung QE65Q90R is gewoon de beste QLED LCD TV op de markt, en het begint echt dichter bij OLED rendering te komen (zonder het te evenaren). Er zijn natuurlijk nog steeds enkele gebreken, vooral in de behandeling van helderheid in HDR en misschien een AI die te veel doet. Desalniettemin blijft dit model uitstekend en zal het de meest veeleisende spelers van videogames in de smaak vallen. De kijkhoeken en het anti-reflectiefilter zijn ook twee kwaliteiten die het verschil maken tussen de LCD’s.

Desondanks is dit product nog steeds te duur voor onze smaak, zoals gebruikelijk bij Samsung. Zo zullen zijn OLED-concurrenten zoals de LG C9, of zelfs de B8 en C8, een fijner ontwerp en een hogere algemene beeldkwaliteit voor een lagere prijs bieden…. Het prijsverschil wordt echter verminderd door de aangeboden geluidsbalk, het is nu aan u om te beslissen op basis van uw prioriteiten.

[ux_products type=”row” cat=”209″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]
(Visited 1.010 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *