De beste Smartwatch

Toen het een paar jaar geleden werd gelanceerd, werd de Smartwatch beschouwd als het ultieme technologiegadget dat je gewoon moet hebben. Inmiddels is de hype merkbaar afgenomen en zijn de slimme horloges niet meer zo populair als oorspronkelijk verwacht. En dit hoewel het scala aan toepassingen van Smartwatches zeer breed is: met de minicomputers om je pols kun je telefoongesprekken voeren, berichten lezen, naar muziek luisteren, aanwijzingen krijgen, je hartslag in de gaten houden en je conditie meten.

We hebben 21 huidige modellen getest voor prijzen tussen 50 en 550 euro. Dit zijn uitsluitend Smartwatches, die allemaal een iPhone en/of een Android-smartphone nodig hebben om in gebruik te kunnen worden genomen en/of met volledige functionaliteit te kunnen worden gebruikt.

Eén ding op voorhand: niemand heeft per se een Smartwatch nodig. Maar voor sommige mensen kan het een nuttige aanvulling zijn, bijvoorbeeld als je niet de hele tijd naar je mobiele telefoon wilt kijken. Een Smartwatch is en blijft een luxeartikel voor technologieliefhebbers.

De grootste toegevoegde waarde van een Smartwatch is de fitness tracker. Maar degenen die er alleen maar in geïnteresseerd zijn, hoeven geen honderden euro’s uit te geven. Fitnesspolsbandjes doen hetzelfde en kosten veel minder, aanbevolen modellen zijn verkrijgbaar vanaf 30 euro.

Wat kan een Smartwatch doen?

Het lijdt geen twijfel dat smartphones een integraal onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven. Hun voordelen als mobiele allrounders liggen voor de hand. En het belangrijkste: ze werken en functioneren volledig zelfstandig. Smartwatches daarentegen zijn nog ver verwijderd van de massamarkt. Ze hebben de niche voor technologiefreaks nog niet verlaten.

De slimme horloges zijn vooral geschikt voor iedereen die voortdurend op de hoogte wil blijven van wat er op zijn of haar mobiele telefoon gebeurt, wie er schrijft of belt of welke afspraken er nog moeten worden gemaakt. Ze dienen ook als een soort verlengde arm en maken het mogelijk om bepaalde apps direct vanuit het horloge te starten, bijvoorbeeld om het weer te leren kennen, beurskoersen op te roepen of muziek af te spelen die, als het horlogegeheugen groot genoeg is, ook op het horloge zelf kan worden opgeslagen.

Smartwatches nemen ook vaak de functies van fitnesstracks over. Ze registreren de afgelegde afstanden tijdens het fietsen of joggen, tonen verbrande calorieën, maximale snelheid en hartslag en functioneren ook als een navigatiesysteem. Omdat bijna alle Smartwatches nu hun eigen GPS-sensor aan boord hebben, kunt u in ieder geval uw smartphone thuis laten als u aan het sporten bent en toch uw fitnessgegevens bijhouden.

Anders maakt men onderscheid tussen Smartwatches met en zonder SIM-kaart. De eerste maken het mogelijk om autonoom te worden gebruikt op de pols als een echte smartphone-vervanger. Telefoongesprekken en internetfunctionaliteiten zijn mogelijk zonder dat er een smartphone of WLAN in de buurt is, maar afhankelijk van de provider heeft u een apart mobiele-telefooncontract nodig of een multi-SIM-optie, die meestal ook een maandelijks bedrag kost.

Smartwatch met SIM-kaart: Telefoongesprekken en internetfuncties mogelijk zonder smartphone

Zonder SIM-kaart moet er een Bluetooth-verbinding met de smartphone tot stand worden gebracht om optimaal gebruik te kunnen maken van het gebruiksgemak en het functiebereik. Van onze geteste modellen bieden de fabrikanten speciale en duurdere versies van de Apple Watch Series 5, de Apple Watch Series 3, de Samsung Galaxy Watch, de Huawei Watch 2 en de Simvalley PW-450 voor zelfstandig surfen en bellen.

Concurrerende besturingssystemen

Smartwatches zijn net als smartphones, tablets en desktop-pc’s: de fabrikanten vertrouwen op verschillende besturingssystemen. Apple rust zijn horloges nu uit met watchOS 6 en sluit zich daarmee, zoals gebruikelijk, volledig af. Een interactie met Android of Windows Smartphones is niet mogelijk.

Samsung maakt gebruik van Tizen, dat compatibel is met de iPhone, althans met beperkingen.

Wear OS is op dit moment de meest voorkomende, met onder andere Huawei, Fossil, Casio of Tag Heuer, die erop vertrouwen. iPhones zijn hier ook alleen welkom met beperkingen. Het huidige Wear OS heeft de Google Play Store op de Smartwatch gebracht, zodat je direct vanaf hier apps kunt installeren. Het portfolio bevat ook de voice-service Google Assistant.

Vierde in het rijtje is Fitbit OS, het besturingssysteem van de fabrikant Fitbit. Het goede nieuws: Fitbit OS staat open voor Android smartphones, iPhones en nieuwere Windows-telefoons, maar is tot nu toe vooral gericht op fitnessfreaks.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Smartwatches:

 1. favorietli-thumbnail
  APPLE WATCH SERIES 5
  Met Apple Watch Series 5 44 mm zie je in één oogopslag hoe laat het is. Het nieuwe always on Retina scherm staat namelijk altijd aan en wordt niet donker. Dit doet niets af aan de batterij van Apple Watch, want die gaat nog steeds 18 uur mee.

 2. li-thumbnail
  SAMSUNG GALAXY WATCH
  De Samsung Galaxy Watch is een smartwatch die jou de hele dag door op de hoogte brengt van informatie. Koppel de Galaxy Watch via bluetooth aan je smartphone en je ziet ’s ochtends welke afspraken je die dag hebt en hoe het weer is.

 3. li-thumbnail
  HUAWEI WATCH GT 2 CLASSIC
  Met de Huawei Watch GT 2 46mm behaal je jouw sportdoelen en blijf je verbonden met je omgeving. Draag het horloge overdag met het leren bandje en gebruik het kunststof bandje als je sport. Tijdens het hardlopen ontvang je gesproken aanwijzingen die je helpen jouw doel te behalen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”911″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Apple Watch Series 5

Adviesprijs

479,-

blank

289.551 andere kochten dit product

Met Apple Watch Series 5 44 mm zie je in één oogopslag hoe laat het is. Het nieuwe always on Retina scherm staat namelijk altijd aan en wordt niet donker. Dit doet niets af aan de batterij van Apple Watch, want die gaat nog steeds 18 uur mee. Verder heeft Apple Watch Series 5 alle voordelen die Apple Watch biedt, zoals een elektrische hartslagsensor en het tracken van je training. En met het ingebouwde kompas verlies je jouw doel nooit uit het oog. Daarnaast zie je via het kompas op welke hoogte je bent. Op Apple Watch 5 gebruik je Apple Pay om razendsnel te betalen in de winkel.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Volwassen product dat zeker meerwaarde heeft als sporter.”

Ik vind Apple Watch Series 5 een stijlvol horloge en een handig sportmaatje. Tijdens het sporten zie ik gemakkelijk de tijd en mijn workout op het scherpe always on scherm. Ik mis wel een ingebouwde slaapmeter op Apple Watch; om m’n slaapkwaliteit te meten download ik een app.

Kees Kraelenbergh

Als u al in het bezit bent van een Apple Watch Series 4, moet u zich twee keer bedenken voordat u overgaat op het nieuwe model: De verschillen zijn relatief klein. We zullen in het volgende overzicht in detail uitleggen welke dat zijn.

De nieuwe Apple Watch Series 5 is ook verkrijgbaar in verschillende versies. De koffer is nu optioneel gemaakt van aluminium, roestvrij staal, keramiek of titanium, en u kunt kiezen tussen sport- en lederen banden, evenals een sportlus en een hoogwaardige Milanaise versie. Het kleurenpalet omvat negen kleuren, waaronder citruscrème, clementine, dennengroen en Alaska-blauw. De prijsklasse is navenant breed: een exclusieve keramische koffer met lederen band kost ongeveer 1.500 euro, gemakkelijk 1.000 euro meer dan een instapmodel.

Wat nieuw is: In de zogenaamde Apple Watch Studio kunt u de kast en de armband direct bij aankoop selecteren en zo de Smartwatch precies afgestemd op uw eigen wensen ontvangen. Niemand hoeft dus genoegen te nemen met een standaard polsbandje en het gewenste polsbandje apart aan te schaffen.

Net als voorheen is het huidige Apple horloge verkrijgbaar met kastafmetingen van 40 en 44 millimeter. De specificatie verwijst overigens altijd naar de hoogte van de Smartwatch. De kofferdiepte voor beide modellen is 10,7 millimeter, het gewicht ligt rond de 30 tot 37 gram, afhankelijk van de kenmerken.

Het prijsverschil tussen de 40 en 44 mm versie is, zoals gebruikelijk, 30 euro. 4 millimeter klinkt in eerste instantie niet veel, maar in directe vergelijking kun je de betere ruimte voelen die beschikbaar is in de grotere versie. Hier kan het geen kwaad om beide modellen om je pols te proberen.

Het OLED netvliesdisplay heeft een zeer fijne resolutie: De kleinste details zijn optimaal te herkennen, lettertypes en cijfers zijn super scherp. Bovendien is het display aangenaam helder met tot 1.000 nits. Het scherm reageert uiterst nauwkeurig op aanraak- en veegbewegingen en de leesbaarheid is uitstekend, zelfs in een lichte omgeving.

Tot slot is de tijd en belangrijke informatie altijd zichtbaar op de Apple Watch. Het display vermindert de helderheid wanneer de pols naar beneden is en keert terug naar volledige helderheid wanneer de hand omhoog wordt gehouden of het display wordt getikt. Dit werkt met elke draaiknop. In de spaarstand verdwijnt de tweede hand.

Op het gebied van apparatuur is de Apple Watch Series 5 de ultieme. Het is waterdicht tot 50 meter en kan volgens Apple niet alleen worden gedragen bij het zwemmen in het zwembad of het meer, maar zelfs in de zee.

Aan boord bevinden zich een barometrische hoogtemeter en een hartslagmeter, versnellingsmeter en gyrosensor, GPS, WLAN en Bluetooth 5.0. De versnellingsmeter is bestand tegen maximaal 32 G. Apple wil in staat zijn om vallen te detecteren en, in geval van nood, zelf hulp in te roepen door automatisch het noodnummer te kiezen, opgeslagen noodcontacten te waarschuwen en zelfs de coördinaten van de locatie op te geven. In alle modellen gebruikt Apple nu 32 gigabyte aan geheugen, vergeleken met 16 gigabyte in de voorganger.

Intelligentere weergave, meer geheugen, optionele titanium behuizing. Maar dat is niet alles wat nieuw is in de Apple Watch Series 5. Aan boord is nu een kompas-app om richting, helling, lengte- en breedtegraad en de huidige hoogte af te lezen. Wanneer u de kaartapplicatie oproept, kunt u bijvoorbeeld zien in welke richting u kijkt. Kompasinformatie kan ook worden ingebed in de wijzerplaat.

Als je naar het buitenland reist, is de Apple Watch nu geschikt om internationale noodoproepen te doen, ongeacht waar het apparaat is gekocht of of er een mobiel telefoonabonnement is geactiveerd. Internationale noodoproepen werken ook met valdetectie. Bij activering wordt automatisch een noodoproep gedaan als het Apple Watch detecteert dat de gebruiker een ernstige val heeft gemaakt en ongeveer een minuut niet beweegt. Beperking: De internationale noodoproepfunctie is niet beschikbaar in Duitsland. Noodoproepen van ongeregistreerde apparaten worden in dit land geblokkeerd.

De introductie van watchOS 6 betekent dat de App Store direct op het horloge beschikbaar is. Je kunt dus ook zonder gekoppelde iPhone apps downloaden. Praktisch!

GOEDE KEUZE

Samsung Galaxy Watch

Adviesprijs

239,-

blank

175.562 andere kochten dit product

De Samsung Galaxy Watch is een smartwatch die jou de hele dag door op de hoogte brengt van informatie. Koppel de Galaxy Watch via bluetooth aan je smartphone en je ziet ’s ochtends welke afspraken je die dag hebt en hoe het weer is. Ook bekijk je gedurende de dag je stappen, calorieverbruik en inkomende oproepen of berichten. De Samsung watch is waterdicht, krasbestendig en beschikt over verschillende sportprofielen, waardoor je hem ook tijdens je workout gebruikt. Dankzij de verschillende wijzerplaten personaliseer je de Galaxy Watch volledig naar je eigen smaak.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Het nieuwe Galaxy Watch van Samsung is vergelijkbaar met dat van Apple: als u het vorige model bezit, in dit geval de Gear S3 Frontier of Gear S3 Classic, kunt u zich de aankoop van het nieuwste Samsung horloge besparen. De verschillen zijn klein, en Samsung biedt geen echt koopargument, althans niet voor degenen die overstappen op het nieuwe model.

De Galaxy Watch is verkrijgbaar met een diameter van 42 en 46 millimeter, de twee kleinere versies zijn verkrijgbaar in roze goud en zwart, de grotere versie in zilver. Voor de LTE-versies wordt 70 euro meer in rekening gebracht dan voor de modellen met Bluetooth. Het Tizen OS besturingssysteem zorgt voor een snelle werking en korte reactietijden. Het horloge blijft qua gebruiksgemak onverslaanbaar dankzij de draaibare lunette en de aanraakgevoelige Super AMOLED. Daarnaast zijn er twee knoppen aan de zijkant. Zelfs als u het horloge voor de eerste keer draagt, zult u zich meteen thuis voelen. Het draagcomfort is goed, de apps zijn gerangschikt in een cirkelvormig patroon en door het draaien van de ring kun je in een handomdraai van applicatie naar applicatie springen.

De dual-core processor met 1,15 gigahertz heeft voldoende stoom zodat het wisselen van apps of het starten van applicaties snel en eenvoudig is. Vier gigabytes aan geheugen zijn permanent geïnstalleerd. Let op: De 42 en 46 mm modellen verschillen in de prestaties van de batterij. Het kleinere model heeft een capaciteit van 270 mAh, het grotere model heeft van Samsung 472 mAh gekregen. In onze test ging de Galaxy Watch in roze goud met een 270 mAh batterij bijna twee dagen mee onder normaal gebruik, af en toe een Bluetooth-koppeling met de smartphone en geactiveerde fitnessacties. Het display met een resolutie van 360 x 360 pixels verdient veel lof: Het is helder en scherp en kan ook buiten goed gelezen worden.

Laten we naar de vernieuwingen gaan – ze zijn vrij hanteerbaar. Sportliefhebbers moeten blij zijn dat Samsung het aanbod heeft uitgebreid. Negen disciplines zoals fietsen, zwemmen, circuittraining en hometrainingsfietsen zijn hier ondergebracht en u kunt zich tijdens uw trainingssessie gemakkelijk omkleden. In de evaluatie later kun je zien hoeveel calorieën je hebt verbrand, hoeveel stappen je hebt genomen en hoe je hartslag zich heeft ontwikkeld. Impulsmeting en stappenteller werken precies, maar de Smartwatch herkent alleen vloeren die zeer onbetrouwbaar zijn beklommen. De Samsung begeleider bewaakt de slaap met begrijpelijke waarden. De LTE-varianten werken met een ingebouwde eSIM in het netwerk van Telekom of Vodafone en maken onafhankelijke telefonie en surfen zonder WLAN en gekoppelde smartphone mogelijk.

Samsung heeft nu de digitale assistent Bixby geïntegreerd, die tot nu toe alleen in het Engels kon communiceren en nog steeds te verwaarlozen is. Geïnstalleerde functies zijn onder andere de kalender, het weerbericht, een muziekspeler, e-mail en Samsung Health. Andere programma’s kunnen worden geïnstalleerd, maar Apple heeft een breder scala aan opties. iPhone-bezitters kunnen hun smartphone ook koppelen aan de Samsung Galaxy Watch, maar het scala aan functies is dan beperkt, net als bij de S3 Frontier.

GOEDE KEUZE

Huawei Watch GT 2 Classic

Adviesprijs

199,-

99.874 andere kochten dit product

Met de Huawei Watch GT 2 46mm behaal je jouw sportdoelen en blijf je verbonden met je omgeving. Draag het horloge overdag met het leren bandje en gebruik het kunststof bandje als je sport. Tijdens het hardlopen ontvang je gesproken aanwijzingen die je helpen jouw doel te behalen. Of je nou een nieuwe hardloper bent, rent om af te vallen of jezelf tot het uiterste drijft. Ook geeft het horloge aan hoe effectief je training is; je weet gelijk of je lekker bezig bent of dat je een tandje bij moet zetten. De Watch GT 2 toont meldingen van berichten, je agenda en meer. Ook bel je ermee als hij verbonden is met je telefoon. Voor het luisteren van muziek laat je jouw telefoon veilig thuis, want je bewaart tot 500 liedjes op het 2GB geheugen. Verder meet het horloge je dagelijkse activiteiten, hartslag, stressniveau en de kwaliteit van je slaap.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De overgangen tussen Smartwatch en sporthorloge zijn vaak vloeiend, en in de Huawei Watch GT 2 is dit vrij extreem. Het heeft veel klassieke sport- en fitnessfuncties aan boord. In de door ons geteste versie met een bruine lederen band is de Huawei bijna te goed voor ruw sportief gebruik. Wij raden de fluorelastomeer polsbandjes aan, die ook verkrijgbaar zijn, en optioneel is een titanium grijs metalen polsbandje verkrijgbaar – in ieder geval in de door ons geteste 46mm-versie. Als tweede maat is het horloge verkrijgbaar in 42 millimeter.

De koffer is gemaakt van roestvrij staal en maakt net als de leren band een hoogwaardige indruk; het draagcomfort is zeer goed. Het AMOLED display met 454 x 454 pixels is zeer scherp en helder. De helderheid kan individueel worden aangepast, of een automatisch systeem neemt het over afhankelijk van het omgevingslicht. Bovendien reageert het display betrouwbaar op veeg- en tastbewegingen en wordt de bediening vereenvoudigd door slechts twee drukknoppen aan de rechterzijde.

De Watch GT 2 werkt met het Huaweis besturingssysteem Lite OS. Dit reageert snel, de menu’s zijn duidelijk gestructureerd en het bedieningsconcept is snel geïnternaliseerd. Degenen die het Wear OS van Google kennen, zullen hier nauwelijks verschillen merken. Echter, men is opvallend en zou een knock-out criterium kunnen zijn voor sommige Smartwatch fans: Er kunnen geen extra apps worden gedownload op het Huawei horloge. Je moet leven met de applicaties die vooraf zijn geïnstalleerd af fabriek. De focus ligt duidelijk op sport.

De GT 2 registreert de hartslag zeer nauwkeurig, en we konden geen ernstige onnauwkeurigheden vinden bij het tellen van de genomen stappen. Omdat de Smartwatch tot 50 meter waterdicht is, kan hij tijdens het zwemmen worden gedragen en bepaalt hij hier de afgelegde afstand en de snelheid. Dankzij de geïntegreerde GPS- en GLONASS-satellietsystemen registreert de Huawei de locatie nauwkeurig en maakt zo de routes reproduceerbaar. Bij training, hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen, crosstrainer en roeimachine worden verschillende disciplines opgeslagen, waarbij onder andere het calorieverbruik wordt bepaald. Belangrijke trainingsgegevens zijn in één oogopslag te zien.

Het koppelen met een smartphone gebeurt via Bluetooth. Op deze manier kunnen telefoongesprekken worden gevoerd, is een muziekspeler geïntegreerd en kunnen tot 500 nummers direct in het horloge worden opgeslagen. De apparatuur omvat ook meldingen via SMS-berichten, e-mails, agenda-items en sociale-mediatoepassingen, evenals de weergave van de zaklamp en het weer, het alarm, de timer, de stopwatch en de slaapbewaking.

Een bijzondere kracht van de Watch GT 2 is de batterij: in de tests ging deze bijna elf dagen mee. Deze lange levensduur van de batterij is alleen succesvol als de Smartwatch niet permanent is aangesloten op de smartphone en het display niet met de hoogste helderheid hoeft te schijnen. Huawei zelf belooft een batterijlevensduur van 30 uur met continue GPS-tracking, continue hartslagmeting en regelmatige meting van de trainingseffecten, anders moeten 14 dagen in de 46 mm-versie en maximaal zeven dagen met het 42 mm horloge.

Over het geheel genomen heeft de Huawei Watch GT 2 geen zwakke punten, afgezien van de mogelijkheid om apps te installeren. Het is een chique metgezel met een goede uitrusting en veel praktische sportfuncties.

(Visited 362 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *