De beste haakse slijper

Haakse slijpers zijn vooral bekend onder de naam “Flex”, ook al draagt de machine het logo van een andere fabrikant. Net als “Tempo” bij de bekende papieren tissues is de naam Flex een synoniem geworden voor hoekslijpmachines of doorslijpmachines.

Als doe-het-zelver heb je het niet vaak nodig – maar als je vaker aan metaal werkt, kun je niet zonder een haakse slijper. We hebben in totaal 11 modellen getest voor doorslijpschijven met een diameter van 125 millimeter, waarvan er nog 8 beschikbaar zijn. Er is veel ruimte qua prijs – de door ons geteste hoekslijpmachines kosten tussen de 40 en ongeveer 200 euro. Maar er zijn reeds aanbevelenswaardige modellen voor weinig geld, zoals onze testwinnaar.

Wat u moet weten over hoekslijpmachines

Haakse slijpers zijn geschikt voor zowel snijden als slijpen, vooral van metalen, maar ook van steen, tegels en soortgelijke harde materialen. Afhankelijk van de toepassing en het materiaal kan de Flex met verschillende schijven worden uitgerust. Kostbare korund en diamant slijpschijven worden gebruikt voor het snijden, slijpen, reinigen en polijsten, slijpschijven en huidschijven zijn voorzien voor het slijpen, reinigen en polijsten.

De haakse slijper werkt bij voorkeur met natuursteen, beton, keramiek of metaal. Deze laatste kan ook snel worden bevrijd van vastzittende roest met behulp van de flex. De haakse slijper wordt daarom gebruikt in de metaalbouw in de breedste zin van het woord en hier vooral in de voertuig- en carrosseriebouw en -reparatie.

Harde materialen zijn geen probleem

Bezitters van klassieke auto’s van alle soorten waarderen de compacte snij- en slijpmachine net zo goed als de metaalbewerker die metalen steigers en speeltoestellen moet repareren.

De snel draaiende schijf is ook geschikt voor het snijden van marmer en andere steen. Bij grotere klonten wordt een grote haakse slijper gebruikt, die een doorslijpschijf met een navenant grotere diameter kan herbergen, aangezien de snijdiepte wordt bepaald door de diameter van de schijf.

Niet zonder gevaar

Zoals bij alle roterende elektrische machines, vooral die met snij- of boorgereedschappen, is het eerste wat men moet doen het bijbehorende gereedschap, in dit geval de snij- of slijpschijf, stevig vastklemmen.

De snel draaiende schijf kan een terugslag veroorzaken en scherpe, puntige deeltjes, zowel van het verwijderen van het werkstuk als van de snijschijf zelf, kunnen met hoge snelheid worden rondgeslingerd. Het is dus geen onschuldig instrument. Haakse slijpers moeten daarom met het nodige respect worden behandeld en er moeten enkele veiligheidsmaatregelen worden genomen voordat met de werkzaamheden wordt begonnen.

Draag altijd beschermende kleding voordat u gaat werken

Een veiligheidsbril en een set werkhandschoenen zijn essentieel, en brandwerende werkkleding moet ook worden gedragen. Want bovenal zijn deze deeltjes ook nog eens roodgloeiend, wat kan leiden tot onaangename of zelfs gevaarlijke brandwonden.

Vanwege het hoge geluidsniveau dat hoekslijpmachines ontwikkelen, zelfs bij stilstand, maar vooral bij contact met harde materialen, is het ook raadzaam om gehoorbescherming te dragen. In onze test lag geen enkele machine onder een geluidsdrukniveau van 90 decibel – zonder dat de snijschijf ons werkstuk aanraakte.

De metalen beschermkappen, die de doorslijpschijf aan één kant omsluiten, voorkomen niet alleen dat de hand in de lopende doorslijpschijf glijdt, maar beschermen ook tegen letsel als de doorslijpschijf scheurt, wat altijd mogelijk is door de enorme middelpuntvliedende krachten. De reden voor een gescheurde doorslijpschijf is meestal materiaalmoeheid. Daarom moet de schijf regelmatig worden vervangen door een nieuwe. Het is ook belangrijk om na te denken over het juiste type schijf voor de beoogde toepassing.

Een andere veiligheidskenmerk, dat helaas niet elke haakse slijper heeft, is een herstartbeveiliging. Het voorkomt dat de machine bij een stroomstoring automatisch opnieuw opstart zodra er weer stroom beschikbaar is.

Genoeg om te kiezen: de juiste schijf

Er zijn talloze verschillende schijven voor haakse slijpers. Welke gebruikt wordt, hangt af van het te verwerken materiaal enerzijds en van het type toepassing anderzijds: Is het gesneden, geslepen, opgeruwd of gepolijst?

Er is een geschikte schijf voor bijna elk materiaal

Met de bijpassende doorslijpschijven kunt u natuursteen, beton, keramiek of metaal doorslijpen. Met zogenaamde slijpschijven kunnen metalen oppervlakken worden ontroest, vrijgemaakt van verf en gepolijst. Voor dit laatste zijn er zelfs rubberen hulpstukken die kunnen worden uitgerust met speciale polijstschijven.

Voor het doorslijpen van bijzonder harde materialen zijn diamantdoorslijpschijven beschikbaar. Hiermee kunnen beton, keramiek, straatstenen, tegels en soortgelijke materialen met gemak worden gesneden.

Hoe we hebben getest

In deze test hebben we ons beperkt tot haakse slijpers voor doorslijpschijven tot 125 millimeter, omdat dit de meest voorkomende maat is voor zowel doe-het-zelvers als professionele gebruikers. Grotere modellen worden bijna uitsluitend op bouwplaatsen gebruikt.

We hebben alle machines getest met de identieke doorslijpschijven voor metaal (roestvrij staal, 125 x 1 millimeter), klepschijven (korrel 60) en een bekerborstel. We zagen vijf millimeter dik zacht staal van het type S235JR, verwijderden oude verflagen met de getande borgring en reinigden roest van een oude ijzeren rail met de potkwast. We hebben ook het bedrijfsgeluidsniveau gemeten. Hier verschillen de machines nauwelijks, op één uitzondering na – hoeksnijders zijn altijd erg luidruchtig en u moet altijd gehoorbescherming dragen tijdens het werk.

We hebben ook gekeken naar de apparatuur en het vakmanschap van de machines en hebben de bediening geobserveerd. Naast de vorm, de afmetingen en het gewicht van de machines was het voor ons belangrijk dat alle bedieningselementen goed toegankelijk waren. We hebben ook de stroomkabels onder de loep genomen, zowel wat betreft de lengte als de flexibiliteit. Daarnaast speelde het apparaat voor de veiligheidskap een rol, want bij sommige modellen is het verwisselen en aanpassen van de kap onnodig ingewikkeld, terwijl andere dit probleem op een voorbeeldige manier oplossen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen haakse slijpers:

 1. favorietli-thumbnail
  BOSCH PROFESSIONAL GWS 7-125
  Kleinste greepomtrek (176 mm) in vergelijking met andere haakse slijpmachines in zijn wattklasse om bijzonder aangenaam te kunnen werken. Krachtige 720 wattmotor en slechts 1,9 kg gewicht om langdurig te werken.

 2. li-thumbnail
  MAKITA GA5030/2
  Het doorslijpen van metalen buizen of stenen tegels doe je met de Makita GA5030RK. De 720 watt haakse slijper is zeer compact en slank gebouwd, zodat hij lekker in de hand ligt en comfortabel te bedienen is.

 3. li-thumbnail
  DEWALT DWE4207
  De DeWalt DWE4207-QS is een compacte haakse slijper, met een 125 millimeter slijpschijf. De zachte start verlaagt het vermogen bij het inschakelen van de slijper, zodat je meer controle houdt over de te klaren klus. Ook de zijhandgreep die de trillingen dempt tijdens het klussen, draagt bij aan het gebruikscomfort.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Bosch Professional GWS 7-125

Adviesprijs

69,-

231.884 andere kochten dit product

Kleinste greepomtrek (176 mm) in vergelijking met andere haakse slijpmachines in zijn wattklasse om bijzonder aangenaam te kunnen werken. Krachtige 720 wattmotor en slechts 1,9 kg gewicht om langdurig te werken. Platte drijfwerkkop voor comfortabel werken, ook op enge plaatsen. Speciaal ontwikkelde luchtinlaten voor optimale koeling van de motor voor lange levensduur. Tegen verdraaien beveiligde beschermkap voor hoge gebruikersbescherming.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Prachtig materiaal”

Ondertussen heb ik al veel geslepen op men bouw en het is echt wel een krachtige machine, enkel een snel spanmoer ontbreekt maar voor de prijs echt een TOP machine.

Tim Beukers

De GWS7-125 is een relatief kleine haakse slijper. Met 720 watt is het een van de zwakkere modellen in de test, maar levert nog steeds genoeg vermogen voor de gebruikelijke taken. De behuizing is zeer slank, waardoor de machine gemakkelijk vast te pakken is. Zelfs mensen met kleinere handen zouden er geen problemen mee moeten hebben. Het kunststof oppervlak is geperforeerd in het gripgebied, wat zorgt voor extra grip.

Met een gewicht van slechts 1,8 kilogram is het aangenaam licht – zelfs Makita’s concurrent is iets zwaarder, al is het maar een beetje. Maar wat ons het meest beviel in deze context was hoe goed het toch al lage gewicht is verdeeld – het zwaartepunt ligt echt precies in het midden, de machine is niet zwaar voor het hoofd of voor de rug.

Voor de tweede hand wordt de GWS 7-125 geleverd met een handvat dat aan de linker- of rechterzijde kan worden geschroefd, zoals bij alle machines. De handgreep biedt geen trillingsdemping of andere gemakken, maar voldoet voor het overige aan zijn doel.

In praktijktests heeft de Bosch Professional GWS 7-125 ons overtuigd met zijn zeer goede hanteerbaarheid en soepele werking. In directe vergelijking met powerpacks zoals de Flex LBE 17-11 125, kunt u zeker zijn lagere prestaties opmerken. Maar dat betekent niet dat je iets zou missen, zeker niet omdat we bij het werken met de Bosch slijper nooit de indruk hebben gehad dat de snelheid onder belasting zou bezwijken. Zelfs onder sterke druk, zoals we die vooral tijdens het slijpen hebben uitgeoefend, bleef de motor ongehinderd draaien – dat is wat u wenst!

We hebben alleen een zachte start gemist. Met een beetje ervaring kun je het zonder dit gemak stellen, maar omdat de geweldige handling een bewezen kracht van de GWS 7-125 is, laat het een bittere smaak achter.

Het is het vermelden waard dat de haakse slijper een herstartbeveiliging heeft. Hoewel we niets minder hadden verwacht van een machine uit de blauwe Professional-serie van Bosch, doen de meeste concurrenten in deze prijsklasse het zonder – naar onze mening een nauwelijks te vergeven fout, want een gebrek aan herstartbeveiliging is een reëel veiligheidsrisico.

GOEDE KEUZE

Makita GA5030/2

Adviesprijs

79,-

206.445 andere kochten dit product

Het doorslijpen van metalen buizen of stenen tegels doe je met de Makita GA5030RK. De 720 watt haakse slijper is zeer compact en slank gebouwd, zodat hij lekker in de hand ligt en comfortabel te bedienen is. De afgeronde achterkant maakt het mogelijk ook op plekken waar minder ruimte is gecontroleerd te werken. En hoe intensief je ook aan de slag gaat, de slijper is optimaal beschermd tegen vrijkomend stof en gruis waardoor hij jarenlang meegaat. De 125 millimeter slijp- of afbraamschijf draait met een onbelast toerental van 11.000 omwentelingen per minuut rond. Aan de veiligheid van de gebruiker is gedacht door de GA5030RK te voorzien van heropstartbeveiliging, die het onverwacht opstarten van de machine verhindert.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Makita GA5030/2 kon enkele pluspunten scoren in onze test. Dankzij de slanke koffer is het gemakkelijk vast te pakken, het vrij lage gewicht en de vlotte start ondersteunen bovendien de bediening. De versnellingsbak is stevig en solide, maar toch smal – ideaal voor situaties waar de ruimte om te werken wat beperkt is. De kabel is van goede kwaliteit, met 2,4 meter, maar niet erg lang.

Al met al zou de GA5030/2 een goede machine zijn, maar we kunnen hem nog steeds niet aanbevelen. De reden hiervoor was het zwarte achterste deel van de behuizing op ons testmonster, dat we gloednieuw en ongebruikt uit de doos hadden gehaald. Het wiebelde en zelfs de daaropvolgende aanscherping van onze kant kon daar niets aan veranderen. Misschien hebben we een maandagmodel, maar misschien is het onderdeel een zwak punt in het algemeen. Zo kun je er in ieder geval niet mee werken.

GOEDE KEUZE

DeWalt DWE4207

Adviesprijs

99,-

263.114 andere kochten dit product

De DeWalt DWE4207-QS is een compacte haakse slijper, met een 125 millimeter slijpschijf. De zachte start verlaagt het vermogen bij het inschakelen van de slijper, zodat je meer controle houdt over de te klaren klus. Ook de zijhandgreep die de trillingen dempt tijdens het klussen, draagt bij aan het gebruikscomfort. En ook bij langdurig en intensief gebruik blijft de DWE4207-QS doen waarvoor je hem gekocht hebt. Het speciaal stofuitwerpsysteem verwijdert het grootste deel van de stof en het gruis uit de luchtstroom, voordat dit langs de motor stroomt. Dit voorkomt beschadiging en slijtage door schuren, waardoor je jarenlang op volle kracht slijpwerkzaamheden uitvoert.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Dewalt DWE4217 is een van de grotere en vooral zwaardere modellen. Het relatief hoge gewicht van 2,4 kilogram is zeker merkbaar bij het werken. Maar verder waren we best tevreden over de machine: de prestaties zijn goed, de stevige, 3,8 meter lange kabel laat voldoende bewegingsvrijheid toe en de bediening is zeer aangenaam. De beschermkap kan zonder gereedschap worden afgesteld en de motor start soepel. Het enige waar we Dewalt de schuld van moeten geven is het geluidsdrukniveau, dat met 104 decibel bij stilstand het hoogste was dat we in de test konden meten.

De DeWalt DWE4217 haakse slijper is een eenhandige haakse slijper. Het vermogen van het apparaat is 1.200 watt, terwijl de schijfdiameter 125 millimeter is.

De motor van deze flex heeft een hoog kopergehalte. Volgens de fabrikant maakt het hoge kopergehalte een hogere prestatie mogelijk. Bovendien is het model uitgerust met een gepantserde wikkeling en koolborstels die zichzelf uitschakelen.

Het apparaat wordt aangeboden met een beschermkap, een klemmoer, een klemflens, een extra handgreep en montagegereedschap. De extra handgreep is trillingsdempend. Zo zorgt het voor een hogere veiligheid en een comfortabeler werken.

(Visited 1.251 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.