De beste vlakschuurmachine

Schuurpapier of -doek, een schuurblokje en veel spiervet waren het middel bij uitstek om in pre-elektrische tijden hout- en metaaloppervlakken te bevrijden van lak, verf of roest of gewoonweg het ruwe houtoppervlak te laten wijken voor een fijne schuurbeurt. De korrel van de schuurdoek of het papier bepaalde toen als nu de schuring en dus uiteindelijk de fijnheid van het oppervlak of, zo u wilt, hoe effectief de materiaalverwijdering moet zijn.

Vandaag de dag gebeurt het schuren elektrisch, met een excentrische of een vlakschuurmachine. Deze laatste zijn gemakkelijker te bedienen, omdat je met een vlakschuurmachine snel te veel materiaal verwijdert. Met een vlakschuurmachine kunt u zonder veel oefening een gelijkmatig glad oppervlak krijgen. Maar niet alle baanschuurmachines zijn hetzelfde.

We hebben 21 baanschuurmachines in alle prijsklassen getest en enkele aanzienlijke verschillen gevonden. Geen wonder, de goedkoopste machine in de test kost slechts 25 euro, de duurste machine meer dan 500 euro. Om een lang verhaal kort te maken: Ja, de dure machines zijn beter, maar ze zijn nog steeds niet voor elke gebruiker evenveel waard. Wij raden de zeer goedkope machines echter niet aan – zelfs incidentele gebruikers zullen er niet van genieten.

Welke schuurmachine heb ik nodig?

Bandslijpmachine, schijvenslijpmachine, rolslijpmachine, spilslijpmachine – de lijst met verschillende soorten slijpmachines is lang. In particuliere huishoudens is het meest voorkomende type schuurmachine echter degene die je tijdens het werk in de hand houdt, en er zijn drie basistypen: vlakschuurmachines, deltaschuurmachines en willekeurige vlakschuurmachines.

Een duidelijk verschil wordt zelfs voor leken op het eerste gezicht duidelijk: de vorm van de ondergrond, d.w.z. het schuuroppervlak. Dit is rechthoekig voor klassieke vlakschuurmachines, driehoekig voor deltaschuurmachines en rond voor willekeurige vlakschuurmachines. De vorm wordt echter niet simpelweg gekozen op basis van ontwerpaspecten, maar is afhankelijk van het beoogde gebruik van de machine. Terwijl willekeurige baanschuurmachines ideaal zijn voor de bewerking van platte werkstukken op grote oppervlakken, capituleren ze met hun cirkelvormige schuurschijven naar randen en hoeken. Dit is waar de andere twee versies kunnen schitteren, omdat hun randen het makkelijker maken om overal te komen.

Het basisprincipe is dat kleinere schuurplaten gemakkelijker te gebruiken zijn voor het fijnschuren, terwijl grotere platen een gelijkmatiger resultaat opleveren bij het schuren van grote oppervlakken. Een ander verschil betreft het bewegingspatroon, want terwijl oscillerende en deltaschuurmachines alleen in vorm verschillen, duwen willekeurige baanschuurmachines hun schuurmiddelen over het werkstuk in verschillende banen. Dit is ook de reden waarom we de deltaschuurmachines in deze test hebben opgenomen, maar niet de willekeurige baanschuurmachines – daar zijn de machines gewoonweg te verschillend voor.

Een kwestie van korrelgrootte

De mate van materiaalafname die met een slijpmachine kan worden bereikt, is afhankelijk van het slijpmiddel, of preciezer gezegd van de korrelgrootte van het vastgeklemde slijpdoek. Vanwege de hoge eisen die aan deze stoffen worden gesteld, wordt de voorkeur gegeven aan stoffen boven papier voor machinaal schuren – in het verleden was dit linnen, vandaag de dag fijne roosters van composietmaterialen.

Stoffen hebben de voorkeur voor machinaal schuren

Hoe grof of fijn geslepen wordt, wordt bepaald door de korrelgrootte van het slijpmiddel. Het nummer op de achterkant van het schuurmiddel geeft de korrelgrootte aan. Hoe groter het aantal, hoe fijner de korrel en hoe fijner het schuren.

6 tot 30 wordt beschouwd als een zeer grove korrel en wordt gebruikt om oude verf of lijmlagen van oppervlakken te verwijderen. Ruwe houten balken en planken worden gevormd met een gemiddelde korrelgrootte tussen 36 en 90, en vervolgens fijn geschuurd met een fijne korrelgrootte van 100 – 200. Bij zeer fijne korrelgroottes van 210 tot 1.000 worden gegronde en gelakte oppervlakken opnieuw geschuurd en meestal worden deze dan ook nat verwerkt.

Hoe we hebben getest

In onze laatste test-update hebben we 17 vlakschuurmachines van verschillende fabrikanten en prijsklassen op een oude kamerdeur losgelaten, zoals gebruikelijk in oude gebouwen. Binnen ongeveer een eeuw was de deur steeds opnieuw geschilderd, zodat onze vlakschuurmachines het hoofd moesten bieden aan maar liefst vijf lagen verf.

Elke machine werd eerst uitgerust met een grof schuurmiddel met 60 korrels en daarna met een fijnere versie met 180 korrels. We hebben zowel de klemmen als de klittenbandsluitingen gebruikt, indien beschikbaar.

We hebben ook een professioneel meetapparaat gebruikt om de geluidsdruk van de machines te meten bij stationair draaien op een afstand van 30 centimeter. We hebben ook aandacht besteed aan de kwaliteit van de stoffilterkasten en de algemene afwerking en uitrusting.

Een deel van de apparatuur werd ons ter beschikking gesteld in bruikleen van de fabrikanten. Sommige modellen werden ons voor de duur van de test door het Münchense verhuurbedrijf Leihwerk gegeven, andere hebben we gekocht.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen schuurmachines:

 1. favorietli-thumbnail
  MAKITA BO4565K
  Moet je lastig bereikbare hoekjes of vlakke delen schuren? Met de Makita BO4565K is dat geen probleem. Hij heeft namelijk zowel een rechthoekige als een driehoekige schuurzool. Daarbij maakt de BO456K maar liefst 28.000 schuurbewegingen per minuut.

 2. li-thumbnail
  BOSCH GSS 160 MULTI
  Met de Bosch GSS 160 Multi haal je een schuurmachine in huis die je voor uiteenlopende schuurklussen kunt gebruiken. De multischuurmachine wordt geleverd met zowel een driehoekige als een rechthoekige schuurzool.

 3. li-thumbnail
  BOSCH PSM 200 AES
  Het compacte ontwerp van de Bosch PSM 200 AES verwacht je misschien bij een deltaschuurmachine, maar dat deze 200 watt multischuurmachine ook zo soepel manoeuvreert en lekker in de hand ligt wanneer je hem voorziet van zijn vlakschuurzool zal je wellicht verbazen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Makita BO4565K

Adviesprijs

119,-

206.221 andere kochten dit product

Moet je lastig bereikbare hoekjes of vlakke delen schuren? Met de Makita BO4565K is dat geen probleem. Hij heeft namelijk zowel een rechthoekige als een driehoekige schuurzool. Daarbij maakt de BO456K maar liefst 28.000 schuurbewegingen per minuut. Als een schuurmachine zoveel schuurbewegingen maakt is het logisch dat er veel stof vrijkomt. Gelukkig bezit deze schuurmachine over een stofbox. Al het stof wordt door de stofafzuiging in de stofbox gezogen. Hierdoor ben je minder lang bezig met het opruimen en heb je meer tijd voor andere dingen. Dankzij het gebruik van contragewichten is het aantal trillingen van de Makita BO456K beperkt. De BO456 is dus niet alleen een veelzijdige, maar ook een gebruiksvriendelijke schuurmachine.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Stevig en goed in zijn werk”

Ik heb deze schuurmachine aangeschaft om oude deuren klaar te maken voor een nieuwe lag vernis. Deze deuren bevatten heel wat kleine hoekjes, details en moeilijk te bereiken plaatsen, maar dankzij de driehoek in het schuurzool vormt dit geen probleem. Bij de grote zones gebruik je dan meer het grote rechthoekige gedeelte, waardoor je in no-time klaar bent met schuren. De dubbelzijdige voorkant zorgt er tevens voor dat je moeiteloos onderaan dingen kan schuren. Wat vroeger een hele dag schuren betekende, doe ik nu op een uur of 2. Een hele verademing!

Bert Brandewijk

Door het innovatieve ontwerp en het kleine formaat biedt de Makita BO4565 een zeer goed rijgedrag. Dit is vooral te danken aan het lage gewicht van slechts 1200 g, waardoor het de lichtste in zijn klasse is.

De zachte rubberen handgrepen zorgen voor een veilige grip, de pentasander kan ook gemakkelijk met één hand worden bediend. De voorste schuurschijf heeft een zeer lage hoogte, zodat de Makita BO4565 zelfs in moeilijk bereikbare ruimtes met één hand kan worden gebruikt. Ook de goede werking van de machine moet worden benadrukt. Tintelende vingers, handen en armen zijn hier niet te verwachten, zelfs niet na langdurig gebruik. 

Dankzij de klittenbandtechniek kan het slijpmedium eenvoudig op de twee platen van de Makita BO4565 worden aangebracht. Omdat de vuistschuurmachine een heel speciaal formaat schuurplaat heeft, raden wij aan om alleen het originele Makita klittenbandschuurpapier te gebruiken. Makita geeft hier een overzicht van geschikte schuurpapierformaten.

De stofafzuiging werd door de fabrikant Makita zeer goed opgelost. Het stof wordt direct door de bodemplaat gezogen en in een grote, gemakkelijk te legen container geleid, zodat de omgeving grotendeels schoon blijft. Dit is vaak een zwak punt van veel schuurmachines, omdat de stofafzuiging onvoldoende effectief is en er stof in het schuurpapier of op het werkstuk terechtkomt, wat ook de schuurprestatie vermindert. De Makita BO4565 heeft echter een zeer goede stofafzuiging, mogelijk ook door het kleine schuurvlak. 

Naast de machine zelf, inclusief het stofreservoir, levert de fabrikant ook een papieren filter en een set schuurpapier voor de start – alles wat de ambitieuze doe-het-zelver nodig heeft!
Een andere optie is de levering in MAKPAC, een stevige kunststof koffer en met extra toebehoren. Deze optie kost ongeveer 30 euro meer, maar houdt de boel netjes en is onze eerste keuze. Deze variant is vooral de moeite waard bij de aanschaf van extra Makita elektrisch gereedschap, omdat de MAKPAC-boxen kunnen worden gestapeld en aangesloten. 

Het is niet eenvoudig om de juiste schuurmachine voor de betreffende toepassing te vinden en deze verdere kruising tussen twee schuurmachines maakt het er niet eenvoudiger op. Wij denken echter dat Makita de voordelen van een delta- en vlakschuurmachine heeft gecombineerd met de BO4565, met behoud van een verrassende hoeveelheid handigheid. 

Behalve het schuren van grote oppervlakken laat de Makita BO4565 niets te wensen over. Het is universeel toepasbaar door de vorm van de schuurplaat, de handigheid, het gewicht en de hoge trillingsfrequentie. Qua prijs is deze penta-vuistschuurmachine in een degelijke middenklasse en biedt ze uitstekende eigenschappen. Van ons dus een duidelijke aanbeveling!

GOEDE KEUZE

Bosch GSS 160 Multi

Adviesprijs

159,-

132.466 andere kochten dit product

Met de Bosch GSS 160 Multi haal je een schuurmachine in huis die je voor uiteenlopende schuurklussen kunt gebruiken. De multischuurmachine wordt geleverd met zowel een driehoekige als een rechthoekige schuurzool. Zo bereik je zowel de krappe hoeken op de trap of het kozijn zonder problemen, maar schuur je ook gemakkelijk de grotere vlakke delen zoals wanden en deuren. Het schuurpapier zit strak gespannen met de klittenbandbevestiging, zodat je niet bang hoeft te zijn voor klapperend en scheurend papier. Daarnaast is de compacte 180 watt schuurmachine voorzien van een stofbak, zodat je werkplek schoon blijft.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Bosch Professional GSS 160-1 A Multi is veel goedkoper dan de testwinnaar. De machine is prachtig klein en compact, goed gefabriceerd op de typische Bosch manier, en onderscheidt zich vooral door de stille, trillingsarme werking.

In vergelijking met de Bosch GSS 23 AE, die ook is getest, is het eerste wat opvalt de veel kleinere omvang. De hele machine kan eenvoudig met één hand worden geleid. Opvallend is ook het ronde stofreservoir dat aan de achterzijde is bevestigd en zo gemakkelijk de lengte van de machine verdubbelt. Als men een afzuiginstallatie op locatie heeft, kan men de doos zeker redden, maar zo niet, dan is het geen slecht hulpmiddel tegen slijpstof. Hoewel de doos ook alleen bestaat uit een kunststof behuizing met filterlamellen voor de uitlaat, doet hij toch zijn werk als een van de beste in het testveld.

Het “Multi” deel van de Bosch Professional GSS 160-1 A Multi is programma, omdat de vlakschuurmachine niet alleen een enkele schuurplaat in de bagage heeft, maar drie tegelijk – twee rechthoekige en een taps toelopende, waarmee de machine in een deltaschuurmachine kan worden omgebouwd. Dit is een goede zaak, maar het verwisselen van de platen vereist een paar schroeven. Dit is niet echt gebruiksvriendelijk. Bosch heeft in ieder geval de benodigde schroevendraaier.

De omgang met de vlakschuurmachine is goed. Dankzij de duidelijke afmetingen kunt u gemakkelijk in elke hoek komen en door het lage gewicht is het werken met de machine niet bijzonder vermoeiend. Maar de Bosch Professional GSS 160-1 A Multi is niet de enige met dit compacte formaat, ook de concurrerende machines van Flex en Teccpo hebben vergelijkbare afmetingen. Het grootste verschil is de beduidend lagere trilling van de Bosch dwerg. Op het gebied van de soepele loop demonstreert Bosch hier de “Professionele” claim van zijn blauwe gereedschapsserie met zachte nadruk.

Een druppel bitterheid is het gebrek aan snelheidsbeheersing. De machine heeft slechts één schakelaar voor aan/uit, die ook een wat sponsachtig drukpunt heeft – dat is het.

Het komt erop neer dat Bosch met de Bosch Professional GSS 160-1 A Multi een positie in de hogere middenklasse inneemt. De slijpresultaten verscheuren geen enkele boom, maar zijn wel indrukwekkend. Bovengemiddeld zijn de rustige loop, de stofkast en de apparatuur. Vooral voor iedereen die niet kan kiezen tussen een oscillerende en een deltaschuurmachine is de GSS 160-1 A Multi een goede mogelijkheid om twee vliegen in een klap te slaan.

GOEDE KEUZE

Bosch PSM 200 AES

Adviesprijs

99,-

263.114 andere kochten dit product

Het compacte ontwerp van de Bosch PSM 200 AES verwacht je misschien bij een deltaschuurmachine, maar dat deze 200 watt multischuurmachine ook zo soepel manoeuvreert en lekker in de hand ligt wanneer je hem voorziet van zijn vlakschuurzool zal je wellicht verbazen. De traploos regelbare toerentalinstelling zorgt ervoor dat jij op ieder materiaal precies afgestemd werkt en de stofbox vangt het grootste gedeelte van het stof voor je op. Moet je van schuurpapier wisselen, dan doe je dat bij de PSM 200 AES snel en gemakkelijk dankzij de klittenbandzool.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Bosch PSS 200 A behoort tot de groene serie en is daarom gericht op doe-het-zelvers en hobbyisten. Het is des te verrassender dat het apparaat geen klemmen heeft en alleen met klittenband schuurmiddelen kan worden gebruikt. Ook een snelheidsregeling is niet te vinden. Dit is waarschijnlijk te danken aan besparingsmaatregelen, want de PSS 200 A is een van de zuinigste baanschuurmachines van Bosch.

De filterkast is gemaakt van kunststof en ziet er mooi uit, maar vangt niet veel stof op en voldoet daarom niet naar tevredenheid aan zijn doel. Maar dat heeft niets te maken met de prijs, want sommige van de duurdere machines van de fabrikant maken ook gebruik van dezelfde doos. Er kan in ieder geval een uitlaatsysteem worden aangesloten.

De slijpprestatie is goed en ligt duidelijk boven het gemiddelde. Helaas geldt dit ook voor het volume; met 89 decibel bij stationair draaien is de PSS 200 A zeker geen stille machine. Bij een aangesloten afzuiginstallatie neemt de geluidsdruk weer aanzienlijk toe – maar dat is bij alle vlakschuurmachines hetzelfde.

De Bosch PSS 200 A is een goede machine tegen een aanvaardbare prijs met een wat slechte uitrusting en voelt daarom niet echt af te maken. Als u meer waarde hecht aan een Bosch machine, raden wij u het veel ronderere totaalpakket aan dat door het zustermodel PSS 300 AE wordt aangeboden.

(Visited 1.169 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.