De beste handmixer

Handmixers zijn praktisch en klein en zijn in bijna elk huishouden te vinden. Voor kleine hoeveelheden deeg of voor slagroom of geklopte eiwitten hoeft u niet altijd een grote keukenmachine te gebruiken. Een handmixer is ook goed voor het koude seizoen – of het nu gaat om wafel-, koekje- of biscuitdeeg, alles is snel klaar en kan zonder veel moeite weer worden schoongemaakt.

We hebben 17 handmixers met verschillende degen en opgeklopte eiwitten getest, er zijn nog 15 modellen beschikbaar. Er zijn verrassend grote verschillen. Iedereen kan sponsmixen maken, maar de ene maakt veel sneller opgeklopte eiwitten dan de andere – en niet iedereen snijdt een goed figuur met gekneed deeg. We kunnen vijf machines aanbevelen.

Allrounders voor de keuken

Een handmixer is altijd een hulp als er kleinere hoeveelheden deeg geroerd moeten worden, maar ze zijn ook de perfecte hulp voor het kloppen van eiwitten en slagroom. Veel mensen die niet genoeg ruimte in huis hebben, kunnen niet eens een grote keukenmachine gebruiken, dus een goede handmixer betaalt zichzelf dubbel en dwars terug.

Als u ook gekneed deeg wilt bereiden, moet u op het wattage letten.

Als u ook zware degen wilt kneden met de handmixer, moet u ervoor zorgen dat het wattage correct is. Hoewel mengers met een laag vermogen zeker goede resultaten kunnen leveren bij het kneden van gistdeeg, zoals onze test heeft aangetoond, duwt dit de menger op de lange termijn tot het uiterste. Een handmixer met minimaal 500 watt is hiervoor beter geschikt.

Vooral voor het bakken van kerstkoekjes thuis is het belangrijk dat de handmixer goed in de hand ligt. Koekjes bakken moet immers leuk zijn en geen pijn in de hand veroorzaken. Vooral bij gekneed deeg moet je het een goede grip geven om de handmixer in bedwang te houden.

Handmixers die je de eerste keer dat je ze optilt iets te zwaar vindt, zijn hier beter voor. Want een hoger dood gewicht is een voordeel bij het kneden van deeg: de handmixer is stabieler en je hoeft hem niet zo gemakkelijk te gebruiken. Dit is vooral merkbaar bij taaie deegsoorten zoals gistdeeg.

Bovendien moet u de afzonderlijke stappen gemakkelijk met één hand kunnen bedienen, omdat het loslaten van de kom met de andere hand tijdens het roeren niet bepaald aan te raden is.

Dit is hoe we hebben getest

Voor veel mensen zijn handmixers eerder afhaalartikelen, maar er zijn verschillen. Een nadere beschouwing is daarom de moeite waard. De roerstaafjes verschillen niet alleen in prijs, maar ook in kneedprestaties.

We hebben met alle handmixers sponskoek, kort gebak en gistdeeg bereid, zodat de handmixers konden laten zien wat ze kunnen. Vooral het gistdeeg scheidde de tarwe van het kaf.

We hebben ook de opgeklopte eiwitten geslagen en gemeten hoe lang het duurde voordat de mixers de opgeklopte eiwitten lekker stevig kregen. Ook hier waren er grote verschillen.

Er waren geen significante verschillen in het volume tijdens het gebruik, in tegenstelling tot de behandeling en de reiniging.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen handmixers:

 1. li-thumbnail
  KITCHENAID 5KHM9212EER
  De KitchenAid 5KHM9212EER handmixer is met 9 snelheden en uitgebreid accessoirepakket een mixer met veel mogelijkheden. Het accessoire pakket bevat: 2x rvs klopper voor bijvoorbeeld slagroom, 1x rvs 16-draadgarde om eitjes te klutsen, 2x rvs deeghaak voor deeg en ander beslag, 1x rvs mengstaaf voor allerhande mengwerk en een katoenen beschermhoes voor de accessoires.

 2. li-thumbnail
  BRAUN MULTIMIX 3
  Met deze handmixer HM 3105 WH kan het! Maak creatieve cupcakes in een handomdraai maar ook deeg voor verse broodjes. En wat denk je van een gezonde groene smoothie met spinazie, mango en kokos? Laat je verbazen door deze handmixer.

 3. li-thumbnail
  BOSCH MFQ4070
  Deze handmixer is net iets ambitieuzer. Hij heeft namelijk niet alleen twee kloppers en twee deeghaken, maar ook een RVS staafmixervoet. Bovendien heeft de Bosch MFQ4070 een krachtige, stille en lichte motor met een vermogen van 500 watt, vijf snelheidsstanden en een turbofunctie.

 4. li-thumbnail
  PHILIPS HR3741/00
  Met de Philips Viva Collection Mixer HR3741/00 mix je gemakkelijk allerlei soorten beslag. Je gebruikt de meegeleverde klopgarden voor het maken van luchtig cakebeslag of pannekoekenmix, en de kneedhaken voor iets zwaardere ingrediënten zoals koekdeeg.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

KitchenAid 5KHM9212EER

Adviesprijs

119,-

blank

65.982 andere kochten dit product

De KitchenAid 5KHM9212EER handmixer is met 9 snelheden en uitgebreid accessoirepakket een mixer met veel mogelijkheden. Het accessoire pakket bevat: 2x rvs klopper voor bijvoorbeeld slagroom, 1x rvs 16-draadgarde om eitjes te klutsen, 2x rvs deeghaak voor deeg en ander beslag, 1x rvs mengstaaf voor allerhande mengwerk en een katoenen beschermhoes voor de accessoires. Je klopt en mixt al dit lekkers zonder te spatten, want dankzij het soft-start systeem bouwt de mixer de snelheid langzaam op. Eenmaal op snelheid houdt de mixer de snelheid altijd gelijk, of je nou een beslag of koekjesdeeg mixt. Kortom; een veelzijdige en krachtige mixer met accessoires voor iedere bereiding.

Bekijk prijs bij coolblue

“Goede, degelijke handmixer”

Dit is een prima apparaat, wij gebruiken hem voornamelijk om (gist)deeg te kneden. Wij hebben geen ruimte voor een “grote” kitchenaid in onze keuken, dit is een prima alternatief.
Hij is wel wat duurder dan andere handmixers, maar tot nu toe lijkt hij dit waard te zijn!

Mai Vissers

Normaal gesproken bieden handmixers vijf tot zes snelheidsinstellingen, maar weinig meer. De 5KHM9212 van KitchenAid is sinds kort een van deze modellen, die, net als zijn eveneens rijk uitgeruste collega’s, de gebruiker meer mogelijkheden biedt om de snelheid aan te passen aan de consistentie van het voedsel dat wordt verwerkt.

Maar dat is nog niet alles, de KitchenAid onderscheidt zich ook op het gebied van apparatuur. Want naast de twee verplichte kneed- en klophaken is bij de levering ook een garde inbegrepen, die bij het kloppen van room of eiwit nog sneller en beter resultaat belooft dan de normale klopper. Volgens KitchenAid is de garde ook een ideaal hulpmiddel voor desserts, zoals pudding of iets dergelijks, die luchtig moeten worden opgeklopt. De staafmixer kan daarentegen gebruikt worden om shakes, dressings of sauzen te mengen. Tot op zekere hoogte bespaart de staafmixer dus ook de behoefte aan een staafmixer of staafmixer. Uiterst slim en praktisch: alle accessoires kunnen worden opgeborgen in een katoenen tas om ze te beschermen tegen verlies en vuil.

Het stroomverbruik daarentegen is verbazingwekkend laag. Er wordt gezegd dat het maar 85 watt is, wat een belachelijke waarde is voor een handmixer. Zelfs eenvoudige modellen komen met 250 tot 300 watt, de topmodellen van de fabrikanten met 450 watt of zelfs iets meer. Het werkelijke vermogen van de DC-motor van de KitchenAid is nog steeds een mysterie en zal hopelijk een van de meest opwindende vragen zijn die door toekomstige testresultaten of klantenreviews beantwoord moeten worden. Een zachte “comfortgreep” en een LED-snelheidsindicator ronden het pakket af.

De handmixer is de nieuwste toevoeging aan het KitchenAid assortiment, dat zich niet meer beperkt tot de bekende foodprocessors. Maar zoals deze, worden bijna alle nieuwe familieleden meestal gekenmerkt door een hoog prestatievermogen, hetzelfde zal daarom naar alle waarschijnlijkheid ook gelden voor de handmixer – ondanks het lage stroomverbruik. Verder is het gebruik van roestvast staal typisch voor de fabrikant, maar om gewichtstechnische redenen werd het materiaal deze keer verstandig weggelaten en werd in plaats daarvan plastic gebruikt – de handmixer weegt dus maar 1,1 kilogram, wat de hantering natuurlijk een stuk comfortabeler moet maken. Het is alleen nog maar de vraag hoe de KitchenAid het zal doen in zijn vuurdoop, want de concurrentie is groot en sterk. De handmixer is al verkrijgbaar in onyx zwart (naamsverlenging “EOB”) en zilver (naamsverlenging “ECU”) op Amazon voor iets minder dan 130 EUR (respectievelijk Amazon en Amazon). De mixer zal ook beschikbaar zijn in het rood (suffix “EER”) en crème (suffix “EAC”). Sommige van de aankoopprijzen voor de individuele kleurenversies zijn al gedaald tot maar liefst 110 EUR. Een uitgebreide winkelvergelijking is daarom in ieder geval de moeite waard.

GOEDE KEUZE

Braun MultiMix 3

Adviesprijs

65,-

blank

38.516 andere kochten dit product

Met deze handmixer HM 3105 WH kan het! Maak creatieve cupcakes in een handomdraai maar ook deeg voor verse broodjes. En wat denk je van een gezonde groene smoothie met spinazie, mango en kokos? Laat je verbazen door deze handmixer.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De trend naar sets die multifunctioneel kunnen worden gebruikt en meerdere afzonderlijke producten kunnen vervangen, verspreidt zich niet alleen over de staafmixers. Ook handmixers worden steeds vaker in deze praktische vorm aangeboden – bijvoorbeeld door Braun. De Duitse fabrikant rondt zijn huidige “MultiMix“-collectie af met een set die een duizendpoot is voor het keukenwerk, d.w.z. bakken en koken.

Zelfs op het eerste gezicht valt het ongewone ontwerp van de mixer op, het apparaat lijkt “topzwaar” – en dat is het ook, maar dan met opzet. In tegenstelling tot het conventionele ontwerp van de handmixers wordt de motoreenheid niet kruislings in de behuizing geïnstalleerd, maar verticaal. Dit verandert natuurlijk de gewichtsverdeling, ook met opzet volgens de fabrikant, en belooft een comfortabeler gebruik. Door het gewicht te verschuiven naar het voorste deel moet het werk met de roerder echter ook worden vereenvoudigd. Het motorblok “drukt” met zijn gewicht virtueel op de ingrediënten, vooral bij de verwerking van gekneed deeg moet dit voordelen opleveren. Aangenomen mag worden dat Braun deze claim baseert op uitgebreide interne praktijkproeven, maar tegelijkertijd werd ook het voorgaande model verder ontwikkeld, waarbij de motor ook frontaal werd gebruikt – met succes.

Naast de handmixer bevat de set ook een universele hakselaar, die bekend staat om het verwerken van uien/knoflook, kruiden, pesto’s, kaas en vlees, en in kleine hoeveelheden. De blender erft op zijn beurt gelukkig de klokvorm van de mesbescherming van de succesvolle staafmixers van de fabrikant. Zoals al meerdere malen is bewezen, zorgt dit speciale ontwerp voor uiterst homogene mengresultaten. De ingrediënten worden letterlijk onder de bel gezogen (“PowerBell”) en daar verschillende keren rondgeslingerd voordat ze aan de messen worden gevoerd. De Bosch staafmixers met deze PowerBell behoren tot de topmodellen op de markt, zodat ook van het aanbouwdeel voor de staafmixer zeer goede resultaten te verwachten zijn. De ervaring heeft echter geleerd dat een handmixer met een staafmixerhulpstuk niet zo gemakkelijk te hanteren is als een staafmixer. Het opzetstuk is daarom alleen bedoeld als optie voor incidenteel gebruik. Als u er dagelijks een nodig heeft, moet u zeker een stand-alone toestel aanschaffen.

GOEDE KEUZE

Bosch MFQ4070

Adviesprijs

69,-

blank

321.845 andere kochten dit product

Deze handmixer is net iets ambitieuzer. Hij heeft namelijk niet alleen twee kloppers en twee deeghaken, maar ook een RVS staafmixervoet. Bovendien heeft de Bosch MFQ4070 een krachtige, stille en lichte motor met een vermogen van 500 watt, vijf snelheidsstanden en een turbofunctie. Zo klop, roer, kneed en mix je een heel scala aan gerechten. Het is een keukenhulp waarmee je verschillende apparaten combineert, maar die toch niet veel ruimte in beslag neemt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Bosch MFQ4070 is ook modern. Naast onze rode tester zijn er nog zes andere kleurrijke ontwerpen. In ieder geval overtuigde de visuele verschijning ons al bij het uitpakken en ook tijdens de operatie hadden we niets te klagen. Het volume is volledig oké, en het ligt ook comfortabel in de hand. Een extra pluspunt: Indien nodig kan een bijpassende mengkraan worden aangesloten.

Zelfs op niveau één is de Bosch mixer vrij krachtig, op het hoogste niveau slaagt hij erin om zonder problemen lang gistdeeg te kneden. Er wordt niets opgetrokken, integendeel: de handmixer kneedt het deeg zo goed dat het niet meer aan de rand plakt en echt goed gemengd is. Bij gistdeeg is dit niet vanzelfsprekend. Zelfs normaal kort gebakje wordt lekker zacht en pluizig. Voor iets meer dan 40 euro is de Bosch ook een goede keuze.

GOEDE KEUZE

Philips HR3741/00

Adviesprijs

29,-

blank

451.145 andere kochten dit product

Met de Philips Viva Collection Mixer HR3741/00 mix je gemakkelijk allerlei soorten beslag. Je gebruikt de meegeleverde klopgarden voor het maken van luchtig cakebeslag of pannekoekenmix, en de kneedhaken voor iets zwaardere ingrediënten zoals koekdeeg. Met de 5 verschillende standen en een turbofunctie kies je zelf met welke snelheid je jouw beslag klopt. Na gebruik doe je de losse onderdelen in de vaatwasmachine, zodat je niet hoeft af te wassen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Philips HR3741/00 verraste ons met zijn prestaties, omdat het een van de goedkopere apparaten is. Zoals gewoonlijk krijgt u van Philips een goed gemaakt apparaat dat ook gemakkelijk te hanteren is. De tuimelschakelaar voor de stapverstelling en ook de turboknop kunnen soepel worden bediend, zelfs tijdens het gebruik.

Zowel geroerd als kort gebak was geen probleem voor de Philips. Een gistdeeg kan er ook mee worden bereid, 450 watt kracht geeft dit moeilijke deeg een goede voorsprong. Ons opgeklopte eiwit was klaar na 25 seconden, wat al in het goede middenveld is. Ook qua volume hadden we weinig te klagen, want andere machines kwaken veel meer. Voor een keer merkten we een verschil tussen het hoogste niveau en de turbo!

In de leveringsomvang zijn er twee roerstaven en twee deeghaken met kunststof ringen. Extern doet de Philips erg denken aan onze testwinnaar uit Krups. Ook de tuimelschakelaar is vrijwel identiek. Je zou het de goedkope versie ervan kunnen noemen – hier krijg je veel macht voor weinig geld.

(Visited 4.267 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *