De beste systeemcamera tot 1.300 Euro

Zo handig als een compactcamera, maar toch flexibel en met de beeldkwaliteit van een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) – dat zijn de voordelen van spiegelloze systeemcamera’s.

Bij deze camera’s vervangt een videokijker de klassieke optische zoeker van een DSLR. Dit biedt een aantal voordelen: Omdat er geen ingewikkelde inklapbare spiegel nodig is, kunnen de camera’s aanzienlijk kleiner en lichter zijn. De elektronische zoeker geeft een preview van het beeldresultaat nog voor de opname – dit helpt om ongeschikte camera-instellingen te voorkomen. En omdat er geen zwaaiende spiegel meer is, zijn met spiegelloze systeemcamera’s aanzienlijk hogere ononderbroken opnamesnelheden mogelijk.

Net als bij een DSLR kun je met een spiegelloze systeemcamera van lens wisselen. Als je bijvoorbeeld een groothoeklens gebruikt om een breed landschap vast te leggen, kun je een telelens gebruiken om dichtbij en persoonlijk te komen met een kerktoren aan de horizon of een hert aan de rand van een bos.Deze test gaat over de zogenaamde middenklasse onder de spiegelloze systeemcamera’s. De camera’s kosten meestal zo’n 1.000 euro zonder lens, zijn uitstekend uitgerust en hebben vaak veel prestatiekenmerken van de nog duurdere topmodellen geërfd. Deze klasse is ook zeer interessant voor wie bijvoorbeeld van compactcamera’s of oudere spiegelreflexcamera’s overschakelt. Daarom kijken we hier niet alleen naar de naakte camera, maar ook naar het systeem eromheen.

De richtprijs was maximaal 1.300 euro inclusief de lens. Vaak is er een bundel met een kitlens die slechts een beetje extra kost, maar meestal ook niet erg goed is. Het kan de moeite waard zijn om een paar euro meer te investeren in de volgende betere lens, dan krijg je uiteindelijk een veel betere beeldkwaliteit, want de beperkende factor in deze klasse is niet de camera’s maar de lenzen.

Als je minder wilt uitgeven: We zullen de spiegelloze systeemcamera’s tot 800 euro in een aparte test behandelen. En we hebben ook een extra vergelijkingstest voor de absolute topklasse – de beste spiegelloze systeemcamera zonder prijslimiet. Een test voor de prijsklasse tot 2.000 euro inclusief lens is gepland voor oktober 2019.

Wat maakt een goede camera?

Er zijn momenteel 66 verschillende huidige systeemcamera’s. Met een paar meer gestaakte modellen, die alleen beschikbaar zijn in geïsoleerde gevallen, zouden er ongeveer 75 modellen moeten zijn die u op dit moment nieuw kunt kopen. Qua prijs zijn de goedkoopste met 500 euro inclusief lens, de duurste met meer dan 10.000 euro zonder lens. Het verschil in prestaties is natuurlijk navenant groot.

Deze test gaat over de zogenaamde middenklasse onder de spiegelloze systeemcamera’s, meer bepaald de “lagere middenklasse”. Deze camera’s zijn meestal uitstekend uitgerust en hebben vele prestatiekenmerken die anders alleen in nog duurdere topmodellen te vinden zijn. Deze klasse is ook zeer interessant voor wie bijvoorbeeld van compactcamera’s of oudere spiegelreflexcamera’s wisselt. Daarom kijken we hier niet alleen naar de naakte camera, maar ook naar het systeem eromheen. Immers, als je meer dan 1.000 euro aan een camera besteedt, wil je waarschijnlijk niet alleen een “betere compactcamera”, maar wil je later ook extra lenzen kunnen kopen voor andere toepassingen. Daarom houden we ook rekening met dit soort vragen:

  • Is het systeem al ingeburgerd?
  • Hoeveel lenzen zijn er voor het systeem en waar zijn ze goed voor?
  • Als de fabrikant het systeem blijft uitbreiden, is het dan toekomstbestendig?

Het prijsdoel was maximaal 1.300 euro inclusief de lens. Alleen als “behuizing”, zoals de fotograaf het noemt, d.w.z. zonder lens, kosten de hier gepresenteerde camera’s meestal iets minder dan 1.000 euro. Vaak is er een bundel met een kitlens, die slechts een beetje extra kost, maar meestal ook niet erg goed is. Het kan de moeite waard zijn om een paar euro meer te investeren in de volgende betere lens, dan is het resultaat uiteindelijk een veel betere beeldkwaliteit, want de beperkende factor in deze klasse is niet de camera maar de lens. In het volgende hebben we onze eisen samengevat.

Onze eisen

Minstens 20 megapixels beeldgrootte zou moeten zijn, graag nog meer. Het aantal megapixels alleen zegt niet veel over de beeldkwaliteit, maar een hoger aantal megapixels opent de mogelijkheid om achteraf een beelddeel nauwkeuriger te definiëren.

Een snelle en nauwkeurige autofocus is belangrijk. Je hebt het niet alleen nodig als je aan het sporten bent, maar ook als je kinderen of dieren fotografeert.

Snelle continue opname is een pluspunt, omdat het soms helpt om het gewoon “vast te houden” en dan de beste foto te kiezen uit een serie van meerdere opnamen.

Hoge-resolutie 4K-video moet zo veel mogelijk binnenin zitten, met een rukvrije framerate van minimaal 25, beter 30 frames per seconde. Zulke hoge-resolutie video’s zien er gewoon geweldig uit. Zelfs als je vandaag geen 4K TV hebt, zal je volgende zeker zijn. En dan zul je blij zijn als de video’s die je met je nieuwe camera hebt opgenomen al de hoge resolutie hebben.

Een camera die 4K-video kan maken is toekomstbestendig.

Een sensor shift beeldstabilisator geeft pluspunten, maar mag geen voorwaarde zijn. Veel lenzen hebben een ingebouwde beeldstabilisator. Maar het kan geen kwaad als de camera er ook een heeft. Voor nog meer stabilisatieprestaties kunt u soms beide methoden combineren.

Je hebt een zoeker nodig, niet alleen een monitor. Indien niet vast geïnstalleerd, dan als plug-on zoeker, maar wel inbegrepen in de prijs. Bij fel zonlicht is het beeld op cameramonitors vaak niet duidelijk zichtbaar. Maar ook voor geconcentreerde fotografie is een zoeker veel beter geschikt dan een monitor. Bovendien voorkomt de positie van de camera dicht bij het lichaam en het hoofd schudden van de camera. Aan de andere kant moet de beeldstabilisator bij het kijken naar de live-weergavemonitor op een eventueel gestrekte arm nogal wat doen.

Een opvouwbare monitor is een mooie zaak. Het stelt je in staat om over menigten heen te schieten of dicht bij de grond te schieten zonder dat je in het vuil hoeft te knielen. Geen must voor onze selectie, maar het heeft wel zijn voordelen.

Het aanraakscherm daarentegen is eerder een twistpunt. De configuratie van de vele instellingen via het touchscreen is iets wat geen enkele fabrikant tot nu toe goed heeft kunnen doen. U bent nog steeds te gehecht aan de oude bedieningsconcepten. Maar er is één ding waar een touchscreen zeker praktisch voor is: het kiezen van het punt waarop de camera moet worden scherpgesteld. Tik gewoon op de betreffende plek op de monitor – en de focus is al waar u het wilt (dit werkt meestal ook als u helemaal niet naar de monitor kijkt, maar in de zoeker). Het alternatief is het gebruik van een joystick om het focuspunt te selecteren. Veel gebruikers zweren hierbij en geven er de voorkeur aan een eventueel bestaand touchscreen uit te schakelen. Wij denken: Een touchscreen geeft pluspunten, maar is geen voorwaarde.

In de aankoopprijs moet een zoomlens zijn opgenomen waarmee u op de lange termijn tevreden bent. Zelfs als u extra lenzen koopt, moet de kitlens zijn doel hebben en niet alleen ongebruikt in de kast liggen.

Voor onze testwinnaar moet er een voldoende breed scala aan lenzen beschikbaar zijn. Deze moeten natuurlijk autofocus hebben. En als derde partijen het systeem ondersteunen, zou dat ook zeker niet verkeerd zijn – dit vergroot het bereik van de lenzen.

Zelfs met deze niet bepaald lage eisen vinden we een prettig breed scala, zodat we niet alleen een testwinnaar hebben, maar ook andere interessante aanbevelingen.

Hoe we hebben getest

Voor de cameratests werkt AllesBeste samen met de portal Digital Camera, de meest bezochte Duitstalige online portal voor (digitale) fotografie sinds 1997. Een van de aandachtspunten van digitalkamera.de is de cameratesten in het eigen testlaboratorium. Daar worden alle camera’s en lenzen eerst metrologisch getest. Onder andere de resolutie, de kleurgetrouwheid, het geluidsgedrag en de snelheid worden getest. Daarnaast worden in het laboratorium een aantal praktische testopnames gemaakt onder exact dezelfde omstandigheden, waardoor de testers later hun eigen visuele beoordeling kunnen maken. Samen met de volgende praktijktest van de camera resulteert dit in een algemene indruk dat de tester in een (meestal zeer uitgebreid) testrapport noteert.

Omdat digitalkamera.de idealiter de testapparaten zeer kort na de marktintroductie (of nog beter: voor de marktintroductie) in bruikleen krijgt van de fabrikanten, blijven deze gloednieuwe (en meestal zeldzame) testapparaten meestal maar één tot drie weken in de redactie staan. Hierdoor is er vrijwel nooit een compleet testveld in de testredactie tegelijk en dat is ook de reden waarom er geen dergelijke groepsopnames van de cameratesten zijn.

Omdat de cameratesten altijd precies hetzelfde verlopen en de testcondities in het laboratorium altijd identiek zijn, kunnen de afzonderlijke tests van de camera’s of lenzen echter op elk moment, zelfs jaren later, direct met elkaar worden vergeleken. Zo ontstaan de vergelijkingstesten voor AllesBeste, die op elk moment kunnen worden bijgewerkt als er een nieuwe camera in een categorie wordt uitgebracht. Als u meer gedetailleerde informatie over een bepaalde camera wilt, kunt u het gedetailleerde testrapport gratis vinden op digitalkamera.de. U kunt ook de originele testbeelden, het gedetailleerde laboratoriumtestprotocol en de tests uit verschillende vakbladen als PDF-bestand betalen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen camera’s:

  1. favorietli-thumbnail
    FUJIFILM X-T30
    Als je graag verschillende typen onderwerpen fotografeert, gebruik je de Fujifilm X-T30 + 18-55mm allround lens. Met de grote beeldhoek van 18mm passen uitgestrekte natuurgebieden binnen je kader. Om bijvoorbeeld portretfoto’s te maken zoom je in naar 50mm.

  2. li-thumbnail
    SONY ALPHA A6400
    De Sony Alpha A6400 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS is een systeemcamera voor gevorderde allround fotografen. Met de meegeleverde 16-50mm lens maak je zowel groothoek- als portretfoto’s. Bij een brandpuntsafstand van 16mm passen hoge gebouwen en landschappen eenvoudig binnen je kader.

  3. li-thumbnail
    CANON EOS M6 MARK II
    De Canon EOS 6D Mark II Body is een spiegelreflexcamera met een 26,2 megapixel full frame sensor en DIGIC 7 beeldprocessor. Hiermee leg je details eenvoudig vast. Het toestel presteert goed bij weinig licht door een maximale ISO waarde van 40.000. Dankzij het 45 punts Dual Pixel CMOS autofocussysteem focus je snel op je onderwerp en volg je deze probleemloos.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”205″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

FujiFilm X-T30

Adviesprijs

1.199,-

blank

85.365 andere kochten dit product

Als je graag verschillende typen onderwerpen fotografeert, gebruik je de Fujifilm X-T30 + 18-55mm allround lens. Met de grote beeldhoek van 18mm passen uitgestrekte natuurgebieden binnen je kader. Om bijvoorbeeld portretfoto’s te maken zoom je in naar 50mm. De beeldstabilisatie in de lens vermindert bewegingsonscherpte, waardoor je uit de hand fotografeert met langere sluitertijden. De camerabody en lens wegen samen 693 gram en neem je hierdoor gemakkelijk mee op pad. Dit maakt de camera geschikt voor reizende fotografen, zoals documentairefotografen. Met het snelle autofocussysteem fotografeer je bewegende onderwerpen. Je legt bijvoorbeeld tuktuk’s, klimmende apen of spelende kinderen vast. Dankzij de 425 fasedetectie autofocuspunten bepaal je nauwkeurig op welk deel van de foto je scherpstelt, dit doe je door op het touchscreen te tikken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Een fijne handige camera, met semi professionele eigenschapp”

Uitstekend toestel. Had de XT20 en nu overgestapt op zijn opvolger. De reviews liegen er ook niet om; Fuji heeft weer een alleskunner op de markt gebracht.

Marijke Dolweg

De X-T30 won de test dankzij de uitstekende beeldkwaliteit in combinatie met de XF 18-55 F2.8-4 zoomlens, die geen “goedkope kitlens” is maar een hoogwaardige, universele, alledaagse lens met hoge optische prestaties en een goede snelheid in een compact formaat. Het kost ongeveer 650 euro per persoon. Samen met de camera in de bundel bespaar je zo’n 200 euro. Dus het is het waard.

Als alternatief is de camera verkrijgbaar met een minder snelle en minder goede (maar kleinere en lichtere) motorzoomlens XC 15-45 mm F3.5-5.6 OIS PZ voor ongeveer 1.000 euro. Wij raden echter de betere combinatie met de snelle XF-lens ten zeerste aan.

De Fujifilm X-T30 is met zijn afmetingen van ongeveer 12 x 8 x 5 centimeter een zeer compacte, spiegelloze systeemcamera, ook al is hij merkbaar hoger dan bijvoorbeeld een Sony Alpha 6400. In tegenstelling tot Sony vertrouwt Fujifilm op een zeer klassiek camera-ontwerp in de stijl van de jaren ’80, wat ook te zien is bij het gebruik van analoge wielen.

De X-T30 voelt zeer hoogwaardig aan en is netjes afgewerkt. Zowel de boven- als de onderplaat zijn gemaakt van een magnesiumlegering en zijn naar keuze zwart, zilver of antraciet gelakt. Het middelste deel van het lichaam is gemaakt van plastic, maar je kunt er niet veel van zien, omdat de camera klassiek royaal is “gelatineerd” met grippy, korrelig rubber. De X-T30 is echter niet beschermd tegen spatwater en stof – dat krijg je bij Fujifilm alleen in hogere prijsklassen.

Het zeer klassieke ontwerp wordt voortgezet in een al even klassiek bedieningsconcept met de drie bedieningswielen aan de bovenzijde. De ontgrendelingsknop heeft zelfs een schroefdraad voor een draadontspanner, net als voorheen. Natuurlijk kan ook een kabelafstandsontspanner of nog modernere oplossingen worden gebruikt, maar daarover later meer. Toch hoeft de gebruiker niet af te zien van moderne draai/duwwielen, die helaas iets minder grip hebben, zodat men af en toe per ongeluk een druk op de wielen uitoefent. Je moet een beetje gevoelig zijn.

Het belichtingscorrectiewiel zit prominent in de achterste, rechtse hoek en kan gemakkelijk met de duim worden gedraaid. Omdat hij niet vergrendeld is, moet u erop letten dat u hem niet per ongeluk aanpast (zelfs in de volledig automatische modus verliest het belichtingscorrectiewiel zijn functie niet). De positie van de Quick Menu knop op het puntje van de duim is ook verre van ideaal. De ietwat filigrane werking van de X-T30 is dus eerder niets voor grove automobilisten, maar afgezien daarvan is het gemakkelijk te gebruiken.

De linker instelknop selecteert de te gebruiken opnamemodus. Rechts van de zoekerhomp bevindt zich het sluitertijd-instelwiel met automatische instelling en belichtingstijdafdrukken in stappen van het volledige diafragma. De multifunctionele draaiknop kan worden gebruikt om de tussenstappen in een derde van de stappen in te stellen. Het is echter praktischer om de diafragmaring op de lens in derde stappen te gebruiken voor handmatige belichting, omdat het kleine diafragmaverschil meestal niet van belang is voor de scherptediepte. Als u het belichtingstijdwiel op T zet, kan de belichtingstijd comfortabel worden aangepast met het multifunctionele wiel, net als bij elke andere moderne camera.

Met de joystick aan de achterzijde van de camera kan het autofocuspunt eenvoudig worden gepositioneerd. Hierdoor kunt u ook door de menu’s navigeren. De menu’s van Fujifilm zijn zeer uitgebreid en bieden vele mogelijkheden om de camera aan te passen, van de toewijzing van functies en knoppen tot speciale functies. Het scherm meet ongeveer 7,5 centimeter diagonaal en verspilt geen ruimte in het livebeeld dankzij de 3:2 beeldverhouding. De resolutie en de helderheid zijn prima.

Niet alleen de touch-functie is zeer praktisch, maar ook de vouwmogelijkheid van 45 graden naar beneden en iets meer dan 90 graden naar boven. Dat is niet genoeg voor de gezochte egoïsten, maar het is zeker genoeg voor schoten dicht bij de grond en bovengronds. De touch-functie beperkt zich niet alleen tot het scherpstellen op een motiefdetail met een vingertop en het loslaten ervan, maar ook het doornemen van de opnamen in de weergave en het in- en uitzoomen zijn mogelijk. Hoewel de aanraakfunctie niet werkt in het hoofdmenu, werkt deze wel in het snelmenu. Toch is de touch-functie gewoon een leuke extra functie voor wie er gebruik van wil maken. Niemand wordt daartoe gedwongen, alles werkt met een druk op de knop.

Als “klassieke” camera heeft de Fujifilm X-T30 ook een elektronische zoeker. Het is permanent geïnstalleerd en zijn OLED-resolutie bedraagt 2,36 miljoen pixels. Het toont ook een hoog contrast en een prachtige kleurenschittering. Helderheid en kleurbalans kunnen worden aangepast, waarbij de zoeker in de standaardinstelling, in tegenstelling tot het scherm, automatisch de helderheid regelt. De zoeker werkt vrijwel onmiddellijk en met een hoge verversingssnelheid, zodat hij niet gaat schokken als er voldoende omgevingslicht is. Dankzij de nabijheidssensor wordt de zoeker automatisch geactiveerd. De zoeker is voldoende groot met de 0,62x vergroting gelijk aan een klein beeld, maar kan niet volledig worden gezien met de bril op. De dioptriecorrectie (-4 tot +2) is eenvoudig instelbaar.

De X-T30 kan overal worden opgeladen via de USB C-aansluiting, zelfs met externe apparaten of een USB-voedingsbank, wat zeer praktisch is tijdens het reizen. Zelfs als de X-T30 is ingeschakeld, onttrekt hij stroom aan de USB-poort, maar heeft hij altijd een geplaatste batterij nodig om te kunnen functioneren. Dit is voldoende voor 380 opnamen volgens de CIPA-standaardmeetmethode, wat een zeer respectabele waarde is voor zo’n kleine, spiegelloze systeemcamera.

Het Fujifilm X-systeem is sinds 2012 beschikbaar en de fabrikant heeft het sindsdien consequent uitgebreid. Camera’s zijn verkrijgbaar van het goedkope instapmodel tot het hoogwaardige topmodel, lenzen van de kleine pankake-lens tot de F2-lichttelefotolens. Onder de 25 lenzen die momenteel bij Fujifilm verkrijgbaar zijn, is er een onevenredig groot aantal vaste brandpuntsafstanden, maar ook diverse verschillende zoomobjectieven. Natuurlijk zitten er ook een paar goedkope lenzen tussen; zelfs instapcamera’s willen immers met goedkope lenzen worden geleverd.

Fujifilm biedt ongeveer 25 verschillende lenzen aan.

De meeste lenzen zijn echter van hoge kwaliteit en daarom geniet het Fujifilm systeem zo’n goede reputatie. Bijna de helft van de Fujifilm XF-objectieven heeft overigens een ingebouwde beeldstabilisator, omdat tot nu toe slechts één Fujifilm X-System-camera (de X-H1) een ingebouwde stabilisator in de camerabehuizing heeft.

GOEDE KEUZE

Sony Alpha A6400

Adviesprijs

1.039,-

blank

66.551 andere kochten dit product

De Sony Alpha A6400 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS is een systeemcamera voor gevorderde allround fotografen. Met de meegeleverde 16-50mm lens maak je zowel groothoek- als portretfoto’s. Bij een brandpuntsafstand van 16mm passen hoge gebouwen en landschappen eenvoudig binnen je kader. Dankzij de geavanceerde autofocus stelt de camera scherp in 0,02 seconde. Hiermee leg je actiemomenten haarscherp vast. Het model bevat een snelle Eye Autofocus, Real Time Tracking en een snelle beeldprocessor. Deze combinatie zorgt voor snelle beeldverwerking, waardoor je een onderwerp nauwkeurig volgt. Op die manier is je onderwerp scherp, ook wanneer je bijvoorbeeld een autocoureur vastlegt. De Eye autofocus stelt scherp op de ogen van zowel mensen als dieren. Je maakt gedetailleerde foto’s op donkere locaties. Dit komt door de sterke ruisonderdrukking en het hoge ISO bereik.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Als je alleen naar de camera kijkt, staat de Sony Alpha 6400 op gelijke voet met de testwinnaar en kan iedereen zelf bepalen welk apparaat hij of zij verkiest. De Sony is vrij tijdloos in ontwerp en concept. De zoeker bevindt zich niet in het midden van de top, zoals eerder het geval was bij DSLR-camera’s of, zoals bij onze testwinnaar, in een retro-look, maar eerder plaatsbesparend direct in de behuizing, die daardoor aanzienlijk minder hoog blijkt te zijn. Deze positie is echter ook niet oneindig praktisch, want als je de rubberen oogdop monteert (wat bij fabrieksfoto’s nooit het geval is), staat deze een hele weg naar de zijkant en boven en vooral achter de camerabody, waardoor de werkelijke lichaamsafmetingen aanzienlijk toenemen.

Het handvat van de Sony Alpha 6400 is matig uitgesproken, de camera ligt “medium” in de hand. De afwerking is onberispelijk en de behuizing is zeer stabiel en licht, omdat deze gedeeltelijk uit magnesium gegoten is. Het heeft geen afdichtingen tegen stof en spatwater, maar Sony beweert nog steeds dat de camera “vochtbestendig” is.De Alpha 6400 is uitgerust met een krachtige beeldprocessor.

De Alpha 6400 is uitgerust met de zeer krachtige beeldprocessor van de Alpha 9 professionele camera, die niet alleen wordt gereflecteerd in een hoge continue opnamesnelheid van 11 beelden/seconde, waarbij de camera zelfs de scherpstelling aanpast, maar ook in een high-speed autofocus in het algemeen die zijn gegevens verkrijgt uit een groot aantal meetpunten (425) verdeeld over bijna het gehele beeldvlak. De camera beheerst zelfs real-time tracking en niet alleen real-time oog-autofocus bij mensen, maar zelfs oog-autofocus bij dieren. Sony is momenteel nog steeds de leider op dit gebied.

De monitor is natuurlijk een aanraakscherm, omdat dit soms nodig is om dergelijke autofocus-functies te bedienen. De monitor kan tot 74 graden worden ingeklapt en gelukkig tot 180 graden. Het is dus ook beschikbaar voor zelfportretten. Zogenaamde vloggers waarderen dit ook, videobloggers die zichzelf filmen met de camera en meestal geen cameraman bij zich hebben, dus ze moeten zelf zien of ze goed in beeld zijn.

De Alpha 6400 is bijzonder geschikt voor semi-professionele videomakers. Het kan onder andere S-Log 2 en S-Log 3 gammacurves met een breed dynamisch bereik aan en kan HDR-video’s opnemen voor HLG-compatibele televisies. Op dit gebied is hij superieur aan onze testwinnaar, de Fujifilm X-T30.

De beeldverhouding van de monitor is 16:9, hoewel de camera een 3:2 formaat sensor heeft. Dit is natuurlijk geweldig voor video-opnamen in 16:9 formaat. Maar bij het maken van foto’s worden de beelden slechts met een diagonaal van ongeveer 6,6 centimeter weergegeven. Onze testwinnaar doet dat beter.

De camera is verkrijgbaar met twee verschillende lenzen.

De Sony Alpha 6400 is verkrijgbaar als bouwpakket met twee verschillende lenzen. Met de zeer kleine, respectievelijk bijzonder platte, 16-50mm 3,5-5,6 PZ OSS, kun je ze vrij goedkoop krijgen. Met dit objectief met een klassiek 3x zoombereik van 24 tot 75mm 35mm brandpuntsafstand blijft de camera mooi compact, omdat de zoom alleen een beetje naar buiten beweegt als de camera is ingeschakeld en de zoom wordt bediend met een schuifwip, d.w.z. gemotoriseerd. Als alternatief is de Alpha 6400 verkrijgbaar met de Sony 18-135 mm F3.5-5.6 OSS, een zoomlens met een aanzienlijk grotere zoomfactor (27 tot 203 mm omgezet in 35 mm).

Dit 7,5x zoombereik zal veel gebruikers plezieren die niet graag lenzen wisselen of in ieder geval een lens willen die een groot zoombereik bestrijkt. Maar de 18-135mm is ook niet bepaald klein, maar staat wel permanent ver weg van de camera. Kwalitatief gezien zijn beide lenzen slechts “middelmatig”, de ene vanwege de lage prijs en het kleine formaat, de andere vanwege het grote zoombereik. Toch vinden we beide lenzen, afhankelijk van de individuele “smaak”, best leuk als basisuitrusting.

Er zijn vele andere, kwalitatief betere lenzen voor de Sony E-Bayonet, zowel van Sony zelf als van andere fabrikanten, en zeker ook met autofocus. Sony ontwikkelt ook voortdurend nieuwe, hoogwaardige lenzen met beeldcirkel voor de APS-C-sensor, die dan compacter en goedkoper zijn dan de lenzen berekend voor 35 mm volformaat, maar die op dezelfde manier op de APS-C-camera’s van de Alpha-6000-serie kunnen worden gebruikt.

GOEDE KEUZE

Canon EOS M6 Mark II

Adviesprijs

1239,-

99.651 andere kochten dit product

De Canon EOS 6D Mark II Body is een spiegelreflexcamera met een 26,2 megapixel full frame sensor en DIGIC 7 beeldprocessor. Hiermee leg je details eenvoudig vast. Het toestel presteert goed bij weinig licht door een maximale ISO waarde van 40.000. Dankzij het 45 punts Dual Pixel CMOS autofocussysteem focus je snel op je onderwerp en volg je deze probleemloos. Continue opnamen maak je met 6,5 fps, waarmee je het onderwerp trefzeker vastlegt. Verder is de 6D Mark II uitgerust met wifi, NFC en ingebouwde GPS. Hierdoor kun je achterhalen op welke locatie de foto’s zijn gemaakt. Dat maakt de camera geschikt voor reisfotografie. Filmen doet de camera in 60p full HD. Daarnaast is het toestel uitgerust met een 5 assige beeldstabilisatie.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Canon EOS M6 Mark II is gloednieuw en zal vanaf eind september 2019 beschikbaar zijn. We hebben het even in handen kunnen houden, maar we kennen zijn voorgangers en zustermodellen ook heel goed, zodat we er vooraf een goede algemene indruk van konden krijgen. We zullen in oktober 2019 graag nog meer indrukken toevoegen aan deze rubriek.

Wat betreft de sensorresolutie (32,5 megapixels) en de continue opnamesnelheid (14 beelden per seconde in volledige resolutie en met autofocus-tracking), kan de Canon op dit moment niet worden overtroffen. Met een resolutie gereduceerd tot 18 megapixels zijn zelfs 30 fps in een speciale raw-burst modus mogelijk. Verbazingwekkend! Tot nu toe waren dergelijke snelheden beperkt tot 4K-resolutie (8,3 megapixels). De autofocus behoort ook tot de beste op de markt. Het is zo lichtgevoelig dat het zelfs bij maanlicht nog werkt. Bij 4K video wordt de gehele sensorbreedte gebruikt (wat bij Canon vaak niet het geval is). Gezichtsdetectie en oog-autofocus zijn natuurlijk aan boord en werken zelfs met continue opname en video-opname.

Gezichtsherkenning en oog-autofocus zijn aan boord.

Ongebruikelijk voor een camera in deze prijs- en prestatieklasse: De Canon EOS M6 Mark II heeft geen zoeker. In plaats daarvan wordt – in ieder geval in de kit met de standaardzoom – een elektronische insteekbare zoeker voor de flitsschoen meegeleverd. Je kunt er mee leven, ook al ziet de combinatie met de opzetbare zoeker er een beetje vormloos uit (maar zeker niet lelijk). Alleen al deze bundel (voor iets minder dan 1.200 euro adviesprijs) is dus aantrekkelijk. Wie de zaak alleen koopt (voor 930 euro RRP) is de schuldige.

Het feit dat de Canon EOS M6 Mark II de testoverwinning van de Fujifilm X-T30 niet kan betwisten, ondanks alle geweldige technologie, is te wijten aan het nog steeds zeer kleine en onvolledige lensbereik voor het EOS-M systeem, waar de fabrikant zeer terughoudend in is om aan toe te voegen. Het EOS-M camerasysteem van Canon is sinds 2012 op de markt en heeft, na een wat ongelukkige start met aanvankelijk weinig overtuigende camera’s, inmiddels geweldige producten geproduceerd die zich niet hoeven te verstoppen voor de concurrentie.

Canon moet zijn lensselectie nog verbeteren.

Alleen met de lenzen ziet het er echt donker uit. Canon heeft tot nu toe in totaal acht objectieven met EF-M-bajonet op de markt gebracht. En dat omvat twee kitlenzen die voornamelijk samen met camera’s worden gepresenteerd en verkocht. En de laatste nieuwe introductie was meer dan een jaar geleden. Bovendien bevinden de meeste lenzen zich eerder in het goedkope bereik en/of in het lage-licht-zoombereik, inclusief ten minste een “reiszoom” met een groot brandpuntsbereik. De twee vaste brandpuntsafstanden – een macro-objectief met geïntegreerd LED-licht en een snelle normale lens – zijn heel interessant.

Maar voor een camera uit de hogere middenklasse, die de Canon EOS M6 Mark II eigenlijk is – qua prestaties zelfs topklasse – is dit te weinig. Om digitalkamera.de test editor Benjamin Kirchheim te citeren met een knipoog: “Met minder dan drie snelle zooms en vijf snelle vaste brandpuntsafstanden in het bereik kan een camera niet de beste zijn”.

(Visited 241 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *