De beste sapcentrifuge

Zelfgemaakte sappen zijn gezond – en smaken goed. Om erachter te komen welke sapcentrifuge de beste is, hebben we in totaal 22 modellen geselecteerd en getest, 17 van de geteste machines zijn nog steeds beschikbaar. Van goedkope machines voor minder dan 30 euro tot professionele sapcentrifuges voor meer dan 200 euro, alles was aanwezig. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Centrifuge of Slow Juicer?

Verse fruit- en groentesappen zijn veel gezonder en smaken gewoon beter dan kant-en-klare sappen uit de supermarkt. In tegenstelling tot gekochte sappen, weet je met zelfgemaakt sap van vers fruit precies wat er in zit – en wat niet. Meer vitaminen en vezels, minder suiker en conserveringsmiddelen – dat zijn de grote voordelen van zelfgeperst sap.

Voor appels en wortelen heb je een sapcentrifuge nodig…

Als u thuis “sap” wilt drinken, kunt u natuurlijk sinaasappels en grapefruits uitpersen. Het enige wat je nodig hebt is een citruspers en indien nodig kun je het ook met de hand doen. Maar alles wat geen citrusvruchten is, kan alleen met een sapcentrifuge tot sap worden verwerkt. Voor appels of wortelen heb je een speciale techniek nodig en vooral veel kracht om zoveel mogelijk sap te halen.

In principe zijn er twee soorten sapcentrifuges, die fundamenteel verschillen in de extractie van sap. Enerzijds zijn er de klassieke sapcentrifuges met centrifuge. Zij vertegenwoordigen het merendeel van de modellen op de markt.

De centrifuge bestaat uit een vlijmscherpe rasp, die omgeven is door een zeef en met hoge snelheid ronddraait. De rasp snijdt het fruit of de groente eerst in kleine stukjes, die vervolgens door de draaiing tegen de zeef worden gegooid en door de middelpuntvliedende kracht naar buiten worden gedrukt. Het sap gaat door de zeef en stroomt in het sapreservoir. De vaste onderdelen komen in de marc container terecht.

Aan de andere kant zijn er sapcentrifuges met een pers, ook wel bekend als langzame sapcentrifuges. Ze sappen fruit en groenten door ze gewoon te pletten. Er worden horizontaal of verticaal lopende persschroeven gebruikt, die de vrucht met grote kracht verbrijzelen. Het sap wordt dan door een zeef van de draf gescheiden.

Centrifugale sapcentrifuges hebben het grote voordeel dat ze zeer snel werken: Een appel wordt binnen enkele seconden geperst. Bij het persen met een persschroef duurt dit aanzienlijk langer – vandaar de toepasselijke naam Slow Juicer. Afhankelijk van de hoeveelheid sap die u wilt drinken, is geduld vereist.

Slow Juicer sappen gezonder

Aan de andere kant heeft het langzaam persen het voordeel dat het fruit zachter wordt behandeld. Door de trage verwerking komt er minder zuurstof in het sap terecht. Bovendien is het aandeel van de voedingsvezels (vezels, vruchtvlees) hoger omdat het sap minder gefilterd is. Vanuit nutritioneel oogpunt is de kwaliteit van het eindproduct bij Slow Juicers dan ook iets hoger.

Bovendien scheidt het sap uit de centrifuges duidelijker in een heldere en een schuimende portie. Dit is niet zozeer het geval met sap uit langzame sapcentrifuges – maar ook hier is het niet mogelijk om zonder schuim te doen. Voor degenen die niet van het schuim houden, bieden de sapcontainers van veel sapcentrifuges een zogenaamde schuimafscheider. Bij het uitschenken blijft het schuim in de kan zitten, alleen het heldere sap stroomt in het glas. Je moet echter voorzichtig zijn om dit te laten werken.

Juicers met een persmechanisme werken iets stiller dan die met een centrifuge. Toch moet u over het algemeen geen sapcentrifuges gebruiken ’s nachts in een appartementsgebouw – vooral als u sap wilt maken van harde vruchten en groenten zoals appels of wortelen. Of het nu gaat om een centrifuge of een schroefpers, alle machines maken veel lawaai. In tests hebben we tot 100 decibel gemeten bij het sappen van wortelen. Dat is echt luidruchtig.

Hoe zachter en vezelachtiger de vrucht, hoe beter een langzame sapcentrifuge geschikt is. Ze halen meer sap uit bladgroenten, bessen en citrusvruchten dan sapcentrifuges. Harde vruchten zoals appels, peren, wortelen of bieten zijn meer geschikt voor centrifugale sapcentrifuges.

Slow Juicers hebben meer voorbereiding nodig

Sappen met de Slow Juicer kost ook op een andere manier meer tijd: je voergoot is veel smaller dan die van de centrifugale sapcentrifuges. Dus je moet fruit en groenten in kleine stukjes snijden voordat ze in de sapcentrifuge gaan. En steenvruchten of vruchten met oneetbare schil moeten vooraf ontpit of geschild worden. Echter, niet te grote appels of iets dikkere wortelen passen meestal uit één stuk in de schachten van de centrifugepersen – een echte tijdbespaarder.

Hoe we hebben getest

We hebben alle sapcentrifuges die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn bekeken en een aantal modellen geselecteerd voor onze test: Machines met zowel centrifuge als langzame sapcentrifuges, waarvan weer sapcentrifuges met verticale en horizontale pers.

Een belangrijk criterium in de test was de sapopbrengst. Om te weten te komen hoe efficiënt de sapcentrifuges werken, hebben we elke machine precies 500 gram appel, wortel en sinaasappel (zonder schil) gevoerd en vervolgens het sap gewogen. We hebben de tijd gestopt en het volume gemeten. Na elke sapbeurt hebben we de machines schoongemaakt.

Natuurlijk hebben we ook aandacht besteed aan de afhandeling. Als de sapcentrifuge zo eenvoudig mogelijk kan worden gemonteerd en gedemonteerd, heeft dit een positief effect op het testresultaat.

Onze tip: Hoe eerder u de sapcentrifuge schoonmaakt na het persen, des te makkelijker is deze te hanteren. Gedroogde groente- en fruitresten kunnen zeer hardnekkig zijn. Gelukkig zijn bijna alle onderdelen die in direct contact komen met het voedsel vaatwasmachinebestendig.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen sapcentrifuges:

 1. favorietli-thumbnail
  BOSCH MES4000
  Verwen jezelf met een heerlijk vers en gezond sapje uit eigen keuken. Dankzij het krachtige vermogen van de Bosch MES4000 maak je elke dag binnen een handomdraai verse sap. In de zeef bevindt zich een keramische schijf die je niet alleen eenvoudig schoonmaakt, maar er voor zorgt dat je een hoog saprendement hebt.

 2. li-thumbnail
  PHILIPS HR1922/20 AVANCE
  Met de Philips HR1922/20 Avance sapcentrifuge maak jij verse fruit- en groentesappen met de door jouw gewenste textuur. Met een draai aan de knop ga je van sap vol vruchtvlees naar helder sap. De sapcentrifuge is volledig gericht op gemak.

 3. li-thumbnail
  RUSSELL HOBBS 3 IN 1
  Vers sinaasappelsap of een gezonde smoothie maak je eenvoudig met de Russell Hobbs 3 in 1 Ultimate Juicer. Pers wat sinaasappels uit, zet vervolgens het andere opzetstuk erop en vul de trechter met stukken fruit.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Bosch MES4000

Adviesprijs

140,-

245.886 andere kochten dit product

Verwen jezelf met een heerlijk vers en gezond sapje uit eigen keuken. Dankzij het krachtige vermogen van de Bosch MES4000 maak je elke dag binnen een handomdraai verse sap. In de zeef bevindt zich een keramische schijf die je niet alleen eenvoudig schoonmaakt, maar er voor zorgt dat je een hoog saprendement hebt. De sap vang je op in de 1,5 liter afsluitbare sapkan. En dankzij de vulopening van 8,4 centimeter vul je de Bosch MES4000 ook met grote stukken fruit. De druppelstop voorkomt bovendien dat het schenktuitje nalekt. Zo maak niet alleen de losse vaatwasmachinebestendige onderdelen gemakkelijk schoon, maar houd je daarbij je werkblad schoon.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Heerlijke appelsap”

Alleen gebruikt om de te grote hoeveelheid appels dit jaar te verwerken.
Apparaat werkt goed, heb sap wel in een schone theedoek gezeefd vanwege het schuim. Apparaat nog niet voor iets anders gebruikt, wel van plan voor in de zomer. Gemakkelijk schoon re maken, alle losse onderdelen in de afwasmachine!

Kim Kleijn

Bosch MES4000In huishoudens met meerdere personen is een kleine sapcentrifuge gewoonweg niet op zijn plaats – er zijn te veel pasjes nodig om ieders dorst te lessen. De MES4000, het vlaggenschip van Bosch, richt zich op deze klantenkring. Uitgerust met een grote pompbak, veel paardenkracht onder de kap en een ultraklein keramisch mes, sap je zelfs grote hoeveelheden groenten en fruit in één keer.

Maar dat is niet alles wat de Bosch laat zien. Ook de vulhals wijkt aanzienlijk af van de norm. Met een diameter van ongeveer 8,4 centimeter overtreft hij zelfs de concurrentie aan de top. Hierdoor hoeven groenten en fruit veel minder vaak voorgesneden te worden, wat natuurlijk veel tijd bespaart, zeker als het om grote hoeveelheden gaat. Samen met de krachtige 1.000-watt motor – ook een statement voor de concurrentie – en de drie-liter-pompbak kunnen zelfs de vruchten van een kleine fruitboom worden geperst. Ook nieuw in dit apparaatsegment zijn de keramische messen, die het voedsel effectief voorsnijden en ook gemakkelijker te reinigen zijn – een niet onbelangrijk aspect. Druppelstop, veiligheidsslot en een 1,5 liter sapcontainer en twee snelheidsniveaus ronden het weelderige totaalpakket af.

Centrifugale sapcentrifuges zoals de Bosch lopen qua sapopbrengst ver achter op sapcentrifuges – en de Bosch doet daar niets aan af. Voor zijn klasse heeft het echter een zeer hoog rendement, dat – afhankelijk van het soort fruit/groente – waarschijnlijk iets meer dan 60 procent is – een topwaarde voor een centrifuge. Het zwakke punt lijkt het uitwerpen van pommade te zijn. Net als bij de MES3000 en MES3500 melden klanten dat de pulp zich meermaals in het deksel heeft verzameld in plaats van in de container. Dit verhoogt de reinigingskracht, maar slechts in geringe mate – het deksel moet toch worden uitgewassen.

Als u vaak grote hoeveelheden fruit/groenten sap geeft, kunt u niet zonder een model als de Bosch – en in uw geval kunt u er zeker van zijn dat u een solide apparaat hebt gekocht. Dit blijkt uit verschillende klantbeoordelingen uit het buitenland, waar dit apparaat populairder lijkt te zijn dan in dit land – maar dit kan nog steeds veranderen. Ook de aanschafkosten zijn zeer aantrekkelijk. 

GOEDE KEUZE

Philips HR1922/20 Avance

Adviesprijs

159,-

155.459 andere kochten dit product

Met de Philips HR1922/20 Avance sapcentrifuge maak jij verse fruit- en groentesappen met de door jouw gewenste textuur. Met een draai aan de knop ga je van sap vol vruchtvlees naar helder sap. De sapcentrifuge is volledig gericht op gemak. Zo heeft hij een extra brede vultrechter, een druppelstop zodat je aanrecht niet vies wordt en een zeef die je heel eenvoudig reinigt. De zeef is gepolijst, hierdoor verwijder je fruitresten eenvoudig met een sponsje en water. Het fruitpulp wordt opgevangen in de pulp opvangbak en dit gebruik je bijvoorbeeld voor een taartvulling.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Vers geperste vruchten- en groentesappen worden nu op bijna elk groot station of op de wekelijkse markt aangeboden. Wie echter liever thuis de lekkere drankjes voor tussendoor bereidt, komt aan zijn trekken met de HR1922/20 sapcentrifuge van Philips.

De krachtige HR1922/20 sapcentrifuge van het gerenommeerde traditionele bedrijf Philips is voorbestemd voor het persen van een verscheidenheid aan smakelijke groenten en fruit. Gelukkig maakt het niet uit of u zacht fruit zoals kiwi’s, bananen of sinaasappels, of relatief hard fruit en groenten zoals appels, peren, wortelen, paprika’s of selderij sap.

Dankzij de bijzonder grote invoeropening van 80 mm kunnen zelfs grotere stukken fruit of groenten zonder problemen in de sapcentrifuge worden gevoerd, waardoor vervelend en tijdrovend snijden in kleine stukjes niet meer nodig is.

Zodat zelfs de moeilijkste ingrediënten zonder grote problemen kunnen worden geperst, heeft de Philips HR1922/20 een krachtige 1.200 Watt motor, die een perfecte knijpbeweging tot de laatste druppel garandeert, de gebruiker kan ook kiezen tussen twee snelheden. De motor is echter iets te luid naar onze smaak.

Binnen een enkele pas kan de Philips sapcentrifuge tot 2,5 liter sap produceren zonder dat de geïntegreerde pulpcontainer in de tussentijd geleegd hoeft te worden. Het heerlijke fruit- of groentesap kan direct in de bijgeleverde sapkruik, die een maximale inhoud heeft van 1,5 liter, worden gevoerd – dankzij het bijgevoegde deksel is het vers geperste sap altijd goed beschermd. Alleen als u meer dan 2 liter sap wilt persen, is het een beetje vervelend om het eerst constant in de respectievelijke glazen te gieten en dan verder te gaan met het sapproces. Maar daar kunt u mee leven, want het sap smaakt gewoon heerlijk! Bovendien is dit een algemeen probleem van alle sapcentrifuges en is de capaciteit van 1,5 liter al groter dan bijvoorbeeld de Braun J500 of de Bosch MES25A0, die elk 1,25 liter sap kunnen bevatten.

Wie zijn lekkere groente- en fruitdrank liever direct in een glas schenkt om er direct van te genieten, heeft bij het decanteren van zijn drankje baat bij de praktische tuitbevestiging: zo voorkomt u dat er per ongeluk spatten op dure werkbladen of houten tafels terechtkomen.

Voor ons is dit momenteel de beste sapcentrifuge op de markt. Op Amazon heeft het momenteel een rating van 4,2/5 sterren, omdat de prijs ook een beoordelingscriterium is onder de klanten daar. In onze sapcentrifugevergelijking hebben we de prijs bewust niet meegenomen, want zeer goede modellen zouden wel eens slechter kunnen presteren. Er moet dus maar één vraag worden opgehelderd! Past het geweldige apparaat in het beschikbare budget of is de prijs-kwaliteitswinnaar van Bosch voldoende?

 

GOEDE KEUZE

Russell Hobbs 3 in 1

Adviesprijs

139,-

266.951 andere kochten dit product

Vers sinaasappelsap of een gezonde smoothie maak je eenvoudig met de Russell Hobbs 3 in 1 Ultimate Juicer. Pers wat sinaasappels uit, zet vervolgens het andere opzetstuk erop en vul de trechter met stukken fruit. De opening is groot genoeg dus het is niet nodig om alles eerst klein te snijden. Voeg hierna ijs toe aan de mengbeker en mix het geheel met de crusher. Zet de drinkring op de beker en je bent klaar om de deur uit te gaan. Je gebruikt de Ultimate juicer dus niet alleen als sapcentrifuge maar ook als blender.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

In termen van sapopbrengst en snelheid is de Russell Hobbs 22700-56 een vaste middenweg onder de centrifugale sapcentrifuges. Aan de andere kant is het zeer veelzijdig, omdat je de machine niet alleen als sapmachine kunt gebruiken, maar ook als blender en citruspers. Het wordt geleverd met passende hulpstukken die gemakkelijk kunnen worden vervangen.

Met een motorvermogen van 800 watt kan de blender niet gebruikt worden voor te grote stukken fruit en groenten, maar hier moet je wel wat voorwerk doen met het keukenmes. Met 7,5 centimeter is de voergoot net zo breed als in onze favoriet van Braun. Hele appels zijn geen probleem, zolang ze maar niet te groot zijn.

De zuignappen onder het apparaat zorgen ervoor dat ze stevig op de tafel staan, zelfs tijdens zware sap- en mengwerkzaamheden. De sapverzamelaar is echter slechts een eenvoudige plastic beker die ook voor de blender wordt gebruikt. Het probleem: bij het persen kan het spetteren en een paar druppels kunnen missen.

(Visited 1.790 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.