De beste sapcentrifuge

Zelfgemaakte sappen zijn gezond – en smaken goed. Om erachter te komen welke sapcentrifuge de beste is, hebben we in totaal 22 modellen geselecteerd en getest, 17 van de geteste machines zijn nog steeds beschikbaar. Van goedkope machines voor minder dan 30 euro tot professionele sapcentrifuges voor meer dan 200 euro, alles was aanwezig. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Centrifuge of Slow Juicer?

Verse fruit- en groentesappen zijn veel gezonder en smaken gewoon beter dan kant-en-klare sappen uit de supermarkt. In tegenstelling tot gekochte sappen, weet je met zelfgemaakt sap van vers fruit precies wat er in zit – en wat niet. Meer vitaminen en vezels, minder suiker en conserveringsmiddelen – dat zijn de grote voordelen van zelfgeperst sap.

Voor appels en wortelen heb je een sapcentrifuge nodig…

Als u thuis “sap” wilt drinken, kunt u natuurlijk sinaasappels en grapefruits uitpersen. Het enige wat je nodig hebt is een citruspers en indien nodig kun je het ook met de hand doen. Maar alles wat geen citrusvruchten is, kan alleen met een sapcentrifuge tot sap worden verwerkt. Voor appels of wortelen heb je een speciale techniek nodig en vooral veel kracht om zoveel mogelijk sap te halen.

In principe zijn er twee soorten sapcentrifuges, die fundamenteel verschillen in de extractie van sap. Enerzijds zijn er de klassieke sapcentrifuges met centrifuge. Zij vertegenwoordigen het merendeel van de modellen op de markt.

De centrifuge bestaat uit een vlijmscherpe rasp, die omgeven is door een zeef en met hoge snelheid ronddraait. De rasp snijdt het fruit of de groente eerst in kleine stukjes, die vervolgens door de draaiing tegen de zeef worden gegooid en door de middelpuntvliedende kracht naar buiten worden gedrukt. Het sap gaat door de zeef en stroomt in het sapreservoir. De vaste onderdelen komen in de marc container terecht.

Aan de andere kant zijn er sapcentrifuges met een pers, ook wel bekend als langzame sapcentrifuges. Ze sappen fruit en groenten door ze gewoon te pletten. Er worden horizontaal of verticaal lopende persschroeven gebruikt, die de vrucht met grote kracht verbrijzelen. Het sap wordt dan door een zeef van de draf gescheiden.

Centrifugale sapcentrifuges hebben het grote voordeel dat ze zeer snel werken: Een appel wordt binnen enkele seconden geperst. Bij het persen met een persschroef duurt dit aanzienlijk langer – vandaar de toepasselijke naam Slow Juicer. Afhankelijk van de hoeveelheid sap die u wilt drinken, is geduld vereist.

Slow Juicer sappen gezonder

Aan de andere kant heeft het langzaam persen het voordeel dat het fruit zachter wordt behandeld. Door de trage verwerking komt er minder zuurstof in het sap terecht. Bovendien is het aandeel van de voedingsvezels (vezels, vruchtvlees) hoger omdat het sap minder gefilterd is. Vanuit nutritioneel oogpunt is de kwaliteit van het eindproduct bij Slow Juicers dan ook iets hoger.

Bovendien scheidt het sap uit de centrifuges duidelijker in een heldere en een schuimende portie. Dit is niet zozeer het geval met sap uit langzame sapcentrifuges – maar ook hier is het niet mogelijk om zonder schuim te doen. Voor degenen die niet van het schuim houden, bieden de sapcontainers van veel sapcentrifuges een zogenaamde schuimafscheider. Bij het uitschenken blijft het schuim in de kan zitten, alleen het heldere sap stroomt in het glas. Je moet echter voorzichtig zijn om dit te laten werken.

Juicers met een persmechanisme werken iets stiller dan die met een centrifuge. Toch moet u over het algemeen geen sapcentrifuges gebruiken ’s nachts in een appartementsgebouw – vooral als u sap wilt maken van harde vruchten en groenten zoals appels of wortelen. Of het nu gaat om een centrifuge of een schroefpers, alle machines maken veel lawaai. In tests hebben we tot 100 decibel gemeten bij het sappen van wortelen. Dat is echt luidruchtig.

Hoe zachter en vezelachtiger de vrucht, hoe beter een langzame sapcentrifuge geschikt is. Ze halen meer sap uit bladgroenten, bessen en citrusvruchten dan sapcentrifuges. Harde vruchten zoals appels, peren, wortelen of bieten zijn meer geschikt voor centrifugale sapcentrifuges.

Slow Juicers hebben meer voorbereiding nodig

Sappen met de Slow Juicer kost ook op een andere manier meer tijd: je voergoot is veel smaller dan die van de centrifugale sapcentrifuges. Dus je moet fruit en groenten in kleine stukjes snijden voordat ze in de sapcentrifuge gaan. En steenvruchten of vruchten met oneetbare schil moeten vooraf ontpit of geschild worden. Echter, niet te grote appels of iets dikkere wortelen passen meestal uit één stuk in de schachten van de centrifugepersen – een echte tijdbespaarder.

Hoe we hebben getest

We hebben alle sapcentrifuges die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn bekeken en een aantal modellen geselecteerd voor onze test: Machines met zowel centrifuge als langzame sapcentrifuges, waarvan weer sapcentrifuges met verticale en horizontale pers.

Een belangrijk criterium in de test was de sapopbrengst. Om te weten te komen hoe efficiënt de sapcentrifuges werken, hebben we elke machine precies 500 gram appel, wortel en sinaasappel (zonder schil) gevoerd en vervolgens het sap gewogen. We hebben de tijd gestopt en het volume gemeten. Na elke sapbeurt hebben we de machines schoongemaakt.

Natuurlijk hebben we ook aandacht besteed aan de afhandeling. Als de sapcentrifuge zo eenvoudig mogelijk kan worden gemonteerd en gedemonteerd, heeft dit een positief effect op het testresultaat.

Onze tip: Hoe eerder u de sapcentrifuge schoonmaakt na het persen, des te makkelijker is deze te hanteren. Gedroogde groente- en fruitresten kunnen zeer hardnekkig zijn. Gelukkig zijn bijna alle onderdelen die in direct contact komen met het voedsel vaatwasmachinebestendig.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen sapcentrifuges:

 1. favorietli-thumbnail
  BRAUN J700 MULTIQUICK 7
  De Braun sapcentrifuge Multiquick 7 J 700 is een elegante en robuuste sapcentrifuge met een handige grote 75 mm trechter waar zelfs hele stukken fruit in kunnen worden verwerkt, door het snelperssysteem heeft u slechts in enkele seconden vers geperst sap.

 2. li-thumbnail
  SEVERIN SAPCENTRIFUGE
  Wil je ’s ochtends snel een vers sapje maken? Dan is de Severin sapcentrifuge iets voor jou. Met een sapcentrifuge zet je snel een glas vol vitaminen op tafel.

 3. li-thumbnail
  RUSSELL HOBBS 3 IN 1
  Vers sinaasappelsap of een gezonde smoothie maak je eenvoudig met de Russell Hobbs 3 in 1 Ultimate Juicer. Pers wat sinaasappels uit, zet vervolgens het andere opzetstuk erop en vul de trechter met stukken fruit.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

17% KORTING

Blenders

Moulinex LM233

59.00 48.99
6% KORTING
649.00 611.00
11% KORTING

FAVORIET

Braun J700 Multiquick 7

Adviesprijs

190,-

245.886 andere kochten dit product

De Braun sapcentrifuge Multiquick 7 J 700 is een elegante en robuuste sapcentrifuge met een handige grote 75 mm trechter waar zelfs hele stukken fruit in kunnen worden verwerkt, door het snelperssysteem heeft u slechts in enkele seconden vers geperst sap. Hij is verder voorzien van een anti-drup systeem, dat zorgt voor sap in het glas en niet ernaast, een roestvrij stalen micro zeef, 2 snelheden en een 2 liter grote pulp opvangbak waar het afval netjes wordt opgevangen. Na gebruik is hij eenvoudig te reinigen door de vaatwasmachine bestendige onderdelen

Bekijk prijs bij bol.com

“Heerlijke appelsap”

Alleen gebruikt om de te grote hoeveelheid appels dit jaar te verwerken.
Apparaat werkt goed, heb sap wel in een schone theedoek gezeefd vanwege het schuim. Apparaat nog niet voor iets anders gebruikt, wel van plan voor in de zomer. Gemakkelijk schoon re maken, alle losse onderdelen in de afwasmachine!

Kim Kleijn

De Multiquick staat ook in de voorhoede van de appelmoes. Hier komt uiteindelijk 356 gram uit (71 procent). Voor sinaasappels staat het model met 280 gram (56 procent) op het middenveld van alle centrifugepersen. Slow Juicers zijn duidelijk beter in deze categorie.

Met een vermogen van 1.000 watt en een draaisnelheid van meer dan 10.000 tpm is de J700 Multiquick 7 sappen vrij snel: in de test duurt het ongeveer 30 seconden voor een portie van 500 gram – ongeacht het soort fruit of groente. Dit zet de machine in het gemiddelde van alle centrifugale sapcentrifuges met het bijbehorende motorvermogen (ongeveer 1.000 Watt). Alleen de goedkope modellen van Pearl en Severin hebben meer moeite met appels en wortelen met een vermogen van respectievelijk 260 en 400 watt, en doen er tot twee keer zo lang over. Ze hebben ook geen problemen met sinaasappels.

De Multiquick profiteert van zijn brede voergoot met een diameter van 7,5 centimeter. Veel fruit past hier in één stuk, wat nog meer tijd bespaart bij het persen.

We vonden vooral de eenvoudige montage en demontage van het apparaat in de test erg prettig. De sapcentrifuge kan in een paar eenvoudige stappen worden gemonteerd en gedemonteerd. Het is vooral belangrijk dat de pompbak gemakkelijk kan worden verwijderd en vervangen. Bij sommige andere modellen gaat dit gepaard met wat gepruts en dus vaak met morsen.

Al met al ziet de J700 met zijn roestvrijstalen behuizing en robuuste kunststof er zeer goed gemaakt uit. Met zijn gewicht van 4,5 kilogram staat hij stevig op tafel, zelfs tijdens ruw sapwerk. Kleinere en lichtere modellen kunnen soms over het werkblad dwalen als ze zwaar werk moeten doen.

De reiniging verschilt nauwelijks van de meeste andere modellen in de test. Soms is het moeilijk om sommige hoeken en gaten van de afzonderlijke onderdelen te bereiken. Braun heeft immers een 2-in-1 borstel opgenomen waarmee men ook op moeilijk bereikbare plaatsen kan komen – vooral met het smalle uiteinde van de borstel. Over het algemeen is een vaatwasser in het huishouden een echte opluchting voor de eigenaar van een sapcentrifuge: Leeg de pompbak, tik de overige onderdelen net boven de afvalbak, spoel ze ruw af onder stromend water en zet ze vervolgens in de vaatwasser – dat is de beste manier om de sapcentrifuge schoon te maken.

Over de marc container gesproken: deze heeft een inhoud van 2,4 liter en is daarmee de derde grootste in het testveld. Zo kunt u een grotere hoeveelheid fruit en groenten uitpersen zonder dat u de container constant moet legen. De 1,7-liter kan met schuimafscheider, waarin het sap stroomt, is het grootste sapreservoir in de test.

Zoals veel apparaten in het testveld is ook de Multiquick voorzien van een infuusstop. Dit voorkomt dat de laatste druppels sap uit de tuit lopen als de kan al is verwijderd. Vooral wortelsap is moeilijk te verwijderen van het keukenwerkblad als het eenmaal een paar minuten is ingezogen.

GOEDE KEUZE

Severin Sapcentrifuge

Adviesprijs

39,-

155.459 andere kochten dit product

Wil je ’s ochtends snel een vers sapje maken? Dan is de Severin sapcentrifuge iets voor jou. Met een sapcentrifuge zet je snel een glas vol vitaminen op tafel. De behuizing is van roestvrijstaal en een zwarte afwerking.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Severin 3566 is aanzienlijk goedkoper dan de meeste andere modellen in de test. Toch scoort de centrifugaalpers met een behoorlijke opbrengst (58 procent in totaal). Met een sapopbrengst van in totaal 51 procent staat het zelfs op de tweede plaats voor wortelen. Appels en wortelen worden met respectievelijk 61 en 62 procent tot sap verwerkt – een goede snede.

Maar omdat het niet te sterk gemotoriseerd is bij 400 watt, duurt het iets langer, vooral voor harde groenten en fruit. Bovendien is de voedergoot met 6,5 centimeter één tot twee centimeter smaller dan in de andere centrifugemodellen (met uitzondering van de Pearl juicer). Dus hier is het motto: meer knippen.

De degelijke afwerking en de eenvoudige montage van het apparaat overtuigden ons in de test – vooral met een sapcentrifuge in deze prijsklasse. De pomphouder is met 1,6 liter relatief groot en gemakkelijk te verwijderen. Met slechts 0,5 liter was het sapreservoir echter het kleinste in de test. Er kan echter altijd een grotere kan onder de afvoer worden geplaatst. De Severin 3566 biedt ook een druppelstop.

Voor degenen die het sap eerst willen proberen en niet veel geld willen uitgeven, is de Severin 3566 het beste goedkope alternatief.

GOEDE KEUZE

Russell Hobbs 3 in 1

Adviesprijs

139,-

266.951 andere kochten dit product

Vers sinaasappelsap of een gezonde smoothie maak je eenvoudig met de Russell Hobbs 3 in 1 Ultimate Juicer. Pers wat sinaasappels uit, zet vervolgens het andere opzetstuk erop en vul de trechter met stukken fruit. De opening is groot genoeg dus het is niet nodig om alles eerst klein te snijden. Voeg hierna ijs toe aan de mengbeker en mix het geheel met de crusher. Zet de drinkring op de beker en je bent klaar om de deur uit te gaan. Je gebruikt de Ultimate juicer dus niet alleen als sapcentrifuge maar ook als blender.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

In termen van sapopbrengst en snelheid is de Russell Hobbs 22700-56 een vaste middenweg onder de centrifugale sapcentrifuges. Aan de andere kant is het zeer veelzijdig, omdat je de machine niet alleen als sapmachine kunt gebruiken, maar ook als blender en citruspers. Het wordt geleverd met passende hulpstukken die gemakkelijk kunnen worden vervangen.

Met een motorvermogen van 800 watt kan de blender niet gebruikt worden voor te grote stukken fruit en groenten, maar hier moet je wel wat voorwerk doen met het keukenmes. Met 7,5 centimeter is de voergoot net zo breed als in onze favoriet van Braun. Hele appels zijn geen probleem, zolang ze maar niet te groot zijn.

De zuignappen onder het apparaat zorgen ervoor dat ze stevig op de tafel staan, zelfs tijdens zware sap- en mengwerkzaamheden. De sapverzamelaar is echter slechts een eenvoudige plastic beker die ook voor de blender wordt gebruikt. Het probleem: bij het persen kan het spetteren en een paar druppels kunnen missen.

(Visited 336 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *