De beste kleurenlaserprinter

Als u moe bent van opgedroogde inktpatronen en kunt leven met hogere initiële kosten, dan is een kleurenlaserprinter geen slecht idee. De kosten van het printen in kleur met een laserprinter zijn nu aanzienlijk gedaald. Tekstdruk is al lang overtuigend met laserprinters, maar hoe zit het met kleurendruk?

We hebben 13 huidige kleurenlaserprinters getest, 11 zijn nog steeds beschikbaar. De prijsklasse lag tussen de 100 en 300 euro – ze zijn dus niet veel duurder dan een medium geprijsde inkjetprinter. Natuurlijk zijn er ook veel duurdere apparaten, maar we hebben ons beperkt tot betaalbare modellen voor thuis of kleine kantoren en werkgroepen. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Voordelen van kleurenlaserprinters

Voor pure tekstdruk zijn laserprinters veel beter dan de inkjetconcurrentie: ze printen niet alleen sneller, maar ook veel scherper, wat vooral bij tekst opvalt.

Voor kleurendruk daarentegen waren inkjetprinters vroeger duidelijk voorloper op de concurrentie, wat deels te wijten was aan de aankoopkosten. Inmiddels zijn de kleurenlaserprinters met hun vier toner-drums echter ook veel betaalbaarder en compacter geworden, zodat ze ook het overwegen waard zijn voor de studie of het kleine kantoor. Ook de printkosten voor kleurenprints zijn bij kleurenlaserprinters niet echt hoger dan bij inkjetprinters.

Grootste voordeel: geen inkt droogt op

In het dagelijks leven hebben laserprinters een groot voordeel ten opzichte van inkjetprinters: omdat de laserprinter geen vloeibare inkt of nozzles gebruikt, kan niets opdrogen of verstoppen. Er zijn ook geen inktreservoirs die na een tijdje vervangen moeten worden.

Vooral bij lagere printvolumes en printpauzes van enkele dagen of zelfs weken neemt het gevaar van verstopte nozzles bij inkjetprinters toe. Het resultaat: wie slechts af en toe print, heeft steeds te maken met gedroogde inktpatronen en printerspuitmonden.

Terwijl een laserprinter alleen maar hoeft op te warmen, zelfs na een lange periode van niet-gebruik – wat slechts enkele seconden duurt vanuit stand-by – moet een inkjetprinter eerst de spuitmonden doorspoelen na lange pauzes in het printen. Dit kost niet alleen tijd en zenuwen, maar ook dure inkt.

Fotodruk met kleurenlaserprinter?

Toch zijn inkjetprinters nog steeds gerechtvaardigd voor een zeer specifiek doel: Hoogwaardige fotodruk op glanzend of zeefdrukfotopapier met een passende coating. Want als het gaat om het printen van foto’s, kunnen zelfs de beste kleurenlaserprinters nog niet eens beginnen te concurreren met goede inkjetprinters.

Hoewel je nog steeds enige kwaliteit uit inkjetprinters met goed fotopapier kunt halen, heeft dit met kleurenlasers weinig zin. In tegenstelling tot inkjetdruk heeft speciaal fotopapier voor laserdruk geen echt voordeel ten opzichte van het gebruikelijke normale papier, afgezien van de betere haptiek en het mooiere oppervlak van zwaarder papier.

Voor het afdrukken van foto’s zijn inkjetprinters beter

De reden hiervoor ligt in de verschillende drukprocessen: Met de inkjetprinter worden zeer fijne inktdruppels op het papier aangebracht. Deze druppels worden gemakkelijk geabsorbeerd in het papier – zelfs in de hoogglans coating van glanzende media. Het oppervlak van het papier behoudt zijn structuur, en de foto ziet er ook na het drukken navenant glanzend uit.

Bij laserdruk daarentegen wordt het tonerpoeder op het papier aangebracht en vervolgens thermisch gefixeerd. Het blijft aan het oppervlak en dringt niet door in het papier. Het glanzende oppervlak van het fotopapier wordt zo bedekt door de toner en de glans gaat grotendeels verloren. Het beeldoppervlak wordt dus wigvormig bepaald door de toner en niet door het min of meer glanzende papier.

Daarom speelt fotopapier geen belangrijke rol in laserprinters – hoewel de meeste laserprinters ook op fotopapier kunnen printen. Toch moet u er altijd voor zorgen dat u alleen papier gebruikt dat geschikt is voor de printer, anders kunt u in het ergste geval de belichtingstrommels beschadigen.

Hoe we hebben getest

De markt voor kleurenlaserprinters voor thuis of op een klein kantoor is beheersbaar. Niet alle fabrikanten van monochrome laserprinters produceren ook kleurenlasers. Zelfs de fabrikanten die actief zijn op deze markt zijn zeer voorzichtig met de modelveranderingscyclus.

Vanwege de vier cartridges die ergens in de behuizing moeten worden geplaatst, kunnen de meeste kleurenlasers niet als compact worden beschreven en kunnen ze daarom alleen thuis redelijk worden gebruikt. In het kleine kantoor of thuiskantoor ziet het er anders uit.

In de test moesten alle kleurenlaserprinters laten zien wat ze konden doen op het gebied van handling, printsnelheid en vooral ook afdrukkwaliteit. Omdat de afdrukkwaliteit van pure tekstdruk bij alle laserprinters zeer hoog is, hebben we speciale aandacht besteed aan het afdrukken in kleur en ook aan het afdrukken van foto’s, waar kleurenlaserprinters van oudsher moeite mee hebben. Hier wordt het kaf van het koren gescheiden.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen kleurenlaserprinters:

 1. favorietli-thumbnail

  HP COLOR LASERJET PRO M254DW
  HP Color LaserJet Pro M254dw is een kleuren laserprinter voor middelgrote kantoren. De printer maakt dubbelzijdige afdrukken, waardoor je papier bespaart.

 2. li-thumbnail
  KYOCERA ECOSYS P5021CDW/KL3
  De Kyocera Ecosys P5021cdw/KL3 is een kleuren-laserprinter voor klein kantoor. Met een snelheid van 21 afdrukken per minuut wacht je, na het opwarmen, nog geen 3 seconden op een afdruk.

 3. li-thumbnail
  BROTHER HL-L3230CDW
  De HL-L3230CDW is een kleurenledprinter van Brother voor kleine kantoren of voor als je thuis veel print. Het apparaat is stiller dan andere printers met een geluidsproductie van slechts 47dB.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

16% KORTING
189.00 159.00
18% KORTING

Printers

Lexmark C3224dw

169.00 139.00
20% KORTING
249.00 199.00
7% KORTING

FAVORIET

HP Color LaserJet Pro M254dw

Adviesprijs

230,-

33.551 andere kochten dit product

HP Color LaserJet Pro M254dw is een kleuren laserprinter voor middelgrote kantoren. De printer maakt dubbelzijdige afdrukken, waardoor je papier bespaart. Steek een usb stick in de usb poort aan de voorzijde van de printer en je maakt direct afdrukken zonder pc. Bovendien kies je de gewenste bestanden snel en gemakkelijk via het 6,8 centimeter grote kleuren touchscreen. Verbind draadloze apparaten zoals smartphones en laptops via wifi met je printer of neem deze via netwerkkabel op in je bedrijfsnetwerk. Dankzij het werkgeheugen van 256MB laden opdrachten snel en ligt je eerst printje klaar na ongeveer 10 seconden. De energiebesparende HP Auto-On/Auto-Off modus schakelt je printer automatisch in als je een opdracht stuurt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
Jens Kwast

“Pracht apparaat! Snel, stil, eenvoudig in gebruik.”

Ik ben overgeschakeld van een inkjet printer naar een laser printer omdat ik niet vaak moet printen. Klinkt tegenstrijdig wat de prijs betreft? De inktpatroonkop van een inkjet printer droogt namelijk uit als hij langere tijd stil staat waardoor bijvoorbeeld het zwart, bruin wordt en je dus telkens verschillende reinigingscycli moet doen voordat hij weer normaal print. Dit is verleden tijd met deze laserjet. Ik denk dat dit waarschijnlijk de laatste printer is die ik ooit moet kopen.

Jens Kwast

De HP Color Laserjet Pro M254dw behoort tot de top drie van testapparaten met de beste printkwaliteit, of het nu gaat om zwart of kleur. Het grafische touch display onderscheidt zich niet alleen op een prettige manier van de concurrentie, maar maakt ook de installatie en de dagelijkse bediening eenvoudiger. Het vereist ook een vrij kleine voetafdruk.

Zoals gezegd, als u foto’s van hoge kwaliteit wilt afdrukken, is een kleurenlaserprinter niet noodzakelijkerwijs de beste keuze. Voor brochures, grafieken of presentaties snijden kleurenlaserprinters echter een fijn figuur. De resolutie en daarmee de leesbaarheid van kleine, gekleurde teksten is meestal indrukwekkend, maar we hebben met onze test-PDF’s een aantal laserprinters tot hun uiterste resolutie kunnen brengen.

De zwart-wit afdruk van alle deelnemers aan de test staat buiten kijf wat betreft de kwaliteit. Bij laserprinten zijn er geen gradaties te zien op schuine kanten en zelfs zichtbare printdeeltjes zijn meestal geen probleem. In dit opzicht zijn er geen zichtbare verschillen tussen onze testapparaten: tekst in zwart-wit wordt uitstekend afgedrukt.

De kleurbriljantie van een inkjetprinter kan echter niet eens in de buurt komen van de kleurbriljantie van laserprinters, zelfs niet op gecoat fotopapier, dat in sommige laserprinters ook op een zeer gebogen manier wordt afgedrukt. Dit komt omdat veel laserprinters gecoat fotopapier als medium toestaan, maar helaas is de temperatuur voor het fixeren niet overeenkomstig aangepast. Maar ook hier zijn de fijne poederstructuren van de aangebrachte toner altijd zichtbaar.

GOEDE KEUZE

Kyocera Ecosys P5021cdw/KL3

Adviesprijs

197,-

55.333 andere kochten dit product

De Kyocera Ecosys P5021cdw/KL3 is een kleuren-laserprinter voor klein kantoor. Met een snelheid van 21 afdrukken per minuut wacht je, na het opwarmen, nog geen 3 seconden op een afdruk. Bij deze printer betaal je niet voor functies die je niet nodig hebt. De Ecosys P5021cdw/KL3 kan namelijk uitsluitend in kleur printen en dubbelzijdig afdrukken. Bij dit /KL3 model krijg je 3 jaar on-site thuis garantie op je printer, wat inhoudt dat er een monteur thuis langskomt. De P5021cdw/KL3 is voorzien van een klein lcd scherm, waarop je instelling aanpast.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Kyocera Ecosys P5021cdw is al een van de zwaargewichten in de test met meer dan 20 kilo. Met zijn eenvoudige, monochrome weergave ziet hij er een beetje ouderwets uit, ook al is hij nog maar een paar maanden op de markt.

Toch is een tweede blik de moeite waard, vooral wat betreft de drukkwaliteit van de bolide. Maar eerst moet de Kyocera in het netwerk worden geïntegreerd, wat snel kan gebeuren via LAN-kabel of draadloos WLAN.

De sheetfeeder bevindt zich boven de cassette en is duidelijk zichtbaar. Eenmaal geopend kunnen de media eenvoudig worden opgeslagen en op de juiste manier worden geplaatst. Het drukken is snel en de kwaliteit is zeer goed in zowel kleur als zwart. Het lettertype en de lijnen zijn contrastrijk en de kleuren zijn rijk, hoewel de Kyocera niet meer toner gebruikt dan de andere.

Met 13 pagina’s per minuut ligt hij ook qua afdruksnelheid in het bovenste bereik, maar blijft hij lekker rustig. Of het nu gaat om prints van hoge kwaliteit op kantoor, in kleur of zwart, of andere werkgebieden waar kwaliteit voorop staat: Als u de grote en zware Kyocera aankan, hoeft u zich geen zorgen te maken over de afdrukkwaliteit.

De Kyocera levert uitstekende printresultaten, in kleur en zwart-wit.

GOEDE KEUZE

Brother HL-L3230CDW

Adviesprijs

210,-

42.112 andere kochten dit product

De HL-L3230CDW is een kleurenledprinter van Brother voor kleine kantoren of voor als je thuis veel print. Het apparaat is stiller dan andere printers met een geluidsproductie van slechts 47dB. Je print tot 18 pagina’s per minuut in kleur of zwart-wit of tot 3 pagina’s per minuut in kleur dubbelzijdig. Druk je documenten draadloos af vanaf je laptop, desktop via wifi of vanaf je smartphone of tablet door de ondersteuning van Android en iOS.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Brother HL L3230CDW is een vrij rustige metgezel, en is daarom zeer geschikt voor het thuiskantoor, hoewel het waarschijnlijk om deze reden vrij langzaam werkt. Het afdrukken is een beetje bleek, zowel in zwart als in kleur, maar zelfs foto’s worden afgedrukt op standaardpapier in aanvaardbare kwaliteit.

De testkandidaat van Brother kan worden gebruikt als een bedrade USB- of LAN-printer of worden geïntegreerd in een WLAN-netwerk voor draadloos printen vanaf mobiele apparaten zoals smartphones, tablets of notebooks. De eerste installatie is snel gedaan. Volg gewoon de instructies van de installatieroutine. De afdrukeenheid bereikt een goede 23 pagina’s per minuut voor de instapklasse en plaatst de eerste pagina vanuit de stand-by modus na een ietwat lange 17 seconden in de lade. 

De papiervoorraad voor 250 vellen is voldoende voor één operator. Extra sjablonen worden niet meegeleverd. De afdrukkwaliteit is goed, maar de tekstkarakters kunnen iets donkerder zijn. Indien nodig kunt u handmatige correcties aanbrengen in de afdrukinstellingen. De werking is zelfverklarend en de 3 jaar garantie is zeer klantvriendelijk. Met 4 cent voor een tekstpagina en 18 cent voor een kleurenpagina zijn de tonerkosten al hoog.

(Visited 529 times, 2 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *