De beste kleurenlaserprinter

Als u moe bent van opgedroogde inktpatronen en kunt leven met hogere initiële kosten, dan is een kleurenlaserprinter geen slecht idee. De kosten van het printen in kleur met een laserprinter zijn nu aanzienlijk gedaald. Tekstdruk is al lang overtuigend met laserprinters, maar hoe zit het met kleurendruk?

We hebben 13 huidige kleurenlaserprinters getest, 11 zijn nog steeds beschikbaar. De prijsklasse lag tussen de 100 en 300 euro – ze zijn dus niet veel duurder dan een medium geprijsde inkjetprinter. Natuurlijk zijn er ook veel duurdere apparaten, maar we hebben ons beperkt tot betaalbare modellen voor thuis of kleine kantoren en werkgroepen. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Voordelen van kleurenlaserprinters

Voor pure tekstdruk zijn laserprinters veel beter dan de inkjetconcurrentie: ze printen niet alleen sneller, maar ook veel scherper, wat vooral bij tekst opvalt.

Voor kleurendruk daarentegen waren inkjetprinters vroeger duidelijk voorloper op de concurrentie, wat deels te wijten was aan de aankoopkosten. Inmiddels zijn de kleurenlaserprinters met hun vier toner-drums echter ook veel betaalbaarder en compacter geworden, zodat ze ook het overwegen waard zijn voor de studie of het kleine kantoor. Ook de printkosten voor kleurenprints zijn bij kleurenlaserprinters niet echt hoger dan bij inkjetprinters.

Grootste voordeel: geen inkt droogt op

In het dagelijks leven hebben laserprinters een groot voordeel ten opzichte van inkjetprinters: omdat de laserprinter geen vloeibare inkt of nozzles gebruikt, kan niets opdrogen of verstoppen. Er zijn ook geen inktreservoirs die na een tijdje vervangen moeten worden.

Vooral bij lagere printvolumes en printpauzes van enkele dagen of zelfs weken neemt het gevaar van verstopte nozzles bij inkjetprinters toe. Het resultaat: wie slechts af en toe print, heeft steeds te maken met gedroogde inktpatronen en printerspuitmonden.

Terwijl een laserprinter alleen maar hoeft op te warmen, zelfs na een lange periode van niet-gebruik – wat slechts enkele seconden duurt vanuit stand-by – moet een inkjetprinter eerst de spuitmonden doorspoelen na lange pauzes in het printen. Dit kost niet alleen tijd en zenuwen, maar ook dure inkt.

Fotodruk met kleurenlaserprinter?

Toch zijn inkjetprinters nog steeds gerechtvaardigd voor een zeer specifiek doel: Hoogwaardige fotodruk op glanzend of zeefdrukfotopapier met een passende coating. Want als het gaat om het printen van foto’s, kunnen zelfs de beste kleurenlaserprinters nog niet eens beginnen te concurreren met goede inkjetprinters.

Hoewel je nog steeds enige kwaliteit uit inkjetprinters met goed fotopapier kunt halen, heeft dit met kleurenlasers weinig zin. In tegenstelling tot inkjetdruk heeft speciaal fotopapier voor laserdruk geen echt voordeel ten opzichte van het gebruikelijke normale papier, afgezien van de betere haptiek en het mooiere oppervlak van zwaarder papier.

Voor het afdrukken van foto’s zijn inkjetprinters beter

De reden hiervoor ligt in de verschillende drukprocessen: Met de inkjetprinter worden zeer fijne inktdruppels op het papier aangebracht. Deze druppels worden gemakkelijk geabsorbeerd in het papier – zelfs in de hoogglans coating van glanzende media. Het oppervlak van het papier behoudt zijn structuur, en de foto ziet er ook na het drukken navenant glanzend uit.

Bij laserdruk daarentegen wordt het tonerpoeder op het papier aangebracht en vervolgens thermisch gefixeerd. Het blijft aan het oppervlak en dringt niet door in het papier. Het glanzende oppervlak van het fotopapier wordt zo bedekt door de toner en de glans gaat grotendeels verloren. Het beeldoppervlak wordt dus wigvormig bepaald door de toner en niet door het min of meer glanzende papier.

Daarom speelt fotopapier geen belangrijke rol in laserprinters – hoewel de meeste laserprinters ook op fotopapier kunnen printen. Toch moet u er altijd voor zorgen dat u alleen papier gebruikt dat geschikt is voor de printer, anders kunt u in het ergste geval de belichtingstrommels beschadigen.

Hoe we hebben getest

De markt voor kleurenlaserprinters voor thuis of op een klein kantoor is beheersbaar. Niet alle fabrikanten van monochrome laserprinters produceren ook kleurenlasers. Zelfs de fabrikanten die actief zijn op deze markt zijn zeer voorzichtig met de modelveranderingscyclus.

Vanwege de vier cartridges die ergens in de behuizing moeten worden geplaatst, kunnen de meeste kleurenlasers niet als compact worden beschreven en kunnen ze daarom alleen thuis redelijk worden gebruikt. In het kleine kantoor of thuiskantoor ziet het er anders uit.

In de test moesten alle kleurenlaserprinters laten zien wat ze konden doen op het gebied van handling, printsnelheid en vooral ook afdrukkwaliteit. Omdat de afdrukkwaliteit van pure tekstdruk bij alle laserprinters zeer hoog is, hebben we speciale aandacht besteed aan het afdrukken in kleur en ook aan het afdrukken van foto’s, waar kleurenlaserprinters van oudsher moeite mee hebben. Hier wordt het kaf van het koren gescheiden.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen kleurenlaserprinters:

 1. favorietli-thumbnail

  HP COLOR LASERJET PRO MFP M479FDW
  Print, fax, scan en kopieer kleurendocumenten in een rap tempo met de HP LaserJet Pro MFP M479fdw. Je print gemakkelijk via wifi, vanaf je laptop, tablet of smartphone. Deze laserprinter print en kopieert met een snelheid van 27 pagina’s per minuut. Scannen doe je dubbelzijdig en met maximaal 46 pagina’s per minuut.

 2. li-thumbnail
  LEXMARK MC3326ADWE
  De Lexmark MC3326adwe verhoogt jouw productiviteit op werk, je print namelijk 24 pagina’s per minuut. Deze all-in-one kleuren laserprinter helpt bij elke printtaak die nodig is, zelfs faxen. Je bent nog efficiënter met de automatische documentinvoer (ADF). Je legt tot 50 vellen in de invoerlade en de printer kopieert automatisch.

 3. li-thumbnail
  BROTHER HL-L3230CDW
  De HL-L3230CDW is een kleurenledprinter van Brother voor kleine kantoren of voor als je thuis veel print. Het apparaat is stiller dan andere printers met een geluidsproductie van slechts 47dB.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

27% KORTING
13% KORTING

FAVORIET

HP Color LaserJet Pro MFP M479fdw

Adviesprijs

489,-

33.551 andere kochten dit product

Print, fax, scan en kopieer kleurendocumenten in een rap tempo met de HP LaserJet Pro MFP M479fdw. Je print gemakkelijk via wifi, vanaf je laptop, tablet of smartphone. Deze laserprinter print en kopieert met een snelheid van 27 pagina’s per minuut. Scannen doe je dubbelzijdig en met maximaal 46 pagina’s per minuut. Dankzij de automatische documentinvoer hoef je documenten niet één voor één te scannen of kopiëren. Plaats een stapel tot 50 vellen en de printer doet het werk. Ook dubbelzijdig printen is voor de M479dw geen probleem. Deze bestuur je via het kleurentouchscreen. Dankzij de papiercapaciteit van 300 vellen hoef je papier niet vaak bij te vullen. Je printer is beveiligd tegen indringers dankzij ingebouwde beveiligingsfuncties zoals een pincode.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue
Jens Kwast

“Pracht apparaat! Snel, stil, eenvoudig in gebruik.”

Ik ben overgeschakeld van een inkjet printer naar een laser printer omdat ik niet vaak moet printen. Klinkt tegenstrijdig wat de prijs betreft? De inktpatroonkop van een inkjet printer droogt namelijk uit als hij langere tijd stil staat waardoor bijvoorbeeld het zwart, bruin wordt en je dus telkens verschillende reinigingscycli moet doen voordat hij weer normaal print. Dit is verleden tijd met deze laserjet. Ik denk dat dit waarschijnlijk de laatste printer is die ik ooit moet kopen.

Jens Kwast

Zelfs kleine kantoren hoeven niet zonder technisch hoogwaardige kleurenlaser-multifunctionele apparaten te zitten. Ons HP testapparaat bewijst dit. Een compacte allrounder is op kantoor te vinden voor ongeveer 475 euro, ongeacht of deze via USB- of LAN-kabel of draadloos via WLAN is aangesloten. Met “slechts” 23 kg en zijn compacte afmetingen is de HP kleurenlaser all-in-one goed geplaatst in kantoren met weinig ruimte.

De goede balans van het stroomverbruik, die is opgenomen in de testcategorie vervolgkosten, wordt helaas vertroebeld door hoge paginaprijzen. We berekenden 2,6 cent voor een zwart-witpagina of 4 cent voor een kleurendocument van één pagina op gewoon papier met de grootst mogelijke tonercartridges met behulp van HP’s huidige tonerprijzen.

Het HP-apparaat kon overtuigen met 27 afgedrukte pagina’s/minuut van de huidige bewerking en de eenvoudige bediening via het aanraakscherm. Een numeriek toetsenbord is niet geïntegreerd. Indien nodig, en afhankelijk van de functie, wordt een virtueel toetsenbord op het aanraakscherm weergegeven.

De papierinvoercapaciteit van 250 vellen, die nogal mager is voor een netwerkprinter, kan tegen meerprijs worden aangevuld met een extra papiercassette voor 550 vellen. Een beveiligingsbeheer voor de beheerder is beschikbaar via de webinterface. Er moeten echter nog meer applicaties worden gedownload van verschillende HP-downloadsites. Wat betreft de bouwkwaliteit kon het model van HP overtuigen met zeer goede scores voor het afdrukken, kopiëren en scannen van resultaten.

De MFP M479fdw van HP is een succesvol multifunctioneel apparaat en zeer geschikt voor alle kantoortaken. Alleen de huidige hoge tonerkosten van HP en de lage standaard papiervoorraad doen afbreuk aan de zeer goede algemene indruk.

GOEDE KEUZE

Lexmark MC3326adwe

Adviesprijs

349,-

55.333 andere kochten dit product

De Lexmark MC3326adwe verhoogt jouw productiviteit op werk, je print namelijk 24 pagina’s per minuut. Deze all-in-one kleuren laserprinter helpt bij elke printtaak die nodig is, zelfs faxen. Je bent nog efficiënter met de automatische documentinvoer (ADF). Je legt tot 50 vellen in de invoerlade en de printer kopieert automatisch. Met de MC3326adwe print je via wifi niet alleen vanaf een pc of laptop, ook vanaf jouw smartphone of tablet. Start de Lexmark app op en print direct documenten uit. En print je even niet? Dan gaat de printer automatisch in slaapstand, dankzij de energiebesparende modus.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Voor wat betreft de uitrusting van dit multifunctionele apparaat beschikken wij over gegevens zoals een werksnelheid van 24 pagina’s per minuut. Lexmark geeft ook aan dat dit apparaat een 1 GHz processor heeft, 512 MB geheugen, een stabiel en robuust werkframe en aansluitmogelijkheden zoals WLAN, Ethernet of USB. Het display biedt voldoende gemak om de nodige instellingen voor het werkproces te selecteren met een resolutie van 600 × 600 dpi. De papieruitvoercapaciteit is 100 vellen en de papierinvoerlade bijna 251 vellen.

“Geweldig apparaat, maar slaapstand onbruikbaar” of “niet voor beginners” zijn slechts twee van de vrij gemiddelde recensies en getuigenissen die we op dit multifunctionele apparaat van Lexmark hebben kunnen lezen. Ondanks dit alles heerst er een positieve consensus. Alleen de bediening en de inactieve modus kunnen worden geïnterpreteerd als ietwat onhandig en het is even wennen. Alle andere functies zoals werksnelheid, printen via smartphone, verbinding met het netwerk, etc. kunnen consequent als positief worden uitgelezen.

Momenteel kunt u dit model voor 338 euro krijgen in de online winkel van Amazon. Kijkt u eerst naar de huidige prijs waarvoor deze kleurenlaser of dit multifunctionele kleurenlaserapparaat van Lexmark aan de klant wordt verkocht, dan denkt u zeker meer dan eens na over de aankoop. Maar feit is dat in de som van alle door de fabrikant verstrekte productgegevens en -functies en de positieve en niet zo positieve klantbeoordelingen van de Amazon online shop, een waarde wordt bereikt die recht doet aan deze zeer hoge Amazoneprijs. Een verantwoording, die leidt tot een evenwichtige prijs-kwaliteitverhouding.

Om in het bezit te zijn van een multifunctioneel kleurenlaserapparaat van zeer hoge kwaliteit met alle denkbare kenmerken en functies en om hier bovendien gebruik te maken van werksnelheid, dubbelzijdig printen en de 4-in-1 functies, is het model MC3326ADWE van Lexmark zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

GOEDE KEUZE

Brother HL-L3230CDW

Adviesprijs

210,-

42.112 andere kochten dit product

De HL-L3230CDW is een kleurenledprinter van Brother voor kleine kantoren of voor als je thuis veel print. Het apparaat is stiller dan andere printers met een geluidsproductie van slechts 47dB. Je print tot 18 pagina’s per minuut in kleur of zwart-wit of tot 3 pagina’s per minuut in kleur dubbelzijdig. Druk je documenten draadloos af vanaf je laptop, desktop via wifi of vanaf je smartphone of tablet door de ondersteuning van Android en iOS.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Brother HL L3230CDW is een vrij rustige metgezel, en is daarom zeer geschikt voor het thuiskantoor, hoewel het waarschijnlijk om deze reden vrij langzaam werkt. Het afdrukken is een beetje bleek, zowel in zwart als in kleur, maar zelfs foto’s worden afgedrukt op standaardpapier in aanvaardbare kwaliteit.

De testkandidaat van Brother kan worden gebruikt als een bedrade USB- of LAN-printer of worden geïntegreerd in een WLAN-netwerk voor draadloos printen vanaf mobiele apparaten zoals smartphones, tablets of notebooks. De eerste installatie is snel gedaan. Volg gewoon de instructies van de installatieroutine. De afdrukeenheid bereikt een goede 23 pagina’s per minuut voor de instapklasse en plaatst de eerste pagina vanuit de stand-by modus na een ietwat lange 17 seconden in de lade. 

De papiervoorraad voor 250 vellen is voldoende voor één operator. Extra sjablonen worden niet meegeleverd. De afdrukkwaliteit is goed, maar de tekstkarakters kunnen iets donkerder zijn. Indien nodig kunt u handmatige correcties aanbrengen in de afdrukinstellingen. De werking is zelfverklarend en de 3 jaar garantie is zeer klantvriendelijk. Met 4 cent voor een tekstpagina en 18 cent voor een kleurenpagina zijn de tonerkosten al hoog.

(Visited 7.274 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.