De beste smartphone

Alle camera’s maken foto’s op een zeer hoog niveau

We hebben 30 smartphones getest. De beste iPhone op dit moment is duidelijk de Apple iPhone 11 Pro, maar hij is ook erg duur. Dus voor degenen die niet noodzakelijkerwijs het beste van het beste nodig hebben, is de Apple iPhone 11 de betere keuze. Het moet wel een paar concessies doen op het gebied van beeldkwaliteit en camera-apparatuur, maar het is nog steeds een geweldige smartphone. De beste Android-smartphone voor ons op dit moment is de Galaxy Note 10 Plus van Samsung. Maar zelfs daar, als je niet per se de nieuwste en beste nodig hebt, ga je niet veel slechter met oudere modellen – en bespaar je veel geld.

Naar onze mening heeft het steeds minder zin om te kiezen voor een duidelijk “beste smartphone”, omdat de vlaggenschepen van de verschillende fabrikanten steeds dichter bij elkaar komen, zowel wat betreft de kwaliteit van de productie als de technische prestaties.

Dit is ook te zien in de camera’s: alle top-smartphones maken zeer goede foto’s. Verschillen komen alleen tot uiting in de details, de min of meer comfortabele integratie in het betreffende ecosysteem – maar vooral in de prijs.

De keuze tussen een Android-smartphone of een iPhone wordt vooral bepaald door de eigen voorkeuren en de vraag in welke systeemwereld men al is geïnvesteerd. Daarom kiezen we hier onze favorieten uit beide werelden.

Steeds meer overeenkomsten

Het tijdperk van grote kwalitatieve verschillen in smartphones is grotendeels voorbij, ook en vooral in de topmodellen van de fabrikanten, de zogenaamde flagships. Ze bieden allemaal voldoende rekenkracht voor alle dagelijkse taken. Naast 3D-games kunnen alleen virtuele of augmented reality-toepassingen ten volle gebruik maken van de geconcentreerde rekenkracht van de top-smartphones, maar het is nog lang niet zeker of dit ook echt de volgende grote dingen zullen worden, zoals het orakel van de fabrikanten.

Er zijn ook geen grote verschillen in de levensduur van de batterijen. Ironisch genoeg gaan smartphones uit het middensegment meestal langer mee dan de vlaggenschepen, waar het blijkbaar belangrijker is om ze zo dun mogelijk te bouwen dan om ze uit te rusten met een sterke batterij. Vervangbare batterijen zijn lange tijd niet in het bovenste segment gevonden en om dezelfde reden sterft de klassieke hoofdtelefoonstekker hier langzaam maar zeker uit.

De camera wordt steeds belangrijker

De grootste verschillen tussen dure modellen en goedkopere middenklasse modellen zitten nog steeds in de kwaliteit van de camera’s. Het zogenaamde bokeh-effect, dat bij het fotograferen met een groot diafragma de achtergrond onscherp maakt en zo het motief op de voorgrond benadrukt, wordt nu door bijna alle smartphones min of meer goed beheerst. De huidige trend gaat meer in de richting van meerdere camera’s: er worden maximaal vier camera’s gebruikt, die elk een speciaal veld bedienen.

Omgekeerd, als foto’s niet belangrijk voor je zijn, is er echt geen reden om veel geld uit te geven aan een duur vlaggenschip-smartphone. Eigenlijk. De topmodellen van de fabrikanten gaan natuurlijk ook over prestige. Daarom moet niet alleen de afwerking eersteklas zijn, maar moet ook het ontwerp een zekere wow-factor hebben. En voor het marktsucces helpt ook dat niet, als het merk niet een bepaalde uitstraling heeft, zoals veel fabrikanten van chique Android-smartphones met een jaloerse blik op de iPhone steeds weer moeten ervaren.

Dit is hoe we hebben getest

De Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro zijn gloednieuw op de markt, en ook in onze review. Daarnaast vindt u de Samsung Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10 Plus, de nieuwste vlaggenschepen van Samsung.

Asus heeft zijn eerste premium smartphone met de ZenFone 6 gelanceerd, de nieuwe OnePlus 7 Pro heeft een enorme interne geheugencapaciteit en een innovatief display. Wat beide nieuwkomers gemeen hebben is dat er geen frontcamera in het display is geïntegreerd.

Samsung had eerder al in totaal drie smartphones in het premiumsegment gelanceerd: We hebben de Galaxy S10 en de goedkopere Galaxy S10e getest, de Galaxy S10+ is nog groter dan de Galaxy S10, maar heeft verder vergelijkbare specificaties, en we hadden de opvouwbare Galaxy Fold nog niet getest.

We hebben alle apparaten voor meerdere dagen in het dagelijks gebruik gebruikt, de levensduur van de batterij gemeten bij het afspelen van een video in een continue lus met een displayhelderheid van 50 procent, de oplaadtijd bepaald en alle belangrijke benchmarks bepaald.

Om de camera’s te kunnen beoordelen, maakten we vergelijkende foto’s van hetzelfde motief bij daglicht, met goede binnenverlichting en bij weinig licht. Ook maakten we één foto buiten met sterke tegenlicht en één in het donker, ook in een complexe lichtsituatie.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen smartphones:

 1. favorietli-thumbnail
  APPLE IPHONE 11 PRO
  Apple iPhone 11 Pro zit in een herkenbaar jasje, maar vol vernieuwing. Het ontwerp aan de voorkant kennen we van Apple iPhone Xs.

 2. li-thumbnail
  SAMSUNG GALAXY NOTE 10 PLUS
  Op het vrijwel randloze 6,8 inch quad hd scherm van de Galaxy Note 10 Plus zie je elk detail van je serie. Het toestel beschikt naast de 12 megapixel standaard camera, de 16 megapixel groothoeklens en de 12 megapixel telelens over een time of flight sensor.

 3. li-thumbnail<
  APPLE IPHONE 11
  Het 6,1 inch Liquid Retina scherm van iPhone 11 is even groot als dat van iPhone Xr, maar dit toestel heeft allerlei nieuwe functies. Zo zet je grote groepen mensen of een weids landschap op de foto met de groothoeklens.

  /a>

 4. li-thumbnail
  7 PRO ONEPLUS
  Het 90 Hz scherm van de OnePlus 7T Pro ververst 90 keer per seconde, waardoor je vloeiend door je menu’s en tijdlijn scrollt. Bovendien geniet je van series en games in hoge kwaliteit op het 6,67 inch quad hd scherm met afgeronde schermranden.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”208″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Apple iPhone 11 Pro

Adviesprijs

1399,-

blank

55.121 andere kochten dit product

Apple iPhone 11 Pro zit in een herkenbaar jasje, maar vol vernieuwing. Het ontwerp aan de voorkant kennen we van Apple iPhone Xs. De verandering op de achterkant is echter niet te missen: iPhone 11 Pro is voorzien van 3 camera’s. Zo gebruik je de groothoeklens voor meer beeld in één foto en zoom je optisch zonder kwaliteitsverlies. De camera aan de voorkant is ook aanzienlijk verbeterd. Maak met deze 12 megapixel camera de beste Instagram foto’s en zelfs filmpjes in slow motion. De ingebouwde A13 chip is weer nét een stukje sneller dan de A12 chip die we gewend zijn van de voorgangers. Zo navigeer je sneller door menu’s en starten apps razendsnel op. Deze chip zorgt er ook voor dat de batterij langer meegaat. Je doet namelijk tot 4 uur langer met één acculading dan bij oudere modellen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Zeer goede telefoon!”

De welbekende Apple kwaliteit. Er zijn merken met meer zoom, meer dit of meer dat. Maar geen enkel merk kan hard- en software zo soepel en gebruiksvriendelijk laten samenwerken als Apple. En met de jarenlange ondersteuning van iOS kan ik weer jaren vooruit.

Sofie De Haen

De Apple iPhone 11 Pro is verkrijgbaar in drie versies, ze verschillen alleen in de geheugenapparatuur. Naast ons testmodel met een bijna magere 64 gigabyte aan ingebouwd geheugen (ongeveer 1.150 euro), kunt u nog steeds kiezen tussen de 256 of 512 gigabyte variant, met een bijbehorende toeslag (ongeveer 1.320 en 1.550 euro). Deze beslissing moet echter vóór de aankoop worden genomen, aangezien er, zoals gebruikelijk, geen upgrade-optie voor het interne geheugen is.

Naast de geheugenvarianten is de iPhone 11 Pro ook verkrijgbaar in de kleuren space grey, silver, night green en gold, die allemaal vrij gedempte kleuren zijn. Ook de achterkant heeft een verandering ondergaan: Het is nu mat, in tegenstelling tot zijn hoogglans tegenhangers, die gemakkelijk te reinigen zijn en er ook nog eens stijlvol uitzien.

De iPhone 11 Pro is de kleinste van de nieuwe iPhones met een 5,8-inch display. De iPhone 11 Pro Max is met 6,5 inch beduidend groter, maar heeft geen andere significante toegevoegde waarde dan het grotere display en de batterij en de daaruit voortvloeiende langere levensduur van de batterij. Voor de Max wordt telkens 100 euro extra in rekening gebracht. De iPhone 11 zit er qua grootte precies tussenin. We zullen er hieronder meer in detail over rapporteren.

De A13 Bionic chipset werkt binnenin, die niet alleen recordbrekende prestaties levert, maar ook een belangrijke rol speelt in de prestaties van de Face-ID en de foto-afdeling. De iPhone 11 Pro loopt dan ook weer duidelijk voor op de Android-competitie in een directe benchmark-vergelijking.

De homeknop is definitief verleden tijd, net als de geïntegreerde vingerafdruksensor. De afhandeling, zoals we die al kennen van de laatste update, is niet veel veranderd: Het schuifrolgordijn schakelt tussen huis- en vergrendelscherm. In eerste instantie doet dit een beetje denken aan Android, maar nog meer aan de gebaren voor touchscreens die we van Windows gewend zijn. Bovendien moet u echt vanuit het midden naar beneden vegen, anders worden alleen de belangrijkste instellingen weergegeven – dit keer echt zoals bij Android. Trouwens, als je uit de rechterbenedenhoek van het kozijn veegt, toont de iPhone alle recentelijk geopende ramen als een dekkingsstroom.

Face-ID werkt betrouwbaar, de vingerafdruksensor is geëlimineerd

De vingerafdruksensor wordt vervangen door Face-ID, die goed werkt – verbazend genoeg zelfs in het donker. Maar je moet afzien van het gebruik van Face-ID om bijvoorbeeld de iPhone in de auto te ontgrendelen. Dit kan duur en gevaarlijk zijn, omdat u de telefoon niet in de hand moet houden tijdens het rijden. Maar anders is het moeilijk te ontgrendelen.

Sommige apps die voorheen onbekend waren op de iPhone zijn toegevoegd sinds iOS 13, dat is geïnstalleerd op de iPhone 11 Pro, zoals de AppleTV-app of enkele snelkoppelingen. Onmiddellijk na de aankomst van de twee iPhones waren er bijna dagelijks nieuwe updates en bugfixes, zodat versie 13.0 al na enkele dagen versie 13.1.3 is geworden. Apple moest blijkbaar snel reageren op soms ernstige defecten, dus er waren problemen met de levensduur van de batterij of het bijbehorende display. We hebben beide apparaten met versie 3.1.3 getest en konden in het begin geen problemen ontdekken.

GOEDE KEUZE

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Adviesprijs

999,-

blank

53.153 andere kochten dit product

Op het vrijwel randloze 6,8 inch quad hd scherm van de Galaxy Note 10 Plus zie je elk detail van je serie. Het toestel beschikt naast de 12 megapixel standaard camera, de 16 megapixel groothoeklens en de 12 megapixel telelens over een time of flight sensor. Hiermee creëer je een scherpte-diepte effect bij portretfoto’s. Je schakelt snel tussen verschillende, zware apps en games dankzij de snelle processor en het 12 GB werkgeheugen. Met de 4300 mAh batterij haal je met gemak het einde van de dag. Bovendien is de Note 10 Plus dankzij de snellaadfunctie binnen razendsnel opgeladen. Met de meegeleverde S Pen maak je aantekeningen die de Note 10 omzet in tekst. Daarnaast gebruik je de S Pen om je camera op afstand te bedienen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De geïnstalleerde Android 9.0 is opgezet met de OneUI 1.5 interface, die waarschijnlijk, in tegenstelling tot versie 1.1 van de S10, geoptimaliseerd is voor het gebruik van de Note 10 Plus met een pen. De pen wordt zoals gebruikelijk met de Notitie van onderaf in de koffer gestoken en daar betrouwbaar vastgehouden. Wanneer u deze uittrekt, verschijnt er een korte handleiding en de instructie om aantekeningen te maken op het display met de S-Pen, zelfs als het donker is.

De Note 10 Plus‘ batterij gaat met onze testprocedure 23 uur lang mee en is dan binnen twee uur – met de bijgeleverde voedingsunit – weer volledig opgeladen, dus anders dan bij de appelconcurrentie. De batterij van de Note 10 Plus kan nu ook dienen als energiebank, bijvoorbeeld om een compatibel Smart-Watch van energie te voorzien. Natuurlijk werkt dit bij voorkeur inductief, d.w.z. draadloos, maar u moet er rekening mee houden dat zelfs het vermogen van een 4.300 milliampère-uur batterij eerder opraakt.

In de online duurtest van Chip, bijvoorbeeld, liep de Galaxy Note 10 Plus slechts iets meer dan 10 uur. Hoewel dit nog steeds boven de negen en een half uur van de concurrent met de grote X ligt, laat het ook de grenzen van dergelijke testscenario’s zien: in de praktijk komen alle geteste smartphones bij normaal gebruik de dag goed door en moeten ze de volgende dag minstens de helft kunnen managen zonder de mogelijkheid om ’s nachts op te laden.

Samsung is onvermurwbaar over een andere eigenschap: net als zijn voorgangers zijn de Galaxy Note 10 Plus en de Note 10 compatibel met het ANT+ protocol en kunnen ze dus gebruikt worden door gezondheidsbewuste mensen met een heel scala aan wellness- en gezondheidsproducten. Naast eenvoudige hartslagmeters zijn er ook weegschalen die zowel het lichaamsgewicht als de BMI weergeven. Klinisch nauwkeurige bloeddrukmeters zijn meestal ook compatibel met het speciale Bluetooth-protocol. Dus als je afhankelijk bent van zo’n infrastructuur, dan is de Melkweg zeker een goede keuze.

Als u naar de achterkant van de Note 10 Plus kijkt, valt de extra sensor onder de LED van de flitser op. De Note 10 mist deze, het is een afstandsmeter die vooral wordt gebruikt voor VR-toepassingen en kan nuttig zijn bij het maken van portretten met Bokeh. Volgens onze ervaring wordt in de meeste situaties niet meer bereikt dan de noot 10 die ontbreekt.

De Note 10 Plus loopt duidelijk voor op de rest als het gaat om hoogwaardige Bluetooth-overdracht van audiogegevens: hij ondersteunt zowel de aptX- als de aptX HD-codec voor overdracht in ten minste CD-kwaliteit. De hoogwaardige LDAC-codec is ook geïmplementeerd in de geïnstalleerde Android 9 Pie. Oorspronkelijk ontwikkeld door Sony, hebben ze hun belofte gehouden en de codec beschikbaar gesteld vanaf Android 8.

Voor alle andere gevallen blijft alleen WiFi over, om goed en vooral comfortabel voedsel met hoge resolutie van Tidal, Quobuz en andere streamingdiensten op het hoogwaardige hifi-systeem te brengen. Daarnaast wordt de Note 10 Plus weer geleverd met een zeer goede headset van AKG, die nu ook een USB type C stekker heeft omdat de Note geen headset-aansluiting meer heeft.

Hoewel de Google-assistent zelfs de stem van zijn “master” kan leren en toegang heeft tot zijn agenda, vertrouwt Samsung ook op de interne assistent Bixby voor de Note 10 Plus. De bijbehorende knop kan echter met een paar klikken worden toegewezen aan de Google-assistent en een tamelijk discreet werkende secretaresse wordt een koppige metgezel.

GOEDE KEUZE

Apple iPhone 11

Adviesprijs

899,-

87.671 andere kochten dit product

Het 6,1 inch Liquid Retina scherm van iPhone 11 is even groot als dat van iPhone Xr, maar dit toestel heeft allerlei nieuwe functies. Zo zet je grote groepen mensen of een weids landschap op de foto met de groothoeklens. Dankzij Smart HDR springen de kleuren van het scherm. Tijdens het filmen wissel je eenvoudig tussen de standaardlens en groothoeklens. Met de 12 megapixel selfiecamera maak je nu ook selfies in slow motion. Dat gaat allemaal soepel en snel dankzij de krachtige A13 processor. Die zuinige chip zorgt er ook voor dat de batterij een uur langer meegaat dan die van de iPhone Xr. Ontgrendelen via FaceID gaat nu sneller en werkt vanuit een bredere hoek dan bij oudere modellen. iPhone 11 is waterdicht en het glazen scherm krast niet snel, dus je neemt je smartphone zonder zorgen overal mee naartoe.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Naast wit, zwart, groen, geel en paars is er ook de RED-versie, waarvan een deel van de opbrengst rechtstreeks naar het Wereldfonds voor de bestrijding van aids gaat. In tegenstelling tot de 11 Pro zijn de ruggen hoogglanzend.

Laten we achteraan blijven: daar vinden we het volgende verschil met de duurdere iPhones. De iPhone 11 heeft slechts twee camera’s, een met normale brandpuntsafstand en een met groothoek. Hoewel de camera met de telelens is opgeslagen, kan de iPhone 11 ook de fotografische mogelijkheden van de 11 Pro in de meeste situaties bijhouden; alleen dierenvideografen of fotografen zullen de telelens missen.

Het display van de iPhone 11 werkt nog steeds met IPS-technologie, wat prima is, maar in vergelijking met de moderne OLED-technologie is het minder stabiel wat betreft de kijkhoek en zwarte content lijkt het grijs te zijn. Een ander overblijfsel uit de oude tijd wordt ook met de iPhone 11 meegedragen: ondanks de snelle oplaadmogelijkheden en het inductieladen is de goedkopere iPhone weer voorzien van de kleine oplader, zodat de iPhone 11 meer dan drie uur nodig heeft om van 0 tot 100 procent op te laden. Het duurt echter een volle 23 uur tot de iPhone weer leeg is na onze testprocedure.

Wie absoluut een nieuwe iPhone wil en de genoemde tekortkomingen royaal over het hoofd kan zien, is met de iPhone 11 nog steeds goed geholpen, omdat er geen compromissen hoeven te worden gesloten op het gebied van de kerncompetenties, zoals werksnelheid en uithoudingsvermogen, maar ook op het gebied van fotografie.

GOEDE KEUZE

7 Pro OnePlus

Adviesprijs

755,-

62.359 andere kochten dit product

Het 90 Hz scherm van de OnePlus 7T Pro ververst 90 keer per seconde, waardoor je vloeiend door je menu’s en tijdlijn scrollt. Bovendien geniet je van series en games in hoge kwaliteit op het 6,67 inch quad hd scherm met afgeronde schermranden. Dit gaat zonder haperingen, want met 8 GB werkgeheugen en de krachtige Snapdragon 855 Plus processor is de 7T Pro geschikt voor de zwaarste apps en games. Het toestel heeft 3 camera’s, waaronder de 48 megapixel standaardlens. Met de 16 megapixel groothoeklens fotografeer je eenvoudig grote groepen en gebouwen. Bovendien zoom je ver in zonder kwaliteitsverlies met de 8 megapixel telelens met 3x optische zoom. Verder heb je geen zorgen meer om je batterij. Je laadt je toestel namelijk binnen 20 minuten tot de helft op met de meegeleverde Warp Charge lader.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Met de 7 Pro OnePlus is de samengestelde premium competitie gedupeerd – de voormalige underdog heeft de gevestigde competitie meerdere malen gepasseerd.

Na anderhalve tussenstap – eerst met Notch, dan met een kleinere drop Notch – werd de camera volledig van het beeldscherm verwijderd en als periscoop in de behuizing geplaatst. Omdat de ruimte voor de meldings-LED’s een beetje krap was, werden ze verplaatst naar de gebogen kanten van het grote display – een slimme oplossing, omdat ze zelfs zichtbaar zijn als de smartphone op het display ligt.

Indien nodig steekt de camera gewoon uit als de periscoop van een onderzeeër, om na gebruik weer bijna naadloos in de behuizing te verdwijnen. Het is duidelijk dat de OnePlus 7 Pro niet een van de dunste smartphones kan zijn, maar toch is hij maar een halve millimeter dikker dan de iPhone XR – dus wat? Bovendien kon de op deze manier gewonnen ruimte goed gevuld worden met een krachtige batterij.

4000 milliamperes is niet zomaar een kartonnen stokje, en de resulterende 20 uur levensduur van de batterij – gemeten volgens onze testprocedure – is dat zeker ook niet. Maar we willen ook niet verhullen dat het veelvuldig openen en sluiten van de cameramodule de batterij extra belast, dus egoïsme met de 7 Pro kost meer vermogen dan bij de meeste andere smartphones.

Maar ook hier hebben de ontwikkelaars vooruit gedacht: zo krachtig en stil als de kleine motor de cameramodule aandrijft, moet deze in ieder geval worden ingetrokken voor zijn eigen bescherming, zelfs als de sensoren een val van de smartphone detecteren. Daarom moet men het bijvoorbeeld zonder een selfie doen als de acculading van de 7 Pro onder de 5 procent komt. Overigens, wie niet genoeg kan krijgen van het op en neer kijken van de camera krijgt al snel een waarschuwing op het display dat de mechanica kan worden beschadigd door een te frequent gebruik.

Dit gebeurt niet zo snel met de drie hoofdcamera’s, hier heeft men aan elke camera een brandpuntbereik toegekend: De ene dekt de normale brandpuntsafstand met 48 megapixels en optische beeldstabilisator, de tweede met 8 megapixels dekt het telebereik, ook met optische beeldstabilisator. Tot slot is de derde camera verantwoordelijk voor de groothoek met 16 megapixels, die ook geen optische beeldstabilisator nodig heeft. In ieder geval spreken de fotoperformances voor zich, want OnePlus heeft ook de echt grote ingehaald.

Aan de binnenkant heeft OnePlus zelfs de concurrentie van Samsung en Apple ingehaald: met de Snapdragon 855 is de nieuwste chipset samen met de 12 gigabyte RAM de snelste benchmark. De concurrentie heeft de komende maanden zeker een inhaalslag gemaakt, maar het is toch indrukwekkend om te zien dat de 7 Pro helemaal niet kan worden uitgesteld of afgeremd, welke benchmarks je ook terugspoelt, welke spellen er ook worden gespeeld.

De OnePlus 7 Pro heeft dus duidelijk de premiumklasse bereikt en verdient een aanbeveling. Slechts verfijningen als de ontbrekende ondersteuning van de inductieve lading of de geheugenupgrade zijn een tekortkoming, maar daartegenover staat het enorme interne geheugen, evenals de algemene nog steeds gematigde prijs.

(Visited 416 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *