De beste broodbakmachines voor versgebakken brood thuis 2021

Wat zijn de kenmerken van een broodbakmachine?

Steeds meer mensen kiezen voor onafhankelijkheid en zelfverzorging. Deze trend breidt zich ook uit naar de keukens – bijvoorbeeld in het bakken van brood. Velen zijn niet langer tevreden met het afgewerkte brood uit de supermarkt of van een bakkerij uit de buurt en willen graag een knapperig vers brood gebakken van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Geen wonder dus dat steeds meer huishoudens zich in moderne broodbakmachines storten.

Een broodbakautomaat of een broodbakmachine bakt nauwkeurig en precies volgens een recept – of het nu volgens een bepaald recept is of volgens een zelfgeschreven recept. Alle processen zijn geautomatiseerd, de bediening is beperkt tot het selecteren van een programma en het indrukken van de aan/uit-knop. Het resultaat is te zien en vooral te proeven. Tegenwoordig behoren broodbakmachines terecht tot de favorieten van de klant.

In deze gids laten we u kennismaken met de huidige bestsellers en testwinnaars van de broodbakautomaten, informeren we u over het ontwerp en de werking van deze keukenapparaten, beantwoorden we de belangrijkste vragen en begeleiden we u met onze kleine gids rechtstreeks naar een broodbakmachine die het best aan uw eisen voldoet.

Hoe is een broodbakmachine gebouwd en hoe werkt dit keukenapparaat?

Alle modellen broodbakmachines zijn op dezelfde manier ontworpen en gebruiken hetzelfde functionele principe. De volgende elementen zijn daarom terug te vinden in elke broodbakmachine:

Elektromotor die elektromagnetische energie omzet in thermische en mechanische energie;

Bakblik met een antiaanbaklaag, een handvat en een draaiende deeghaak in de bodem. Sommige modellen hebben twee deeghaken;

Verwarmingselement, meestal een ringverwarming, die wordt gebruikt om het bakblik te verwarmen;

Deksel met een bedieningspaneel en vaak met een kijkvenster. Het deksel zit niet op slot, maar ligt er gewoon op;

Minicomputer die alle bewerkingen regelt, inclusief het schakelen tussen de bak- en rustfase, evenals de temperatuur en de programmaduur.

Het functieprincipe van een automatische broodbakmachine is daarom eigenlijk heel eenvoudig: de motor zet de deeghaak in beweging om het deeg te kneden, het verwarmingselement zorgt voor de optimale temperatuur, zodat het deeg eerst stijgt en vervolgens het brood wordt gebakken. Als er andere gerechten moeten worden bereid, worden de temperatuur en het bewegingspatroon van de deeghaak dienovereenkomstig aangepast.

Welke automatische bak programma’s zijn beschikbaar?

Zoals elke broodbakmachine vandaag de dag is uitgerust met een standaard pakket van vooraf geïnstalleerde programma’s, afhankelijk van het model, worden er extra programma’s toegevoegd. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste bakprogramma’s en wijzen we kort op hun speciale kenmerken (tussen haakjes vindt u soms de Engelse naam, omdat veel broodmachines alleen in deze taal zijn gelabeld):

Basis of normaal programma (Basic). Een gestandaardiseerd programma voor het bakken van brood van tarwemeel of een tarwemeelmengsel;

Wit brood. Een lang programma met een duur van ca. 3 uur, speciaal ontworpen voor het bakken van knapperig brood van tarwebloem.

Hele tarwebrood. Een programma met een uitgebreid derde gistingsproces om de granen optimaal te verzachten.

Snel programma (Quick). Dit bakprogramma laat enkele kneed- en gistingsfasen achterwege om tijd te besparen. De gemiddelde duur van het programma is 1 uur. Sommige modellen bieden ook snelle bakprogramma’s aan, speciaal voor volkorenbrood.

Ultrasnelheid. Door het weglaten van enkele verdere fasen wordt de duur van het programma teruggebracht tot minder dan een uur. Het is aan te raden om de vorm met lauw water te vullen.

Frans brood (Frans). Met dit programma wordt de wandeltijd verlengd, wat resulteert in een brood met een knapperige korst en een luchtige kruimel.

Taart. Een programma voor een los en snel taartdeeg inclusief kneden, gisten en bakken.

Glutenvrij (Glutenvrij). Bij dit programma hoeft het deeg slechts één keer te rijzen in plaats van twee of drie keer met andere bakprogramma’s. De baktijd is wat langer, zodat het brood een losse kruimel krijgt.

Individueel programma (op maat). Een geheugenlocatie voor een speciaal samengesteld programma is nuttig voor mensen die graag experimenteren en voor mensen die last hebben van coeliakie, onder andere als er een glutenvrij programma ontbreekt.

We hebben alleen de belangrijkste bakprogramma’s op een rijtje gezet. Sommige bijzonder veelzijdige broodmachines bieden de gebruiker nog meer programma’s aan, die vaak een combinatie van de genoemde basisprogramma’s vormen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen broodbakmachines:

 1. favorietli-thumbnail
  PANASONIC SD-ZB2512KXE
  Deze broodbakmachine heeft 17 verschillende programma’s waarmee je verschillende soorten brood maakt. Op het display geef je gemakkelijk het gewenste bakprogramma aan. Stel hierop meteen de korstkleur in.

 2. li-thumbnail
  PANASONIC CROUSTINA SD-ZP2000WXE
  De Panasonic Croustina SD-ZP2000WXE heeft 18 automatische programma’s, voor het bereiden van verschillende soorten broden. Zo maak je er glutenvrij brood mee maar gebruik je deze broodbakmachine ook om pizzadeeg mee te bereiden.

 3. li-thumbnail
  PANASONIC SD-ZX2522KXG
  Met de Panasonic SD-ZX2522KXG broodbakmachine maak je gemakkelijk diverse soorten brood in je eigen keuken. De broodbakmachine heeft 37 automatische programma’s, bijvoorbeeld voor zuurdesem brood of glutenvrij brood, glutenvrije pasta en glutenvrij cake.

 4. voordeligsteli-thumbnail
  TEFAL PAIN DORÉ PF2101
  Geniet elke ochtend van een andere soort versgebakken brood met de Tefal Pain Doré PF2101 Broodbakmachine. Met de 12 volautomatische programma’s stel je zelf in voor welk brood of een ander lekkernij je vandaag kiest, zoals: Frans brood, roggebrood, volkorenbrood, cakes, glutenvrij brood of pizzadeeg.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”1132″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Panasonic SD-ZB2512KXE

Adviesprijs

197,-

blank

15.051 andere kochten dit product

Maak met de Panasonic SD-ZB2512KXE brood uit eigen keuken. Deze broodbakmachine heeft 17 verschillende programma’s waarmee je verschillende soorten brood maakt. Op het display geef je gemakkelijk het gewenste bakprogramma aan. Stel hierop meteen de korstkleur in. Ook rozijnen- en notenbrood bak je eenvoudig met de Panasonic broodbakmachine. De dispenser waarin je de noten of rozijnen plaatst, voegt ze automatisch toe tijdens het bakproces. In de handleiding vind je recepten voor de verschillende soorten brood zodat je meteen kunt beginnen met bakken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Geweldige broodbakmachine”

Prachtige bakresultaten, wist niet dat het zoveel beter en stiller kon dan met vorige broodbakmachine. Goede en stille kneedfunctie. Nu 4 maanden in gebruik, lijkt degelijk maar dat zal de tijd uitwijzen. Geweldig apparaat. Slechts een paar kleine minpuntjes.

Michelle Pruisters

De Panasonic broodmachine scoort met zijn betrouwbare werking en goede uitrusting. Het apparaat biedt de gebruiker alles wat men tegenwoordig van een automatische broodbakmachine mag verwachten. De feedback is dan ook zeer positief, waarbij het uitstekende bakresultaat in de eerste plaats wordt geprezen, 18 automatische bakprogramma’s en veel extra’s en functies.

In totaal zijn er 33 programma’s geïnstalleerd op deze broodbakmachine, waarvan 18 voor verschillende soorten brood. Voor een veelzijdig broodgenot zijn er bijvoorbeeld ongewone opties zoals “Rustiek zuurdesembrood” of “Mediterraan gourmet brood” en het populaire programma voor glutenvrij brood. Een snel programma voor de ongeduldigen is ook aan boord – een broodje brood is binnen een uur klaar.

Als praktisch kenmerk moet een geïntegreerde ingrediënten dispenser worden vermeld, zodat alle ingrediënten voor de start van een programma kunnen worden ingevuld om op het juiste moment in de bakvorm te komen.
Zoals bij de meeste modellen kunt u met de Panasonic SD-ZB2512 ook de bruiningsgraad en de brood grootte in drie stappen individueel aanpassen. De maximale brood grootte is echter slechts 600 g – iets onder het gemiddelde. Vandaag de dag is het vanzelfsprekend dat jam en marmelade ook met een broodbakmachine gekookt kunnen worden. Twee kleine tekortkomingen zijn het ontbreken van een kijkvenster en de noodzaak om alle opties door te klikken bij het selecteren van een bakprogramma.

De Panasonic SD-ZB2512 broodbakmachine overtuigt met een eerlijke prijs-prestatieverhouding en wordt aanbevolen aan alle consumenten die waarde hechten aan variatie en die de broodmachine intensief zullen gebruiken.

GOEDE KEUZE

Panasonic Croustina SD-ZP2000WXE

Adviesprijs

199,-

12.336 andere kochten dit product

De Panasonic Croustina SD-ZP2000WXE heeft 18 automatische programma’s, voor het bereiden van verschillende soorten broden. Zo maak je er glutenvrij brood mee maar gebruik je deze broodbakmachine ook om pizzadeeg mee te bereiden. De starttijd stel je maximaal 13 uur uit. Handig, want zo word je elke ochtend wakker met een lekker warm en vers brood. Houd jij van brood met een knapperige korst of is een zachte korst meer jouw ding, dit stel je naar eigen wens af. En aan de veiligheid is ook gedacht; door de koele wand blijft de buitenkant van de broodbakmachine koud.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Er zijn vele redenen waarom u uw eigen brood moet maken! Allereerst is er natuurlijk de heerlijke smaak van warm, versgebakken brood. Dankzij een timerfunctie kunt u bij het ontbijt wakker worden door de heerlijke aromatische geur van brood dat door het huis waait. Maar moderne broodbakkers zoals de Panasonic SD-ZP2000WXE bieden nu veel meer: omdat steeds meer mensen een groot probleem hebben met gluten (glutenproteïne), biedt dit model ook twee speciale modi waarmee brood en ook gebak zonder enige vorm van gluten kan worden gebakken. Zo kan iedereen genieten van prachtig brood – en ook beslissen over de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Bovendien belooft het model een bijzonder knapperige korst – zelfs aan alle kanten van het brood! We hebben de nieuwste generatie broodbakmachines getest en laten hier zien of deze ook onze testers kunnen bekoren.

Brood is in de meeste culturen een basisvoedsel. De recepten variëren echter van regio tot regio. In dit land worden broden meestal gemaakt van tarwe, spelt en eventueel roggemeel; maar glutenvrije variëteiten gemaakt van rijst- of maïsmeel, evenals koolhydraatarme broden, zijn nu overal verkrijgbaar. Als u uw brood een persoonlijk tintje wilt geven, kunt u het zelf maken met de ingrediënten van uw keuze. Of het nu gaat om zoet rozijnenbrood, knapperig krokant brood, glutenvrij brood of zelfs gewoon een pizzadeeg – het enige wat u hoeft te doen is de ingrediënten in de bakvorm te vullen en vervolgens een van de 18 programma’s te starten. De SD-ZP2000WXE van Panasonic doet de rest alleen. De sensortechnologie controleert de kamertemperatuur en bepaalt de temperatuur tijdens het stijgen om een constant resultaat te bereiken.

De Panasonic SD-ZP2000WXE heeft een onberispelijke afwerking. De verscheidenheid aan programma’s is zo groot dat alle denkbare broden kunnen worden bereid. Zelfs aan mensen met speciale dieetgewoontes is gedacht, zodat er een programma is voor het bakken van glutenvrije broden en glutenvrije taarten. De afzonderlijke programmafasen voor het kneden van deeg (Kneed) en het bakken (Bake) zijn ook praktisch – ze kunnen worden gebruikt om uw eigen recepten te maken. Een handvol recepten zijn opgenomen in de documentatie; veel meer zijn te vinden op de website van Panasonic.

De bediening is eenvoudig; de mal is eenvoudig in te brengen en ook het kantelen van het afgewerkte brood verloopt meestal soepel dankzij het keramisch gecoate bakblik. Af en toe blijft de roerhaak echter in het brood zitten. Deze kan eenvoudig met een haak worden uitgetrokken, maar helaas wordt deze niet bij de broodbakmachine meegeleverd.

Het toevoegen van verdere ingrediënten zoals rozijnen, spek of zaden moet met de hand gebeuren. De signaaltoon is echter luid genoeg en de indicator voor de resterende tijd op het display helpt bij het vinden van de juiste tijd.

De broodbakker wist zich volledig te onderscheiden met zijn bakresultaten. De korst van alle broden is rondom gelijkmatig gebruind, waarbij de bruiningsgraad voor sommige broden kan worden aangepast. Ook de ingrediënten werden in de overgrote meerderheid van de gevallen homogeen gemengd.

Bijna alle broden zijn goed gerezen en hebben niet alleen indruk gemaakt op hun smaak, maar ook op hun consistentie&nsbp;- zowel aan de buitenkant van de korst als aan de binnenkant van de kruimel. Met een totaal van 93,1% kreeg de SD-ZP2000WXE broodbakmachine van Panasonic de testbeoordeling “zeer goed”.

LUXE KEUZE

Panasonic SD-ZX2522KXG

Adviesprijs

299,-

11.342 andere kochten dit product

Met de Panasonic SD-ZX2522KXG broodbakmachine maak je gemakkelijk diverse soorten brood in je eigen keuken. De broodbakmachine heeft 37 automatische programma’s, bijvoorbeeld voor zuurdesem brood of glutenvrij brood, glutenvrije pasta en glutenvrij cake. In de dispenser plaats je noten of zaden, die automatisch aan het brood toegevoegd worden. Handig, zo hoef je dit niet handmatig te doen. Op het eenvoudig te bedienen display geef je het gewenste programma aan. En met de timer stel je de avond van te voren een tijd in, zodat je volgende ochtend ontbijt met vers brood.

Bekijk prijs bij coolblue

De broodbakmachine van marktleider Panasonic krijgt enthousiaste feedback van consumenten en scoort in de eerste plaats met een verbluffend breed scala aan producten.

Er is geen tekort aan automatische programma’s voor dit apparaat. De fabrikant heeft de bakmachine uitgerust met 20 bakprogramma’s, 15 deeg programma’s en 2 jam programma’s. De bakmachine is voorzien van een aantal automatische programma’s. Of het nu gaat om wit brood of volkorenbrood, pizza- of pasta deeg, gist cake of zoet brood – met deze broodbakmachine is alles aan boord.

De coeliakiepatiënt kreeg speciale aandacht omdat er naast een programma voor glutenvrij brood nog twee andere gespecialiseerde programma’s zijn, namelijk voor glutenvrije pasta en taartdeeg. Een ingredienten dispenser vergemakkelijkt de werking en een praktische gistdispenser is ook geïnstalleerd op deze hoogwaardige broodbakmachine. De consument kan niet alleen kiezen tussen drie graden bruinen, maar ook tussen drie broodmaten. Als nadeel moet worden vermeld dat de maximale grootte van een brood slechts ca. 600 g bedraagt. De bediening is vrij ongecompliceerd dankzij een overzichtelijk aanraakscherm.

De Panasonic SD-ZX2522 broodbakmachine is ontworpen voor zeer veeleisende bakkers en ook voor hen die dat willen worden. Bovendien is deze broodbakmachine precies het juiste model voor alle gebruikers met glutenintolerantie.

VOORDELIGSTE

Tefal Pain Doré PF2101

Adviesprijs

97,-

blank

8.012 andere kochten dit product

Geniet elke ochtend van een andere soort versgebakken brood met de Tefal Pain Doré PF2101 Broodbakmachine. Met de 12 volautomatische programma’s stel je zelf in voor welk brood of een ander lekkernij je vandaag kiest, zoals: Frans brood, roggebrood, volkorenbrood, cakes, glutenvrij brood of pizzadeeg. Kies tussen de 3 gewichtsinstellingen voor de kleine of grote trek. Om de kleur van je korst uit te kiezen, schakel je tussen de 3 bruiningsniveaus van luchtig gebakken tot een krokant bammetje. Bovendien bereid je ook nog eens jam en havermoutpap in hetzelfde apparaat. Doe de ingrediënten in de broodpan en stel de machine eenvoudig in via het intuïtieve bedieningspaneel met alle geselecteerde instellingen. Laat de rest aan de broodbakmachine over.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Volgens het verpakkingslabel heeft de Tefal-broodbakmachine 12 automatische programma’s voor brood (volkoren, rogge, wit, enz.), brioche, glutenvrij brood, pizzadeeg, pastadeeg, taart en koekjesdeeg, jam en pap. Met alle functies kunt u kiezen uit drie verschillende broodmaten en bruiningsintensiteiten van de broodkorsten. Het apparaat heeft ook een snel-bakprogramma, een timerfunctie en een anti-aanbakbakpan met deeghaak. Een LCD-display wordt gebruikt om de programma’s en functies te selecteren, evenals om de starttijd in te stellen en de opwarmtijd van maximaal een uur te behouden. De Tefal broodbakmachine OW210130 (31 x 29 x 29 cm) met een vermogen van 650 watt, in witte uitvoering, wordt geleverd inclusief maatbeker, maatschepje, deeghaakverwijderaar en recepten.

Bovenop de broodbakmachine staat het display, dat naast het geselecteerde programma de resterende tijd, het geselecteerde gewicht van het brood en het bruiningsniveau weergeeft. Het display aan de bovenzijde van de broodbakmachine geeft permanent informatie over het gewicht en de bruiningsgraad tijdens het gebruik. Wijzigingen, bijvoorbeeld in de resterende tijd, kunnen worden aangebracht door eenvoudigweg op de knop aan de linkerkant te drukken. Voor het eerste gebruik is het aan te raden om de handleiding te raadplegen. Op het eerste gezicht is het een beetje wennen, want het bestaat voornamelijk uit letters/iconen en er wordt niet veel geschreven. Het is dan echter des te gemakkelijker om de tekens/iconen toe te wijzen aan de tekens/iconen op het apparaat. Alle 12 programma’s zijn symbolisch weergegeven, zodat u ze altijd in één oogopslag kunt zien en u de handleiding niet echt hoeft te raadplegen.

De broodbakker van Tefal biedt 12 verschillende programma’s aan. Daaronder zijn niet alleen de standaardprogramma’s voor verschillende soorten brood, maar ook de bereiding van jam en cake is mogelijk. Vooral geweldig voor allergiepatiënten: er is ook een glutenvrij programma, dat in de test absoluut overtuigend was. Natuurlijk kan de broodbakmachine ook alleen gebruikt worden om deeg te maken, zonder dat het brood er achteraf in wordt gebakken. Het kneden en laten rijzen van het deeg zijn twee van de vele functies, zodat het bijvoorbeeld mogelijk is om een pizzadeeg te kneden en te laten rijzen in de machine en het vervolgens te verwijderen om het deeg te bedekken en in de oven te zetten.

 

(Visited 8.670 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *