De beste broodbakmachines voor versgebakken brood thuis 2020

Wat zijn de kenmerken van een broodbakmachine?

Steeds meer mensen kiezen voor onafhankelijkheid en zelfverzorging. Deze trend breidt zich ook uit naar de keukens – bijvoorbeeld in het bakken van brood. Velen zijn niet langer tevreden met het afgewerkte brood uit de supermarkt of van een bakkerij uit de buurt en willen graag een knapperig vers brood gebakken van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Geen wonder dus dat steeds meer huishoudens zich in moderne broodbakmachines storten.

Een broodbakautomaat of een broodbakmachine bakt nauwkeurig en precies volgens een recept – of het nu volgens een bepaald recept is of volgens een zelfgeschreven recept. Alle processen zijn geautomatiseerd, de bediening is beperkt tot het selecteren van een programma en het indrukken van de aan/uit-knop. Het resultaat is te zien en vooral te proeven. Tegenwoordig behoren broodbakmachines terecht tot de favorieten van de klant.

In deze gids laten we u kennismaken met de huidige bestsellers en testwinnaars van de broodbakautomaten, informeren we u over het ontwerp en de werking van deze keukenapparaten, beantwoorden we de belangrijkste vragen en begeleiden we u met onze kleine gids rechtstreeks naar een broodbakmachine die het best aan uw eisen voldoet.

Hoe is een broodbakmachine gebouwd en hoe werkt dit keukenapparaat?

Alle modellen broodbakmachines zijn op dezelfde manier ontworpen en gebruiken hetzelfde functionele principe. De volgende elementen zijn daarom terug te vinden in elke broodbakmachine:

Elektromotor die elektromagnetische energie omzet in thermische en mechanische energie;

Bakblik met een antiaanbaklaag, een handvat en een draaiende deeghaak in de bodem. Sommige modellen hebben twee deeghaken;

Verwarmingselement, meestal een ringverwarming, die wordt gebruikt om het bakblik te verwarmen;

Deksel met een bedieningspaneel en vaak met een kijkvenster. Het deksel zit niet op slot, maar ligt er gewoon op;

Minicomputer die alle bewerkingen regelt, inclusief het schakelen tussen de bak- en rustfase, evenals de temperatuur en de programmaduur.

Het functieprincipe van een automatische broodbakmachine is daarom eigenlijk heel eenvoudig: de motor zet de deeghaak in beweging om het deeg te kneden, het verwarmingselement zorgt voor de optimale temperatuur, zodat het deeg eerst stijgt en vervolgens het brood wordt gebakken. Als er andere gerechten moeten worden bereid, worden de temperatuur en het bewegingspatroon van de deeghaak dienovereenkomstig aangepast.

Welke automatische bak programma’s zijn beschikbaar?

Zoals elke broodbakmachine vandaag de dag is uitgerust met een standaard pakket van vooraf geïnstalleerde programma’s, afhankelijk van het model, worden er extra programma’s toegevoegd. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste bakprogramma’s en wijzen we kort op hun speciale kenmerken (tussen haakjes vindt u soms de Engelse naam, omdat veel broodmachines alleen in deze taal zijn gelabeld):

Basis of normaal programma (Basic). Een gestandaardiseerd programma voor het bakken van brood van tarwemeel of een tarwemeelmengsel;

Wit brood. Een lang programma met een duur van ca. 3 uur, speciaal ontworpen voor het bakken van knapperig brood van tarwebloem.

Hele tarwebrood. Een programma met een uitgebreid derde gistingsproces om de granen optimaal te verzachten.

Snel programma (Quick). Dit bakprogramma laat enkele kneed- en gistingsfasen achterwege om tijd te besparen. De gemiddelde duur van het programma is 1 uur. Sommige modellen bieden ook snelle bakprogramma’s aan, speciaal voor volkorenbrood.

Ultrasnelheid. Door het weglaten van enkele verdere fasen wordt de duur van het programma teruggebracht tot minder dan een uur. Het is aan te raden om de vorm met lauw water te vullen.

Frans brood (Frans). Met dit programma wordt de wandeltijd verlengd, wat resulteert in een brood met een knapperige korst en een luchtige kruimel.

Taart. Een programma voor een los en snel taartdeeg inclusief kneden, gisten en bakken.

Glutenvrij (Glutenvrij). Bij dit programma hoeft het deeg slechts één keer te rijzen in plaats van twee of drie keer met andere bakprogramma’s. De baktijd is wat langer, zodat het brood een losse kruimel krijgt.

Individueel programma (op maat). Een geheugenlocatie voor een speciaal samengesteld programma is nuttig voor mensen die graag experimenteren en voor mensen die last hebben van coeliakie, onder andere als er een glutenvrij programma ontbreekt.

We hebben alleen de belangrijkste bakprogramma’s op een rijtje gezet. Sommige bijzonder veelzijdige broodmachines bieden de gebruiker nog meer programma’s aan, die vaak een combinatie van de genoemde basisprogramma’s vormen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen broodbakmachines:

 1. favorietli-thumbnail
  PANASONIC SD-ZB2512KXE
  Deze broodbakmachine heeft 17 verschillende programma’s waarmee je verschillende soorten brood maakt. Op het display geef je gemakkelijk het gewenste bakprogramma aan. Stel hierop meteen de korstkleur in.

 2. li-thumbnail
  KENWOOD BM450
  De Kenwood BM450 beschikt over een automatische toevoer waarmee de broodbakmachine extra ingrediënten vanzelf toevoegt aan het broodmengsel; handig, want dan heb jij er verder geen omkijk meer naar.

 3. li-thumbnail
  PANASONIC SD-ZX2522KXG
  Met de Panasonic SD-ZX2522KXG broodbakmachine maak je gemakkelijk diverse soorten brood in je eigen keuken. De broodbakmachine heeft 37 automatische programma’s, bijvoorbeeld voor zuurdesem brood of glutenvrij brood, glutenvrije pasta en glutenvrij cake.

 4. goedkoopsteli-thumbnail
  DOMO B3970
  Met de Domo B3970 heb je de keuze uit 12 bakprogramma’s voor het maken van verschillende soorten brood of cake. Deze broodbakmachine beschikt ook over een snelprogramma, waarmee je binnen een uur versgebakken brood op tafel zet. Dankzij het automatische geluidssignaal voeg jij op het juiste moment extra ingrediënten toe aan het deegmengsel.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Panasonic SD-ZB2512KXE

Adviesprijs

197,-

15.051 andere kochten dit product

Maak met de Panasonic SD-ZB2512KXE brood uit eigen keuken. Deze broodbakmachine heeft 17 verschillende programma’s waarmee je verschillende soorten brood maakt. Op het display geef je gemakkelijk het gewenste bakprogramma aan. Stel hierop meteen de korstkleur in. Ook rozijnen- en notenbrood bak je eenvoudig met de Panasonic broodbakmachine. De dispenser waarin je de noten of rozijnen plaatst, voegt ze automatisch toe tijdens het bakproces. In de handleiding vind je recepten voor de verschillende soorten brood zodat je meteen kunt beginnen met bakken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Geweldige broodbakmachine”

Prachtige bakresultaten, wist niet dat het zoveel beter en stiller kon dan met vorige broodbakmachine. Goede en stille kneedfunctie. Nu 4 maanden in gebruik, lijkt degelijk maar dat zal de tijd uitwijzen. Geweldig apparaat. Slechts een paar kleine minpuntjes.

Michelle Pruisters

De Panasonic broodmachine scoort met zijn betrouwbare werking en goede uitrusting. Het apparaat biedt de gebruiker alles wat men tegenwoordig van een automatische broodbakmachine mag verwachten. De feedback is dan ook zeer positief, waarbij het uitstekende bakresultaat in de eerste plaats wordt geprezen, 18 automatische bakprogramma’s en veel extra’s en functies.

In totaal zijn er 33 programma’s geïnstalleerd op deze broodbakmachine, waarvan 18 voor verschillende soorten brood. Voor een veelzijdig broodgenot zijn er bijvoorbeeld ongewone opties zoals “Rustiek zuurdesembrood” of “Mediterraan gourmet brood” en het populaire programma voor glutenvrij brood. Een snel programma voor de ongeduldigen is ook aan boord – een broodje brood is binnen een uur klaar.

Als praktisch kenmerk moet een geïntegreerde ingrediënten dispenser worden vermeld, zodat alle ingrediënten voor de start van een programma kunnen worden ingevuld om op het juiste moment in de bakvorm te komen.
Zoals bij de meeste modellen kunt u met de Panasonic SD-ZB2512 ook de bruiningsgraad en de brood grootte in drie stappen individueel aanpassen. De maximale brood grootte is echter slechts 600 g – iets onder het gemiddelde. Vandaag de dag is het vanzelfsprekend dat jam en marmelade ook met een broodbakmachine gekookt kunnen worden. Twee kleine tekortkomingen zijn het ontbreken van een kijkvenster en de noodzaak om alle opties door te klikken bij het selecteren van een bakprogramma.

De Panasonic SD-ZB2512 broodbakmachine overtuigt met een eerlijke prijs-prestatieverhouding en wordt aanbevolen aan alle consumenten die waarde hechten aan variatie en die de broodmachine intensief zullen gebruiken.

GOEDE KEUZE

Kenwood BM450

Adviesprijs

158,-

12.336 andere kochten dit product

De Kenwood BM450 beschikt over een automatische toevoer waarmee de broodbakmachine extra ingrediënten vanzelf toevoegt aan het broodmengsel; handig, want dan heb jij er verder geen omkijk meer naar. Van te voren doe je noten, rozijnen of olijven in een apart bakje in de broodbakmachine, zodat hij ze op het juiste moment kan toevoegen. Deze broodbakmachine beschikt over 14 programma’s waarmee je cake, jam en pizzadeeg maakt, maar ook voor glutenvrij recepten is hij geschikt. Kies de gewenste grootte van jouw brood en regel zelf de korstkleur; zo maak jij brood precies zoals jij dat lekker vindt. Vers brood kun je op ieder moment van de dag bereiden dankzij de timerfunctie van 15 uur en met de warmhoudfunctie blijft het brood lekker knapperig.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Kenwood broodbakmachine behoort tot de hogere klasse en is in staat de meeste gebruikers te overtuigen met een breed scala aan functies en succesvolle bakresultaten.

Met 14 voorgeïnstalleerde programma’s bevindt de elektrische broodbakker van Kenwood zich in het bovenste segment. Dit model is geschikt voor het bakken van volkorenbrood, zoet brood en bladerdeeg. Ook is er een bakprogramma voor glutenvrij brood. De displayverlichting blijkt zeer nuttig te zijn, zodat alle informatie altijd gemakkelijk af te lezen is.

Een duidelijk pluspunt zijn de aanvullende programma’s voor cake en pizzadeeg. Natuurlijk kunt u met deze broodmachine ook jam bereiden. Dankzij een ingredienten doos hoeft de consument niet aanwezig te zijn tijdens het bakproces. De Kenwood broodmachine presenteert zich als zeer flexibel en is ontworpen voor drie broodmaten – 500 g, 750 g en 1.000 g. Het brood wordt uit één stuk brood gemaakt. De bruiningsgraad kan in drie stappen worden aangepast aan de concrete behoefte en het soort brood. Dankzij een timer kan de starttijd 15 uur van tevoren worden ingesteld.

Alle creatieve hobby broodbakkers worden goed bediend met de Kenwood broodbakmachine. Het keukenapparaat biedt de consument een solide pakket aan handige functies en scoort ook met een betrouwbaar resultaat.

LUXE KEUZE

Panasonic SD-ZX2522KXG

Adviesprijs

299,-

11.342 andere kochten dit product

Met de Panasonic SD-ZX2522KXG broodbakmachine maak je gemakkelijk diverse soorten brood in je eigen keuken. De broodbakmachine heeft 37 automatische programma’s, bijvoorbeeld voor zuurdesem brood of glutenvrij brood, glutenvrije pasta en glutenvrij cake. In de dispenser plaats je noten of zaden, die automatisch aan het brood toegevoegd worden. Handig, zo hoef je dit niet handmatig te doen. Op het eenvoudig te bedienen display geef je het gewenste programma aan. En met de timer stel je de avond van te voren een tijd in, zodat je volgende ochtend ontbijt met vers brood.

Bekijk prijs bij coolblue

De broodbakmachine van marktleider Panasonic krijgt enthousiaste feedback van consumenten en scoort in de eerste plaats met een verbluffend breed scala aan producten.

Er is geen tekort aan automatische programma’s voor dit apparaat. De fabrikant heeft de bakmachine uitgerust met 20 bakprogramma’s, 15 deeg programma’s en 2 jam programma’s. De bakmachine is voorzien van een aantal automatische programma’s. Of het nu gaat om wit brood of volkorenbrood, pizza- of pasta deeg, gist cake of zoet brood – met deze broodbakmachine is alles aan boord.

De coeliakiepatiënt kreeg speciale aandacht omdat er naast een programma voor glutenvrij brood nog twee andere gespecialiseerde programma’s zijn, namelijk voor glutenvrije pasta en taartdeeg. Een ingredienten dispenser vergemakkelijkt de werking en een praktische gistdispenser is ook geïnstalleerd op deze hoogwaardige broodbakmachine. De consument kan niet alleen kiezen tussen drie graden bruinen, maar ook tussen drie broodmaten. Als nadeel moet worden vermeld dat de maximale grootte van een brood slechts ca. 600 g bedraagt. De bediening is vrij ongecompliceerd dankzij een overzichtelijk aanraakscherm.

De Panasonic SD-ZX2522 broodbakmachine is ontworpen voor zeer veeleisende bakkers en ook voor hen die dat willen worden. Bovendien is deze broodbakmachine precies het juiste model voor alle gebruikers met glutenintolerantie.

GOEDKOOPSTE

Domo B3970

Adviesprijs

72,-

8.012 andere kochten dit product

Met de Domo B3970 heb je de keuze uit 12 bakprogramma’s voor het maken van verschillende soorten brood of cake. Deze broodbakmachine beschikt ook over een snelprogramma, waarmee je binnen een uur versgebakken brood op tafel zet. Dankzij het automatische geluidssignaal voeg jij op het juiste moment extra ingrediënten toe aan het deegmengsel. Met de timer stel je het bakproces tot 13 uur uit; zo geniet je ook meteen als je wakker bent van een heerlijk versgebakken brood. Na het bakken zorgt de warmhoudfunctie ervoor dat je brood langer vers en knapperig blijft. Aan de veiligheid is ook gedacht; de buitenwand wordt niet heet zodat jij het apparaat gemakkelijk verplaatst zonder je handen te verbranden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De broodbakmachine van Domo overtuigt met een lage prijs en goede functionaliteit. De kopers zijn vooral onder de indruk van het bakresultaat en prijzen ook de functionaliteit van de compacte broodoven.

De Domo bakt brood in twee maten – 750 g en 1.000 g – en is daarom ontworpen voor een middelgrote familie. Zoals bij de meeste bakmachines van vandaag de dag het geval is, kan de mate van bruin worden aangepast aan de individuele smaak in drie stappen. Een timer en een warmhoudfunctie zijn ook aan boord.

Dit model is uitgerust met 12 automatische programma’s, die vandaag de dag deel uitmaken van het standaardpakket. Dit zijn onder meer het basisprogramma, de programma’s voor wit en volkorenbrood, gistdeeg en jam. Voor glutenvrij meel wordt echter geen extra programma aangeboden.

De broodbakmachine kan intuïtief worden bediend dankzij een overzichtelijk bedieningspaneel, een kijkvenster is bedoeld voor praktische visuele controle.

De broodbakmachine van Domo overtuigt in alle opzichten, vooral de prijs-kwaliteitverhouding lijkt zeer eerlijk. Deze bakmachine wordt aanbevolen voor zowel beginners als gevorderde gebruikers die vertrouwen op beproefde methoden voor het bakken van brood.

(Visited 3.582 times, 2 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *