De beste babyvoedingsbereider

Als kinderen vast voedsel beginnen te eten, vragen veel ouders zich vaak af of ze wel of niet een stoomboot nodig hebben. Ik geef toe: we hebben geen stoomboot gebruikt bij ons eerste kind. “We hebben vroeger geen stoomboot gebruikt. Altijd deze vele accessoires. Niemand heeft een stoomboot nodig. Dat waren mijn woorden. Dus toen het kippenhok begon, kookte ik de paps en de schotels “normaal” en plette ze met een blender. Natuurlijk werkt dat ook.

Dus niemand heeft per se een baby-foodmaker nodig. Vooral omdat men er rekening mee moet houden dat de tijd waarin baby’s babyvoeding in papvorm eten relatief kort is, variërend van een paar maanden tot een jaar. Daarom vinden we apparaten praktisch die later voor het hele gezin kunnen worden gebruikt.

Stoomkoken, zeggen ze, is veel zachter en gezonder. En wie zou dat niet willen: gezonde babyvoeding voor de nieuwe generatie? En misschien kunt u één of twee huishoudelijke apparaten besparen door een stoomkoker te gebruiken? En zijn stoomkokers misschien ook sneller om babyvoeding te bereiden dan de potmixer-methode?

Dus we hebben rondgekeken in de markt om te zien welke modellen beschikbaar zijn en hebben 13 babyvoedingsmiddelenmakers getest. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Waarom stoomkoken?

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens gehoord dat het koken met stoom gezonder is dan “normaal” koken op het fornuis. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Het is heel eenvoudig: Stoomkoken heeft lagere temperaturen dan koken op het fornuis. Dit betekent dat er minder voedingsstoffen en vitaminen worden vernietigd. Bovendien worden vitaminen en voedingsstoffen niet weggespoeld tijdens het koken met stoom, maar blijven ze in het voedsel aanwezig. Bij het koken op het fornuis ligt het eten daarentegen direct in het water. De voedingsstoffen worden niet alleen uitgespoeld, maar gaan ook verloren door het water weg te gieten.

Meer voedingsstoffen worden tijdens het koken met stoom vastgehouden

Een ander voordeel van stoomkoken is de veel betere smaak en het mooiere uiterlijk van gestoomde groenten. En dat is echt waar. Gestoomde voedingsmiddelen bevatten veel meer van de originele smaken, omdat ze niet oververhit raken en dus vernietigd worden. Het eten smaakt knapperig en vers.

En het ziet er ook veel beter uit. Het is een bekend gegeven: twee minuten te lang in het kookwater en de eens zo verse en knapperige wortelen zien eruit alsof ze drie keer zijn gegeten door de biologische boer van het vertrouwen. De reden: de cel- en kleurstructuur van het voedsel wordt tijdens het koken in de kookpot vernietigd.

Als dat u niet overtuigt, is het laatste voordeel van stoomkoken misschien wel duidelijk: het is energiezuiniger. Zelfs bij het bereiden van kleine hoeveelheden voedsel kunnen er snel twee of meer potten op het fornuis worden gezet. Alles wordt apart gekookt. Niet zo met stoomkoken. Daar wordt het eten tegelijkertijd op elkaar gekookt, omdat de meeste stoomkokers uit minstens twee kamers bestaan. Dit maakt stoomkoken veel praktischer dan koken op het fornuis.

Met of zonder sterilisatie?

De meeste babyfoodbereiders zijn 4-in-1 apparaten, wat betekent dat je ermee kunt stomen, mengen, ontdooien en opwarmen. Er zijn echter ook 5-in-1 eenheden die ook gebruikt kunnen worden voor het steriliseren van flessen, fopspenen en andere accessoires. Of u deze functie nodig heeft of niet is aan u. We vinden het praktisch, maar zouden de aankoop er niet van afhankelijk maken.

Een kleine tip van mij: het is de moeite waard om grote porties direct in de stoomkoker te bereiden. U kunt ze heel gemakkelijk invriezen – het beste van alles, zet ze in de standaard huishoudelijke ijsblokjescontainers voor de vriezer. De afgewerkte pap kan zo klein worden geportioneerd. Dit is vooral perfect voor de eerste weken en maanden, omdat baby’s meestal maar heel kleine porties eten aan het begin van het bijvoedsel. Dankzij de porties ter grootte van een ijsblokje kan de hoeveelheid pap individueel worden aangepast aan de behoeften van het kind en is het niet nodig om zoveel voedsel weg te gooien.

Kleine porties kunnen worden ingevroren

Iedereen die zegt “Ja, maar ik kan niet ontelbare van deze ijsblokjesbakken kopen! Dat hoeft niet. Eén daarvan is voldoende. De kant-en-klare porties pap kunnen eenvoudig uit de vorm worden geperst en in ritszakken worden overgebracht die geschikt zijn voor diepvriezers.

We hebben zo getest

We hebben in totaal negen babyvoedselbereidingen getest. We hebben een stoomkoker, een babyfoodmachine en modellen getest die als 4 in 1, 5 in 1, 6 in 1 en zelfs 8 in 1 worden geadverteerd.

Op dit punt moeten we de euforie echter een beetje afremmen, want 4 in 1 betekent: stoomkoken, pureren, ontdooien en opwarmen. In onze ogen zijn dit niet echt vier verschillende functies.

Eerst hebben we alle apparaten meerdere keren getest. In de eerste test hebben we wortels gekookt en gepureerd, in de tweede test hebben we appels en peren gebruikt. Met een hongerige baby op de achtergrond willen de ouders dat een babyvoedingmaker snel en efficiënt werkt.

We hebben alle apparaten getest op hun ontdooi- en opwarmfunctie. En bij de modellen die ook kunnen steriliseren, hebben we dit ook gecontroleerd met een flesje en een fopspeen. Maar ook hier geven we de grenzen van onze test toe, want of de babyaccessoires echt gesteriliseerd zijn, kan alleen onder een microscoop in het laboratorium worden opgehelderd. Daarom is deze extra functie niet opgenomen in onze uiteindelijke beoordeling, maar we vermelden het toch.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen babyvoedingsbereiders:

 1. favorietli-thumbnail
  BABYMOOV NUTRIBABY PLUS
  Een gezonde maaltijd voor uw kind bereiden was nog nooit zo gemakkelijk met de Nutribaby+ Food processor. Deze alles-in-één keukenmachine kan koken, stomen, steriliseren, blenden, opwarmen en ontdooien. De Nutribaby+ bestaat uit 2 delen. Aan de linkerkant bevindt zich de stoomkoker, aan de rechterkant de mixer.

 2. li-thumbnail
  PHILLIPS AVENT SCF883/01
  Gezonde voeding is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Met de Philips Avent SCF883/01 – Stomer/blender maak je zelf heel eenvoudig heerlijke maaltijden, afgestemd op de behoeften van je baby. Niet alleen stomen en blenden is mogelijk maar ook ontdooien en verwarmen.

 3. Goedkoopsteli-thumbnail
  RUSSELL HOBBS COOK@HOME
  Met de Russell Hobbs Cook at Home Steamer 19270-56 zet je een gezonde maaltijd op tafel zonder dat je constant in de keuken moet staan. Deze stoomkoker bestaat uit 3 stoomschalen met een totale capaciteit van 9 liter. Hiermee maak je genoeg eten voor 4 personen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Babymoov Nutribaby Plus

Adviesprijs

149,-

56.331 andere kochten dit product

Een gezonde maaltijd voor uw kind bereiden was nog nooit zo gemakkelijk met de Nutribaby+ Food processor. Deze alles-in-één keukenmachine kan koken, stomen, steriliseren, blenden, opwarmen en ontdooien. De Nutribaby+ bestaat uit 2 delen. Aan de linkerkant bevindt zich de stoomkoker, aan de rechterkant de mixer. In het midden van de keukenrobot een handig bedieninspaneel waarmee u beide onderdelen kunt besturen. De stoomkoker van de Babymoov Nutribaby+ is voorzien van 2 stoommandjes van elk 750ml inhoud waarmee u verschillend voedsel apart van elkaar kunt bereiden. Het blender gedeelte bestaat uit een kom met 700ml inhoud en is voorzien van 3 mix snelheden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Handig in gebruik”

Deze nutribaby vind echt top om groenten en fruit te stomen. Ook super om de flessen en alles te steriliseren. Maar de mixer vind ik niet goed je mag maar enkele keren op de mix-knop duwen en dat maar 5sec anders raakt die overhit, en hij mixt niet alles glad ik heb vaak nog brokken groenten gevonden in de pap. En voor flessen melk op te warmen al helemaal niet je kan die fles niet eens vastpakken zo heet word die.

Sofieke Peerenboom

Als enige model in de test kunt u zowel de kabel als de mixer uit de Babymoov verwijderen en apart opbergen. Op deze manier neemt de babyfoodverwerker niet meer ruimte in de keuken in beslag dan absoluut noodzakelijk is. Wij vinden dit praktisch en zijn blij om een paar centimeter van de plank af te ruimen. Het feit dat u het netsnoer kunt verwijderen is bijzonder praktisch omdat u het restwater van het koken met stoom niet in de kom wilt laten staan. Zo kunt u ervoor zorgen dat er geen water per ongeluk op de kabel druppelt als u deze weggooit. Dit was zeker niet het geval met alle machines in de test.

De Babymoov Nutribaby Plus wordt geleverd met 2 stoominzetten, een deksel, een plastic spatel om uit te schrapen en een mixer. Op het eerste gezicht doet alles denken aan een klassieke stoomkoker, alleen de vorm van de inzetstukken en het deksel zijn een verwijzing naar het praktische keukengerei. Als u alleen maar wilt stomen, kunt u de blender aan de kant zetten. Het kan vrij staan, dus je hoeft er nergens op te leunen.

Twee stoominzetten zijn praktisch voor het stomen van meerdere voedingsmiddelen tegelijk.

De twee stoominzetten zijn praktisch voor het stomen van meerdere voedingsmiddelen tegelijk. Vergeleken met andere babyfoodbakkers waar alle componenten in dezelfde insert moeten zitten, kunt u bijvoorbeeld aardappelen stomen die een wat langere kooktijd nodig hebben in de onderste insert en daarbovenop, bijvoorbeeld erwten, die de neiging hebben om kortstondig te worden gestoomd. Op deze manier wordt er niets drassig en is het toch klaar. Met dit stapelsysteem kunt u ook later nog ingrediënten toevoegen. Omdat u alleen het deksel van de eerste stoomkorf optilt, de tweede stoomkorf erop legt en het deksel er weer op zet, is variabel stoomkoken mogelijk. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het in contact komen met de hete stoom, we hebben onze vingers niet verbrand tijdens de test.

De Babymoov Nutribaby Plus kan worden gebruikt om niet alleen fruit en groenten, maar ook rijst of granen te stomen, waardoor het gehalte aan voedingsstoffen en verzadiging van babyvoeding toeneemt. Dit is een uitzondering; geen enkel ander model in de test liet dit toe. Als u geen eierkoker heeft, kan de Nutribaby Plus ook hier helpen, u kunt uw ontbijteieren in stoom koken. We vinden dit heel praktisch omdat het een ander apparaat in het huishouden vervangt.

Bovendien kun je met de testwinnaar fopspenen en zuigflessen steriliseren en je eten opwarmen of ontdooien. Vooral de laatste twee functies zijn voor ons niet echt een verkoopargument voor een babyvoedingmaker, maar als een model ze aanbiedt, vinden we ze natuurlijk ook niet slecht. We denken gewoon dat niemand zo’n apparaat mee naar huis neemt, alleen om te ontdooien of om voedsel op te warmen.

De werking van de babyvoedingsverwerker vereist in de eerste plaats de bestudering van de gebruiksaanwijzing. Want op de een of andere manier is het niet direct duidelijk waar het water moet worden gedumpt voor het koken met stoom. De oplossing voor het raadsel: deze moet onder het stoominzetstuk in een uitsparing worden geplaatst. Je kunt maximaal 350 milliliter invullen, maar je krijgt er geen maatbeker bij als je hem koopt. Bij de eerste poging hebben we er niet genoeg water in gegoten, wat de machine aangaf door 2 minuten voor het einde van de kooktijd te piepen. Maar dat is geen probleem, want de Nutribaby Plus vertelt het u en u kunt de insert gewoon verwijderen en water toevoegen. Als er genoeg water is, stopt de machine met piepen en gaat ze door met stomen alsof er niets is gebeurd.

De Nutribaby Plus wordt bediend via een display. U drukt op het symbool voor de actie die u wilt uitvoeren, bijvoorbeeld de kleine wolk voor het stomen of de rotorbladen voor het pureren. Vervolgens kunt u handmatig de gewenste tijd instellen. De basisinstelling voor het koken met stoom is 10 minuten. U kunt de tijd verkorten of verlengen afhankelijk van het voedsel dat u verwerkt. Een kleine tip: Het apparaat begint pas te werken als het display knippert. Maar dat weet u op zijn laatst als u twee minuten lang naar de stijve tijdsaanduiding hebt gekeken en hebt gewacht tot er zich stoom vormde en er niets gebeurde.

Als je eten klaar is, kun je het uit de stoommand gieten en opeten of het tot babyvoeding pureren. De Babymoov testwinnaar heeft drie mengsnelheden beschikbaar, van langzaam (wat nooit echt langzaam is in een blender) tot snel. Giet met behulp van de bijgeleverde plastic spatel uw gestoomde eten in de blender en voeg een beetje water toe.

In de handleiding wordt geadviseerd om tot 200 milliliter stoomwater te gebruiken. Om dit te doen, moet u echter het kokende water behandelen en de machine ondersteboven zetten zodat het water in de blender kan stromen. In de test is dit niet bepaald gelukt zonder morsen of pijn. Het warme water liep niet alleen over onze handen toen we het kantelden, maar druppelde ook op onze voeten. Als alternatief kunt u ook (kraan)water of sap toevoegen om te pureren.

Zodra u de blender heeft gesloten, trekt u de blenderhouder uit de Babymoov Nutribaby Plus. U kunt de zijsuspensie negeren, voor het mengproces is het belangrijk dat de blender in de houder zit. Druk vervolgens op het blendersymbool op het display, kies een blendersnelheid en pureer wat de blender geeft. Er zijn geen spatten omdat de behuizing volledig is afgesloten. Zodra de gewenste consistentie is bereikt, gebruikt u de spatel om alles uit de blender te halen, het op een bord te schikken en uw baby zijn eten te geven.

De blender werkt met stoomgekookt voedsel, maar ook met normale harde groenten en fruit zoals appels of perziken. De blender kan geen diepvriesvoedsel doen, dus gebruik eerst de ontdooifunctie van de Babymoov.

Wat we ook erg leuk vonden: alles, behalve het apparaat zelf, is vaatwasmachinebestendig. Slechts enkele stoombootjes in de test voldeden aan deze voorwaarde. In de meeste gevallen moet het mes van de blender met de hand worden gewassen. In het geval van de testwinnaar kan dit ook samen met de blender in de vaatwasser worden gedaan.

GOEDE KEUZE

Phillips Avent SCF883/01

Adviesprijs

139,-

65.122 andere kochten dit product

Gezonde voeding is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Met de Philips Avent SCF883/01 – Stomer/blender maak je zelf heel eenvoudig heerlijke maaltijden, afgestemd op de behoeften van je baby. Niet alleen stomen en blenden is mogelijk maar ook ontdooien en verwarmen. Met deze 4-in-1 babyvoedingmaker van Philips Avent kun je zowel fruit als groenten, vis en vlees in de stomer/ blender bereiden. Ideaal!

Bekijk prijs bij bol.com

De Philips Avent SCF883/01 overtuigt niet alleen door zijn slanke ontwerp, maar ook door een zeer doordachte constructie. Je hoeft niet eens de stoomboot te openen om het eten te pureren.

De meeste makers van babyvoeding zijn wat omvangrijk, omdat de functies voor het mengen en stomen vaak in twee apparaten zijn ondergebracht. De Philips Avent daarentegen doet beide in één container. Het principe is even eenvoudig als ingenieus: de blender kruik wordt gewoon gedraaid, afhankelijk van of u wilt stomen of pureren. En we bekennen: Dit model is echt het enige waar we geen seconde onze vingers aan hebben geschampt.

Als er één stoomkokers zijn, zitten de snijmessen bovenin het deksel. Na het stomen draait men de container gewoon om en kan men het voedsel snel en gemakkelijk pureren. Bij de levering is naast het apparaat ook een deksel inbegrepen, zodat u het voedsel direct in de stoommengbeker kunt bewaren, een kunststof schraper als ook een receptenboek dat deze naam echt verdient. Hier vindt u vele recepten voor elke leeftijdsgroep die door een kindervoedingsdeskundige zijn gemaakt. Waarschijnlijk zullen niet alle kinderen er plezier aan beleven, maar we denken dat de suggesties die je hier krijgt echt goed zijn. Dit bespaart u zeker de aanschaf van een extra papreceptenboek. Want het aanbod varieert van fruit tot groentepap, van hartig tot zoet.

Het ontwerp van de Phillis Avent SCF 883/01 zal alle puristen zeker bevallen. Wit en grijs, maar vooral slank en ruimtebesparend is het opvallend. Omdat alle andere modellen in de test breder zijn.

Net als bijna alle apparaten in de test, is de babyvoedingmaker van Philips volledig van plastic gemaakt. We hadden graag een glasbakje gehad, maar geen van de testapparaten bood dat aan.

Het waterreservoir bevindt zich niet aan de zijkant, zoals bij veel andere toestellen, maar aan de onderkant van de basis met de stromingsverwarmer.

Mengen en stomen kan onafhankelijk van elkaar. De Philips Avent kan ook worden gebruikt om reeds gekookte maaltijden te ontdooien en opnieuw op te warmen – maar niet om diepvriesproducten te stomen. Ook niet voor het koken van rijst en noedels.

De Philips Avent SCF883/01 is zeer eenvoudig te gebruiken. Na het vullen van het waterreservoir doet u het gehakte voedsel in de beker. De stoomkooktijd kan een beetje worden gemeten door water toe te voegen. Philips geeft de vuistregel: 160 milliliter water voor een kooktijd tot 15 minuten, 200 milliliter voor 20 minuten. De maximale kooktijd bedraagt 30 minuten, waarna het apparaat ook nog minstens 15 minuten moet afkoelen voordat het weer gebruikt kan worden. Dit is echter niet ongebruikelijk, alle makers van babyvoeding in de test hebben op een bepaald moment een afkoelingsperiode nodig.

Als het eten in de beker zit, wordt het ondersteboven gedraaid, zodat het deksel van de beker naar de bodem is gericht en de beker op het apparaat wordt geplaatst. Vervolgens stelt u met de draaischakelaar de gewenste stoomkooktijd in en wacht u tot het eten klaar is. Een klein wit lampje geeft aan dat de stoomboot loopt. Let op: De tijdweergave gaat niet terug naar 0 zoals bij een keukenwekker, maar blijft op de ingestelde tijd staan.

Als u het gekookte voedsel achteraf wilt mengen, draait u de beker gewoon om. Het is het beste om het kort te schudden om al het voedsel te verplaatsen naar de blender messen, dan is alles gepureerd in een mum van tijd. Het grote voordeel van deze babyvoedingsmachine: het stoomwater dat zich in de container verzamelt, kan ook direct worden gebruikt voor de puree. Zonder enige vloeistof zal geen enkel voedsel in een aanvaardbare brij veranderen. Maar hier hoef je het warme water niet aan te raken, want er hoeft niets te worden geopend of afgegoten.

U kunt ook maaltijden opwarmen die al in de mengkom zijn bereid. In principe werkt dit op dezelfde manier als stoomkoken, maar het kan zijn dat er minder tijd nodig is om op te warmen. Volg gewoon de instructies in de handleiding.

Wat we echt leuk vinden: je kunt het mes van de blender heel gemakkelijk verwijderen omdat het bevestigd is. Dit is zeer veilig, met andere modellen in de test heb je gewoon het scherpe mes in de hand, hier zit het op een plastic gedeelte en kan het zonder problemen in de hand worden gehouden.

Alle onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig en kunnen snel en eenvoudig worden gereinigd.

GOEDKOOPSTE

Russell Hobbs Cook@Home

Adviesprijs

39,-

77.452 andere kochten dit product

Met de Russell Hobbs Cook at Home Steamer 19270-56 zet je een gezonde maaltijd op tafel zonder dat je constant in de keuken moet staan. Deze stoomkoker bestaat uit 3 stoomschalen met een totale capaciteit van 9 liter. Hiermee maak je genoeg eten voor 4 personen. Naast de stoomschalen ontvang je een stoommandje van 1 liter voor het koken van rijst. Vul het waterreservoir en zet de timer tot 60 minuten aan. Is de timer afgelopen, dan klinkt er een bel en schakelt de stoomkoker automatisch uit. In de handleiding vind je stoomtijden per ingrediënt. Wil je een hele maaltijd in één keer bereiden? Zet dan de ingrediënten die het langst moeten onderaan en ingrediënten die korter moeten bovenaan.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Een stoomkoker voor de hele familie is de Russell Hobbs Cook@Home. Het kan worden gebruikt om grotere hoeveelheden te bereiden, maar het is een pure stoomkoker zonder de mengfunctie, die warm houdt en opwarmt. Als je thuis al wat apparatuur hebt om te puren en er is nog wat ruimte in de keuken, dan is de Russell Hobbs heel zinvol – vooral omdat de prijs met iets meer dan 40 euro moeilijk te verslaan is.

De Russell Hobbs Cook@Home is nog goedkoper. Dit is echter een pure stoomkoker zonder meng- en pureerfunctie. Maar als je thuis al een blender of een blender hebt, heb je die niet per se nodig.

Zoals het een “volwassen” stoomkoker betaamt, kan de Russell Hobbs ook worden gebruikt om grotere hoeveelheden te stomen. Hiervoor kan het voedsel over drie niveaus worden verdeeld.

Hiervoor is echter een veel grotere voetafdruk nodig dan onze testwinnaar – in vergelijking met de andere stoomkokers uit onze stoomkokertest is het daarentegen duidelijker geregeld.

Maar bovenal is het onverslaanbaar in prijs. Een serveerschaal is zelfs bij de levering inbegrepen.

Als u zonder mengen, verwarmen en ontdooien kunt en niet alleen voor uw kroost, maar ook voor uzelf wilt stomen, dan is de Russell Hobbs stoomboot de perfecte keuze.

(Visited 1.397 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.