De beste slimme verwarmingsbesturing

Verwarmingsoptimalisatie is een interessant onderwerp in de slimme woningsector, omdat weinig zo aantrekkelijk lijkt als de mogelijkheid om geld te besparen door een geoptimaliseerde verwarmingsregeling. “Bespaar gemiddeld 37 procent energie bij het verwarmen van uw huis” – zo klinkt marketing als het gaat om intelligente thermostaten.

Dit is niet geheel nieuw: al tien jaar geleden kwamen batterijgevoede thermostaten in de mode onder de vrienden van energiebesparing. Volgens een tijdsschema konden hier de gewenste en de tegentemperaturen worden ingevoerd. De microprocessor draait de plunjer op en neer en stemt de warmteafgifte af op de kamertemperatuur.

Dergelijke autonome tijdsturingsthermostaten zijn echter niet echt ingeburgerd geraakt. Wat was de reden? Mogelijk komt het door de vervelende handmatige instelling van elk afzonderlijk apparaat, de stilstandtijden door zwakke batterijen, ontbrekende evaluaties en natuurlijk het gebrek aan terugkoppeling naar de verwarmingsinstallatie: Als de ketel al een nachttegenvaller heeft, waarom zou dit dan weer door de thermostaat moeten worden geregeld?

We wilden weten wat er echt achter de slimme verwarmingsbesturing zit en keken naar zeven intelligente thermostaten die u kunt integreren in uw bestaande slimme thuisnetwerk of individueel kunt bedienen.

Wat je moet weten voordat je koopt

Als u kiest voor een slimme radiatorthermostaat, moet u zich ruim van tevoren informeren. Helaas is het niet zo makkelijk als je denkt. We vertellen je waar je op moet letten.

Hoe verander ik een thermostaat?

In het beste geval hoeft u alleen maar de wartelmoer los te draaien die de thermostaat met een buissleutel vastzet. Als de moer los is, kunt u met de hand verder schroeven. Maak je geen zorgen: het water zal niet ontsnappen.

De wartelmoer van de geprogrammeerde thermostaat hoeft alleen maar te worden losgedraaid en vervolgens met de buissleutel een beetje te worden vastgedraaid. Vervanging is echter alleen zo eenvoudig als de draden overeenkomen. In veel gevallen is dit helaas niet het geval en daarom hebben fabrikanten altijd plastic adapters – meestal voor Danfoss-ventielen, waarvan de varianten vaak worden gebruikt.

Het kan zijn dat u extra adapters moet kopen. Bij zeer oude radiatoren is een goed passende wartelmoer niet uit te sluiten, hier kan roest loser en een gerichte hamerslag helpen.

Wat betekent slimme verwarmingsbesturing?

Smart wordt een thermostaat door centrale aansturing via een smartphone-app en door koppeling met andere apparaten of externe gegevens. Dit zou bijvoorbeeld een deur- of raamcontact zijn dat een open raam meldt. De verwarming kan dan worden uitgeschakeld. Als alternatief kan ook locatie-informatie van de bewoner worden gebruikt. Als hij zijn appartement verlaat, kan de verwarming in de 17-gradenmodus worden gezet.

Vroeger liep je rond in het appartement en zette je radiatoren aan. Vandaag de dag is er meestal een centrale thermostaat, die u kunt gebruiken om bijvoorbeeld een nachtelijke tegenslag in te stellen of om de temperatuur te verlagen als u op vakantie gaat. Maar daarmee heb je altijd de temperatuur in het hele huis onder controle en heb je in het beste geval een vaste tijdregeling. Afhankelijk van hoe het huis of de flat wordt gebruikt, is er nog steeds veel verwarming die geen zin heeft.

Intelligente thermostaten daarentegen herkennen wanneer iemand in huis is en regelen de temperatuur dienovereenkomstig. Maar controle volgens een bepaald tijdschema is natuurlijk nog steeds mogelijk, plus de mogelijkheid van weersafhankelijke instellingen.

Bespaar geld met slimme thermostaten

Wie sowieso weinig voor verwarming betaalt, bespaart met een intelligente verwarmingsregeling weinig, want in moderne, goed geïsoleerde huizen daalt de temperatuur slechts langzaam. Het enige wat u hier nodig heeft zijn klassieke draaibedieningen, die weinig kosten en vooral veel robuuster zijn dan hun programmeerbare tegenhangers.

Slimme verwarming kan worden geïntegreerd in bestaande slimme huissystemen

Toch kunt u geld besparen met intelligente verwarmingstechnologie. Stiftung Warentest, de Duitse consumentenwaakhond, spreekt van een besparing van gemiddeld 5 tot 8 procent, ongeacht of het appartement goed of slecht geïsoleerd is.

Het bedrijf Tado biedt op zijn homepage een overzichtelijke verwarmingskostencalculator aan. Het geeft een overzicht, maar moet met voorzichtigheid worden gebruikt – de aanbieder wil immers zijn oplossing verkopen en men kan vrij optimistische cijfers verwachten, ook al adverteert Tado met een “energiebesparingsgarantie”. Hierdoor kunt u uw Tado-hardware terugsturen met een volledige terugbetaling tot twaalf maanden als u niet tevreden bent.

Wees allang weg, red de meeste

De bouwfysica dicteert het: Hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten, hoe langzamer de waardevolle warmte door de huismuur ontsnapt. Dus als u de temperatuur verlaagt als u niet binnen bent, kunt u waardevolle verwarmingsenergie besparen. Dit geldt ook voor goed en slecht geïsoleerde woningen, hoewel het met een goede isolatie alleen zinvol is om de temperatuur te verlagen als u drie of meer uur afwezig bent.

Dus de persoon met een slecht geïsoleerde woning en een typische werkdag van acht uur kan het meeste besparen. Omdat de ruimtes snel afkoelen, is het verstandig en efficiënt om de kamertemperatuur tijdens afwezigheid te verlagen.

De verwarming mag echter nooit volledig worden uitgeschakeld, omdat het opwarmen van zeer koude ruimtes uren kan duren. Een kamer wordt immers pas opgewarmd als alle objecten de comfortabele temperatuur hebben bereikt. Als u na het werk in een aangenaam getemperd huis wilt komen, moet de verwarming daarom enige tijd van tevoren worden aangezet. Of een half uurtje nu genoeg is of dat het twee uur duurt, iedereen moet het individueel uitproberen.

Niet iedereen spaart verstandig geld uit…

U heeft een goed geïsoleerd appartement of huis en wilt niet enkele honderden euro’s investeren vanwege de vrij lage verwachte besparingen? Dan komen de semi-slimme thermostaten in aanmerking, die individueel programmeerbaar zijn of met de smartphone communiceren via Bluetooth.

Maar natuurlijk kunt u het comfort van onze testwinnaar niet verwachten. Met een Bluetooth-oplossing zoals Eqiva Bluetooth Smart kunt u echter meerdere radiatoren centraal bedienen vanuit één app en hoeft u niet van radiator naar radiator te lopen. Onze prijs-prestatie aanbeveling is vergelijkbaar gestructureerd, met uitzondering van het gebruik van de DECT standaard in plaats van Bluetooth.

Als u in een appartement woont, heeft u meestal geen toegang tot de ketel, alleen tot de thermostaten op de radiator en eventueel ook tot de kamerthermostaten. Dit is precies de groep van kopers die voornamelijk wordt aangesproken door elektronische thermostaten.

Huiseigenaren hebben daarentegen toegang tot hun centrale verwarmingsbesturing en kunnen zo niet alleen de thermostaten, maar ook de ketel slim maken. Onze testwinnaar, Tado, heeft een uitgebreid assortiment waarmee ook de ketel, de airconditioning en het warme water kunnen worden geïntegreerd. Met het all-inclusive pakket kunt u de meest uitgebreide wijzigingen aanbrengen in alle kostenbeheersingsparameters van de warmteopwekking.

Zelfs als er vloerverwarming is geïnstalleerd, kunt u nog steeds gebruik maken van slimme thermostaten en dat doen met behulp van kamerthermostaten. Ze meten de temperatuur ver weg van de radiatoren en u kunt er uw gewenste temperatuur op instellen en, indien gewenst, verwarmingstijden programmeren.

De kamerthermostaat stuurt een signaal naar de servomotoren in het verdeelstuk van het verwarmingscircuit en vraagt zo om warmer water tot de gewenste temperatuur is bereikt. Dit wordt vooral gebruikt voor het regelen van vloerverwarmingssystemen, maar ook voor wand- en plafondverwarmingssystemen. In tegenstelling tot convectiekachels hebben deze geen manuele thermostaat.

De meeste thermostaten hebben een raam open detectie. Hier moet u zeker de effectiviteit in acht nemen, want de sensor sluit het ventiel gewoon als de temperatuur snel daalt. Als dit niet werkt zoals gewenst, moet u de venster open detectie gevoeliger instellen.

Kunststof versus metaal

Hoe luxueus de verwennerij van slimme thermostaten ook mag klinken, in het dagelijks leven zijn het soms heel andere voorkeuren die bepalen of een persoon gedijt of sterft: De thermostaten en hun schroefverbindingen zijn allemaal van kunststof.

Razende kinderen, onzorgvuldig meubeltransport of gewoon een moment van onzorgvuldigheid en de thermostaat gaat kapot – en er ligt al 30 tot 70 euro in de emmer.

Hier bieden snel afneembare, insteekbare thermostaten minstens een klein voordeel – dit is bijvoorbeeld het geval met Tado. Dankzij de aangehechte schroefdraad kan het apparaat snel worden verwijderd wanneer de verhuizers aankomen. Het is daarom het beste om de oude thermostaten gewoon te houden – je weet maar nooit.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen slimme radiatorkraan:

  1. favorietli-thumbnail
    TADO SLIMME THERMOSTAAT V3+
    Met de Tado Slimme Thermostaat V3+ slimme thermostaat inclusief 2 radiatorknoppen maak je je huis zuiniger. De thermostaat is compatibel met alle slimme platformen. Daarnaast bedien je deze waar je ook bent via de Tado-app.

  2. li-thumbnail
    ELGATO EVE THERMO
    Vervang je bestaande thermostaatkranen door de Eve Thermo slimme radiatorthermostaat en je bedient de verwarming in je huis ook via Siri. De slimme thermostaatkraan van Eve is compatible met Apple Homekit, waardoor je deze via al je Apple apparaten bedient.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Tado Slimme Thermostaat V3+

Adviesprijs

339-

192.366 andere kochten dit product

Met de Tado Slimme Thermostaat V3+ slimme thermostaat inclusief 2 radiatorknoppen maak je je huis zuiniger. De thermostaat is compatibel met alle slimme platformen. Daarnaast bedien je deze waar je ook bent via de Tado-app. Voeg de meegeleverde radiatorknoppen toe en je regelt de temperatuur zelfs per kamer. In de app stel je een weekschema in waardoor het altijd lekker warm is als je thuiskomt. Doordat de thermostaat continu in contact staat met je smartphone, weet hij precies wanneer je in de buurt bent van je huis. Hierdoor ben je nooit meer onnodig aan het stoken en bespaar je een hoop kosten. Dat geldt ook voor de open raam detector. Wanneer het raam open staat, gaat de thermostaat automatisch een paar graden naar beneden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Het werkt. Kinderlijk eenvoudig”

Nieuwe ketel, dan wil je ook een nieuwe thermostaat. Na veel zoeken bij de Tado uitgekomen. Hoewel iets duurder dan de NEST en de Thermosmart was uiteindelijk de vormgeving en de ondersteuning bij Tado welke de doorslag gaf. Bij het installeren liep ik direct al tegen een issue aan. Ik had namelijk geen bestaande setup als sartpunt. Helpdesk gebeld en binnen twee minuten was ik geholpen. Geen gedoe geen, muziekjes gewoon geholpen. Verder met de installatie dus maar. Als je kan lezen is het praktisch onmogelijk om de installatie te vern… euh verprutsen. Serieus het pakketje open maken was het moeilijkste deel in het proces. Ook het aansluiten van de extension kit is specifiek voor mijn ketel beschreven. Ik kan niet anders dan concluderen dat iemand daar heel goed over nagedacht heeft.

Sjoerd Blinkert

Onze nummer één slimme kachel is Tado. De specialist werkt met alle gangbare spraakassistenten, maar kan ook zonder spraakbesturing via app of webapplicatie worden gebruikt.

Tijdens de installatie wordt u stap voor stap begeleid, bij complexere installaties kunt u een installateur boeken, bijvoorbeeld als u een warmwater- of klimaatregelingssysteem wilt installeren. Dit is mogelijk met uitbreidingssets.

Het is heel eenvoudig: uitpakken, de brug in de router steken, de voedingskabel aansluiten en de Tado website starten. Daar maken we een account aan en kunnen we de thermostaten en de brug onmiddellijk identificeren. Dit werkt net zo soepel als de eerste start van de app met dezelfde inloggegevens.

Zo’n snelle en eenvoudige installatie is natuurlijk niet mogelijk, zoals Bosch en Magenta SmartHome al bewezen hebben in onze andere Smart Home-testen. Hier was het echter niet de activering van één enkele thermostaat die niet meteen werkte. Het waren eerder de opzetproblemen met het eigenlijke basisstation en de app die onze frustratie verhoogden en ons geduld steeds weer op de proef stelden.

Daarom hebben Bosch en Magenta nooit plezier willen hebben, wat niet pleit voor het gebruik van deze slimme thuissystemen voor de verwarming. Na onze test zijn wij van mening dat de specialisten met een focus op verwarming gebruiksvriendelijker, efficiënter en gemakkelijker te integreren zijn dan de allrounders.

We hadden geen problemen met Tado: volgens de fabrikant kunnen meerdere verdiepingen worden overbrugd, wat realistisch lijkt, vooral vanwege de gebruikte gaastechnologie – alle apparaten communiceren met elkaar. Zelfs grote huizen of appartementen in oude gebouwen zouden geen probleem moeten zijn.

Tado biedt ons twee manieren om het verwarmingssysteem aan te sturen: via de website en via de app. Dit laatste is duidelijk gestructureerd en laat de evaluatie-instrumenten vooralsnog buiten beeld. We vonden een dergelijke concentratie op het essentiële zeer verfrissend.

De setup werkt ook via de app, maar de webinterface is handiger: verplaats tijdblokken heen en weer, stel de gewenste temperatuur in, selecteer weekdagen – hier kunt u naar hartelust een verwarmingsschema voor uw warme woning samenstellen.

Het weer wordt net als de zon gebruikt voor de verwarmingsfasen. Tado voert de weergegevens voor de locatie in de app in, en de thermostaat heeft een helderheidssensor op de locatie. Hierdoor kan de verwarming in de winter worden verminderd als de zon op de glazen gevel schijnt.

In de app kunt u ruimtes creëren, er thermostaten aan toewijzen en scenario’s creëren. “Thuis” staat dan voor een gewenste temperatuur van bijvoorbeeld 20 graden in de woonkamer en keuken. Als de regels de scenario’s activeren of deactiveren. De trigger kan het tijdstip van de dag zijn (“Verwarming vanaf 6.00 uur”) of de terugkeer naar huis van een bewoner, die wordt geregistreerd via de locatie-informatie op zijn of haar telefoon. De functie kan natuurlijk ook worden geactiveerd voor meerdere smartphones – d.w.z. familieleden.

De schema’s kunnen voor elke dag afzonderlijk worden ingesteld. We houden van de eenvoud en duidelijkheid waarmee de instellingen in Tado zijn geïmplementeerd. Bijzondere kenmerken zijn het opnemen van het weer en de Early-Start functie. Bij dit laatste staat de radiator al aan voordat de gebruiker arriveert, zodat de comfortabele temperatuur al aanwezig is wanneer de gebruiker de woning binnenkomt.

GOEDE KEUZE

Elgato Eve Thermo

Adviesprijs

79,-

145.961 andere kochten dit product

Vervang je bestaande thermostaatkranen door de Eve Thermo slimme radiatorthermostaat en je bedient de verwarming in je huis ook via Siri. De slimme thermostaatkraan van Eve is compatible met Apple Homekit, waardoor je deze via al je Apple apparaten bedient. De Eve Thermo kranen leren van jouw gewoontes. Zo gaat de verwarming automatisch aan als je uit bed komt en schakelt deze uit als je naar je werk vertrekt. Daarnaast koppel je de radiatorkraan aan de locatie van je telefoon. Zo staat de verwarming nooit onnodig aan. Als je een raam opent, schakelt de thermostaat ook uit. Deze radiatorthermostaat plaats je alleen op radiatoren waar je nu al een thermostatische kraan hebt. De knop is alleen geschikt voor M30 x 1,5 radiatorkranen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Onze aanbeveling voor Apple trailers is Elgato’s Eve Thermo. De radiatorthermostaat met Apple HomeKit ondersteuning is ook niet goedkoop – hij kost bijna net zoveel als onze testwinnaar.

Eve heeft daarentegen geen basis, maar werkt alleen met Apple apparaten. Voor het gebruik van Eva – of een iPad of iPhone is in ieder geval een iPod Touch nodig. Want alleen iOS-apparaten bieden HomeKit en de Siri-spraakbesturing.

Elgato biedt een aangenaam intuïtieve app met geweldige evaluatiegrafieken. We houden ook van het minimalistische ontwerp zonder display. Maar Eve Thermo is niet zo compact als de testwinnaar. We vinden de Tado-app ook geraffineerder en toch niet ingewikkelder.

Eve Thermo is een radiatorthermostaat die uitsluitend met Apple HomeKit werkt. Het kost bijna net zoveel als onze testwinnaar, maar dankzij Bluetooth LE heeft het geen basis nodig. Het voordeel ten opzichte van Tado is de beschikbaarheid van veel verschillende sensoren.

Inclusief het weer en de zon is ook mogelijk met Elgato Eve, maar hiervoor zijn extra dure sensoren nodig zoals het binnenklimaat (Eve Room of Eve Degree) of het weer (Eve Weather). Daarnaast zijn ook Elgato sensoren voor beweging, raam- of deuropening, schakelaars of een schakelbare contactdoos nodig.

Om de timer te gebruiken, heb je ook een Apple TV nodig als besturingseenheid, omdat de timer centraal wordt aangestuurd. Dit zou alleen werken met uw smartphone zolang u thuis bent.

We houden van het minimalistische ontwerp met een doorschijnend display zonder knoppen. Eve Thermo is niet zo compact als Tado, de thermostaat is wat volumineuzer en hoekiger. De bediening van de intuïtieve app is leuk en ook de evaluatie-instrumenten lijken zinvol.

Locatiegebonden verwarming is ook mogelijk met Elgato, dankzij aanwezigheidsdetectie. Dag- en nachtschema’s kunnen met minder fijnafstemming en zonder rekening te houden met het weer worden ingesteld.

Elgato biedt ook een weerstation en een binnenklimaatsensor aan, waardoor het mogelijk is om het weer op te nemen. Als de zon bijvoorbeeld in de winter schijnt, kunnen de temperaturen in de zuidelijke kamers met behulp van thermische verwarming met twee graden worden verlaagd.

Elgato Eve Thermo is qua prijs vergelijkbaar met Tado, maar biedt het voordeel van een rijk aanvullend assortiment aan sensoren. Het is meer geschikt voor de huurder in een appartement, want in tegenstelling tot Tado, laat Elgato de integratie van de ketel, de productie van warm water en de airconditioning niet toe.

(Visited 887 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.