De beste monddouche

We hebben monddouches getest met prijzen tussen 12 en 110 euro voor u. Deze omvatten zowel stationaire apparaten voor de badkamer, die zijn aangesloten op een stopcontact en bieden een grote watertank, als mobiele monddouches, die op batterijvoeding werken en ook meegenomen kunnen worden op uitstapjes.

Waarschijnlijk de belangrijkste conclusie van onze test: je hoeft niet veel geld uit te geven om een mondwater te krijgen dat zijn werk goed doet. Over het geheel genomen bieden alle modellen een nuttige tot zeer goede reinigingsprestatie. Toch zijn er natuurlijk verschillen in apparatuur en gebruiksvriendelijkheid. Wij vertellen u voor wie een mondwater geschikt is en welke modellen in de test gescoord hebben.

Wat is beter: flosdraad of monddouche?

Als u gezonde tanden en een gezond tandvlees wilt hebben, kunt u niet voorkomen dat u uw tanden elke dag grondig moet poetsen. Maar zelfs met de beste poetstechniek kan de beste tandenborstel niet alle delen van de mond bereiken. Vooral de interdentale ruimtes zijn een toevluchtsoord voor bacteriën, die zich daar kunnen vermenigvuldigen en op den duur grote schade kunnen aanrichten. Daarom moet u naast het dagelijks poetsen van uw tanden ook zorgen voor de interdentale ruimtes.

Tandartsen raden daarom aan om de interdentale ruimtes dagelijks te reinigen met flosdraad of interdentale ragers. Maar veel mensen kunnen niet goed overweg met flos- of interdentale tandenborstels. Een orale irrigator kan dan een goed alternatief zijn. Monddouches reinigen echter niet zo goed als tandzijde of interdentale ragers. Bovenal kan de monddouche de tanden niet schoonmaken waar ze elkaar ontmoeten. Hier ontwikkelt zich vaak cariës.

Interdentale ruimtes worden vaak verwaarloosd

Een monddouche kan de reiniging niet volledig vervangen door flosdraad of interdentale ragers. Maar totdat je de ruimte tussen je tanden niet kunt schoonmaken omdat je niet kunt flossen, is een monddouche nog steeds de betere oplossing.

Flossen is ook geen adequate oplossing voor mensen met beugels of bruggen en kronen, omdat het erin kan blijven steken. Dit is waar orale douches een praktisch alternatief zijn. Ze reinigen zachtjes met een zeer dunne waterstraal die tot in de hoeken reikt waar tandenborstels en tandzijde niet kunnen komen.

Stationaire of mobiele monddouches?

Er zijn in principe twee soorten mondspoelingen: stationair en mobiel. Stationaire modellen worden aangesloten op een stopcontact en worden meestal stevig naast de wastafel in de badkamer geplaatst. Ze hebben een grote watertank die via een slang op het handstuk is aangesloten. Het handstuk is relatief licht en heeft meestal een schakelaar waarmee de waterstraal kan worden geregeld. De druk waarmee de pomp het water door de slang naar het opzetstuk pompt, kan op het station zelf worden ingesteld – meestal met behulp van een draaiknop.

Meestal is een relatief lage druk voldoende

Mobiele monddouches werken op een oplaadbare batterij, die – net als de watertank – in het handstuk zit. Zulke modellen zijn navenant zwaarder en volumineus om vast te houden: met een volle tank wegen ze meestal zo’n 400 tot 500 gram. Omdat de tank slechts 125 tot 250 milliliter bevat, is het water vaak slechts voldoende voor een min of meer snelle toepassing. Ze kunnen echter snel worden bijgevuld. In ruil daarvoor bieden mobiele monddouches het voordeel dat u ze gewoon mee kunt nemen op reis en dat geen enkele slang uw bewegingsvrijheid beperkt.

Over het algemeen is de waterdruk die wordt gegenereerd door stationaire mondspoelingen iets hoger dan die van mobiele modellen. De druk is echter meestal voldoende om de interdentale ruimtes te reinigen – vooral omdat u het tandvlees meestal niet met zo’n krachtige straal wilt belasten. Voor de meeste mensen is de druk van een mobiele monddouche volledig voldoende.

Gemakkelijk en snel te gebruiken

De functie van alle monddouches is identiek. Een fijne waterstraal spoelt onder relatief hoge druk voedselresten en andere afzettingen uit de interdentale ruimtes. Om dit te doen, plaatst u de straalpijp dicht bij het gebied tussen twee tanden en laat u de straal daar één tot twee seconden werken. Daarna gaat de straal verder naar de volgende “tandgat”. Tip: Houd uw mond dicht en uw hoofd boven de wastafel om waterspatten op de badkamerspiegel tot een minimum te beperken.

Als u het reservoir vooraf met warm water vult en de waterdruk niet te hoog instelt, is de behandeling zeer aangenaam en masseert u tegelijkertijd zelfs het tandvlees. Voor dit laatste bieden sommige monddouches zelfs speciale modi aan waarbij de waterstraal in korte tijd uit het mondstuk komt – maar het werkt zonder.

Een uitzondering op ons testveld is de Philips Sonicare AirFloss Ultra. Het maakt ook gebruik van korte uitbarstingen, maar het gebruikt een mengsel van lucht en water. Dit maakt het reinigen gladder en bespaart water. We zullen de voor- en nadelen van deze methode verderop in dit hoofdstuk uitleggen.

De meeste mondspoelingen kunnen ook worden gebruikt met mondwater, wat een extra reinigende en vooral verfrissende werking heeft. Het hele apparaat – tank, slang en bevestiging – moet dan echter grondig worden gespoeld met helder water. In ieder geval is het raadzaam om het overtollige water uit de tank te lozen en de volgende keer bij te vullen.

Hoe vaker u een monddouche gebruikt, hoe beter uw tanden en tandvlees. Het is het beste om het consequent te gebruiken na het poetsen van uw tanden in de ochtend en avond om het optimale reinigingseffect te bereiken.

Mondelinge douches zijn vrij eenvoudig te reinigen, omdat ze over het algemeen waterdicht zijn – maar door hun elektrische componenten horen ze niet in de vaatwasser thuis. De tank kan gemakkelijk worden uitgespoeld en de behuizing kan worden gewassen met een vochtige doek. De binnenkant kan van tijd tot tijd worden gereinigd met wat azijnzuur of citroenzuur – bij voorkeur verdund – om het te ontkalken. Spoel altijd goed af met helder water.

Hoe we hebben getest

We hebben alle monddouches zelf uitgeprobeerd en in de praktijk getest. Hoe is de behandeling en hoe hoog is de druk? Hoe worden de modellen verwerkt? Hoe luid zijn ze? We hebben ook de tijd gestopt totdat de tank leeg is – één keer met minimale en één keer met maximale druk. Zo weet u hoe ver u kunt komen met één tankvulling of als u na een paar tanden weer moet tanken om de hele prothese volledig te reinigen.

Behalve de monddouches die zonder pomp werken – de modellen van Smagreho, Silodent en Orali – zijn alle monddouches die we hebben getest vrij luid: Het geluidsdrukniveau dat we in de badkamer hebben gemeten ligt in het bereik van 70 tot 80 decibel. Het geluidsniveau is daar normaal gesproken slechts 42 decibel. Dus, in de late avond, wanneer andere bewoners van de flat al slapen, moet men de monddouches niet gebruiken omdat ze duidelijk hoorbaar zijn – zelfs door de gesloten badkamerdeur.

We hebben weinig aandacht besteed aan de speciale hulpstukken die sommige fabrikanten bij hun monddouches gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld sproeiers die speciaal zijn ontworpen voor het verwijderen van tandplak, het reinigen van kauwgom en tong of het reinigen van beugels. Alle taken worden ook uitgevoerd door de normale sproeiers, die ook later kunnen worden aangeschaft – in tegenstelling tot de op maat gemaakte sproeiers die in sommige modellen worden meegeleverd. Op de lange termijn zult u in het dagelijks leven alleen nog maar gebruik maken van de normale bevestiging, wat naar onze mening volledig voldoende is – zelfs voor mensen die een beugel dragen. Het is niet zonder reden dat bekende fabrikanten als Braun of Panasonic het zonder dergelijke accessoires doen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen mondflossers:

 1. favorietli-thumbnail
  ORAL-B WATERJET
  Deze Oral-B WaterJet Monddouche MD16 is de perfecte aanvulling op uw mondverzorging. Een monddouche gebruikt u na het poetsen met een elektrische tandenborstel. U plaatst het opzetstuk telkens tussen de pockets van uw tanden om vuil en tandplak te verwijderen.

 2. li-thumbnail
  PHILIPS SONICARE AIRFLOSS ULTRA
  De Philips Sonicare Airfloss Ultra HX8431/02 is het standaardmodel van Airfloss Ultra. Het flosapparaat beschikt over 3 intensiteitstanden. Je kiest dus zelf of je met 1, 2 of 3 bursts van water en lucht flost.

 3. li-thumbnail
  PANASONIC EW1411
  Verzorg je gebit en maak je tandvlees gezonder met de Panasonic EW1411H845. Deze monddouche heeft 4 standen, elk met een eigen functie. Voor een diepe reiniging tussen de tanden schakel je de interdentale stand in.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Oral-B WaterJet

Adviesprijs

59,-

170.776 andere kochten dit product

Deze Oral-B WaterJet Monddouche MD16 is de perfecte aanvulling op uw mondverzorging. Een monddouche gebruikt u na het poetsen met een elektrische tandenborstel. U plaatst het opzetstuk telkens tussen de pockets van uw tanden om vuil en tandplak te verwijderen. De WaterJet Professional Care monddouche kan ook gebruikt worden door mondwater en water in het reservoir te vermengen, voor een extra frisse smaak.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Makkelijk in te stellen baardtrimmer met vacuümsysteem.”

De waterJet van Oral-B vind ik heel erg fijn! Het flossen werkt erg goed en het gaat heel erg makkelijk. Als je de aquacare voor het eerst gebruikt, is het nog erg gevoelig, maar na een aantal weken gaat het prima.

Kim Brandeberg

De Oral-B WaterJet is een stationair mondwater, maar de opzetstukken bieden een bijzonderheid: twee bedrijfsmodi. Hier wordt niet op het station zelf geschakeld, maar op de sproeier. Als u het in de kop van het hulpstuk drukt, komt er een zachte, licht wervelende waterstraal uit. Het heeft een lagere druk en reinigt de tanden en het tandvlees bijzonder zacht en zeer aangenaam. Als de sproeier buiten wordt gelaten, is de straal fijn en nauwkeurig met een hogere druk. De fabrikant belooft ook een bijzonder grondige reiniging met behulp van kleine luchtbelletjes – of ze echt iets doen is moeilijk te beoordelen. We weten alleen dat de WaterJet zeer bevredigend werkt.

De tank van de WaterJet is zeer eenvoudig te verwijderen en te vervangen. Bij sommige modellen kan dit een probleem zijn. Het maximum van 600 milliliter water is voldoende voor twee minuten bij lage druk en drie minuten bij hoge druk. Dat is niet erg lang voor een stilstaande monddouche, maar het is wel goed. Over het algemeen kan de pomp in de Oral-B een iets hogere druk leveren, maar voor de meeste mensen zou het genoeg moeten zijn voor de dagelijkse mondspoeling.

Visueel ziet het apparaat er zoals verwacht uit en past het met zijn blauw-witte kunststoflook onopvallend in de meeste badkamers. De vier meegeleverde sproeikoppen kunnen net als het handstuk gemakkelijk in het station worden opgeborgen. Overigens kunnen ze desgewenst aan de muur worden gemonteerd – praktisch als je niet veel ruimte hebt in de badkamer. De monddouche kan niet volledig worden uitgeschakeld, deze blijft altijd stand-by.

De slang is niet te lang, maar hij dient zijn doel en stoort ons niet tijdens de test. Volgens rapporten van klanten hebben de buizen van Oral B mondspoelingen de neiging om poreus te worden en te breken bij langdurig gebruik. Dit lijkt niet met elk apparaat te gebeuren. We konden zoiets niet vinden in onze eigen test, maar dit is ook geen lange termijn test.

Als Oral-B mondverzorgingscentrum is er de WaterJet inclusief de Oral-B 700 elektrische tandenborstel, dus als u er nog geen heeft, kunt u beide apparaten voor optimale mondhygiëne in één – en tegen een eerlijke totaalprijs – krijgen.

GOEDE KEUZE

Philips Sonicare AirFloss Ultra

Adviesprijs

79,-

211.561 andere kochten dit product

De Philips Sonicare Airfloss Ultra HX8431/02 is het standaardmodel van Airfloss Ultra. Het flosapparaat beschikt over 3 intensiteitstanden. Je kiest dus zelf of je met 1, 2 of 3 bursts van water en lucht flost. Ga voor een enkele burst als je gevoelige tanden hebt of voor de drievoudige burst als je al een tijdje niet geflost hebt. Met Airfloss Ultra heb je je gehele gebit al binnen 60 seconden schoon. Zo bespaar je tijd en verbeter je ook nog eens de gezondheid van je mond aanzienlijk.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Voor de Sonicare AirFloss Ultra heeft Philips een zeer speciale reinigingstechniek bedacht: de mobiele mondspoelmachine zendt korte, krachtige stralen van een water/luchtmengsel uit om de ruimten tussen de tanden te reinigen.

Dit heeft twee belangrijke voordelen: Ten eerste is de methode bijzonder zacht omdat er geen harde waterstraal op het tandvlees terechtkomt. Degenen die bijzonder gevoelig zijn voor pijn zullen dit waarderen. Ten tweede bespaart de procedure veel water. De tank van de AirFloss Ultra bevat slechts 20 milliliter, maar dat is genoeg voor 140 drukpieken – genoeg voor meerdere toepassingen.

De bediening is misschien wat ongebruikelijk in vergelijking met andere monddouches, maar na een paar minuten heb je het al onder de knie. Het totaal andere gevoel in de mond is bijzonder irritant. Desalniettemin biedt het model ook een goede reinigingsprestatie. We zouden echter niet zeggen dat je er veel grondiger mee kunt schoonmaken.

Omdat het waterreservoir zo klein is, is het apparaat zelf ook zeer compact en licht. Hij weegt slechts 186 gram met een volle tank. Bovendien is het relatief stil en maakt het niet de hele tijd lawaai, maar alleen wanneer er een drukschok wordt toegepast.

Of er nu één, twee of zelfs drie schokken direct na elkaar uit de sproeier komen als de knop wordt ingedrukt, kan vooraf worden ingesteld. Hoe meer, hoe grondiger de schoonmaak. De druk zelf kan echter niet worden aangepast. Als het te hard of te zacht is, is de Philips Sonicare AirFloss Ultra niet voor u geschikt.

GOEDE KEUZE

Panasonic EW1411

Adviesprijs

79,-

188.332 andere kochten dit product

Verzorg je gebit en maak je tandvlees gezonder met de Panasonic EW1411H845. Deze monddouche heeft 4 standen, elk met een eigen functie. Voor een diepe reiniging tussen de tanden schakel je de interdentale stand in. De krachtige waterstraal verwijdert plak en etensresten waar je tijdens het tandenpoetsen niet bij komt. Wil je reinigen met een combinatie van lucht en water? Kies dan voor de jet modus. Voordeel van deze stand is dat ook verborgen bacteriën wegspoelen. De waterstraal van de monddouche stimuleert het tandvlees en zorgt op die manier voor een goede doorbloeding. Na gebruik spoel je de monddouche af en leg je hem aan de oplader. 15 uur opladen geeft genoeg vermogen om hem 60 minuten te gebruiken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De mobiele mondwater EW1411H845 flosser van Panasonic wordt geleverd met een oplaadstation, reservemondstukken en een reiskoffer. Het vrij kleine reservoir kan worden gevuld door de dop aan de achterkant van het apparaat te openen – dat is een beetje omslachtig. De drie verschillende modi van de mondbevloeiing zijn zeer aangenaam en niet te sterk, maar door het vrij kleine waterreservoir is één vulling slechts voldoende voor ongeveer 35 seconden en dus niet voor de hele mond. De twee bedieningsknoppen – aan/uit-schakelaar en modusinstelling – bevinden zich direct naast elkaar, wat de intuïtieve bediening tijdens het gebruik bemoeilijkt. Al met al is de Hangsun mondwater echter een solide model dat door zijn opbergdoos bijzonder geschikt is voor op reis.

(Visited 3.330 times, 3 visits today)

Een reactie op “De beste monddouche

 1. Coos van Deursen zegt:

  Ik heb gekeken naar uw informatie over monddouches. U merkt op dat u opmerkingen heeft ontvangen over het oral-b apparaat en wel met betrekking tot het spiraalvormige slangetje. Dat is een heel zwak onderdeel van deze overigens fijne monddouche. Het witte teflon-achtige materiaal barst na verloop van een jaar of drie-vier en dan spuit er onder druk een straal water in je gezicht. Op zich zou dit na drie-vier jaar niet zo’n ramp zijn ALS je het slangetje zou kunnen vervangen maar daar is het apparaat niet op gemaakt Terugsturen voor een servicebeurtje is ook geen optie. Je moet het hele apparaat afvoeren en een nieuw exemplaar kopen. Bij ons hangt nu nummer drie in de badkamer boven de wasbak. Waarom kochten wij na deze ervaring dan geen ander apparaat zult u zich afvragen. Omdat wij het eerste apparaat met een speciale beugel hebben opgehangen en andere apparaten van die beugel geen gebruik kunnen maken, we zouden die dan weg moeten halen en zitten dan met gaten in de tegels.
  M.i. is uw test te kort geweest. Het slangetje verduurt, wordt brokkelig en er valt een gaatje in door materiaalmoeheid. M.i. moet u uw testmethode uitbreiden naar het kwetsbaarste onderdeel en de vraag stellen kan de consument dit t.z.t. vervangen cq. zelf repareren.
  met een vriendelijke groet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.