De beste draadloze decoupeerzaag

Vooral voor houtbewerking heb je het zo nu en dan nodig: de decoupeerzaag. Het is een betrouwbaar hulpmiddel voor zowel rechte sneden als bochten. Natuurlijk houdt de voortschrijdende accutechnologie niet op bij elektrisch gereedschap, en elke bekende fabrikant heeft nu minstens één decoupeerzaag in zijn assortiment die ook zonder stopcontact zijn werk doet. We hebben er negen getest.

Twee vragen zijn onvermijdelijk: zijn decoupeerzagen met oplaadbare batterijen echt sterk genoeg? En zijn dure machines hun hoge prijs waard? We kunnen de eerste vraag meteen helemaal duidelijk maken: Ja, zelfs accu-jigzagen hebben genoeg kracht onder de motorkap om de gebruikelijke taken uit te voeren.

De tweede vraag is minder duidelijk, omdat die afhankelijk is van uw behoeften. Het verschil in kwaliteit tussen dure en goedkope modellen kan niet worden ontkend, maar niet iedereen heeft meteen een professionele machine nodig als ze drie keer per jaar een paar keer snijden. Als u daarentegen van plan bent om uw decoupeerzaag vaak en langdurig te gebruiken, of als u belang hecht aan een zo nauwkeurig mogelijke zaagsnede, dan is een professioneel model duidelijk beter geschikt voor uw behoeften.

 Wat je moet weten over snoerloze decoupeerzagen

Zoals bij alle apparaten die oplaadbare batterijen gebruiken, zijn er twee belangrijke waarden voor decoupeerzagen: de spanning, aangegeven in volt (V), en de capaciteit in ampère-uren (Ah). Hoewel de spanning niet verschilt voor verschillende accu’s voor hetzelfde apparaat en een 18V-zaag altijd een 18V-batterij nodig heeft, is de situatie anders voor de capaciteit.

Veel fabrikanten bieden verschillende geschikte accu’s aan, waarvan de capaciteit drastisch kan verschillen. Ook hier is de vraag welke grootte de juiste is, afhankelijk van de plannen van de gebruiker – hoe langer je wilt zagen, hoe hoger de capaciteit en dus de specificatie van het aantal ampère-uren moet zijn. Aan de andere kant zijn sterke batterijen een grote hit op het budget.

De accu’s van de verschillende fabrikanten zijn in principe niet uitwisselbaar, hier bewaakt iedereen jaloers zijn eigen systeem – in de hoop de klant ertoe aan te zetten meer gereedschap uit eigen huis te kopen.

Bijna alle decoupeerzagen in onze test liepen met een spanning van 18 volt. De enige uitzonderingen waren de Trotec PJSS 11-20V en de Worx WX550.9, die beide werden geleverd met 20 volt. We hebben echter geen merkbaar verschil in prestaties kunnen vinden door de extra 2 volt.

Een tweede batterij wordt aanbevolen voor vervanging

In tegenstelling tot bijvoorbeeld smartphones kunnen de accu’s van decoupeerzagen niet worden opgeladen terwijl de machine draait, maar moeten ze altijd worden verwijderd en in een aparte lader worden geplaatst. Dit betekent dat alle verdere zaagprojecten onvermijdelijk in de wacht moeten worden gezet zodra de accu leeg is. En dit gebeurt zelfs met de grootste op een bepaald moment, daarom raden wij alle half enthousiaste hobbyisten – en professionals sowieso – minstens een tweede accu aan.

Een haak aan de batterij euforie is de prijs. Zelfs de aanschafkosten van de decoupeerzagen zelf zijn een stuk hoger dan die van vergelijkbare kabelmachines. Bovendien worden de meeste decoupeerzagen zonder batterij en lader geleverd, wat de kosten nog hoger maakt. Als u een extra batterij wilt om te wisselen, misschien zelfs een met een hoge capaciteit, wordt deze al snel erg duur.

Batterijapparaten zijn niet altijd een voordeel

Een ander punt van overweging is de mobiliteit. Het is duidelijk te zien dat alleen de vrijheid die het opgeven van de huidige strip belooft, en in feite werk is veel aangenamer zonder het reisgevaar. Door hun ontwerp hebben batterijen echter altijd een relatief hoog gewicht en moeten ze bovendien ergens worden opgeslagen.

Dit resulteert in grotere en vooral zwaardere machines – geen goede omstandigheden voor de lang verwachte mobiliteit. Als u uw decoupeerzaag uitsluitend in uw thuiswerkplaats wilt gebruiken en niet van plan bent om hem daar ooit nog eens weg te dragen, dan bent u zeker beter af met een klassieke kabelmachine.

Dit is hoe we hebben getest

Voor onze test hebben we 9 machines gekocht en deze allemaal op hetzelfde materiaalassortiment laten draaien. We gaven elk van de machines een nieuw zaagblad van hetzelfde merk, zodat de resultaten niet zouden worden beïnvloed door verschillen in de kwaliteit van de ingesloten zaagbladen of zelfs slijtage.

Allereerst moesten de decoupeerzagen laten zien hoe ze met rechte sneden konden omgaan – zowel met als zonder slingerbeweging. Ze moesten ook een dubbele bocht maken. Het gebruikte materiaal was een 19 millimeter dikke multiplexplaat.

Daarna hebben we de motoren goed laten werken, want nu moesten we massief hout zagen: een 4 centimeter dikke beukenhouten plaat stond te wachten om gezaagd te worden.

Om de verstekzaagsnede te testen hebben we rechte lijnen met een hoek van 45 graden gezaagd in een 19 millimeter dikke gezeefdrukte plaat (multiplex).

Tot slot hebben we het houtzaagblad op elke zaag vervangen door een metaalzaagblad, eveneens gloednieuw, en zo een roestvrijstalen buis met een wanddikte van 1,5 millimeter gezaagd.

Overzicht is troef

Naast een gladde, ongefreesde snijkant waren we vooral geïnteresseerd in het feit of de sneden zowel vlak als loodrecht waren, d.w.z. in een rechte hoek ten opzichte van het oppervlak. We hebben ook aandacht besteed aan de bediening van de machines, hoe comfortabel de gereedschapswissel is, hoe stabiel de steuntafel is en hoeveel overzicht u heeft bij het zagen – want zelfs de beste lijnnauwkeurigheid heeft weinig zin als u niet weet waar u naartoe zaagt.

We hebben de bedieningstijd genegeerd. Dit heeft te maken met de capaciteit van de accu’s en aangezien de meeste decoupeerzagen zonder deze standaard worden geleverd, zouden dergelijke metingen nauwelijks zinvol zijn. Bovendien verbruiken de machines meer vermogen wanneer ze weerstand bieden – afhankelijk van het te zagen materiaal en de diameter ervan, verschillen de resultaten. Zoals gezegd kan het probleem van lege stroombronnen met een verwisselbare batterij sowieso worden vermeden. Wij zijn van mening dat de batterijcapaciteiten slechts een kleine rol moeten spelen in de aankoopbeslissing.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen decoupeerzagen:

 1. favorietli-thumbnail
  BOSCH GST 18 V-LI B
  Draadloos werken zonder dat je ook maar iets aan kracht verliest. Dat is wat de Bosch GST 18V-LI B doet. Deze decoupeerzaag werkt op een 18 volt accu (niet inbegrepen) en zaagt in diverse dikke en harde materialen. Zo zaag je in hout tot 120 millimeter diepte, in aluminium tot 20 millimeter en in metaal tot 8 millimeter diepte.

 2. li-thumbnail
  METABO STA 18 LTX 140
  Zeer krachtige decoupeerzaag met VTC-elektronica voor snelle sneden in zacht hout tot 140 mm. Uiterst handzaam door een smalle handgreep en softgrip-oppervlak. Nauwkeurig zagen dat is afgestemd op het materiaal door het variabele aantal slagen, de pendelslag en de diepliggende, door veren ondersteunde zaagbladgeleiding.

 3. li-thumbnail
  BOSCH PST 18 LI 1
  De Bosch PST 18 LI 1 geeft je het gemak van draadloos klussen in combinatie met genoeg kracht om 80 millimeter diep in hout te zagen. Daar bovenop komt dan nog eens het uithoudingsvermogen van 2,5 Ah. Zo zijn er dan ook maar weinig zaagklussen waar deze accudecoupeerzaag niet de ideale tool is.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Bosch GST 18 V-Li B

Adviesprijs

189,-

236.351 andere kochten dit product

Draadloos werken zonder dat je ook maar iets aan kracht verliest. Dat is wat de Bosch GST 18V-LI B doet. Deze decoupeerzaag werkt op een 18 volt accu (niet inbegrepen) en zaagt in diverse dikke en harde materialen. Zo zaag je in hout tot 120 millimeter diepte, in aluminium tot 20 millimeter en in metaal tot 8 millimeter diepte. Je spant de zaagbladen gereedschapsloos met één hand via de SDS-zaagbladwissel. Ook in verstek zagen behoort tot de mogelijkheden, evenals het gebruiken van de 4 pendelstanden. Sluit een stofzuiger aan op de decoupeerzaag, zodat je stofvrij werkt. De compacte en lichte constructie met geringe greepomtrek zorgen dat je een optimale controle over de zaagbewegingen hebt. Met de GST 18V-LI B bereik je dan ook niets anders dan goede resultaten.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Professioneel”

Een fijn professioneel stuk gereedschap. Zaagt geweldig. Ben een Bosch Blauw fan. Supergereedschap.

Mark Pergo

De Bosch GST 18V-Li is een decoupeerzaag met een booggreep – althans in de “B”-versie die ons ter beschikking staat. Bosch biedt ook een versie met een “S”-afkorting aan, die gebruik maakt van de bekende staafvorm die we bijvoorbeeld ook op de Metabo STA 18 LTX 140 zien. De modellen verschillen niet alleen in de stijgbeugel, maar ook in de manier waarop de snelheid wordt geregeld en in de verstekzaagsneden. Aangezien we het S-model niet hebben getest, verwijst alle informatie in dit artikel naar de B-versie.

De GST 18V-Li B is vrij compact en heeft een goede gewichtsverdeling. Hoewel het geen vedergewicht is, is het aangenaam vermoeidheidsvrij. Ondanks de hoge constructie ligt het zwaartepunt dicht genoeg bij het werkstuk, zodat de machine niet wegglijdt als u begint te zagen.

Aan de zijkant van de decoupeerzaag vindt u de gebruikelijke schakelaar voor de pendelslag in drie stappen. Ook aan de zijkant, maar verderop op de handgreep, bevindt zich een veiligheidsschakelaar, die gelukkig niet ingedrukt hoeft te worden gehouden tijdens het zagen. De machine heeft geen zuigaansluiting, maar kan indien nodig apart worden aangeschaft.

Naar onze mening is de zuigfunctie sowieso maar een kleine delicatesse en lang niet zo nuttig als men met de meeste decoupeerzagen zou willen. In ieder geval beschouwden we het ontbreken ervan niet als een nadeel.

De bladopname is voorbeeldig en vertrouwt op het beproefde, door de fabrikant zelf ontwikkelde SDS-systeem. Omdat er niets anders de weg blokkeert, is het gemakkelijk te bereiken, en het zaagblad zit direct alsof het is aangegoten. Een kleine LED boven de houder verlicht het werkgebied.

Om de ondersteuningstabel aan te passen heeft u een inbussleutel nodig, die bij de levering is inbegrepen. Het heeft, net als de bijbehorende schroeven, een grotere diameter dan wat je soms op de concurrentie ziet. Als u het op dit moment niet nodig heeft, kan het worden opgeslagen in een speciale uitsparing in het zaaglichaam.

Bij het bevestigen van de Bosch GST 18V-Li merkt u meteen het uitstekende overzicht: niets staat in de weg en u kunt het zaagblad en het werkstuk redelijk zien zonder dat u zich hoeft te spannen. Toen we hem startten en er mee het hout in gingen, waren we verbaasd over hoe ongelooflijk trillingsarm en soepel de motor loopt. Bovendien reageert het direct, wat een uiterst precieze, tactiele controle mogelijk maakt.

Het zaagpatroon was dienovereenkomstig groot: verticaal, bijna volledig zonder geplukte of gerafelde randen en bijna volledig lijnvrij – alleen in de bochten gleed de zaag minimaal uit. Geen enkel ander apparaat in de test kon een dergelijke precisie bieden.

De indruk ging verder toen we naar de vier centimeter dikke houten plaat keken: Zelfs met de pendelslag op de bovenste trede ingeschakeld, scheurde de zaag nauwelijks in het hout en liet een bijna volledig verticale rand achter. Met de uitgeschakelde slingerslag zaagde de GST 18V-Li langzamer, maar niet minder krachtig. Het zaagresultaat was gewoonweg fantastisch.

Bij het verstekken was de euforie echter enigszins gedempt. Men zou er bezwaar tegen kunnen maken dat wie met een decoupeerzaag verstekzaagsneden maakt, daar schuld aan heeft. Dat is waar, maar als je niets anders bij de hand hebt, moet je een decoupeerzaag gebruiken. En aangezien bijna alle machines deze mogelijkheid bieden, moeten we deze evalueren.

Hoewel de Bosch zaag het hout zonder problemen kon doorzagen – we hadden niets anders verwacht gezien de krachtige motor – bleek de oriëntatie op de zaaglijn relatief moeilijk te zijn. Vooral in directe vergelijking met de verstekgesneden grootmeester van Metabo kregen we een nogal ontnuchterende indruk.

Naast de oriëntatie heeft de steuntafel, die op de Metabo machine een stuk breder is en daardoor een betere stabiliteit heeft dan de smalle tafel van de Bosch GST 18V-Li, hier waarschijnlijk aan bijgedragen. Ondanks de kritiek klagen we hier echter op een vrij hoog niveau, want in verhouding tot het hele testveld was de versteksnede van de Bosch-zaag nog steeds beter dan het gemiddelde.

Onze stalen buis heeft de Bosch GST 18V-Li net zo aangenaam gesneden als gewoonlijk. Vooral bij het zagen van metaal geven we over het algemeen de voorkeur aan een vaste snelheidsinstelling. De traploze verstelling via de trekker, zoals de Bosch zaag ook heeft, is praktisch, maar leidt ook snel tot ongewenst plukken en stuiteren als u niet goed oplet of niet goed bijstelt.

Wat men verkiest is zeker een kwestie van persoonlijke smaak, maar we hebben ontdekt dat een vaste instelling een schonere snede mogelijk maakt, vooral in metaal. Als men dezelfde decoupeerzaag permanent gebruikt, zal men er zeker aan wennen.

GOEDE KEUZE

Metabo STA 18 LTX 140

Adviesprijs

239,-

268.114 andere kochten dit product

Zeer krachtige decoupeerzaag met VTC-elektronica voor snelle sneden in zacht hout tot 140 mm. Uiterst handzaam door een smalle handgreep en softgrip-oppervlak. Nauwkeurig zagen dat is afgestemd op het materiaal door het variabele aantal slagen, de pendelslag en de diepliggende, door veren ondersteunde zaagbladgeleiding. Metabo Quick voor verwisseling van het zaagblad zonder gereedschap en met automatisch uitwerpen. Eenvoudig inzagen door automatisch starten met automatische toerentalversnelling. Eenvoudige schuine zaagsneden door de voetplaat met vergrendelingspunten die zonder gereedschap verstelbaar is.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Zelden is de term “power tool” zo toepasselijk geweest als bij de Metabo STA 18 LTX 140. Eigenlijk beschrijft het Engelse woordpaar eenvoudigweg de term “power tool”, maar hier kun je op meerdere manieren over “power” spreken – de zaag is echt krachtig.

Zelfs bij het uitpakken hebben we gemerkt hoe groot het is. De omvangrijke behuizing is nog steeds gemakkelijk vast te pakken, maar je moet minstens middelgrote handen hebben – en sterke armen, want de machine is ook zwaar. Het is immers zeer evenwichtig en kantelt niet in één richting. Dit maakt het een goede ondersteuning in de werkplaats, maar voor de montage zou het een beetje te groot zijn.

Een krachtige decoupeerzaag vereist een krachtige batterij en een bijbehorende lader. Deze draagt de modelaanduiding ASC 55 en geeft op de bovenzijde trots aan dat hij “luchtgekoeld” is. De vraag of een acculader echt een luchtkoeling nodig heeft, wordt op dit punt opengelaten. We weten alleen dat het onderdeel nogal luidruchtig in gebruik is – luider dan de ventilator van een kantoor-pc. De ASC 55 bereikt niet het geluidsdrukniveau van de typische geluidszwerende spoken in het huishouden, zoals die van een stofzuiger, maar is toch luid genoeg om vervelend te zijn.

Maar terug naar de puzzel zelf: De STA 18 LTX 140 heeft een aantal kenmerken die het gebruiksgemak ten goede komen: Er is een instelwiel voor de snelheid en een zuiginrichting. Deze kan naar links of naar rechts worden gedraaid, waardoor we onze aanzuigleiding indien nodig gemakkelijk uit de gevarenzone kunnen verplaatsen. Aan de voorzijde van de machine bevindt zich een splinterbescherming, die verwijderd kan worden voor een beter overzicht.

Dit maakt het ook gemakkelijker om het zaagblad te verwisselen, wat snel en eenvoudig is dankzij het gereedschapsloze mechanisme. Zelfs veranderingen in de hellingshoek van de steuntafel worden zonder frustratie uitgevoerd en vereisen geen extra schroevendraaiers, inbussleutels of ander gereedschap. De tafel is zuiver gemaakt van gegoten aluminium, maakt een zeer stabiele indruk en wordt geleverd met de gebruikelijke plastic schoen ter bescherming van gevoelige oppervlakken.

In de eerste praktijktest liet de Metabo STA 18 LTX 140 toen zien wat hij kon – en hij kon veel doen. Bij de eerste test zaagde hij zich vrolijk door ons multiplexplaatje heen alsof het kinderspel was. Dat zou op zich al een goede prestatie zijn, maar we waren echt onder de indruk toen we merkten dat we onze multiplexplaat niet ver genoeg naar buiten hadden getrokken en dus per ongeluk enkele centimeters diep in het massief houten blok hadden gezaagd waarop ons werkstuk lag. Maar de STA 18 LTX 140 was hier helemaal niet in geïnteresseerd – hij sneed het blok gewoon met een bijna angstaanjagende lichtheid.

Het snijresultaat was indrukwekkend ondanks het kleine intermezzo: De rand was op de meeste plaatsen schoon en loodrecht, zelfs in de bochten. Een soortgelijk beeld werd verkregen bij het doorsnijden van de beukenhouten plaat. Hier was de rand niet zo loodrecht, maar toch een van de beste in de test en vestigde zich direct na die van onze testwinnaar. Natuurlijk slaagde ze er ook in om zonder problemen metaal te snijden, wat ons op dit moment niet verbaasde.

Naast de records voor grootte, gewicht, vermogen en de luidste lader, zet de Metabo STA 18 LTX 140 een nieuwe standaard op een ander gebied: Met de verstekzaagsneden. Geen enkele andere decoupeerzaag in de test toverde zo’n mooie en precieze zaagsnede in het hout op als de STA 18 LTX 140, zelfs niet onze favoriet van Bosch.

Naast de vlotte loop en de zuivere prestaties was dit zeker te danken aan het uitstekende overzicht – de markeerlijn is echt precies daar waar het zaagblad loopt. Bovendien is de tafel vrij breed in vergelijking met de andere geteste machines – waaronder die van Bosch – wat extra stabiliteit belooft.

Over stabiliteit gesproken: de Metabo STA 18 LTX 140 is zeer solide gebouwd, maar in directe vergelijking met de Bosch GST 18V-Li komt hij nog steeds als winnaar uit de bus. Onder zware belasting kunt u voelen hoe de zaak minimaal opbrengt. Dit gebeurt nooit met de Bosch zaag. Het is ook niet dramatisch en valt eigenlijk alleen op als je beide machines direct na elkaar opstart, maar we willen het niet verbergen.

Samengevat is de Metabo STA 18 LTX 140 een eenvoudig te bedienen, uiterst krachtige maar ook zeer logge professionele machine en de eerste keuze als het gaat om verstekzaagsneden.

GOEDE KEUZE

Bosch PST 18 LI 1

Adviesprijs

179,-

224.119 andere kochten dit product

De Bosch PST 18 LI 1 geeft je het gemak van draadloos klussen in combinatie met genoeg kracht om 80 millimeter diep in hout te zagen. Daar bovenop komt dan nog eens het uithoudingsvermogen van 2,5 Ah. Zo zijn er dan ook maar weinig zaagklussen waar deze accudecoupeerzaag niet de ideale tool is. Of je nu laminaat op maat wilt zagen, de bijbehorende plinten wilt inkorten of aan de slag gaat met steigerhout voor in de tuin, deze handige zaag van Bosch staat je bij. Afhankelijk van de klus stel je met de variabele snelheid de meest ideale zaagsnelheid in. Dankzij Low Vibration doet de PST 18 LI 1 dit ook nog eens met zeer weinig trillingen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Bosch PST 18 Li is in zekere zin de groene tegenhanger van onze blauwe testwinnaar. Het lijkt niet zo robuust als zijn professionele zus, wat niemand zou moeten verbazen gezien de beduidend lagere prijs. De machine wordt geleverd met een aantal transparante kunststof hulpstukken die snel verloren kunnen gaan – bestelling is hier vereist.

De steuntafel is alleen voorzien van een kleine sleufschroef, wat iets zegt over de stabiliteit – een redelijk gedimensioneerde inbusschroef zou hier op zijn plaats zijn geweest. Het kostte enige overtuigingskracht om de zuigmond op onze zuignap te laten passen, maar hij kon uiteindelijk worden bevestigd en deed zijn werk naar tevredenheid.

Zoals bij veel snoerloze decoupeerzagen wordt de snelheid geregeld door de trekker. De machine heeft geen draaischakelaar voor een vaste instelling.

De PST 18 Li heeft de multiplexplaat met vlag en wimpel verpakt. Het zagen was snel en voelde zeer krachtig aan; de snede was vrij schoon. In de dikke beukenhouten plank begon hij echter iets af te dwalen en presenteerde zich al merkbaar beveriger. De stalen buis sneed weer snel en schoon door haar heen.

Maar we moeten de Bosch-zaag de schuld geven van de verstekzaag: In de schuine stand was de oriëntatie uiterst moeilijk en was het nauwelijks mogelijk om de gemarkeerde snijlijn veilig te raken. Men mag hier geen bijzonder hoge nauwkeurigheid verwachten.

Al met al is de Bosch PST 18 Li een goede decoupeerzaag die niets fundamenteel verkeerd doet, maar ook niets ongewoon groots. Het verliest tegen zijn blauwe zuster in termen van zaagresultaten en tegen de even goede Einhell TE-JS 18 Li in termen van prijs. Maar iedereen die thuis al veel Bosch gereedschap heeft en dus kan terugvallen op bestaande accu’s en laders, kan er zonder aarzeling gebruik van maken.

(Visited 448 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.