smarthphonebanner

De beste goedkope smartphone

Premium uitrusting voor weinig geld

De tijden dat je alleen maar kreupele smartphonekrukken kon krijgen voor klein geld zijn definitief voorbij. De modernste display- en oplaadtechnologie heeft nu ook zijn weg gevonden naar de lage prijsklasse. En het aanbod is groot.

We hebben nu 30 laaggeprijsde smartphones getest in verschillende testrondes, hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Net als bij auto’s zullen de apparatuur en de technologie van smartphones na verloop van tijd overgaan van dure topmodellen naar goedkopere aanbiedingen – maar met veel kortere tussenpozen. Als gevolg daarvan zijn de smartphones van dit jaar al voorzien van zeer betaalbare functies die vorig jaar voor veel duurdere apparaten waren gereserveerd.

Slechts enkele modellen hebben nog een vervangbare batterij

Zo is een vingerafdruksensor nu ook standaard op goedkope smartphones, net als de veelzijdige USB type C aansluiting. De resolutie van het scherm en de camera is ook nauwelijks minder dan die van veel duurdere smartphones. Aan de andere kant zijn het meestal de onzichtbare maar belangrijke details die worden opgeslagen – zoals geheugen en processoren.

Aan de andere kant proberen vooral de fabrikanten van goedkopere smartphones punten te scoren met functies die zelden in de topklasse te vinden zijn en helemaal niet in de topklasse.

De testapparaten hebben allemaal een slot voor geheugenuitbreiding en een slot voor een tweede SIM-kaart, ook al is deze laatste soms als hybride ontworpen. Met smartphones van dit type moet u beslissen om het geheugen te upgraden of om de tweede SIM-kaart te gebruiken; beide zijn niet mogelijk. De trend naar een driedubbele gleuf komt echter steeds vaker voor, d.w.z. dat twee SIM-kaarten plus een microSD-kaart tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.

Dual-Sim: Voor wie is de tweede SIM-kaart de moeite waard?
Sinds de uiteindelijke daling van de roamingtarieven in andere Europese landen zijn er nog maar enkele scenario’s waarvoor een tweede SIM-kaart de moeite waard is. Een daarvan is een langer verblijf in niet-Europese landen. Een tweede is de scheiding van zakelijk en privégebruik op één en dezelfde smartphone. Dit biedt hier en daar extra gebruiksgemak, maar is voor de meeste klanten niet de doorslaggevende factor.

Terwijl er een trend naar hybride slots kan worden waargenomen in het geval van de hooggeprijsde smartphones, worden er steeds vaker driedubbele slots gebruikt in de laaggeprijsde.

Hybride slots accepteren ofwel een tweede SIM-kaart ofwel een microSD-kaart voor geheugenuitbreiding. Beide tegelijk is niet meer mogelijk met dergelijke smartphones, wat geen probleem is met veel goedkope smartphones.

Dit is hoe we hebben getest

Alle geteste smartphones ondergaan hetzelfde testprogramma: In het begin is er de meting van het rekenvermogen, momenteel met benchmarks van Antutu, LDS-3D-Bench en AI-Benchmark. Hier zijn er meestal slechts kleine verschillen tussen de apparaten van een generatie, met uitzonderingen zoals altijd die de regel bevestigen. In vergelijking met de voorgangers zijn grotere verschillen niet ongewoon, want ook de nieuwere processorchipsets worden hier, indien mogelijk en binnen het budget, geïnstalleerd.

Zelfs meer dan voldoende rekenkracht, de meeste mensen willen dat hun smartphone de langst mogelijke levensduur van de batterij heeft. We hebben de smartphones gevoed met een testvideo in Full-HD en hebben ze non-stop laten lopen. Om de smartphone op de proef te stellen, lieten we tegelijkertijd ook het WLAN aanstaan.

We hebben ook de oplaadtijd van de smartphones gedocumenteerd om een praktische waarde te krijgen over hoe lang u moet wachten om uw smartphone weer volledig te kunnen gebruiken. De WLAN-serie is onder reële omstandigheden getest. Opgemerkt moet worden dat een vergelijking alleen mogelijk is tussen apparaten die samen in real time zijn getest, omdat de radiotransmissie afhankelijk is van veel verschillende factoren – zelfs het weer heeft een positieve of negatieve invloed op de voortplanting van radiogolven.

Als opperste discipline moesten de smartphones laten zien wat ze via de lens naar de sensor kunnen brengen, dat wil zeggen hoe goed hun camera is. Immers, voor de meeste mensen is de smartphone inmiddels in de plaats gekomen van de camera. Dus hoe goed zijn de ingebouwde camera’s voor het maken van één of twee snapshots, of zelfs meer? Hiervoor hebben we testfoto’s gemaakt onder vergelijkbare lichtomstandigheden.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen smartphones:

 1. favorietli-thumbnail
  XIAOMI REDMI NOTE 8T
  Met de grote 4.000 mAh batterij van de Xiaomi Redmi Note 8T 128 GB kom je gemakkelijk de dag door zonder tussentijds opladen. Als de batterij eenmaal leeg is, laad je hem vlot weer op met de meegeleverde Quick Charge lader.

 2. li-thumbnail
  SAMSUNG GALAXY A40
  De Samsung Galaxy A40 beschikt over een dubbele camera van 16 en 5 megapixels. Dankzij die dubbele camera maak je mooie foto’s met schertediepte effect.

 3. li-thumbnail
  XIAOMI REDMI NOTE 8 PRO
  De Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128 GB beschikt over 4 camera’s achterop het toestel. Behalve de 64 megapixel standaard camera heeft het toestel een 8 megapixel groothoeklens.

 4. li-thumbnail
  MOTOROLA ONE MACRO
  De Motorola One Macro valt op dankzij de camera. Naast een 13 megapixel standaard lens, beschikt het toestel namelijk over een macro lens. Hiermee zet je voorwerpen ook van heel dichtbij scherp op de foto.

 5. li-thumbnail
  ALCATEL 3X
  De Alcatel 3X is compact en ligt door de 18:9 verhouding perfect in de hand. Uitgerust met een verbluffend 5,7” HD+ IPS scherm maakt ook dat grootse en meeslepende beelden binnen handbereik zijn.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”208″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Xiaomi Redmi Note 8T

Adviesprijs

229,-

blank

31.128 andere kochten dit product

Met de grote 4.000 mAh batterij van de Xiaomi Redmi Note 8T 128 GB kom je gemakkelijk de dag door zonder tussentijds opladen. Als de batterij eenmaal leeg is, laad je hem vlot weer op met de meegeleverde Quick Charge lader. De Redmi Note 8T heeft 4 GB werkgeheugen en een niet al te krachtige Qualcomm Snapdragon 665 processor. Deze smartphone is daarmee geschikt voor het gebruik van whatsapp en social media, maar niet voor zware apps en games. Het toestel beschikt over een 6,3 inch full hd scherm. Je maakt foto’s met de 4 camera’s achterop. Naast de 48 megapixel standaard camera beschikt het toestel over een 8 megapixel groothoeklens.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Is alles wat ik ervan verwacht had.”

Is al wat is ervan verlang, goede kwaliteit met een zeer scherpe prijs. Samsung 10 waardig maar aantrekkelijker in prijs.

Sofie De Haen

Net als de meeste andere smartphones in de instapklasse en hoger heeft ook de Redmi Note 8T een hoogglans achterkant. Net als de toplaag op de display bestaat deze uit zeer taai polycarbonaat of een vergelijkbare kunststof, of het bijzonder bestendige glas dat Gorilla Glass van Corning wordt genoemd.

Zelfs onder de goedkoopste smartphones is er nauwelijks een met een dik gekaderde display, alleen een kleine inkeping steekt als een druppel van bovenaf uit om de selfie-camera te herbergen. De luidspreker voor het voeren van telefoongesprekken, die ook ergens moet worden geplaatst, is ook bijna onzichtbaar verplaatst naar de bovenrand van de Note 8T.

Nu laat de glazen achterzijde van de Note 8T ook mooie designgimmicks toe, zodat de laag eronder vaak glinstert in de meest fantastische kleuren en een einde maakt aan de monochrome monotonie. Aan de andere kant kan het heel goed scheuren of versplinteren als gevolg van een val, net als het display. Om dit en ook krassen weg te houden van de mooie achterkant, de fabrikant heeft een siliconen hoesje voor de achterkant, je moet een geschikte beschermfolie voor de display kopen, alleen de Huawei P30 Lite heeft er in de fabriek een op gelijmd.

GOEDE KEUZE

Samsung Galaxy A40

Adviesprijs

250,-

blank

53.153 andere kochten dit product

De Samsung Galaxy A40 beschikt over een dubbele camera van 16 en 5 megapixels. Dankzij die dubbele camera maak je mooie foto’s met schertediepte effect. Met de groothoeklens leg je ook grote groepen en weidse landschappen vast. De Samsung Galaxy A40 heeft erg dunne randen, waardoor het 5,9 inch full hd scherm extra groot lijkt. Bovendien zit de scherpe selfie camera met 25 megapixels verwerkt in een druppelvormige inkeping. Je schakelt soepel tussen verschillende aps dankzij het 4 GB werkgeheugen. Verder ondersteunt de A40 Samsung Adaptive Fast Charge, waardoor je de batterij aanzienlijk sneller oplaadt. Ben je slecht in het onthouden van pincodes? De Samsung A40 ontgrendel je eenvoudig met de vingerafdruksensor achterop het toestel.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Samsung Galaxy A40 wordt bijna beschouwd als een compacte smartphone met een beeldscherm van iets minder dan 6 inch diagonaal. In vergelijking met de concurrentie is hij eigenlijk vrij klein geworden, maar hij is wel een vuistdikke achter het beeldscherm. Het kan met één hand worden bediend, zelfs door mensen met kleinere handen – en het past echt in elke broekzak zonder al te omvangrijk te zijn.

Het kleine, bijna onopvallende display heeft met 436 ppi een van de hoogste pixeldichtheden van de hele test. Het is ook “bijna onopvallend” door zijn AMOLED-display, waardoor het zich behoorlijk onderscheidt van de concurrentie. Geen van de andere testapparaten levert zulke briljante kleuren op vanuit bijna elke kijkhoek en maakt ook indruk met zo’n diepzwart.

In tegenstelling tot zijn grotere broers en zussen kan de kleine Samsung niet zonder Notch voor de Selfie-camera, die zo klein is dat hij nauwelijks opvalt. De twee camera’s op de achterkant zijn ook vrij onopvallend, de andere Samsung modellen hebben er minstens drie. Doorslaggevend is echter wat de camera’s uit de verschillende lichtsituaties kunnen halen, en daar hoeft de Galaxy A40 zich niet achter te verschuilen. Dit geldt zowel voor opnamen met achtergrondverlichting als voor opnamen bij zeer weinig licht. Het enige wat je in de Galaxy A40 moet missen is de verscheidenheid aan brandpuntsafstanden die sommige andere smartphones met hun multi-camera’s afdekken.

Maar er is niet veel meer aan te doen: de Galaxy A40 is uitgerust met een drievoudige sleuf, zodat twee SIM-kaarten en een geheugenuitbreiding tegelijkertijd kunnen worden geplaatst. Het is ook een van de weinige smartphones die nog met een headset wordt geleverd.

Dus, als je op zoek bent naar een goed uitgeruste smartphone die slank in elke zak past, waarmee je bovendien goede foto’s kunt maken, dan is de Samsung Galaxy A40 een goede keuze.

GOEDE KEUZE

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Adviesprijs

279,-

27.672 andere kochten dit product

De Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128 GB beschikt over 4 camera’s achterop het toestel. Behalve de 64 megapixel standaard camera heeft het toestel een 8 megapixel groothoeklens. Hiermee zet je ook grote groepen en gebouwen volledig op de foto. Verder heeft het toestel een dieptesensor om een scherptediepte-effect te creërenbij portretfoto’s en een macrolens. Met die lens maak je foto’s van enkele centimeters afstand. Je favoriete films en series bekijk je op het grote 6,53 inch full hd scherm. Dankzij HDR ondersteuning spatten de kleuren van het scherm af. Dankzij het 6 GB geheugen schakel je soepel tussen je Whatsapp, social media en eenvoudige spelletjes. De enorme 4.500 mAh batterij gaat meer dan een dag mee zonder tussentijds opladen. Wanneer je batterij leeg is, laad je hem razendsnel op, want de Redmi Note 8 Pro ondersteunt Quick Charge.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Xiaomi Redmi Note 8 Pro is het grotere broertje van de Note 8T – dat zou je tenminste denken. In zekere zin is dit waar, hoewel de buitenafmetingen slechts in geringe mate verschillen. Daarachter ziet het er een beetje anders uit, de Note 8 Pro heeft niet alleen de snellere processor, maar wordt ook ondersteund door maar liefst 6 gigabyte RAM.

Zo is de Note 8 Pro momenteel de snelste smartphone in deze test en vermoedelijk in het algemeen in de prijsklasse onder de 250 euro. De Android 9 Pie loopt navenant soepel, zeker ook omdat de interne interface, MIUI Global 10.3.5, zijn rol speelt. Deze computersnelheid heeft echter ook zijn prijs. De Note 8 Pro heeft iets meer energie nodig dan zijn kleine broertje. Om dit tegen te gaan heeft de Note 8 Pro een batterij met 4.500 mAh gekregen, wat ook de wat grotere koffer verklaart. De 500 milliampere-uur grotere batterij is immers voldoende om de 8 Pro 20 uur van onze testvideo te laten afspelen, een goed uur korter dan zijn collega.

Het kaartslot is een hybride model, dus er kunnen slechts twee SIM-kaarten of één samen met een microSD-kaart worden gebruikt. Of dit te wijten is aan de grote accu of aan algemene besparingsmaatregelen kan niet met zekerheid worden vastgesteld. Het maakt echter niet uit, want de 128 gigabyte aan intern geheugen zorgt ervoor dat je snel meer wilt.

De situatie is anders in de foto-afdeling, waar de Note 8 Pro niet helemaal in de buurt komt van de prestaties van zijn broer en een nederlaag moet toegeven in foto’s met weinig licht. Toch oefent het een zekere aantrekkingskracht uit op het rijden met een sportwagen voor de prijs van een middenklasse auto, althans totdat de concurrentie het voorbeeld heeft gevolgd – zelfs de duurdere.

GOEDE KEUZE

Motorola One Macro

Adviesprijs

200,-

31.255 andere kochten dit product

De Motorola One Macro valt op dankzij de camera. Naast een 13 megapixel standaard lens, beschikt het toestel namelijk over een macro lens. Hiermee zet je voorwerpen ook van heel dichtbij scherp op de foto. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een insect van heel dichtbij fotografeert. De kunstmatige intelligentie helpt je met de instellingen, zodat je de best mogelijke foto schiet. Je bekijkt je foto’s op het 6,2 inch hd scherm. Met de grote 4.000 mAh batterij kom je eenvoudig de dag door zonder tussentijds opladen. De One Macro is vooral geschikt voor dagelijks gebruik. Whatsappen en Facebooken is geen probleem, maar de Mediatek processor heeft meer moeite met spelletjes en zware apps.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Met de Motorola One Macro zegt de naam het al – van de in totaal drie camera’s op de achterkant is er één speciaal ontworpen voor macrofotografie. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om close-ups te nemen van bloemenbloesems, of van insecten, mits deze lang genoeg stil blijven staan. Nu, dit is al geen uniek verkoopargument van de One Macro, sommige concurrenten hadden hetzelfde idee. Maar we hebben iets opgemerkt dat de Motorola vrij uniek maakt.

Terwijl het tot dan toe onopvallend was en binnen het bereik van de competitie, bracht de batterijtest het aan het licht: de One Macro heeft een enorm uithoudingsvermogen. De batterij is niet klein, maar ook niet groter dan die van ons. Er wordt telkens een capaciteit van 4.000 milliampere-uur gebruikt. Toch duurde de Motorola bijna anderhalf keer zo lang als de Redmi Note 8T met bijna 30 uur.

Natuurlijk kunt u zich een zogenaamd always-on-display veroorloven, dat de datum, de tijd en de batterijstatus zonder vertraging weergeeft wanneer de smartphone wordt opgetild. Je bespaart geen rekenkracht in het proces; volgens onze metingen ligt het net achter de favoriet en dus op de derde plaats.

De fotografische kwaliteiten zijn in het algemeen van hoog niveau, maar naast de macrofotografie draagt ook de dieptesensor daar zeker aan bij, waarmee een mooie bokeh kan worden bereikt, die zich niet beperkt tot portretfoto’s. Maar de One Macro stort uiteindelijk in voor de lowlight capaciteiten van de favoriet, en de HDR-modus, die speciaal voor nachtopnames kan worden ingeschakeld, verandert niet veel. Het beeld wordt dan over het geheel genomen helderder, maar laat ook aanzienlijk meer ruis zien.

De sterke punten van de One Macro liggen duidelijk in de batterijcapaciteit en het energiebeheer. Bovendien, als u creatieve foto’s wilt maken in voldoende licht, moet u de Motorola eens van dichtbij bekijken.

GOEDKOOPSTE

Alcatel 3X

Adviesprijs

110,-

25.437 andere kochten dit product

De Alcatel 3X is compact en ligt door de 18:9 verhouding perfect in de hand. Uitgerust met een verbluffend 5,7” HD+ IPS scherm maakt ook dat grootse en meeslepende beelden binnen handbereik zijn. Een geweldige camera mag hier natuurlijk niet ontbreken en daarom is de Alcatel 3X voorzien van de Smartcam DUO met een super brede beeldhoek van 120°. Zo krijg je meer op één foto. Neem een foto in de Social Mode om hem meteen te bewerken en te delen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Het is een van de goedkoopste smartphones die al een USB-C interface heeft. De stekker kan op elke gewenste manier worden aangesloten en het gepruts heeft een einde. Alcatel heeft echter niet het volledige potentieel van het stopcontact gebruikt, omdat het niet is ontworpen voor QuickCharge, d.w.z. snelladen, in ieder geval niet samen met de meegeleverde voedingseenheid.

Het laadproces duurt dan ruim twee uur, maar de Alcatel liep 3x gedurende 17 uur in onze videotest, wat opmerkelijk is. Het interne geheugen is ook opmerkelijk met 64 GB, vooral omdat het kan worden uitgebreid met een extra 128 GB indien nodig met behulp van een microSD-kaart. In dit geval is er echter geen ruimte voor een tweede SIM-kaart, omdat de Alcatel slechts één hybride slot heeft.

Dit is echter gezeur op hoog niveau en niet echt een gebrek, vooral omdat het meer dan gecompenseerd wordt door andere, zeer praktische kenmerken. Zo heeft de Alcatel een NFC-chip, die zorgt voor een snelle en gemakkelijke verbinding via Bluetooth met andere compatibele apparaten.

Een vingerafdruksensor maakt ook deel uit van de apparatuur; deze is ergonomisch geplaatst aan de achterzijde, onder de drie hoofdcamera’s. Deze bestrijken in totaal drie brandpuntsafstanden, strikt genomen is een van de drie exclusief verantwoordelijk voor de creatieve fotografie met Bokeh. Dit betekent dat niet alleen voor portretfoto’s, maar ook voor andere motieven een gericht niveau van scherpte kan worden bereikt.

De camera-afdeling van de Alcatel 3x is ook vrij overtuigend voor opnamen bij weinig licht en andere moeilijke lichtomstandigheden, zeker gezien de prijs.

(Visited 2.014 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *