De beste tekentablet

Schilderen, tekenen, retoucheren en schrijven behoren tot de oudste en belangrijkste culturele technieken van allemaal. In het verleden gebruikten we hiervoor traditionele, analoge middelen en namen we onze toevlucht tot papier, doek, potlood en penseel.

De digitalisering tilt de ontwerpmogelijkheden met deze technieken naar een nieuw niveau, maar vereist ook nieuwe interfaces tussen de analoge en de digitale wereld. Aangezien de mens een gewoontedier is, is het altijd een kwestie van het ontwikkelen van hulpmiddelen die intuïtief en ergonomisch kunnen worden gebruikt op de traditionele manier en die geen lange periode van gewenning vereisen.

Wie ooit serieus heeft geprobeerd iets te schilderen, te retoucheren of bij te snijden met een aanwijsapparaat zoals een muis of joystick, zal al snel nerveus op zoek zijn naar een andere oplossing. Hier komen de tekentablets in beeld. Met hun drukgevoelige digitale tekenpen kan men net zo intuïtief werken als op papier.

Tekentablets bestaan al vele jaren, zodat men niet alleen sinds vandaag meer dan nuttige oplossingen vindt op het goedkopere gebied. De laatste tijd zijn de zogenaamde pendisplays steeds populairder geworden, die uiteindelijk niets meer zijn dan een tekentablet met een ingebouwd scherm.

Voor onze test hebben we tien populaire tekentablets uit de lagere en middelhoge prijsklasse en twee aanzienlijk duurdere pennenbeeldschermen op de proef gesteld. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Een must voor grafici en beeldredacteuren

Tekentablets en pendisplays maken het mogelijk om grafisch werk uit te voeren op de computer met een digitale tekenpen die een stylus of digitizer wordt genoemd. Het verschil tussen de twee klassen apparaten is dat je, net als bij een tabletcomputer, met een pendisplay direct op een beeldscherm kunt werken, terwijl je met een tekentablet naar het computerscherm kunt kijken.

Om te bepalen op welke coördinaten de pen zich op dat moment bevindt, zendt de pen een puls uit die door het oppervlak van het tablet of het beeldscherm wordt geregistreerd. Dit kan een elektrische of magnetische puls zijn.

Om de hand-oog coördinatie te bereiken die nodig is voor tekentablets, beweegt de muisaanwijzer over het scherm, zelfs wanneer de pen tot een afstand van meestal één centimeter over het oppervlak “zweeft”. Als je hem aanzet, komt dit meestal overeen met het ingedrukt houden van de linkermuisknop, wat in de meeste tekenprogramma’s leidt tot een toepassing van kleur. Als je de stylus op het oppervlak beweegt, wordt er een lijn getrokken.

Veel creatieve PC-programma’s zijn compatibel

Veel teken-, grafische en beeldbewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop, Adobe Illustrator of Corel Draw kunnen de contactdruk van de stylus aflezen. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat de opaciteit of de dikte van een lijn, of beide samen, afhankelijk is van de druk. Als je harder op de stylus drukt, wordt de lijn dikker en/of verliest hij transparantie.

Dit is belangrijk voor tekentablets

Wie graag zijn tekentafel in de hand houdt tijdens het werken, is niet alleen blij met een verbinding via radio of Bluetooth, maar ook met het laagst mogelijke gewicht. Voor transportdoeleinden kan ook een zo laag mogelijke totale hoogte nuttig zijn. De meeste tabletten in de test zijn beperkt tot een dunne 8 millimeter, geen van de testmonsters was meer dan 10,5 millimeter dik.

In principe is het gunstig als het bruikbare, aanraakgevoelige oppervlak zoveel mogelijk van het totale oppervlak van de tablet in beslag neemt, waarbij er natuurlijk altijd een voldoende brede rand moet zijn om het vast te houden. De fabrikanten hebben hiervoor gezorgd in al onze apparaten.

Hoe groter het oppervlak van een tekentablet is, hoe nauwkeuriger men kan werken.

Hoe groter het tekengebied, hoe nauwkeuriger de invoer met de pen kan worden gedaan. Als je naar het scherm kijkt met een tekentablet, is het ook belangrijk dat er geen te grote wanverhouding is tussen de lengte van de getekende slagen op het tablet en het weergave-apparaat. Als je een lijn van een centimeter op het tekenvlak trekt en zo een tien centimeter lange lijn op het beeldscherm creëert, hebben de hersenen moeite met de hand-oogcoördinatie en wordt comfortabel werken praktisch onmogelijk.

Idealiter komt de grootte van het aanraakgevoelige oppervlak overeen met die van het werkoppervlak op het scherm, wat bij pennenbeeldschermen natuurlijk altijd het geval is en een groot voordeel is van deze categorie van apparaten. In alle stuurprogramma’s zijn er mogelijkheden om zowel het actieve gebied van de tablet als het schermgebied waarop de invoer moet worden beïnvloed, te specificeren en aan te passen.

Verbindingen

Elke tablet in de test heeft een USB-poort – zelfs de apparaten die standaard op de computer zijn aangesloten via Bluetooth of een eigen radio. Voor dit doel worden alle apparaten geleverd met ten minste 1,5 meter lange USB-kabels die de signalen overbrengen en de batterij indien nodig opladen. Aan de kant van het apparaat zijn de kabels ofwel micro-USB ofwel USB type C-connectoren.

Bij Bluetooth-tablets moet de computer een bijbehorende module hebben, wat bij notebooks bijna altijd het geval is. XP-Pen neemt een andere weg met de Deco 3, die wordt geleverd met een eigen USB-dongle.

Standaard wordt een tekentablet op de tafel voor de gebruiker geplaatst terwijl hij naar het scherm erboven kijkt. Hier is een kabel de beste manier om je te verplaatsen. Wie echter – om welke reden dan ook – wat meer bewegingsvrijheid met de tekentafel nodig heeft, moet op zoek gaan naar een oplossing met wireless.

Stylus

De stylus of ook wel digitizer is de naam die gegeven wordt aan de invoerpen met drukgevoelige punt en twee extra knoppen die bij alle tablets worden meegeleverd, waarvan de elektronica door inductie via het elektromagnetische veld van het tablet van energie wordt voorzien. Vroeger waren gewone digitizers met batterij of oplaadbare batterij, die enkele nadelen hadden zoals bijvoorbeeld een hoger gewicht, niet meer in het testveld vertegenwoordigd.

Er zijn hier verschillen in het ontwerp of de dikte, de oppervlaktestructuur, het gewicht, de kwaliteit van de twee vrij toewijsbare toetsen en het drukbereik dat de penpunt kan afdekken.

Wij geven de voorkeur aan de dikkere exemplaren, maar dit is een kwestie van smaak en ook een kwestie van de grootte van uw eigen handen. Een rubberen coating in het grijpgebied zorgt ervoor dat de stylus zelfs met natte vingers niet wegglijdt en we hechten belang aan een schone, wiebelvrije pasvorm en een goed merkbaar drukpunt op de toetsen. Sommige gebruikers vinden het ook niet leuk als er te gemakkelijk een pen langskomt.

Om de vele mogelijke drukniveaus te kunnen realiseren, is het belangrijk dat de penpunt voldoende bewegingsruimte biedt en de weerstand van het hoogste drukniveau niet te laag is. Met sommige styli van goedkopere tekentablets is relatief weinig druk voldoende om het hoogste drukniveau te activeren. Dit maakt het werken met gemiddelde drukniveaus natuurlijk moeilijker.

Hoewel alle drivers het mogelijk maken om min of meer precies in te stellen welk drukniveau aan welke druk moet worden toegewezen, hebben deze maatregelen niet veel effect op digitizers met te weinig einddruk.

Drukfasen

Veel tekentablets, zelfs die welke bijzonder goedkoop zijn, worden geadverteerd met het maximale aantal drukniveaus van 8.192 die vandaag de dag gebruikelijk zijn. Een groot aantal drukniveaus is in principe geschikt om grovere gradaties te vermijden bij het veranderen van de druk, bijvoorbeeld bij het tekenen van een lijn. Zoals hierboven beschreven moet echter ook de mechanica van de penpunt een rol spelen.

Kantelfunctie

De kantelfunctie wordt vooral gebruikt in de professionele sector. Sommige programma’s zoals Adobe Photoshop maken verdere aanpassingen van de penseelpunt mogelijk, die door de kanteling van de stylus ten opzichte van het oppervlak worden geregeld. Zo kan bijvoorbeeld een schuine potloodpunt worden gesimuleerd voor het typische uitkomen van oppervlakken.

Invoervertraging

Opvallende vertragingen bij de uitvoering van de ingediende documenten zijn problematisch. Theoretisch zijn Bluetooth- en draadloze tablets gevoeliger voor dit fenomeen, en oudere modellen hebben hier vaak problemen mee gehad. In het testveld is er, afgezien van de twee pennenmonitoren, geen enkel apparaat dat ons hier ernstig in de problemen heeft gebracht.

Oppervlakken

Het oppervlak van het tekengebied varieert sterk in textuur en kwaliteit. Sommige tekentablets hebben een bijna volledig glad oppervlak, andere zijn min of meer opgeruwd. Dit laatste heeft het voordeel van een betere terugkoppeling bij het tekenen, bijsnijden en retoucheren. Aan de andere kant is de weerstand natuurlijk iets hoger en kan het geluidsniveau worden verhoogd.

Bij duurdere tabletten kan het mogelijk zijn om het geleverde oppervlak te ruilen voor een ander oppervlak dat meer in overeenstemming is met de persoonlijke voorkeur. Sommige van de minder dure modellen voelen zich enigszins bekrast als je er met de stylus overheen strijkt.

Tray-knoppen en multifunctionele wielen

Degenen die het parallelle gebruik van een toetsenbord willen vermijden, wat vaak moeilijk is door ruimtegebrek, moeten tablets zonder eigen toetsen vermijden. Vanuit onze ervaring adviseren wij minimaal zes stuks, die vrij toe te wijzen zijn met enkele toetsen of zelfs toetscombinaties of functies in de drivers. De chauffeur van de testwinnaar biedt hier de meeste mogelijkheden.

We hebben zo getest

We hebben veel onderzoek gedaan en hebben tien tekentablets en twee pendisplays gekregen voor de test. We hebben alle apparaten getest op twee pc’s met Windows besturingssystemen en één iMac. We gebruikten standaard beeldbewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, Illustrator, Sketch en MS Paint 3D. We hebben alle tekentablets beoordeeld op de kwaliteit van de input, het gebruiksgemak, de functies, de functionaliteit en de prijs/prestatieverhouding.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen tekentablets:

 1. favorietli-thumbnail
  WACOM INTUOS PRO M
  Met de Wacom Intuos Pro Medium geef je als professioneel ontwerper digitaal vorm aan al jouw creatieve ideeën. De tekentablet is slechts 8 mm dik en dankzij dit slanke design is hij ook lichter dan zijn voorgangers uit de Intuos Pro lijn.

 2. li-thumbnail
  WACOM INTUOS S BLUETOOTH
  Met de Wacom Intuos S Bluetooth is beperkte bewegingsvrijheid verleden tijd. In tegenstelling tot zijn voorganger, gebruik je deze Intuos niet alleen met een usb kabel, maar ook draadloos via bluetooth.

 3. LUXE KEUZEli-thumbnail
  WACOM CINTIQ PRO 16
  Met de Wacom Cintiq Pro 16 teken je direct op het scherm en heb je weinig ruimte nodig op je bureau. Deze 15,6 inch tekentablet is namelijk erg compact en zet je neer dankzij de ingebouwde stand.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”506″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Wacom Intuos Pro M

Adviesprijs

349,-

blank

22.453 andere kochten dit product

Met de Wacom Intuos Pro Medium geef je als professioneel ontwerper digitaal vorm aan al jouw creatieve ideeën. De tekentablet is slechts 8 mm dik en dankzij dit slanke design is hij ook lichter dan zijn voorgangers uit de Intuos Pro lijn. Toch is de tekentablet stevig dankzij de behuizing die bestaat uit aluminium en glasvezel. Met de Wacom Pro Pen 2 teken je nauwkeurige lijnen dankzij de 8192 drukniveaus. De knoppen van de tekentablet zijn instelbaar, waardoor je handige shortcuts gebruikt. Zo hoef je tijdens het ontwerpen niet lang te zoeken voordat je de juiste creatieve tool hebt gevonden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
Lisa Hu

“Fijne tekentablet, goede upgrade!”

Het M formaat is voor dagelijks gebruik als product designer mijn favoriet. De small is gewoon te klein voor goede nauwkeurigheid of langere penstreken met als voordeel compacter en lichter voor in de tas. En de large neemt erg veel bureauruimte in terwijl je eigenlijk nooit zulke grote arm/pols bewegingen maakt.

Lisa Hu

Hoewel hij, net als sommige andere tekentablets in de test, slechts acht millimeter dun is, geeft de volledig drukvaste Wacom Intuos Pro M een superieure stevigheid door de aluminium achterkant. Dit wordt geëvenaard door het feit dat het alleen binnen nauwe grenzen kan worden verdraaid en niet kraakt of kreunt.

De knoppen aan de zijkant (On/Off, Touch On/Off) zijn gemaakt van metaal en zitten niet helemaal wiebelig in de koffer. Uitstekende randen of onregelmatige openingen zijn geen probleem met de Intuos Pro M. Een nadeel van de solide constructie is het relatief hoge gewicht van ongeveer 700 gram.

De 332 vierkante centimeter actieve oppervlakte van het Wacom-tablet heeft een 3-tot-2 beeldverhouding. Daarmee staat hij qua oppervlakte pas op de vierde plaats in het testveld. Toch voelden we ons niet beperkt bij het werken in Photoshop in vergelijking met de tekentablets met een groter tekengebied. De gedrukte hoekmarkeringen van het bruikbare gebied begrenzen het precies, wat niet vanzelfsprekend is.

Wacom biedt in totaal drie verschillende oppervlakken!

Vooraf geïnstalleerd is een vrij glad oppervlak met weinig feedback, dat graag vingerafdrukken laat zien. Dat de Intuos Pro Series ook gericht is op (semi-)professionele gebruikers wordt onder andere duidelijk door het feit dat Wacom in totaal drie oppervlakken voor uitwisseling aanbiedt, die “Smooth”, “Standard” en “Rough” worden genoemd en elk beschikbaar zijn voor minder dan 40 euro. Monsters van de oppervlakken zijn bij de levering inbegrepen.

GOEDE KEUZE

Wacom Intuos S Bluetooth

Adviesprijs

100,-

blank

12.336 andere kochten dit product

Met de Wacom Intuos S Bluetooth is beperkte bewegingsvrijheid verleden tijd. In tegenstelling tot zijn voorganger, gebruik je deze Intuos niet alleen met een usb kabel, maar ook draadloos via bluetooth. Dankzij het compacte formaat van 20 bij 16 centimeter neem je deze Intuos gemakkelijk mee naar school of werk. Met de meegeleverde pen bepaal jij nauwkeurig hoe dik of hoe dun de lijnen zijn, omdat hij met 4096 drukpunten jouw bewegingen net zo overbrengt als op papier. De pen wordt geleverd met 3 extra nibs en een tool om de nibs te verwijderen. Je hebt volledige controle over jouw workflow, dankzij de 4 programmeerbare ExpressKeys bovenaan de tablet. Bij deze Intuos ontvang je 2 gratis licenties voor creatieve software, met keuze uit Corel Painter Essentials 6 en Corel AfterShot 3.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Intuos BT S, die volgens de Wacom-standaarden goedkoop is, maar duur in vergelijking met andere vergelijkbare kleine tablets, onderscheidt zich door de mogelijkheid om draadloos verbinding te maken met de computer via Bluetooth. In vergelijking met de testwinnaar is de bestuurder kleiner geworden, maar biedt hij toch meer configuratiemogelijkheden dan andere fabrikanten. Dankzij het grote drukbereik is een fijn afgestemde tekening mogelijk, hoewel er nominaal “slechts” 4.096 drukniveaus kunnen worden onderscheiden.

Er is een dunnere stylus, waarvan we de toetsen beter vinden dan die van de Pro Pen 2, en de accessoires zijn beperkt tot een schamele drie vervangende tips. Het feit dat de kleine Wacom het niet heeft gehaald in de aanbevelingen is, afgezien van de prijs, vooral te wijten aan het feit dat de sleutels boven- en onderaan zijn geplaatst, wat het dubbelzinnig werk duidelijk belemmert.

LUXE KEUZE

Wacom Cintiq Pro 16

Adviesprijs

1600,-

11.366 andere kochten dit product

Met de Wacom Cintiq Pro 16 teken je direct op het scherm en heb je weinig ruimte nodig op je bureau. Deze 15,6 inch tekentablet is namelijk erg compact en zet je neer dankzij de ingebouwde stand. Met de kantelgevoelige Wacom Pro Pen 2 met 8192 drukniveaus trek je scherpe lijnen en werk je heel nauwkeurig aan jouw ontwerp. Ook de bewegingsresolutie van 5080 LPI is hierbij van belang. Op het beeldscherm met UHD resolutie zie je de kleinste details van jouw creaties. De Cintiq Pro 16 verbind je door middel van een usb C aansluiting met een computer.

Bekijk prijs bij coolblue

We zullen meer aandacht besteden aan de categorie van de tekentablets met display in het kader van een update. In ieder geval heeft marktleider Wacom het al goed gedaan met de Cintiq Pro 16.

Op de Cintiq Pro 16 worden het scherm en het frame volledig bedekt door een mat scherm en vormen zo één geheel. Achteraan zijn er twee statieven waarmee het pennenrek in een schuine werkpositie van 20 graden kan worden gebracht en die met behulp van een veermechanisme volledig in de koffer kunnen worden ingeschoven.

De ventilatiesleuven aan de achterzijde geven de ingebouwde ventilator aan, die tijdens onze test continu op zomertemperatuur draaide, maar alleen van dichtbij te horen was van het gebruikelijke achtergrondgeluid. We konden geen storende snelheidsschommelingen detecteren.

Wacom heeft vier softkeys in het rechterbovenkader geplaatst, die verschillende functies van rechts naar links krijgen toegewezen: Tabletmodus, Wacom Desktop Center, toetsenbord op het scherm, scherminstellingen, touch on/off. Zoals de laatste functie suggereert, kan de Cintiq Pro 16, net als de testwinnaar, als alternatief worden gebruikt als een gigantische vervanger van de touchpad.

Het matte oppervlak dient niet alleen om reflecties te minimaliseren, maar is blijkbaar ook voorzien van een vetafstotende coating die een eenvoudige reiniging met een microvezeldoek mogelijk maakt. We vonden het oppervlak zeer aangenaam om aan te raken bij het tekenen. Vergeleken met een computermonitor lijken de kleuren echter veel minder schitterend door het matte oppervlak en lijkt het scherm veel donkerder.

Het Wacom-pendisplay heeft geen eigen knoppen in de conventionele zin. Deze kunnen echter worden uitgerust met een optionele ExpressKey afstandsbediening voor iets minder dan 100 euro.

Het pendisplay is aangesloten als een extra, conventionele monitor. Vervolgens heeft u de keuze om het hoofdscherm te dupliceren of het bureaublad uit te breiden naar het pendisplay. De opstelling van de schermen kan worden aangepast aan de werkelijke omstandigheden in de systeeminstellingen.

De Cintiq Pro heeft drie USB-poorten van het type C met een alternatieve DisplayPort-modus als beeldingang, die allemaal ook kunnen worden gebruikt om de Cintiq Pro van stroom te voorzien met behulp van de meegeleverde voeding. Aangezien het pennenbeeldscherm altijd een externe voeding nodig heeft vanwege het ontbreken van een batterij, zijn er twee beeldingangen beschikbaar, die ook kunnen worden gebruikt met HDMI- of Mini DisplayPort-uitgangen met behulp van de uitgebreide kabel- en adapterapparatuur die bij de levering is inbegrepen, waardoor de toonbare resolutie en/of de verversingssnelheid kan worden verminderd.

(Visited 1.324 times, 1 visits today)

Een reactie op “De beste tekentablet

 1. Peter zegt zegt:

  Zowel de XP-Pen Deco als de Artist serie zijn aan te raden.
  Ik gebruik zelf al tijden een XP-Pen Artist 12 (2nd Generation), Altijd goede ervaringen mee gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *