De beste systeemcamera tot 800 Euro

Zo handig als een compactcamera, maar toch flexibel en met de beeldkwaliteit van een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) – dat zijn de voordelen van spiegelloze systeemcamera’s, ook wel DSLM’s genoemd.

Net als bij een DSLR kun je ook met een DSLM van lens wisselen. Zo kun je bijvoorbeeld een groothoeklens gebruiken om een breed landschap vast te leggen en een telelens om dicht bij de kerktoren aan de horizon te komen of een hert aan de rand van het bos.

Systeemcamera’s zijn verkrijgbaar voor prijzen van ongeveer 500 tot ruim 10.000 euro. De goedkopere modellen nemen vaak een lens in de prijs op, terwijl de duurdere nog steeds extra kosten met zich meebrengen.

Voor dit artikel hebben we goede instapcamera’s getest. We hebben hiervoor een budget van 800 euro vastgesteld. Omdat het voor veel kopers de eerste systeemcamera zou kunnen zijn, zou de prijs op zijn minst een laaggeprijsde lens moeten omvatten. Je kunt altijd later nog toevoegen.

Wat maakt een goede camera?

Momenteel zijn er 66 verschillende, huidige systeemcamera’s. Met een paar meer uit productie genomen modellen, die slechts sporadisch beschikbaar zijn, zouden er ongeveer 75 modellen moeten zijn die op dit moment nieuw kunnen worden gekocht. Qua prijs zijn de goedkoopste met 500 euro inclusief de lens, de duurste met meer dan 10.000 euro zonder de lens. Het verschil in prestaties is natuurlijk navenant groot.

In het zeer lagere prijssegment rond de 500 euro zijn er zowel zeer verse modellen als modellen die al langer op de markt zijn. Wat ze allebei gemeen hebben is dat ze technisch niet helemaal up-to-date zijn. Toch is het natuurlijk mogelijk om er goede foto’s mee te maken en we presenteren ook enkele van dergelijke camera’s aan het eind van deze pagina onder “Ook getest”.

Maar als je er 200 tot 300 euro aan toevoegt, krijg je up-to-date camera’s met de nieuwste technologie – of fijne, luxe middenklasse modellen die bijna twee keer zoveel kosten als een tijdje geleden. Er zijn dan ook weinig compromissen te sluiten in deze prijsklasse, zodat we de lat voor onze aanbevelingen vrij hoog hebben gelegd. Dit was onze lijst van eisen:

Minstens 20 megapixels beeldgrootte zou moeten zijn, nog meer als je wilt. Het aantal megapixels alleen zegt niet veel over de beeldkwaliteit, maar een hoger aantal megapixels opent de mogelijkheid om achteraf een beelddeel nauwkeuriger te definiëren.

Een snelle en nauwkeurige autofocus is belangrijk. Je hebt het niet alleen nodig als je aan het sporten bent, maar ook als je kinderen of dieren fotografeert.
Snelle continue opname brengt pluspunten met zich mee

Snelle serie foto’s hebben een aantal voordelen, omdat het soms alleen maar helpt om “vast te houden” en dan de beste foto uit een serie van meerdere foto’s te kiezen.

Hoge resolutie 4K video moet erin zitten, met een vloeiende beeldsnelheid van ten minste 25, betere 30 frames per seconde. Zulke hoge-resolutie video’s zien er gewoon geweldig uit. Zelfs als je vandaag geen 4K TV hebt, zal je volgende zeker zijn. En dan zul je blij zijn als de video’s die je met je nieuwe camera hebt opgenomen al de hoge resolutie hebben.

Een Sensor Shift Image Stabilizer geeft u pluspunten, maar het zou geen vereiste moeten zijn. Veel lenzen hebben een ingebouwde beeldstabilisator. Maar het kan geen kwaad als de camera er ook een heeft. Voor nog meer stabilisatieprestaties kunt u soms beide methoden combineren.
Je hebt een zoeker nodig, niet alleen een monitor. Bij fel zonlicht is het beeld vaak niet duidelijk zichtbaar op cameramonitors. Maar ook voor geconcentreerde fotografie is een zoeker veel beter geschikt dan een monitor. Bovendien voorkomt de positie van de camera dicht bij het lichaam en het hoofd schudden van de camera. Aan de andere kant moet de beeldstabilisator bij het kijken naar de live-weergavemonitor op een eventueel gestrekte arm nogal wat doen.

Een opvouwbare monitor is een mooie zaak. Het stelt je in staat om over menigten heen te schieten of dicht bij de grond te schieten zonder dat je in het vuil hoeft te knielen. Geen must voor onze selectie, maar het heeft wel zijn voordelen.

Het aanraakscherm daarentegen is eerder een twistpunt. De configuratie van de vele instellingen via het touchscreen is iets wat geen enkele fabrikant tot nu toe goed heeft kunnen doen. U bent nog steeds te gehecht aan de oude bedieningsconcepten. Maar er is één ding waar een touchscreen zeker praktisch voor is: het kiezen van het punt waarop de camera moet worden scherpgesteld. Tik gewoon op de juiste plek op de monitor – en de focus is al waar u het wilt (dit werkt meestal ook als u helemaal niet naar de monitor kijkt, maar in de zoeker). Het alternatief is het gebruik van een joystick om het focuspunt te selecteren. Veel gebruikers zweren hierbij en geven er de voorkeur aan een eventueel bestaand touchscreen uit te schakelen. Wij denken: Een touchscreen geeft pluspunten, maar is geen voorwaarde.
Een zoomlens moet worden opgenomen

Een zoomlens moet worden meegeleverd voor 800 euro, waarmee je in ieder geval kunt beginnen. Zelfs als je lenzen van hogere kwaliteit koopt en misschien niet veel later je kitlens gebruikt – op zijn laatst als je je camera verkoopt, misschien om over te stappen op een nieuwer of zelfs hoger kwaliteitsapparaat, is het voordelig als je je camera gebruiksklaar kunt doorgeven, inclusief de lens.
Voor onze aanbevelingen moet er een voldoende breed scala aan lenzen beschikbaar zijn. Ze moeten natuurlijk autofocus hebben. En als externe fabrikanten het systeem ondersteunen, zou dat zeker niet verkeerd zijn – het zou het bereik van de lenzen vergroten.
Zelfs met onze weliswaar niet bepaald lage eisen vinden we een aangenaam breed scala aan lenzen, zodat we niet alleen een testwinnaar hebben, maar ook andere interessante aanbevelingen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen camera’s:

  1. favorietli-thumbnail
    SONY ALPHA A6100
    De Sony Alpha A6100 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS is een systeemcamera voor beginnende en gevorderde fotografen. Je maakt met de 16-50mm lens zowel portret- als landschapsfoto’s.

  2. li-thumbnail
    FUJIFILM X-T20
    Met de Fujifilm X-T20 systeemcamera maak je, dankzij de X-Processor Pro beeldprocessor en het snelle autofocussysteem, scherpe 4K video’s van bewegende onderwerpen.

  3. li-thumbnail
    PANASONIC LUMIX DC-GX9
    De Panasonic Lumix DC-GX9 + 12-32mm F3,5-5,6 is geschikt voor de gevorderde straat- en natuurfotograaf. Ondanks het kleine formaat van de 12-32mm lens passen weidse landschappen en hoge gebouwen moeiteloos binnen je kader. Je fotografeert vanuit diverse standpunten met de kantelbare zoeker.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”205″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Sony Alpha A6100

Adviesprijs

799,-

blank

99.651 andere kochten dit product

De Sony Alpha A6100 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS is een systeemcamera voor beginnende en gevorderde fotografen. Je maakt met de 16-50mm lens zowel portret- als landschapsfoto’s. Met de Eye Autofocus maak je scherpe portret- en dierenfoto’s. De camera herkent zowel de ogen van mensen als van dieren en stelt automatisch scherp op het dichtstbijzijnde oog. Dankzij de realtime tracking functie leg je actiemomenten vast. Je volgt met deze functie een bewegend onderwerp. Met het 180 graden kantelbare scherm neem je gemakkelijk vlogs op in 4K. Je sluit een externe microfoon aan om de geluidskwaliteit van je video’s te verbeteren. Zo hebben je vlogs een professionele uitstraling. In full hd resolutie neem je slow motion beelden en timelapse video’s op.

Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Een fijne handige camera, met semi professionele eigenschapp”

Hij is uitgebreid en heeft veel functies waardoor je bijna een (semi) professional moet zijn om alles uit het apparaat te kunnen halen. Ook de prijs maakt het niet echt een instap model. Maar voor een (semi) professional is de kwaliteit net wat onder de maat.

Marijke Dolweg

De 6100 is, zoals het nummer al aangeeft, geen opvolger van de 6300, maar ligt er eigenlijk onder. Het zou de Alpha 6000 moeten erven, die in 2014 op de markt kwam voor ongeveer 800 euro inclusief lens, maar nu beschikbaar is voor minder dan 500 euro en een van de best verkochte digitale camera’s ooit is.

In tegenstelling tot de Alpha 6000, die technisch niet meer up-to-date is, is de Alpha 6100 topklasse en optimaal uitgerust. Het bevat veel technologie die ook te vinden is in de hoogwaardige en veel duurdere modellen uit de Sony Alpha 6000 productlijn. Zo is er bijvoorbeeld de uiterst krachtige beeldprocessor van de Sony Alpha 9 professionele camera, die Sony omwille van de eenvoud ook in al zijn goedkopere producten integreert (wat hem uitzonderlijk goed maakt).

Zo is er een uiterst krachtige en intelligente autofocus met 425 contrasterende AF-sensoren met een velddekking van 85 procent, die zich niet alleen automatisch op menselijke ogen richt, maar nu zelfs dierlijke ogen kan identificeren. Of de 4K-videofunctie met maximaal 30 fps (frames per seconde), die echter slechts de volledige sensorbreedte tot 25 fps gebruikt en een grote kwaliteit biedt (bij 4K met 30 fps wordt een gedeelte van de sensor met een factor 1,2 kleiner gebruikt).

De draadloze interfaces Bluetooth en WLAN zijn uiteraard beschikbaar en dus in combinatie met een smartphone naadloze geotagging, afstandsbediening inclusief live beeld en een relatief eenvoudige beeldoverdracht naar een mobiele telefoon.

Ook de andere sleutelfiguren zijn indrukwekkend. Uw beeldsensor in APS-C formaat heeft 24 megapixels, wat al lange tijd standaard is bij dit sensorformaat en een goed compromis vormt tussen resolutie en pixelgrootte. En als het gaat om snelle continue opnames, laat deze “instapcamera” veel duurdere modellen zien waar de hamer op hangt: hij kan maar liefst elf foto’s per seconde maken, en dat voor 116 opeenvolgende opnames in JPEG of 46 opnames in ruwe data – het hele ding, zelfs met realtime autofocus tracking op gezichten, ogen of dierenogen.

Waar moet je compromissen sluiten met zo’n eersteklas instapcamera? Wat kan er nog beter zijn? Het meest opvallende verschil is de camerabody zelf. Bij de Sony Alpha 6100 is deze gemaakt van plastic. Het is niet per se slecht of niet erg duurzaam of onzorgvuldig verwerkt. Dat zou ook slecht zijn, want 800 euro is zeker een investering.

Overigens zijn er camera’s van andere fabrikanten die aanzienlijk meer kosten en die ook een (goed bewerkte) kunststof behuizing hebben. Het gaat meer om het gevoel, het handgevoel. Een Sony Alpha van het volgende hogere modelnummer (Alpha 6400) voelt met zijn edele metalen behuizing veel beter aan, maar kost dan wel iets meer.

Er is ook “lucht omhoog” in de elektronische zoeker. Die op de Alpha 6100 lost 1,44 miljoen pixels op. Duurdere camera’s kunnen half zo veel doen. Nog meer continue opnames of HDR-video’s (die beide alleen in duurdere modellen beschikbaar zijn) zijn dingen die mensen nodig hebben, en ze gaan sowieso voor de grotere modellen. Dus Sony is verstandig afgeslankt.

GOEDE KEUZE

Fujifilm X-T20

Adviesprijs

799,-

blank

101.239andere kochten dit product

Met de Fujifilm X-T20 systeemcamera maak je, dankzij de X-Processor Pro beeldprocessor en het snelle autofocussysteem, scherpe 4K video’s van bewegende onderwerpen. De meegeleverde 18-55mm lens is een veelzijdige lens voor onder andere portret- en reisfotografie. Je stelt eenvoudig scherp op het 3 inch touchscreen door met je vinger te tikken op het onderwerp waarop je wilt scherpstellen. Doordat het scherm horizontaal om te klappen is, heb je meer controle over je compositie. Zo maak je foto’s en video’s vanuit lage standpunten. Het is daarnaast mogelijk om de elektronische viewfinder te gebruiken om je compositie te bepalen. Door de instelwielen boven op het toestel wissel je eenvoudig tussen de manuele of automatische stand. Bovendien heeft het toestel creatieve filters voor bijvoorbeeld time lapse en zwart-wit opnames.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De X-T20 van Fujifilm kan desgewenst met de vingertoppen worden bediend en op het display worden afgeveegd. Dit werkt zelfs in het zeer overzichtelijke snelmenu met grote instelvelden – geweldig!

De X-T20 lijkt een beetje op een goede oude SLR uit de vorige eeuw. Het retrodesign is een handelsmerk van Fujifilm. Je kunt het zien als “klassiek” of “old school”, dat is een kwestie van smaak. In ieder geval is er onder de motorkap de modernste techniek te vinden.

Zo herbergt de zoekerbult een prachtig verborgen boordflitser die met een eigen hendel kan worden uitgeklapt en geactiveerd. De X-T20 heeft voor bijna elke functie een apart bedieningselement. Bijvoorbeeld een instelwiel waarmee u de belichtingstijd kunt instellen – net als toen.

Wat de X-T20 mist, is een modusselectiewiel waarmee u de basisbedieningstoestanden van de camera snel kunt wijzigen. Het heeft een automatische hendel voor dit doel, en zodra het is geactiveerd, kunt u scènemodi selecteren. De klassieke creatieve programma’s zoals Program, Time, Aperture Priority en Manual Mode zijn echter net zo ingesteld als tientallen jaren geleden. Voor degenen die toen al foto’s maakten, is de Fujifilm X-T20 met zijn analoge bedieningsconcept ideaal.

Technisch gezien is het op ooghoogte met onze favoriet. Vooral de zeer hoge continue opnamesnelheid van 14 beelden per seconde, gekoppeld aan een stevige autofocus, verraste ons positief in de test. Dit maakt de X-T20 absoluut snapshot-geschikt en snijdt zelfs een goed figuur in sport- en actiefoto’s. En net als de Alpha 6100 heeft hij een opvouwbaar display dat het gemakkelijker maakt om foto’s te maken boven en dicht bij de grond.

De beeldkwaliteit bereikt een zeer hoog niveau – vooral als u de beeldverwerking van de camera enigszins aanpast. Dan worden de foto’s zeer gedetailleerd en scherp, zelfs als er iets hogere ISO-waarden nodig zijn bij afnemend licht. De Fujifilm X-T20 geeft de fotograaf ook veel ruimte voor creatief spel. Zo kunnen bijvoorbeeld de beeldlocomotieven van verschillende analoge films worden gesimuleerd – natuurlijk alleen die van Fujifilm.

De X-20 zou dus net zo goed een kandidaat zijn voor onze topaanbeveling als de Sony Alpha 6100, hoewel we niet weten hoe lang het nog duurt. Sony en Fujifilm volgen een heel andere strategie als het gaat om oude modellen. Sony laat veel oude camera’s in het programma staan voor een zeer lange tijd. Hun prijs is aan het eroderen en oude camera’s glijden geleidelijk aan naar lagere prijsklassen. Bij Fujifilm daarentegen zullen de opvolgers vroeg of laat hun voorgangers vervangen en zijn er andere, goedkopere camera’s voor andere prijsklassen.

De X-T20 is sinds februari 2017 op de markt, maar in mei 2019 werd hij direct gevolgd door de X-T30 (die niet beschikbaar is voor minder dan 800 euro en daarom hier op deze pagina niet wordt behandeld). De X-T20 is nog steeds goed verkrijgbaar en inclusief de XC 15-45mm lens is hij verkrijgbaar voor net onder de 800 Euro. De vraag is, hoe lang de voorraad zal duren.Als u de X-T20 leuk vindt, moet u niet te lang wachten – of u wilt een blik werpen op de X-T30 voor ongeveer 200 Euro meer.

GOEDE KEUZE

Panasonic Lumix DC-GX9

Adviesprijs

669,-

99.651 andere kochten dit product

De Panasonic Lumix DC-GX9 + 12-32mm F3,5-5,6 is geschikt voor de gevorderde straat- en natuurfotograaf. Ondanks het kleine formaat van de 12-32mm lens passen weidse landschappen en hoge gebouwen moeiteloos binnen je kader. Je fotografeert vanuit diverse standpunten met de kantelbare zoeker. ’s Avonds of in donkere straatjes maak je heldere beelden door de hoge ISO instelling van 25.600. Je fotografeert langer uit de hand in donkere situaties dankzij de 5 assige beeldstabilisatie die bewegingsonscherpte vermindert. Naast fotograferen, gebruik je de camera om 4K beelden op te nemen. Met 30 beelden per seconde creëer je vloeiende opnames. Ook voor vloggers is het apparaat geschikt: door het kantelbare scherm zie je wat je opneemt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Met de Lumix DC-GX9 levert Panasonic een uiterst compacte systeemcamera die veel te bieden heeft. Het heeft bijvoorbeeld een geïntegreerde beeldstabilisator die tot vier keer langere belichtingstijden mogelijk maakt. Of 4K-video-opname met 30 beelden per seconde.

De DC-GX9 scoort punten met functies die vooral interessant zijn tijdens het reizen. Hij maakt niet alleen verbinding met een smartphone via WiFi, maar ook via Bluetooth – desgewenst wordt elke opname automatisch doorgestuurd naar uw mobiele telefoon. Van daaruit kunt u uw foto’s eenvoudig delen via e-mail of op Facebook & Co. De GX9 ontvangt ook GPS-gegevens van de smartphone.

Panasonic is er zelfs in geslaagd om een kleine flitser aan boord te plaatsen. Hij springt er alleen uit als dat nodig is en als de prestaties niet voldoende zijn, kan er ook een systeemflitser op de GX9 worden aangesloten. Maar zelfs zonder flitser maakt hij nog steeds goede foto’s bij weinig licht. Dankzij de krachtige beeldstabilisator kunt u opnamen maken met een tot vier keer langere belichting zonder dat het beeld wazig wordt. Dit helpt om de ISO-gevoeligheid en dus de beeldruis laag te houden.

Hoewel het lichaam van de Lumix vrij klein is, heeft Panasonic de camera uitgerust met voldoende bedieningselementen. Zo kunt u met één schakelaar snel schakelen tussen belangrijke bedieningsmodi, zoals autofocus, en hoeft u geen lange reis naar het cameramenu te maken. De beeldsensor heeft een zeer hoge resolutie van ongeveer 20 megapixels. De sensor in het Micro-Four-Thirds formaat blijkt echter kleiner te zijn dan bijvoorbeeld onze testwinnaar. Dit is vooral merkbaar wanneer u opnamen maakt bij weinig licht. Nachtelijke stadsscènes of foto’s in donkere kerken werken minder goed met de GX9.

Het compenseert deze kleine tekortkoming echter met zijn enorme assortiment aan lenzen. Overigens passen alle Olympus-objectieven op de Olympus-camera’s, en omgekeerd ook Panasonic-objectieven.

(Visited 492 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *