De beste kruimeldief

Broodkruimels op de vloer, dierenharen op de bank of vuil van de straat op het tapijt – voor zulke kleine schoonmaakklussen wil je niet altijd meteen de grote stofzuiger halen. Handstofzuigers moeten dit ook kunnen. Maar is dat echt zo? Of zijn ze niet te zwak voor praktische taken?

Om daar achter te komen hebben we meer dan 30 huidige modellen onder de loep genomen, een selectie van 11 kruimeldieven opgestuurd en uitgebreid getest. 10 zijn momenteel nog beschikbaar.

De prijsklasse is enorm, van een lage 20 Euro tot een steile 175 Euro, alles was inbegrepen. Maar bovenal vroegen we ons af of een handstofzuiger echt een nuttige hulp is in het dagelijkse huishouden, of dat men met een gerust hart geld kan besparen omdat de schop en de bezem hetzelfde doen.

Heeft u een handstofzuiger nodig?

Een handstofzuiger wordt meestal uit de kast gehaald als je met je schoenen wat vuil op het tapijt hebt gelegd, als er rijstkorrels om je oren vliegen in de keuken omdat de zak niet goed open is gegaan of als er een glas is gemorst – met andere woorden, om kleine hoeveelheden vuil te verwijderen waar het niet de moeite waard is om de stofzuiger uit de kast te halen.

Kruimeldieven zijn praktisch, maar niet verplicht in het huishouden.

Als u echter voornamelijk tegels of parketvloeren in huis heeft, heeft u geen handstofzuiger nodig. Een schop en bezem zijn voldoende. Tapijten kunnen ook gemakkelijk worden uitgeschud als dat nodig is.

De situatie is anders als het appartement is uitgerust met tapijten. Je kunt geen fijne kruimels op de schop krijgen met een handborstel en vochtig vuil maakt alles nog erger. Een handstofzuiger kan een verstandige aankoop zijn.

Bijna alle handstofzuigers werken op batterijen, behalve de handstofzuigers voor de auto, die met een auto-adapter op de sigarettenaansteker zijn aangesloten. De reden is simpel: voor het stofzuigen in de auto heb je veel vermogen nodig en het duurt meestal relatief lang. De meeste stofzuigers op batterijen kunnen dat niet.

Voor een deel zijn er ook nog bedrade stofzuigers op de markt, maar de flexibiliteit is zeer beperkt en daarom hebben we er niet eens aan gedacht.

Oplaadbare batterij betekent dat deze eerst moet worden opgeladen voor gebruik. De meeste apparaten hebben hiervoor tussen de vier en acht uur nodig. Dat is nogal lang, gezien het feit dat ze maar maximaal 30 minuten per keer kunnen stofzuigen. Veel modellen verliezen zelfs veel vermogen na de eerste tien minuten en zuigen niet meer alles op.

De zuigkracht moet dus goed zijn voor een stofzuiger. Bij sommige modellen kan deze worden geregeld en zo kan de batterij worden gespaard. Het is ook belangrijk om te weten dat je het stofreservoir relatief vaak moet legen, maar een handstofzuiger is eigenlijk alleen maar bedoeld voor kleine afzuigunits.

Een handstofzuiger wordt slechts kortstondig gebruikt, maar mag in die tijd niet veel lawaai maken. Let dus op het volume voordat u een besluit neemt over een apparaat.

Een handstofzuiger kan ook worden gebruikt voor kleine huishoudelijke ongelukken met vloeistoffen – op voorwaarde natuurlijk dat hij in staat is om vloeistoffen op te zuigen. Sommige apparaten kunnen worden gebruikt voor zowel droog als nat vuil.

Hoe we hebben getest

Zoals altijd in onze tests hebben we eerst uitgebreid onderzoek gedaan. We hebben meer dan 30 handstofzuigers onder de loep genomen en de tien meest interessante bekeken. Het was belangrijk voor ons om het hele prijsspectrum te bestrijken, want we wilden weten: zijn dure echt beter dan goedkope?

Voor de test simuleerden we verschillende soorten kruimels en vuil met griesmeel, rijst en koffiebonen. Bovendien moest de handstofzuiger laten zien wat hij kon doen als er haar in het tapijt was gekomen. Omdat het tapijt licht is en de haren blond waren, zijn ze helaas niet echt zichtbaar op de testfoto’s.

De apparaten die ook vloeistoffen konden opzuigen, moesten dat natuurlijk ook bewijzen.

We hebben ook de levensduur van de accu’s van de stofzuigers gemeten. De meeste modellen draaien op volle kracht tot kort voor het einde. Maar in sommige gevallen neemt de zuigkracht aanzienlijk eerder af. In de tabel hebben we de tijd van de prestatievermindering als looptijd genoteerd, omdat we wilden vergelijken hoe lang men met elke stofzuiger kan zuigen bij volledige prestaties.

Verrassend genoeg komen onze gemeten waarden in grote mate overeen met de specificaties van de fabrikanten, die de levensduur van de batterij meestal te veel overdrijven. Alleen de informatie van onze testwinnaar wijkt sterk af van ons meetresultaat. Dit is te wijten aan het feit dat de HoLife bijna tien minuten blijft draaien met een zwakkere levensduur van de batterij. De verklaring van de fabrikant is dus tot op zekere hoogte “juist”.

Ten slotte hebben we het subjectieve volume van de kruimeldieven beoordeeld. We waren nogal verbaasd over hoe luid deze kleine kruimeldieven worden. Er waren geen grote verschillen in het volume, maar sommige zijn onaangenamer in het gebruik. In dit geval trok vooral de Black+Decker negatieve aandacht.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen kruimeldieven:

 1. favorietli-thumbnail
  BLACK & DECKER PV1820L
  De Black & Decker PV1820L-QW is de vervanger van de PV1825, een van de bestverkochte kruimelzuigers van Black & Decker. En dat deze kruimelzuiger zo populair is heeft een reden: hij is namelijk een stuk stiller dan de meeste kruimelzuigers en bovendien een stuk eenvoudiger en hygiënischer te legen.

 2. li-thumbnail
  DYSON V6 TRIGGER
  De Dyson V6 Trigger is de meest standaard kruimelzuiger uit de Dyson serie. Maar onderschat deze kleine krachtpatser niet. De V6 motor en de 21,6 volt accu zorgen voor een hoge zuigkracht en een gebruiksduur van 20 minuten.

 3. GOEDKOOPSTEli-thumbnail
  SEVERIN AH 7144
  Draadloze handstofzuiger voor vloeistoffen en fijn vuil, niet voor dierenharen en as, ideaal voor de verzorging van het autointerieur en voor het snel reinigen van keukentafel of computertoetsenbord.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Black & Decker PV1820L

Adviesprijs

109,-

blank

318.632 andere kochten dit product

De Black & Decker PV1820L-QW is de vervanger van de PV1825, een van de bestverkochte kruimelzuigers van Black & Decker. En dat deze kruimelzuiger zo populair is heeft een reden: hij is namelijk een stuk stiller dan de meeste kruimelzuigers en bovendien een stuk eenvoudiger en hygiënischer te legen. Je leegt hem simpelweg door het zijdeurtje te openen en hem boven de vuilnismand leeg te schudden. Denk overigens niet dat deze kruimelzuiger snel vol raakt. Omdat hij gebruik maakt van een speciale cycloontechnologie, heeft hij tot wel 40 procent meer opvangcapaciteit dan de originele Dustbuster Pivot. Kortom, de Black & Decker PV1820L-QW is heel erg makkelijk in gebruik.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Meer dan een kruimeldief.”

Dit is waar voor zijn geld,zoals we zeggen in het West-Vlaams,perfecte zuigkracht,heel handig in gebruik,en neemt niet veel plaats in beslag. Dit is geen gewone kruimeldief,maar,veel krachtiger.

Emma Bitan

Of u de Black+Decker PV1820L leuk vindt, is twijfelachtig. Maar het feit is dat het de meest flexibele handstofzuiger in het hele testveld is. Het heeft een zuigmond die in alle richtingen kan worden gedraaid. Zo kunt u in de meest ontoegankelijke hoek komen. Dit heeft nog een ander voordeel: de Black+Decker kan zeer compact worden opgevouwen en heeft dus weinig opbergruimte nodig.

De Black+Decker heeft ons testtapijt vol rijst, griesmeel, koffiebonen en haar zonder problemen beheerd. Alleen met vloeistoffen moet het passen, zoals de meeste andere handstofzuigers.

Het doet het ook niet erg goed met de levensduur van de batterij. Na 12 minuten stopt hij en gaat de stofzuiger af. Ook hier toont een LED op de zijkant de status van de batterij en vestigt de aandacht op het moment dat de lading bijna op is.

Het stofreservoir kan gemakkelijk worden geleegd zodra u hebt begrepen hoe u het reservoir van de stofzuiger kunt losmaken. Als je het eenmaal uit hebt, is het geen probleem meer. We vonden het geluidsniveau van de Black+Decker erg hoog. Maar echt stil was geen stofzuiger.

Ook bij de Black+Decker rijst de vraag of men 100 euro wil uitgeven voor een handstofzuiger. Maar voor wie veel verborgen opbergbakken heeft of niet meer goed kan buigen, is dit het juiste apparaat.

LUXE KEUZE

Dyson V6 Trigger

Adviesprijs

349,-

blank

199.632 andere kochten dit product

De Dyson V6 Trigger is de meest standaard kruimelzuiger uit de Dyson serie. Maar onderschat deze kleine krachtpatser niet. De V6 motor en de 21,6 volt accu zorgen voor een hoge zuigkracht en een gebruiksduur van 20 minuten. Handig, want zo zuig je zonder onderbrekingen met gemak de hele auto uit. Je ontvangt naast de standaard meubelzuigmond, ook een zachte reliëfborstel én een kierenzuigmond. Met de reliëfborstel haal je snel de kruimels van de kwetsbare salontafel en met de kierenzuigmond kom je gemakkelijker op moeilijk bereikbare plekken, zoals achter de radiator. Is het tijd om de stofbak te legen? Dit doe je eenvoudig met 1 druk op knop boven de vuilnisbak. Zo, is de kruimelzuiger weer klaar voor de volgende stofzuigbeurt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Dyson V6 Trigger maakte indruk op ons met zijn ontwerp direct uit de doos. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak en hoeft niet de doorslag te geven bij de aankoop van een huishoudelijk apparaat, maar de eerste indruk was positief.

Dat ging door tijdens de test. De Dyson zuigt alles zonder problemen weg, zelfs op een normaal niveau. Dat betekent alles behalve water, want dat kun je niet opzuigen met de Dyson. Als u de aan/uit-knop inschakelt, herinnert de V6 u akoestisch aan het begin van een straalvliegtuig. Maar dan maakt hij niet alleen geluid, hij ontwikkelt ook een aanzienlijke zuigkracht. Hardnekkig vuil wordt weggezogen met de snelheid van het licht, zodat u snel kunt terugkeren naar de normale modus en verder kunt zuigen met een acceptabel volume.

Wat we voor het eerst negatief opmerkten was dat de Dyson geen schakelaar heeft die het vacuüm continu laat lopen. U moet dus altijd op de knop drukken als u gaat stofzuigen, en als u deze weghaalt, gaat de machine ook uit. In eerste instantie vonden we dit vervelend, maar tijdens het stofzuigen merkten we dat de Dyson ontwerpers iets hadden bedacht. De stofzuiger is zo geconstrueerd dat het zwaartepunt zeer ver naar achteren ligt. Dit maakt het gemakkelijk om de speen te geleiden en houdt uw vinger automatisch op de knop. Als je bijvoorbeeld de bank stofzuigt, hoef je nauwelijks te bukken en is het makkelijk op je rug.

De Dyson kan relatief snel worden opgeladen en hoeft slechts 3,5 uur te worden aangesloten. In de normale modus gaat de batterij iets minder dan 20 minuten mee als u de aan/uit-knop ingedrukt houdt, maar er wordt niet meer gesproeid in een mum van tijd.

Technisch gezien is de Dyson V6 Trigger zonder twijfel een meesterwerk. Maar 180 euro uitgeven voor een handstofzuiger? Slechts zeer weinig mensen zullen bereid zijn om dat te doen. Maar wie het zich kan en wil veroorloven, kan opscheppen dat hij de Rolls Royce onder de handstofzuigers bezit. De prestaties zijn immers zeker “voldoende”.

GOEDKOOPSTE

Severin AH 7144

Adviesprijs

39,-

296.167 andere kochten dit product

Draadloze handstofzuiger voor vloeistoffen en fijn vuil, niet voor dierenharen en as, ideaal voor de verzorging van het autointerieur en voor het snel reinigen van keukentafel of computertoetsenbord. 18 minuten. Looptijd dankzij krachtige 7,4 volt Li-ion accu, snel opladen (10 uur). In het wandlaadstation, laadstation, controlelampje, bescherming tegen overladen en diepontladen, 12 V-kabel voor sigarettenaansteker in de auto. 3 verwisselbare opzetstukken: spleetmondstuk met afneembare borstel voor tussenruimtes en rubberen zuigmond voor nat zuigen, opzetstukken ruimtebesparend op het laadstation opbergbaar.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Severin AH 7144 wint nauwelijks ontwerpprijzen – toch is het een aanbeveling. Want de stofzuiger leverde de beste zuigresultaten in het hele testveld. Zelfs vloeistoffen werden onmiddellijk verwijderd zonder dat er resten achterbleven. Wat het goede beeld van de Severin echter een beetje vertroebelt, is de ietwat krakkemikkige afwerking van het apparaat. Het kost slechts 39 euro en is daarom onze prijstip.

Een van de goedkoopste stofzuigers in de test was de Severin AH 7144, en deze had ook de beste natte en droge stofzuigprestaties in het hele testveld. Zo duur is niet altijd beter. Hoewel hij bijna niet zoveel kracht heeft als de Dyson, kon hij al het vuil zonder problemen verzamelen. Zelfs onze testvloeistof verdween in één keer volledig in het apparaat en liet geen strepen of watervlekken achter.

Ook de levensduur van de batterij is overtuigend: de Severin werd pas na 21 minuten moe en schakelde uit. Voordien nam het vermogen van de batterij niet merkbaar af. Zodra de batterij zwakker wordt, geeft het apparaat dit aan met een knipperende LED.

De Severin zou dus eigenlijk onze testwinnaar hebben verdiend – als hij maar wat beter was gefabriceerd. Maar het gebruikte plastic lijkt niet al te robuust, het is dun en lijkt niet stabiel genoeg voor jarenlang gebruik. We bespaarden ook op het filter en over het geheel genomen maakt de stofzuiger een weinig hoogwaardige indruk.

Toch blijft de Severin een goede handstofzuiger voor weinig geld en is het de beste keuze voor wie niet veel wil uitgeven.

(Visited 778 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *