De beste middenklasse volautomatische koffiemachine

Ben je moe van koffie gemaakt van capsules en peulen? Een zinvol alternatief – voor thuis en op kantoor – is een koffieautomaat uit de middenklasse. Hoewel u het moet stellen zonder luxe voorzieningen zoals een dubbele slijper of besturing via een app, krijgt u machines met een hoogwaardige afwerking en voldoende instelmogelijkheden.

Als u van plan bent om de machine veel te gebruiken, wordt u goed bediend met een volautomatische koffiemachine uit het middensegment. Kantoorgemeenschappen, waar koffie een van de basisvoedingsmiddelen is, zullen er net zo veel baat bij hebben als de frahling minnaar thuis. Het is de moeite waard om wat dieper in je zakken te graven en te kiezen voor de gulden middenweg in plaats van een goedkopere volautomatische koffiemachine. We hebben volautomatische koffiemachines tussen 400 en 700 euro grondig getest en enkele luxueuze extra’s ontdekt.

Volautomatische koffiemachines: Wat betekent middenklasse?

Er is veel gebeurd sinds de eerste volautomatische koffiemachines op de markt kwamen. Veel frahling-liefhebbers willen een volautomatisch koffiezetapparaat, en velen hebben er al lang een in hun keuken. En: nog meer koffieliefhebbers zijn op zoek naar de beste apparaten. De focus ligt op functionele volautomatische koffiemachines die een bijzonder hoge kwaliteit espresso en melkschuim bieden.

Dure machines zijn ontworpen voor continu gebruik

Het aanbod van volautomatische koffiemachines is groot en veelzijdig: instapmodellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 300 euro, het middelste prijssegment ligt rond de 500 euro en er zijn geen grenzen aan de prijs van de machines. Er zijn duidelijke verschillen tussen de afzonderlijke prijscategorieën, bijvoorbeeld in het bereik van de functies, de instelmogelijkheden en de bediening. Bovendien zijn dure volautomatische koffiemachines gemaakt van hoogwaardigere materialen en daardoor bestand tegen intensief gebruik. Ze scoren ook punten met functies als dubbele slijpmachines, touchscreens of app-bediening, maar ook met meerdere gebruikersprofielen en een groter aantal voorgeprogrammeerde dranken.

Goedkope volautomatische koffiemachines hebben duidelijke grenzen

Luxe-eigenschappen worden natuurlijk niet aangeboden door goedkope instapmodellen. Onze testwinnaar onder de laaggeprijsde volautomatische koffiemachines, de DeLonghi ECAM 22.110, heeft zelfs geen display. Bovendien moet u bij veel machines zelf een handje helpen als u wilt genieten van uw koffie met melkschuim. Dat betekent niet dat de espresso of het melkschuim van een goedkope machine erger is. Het is alleen waarschijnlijker dat er inferieure onderdelen zijn gebruikt of dat u de instellingen hebt opgeslagen. Als u een volautomatische koffiemachine zonder melkschuimsysteem overweegt: We hebben ook melkschuimers getest.

Goedkope apparaten hebben meestal een beduidend hoger aandeel plastic. Dit kan zeker van invloed zijn op de levensduur van een volautomatische koffiemachine. Als je het alleen maar gebruikt voor je morning caffeine boost, zal dit aspect voor jou nauwelijks van belang zijn. Als u echter meer van de machine eist, moet u een iets hoger kwaliteitsmodel overwegen.

De gulden middenweg levert spannende innovaties op

We hebben het al gezegd: in het middensegment van de prijs vindt u geen grote luxe. Toch is er een duidelijke tendens onder fabrikanten om fijnere aanpassingsmogelijkheden en nieuwe ideeën in het melkschuimsysteem te implementeren. Hierdoor leveren veel volautomatische koffiemachines uit het middensegment een uitstekende koffiekwaliteit.

Middenklasse: geen luxe, maar wel enkele functies

Kortom, een mid-range machine biedt meer dan de minimale uitrusting. De bediening is comfortabeler en de machine is geschikt voor zwaar gebruik. Als u het zonder grote luxe kunt stellen, maar toch bepaalde eisen stelt, is een middenklasse-automaat de beste keuze. Dit is waarschijnlijk het meest waarschijnlijk het geval voor paren, gezinnen en woon- en kantoorgemeenschappen.

Instellingen en programmering

Sommige instellingen zijn bijzonder belangrijk voor de werking van een volautomatische koffiemachine. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om de maling, de hoeveelheid water en de hoeveelheid koffie in te stellen. Zonder deze opties is een automatisch koffiezetapparaat niet echt bruikbaar. In dit opzicht scoren de machines in de middenklasse vooral punten met fijnere gradaties dan de goedkopere modellen.

Bovendien bieden veel middelgrote verkoopautomaten de mogelijkheid om de watertemperatuur en de consistentie van het melkschuim te variëren. Hoewel deze functies minder essentieel zijn, maken ze het koffiegenot interessanter. Voor wat betreft het individuele genot zijn de gebruikersprofielen die nu standaard zijn geworden ook nuttig. Als meerdere personen de machine regelmatig gebruiken, is het praktisch als iedereen zijn instellingen voor espresso, cappuccino of latte macchiato kan opslaan.

Espresso en melkschuim

Om vergelijkbare espressoresultaten te verkrijgen, hebben we alle volautomatische machines met dezelfde instellingen waar mogelijk getest: We gebruikten de fijnst mogelijke maalgraad, stelden een waterhoeveelheid van 25 milliliter in en selecteerden de maximale koffiesterkte. De cyclustijd moet altijd rond de 25 seconden liggen. Deze instellingen geven meestal de beste resultaten.

Het aroma hangt natuurlijk vooral af van de gebruikte espresso. Als het resultaat echter te waterig of bitter was (d.w.z. verbrand), waren er minpunten. Trouwens: Als u op zoek bent naar een echt goede espresso, kijk dan eens naar Coffeeness! Hier vindt u veel tests en aanbevelingen.

Sommige machines hebben een automatisch melkschuimsysteem

Er zijn grote verschillen in de melkschuimsystemen: De meeste instapmodellen hebben alleen een schuimlans om handmatig te kunnen schuimen. Hier moet je de schuimlans in een bakje met melk houden en zelf schuimen. Dit is geen goocheltruc, maar het vereist wel kennis van het proces en enige oefening.

Volautomatische koffiemachines uit het middensegment zijn daarentegen meestal uitgerust met een volautomatisch melkschuimsysteem. Hier zuigt de machine de benodigde hoeveelheid melk op, schuimt het op en verdeelt het weer.

Hoewel de stoominstallaties op volautomatische machines vergelijkbaar zijn met die welke u ook op zeefdraagmachines vindt, is er hier een groot verschil: volautomatische machines hebben een lagere waterdruk. Het melkschuim van de goedkope automaten komt dus nauwelijks overeen met het ideaal. Machines uit het middensegment kunnen daarentegen een homogeen melkschuim met fijne poriën produceren met een goed systeem, dat geen bubbels of gaten heeft.

Werking

De belangrijkste vraag met betrekking tot de bediening is: Kan ik het apparaat bedienen zonder eerst de handleiding te bestuderen? Idealiter is de bediening intuïtief, zodat u de gewenste functies snel en eenvoudig kunt vinden.

Volume

De afzonderlijke stappen die een koffieautomaat uitvoert, kunnen nogal luidruchtig zijn. Dit begint met het malen van de bonen, gaat verder met het verdichten van het koffiedik en het verwarmen van het water, en eindigt met het doordringen van de koffie door de sproeiers.

Afhankelijk van het model is het geluidsniveau hoger of lager. In principe is de molen het luidste onderdeel. Hoewel het vooral het ontwerp is dat telt, kan men zeggen dat roestvrijstalen slijpers meer lawaai maken dan keramische slijpers. Fabrikanten maken vaak gebruik van geluidsisolatietechnologie in machines van topklasse. Dit moet u echter niet verwachten van machines uit het middensegment. Hier zijn er soms grote verschillen in het volume van de automaten.

Verzorging en reiniging

We hebben alle volautomatische koffiemachines getest met betrekking tot hun reinigingsprogramma’s. We zijn ook geïnteresseerd in de mogelijkheid om de machines in hun onderdelen te demonteren en te reinigen. De brouwerijgroepen zijn hier een voorbeeld van. In de meeste gevallen kan de brouwerijgroep met de hand worden verwijderd en gereinigd. Sommige fabrikanten zijn echter afhankelijk van permanent geïnstalleerde brouwerijgroepen. Het begrijpelijke argument hiervoor zijn de geavanceerde reinigingsprogramma’s, waarvan de prestaties voldoende zijn.

De brouwgroepen zijn vaak permanent geïnstalleerd

Er zijn goede argumenten voor en tegen uitneembare brouwgroepen. In principe vinden wij het zinvol om de brouwerijgroep zonder veel moeite met de hand te kunnen spoelen.

Dit is hoe we hebben getest

U kunt het uiterlijk en de functies van een volautomatische koffiemachine eenvoudig beoordelen aan de hand van foto’s en beschrijvingen. U kunt echter alleen in de praktijk kennismaken met de behandeling en de kwaliteit van de koffie. Daarom onderwerpen we alle machines aan een uitgebreide praktijktest.

Hier merken we al snel hoe luid een molen werkt en hoe gemakkelijk hij met de hand te reinigen is.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen koffiemachine’s:

 1. favorietli-thumbnail
  DE’LONGHI DINAMICA ECAM350.55.B
  Met de De’Longhi Dinamica ECAM350.55.B zet je lekkere cappuccino’s dankzij het dubbele verwarmingssysteem, in een vlot tempo. Omdat het ene verwarmingssysteem de melk verwarmt en de andere tegelijkertijd de koffie zet, heb je altijd de ideale temperatuur te pakken én hoef je niet lang te wachten.

 2. li-thumbnail
  MELITTA CAFFEO
  Voor de koffieliefhebber met een brede smaak is er de Melitta Caffeo CI Zilver E970-101. Je vult deze koffiemachine namelijk met 2 verschillende smaken bonen en wissel je gemakkelijk af. Een cappuccino of latte macchiato maak je met 1 druk op de knop dankzij het melksysteem.

 3. li-thumbnail
  SIEMENS EQ3
  Deze Siemens S300 TI303203RW is het instapmodel van Siemens’ nieuwste koffielijn, de EQ3. Deze volautomatische espressomachine is uitgerust met een innovatief verwarmingssysteem zodat de koffie altijd op dezelfde ideale zettemperatuur wordt bereidt.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

7% KORTING

Koffieapparaten Espresso Volautomatisch

Melitta Purista F230-14 Mat Zwart

399.00
1% KORTING

Koffieapparaten Espresso Volautomatisch

De’Longhi Dinamica ECAM350.55.B + Coffee Care Kit

618.99
1% KORTING

Koffieapparaten Espresso Volautomatisch

De’Longhi PrimaDonna Class ECAM550.65.SB + Coffee Care Kit

968.99

FAVORIET

De'Longhi Dinamica ECAM350.55.B

Adviesprijs

599,-

237.561 andere kochten dit product

Met de De’Longhi Dinamica ECAM350.55.B zet je lekkere cappuccino’s dankzij het dubbele verwarmingssysteem, in een vlot tempo. Omdat het ene verwarmingssysteem de melk verwarmt en de andere tegelijkertijd de koffie zet, heb je altijd de ideale temperatuur te pakken én hoef je niet lang te wachten. Kies uit een breed scala aan voorgeprogrammeerde koffierecepten die je met één druk op de knop bereidt, zoals een macchiato of een flat white. Je zet telkens een vers kopje koffie dankzij het Tubeless Systeem waarbij er geen oude koffieresten in het zetsysteem achterblijven. Na gebruik neem je het melkreservoir eenvoudig af om het vervolgens in de koelkast te bewaren.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Top apparaat, had ik veel eerder moeten aanschaffen”

Ingebruikname is eenvoudig. Instellen kan volledig naar eigen wens, maar kost wel tijd (cq bakjes koffie). Reinigen kan eenvoudig; alle onderdelen zijn gemakkelijk te bereiken.

Jan bruijn

Zoals gebruikelijk bij DeLonghi heeft het Dinamica-gamma verschillende modellen. Modelnummers en lettercombinaties verwijzen naar het kleurenschema en kleine verschillen in de directe selectie van de dranken. We hebben de Dinamica ECAM 350.55.B getest en beschouwen het als de ideale keuze uit het Dinamica-gamma vanwege de prijs-kwaliteitverhouding.
De ervaring leert dat de fabrieksinstellingen van de fabrikanten niet optimaal zijn. Vooral als het gaat om de hoeveelheid water die nodig is voor een espresso, zijn ze vaak te royaal. Hier onderscheidt de DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B zich van de concurrentie. Zelfs met de basisinstellingen kunt u hier een vrij goede cappuccino of latte macchiato krijgen. De hoeveelheid melkschuim alleen al is wat klein. Dit kan echter snel worden gecorrigeerd in het menu.

Een groot pluspunt voor veel klanten is het variabele melkschuimsysteem. Afhankelijk van de instelling kunt u fijn, vrijstromend schuim of schuim met een vastere consistentie produceren. De temperatuur van het schuim is in elke omgeving optimaal.

Ook de koffie-instellingen van de DeLonghi Dinamica zijn goed doordacht: er is een volledige 13 maalgraad beschikbaar. In tegenstelling tot sommige andere machines heeft de DeLonghi machine geen probleem met het verwerken van de koffie in het fijnste stadium. Omdat u ook de ideale waterhoeveelheid van 25 milliliter kunt instellen en de optimale extractietijd van 25 seconden behouden blijft, bereidt de DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B een koffie waarvan de kwaliteit verre van vanzelfsprekend is in volautomatische machines.

Naast de bovengenoemde instelmogelijkheden zijn er vijf koffiesterkten om uit te kiezen, zodat er voor elke smaak iets te vinden is.

Zodra u uw individuele instellingen hebt gevonden, kunt u deze opslaan in een van de vier gebruikersprofielen. U hebt de keuze om uw eigen creaties op te slaan in de profielen of de voorinstellingen voor de direct geselecteerde dranken (espresso, lungo, cappuccino, latte macchiato) aan te passen aan uw smaak. Dit alles werkt snel en gemakkelijk. Zeker als je een beetje ervaring hebt met DeLonghi-automaten.

De zogenaamde tweekoppige functie is bij volautomatische koffiemachines niet vanzelfsprekend. De DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B biedt u echter de luxe om twee espresso’s tegelijk te bereiden. Het enige wat u hoeft te doen is het waterreservoir voldoende te vullen, twee kopjes onder de uitloop te plaatsen en op de bijbehorende knop te drukken.

Als u uw eerste stappen zet in de wereld van de volautomatische machines, kunt u zich afvragen of de machines ook filterkoffie kunnen bereiden. Nee, dat kunnen ze niet. De DeLonghi Dinamica heeft echter een Long Coffee-functie waarmee u in één keer een grotere hoeveelheid zwarte koffie kunt zetten.

U vindt deze functie op steeds meer volautomatische machines; vaak adverteren de fabrikanten er expliciet mee. Want met deze optie wordt een van de belangrijkste bedenkingen bij volautomatische koffiemachines weggenomen: dat volautomatische koffiemachines niet geschikt zijn voor frequente drinkers of meerdere personen omdat ze geen grote hoeveelheden kunnen produceren.

De Long Coffee of Caffè Lungo, zoals het in het Italiaans wordt genoemd, is een espresso die met een grotere hoeveelheid water en een langere verwerkingstijd wordt bereid. Hierdoor wordt niet alleen een grotere hoeveelheid koffie geproduceerd, maar ook heel andere aroma’s. Het surge brewing process van de DeLonghi machine werkt met weinig druk, dus het resultaat is zeer vergelijkbaar met filterkoffie.

Door de juiste verzorging blijft de levensduur van de volautomatische machine behouden en wordt een goede koffiesmaak gegarandeerd. De DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B heeft een geïntegreerd waterfilter. Dit verwijdert overtollige kalk uit het water. Bovendien herinnert de machine u eraan dat u moet ontkalken. Stel hiervoor de juiste waterhardheid in bij het opstarten. Het apparaat wordt geleverd met een teststrip waarmee u ter plaatse de waterhardheid kunt bepalen. Afhankelijk van de hardheidsgraad is het raadzaam om de intervallen iets korter in te stellen dan aangegeven.

Hoewel het spoelproces grotendeels automatisch verloopt, moet u het instelwiel van het melksysteem wel in de juiste stand zetten. Als u hier meteen gewend raakt aan een routine, profiteert u van een melkschuimsysteem dat altijd schoon is.

De wateropvangbak en de pompbak kunnen eenvoudig met de hand worden verwijderd en gereinigd. U kunt de brouwerijgroep ook eenvoudig verwijderen – als u een speciale eigenschap waarneemt. De brouwerijgroep moet in de parkeerstand staan. Hij neemt deze positie alleen in als het apparaat met de hoofdschakelaar wordt uitgeschakeld en het apparaat van de stroomtoevoer wordt losgekoppeld. Wij raden u aan om alle onderdelen regelmatig grondig te reinigen en vervolgens te drogen.

Wat betreft de reiniging is de Siemens EQ 5 een beter alternatief gebleken, dat tot op het skelet kan worden gedemonteerd.

LUXE KEUZE

Melitta Caffeo

Adviesprijs

749,-

213.459 andere kochten dit product

Voor de koffieliefhebber met een brede smaak is er de Melitta Caffeo CI Zilver E970-101. Je vult deze koffiemachine namelijk met 2 verschillende smaken bonen en wissel je gemakkelijk af. Een cappuccino of latte macchiato maak je met 1 druk op de knop dankzij het melksysteem. Die schuimt automatisch melk op en giet het meteen in je kopje. Het melkreservoir is transparant zodat je snel ziet of je genoeg melk hebt voor een volgende kop cappuccino. Zorg dat je altijd kopjes bij de hand hebt door ze te bewaren op de plaat bovenop de machine.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Melitta Caffeo CI is de gekantelde testwinnaar onder de volautomatische koffiemachines uit het middensegment. De prijs-prestatieverhouding was de ondergang van het apparaat, want hier biedt de nieuwe testwinnaar, de DeLonghi Dinamica, simpelweg meer.

De Melitta Caffeo CI maakt indruk met zijn hoogwaardige afwerking en diverse instelmogelijkheden. Het heeft ook twee aparte bonenvakken, vier gebruikersprofielen en een automatisch melkschuimsysteem. Dit alles verpakt in een compact en aantrekkelijk ontwerp.

Met de Caffeo CI stromen espresso en melk door dezelfde tuit in het kopje of glas. Dit betekent dat de container niet verplaatst hoeft te worden. De melkslang wordt na gebruik automatisch doorgespoeld – niet vanzelfsprekend in deze prijsklasse. De uitloop kan tot een hoogte van 14 centimeter worden versteld en biedt dus voldoende ruimte voor latte-glazen.

We beoordelen de Caffeo CI vrij neutraal in termen van volume tijdens het gebruik. Het is niet fluisterstil, het is eerder op het middenveld. U moet echter wel een bepaalde hoeveelheid lawaai verwachten in zo’n goedkope volautomatische machine met een roestvrijstalen beweging.

De Caffeo CI is in verschillende uitvoeringen en kleuren in de winkels te vinden, elk met een eigen modelnummer.

LUXE KEUZE

Siemens EQ3

Adviesprijs

469,-

213.459 andere kochten dit product

Deze Siemens S300 TI303203RW is het instapmodel van Siemens’ nieuwste koffielijn, de EQ3. Deze volautomatische espressomachine is uitgerust met een innovatief verwarmingssysteem zodat de koffie altijd op dezelfde ideale zettemperatuur wordt bereidt. Ook de keramische maalschijven halen het maximale aroma uit iedere koffieboon en zorgen voor een extra lange levensduur van de koffiebonenmachine. Daarnaast beschikt hij over een innovatief melksysteem, waar je geen melkcontainer voor nodig hebt maar direct de melk in je kopje schuimt. Zo geniet je elke dag weer van de perfecte espresso, cappuccino of latte macchiato.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Siemens EQ3 geniet een grote populariteit. En terecht. Voor een apparaat uit het middensegment biedt het niet alleen een uitzonderlijk ontwerp, maar ook absoluut solide prestaties. De centraal geplaatste schuimlans maakt deel uit van het semi-automatische melksysteem dat zeer goed melkschuim levert voor latte macchiato of cappuccino.

Maar – een van de redenen waarom wij het apparaat aanraden voor kleinere huishoudens – kan de schuimlans slechts voor één drankje worden gebruikt. Want voor het opschuimen wordt de kofferbak direct in de beker gedompeld. Als u echter espresso wilt maken, is de dubbele kaft geen probleem.

De Siemens EQ3 is goed uitgerust wat betreft functies en instellingen. De bediening is zeer eenvoudig, wat ook te danken is aan de helderheid van het display en de knoppen. U kunt uw eerste cappuccino gemakkelijk bereiden zonder eerst de gebruiksaanwijzing te hoeven lezen.

Toch raden wij u aan het volgende te lezen: Met de Siemens EQ3 kunt u de waterhoeveelheid, de maalgraad en de koffiesterkte en de duur van het melkschuimen individueel instellen. Er is een beetje experimenteren nodig om de perfecte instellingen te vinden. Maar als je ze eenmaal hebt gevonden, word je beloond met een zeer goede espresso.

De Siemens EQ3 geeft ook niet toe aan melkschuim: het resultaat in de beker ziet er goed uit, is aangenaam stevig en heeft een goede drinktemperatuur. Aangezien de schuimlans uit slechts twee delen bestaat, is deze veel gemakkelijker te reinigen dan een systeem met melkcontainer en -slang.

De Siemens EQ3 is niet de snelste machine. De afmetingen zijn echter niet ontworpen voor stukwerk. Voor kleine huishoudens met maximaal 3 enthousiaste koffiedrinkers is de solide middenklasse machine echter absoluut de moeite waard.

(Visited 404 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.