De beste WLAN-router

Voor de meeste mensen is de WLAN-router thuis ongeveer net zo interessant als een elektriciteits- of watermeter: het belangrijkste is dat hij werkt en dat u uw nieuwe smartphone, notebook of Netflix-geschikte 4K-tv er zo gemakkelijk mogelijk op kunt aansluiten. U moet ook één of twee “gewone” telefoons kunnen aansluiten, want de vaste telefoonlijnen in Duitsland zijn nu allemaal verbonden met het internet (“IP-telefonie”) – en dus ook met de router.

Bijna elke internetprovider in Duitsland biedt een all-in-one router aan voor zijn klanten als onderdeel van hun internetverbinding, hetzij gratis, hetzij tegen een kleine maandelijkse toeslag. Deze heeft al een geïntegreerde modem en kan direct worden aangesloten op het netwerk van de provider. Voor huishoudens met slechts enkele WLAN-cliënten kan de router van de provider al voldoende zijn.

Voor onze vergelijkende test hebben we ons daarentegen gericht op WLAN-routers die onafhankelijk van de betreffende internetprovider functioneren en dus bijvoorbeeld na een verhuizing ook op de verbinding van een andere provider kunnen worden gebruikt.

Drie van onze nieuw geteste apparaten hebben een geïntegreerd (V)DSL2-modem dat tot 300 Mbit/s kan verzenden op overeenkomstige vectorverbindingen en ze hebben telefoniefuncties. Alle in onze testtabel genoemde apparaten kunnen als alternatief achter een kabelmodem, glasvezel “modem” (ONT) of achter een bestaande router worden gebruikt.

Alle vier geteste WLAN-routers in het kader van de update ondersteunen de huidige 802.11ac tweede generatie WLAN en daarmee de zogenaamde MU-MIMO-technologie. Waar het om gaat en waarom u bij de aanschaf van een nieuwe router op deze functie moet letten, wordt uitgelegd in de vergelijkingstabel.

Alle mogelijke All-in-One routers

De meest verbreide verbindingstechnologie in Nederland voor het aansluiten van een huishouden op het internet met behulp van breedband is (V)DSL-toegang. Daarom hebben de meeste all-in-one routers die voor de Nederlandse markt worden aangeboden ook een geïntegreerde DSL-modem. De op één na meest voorkomende internetverbinding in Duitsland is daarentegen via het kabelnetwerk. In dit geval geeft een router met een DSL-modem geen voordeel, maar heb je een router met een geïntegreerde kabelmodem nodig.

Maar dat is nog niet alles: sinds enkele jaren wordt er in Duitsland – vooral door regionale netwerkexploitanten – intensief gewerkt aan de aansluiting van huishoudens via een ultrasnelle glasvezelkabel. Dit type verbinding is bekend onder de afkorting FTTH voor “Fiber To The Home”. Ook voor FTTH-verbindingen zijn er binnenkort all-in-one routers die een zogenaamde ONT (Optical Network Termination) hebben geïntegreerd in plaats van een DSL- of kabelmodem, zodat deze router rechtstreeks kan worden aangesloten op de glasvezelkabel die in het huis is aangelegd.

In de toekomst zal het dus steeds moeilijker worden om bij de aankoop de “juiste” router met het juiste aansluitingsmodem (of ONT) te kiezen. Op dit moment is een router met een geïntegreerde VDSL2-modem nog steeds de oplossing die in de meeste Nederlandse huishoudens zonder extra apparatuur direct kan worden gebruikt, mits er voor een VDSL-provider wordt gekozen. Maar 100 of 250 Mbps via VDSL verliezen snel hun aantrekkingskracht als u 400, 600 of zelfs 1000 Mbps in een kabel- of glasvezeluitbreidingsgebied kunt krijgen tegen vergelijkbare prijzen.

Als u besluit om een alles-in-één-router te kopen, moet u er daarom voor zorgen dat u een bestaande WAN-poort hebt die u in staat stelt om het apparaat op een andere internetverbinding te gebruiken als dat nodig is.

Waarom WLAN steeds belangrijker wordt

Wees eerlijk: Weet u ongeveer hoeveel apparaten in uw huishouden op dit moment via WLAN op de router zijn aangesloten? In een vierpersoonshuishouden kunnen diverse smartphones, PC’s, notebooks, tablet(s), Amazon Prime & Co, smart TV(s), gameconsoles en diverse andere “aangesloten apparaten” het totaal snel op tien of meer brengen. De eisen die aan het WLAN van uw thuisnetwerkrouter worden gesteld, zijn de afgelopen jaren alleen al hierdoor sterk gestegen.

Daarnaast is het aandeel van gestreamde video-inhoud in het thuisnetwerk dramatisch toegenomen door aantrekkelijke streamingdiensten zoals Amazon Prime en Netflix. Talloze video’s worden ook dagelijks gepost, gedeeld en gestreamd op de grote online platformen en het sociale web. Dit stelt niet alleen eisen aan de bandbreedte van de internettoegang, maar ook aan de prestaties van het in de router geïnstalleerde WLAN-station (“access point”) om alle aangesloten apparaten zo goed mogelijk te kunnen voeden.

Dual-band WLAN met Smart Connect

De huidige WLAN-routers werken op twee radiobanden, met een WLAN op 2,4 Gigahertz en het tweede WLAN op 5 Gigahertz. Ze worden daarom ook wel dual-band routers genoemd. Het gevoel van de hele zaak: Als bijvoorbeeld vijf of zes apparaten via de 2.4 Gigahertz WLAN op de router zijn aangesloten en tegelijkertijd gegevens verzenden, storen ze elkaar enorm. Dit kan worden vermeden als sommige apparaten in plaats daarvan via de 5-Gigahertz WLAN op de router worden aangesloten.

Bovendien kunnen sommige dual-band routers, zoals de Fritzbox 7590 en 7490 of de Nighthawk XR500 van Netgear, individuele WLAN-clients van de ene naar de andere radioband verplaatsen als dat nodig is om een betere ontvangst of in het algemeen een betere verdeling van de clients in het WLAN te bieden. Deze handige functie staat ook bekend als Smart Connect of Band Steering en werkt met alle WLAN-clients die ook geschikt zijn voor dual-band. Natuurlijk kan de Smart Connect router geen client die alleen 2,4 Gigahertz gebruikt naar zijn 5 Gigahertz WLAN verplaatsen.

MU-MIMO en mesh

Een huidige thuisnetwerkrouter moet ten minste drie (3×3), maar beter nog vier (4×4) zendontvangerunits (antennes) hebben. Om optimaal gebruik te maken van alle draadloze antennes moet het WLAN van de router ook de huidige 802.11ac-standaard van de tweede generatie (Wave 2) ondersteunen. Het beslissende sleutelwoord om op te letten is MU-MIMO. Deze vreemde afkorting staat voor de bizarre uitdrukking “Multi User Multiple Input Multiple Output”. Met deze technologie kan de WLAN-router al zijn antennes in de 5-Gigahertz-band gebruiken om meerdere WLAN-clients tegelijkertijd van data te voorzien.

Een 4×4 router met MU-MIMO kan zijn vier antennes gebruiken om tot vier 1×1 MU-MIMO-clients tegelijkertijd van data te voorzien. Een router zonder MU-MIMO kan slechts gegevens naar één draadloze client tegelijk verzenden. Het schakelt dan over naar de tweede klant, dan naar de derde, enzovoort. De MU-MIMO technologie biedt dus een aanzienlijk snelheidsvoordeel, vooral wanneer meerdere WLAN-clients zijn aangesloten. Aangezien MU-MIMO nu door alle halverwege de huidige smartphones wordt ondersteund en binnenkort een standaardfunctie zal zijn in alle dual-band clients, moet u er zeker op letten bij de aankoop van een nieuwe router.

Voor grotere appartementen, huishelften of huizen speelt ook de mogelijkheid om het WLAN in de router uit te breiden een belangrijke rol. Wie het zonder voorgeprogrammeerde kabels moet stellen, vindt passende oplossingen met WLAN-repeaters, powerline WLAN-sets of speciale gaasroutersystemen, die we in een gedetailleerde test hebben vergeleken. Een Mesh-WLAN wordt gevormd door twee of meer WLAN-zenders die onder elkaar zijn verbonden en die allemaal dezelfde toegangsgegevens doorgeven.

Ondertussen worden Mesh-WLAN’s ook gebruikt als een intelligente uitbreidingsoptie in klassieke thuisnetwerkrouters. AVM had via de firmware-update in de Fritzbox 7490 al mesh-functies geïntroduceerd. In combinatie met MU-MIMO en een 4×4 WLAN is de WLAN-gaasfunctie in onze testwinnaar, de Fritzbox 7590, nog krachtiger.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen WLAN-routers:

 1. favorietli-thumbnail
  AVM FRITZ!BOX 7590
  De AVM FRITZ!Box 7590 is een wifi router met ingebouwd DSL
  modem.
  Zo voorzie je jouw huis direct van een snelle internetverbinding én een stabiel draadloos netwerk vanuit
  hetzelfde apparaat.

 2. li-thumbnail
  TP-LINK ARCHER C2300
  Sluit je hele huishouden aan op een snel wifi netwerk met de
  TP-Link Archer C2300 router. Dankzij de krachtige processor voorzie je al je apparaten van draadloos
  internet.

 3. li-thumbnail
  NETGEAR NIGHTHAWK XR500
  De Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 is een router voor
  fanatieke gamers. In het uitgebreide Gaming Dashboard van deze router houd je constant de controle over
  je
  netwerk.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”643″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

AVM FRITZ!Box 7590

Adviesprijs

219,-

blank

22.551 andere kochten dit product

De AVM FRITZ!Box 7590 is een wifi router met ingebouwd DSL modem. Zo voorzie je jouw huis direct van een snelle internetverbinding én een stabiel draadloos netwerk vanuit hetzelfde apparaat. Door MU-MIMO zet de router een aparte verbinding op met al je apparaten. Zo blijft je draadloze netwerk ook snel en stabiel als er veel apparaten verbonden zijn. Met een maximale wifi snelheid van 1733 Mbps stream je 4K films over je thuisnetwerk. Behalve een router is de FRITZ!Box ook een complete telefooncentrale. Sluit 2 bekabelde toestellen aan of gebruik het ingebouwde DECT basisstation om je telefoons te verbinden. Stel het antwoordapparaat in als je niet thuis bent en koppel de router om je Google adresboek als telefoongids te gebruiken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Weer een top-produkt van AVM”

Prachtig om alle functie bijeen te hebben met zo een duidelijke interface. Goed te managen. Het voordeel van de snelle 5 GHz band valt wat tegen. In ons goed gebouwd huis beperkt het bereik zich tot in de ruimte waar een access point is opgesteld. Anders snel terugval op de 2.4 GHz band. Het schakelen tussen de access points en banden gaat vlekkeloos.

Ronald Bloemstee

Met de FritzBox 7590 is de fabrikant AVM er opnieuw in geslaagd om de installatie en bediening van het apparaat zo eenvoudig te houden dat zelfs netwerklekenaars het apparaat thuis functioneel kunnen aansluiten. De documentatie van de FritzBox is voorbeeldig, van de snelle infobrochure tot de setup-wizard in het menu van de router tot de gedetailleerde PDF-handleiding. Aan de andere kant vindt u onder de motorkap van de router een groot aantal nuttige, volledig doordachte functies en instelmogelijkheden, waaronder veel waardevolle details voor de geavanceerde thuisnetwerker.

Zoals gezegd is de FritzBox 7590 uitgerust met een zeer goed 4×4 MU MIMO WLAN, dat in de basisinstellingen al uitstekend is ingesteld. In onze transmissietesten bereikten we maximale datasnelheden van meer dan 900 Mbps onder ideale omstandigheden (5 Gigahertz, 4×4 client, dezelfde ruimte). De transmissiesnelheden op een normale notebookclient over langere afstanden en met obstakels in de verbindingsweg zijn ook uitstekend.

Met geen enkele andere WLAN-router in onze test werkt het automatisch zoeken naar het beste WLAN-transmissiekanaal zo snel en effectief als met de Fritzbox. Dit is belangrijk, omdat er altijd veel andere WLAN-routers in de buurt zijn die altijd uitzenden, die de beschikbare transmissiekanalen bezetten en de transmissiekwaliteit van uw eigen WLAN-netwerk massaal kunnen verstoren.

Het apparaat is de enige router in de 5-Gigahertz-band die echt de volledige bandbreedte gebruikt tot kanaal 128. En aangezien de hogere 5-Gigahertz-kanalen ook af en toe door de weerradar worden gebruikt, moet de router de overeenkomstige kanalen vrijgeven en een kanaalwissel uitvoeren. Met de speciale technologie van AVM, genaamd “Zero Wait DFS”, kan deze kanaalwissel zonder de gebruikelijke wachttijden worden uitgevoerd, aangezien de Fritzbox op de achtergrond voortdurend scant naar mogelijk bezette WLAN-kanalen. Daarom is de FritzBox 7590 ideaal voor gebruik in woonwijken, waar men altijd een groot aantal naburige WLAN-stations moet verwachten.

De FritzBox 7590 geeft ook veel nuttige informatie over de aangesloten WLAN-clients. Het laat zien hoeveel antennes een aangesloten client heeft (1×1, 2×2, 3×3), met welke (bruto) datasnelheid hij op dit moment is aangesloten op de router en of de client al gebruik maakt van moderne MU-MIMO technologie. Geen enkele andere thuisnetwerkrouter die ons bekend is, biedt zo’n schat aan verbindingsinformatie.

GOEDE KEUZE

TP-Link Archer C2300

Adviesprijs

109,-

blank

22.113 andere kochten dit product

Sluit je hele huishouden aan op een snel wifi netwerk met de TP-Link Archer C2300 router. Dankzij de krachtige processor voorzie je al je apparaten van draadloos internet. Door MU-MIMO zet de router meerdere verbindingen tegelijk op, waardoor je netwerk niet vertraagt als er veel apparaten verbonden zijn. De maximale snelheid van de router is 1625 Mbps, waardoor je moeiteloos 4K films streamt over je thuisnetwerk en tegelijkertijd een game speelt via internet. Met de opties voor Quality of Service geef je deze films en games ook nog eens voorrang. Zo valt er nooit meer een stream weg. Dankzij de ouderlijke controle op deze router zorg je ervoor dat je kinderen geen schadelijke websites kunnen bezoeken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De TP-Link komt niet in de buurt van het volwassen bedieningsconcept van de Fritzbox, ondanks de geweldige hardware-uitrusting, maar biedt interessante speciale functies.

De Archer VR2300 is het concurrerende product van TP-Link aan de Fritzbox 7590 en is bovendien uitgerust met een krachtige 4×4 MU MIMO WLAN. In onze WLAN-snelheidstest leverde het apparaat, zoals verwacht, ook goede tot zeer goede overdrachtsnelheden op. De router ondersteunt echter geen smart connect-functie in zijn WLAN, die automatisch dual-band clients naar de voor hen goedkopere WLAN-band verschuift. Ook het automatisch zoeken van kanalen door de router kon ons niet overtuigen, vooral niet in het 5-Gigahertz-WLAN. Hier selecteert de router altijd de niet-DFS kanalen 36 tot 48, zelfs als deze al worden gebruikt door WLAN-routers uit de buurt.

De opzet van de router, inclusief de telefonie-functie, werkte zonder problemen, vooral omdat TP-Link – net als AVM in de Fritzbox – sjablonen biedt voor alle belangrijke VDSL- en IP-telefonieproviders. De webinterface van het router menu is duidelijk geordend, hoewel de layout soms de finishing touch lijkt te missen. Er is een online hulp beschikbaar, maar deze is vaak niet gedetailleerd genoeg om de gebruiker echt te helpen. Hier biedt AVM’s Fritzbox veel meer.

TP-Link doet het volledig zonder slimme thuisfuncties in zijn AiO-router. Dat is jammer, want in sommige andere routermodellen biedt TP-Link interessante koppelingsmogelijkheden met de slimme onlineservice IFTTT, zodat men bijvoorbeeld per mail op de hoogte kan worden gesteld zodra een bepaalde WLAN-client verbinding maakt met de TP-Link-router.

Toch is de AiO-router van TP-Link een aanbeveling waard, omdat deze een aantal interessante speciale functies biedt, zoals port-based VLAN’s (“interface groepering”). Dit maakt het zeer eenvoudig om verschillende, afzonderlijke subnetten samen te stellen, bijvoorbeeld om het kantoornetwerk strikt te scheiden van het thuisnetwerk.

Een SNMP-functie, waarmee de statusinformatie van de router via een monitoringtool kan worden opgevraagd, is meestal ook te vinden in professionele apparaten. Bovendien ondersteunt het toegangspunt van de router zowel apparaatgebaseerde WPA2-encryptie als gebruikergebaseerde WPA2 Pro-authenticatie, waardoor de router geschikt is voor gebruik in kantooromgevingen. Ook de toegang op afstand tot de router via de Tether smartphone-app, die ook werkt als het apparaat zich achter een DS-Lite aansluiting bevindt, beviel ons goed.

GOEDE KEUZE

Netgear Nighthawk XR500

Adviesprijs

229,-

37.112 andere kochten dit product

De Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 is een router voor fanatieke gamers. In het uitgebreide Gaming Dashboard van deze router houd je constant de controle over je netwerk. Zo geef je de prioriteit aan games als dat nodig is. Ook houd je realtime in de gaten hoeveel bandbreedte er verloren gaat aan streaming en downloads. Dankzij de krachtige dual core processor blijft je netwerkverbinding stabiel. Zelfs als al je apparaten tegelijk verbonden zijn of als je een lan party organiseert. Het geo filter zorgt ervoor dat je altijd met een snelle gaming server verbonden bent, zo blijft je ping laag en ben je altijd in het voordeel. Dankzij MU-MIMO zet de router met ieder apparaat een aparte verbinding op. Zo blijft je draadloze netwerk stabieler.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Netgear Nighthawk XR500 is een beetje misplaatst in vergelijking met de eerder genoemde routers, omdat het apparaat geen modem geïntegreerd heeft en geen IP-telefonie ondersteunt. Als u het apparaat op uw eigen lijn wilt bedienen, hebt u een modem van uw netwerkoperator nodig of u kunt de XR500 met zijn WAN-poort aansluiten op een LAN-poort van een bestaande, maar zwakke providerrouter. De krachtige 4×4 MU MIMO WLAN van de Netgear-router kan dan eenvoudig alle voorgaande WLAN-clients in het thuisnetwerk integreren. In tegenstelling tot andere Nighthawk of Orbi modellen van Netgear heeft de XR500 echter geen krachtig Circle-with-Disney ouderlijk slot.

De reden: De XR500 is een zogenaamde game-router, die speciaal is ontworpen voor de eisen van online gamers en is uitgerust met een speciaal besturingssysteem genaamd “DumaOS”. Dit is direct na de installatie te zien via de ongebruikelijke, maar zeer smaakvolle browserinterface van de router, waarvan het overzicht (het zogenaamde “dashboard”) individueel kan worden ontworpen en gevuld met verschillende infovensters in de gewenste grootte.

De Netgear XR500 heeft onder andere een zogenaamde geofilter, waarmee u maximale afstanden tot gameservers of andere spelers op het internet kunt instellen. Dit komt omdat naarmate de afstand toeneemt, de ping, die vooral belangrijk is voor online spelers, ook toeneemt – wat altijd slecht is omdat het de reactiesnelheid in tijdkritische online games vermindert.

Een ander gaming highlight in deze router zijn de speciale instelmogelijkheden voor het prioriteren van apparaten in het netwerk, wat ook wel bekend staat als “Quality of Service” of kortweg “QoS”. Dit gaat over de manier waarop de beschikbare bandbreedte van de internettoegang wordt verdeeld over meerdere thuisnetwerkapparaten die tegelijkertijd zenden. Met behulp van een speciale bandbreedte-reservering genaamd “Anti Bufferbloat” zorgt de router ervoor dat de ping van een game PC (of console) altijd constant blijft, zelfs tijdens massale uploads of downloads van andere netwerkapparaten.

De QoS van een gewone thuisnetwerkrouter kan de speciale functies van deze router niet bijbenen, vooral wat betreft de ping-tijden. Door zijn relatief hoge prijs is de Netgear XR500 vooral de moeite waard voor huishoudens met een enthousiaste gamergroep.

(Visited 334 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *