De beste decoupeerzaag

Of het nu gaat om een doe-het-zelver of een klusjesman: als je zelf veel werk doet, heb je het zeker een keer gebruikt – de decoupeerzaag. Hij kan precies zagen en met de juiste zaagbladen ook strakke rondingen maken. Vooral voor de houtbewerking is het een praktische hulp.

We hebben 13 machines van dichtbij bekeken. De prijzen variëren van ongeveer 30 tot meer dan 300 euro. Dit is een behoorlijke prijssprong, maar zijn dure zagen echt veel beter?

Handwerk en meer

Wanneer het niet alleen een kwestie is van gewoon doorzagen, wanneer nauwkeurige, schone zaagsneden in hout, kunststof of zelfs staal nodig zijn, is een decoupeerzaag nodig. Waar de cirkelzaag met zijn rechte, maar toegegeven, zeer efficiënte werkingswijze niet verder kan komen omdat er een boog in het werkstuk moet worden gezaagd, wordt de decoupeerzaag van een collega gebruikt. Met speciale gebogen bladen kan de boog nog strakker worden gemaakt.

Omdat deze vaardigheden een grote rol spelen, bijvoorbeeld in de creatieve houtbewerking, is de decoupeerzaag een van de meest gewilde zaaggereedschappen geworden, vooral voor hobbyisten. Tegelijkertijd kan het ook sneller en grover snijden, bijvoorbeeld als een plank gewoon snel op lengte moet worden gesneden.

Zelfs goedkope decoupeerzagen zijn zeer goed uitgerust.

Als er geen zuiver snijvlak of een bijzonder zachte behandeling van het oppervlak nodig is, kan het mes dankzij de zogenaamde slingerbeweging grote snippers optillen en verrassend snel door dikke planken heen eten. De slingerbeweging kan van verschillende sterkte zijn en kan meestal in twee of drie stappen worden gevarieerd – de nulpositie zonder het pendelzaagblad niet meegerekend.

Naast de slingerbeweging, die tientallen jaren geleden een bijzonderheid was die de maatstaf was voor alle decoupeerzagen, heeft nu ook het comfort zijn weg gevonden naar deze toepassing. Of het nu gaat om het wisselen van het zaagblad zonder gereedschap of om de mogelijkheid om een afzuigapparaat aan te sluiten – beide zijn standaard in de prijsklasse van ruim onder de 100 euro.

Naast de robuuste LED-technologie voor de verlichting van het werkgebied heeft bijna elke decoupeerzaag nu ook een blaasinrichting aan boord, die zorgt voor een goed zicht op de zaagsnede. Vroeger moest je dit desnoods met je eigen longen doen.

Het komt erop neer dat het werken met de decoupeerzaag steeds comfortabeler is geworden en als je een afzuigapparaat hebt, is de hobbykelder na het knutselen weer snel in een representatieve staat.

De kabels waren voldoende lang op alle geteste zagen – dankzij de minstens twee meter lange stroken wordt u niet direct aan de werkbank vastgeknoopt. Maar als je echt onafhankelijk wilt zijn van het struikelgevaar, kun je ook kijken naar een decoupeerzaag met batterij. Dergelijke machines zijn aanzienlijk duurder dan hun kabelcollega’s, maar bieden meer comfort – in ieder geval tot de accu leeg is.

Hoe we hebben getest

Om een indruk te krijgen van hoe goed de decoupeerzagen met hout overweg kunnen, hebben we ze eerst wat simpeler gegeten. Op een 19 millimeter dikke multiplexplaat hebben we rechte lijnen getekend, die elk eindigen in een dubbele bocht. Elke decoupeerzaag moest dan laten zien of hij de lijn zowel met als zonder ingeschakelde slingerbeweging kon vasthouden. We hebben de bochten doorlopend gezaagd met de slingerslag uitgeschakeld. Omwille van de vergelijkbaarheid hebben we elke zaag een vers zaagblad van dezelfde fabrikant gegeven.

Na de start hebben we de motor nog wat meer te doen gegeven: Een massief, 40 millimeter dik beukenhouten paneel was de volgende uitdaging om onder de knie te krijgen. In beide gevallen waren we geïnteresseerd in hoe schoon de snijkant was, hoe ver hij afweek van de voorgetrokken lijn en of hij loodrecht stond, dus onder een hoek van 90 graden ten opzichte van het oppervlak.

Daarna was er weer precisie nodig: we wilden zien hoe goed de decoupeerzagen met verstekzaagsneden om konden gaan. Onder een hoek van 45 graden laten we ze weer los op een multiplexplaat, ditmaal op een gelakte zeefdrukplaat.

Tot slot hebben we de houtzaagbladen vervangen door metalen tegenhangers en hebben we geleidelijk een roestvrijstalen buis met een wanddikte van 1,5 millimeter in schijven of ringen gezaagd.

Overigens was het beschreven testparcours hetzelfde als onze test van de snoerloze decoupeerzagen. Dus als u nog niet zeker weet of u een bekabelde of draadloze machine wilt, kunnen de resultaten worden vergeleken.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen decoupeerzagen:

 1. favorietli-thumbnail
  METABO STE 100 QUICK
  De Metabo STE 100 Quick is een smalle, lichte decoupeerzaag die je prettig hanteert. Klem gereedschapsloos het (niet meegeleverde) zaagblad en ga aan de slag.

 2. li-thumbnail
  FESTOOL CARVEX PS 420
  Uitstekend bochtengedrag door drievoudige zaagbladgeleiding en stijve hefstang. Krachtige doorvoer voor een snelle zaagvoortent, eenvoudige bediening door softgrip en ergonomische bouwvorm.

 3. li-thumbnail
  BOSCH PBH 3000 FRE
  De machine is geschikt voor de zwaardere zaagklussen en kan worden gebruikt om te zagen in bochten. Het aantal zaagbewegingen kan worden ingesteld bij deze decoupeerzaag.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Metabo STE 100 Quick

Adviesprijs

139,-

206.331 andere kochten dit product

De Metabo STE 100 Quick is een smalle, lichte decoupeerzaag die je prettig hanteert. Klem gereedschapsloos het (niet meegeleverde) zaagblad en ga aan de slag. Je zaagt met deze 710 watt elektrische decoupeerzaag tot 100 millimeter diep in hout en 25 millimeter in metaal. De inschakelbare blaasfunctie zorgt voor vrij zicht op je zaagsnede en door hem op je alleszuiger aan te sluiten, behoud je ook nog een schone werkplek. Dankzij het variabele aantal slagen en de 4 pendelstanden pas je de manier van zagen aan voor jouw klus. De constante electronica zorgt ervoor dat het toerental zelfs onder zware belasting gelijk blijft. Met de STE 100 Quick bereik je dus altijd het gewenste resultaat.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Kwalitatief goede machine voor een nette prijs”

Fantastische professionele decoupeerzaag en dat voor een zachte prijs. Zagen zagen zagen. Blaast het zaagt goed weg en een goede krachtige motor, precies wat ik er van verwacht had!

Frans Madeweg

De Metabo STE 100 Quick heeft een steuntafel van hoogwaardig spuitgegoten aluminium, die bovendien is versterkt met een stalen frame. Hij is extreem stabiel, maar – net als de rest van de zaag – niet bijzonder groot. Om de hoek aan te passen, moet u de meegeleverde inbussleutel gebruiken, die aan de machine kan worden bevestigd voor opslag. In tegenstelling tot veel andere decoupeerzagen, zoals die van Bosch, wordt hij echter niet in een uitsparing in de behuizing gestoken, maar heeft hij een eigen apparaat op de kabel. Dit is maar liefst vier meter lang, niet te rigide en geeft de gebruiker dus een aangenaam hoge mate van bewegingsvrijheid.

Aan de voorzijde is er de splinterbescherming van doorzichtig plastic, omdat alle decoupeerzagen er een hebben. De clou hier is dat je het gewoon naar boven kunt schuiven als dat nodig is. Dus het blijft altijd bij de machine en je kunt het niet kwijtraken. Hoewel de functie vrij duidelijk lijkt, hebben we het anders alleen gezien op de aanzienlijk duurdere Festool zagen.

Met of zonder kunststof vizier: het zicht op het zaagblad is zeer goed en daardoor is goed te zien waar de zaaglijn loopt. Alleen het kleine metalen stokje, dat onze vingers tegen de zaagtanden moet beschermen, staat een beetje in de weg, maar dat is niet erg.

Verder is de koffer versierd met de oranje en dus duidelijk gekleurde knoppen voor de bekende functies, zoals de driestaps pendelslag, de blazer en aan/uit. Aan de achterzijde bevindt zich ook het kleine wiel voor de snelheidsregeling. Metabo heeft helaas een lamp gespaard voor het verlichten van het werkgebied.

De grijpvlakken zijn voorzien van rubber en zorgen samen met de compacte afmetingen voor een uitstekende grip. Dit sluit de mogelijkheid uit dat de zaag tijdens het gebruik uit de hand glijdt.

De zaagbladhouder accepteert zaagbladen met een T-as, die zonder verder gereedschap kan worden vervangen. Het schachttype is nu de standaard, dus er is niets om over te klagen. Al met al lijkt de geleiding stabiel, maar bij hoge snelheden en met ingeschakelde pendelslag begint het blad soms discreet te slingeren.

Wat ons vanaf de eerste keer dat de STE 100 Quick werd uitgeschakeld, opviel, was het vermogen dat de STE 100 Quick kan weergeven. Door de kleine afmetingen van deze compacte machine hadden we niet verwacht dat hij zo’n krachtige motor zou hebben. De zaag zweefde letterlijk door onze multiplexplaat en de 40 millimeter dikke beukenhouten plank deed daar geen enkele moeite mee. De snijkanten waren zeer zuiver en afwijkingen van de snijlijn waren slechts minimaal merkbaar.

Het afzuigsysteem, dat eigenlijk de meeste spanen opving, bleek echt uitstekend te zijn. Toen we hem voor het eerst inspecteerden, hadden we al verwacht dat de STE 100 Quick een relatief schone machine zou zijn, omdat de zuigmond een relatief grote doorsnede had met slechts een lichte conus. In feite werd er nog minder vuiligheid achtergelaten dan we ons hadden voorgesteld – geweldig!

De STE 100 Quick was alleen niet overtuigend als het gaat om verstekzaagsneden. Aan de ene kant was het niet helemaal duidelijk waar de snijlijn precies in de schuine stand liep, en aan de andere kant was de rand niet recht, maar had hij een duidelijk zichtbare curve. Dit was weer te wijten aan de kleine afmetingen. Door de vrij kleine steuntafel was het vrij moeilijk om de zaag op koers te houden zonder hem te laten bewegen – en het relatief lage gewicht van twee kilogram ondersteunde deze omstandigheid nog meer. De STE 100 Quick is daarom niet geschikt voor meubelmakers.

LUXE KEUZE

Festool Carvex PS 420

Adviesprijs

399,-

111.325 andere kochten dit product

Uitstekend bochtengedrag door drievoudige zaagbladgeleiding en stijve hefstang. Krachtige doorvoer voor een snelle zaagvoortent, eenvoudige bediening door softgrip en ergonomische bouwvorm. Aan beide zijden aan- en uitschakelaar, in elke positie bereikbaar, snel en zonder gereedschap wisselen van tafels, loopzolen en zaagbladen, goed zichtbare scheur door stroboscooplicht en sterke zuignap. Toepassingszwaartepunten: uitsparingen voor spoelbakken en kookplaten, passen bij meubels, keukens, interieur, cirkels en rondingen zagen, uitwijfingen op balken, sneden van onderaf. Verstelbare pendelslag in 4 standen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Als het iets meer kan en er geen eb en vloed in je portemonnee zit, dan is de Festool Carvex PS 420 EBQ-Plus een uitstekende kandidaat voor een plekje in de harten van zowel klussers als doe-het-zelvers.

De decoupeerzaag is gepeperd met een cornucopia van nuttige kenmerken die de professionele oorsprong ervan onderstrepen. Zo kan bijvoorbeeld de splinterbescherming aan de voorzijde omhoog worden geschoven, zoals we die al kennen van de Metabo STE 100 Quick. Het zaagblad, dat natuurlijk ook zonder gereedschap kan worden vervangen, zit in een kogelgelagerde geleider, die aan de achterkant extra wordt ondersteund, zodat het precies blijft waar het moet zijn. Verstelbare hardmetalen kaken stabiliseren het blad indien nodig.

Festool hecht veel belang aan controle in het algemeen. Er is veel vrije ruimte aan de voorzijde, wat zorgt voor een uitstekend overzicht en niet veel wordt beperkt door de beschermstang. Het werklampje is een echt juweeltje: het gaat met extreem snelle tussenpozen in en uit, met een soort stroboscopisch effect. Het wordt getimed aan de hand van de snelheid van de motor, waardoor het voor de gebruiker lijkt alsof het zaagblad stilstaat. U kunt dus echt heel precies zien waar de zaag zich een weg baant door het werkstuk. Als u de zaag ondersteboven draait, gaan de LED’s uit en verblinden ze dus niet.

Over het motortoerental gesproken: De Carvex heeft ook een regelknop voor het aanpassen van het toerental, die wordt aangevuld met een automatische instelling. De zaag merkt het dan op als hij onder belasting staat en geeft de motor zo nodig meer vermogen. Het sensorsysteem werkt uitstekend en maakt een soepele werking mogelijk zonder enige tekenen van zwakte.

Slim opgelost is ook de stroomkabel, die, in tegenstelling tot alle andere machines in de test, kan worden verwijderd. Festool noemt deze oplossing “Plug It” en deze is niet alleen te vinden op de Carvex PS 420 EBQ-Plus, maar ook op veel van de elektrische gereedschappen van de fabrikant. Als u van het ene Festool apparaat naar het andere wilt overschakelen – bijvoorbeeld een slijper – hoeft u niet eerst met het stopcontact te rommelen, maar kunt u gewoon het netsnoer van de zaag losmaken, het in de slijper steken en u bent klaar om te gaan.

Het is ook heel praktisch dat je de stekker kunt buigen. Vooral bij het werken op smalle plaatsen kan de zaag worden ingekort door deze te kantelen. Samen met de ergonomische behuizing en de met rubber beklede gripoppervlakken zorgt dit voor een onvergelijkbaar goede hantering. De aan/uit-schakelaar kan aan beide zijden worden bediend – volledige controle.

Het is niet verwonderlijk dat de zaagresultaten navenant goed waren. De snijkant had echter nog een lichte afschuining, vooral bij het veranderen van richting in de dubbele bocht. We hebben geen seconde gemerkt dat de motor met een vermogen van 550 watt eigenlijk een van de zwakkere vertegenwoordigers in het testveld was – zelfs de dikke beukenhouten plaat vormde geen uitdaging voor de Carvex. Het doorgesneden staal werd in de test zelfs het beste gedaan: Rustig, soepel en zonder merkbare verandering van het motortoerental.

Het voordeel en het nadeel is dat de PS 420 EBQ-Plus niet zelfstandig in verstek kan snijden, omdat de meegeleverde tafel niet kan worden gekanteld. Dit maakt het zeer stabiel en wiebelt niet, maar het neemt ook de functionaliteit in gebruik. Als u de functie achteraf wilt aanpassen, kunt u er niet omheen om een speciale tafel van Festool te kopen.

Het is niet verwonderlijk dat de Festool Carvex PS 420 EBQ-Plus gemakkelijk beter presteert dan alle andere geteste zagen. Of u bereid bent om de hoge kosten te betalen is een andere zaak, vooral omdat Festool voor sommige functies die anders standaard zijn – en niet bepaald in het kort – extra kosten in rekening brengt. Maar als je serieus bent over elektrisch gereedschap en het geld uitgeeft, krijg je een uitstekende decoupeerzaag die weinig te wensen overlaat.

GOEDE KEUZE

Bosch PST 800 PEL

Adviesprijs

89,-

224.119 andere kochten dit product

De machine is geschikt voor de zwaardere zaagklussen en kan worden gebruikt om te zagen in bochten. Het aantal zaagbewegingen kan worden ingesteld bij deze decoupeerzaag. Hierdoor kan je de decoupeerzaag instellen voor zwaardere en mindere zware taken. Ook kan je hierdoor zagen in verschillende materialen.
Op de decoupeerzaag kunnen verschillende zaagbladen worden ingezet welke je gemakkelijk kan verwisselen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Het is niet verwonderlijk dat Bosch grote zeggenschap heeft over decoupeerzagen en daarom vaker in onze test verschijnt – al was het maar omdat de fabrikant niet alleen de blauwe Professional serie met de groene serie aanbiedt, maar ook goedkopere apparatuur voor particuliere gebruikers. De Bosch PST 800 PEL behoort tot de tweede categorie, die in tegenstelling tot de blauwe machines in onze test een booggreep heeft.

De tafel wordt alleen op zijn plaats gehouden door een kleine sleufschroef – het is niet ideaal, maar het werkt wel. Het zaagblad kan zonder gereedschap worden ingebracht, maar het is niet zo handig als bij de interne concurrentie. Bovendien is de kabel stijver dan op de blauwe machines in de test. De snelheid wordt geregeld door de trekker.

De afzuigkap werkte alleen onder het gemiddelde omdat de bijbehorende stopcontacten naar binnen toe aanzienlijk taps toelopen. De rand van ons werkstuk was na de ontmoeting met de zaag niet meer loodrecht, maar vertoonde enkele schuine kanten.

In vergelijking met goedkope zagen staat de Bosch PST 800 PEL goed, maar de afstand is niet zo groot als men op basis van de merknaam zou denken. Daarom geldt hier hetzelfde: Het is voldoende voor kleinere gelegenheidsbanen, maar je moet er niet veel meer van verwachten.

(Visited 719 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.