De beste goedkope espressomachine

Je kunt veel geld uitgeven aan een echt goede espressomachine. Wat is de situatie in de goedkopere prijsklassen? Vindt u daar goede espressomachines of is de capsule machine het alternatief voor de smalle portemonnee? We zochten voor u rond en vonden drie goede espressomachines voor minder dan 150 euro. Omdat de selectie van goede machines in dit prijssegment meer dan beheersbaar is, noemen we ook enkele meer prijsintensieve modellen die volgens ons zeer goede alternatieven zijn.

Wat zijn de voordelen van een espressomachine met schermdrager?

Als u echt goede espresso wilt maken, is er geen manier om een zeefdrager te omzeilen. Hier wordt het warme water met een druk van ongeveer negen bar door een met fijngemalen en getampte espressopoeder gevulde zeefdrager geperst. Getamped betekent dat het poeder licht is samengeperst met een sabotage, wat lijkt op een ronde stempel.

De hoge waterdruk is absoluut noodzakelijk voor een echte espresso. Want zonder deze druk wordt er geen crema, zoals de heerlijke schuimkraag op de espresso wordt genoemd, geproduceerd. De bekende aluminium potten voor de kachel, die u ook kent als een espressomachine, zijn daarom een klein bedrieglijk pakketje – u krijgt geen crema.

De enige manier om een echte espresso met de hand te bereiden is met een handhevelmachine. Want daarmee kun je de nodige druk creëren. Het gebruik van een dergelijke machine is echter niet erg gemakkelijk. Omdat de hendels ook niet goedkoop zijn, zijn ze meer geschikt voor liefhebbers en gevorderde gebruikers.

Een ander verstandig alternatief voor een espressomachine is een volautomatische koffiemachine. Dit heeft het voordeel ten opzichte van de zeefdrager dat de koffiebonen in porties kunnen worden gemalen. Een extra koffiemolen is niet nodig. Een espresso uit de volautomatische machine komt echter niet overeen met het ideaal van een espresso. Door de fijne maalgraad, die gebruikelijk is voor een goede espresso, verliezen de machines hun voet aan de grond. Ze slijpen wat grof. Toch zijn de resultaten goed. Als u echter een espresso van barista kwaliteit wilt drinken en ook de fijne kneepjes van een goede bereiding wilt begrijpen, kunt u niet om het gebruik van een zeefmachine heen.

We hebben nu een klein kostennadeel van de filterhoudermachine genoemd ten opzichte van een volautomatische koffiemachine: u heeft een extra koffiemolen nodig. Natuurlijk kunt u ook gemalen espresso kopen. Wij raden dit echter sterk af vanwege het gebrek aan frisheid. Dat is net als het koken van alleen pakjes soep op uw hypermoderne keukenfornuis.

Waarop te letten bij de aankoop

Een even belangrijk en delicaat aspect van espressomachines is de watertemperatuur. Het water mag nooit te heet zijn, want dan verbrandt het espressopoeder – en dus het grootste deel van het aroma.

Dit kan een groot probleem zijn, vooral bij espressomachines met melkopschuimer. Om de melk met stoom te schuimen, wordt het water verwarmd tot meer dan 100 graden. Dit is te heet voor espresso. Espresso wordt gebrouwen op ongeveer 90 graden. Dit betekent dat het water na het schuimen een beetje moet afkoelen of dat het na het brouwen opnieuw moet worden opgewarmd, afhankelijk van de volgorde die u kiest.

Zogenaamde tweecircuits espressomachines vermijden dit probleem – maar ze zijn duurder dan één-circuits machines. Ze hebben twee aparte watercircuits waarin het water voor de espresso en het water voor het melkschuim parallel op de juiste temperatuur worden gebracht. Dit is de optimale oplossing, want cappuccino smaakt het best als de espresso en de melk snel na het brouwen samenkomen.

Enkele of dubbele kring?

Maar u kunt het probleem ook elegant oplossen met een goedkope single-circulator zoals de DeLonghi Dedica EC685. Hiervoor moet u na het opschuimen van de melk op de espressoknop drukken om heet water door de schuimlans af te voeren. Hierdoor wordt automatisch koel water toegevoegd, waardoor de temperatuur sneller daalt. Om deze optie te gebruiken, moet de espressomachine de juiste temperatuur registreren en weergeven. Goedkope kortingsmachines bieden deze optie echter niet.

Met de juiste temperatuur en de benodigde waterdruk wordt aan de belangrijkste criteria voldaan. Maar dat is niet genoeg voor een perfecte espresso. Als u de schermdragermachine echt goed onder de knie wilt krijgen, kunt u niet voorkomen dat u te maken krijgt met slijp- en doorlooptijd en dat u een beetje experimenteert.

Verwerven van kennis

Let daarom bij de aanschaf van een schermdrager op de instelmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld zinvol om de hoeveelheid water per drank te kunnen aanpassen. Dit heeft een direct effect op de kwaliteit van de espresso. U moet ook de temperatuur van het water kunnen regelen, zelfs als u het niet hoeft te gebruiken als de machine goed is ingesteld. Hoe nuttig het is om de machine automatisch uit te schakelen hangt vooral af van uw persoonlijke gewoontes.

De grootte en het gewicht van de espressomachine heeft invloed op de bediening, maar niet op de kwaliteit van de espresso. Terwijl een volumineuze machine meer ruimte inneemt in de keuken, kunnen kleine en lichte apparaten wegglijden als het zeefrek is bevestigd. Daarom moet u vaak lichte machines met beide handen bedienen.

Hoe we hebben getest

De voor- en nadelen van verschillende beeldschermdragers zijn talrijk en worden vaak heel subjectief beoordeeld. Om u in staat te stellen onze aanbevelingen en testresultaten te begrijpen, leggen we onze testcriteria en de basis van onze evaluaties in het volgende gedeelte uit.

Naast onze aanbevelingen, de DeLonghi Dedica EC685, de Rancilio Silvia en de Krups XP3440, hebben we de volgende schermdragermachines getest: DeLonghi ECP31.21, Sage SES500 de Bambino Plus, Solis Barista Gran Gusto en de Gastroback Design Espresso Piccolo. We laten onze voormalige testwinnaar DeLonghi Dedica EC680 buiten beschouwing, omdat de Dedica EC685 de directe modelopvolger is.

Daarnaast zijn een aantal andere zeefdraagmachines, die naar onze mening niet voldoen aan de minimumeisen voor professionele espressobereiding, genegeerd.

Espresso en melkschuim

Het belangrijkste criterium voor een espressomachine is natuurlijk de kwaliteit van de dranken die u ermee bereidt. De espresso mag niet te heet worden gebrouwen en moet idealiter binnen ongeveer 25 seconden door de machine gaan. Het moet een mooie crema hebben en de volle smaak van de gebruikte koffie naar boven halen.

Bij het testen van de smaak is het belangrijk om te onthouden dat zelfs minimale verschillen in de bereiding een significant effect kunnen hebben op het resultaat. Het is niet mogelijk om de smaak van espresso’s uit verschillende machines direct te vergelijken. Voor een uniform resultaat zouden uitgebreide experimenten met verschillende instellingen nodig zijn voor alle machines.

Het melkschuim moet relatief stevig zijn en een gelijkmatige consistentie hebben. Het moet snel worden verkregen, want de voorbereiding met de schuimlans is handwerk dat niet te lang moet duren.

Verwerking en materiaal

In onze testen besteden we niet alleen aandacht aan de gebruikte materialen, maar ook aan de verwerking ervan. Wordt er voornamelijk kunststof gebruikt of gebruikt de fabrikant roestvast staal? Meestal is roestvast staal gereserveerd voor duurdere apparaten. Dit is geen probleem, maar wordt wel meegenomen in de evaluatie. Hetzelfde geldt voor de stabiliteit en robuustheid van de apparaten. Zijn alle onderdelen goed gefabriceerd? Wankelt en rammelt het op sommige plaatsen of is het apparaat stabiel? Als we tijdens het testen al onderdelen opmerken die minder stabiel lijken te zijn, ontstaan de eerste twijfels over de duurzaamheid van een espressomachine.

Bediening en uitrusting

U zou toch liever genieten van een aromatische espresso of een zoete cappuccino dan uw espressomachine te bedienen. Daarom moet de behandeling zo ongecompliceerd mogelijk zijn. In dit opzicht kunnen de verschillende machines zeer goed met elkaar worden vergeleken.

Let op vervangbare onderdelen

De apparatuur, d.w.z. accessoires zoals een sabotage of een melkcontainer, is ook gemakkelijk te vergelijken. We besteden ook aandacht aan de vraag of en hoe gemakkelijk de schermdragermachine en -onderdelen kunnen worden gedemonteerd. De ongecompliceerde demontage vereenvoudigt niet alleen de reiniging, maar is ook merkbaar wanneer defecte onderdelen worden vervangen. Als u in staat bent om componenten individueel te kopen en te installeren in geval van een defect, bespaart u geld en beschermt u het milieu.

Instelmogelijkheden

In de regel heeft een toename van de aanwervingskansen een positief effect op de evaluatie. We maken hier echter een onderscheid tussen verstandige en minder verstandige instellingen. Het is bijvoorbeeld verstandig om de hoeveelheid water per drank in te stellen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen koffiemachine’s:

 1. favorietli-thumbnail
  DELONGHI EC 685 DEDICA
  De De’Longhi EC685.M Dedica Zilver neemt met zijn smalle formaat weinig ruimte in beslag op jouw keukenblad. Zet 2 espresso’s tegelijk met de dubbele filterhouder of gebruik de enkele filterhouder voor het zetten van 1 espresso.

 2. li-thumbnail
  RANCILIO SILVIA
  De Rancilio Silvia; één van de meest verkochte machines ter wereld. Deze enkel boiler espressomachine heeft genoeg stoomkracht voor meerdere cappuccino’s tegelijk of een heerlijke espresso.

 3. li-thumbnail
  SAGE THE BAMBINO PLUS
  Met de Sage the Bambino Plus Stainless Steel haal je zowel een kwalitatieve als een compacte espressomachine in huis, zonder poespas. De rvs stoompijp schuimt melk automatisch op wanneer jij er een kannetje met verse melk onder zet.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”4556″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

DeLonghi EC 685 Dedica

Adviesprijs

169,-

blank

239.874 andere kochten dit product

De De’Longhi EC685.M Dedica Zilver neemt met zijn smalle formaat weinig ruimte in beslag op jouw keukenblad. Zet 2 espresso’s tegelijk met de dubbele filterhouder of gebruik de enkele filterhouder voor het zetten van 1 espresso. Met het stoompijpje schuim je melk op voor een cappuccino of latte macchiato. De dubbele lekbak is speciaal ontworpen voor het plaatsen van lage én hoge mokken. Wil je ruimte vrij maken voor een hoge mok? Dan neem je gemakkelijk de bovenste laag van de lekbak weg. Wanneer je`s ochtends weinig tijd hebt gebruik je ook ESE servings in deze espressomachine. Hiermee zet je snel en gemakkelijk een kop koffie met een koffiepad.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Feest voor liefhebbers van betere koffie!”

Met deze Dedica maak je geweldig lekkere espresso én melkspecialiteiten dank zij het stoompijpje dat goed werkt (vergelijk het kwa kracht en snelheid wel niet met een stoompijp op een professionele machine van >1.000 EUR) en met een beetje oefening melkschuim oplevert van een véél hogere kwaliteit dan wat er standaard uit een nespresso-toestelletje komt.
Kost natuurlijk wel iets meer moeite.

Karel Kreijt

Als u op zoek bent naar een betaalbare thuisespressomachine, dan is de DeLonghi Dedica EC685 de juiste keuze! Een betere prijs-prestatieverhouding vindt u op dit moment nergens anders!

Roestvrij staal is een zeldzaamheid voor espressomachines in de lage prijsklasse. In de regel is de behuizing volledig van plastic. Hoewel de behuizing van de DeLonghi EC685 ook van plastic is, is deze bedekt met een roestvrijstalen mantel. De machine is verkrijgbaar in 4 kleuren, elk met een eigen charme: Zwart, zilver, wit en rood.

De slanke vorm ziet er zeer goed uit en bespaart ook ruimte in de keuken. Helaas heeft de compactheid een effect op de stabiliteit. Maar alle slanke en lichte espressomachines hebben dat gemeen. Terwijl zware modellen zoals de Rancilio Silvia onaangetast blijven als de filterhouder wordt geplaatst of verwijderd, lopen er soms lichte machines rond op het werkblad. Het gebruik van een tweede hand is hier essentieel.

In principe verschilt de DeLonghi EC685 slechts in geringe mate van de EC680. Het wordt bediend via drie knoppen aan de bovenrand van de machine. Eén knop wordt gebruikt voor enkele espresso, één voor dubbele espresso en de derde voor het verwarmen van het water voor de melkschuimlans. Knipperende of verlichte toetsen geven aan dat de machine klaar is. Dit is heerlijk eenvoudig en intuïtief. Verdere instellingen – en zelfs het opslaan ervan – zijn mogelijk als u de toetsen langer ingedrukt houdt.

De melkschuimlans werkt ook geweldig en maakt het makkelijker dan bij veel andere espressomachines. Het zogenaamde Pannarello-voorzetstuk, dat automatisch de lucht aanzuigt die nodig is voor het schuimen, helpt hierbij. Het enige wat u hoeft te doen is de melkcontainer onder de lans te houden en de machine doet de rest. In tegenstelling tot de EC680 kunt u met de EC685 kiezen of u melkschuim of warme melk wilt. U kunt dus ook warme melkdranken zonder melkschuim bereiden met de melkschuimlans.

Naast drie temperatuurinstellingen biedt de DeLonghi Dedica EC685 u een traploze instelling van het vulniveau in de beker. Zo kunt u uw koffie precies zo bereiden als u wilt en zelfs het fijne bereik aanpassen aan de koffieboon.

In onze test vonden we de twee lagere temperatuurinstellingen nogal nutteloos. Zelfs op het hoogste niveau hadden we graag wat meer gehad. Toch: de espresso komt vrij dicht bij de optimale temperatuur.

De temperatuur is niet alleen van centraal belang voor de espresso in het kopje. Het geeft ook informatie over het rendement van de ketel en de koeleigenschappen van het toestel, bijvoorbeeld de slangen. Ook al is het resultaat redelijk goed: de DeLonghi EC685 kan zijn instapniveau niet verbergen. Maar dat verwachten we niet van een eenheid voor minder dan 150 euro.

U kunt het bedrag dat u wilt trekken eenvoudig wijzigen: u houdt de trekknop ingedrukt tot het gewenste bedrag in de beker zit. De machine slaat dan de bijbehorende hoeveelheid op. De hoeveelheid water heeft een direct effect op het aroma en de sterkte van de espresso. De optimale hoeveelheid water die moet worden opgenomen is echter afhankelijk van verschillende factoren: De hoeveelheid gemalen koffie, de maling en eventuele afwijkingen bij het knoeien zijn merkbaar.

Hier kunt u uitgebreid experimenteren en een gevoel ontwikkelen voor de invloed van veranderingen in de bereiding op de espresso in het kopje. En als beginner, dat is wat je echt wilt!

LUXE KEUZE

Rancilio Silvia

Adviesprijs

749,-

blank

215.459 andere kochten dit product

De Rancilio Silvia; één van de meest verkochte machines ter wereld. Deze enkel boiler espressomachine heeft genoeg stoomkracht voor meerdere cappuccino’s tegelijk of een heerlijke espresso. De Silvia wordt al gemaakt sinds de jaren 90 en blijft zelfs in 2019 nog steeds relevant. Zijn zwaar uitgevoerde zetgroep en de professioneel uitgevoerde filterdrager (58mm) en 300ml bronzen boiler zorgen ervoor dat dit een machine is die lang meegaat en dagelijks voor een heerlijke espresso kan zorgen!

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Een van deze veel duurdere apparaten is de Rancilio Silvia. Goed, het kan niet meer worden geteld als een instapmodel. Maar vanwege de grote prijs-kwaliteitverhouding moeten we het hier opnoemen.

Als absolute klassieker staat de Rancilio Silvia vooral voor betrouwbaarheid en onverwoestbaarheid. Met een gewicht van 14 kilogram zorgt het minimalistische ontwerp van het apparaat met zijn edele, robuuste roestvrijstalen behuizing ervoor dat het te allen tijde veilig staat. Aangezien de door de fabrikant ingestelde instellingen optimaal zijn, is het niet erg dat u de hoeveelheid en de temperatuur van het water niet handmatig kunt regelen. Als u de bereiding van uw espresso wilt variëren, is dit nog steeds mogelijk: gebruik gewoon verschillende maalformaten. 

De Rancilio Silvia voldoet ook aan professionele eisen, het laat de espresso moeiteloos slagen en belooft een lang leven. Als u een hoge kwaliteit van afwerking waardeert en bereid bent om wat meer geld te investeren, bent u gegarandeerd niet mis te gaan met deze zeefdragermachine.

GOEDE KEUZE

Sage the Bambino Plus

Adviesprijs

390,-

301.954andere kochten dit product

Met de Sage the Bambino Plus Stainless Steel haal je zowel een kwalitatieve als een compacte espressomachine in huis, zonder poespas. De rvs stoompijp schuimt melk automatisch op wanneer jij er een kannetje met verse melk onder zet. Je kiest uit 3 temperatuurstanden voor het verwarmen van de melk. Ook pas je de dikte van het melkschuim aan door uit 3 standen te kiezen. De ingebouwde PID temperatuurregelaar zorgt voor een constante zettemperatuur. Hierdoor weet je zeker dat de koffie niet verbrandt en jouw kopje koffie goed van smaak is. Je zet 1 of 2 koppen koffie tegelijk met de handige bedieningsknoppen. Dankzij de schoonmaakindicator weet jij precies wanneer de machine toe is aan een reinigingsbeurt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Sage SES500 de Bambino Plus is een soort bonsai espressomachine in een zeer mooie jurk van geborsteld roestvrij staal. Maar het is niet alleen het chique ontwerp dat je de machine wilt bedienen: De Mini-Sage heeft geen ingewikkelde bedieningselementen en geen drukindicator. In plaats daarvan vindt u verlichte knoppen en bedieningselementen voor enkele afdekking, dubbele afdekking, melktemperatuur en stoom. Dat is het! Met zijn prijs van ongeveer 350 euro ligt hij ver boven de limiet voor goedkope espressomachines. Maar voor beginners is het ideaal vanwege de duidelijke werking. Espresso en vooral melkschuim zijn van zeer goede kwaliteit. Een klein nadeel in onze ogen: de grote afstand van de uitgang tot het kleine espressokopje. Voor een latteglas is de uitloophoogte echter ideaal.

(Visited 2.339 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *